Προτάσεις κινηματικής δράσης

Posted: 10/07/2009 by Γιάννης Χ. in Κείμενα θέσεων
Ετικέτες:

To ακόλουθο σχόλιο που αναρτήθηκε από το «Αριστερό Εξτρεμ» δημιουργεί ένα νέο θέμα συζήτησης:

Επειδή υπερθεματίζω την επισήμανση του κειμένου-πρότασης στο ότι ο καπιταλισμός-νεοφιλελευθερισμός δεν ανατρέπεται σε μια νύχτα αλλά η αντικατάστασή του “χτίζεται”με συμβάντα αλληλεγγύης, συλλογικότητας και μάλιστα από τα κάτω, προτείνω να γίνει μια αναλυτική επεξεργασία για παρεμβάσεις κοινωνικές που άπτονται ζητημάτων ζωτικών της κοινωνίας και των καθημερινών της προβλημάτων.
Οι παρεμβάσεις αυτές θα πρέπει, να έχουν χαρακτηριστικά αυτοδιαχείρισης και αυτο-οργάνωσης όπως αρμόζει σε σκεπτόμενους-Ενεργούς πολίτες.
Eνδεικτικά παραδείγματα μπορουν να ναι μια εναλλακτική τράπεζα του κόσμου της εργασιας (του χεριού και του μυαλού), ένας συνεταιρισμός καταναλωτικός σε σύγχρονη μορφή , αυτοδιαχειριζόμενες συλλογικότητες Κοινωνικής Μέριμνας με έμφαση στα κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα, συλλογικότητες ΠΟλιτισμού Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, ένας εναλλακτικό κέντρο Απεξάρτησης & Επανένταξης Ατομων, φυσικά ένα ή περισότερα συμμετοχικά Μέσο Ενημέρωσης (διαδικτυακή τηλεόραση ή ραδιόφωνο), μια τοπική οργάνωση που θα φτιάξει ένα κέντρο ¨Ενταξης Μεταναστών στη Ζωή και Συνεργασίας-αλληλοόσμωσης με τον ελληνικής καταγωγής πληθυσμό, με τόνωση των πολιτιστικών ανταλλαγών και ό,τι αλλο μπορεί ο καθένας να κατεβάσει σαν ιδέα.

Πιστεύω ότι οι σύντροφοι θα χουν πολύ περισσότερα κα περιεκτικότερα να προτείνουν.

Να πιέσουμε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τις ηγεσίες των συνιστωσών προς τέτοιες κατευθύνσεις, να τους “βομβαρδίσουμε” κυριολεκτικά για να μην υπάρχει χρόνος για καρέκλες, ηγεμονίες, ποσοστώσεις, ιδρυτικα΄κεκτημένα, δια-τασικές ισσοροπίες.
θα είναι ένα χειροπιαστό δείγμα προς την Κοινωνία, για το τί είδους πρόγραμμα πρεσβεύουμε, και τότε θα μπορέσουμε να κριθούμε με όρους κοινωνίας και όχι με όρους συστηματος

ΜΣΧ

Αριστερό Εξτρέμ
Συνιστώσα ΣΥΡΙΖΑ

Advertisement
Σχόλια
 1. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Πέρνοντας την πάσα από το Αριστερό Εξτρεμ:

  Φαίνεται ότι από τον Σεπτέμβρη-Οκτώμβρη θα αντιμετωπίσουμε σε όλη την Ελλάδα “μπαραζ” πτωχεύσεων ή κλεισίματος μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Οι παρεμβάσεις της Αριστεράς ΤΩΡΑ θα πρέπει, κατά την γνώμη μου, να στοχεύσουν στους πιο κάτω άξονες:
  1. Δημιουργία τοπικών κινημάτων εμπόρων-επαγγελματοβιοτεχνών-πολιτών για ενημέρωση αλλά και απαίτηση αλλαγής του τρόπου και των όρων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τις εμπορικές τράπεζες και των κριτηρίων για ένταξη στο ΤΕΜΠΕ, με κύριο μοχλό πίεσης την μαζική απόσυρση των καταθέσεων για όσες Τράπεζες συνεχίσουν την σημερινή πολιτική χορηγήσεων.
  2. Κεντρική πρωτοβουλία από την Κοινοβουλευτική Ομάδα για ίδρυση Εναλλακτικής Τράπεζας Ειδικού Σκοπού για την στήριξη μικρομεσαίων επειχειρήσεων με χρηματοδότηση τουλάχιστον το υπολειπόμενο κεφάλαιο από τα 28δις και πρόσθετη κρατική ενίσχυση και διακομματικό και κοινωνικό έλεγχο λειτουργίας της
  3. Πρωτοβουλίες από τα τοπικά κινήματα για την ίδρυση Εναλλακτικών Τραπεζών (τύπου ethica bank) και ένταξή τους στον προγραμματισμό των δράσεων και των δημοτικών κινήσεων με σκοπό κυρίως την χρηματοδότηση των δράσεων του κοινωνικού/ εναλλακτικού μοντέλου ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών και δράσεων περιβαλλοντολογικής προστασίας
  4. Σύνδεση των κριτηρίων χρηματοδότησης με συγκεκριμένους όρους όπως η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ο δραστικός περιορισμός του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας΄των εργαζομένων χωρίς μείωση αποδοχών ή δικαιωμάτων τους και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η ενίσχυση μειονεκτικών ή κοινωνικά ευπάθών ομάδων (έδωσε 2-3 καλά παραδείγματα το Αριστερό Εξτρεμ και υπάρχουν και άλλοι τομείς) κλπ
  5. Αλλαγή του τρόπου εμπορίας-διάθεσης αγροτικών διατροφικών προϊόντων με ενεργοποίηση των αγροτικών συνεταιρισμών και δημιουργία ηλεκτρονικών ανταλλακτηρίων-δημοπρατηρίων για το σπάσιμο των καρτέλ και μείωση της τιμής τους “στο ράφι” και ταυτόχρονη ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος
  6. Ενίσχυσή των νέων άνεργων επιστημόνων (γιατροί, μηχανικοί κλπ) με προγράμματα που θα ενισχύουν την συνεργατική τους λειτουργία για την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υποστήριξης των τοπικών δράσεων δόμησης του εναλλακτικού μοντέλου οργάνωσης των τοπικών κοινωνιών/οικονομιών

  First we take Manhatan, then we take Berlin

 2. Ο/Η redpunk67 λέει:

  Το ζήτημα που θέτει το Αριστερό Εξτρέμ είναι σοβαρό και όντως χρήζει συζήτησης. Δεν ξέρω εάν όλα αυτά που γράφει είναι εφαρμόσιμα σε συνθήκες καπιταλισμού (ενδεχομένως να είναι) ή απλώς αποτελούν μια αυταπάτη – όπως λέγαμε και παλιά στην ΚΝΕ, δεν μπορεί να υπάρχουν σοσιαλιστικές νησίδες στον καπιταλισμό.

  Αυτά μένουν να αποδειχτούν, και βέβαια, εάν δεν δοκιμαστούν δεν θα μάθουμε ποτέ.

  Το πιο σημαντικό όμως απ’ όλα κατά τη γνώμη μου είναι αυτό που λέει στο τέλος, ότι, δηλαδή θα είναι το δείγμα γραφής μας απέναντι στην κοινωνία. Αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό για 2 λόγους.

  Ο πρώτος είναι ότι, για να χτιστεί η νέα κοινωνία χρειαζόμαστε ανθρώπους εκπαιδευμένους σ’ αυτόν τον τρόπο λειτουργίας. Όσο και να αλλάζουν οι συνειδήσεις, όσο και να παίρνει ο άλλος την απόφαση να επαναστατήσει, τα ήθη, τα έθιμα, οι συνήθειες χιλιετηρίδων ολόκληρων είναι πολύ δύσκολο να καταργηθούν από τη μια μέρα στην άλλη. Με τι υλικό θα χτιστεί η νέα κοινωνία; Εάν οι άνθρωποι δεν έχουν μάθει να λειτουργούν συλλογικά όσο υπάρχει ακόμα καπιταλισμός και αυτό να το μεταδώσουν και στις γενιές που έρχονται, τότε στο επόμενο επίπεδο θα υπάρξει πρόβλημα.

  Ο δεύτερος λόγος είναι η ίδια η αξιοπιστία της Αριστεράς. Πώς θα πείσουμε για τη σοσιαλιστική αυτοδιαχείρηση και αυτοδιοίκηση, για την αυτονομία των εργατικών συμβουλίων, όταν, για παράδειγμα, λειτουργούμε γραφειοκρατικά στο συνδικαλιστικό κίνημα; Όταν μας ενδιαφέρει μόνο η παραταξιακή λογική και όχι η αυτονομία και η αμεσοδημοκρατική λειτουργία των συνδικάτων; Το ίδιο φυσικά ισχύει σε όλα τα κινήματα.

  Και το μυστικό είναι ακριβώς αυτό. Οι συνειδήσεις και οι συμπεριφορές αλλάζουν με την καθημερινή δουλειά, με την καθημερινή τριβή με το συλλογικό και όχι φυσικά σε μια στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας, που είναι η επανάσταση, όσο δυνατή κι αν είναι αυτή η στιγμή.

  • Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

   Αν δεν κάνει κάτι η Αριστερά ΤΩΡΑ, θα το κάνει το ΛΑΟΣ λαϊκίζοντας και φυσικά με τον νεοφιλελευθερισμό στο απυρόβλητο.
   Υπάρχει αρνητική εμπειρία από την Τουρκία πχ (παρά τις εμφανείς διαφορές). Η συντηρητική πολιτική του Ερντογαν επιβλήθηκε αφού προηγουμένως οι μουσουλμανικές του οργανώσεις είχαν στήσει δίκτυα αλληλελγκύης και έλυναν πρακτικά προβλήματα της κοινωνίας. Η Αριστερά δεν απάντησε όπως έπρεπε, βρέθηκε και γωνία και έχασε πολύ από τους δεσμούς της με τα κινήματα πριν 10 χρόνια.
   Δίκτυα αλληλεγγύης τώρα αλλά όχι μόνο για μεμονωμένα περιστατικά όπως Κούνεβα, Ηλιόπουλος κλπ (που βεβαίως και θα πρέπει να ενταθούν)αλλά και για τις «μαζικές» επιπτώσεις της κρίσης (ανεργία, πτωχεύσεις μικρομεσαίων κλπ). Και πρωτοβουλίες φυσικά με πρακτικά μέτρα εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης των νέων μορφών οικονομικής καικοινωνικής οργάνωσης που θα απαιτηθούν. Και δεν είναι θέμα μόνο αξιοπιστίας της Αριστεράς

 3. Ο/Η tetragonismenos kyknos λέει:

  Για τον Θ. Ηλιόπουλο θα κάνει κάτι η κινηματική αριστερά;

  Υπάρχει η δυνατότητα να οργανωθεί κάτι από τον κοινωνικό συριζα (και) για το θέμα του Θ.Ηλ.;

  Από το κείμενο τονίζω το

  «…η αντικατάστασή του “χτίζεται”με συμβάντα αλληλεγγύης, συλλογικότητας και μάλιστα από τα κάτω…»

  • Ο/Η redpunk67 λέει:

   Έχεις απόλυτο δίκιο σύντροφε. Και όχι μόνο για τον Ηλιόπουλο. Και την Κούνεβα δεν πρέπει να ξεχάσουμε και για την Κυριμοπούλου πρέπει να κάνουμε πράγματα. Και για πολλούς άλλους.

   Μην νομίζεις όμως ότι αυτός ο περίφημος «κοινωνικός συριζα» είναι τίποτα χιλιάδες λυσσασμένοι αγωνιστές. Λίγοι είναι οι ενεργοί (και τι να πρωτοπρολάβουν…).

 4. Ο/Η Aριστερό εξτρέμ λέει:

  Eυχαριστω για τις πασες από τους συντρόφους.
  Θα ήθελα να παρατηρήσω για τις νησίδες εν μέσω καπιταλισμού, ότι έτσι ξεκίνησαν οι νησίδες του ΕΑΜ, και μαλιστα εν μέσω ναζισμού, για την αντιμετώπιση της πείνας, τη φυγάδευση Εβραίων και κυνηγημένων, τις μορφές άμμεσης δημοκρατίας, τα τοπικά συμβούλια, την αυτοδιαχειριζόμενη Δικαιοσύνη στην Ηπειρωτική Ελλάδα επί κατοχής, που έκαναν τους εκπροσώπους του κατεστημένου να θεωρούν τις νησίδες..»ΕΑΜοκρατία» (τελικά ήταν εκτάσεις γης!)

  Χρήζουν βέβαια επεξεργασίας αλλά θέλω να δώσω δύο απλά, σχεδόν απλοϊκά παραδείγματα που χτυπούν, πιστεύω στις συνειδήσεις της καθημερινής ζωής των πολιτών :

  Aς πούμε σχετικά με την ένταξη μεταναστών σε συνδυασμό με την ουσιαστική επικοινωνία τους με τους υπόλοιπους «γηγενείς»

  1) για παράδειγμα ξέρουμε ότι άνθρωποι που προέρχονται από χώρες όπως ΠΑκιστάν κλπ. αγαπούν και παίζουν το άθλημα κρίκετ.
  Ε, ας γίνει μια αυτοδιαχειριζόμενη σχολή όπου μετανάστες θα διδάσκουν σε Ελληνόπουλα το άθλημα.Οι δάσκαλοι θα αμείβονται κανονικά και τα παιδιά θα αθλούνται με φτηνό δίδακτρο, προσιτό στον πολύ κόσμο.
  εδώ μπορεί να παίξει το ρόλο της και η Εναλλακτικη Ηθική τράπεζα που λέγαμε για να στηρίξει το εγχείρημα που θα φέρει κοντά Ελληνες και μετανάστες

  2) Ενα στέκι πολυεθνικής κουζίνας, όπου θα εργάζονται μετανάστες, προσιτό για τα βαλάντια όλων

  3)ένα αντίστοιχο στέκι πχ με μουσική

  Οι συνειδήσεις έρχονται στα ίσα τους ξεκινώντας από τα καθημερινά, καθαρίζουν από το λιβάνισμα των media και σιγά-σιγά παίρνουμε πρωτοβουλία και για τα πιο σύνθετα

  Οι παρεμβάσεις που προτείνει ο σ. Γιάννης είναι κατά τη γνώμη μου πολύ συγκεκριμένες και στοχευμένες και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των κοινωνικών προβλημάτων και αξίζουν προσοχής προς άμμεση εφαρμογή, με ό,τι άλλο μπορεί να προταθεί προς αυτήν την κατεύθνση.
  Μακάρι !

  Ε΄πιπρόσθετα θα ηθελα να πω ότι τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να γίνουν χω΄ρος υποδοχής λχ του κόσμου που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ αλλά δε γουστάρει το νεοφιλελεύθερο σκεπτικό του ΠΑΣΟΚ.
  και θα πρέπει τετοιοι άνθρωποι να νιώθουν ότι έχουν συμμετοχή στος πρωτοβουλίες΄, ότι γίνονται κοινωνοί, ώστε να οσμωθούν με το εγχείρημα και να πεισθούν ότι υπάρχει και καλύτερος δρόμος από το ψευτο-δίλημα «προκειμένου να βγει η ΝΔ, ας βγει το ΠΑΣΟΚ, θα φανε αλλά κατι μπορεί να βγει».
  είναι το αναποδο της ΚΕντρο-Αριστερα΄ς.
  δεν θα πρεπει να υποδεχθουμε τετοιο κοσμο με το στυλ «ελα να σε γράψω στη συνιστώσα μου, μη μιλας θα σου πω εγώ τι θα κανεις» όπως πιστευω ότι γινόταν όταν την ανοιξη του 2008 μας πλησιαζε κοσμος απο το ΠΑΣΟΚ.
  τΟ ιδιο και με τον κοσμο του ΚΚΕ, και τους υπολοιπους.
  Πιστευω ότι θα ξεβγει απο μεσα τους η κοινη αριστερη συνειδηση και έτσι θα προκυψει δυνατο αριστερο κινημα, και τοτε μην αγχωνεστε, θα προκυψει και το ονομα, αν υπαρχει αναγκη για κατι τετοιο
  Μεχρι και ανθρωποι του μεσαιου χωρου πιστευω ότι θα σαγηνευτουν, γιατι θα δουν με τα ματια τους τη διαφορά, άλλωστε παραδοσιακά παρασύρονται από το «ρεύμα» κάθε φορά. και μαλιστα χωρις να φυγουμε α΄πό τις αρχες μας και να δείξουμε κάτι διαφορετικό από ότι θέλουμε να μαστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s