Παρέμβαση της Πάσας για τα Οργανωτικά

Posted: 18/07/2009 by Γιάννης Χ. in Κείμενα θέσεων, Οργανωτικά ΣΥΡΙΖΑ
Ετικέτες:

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ, ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, 18-19 ΙΟΥΛΗ.

 

Σύντροφοι

Η συνδιάσκεψή μας ορίστηκε να έχει 3 θέματα, την αποτίμηση των εκλογών, το άνοιγμα στην πολιτική και κινηματική δράση και το οργανωτικό. Εγώ θα αναφερθώ στο τρίτο ζήτημα, το οργανωτικό. Το οργανωτικό όμως σύντροφοι, αναπόφευκτα συνδέεται με τα πρώτα 2 ζητήματα, γιατί όταν προέρχεσαι απο ένα άσχημο αποτέλεσμα, κι όταν θες να ανακάμψεις, πρέπει να δείς και πως οργανώνεις τις δυνάμεις σου μπροστά σε αυτό το στόχο. Τα ερωτήματα που μπαίνουν είναι τρία: 1. Σε ποιό βαθμό συνέβαλλαν οι οργανωτικές μας αδυναμίες στο άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα; 2. Ποιές είναι αυτές οι αδυναμίες συγκεκριμένα; Και 3. Τι πρέπει να κάνουμε για να τις ξεπεράσουμε;

 

Θα προσπαθήσω σύντροφοι να απαντήσω στα 3 αυτά ερωτήματα όχι σαν άτομο, αλλά εκπροσωπόντας την Πρωτοβουλία για την Αντι-Συστημική Αριστερά, μια πρωτοβουλία μελών συνιστωσών και ανένταχτων του ΣΥΡΙΖΑ που στήθηκε αυθόρμητα μέσα απο το διαδίκτυο, για να συμβάλλει ακριβώς στην δημιουργική απάντηση αυτών των ερωτημάτων, απο την σκοπιά της Αριστεράς που θέλουμε και ονειρευόμαστε να φτιάξουμε.

 

Απο την εποχή που ήμουν στο ΚΚΕ σύντροφοι θυμάμαι οτι το οργανωτικό ζήτημα το θεωρούσαν οι σύντροφοι της τότε καθοδήγησης δευτερεύουσας σημασίας σε σχέση με το πολιτικό, ή απλώς υποβοηθητικό του πολιτικού. Αυτό συνέβαινε, προφανώς, γιατι οι αρχές του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού είχαν λύσει άπαξ και δια παντός το οργανωτικό ζήτημα: το Πολιτικό Γραφείο και η Κεντρική Επιτροπή έπαιρνε τις πολιτικές αποφάσεις και τα μέλη τις ενέκριναν και τις εκτελούσαν. Όταν λοιπόν, τότε, μιλάγαμε για οργανωτικό ζήτημα, δεν εννοούσαμε σε καμιά περίπτωση την αμφισβήτηση αυτού του μοντέλου, αλλά το πόσο καλά δουλεύει. Και δούλευε γενικά καλά, σύντροφοι. Μόνο που όπως αποδείχτηκε δούλευε περισσότερο για να αναπαράγει τον εαυτό του παρά για να αλλάξει την κοινωνία.

 

Κι έρχομαι τώρα στο μοντέλο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Τι εννοούμε σύντροφοι «οργανωτικό» όταν μιλάμε για οργανωτικό ζήτημα στον Σύριζα; Εννοούμε όπως και στο ΚΚΕ παλιά, ένα δευτερεύον και τεχνικό ζήτημα; Απευθύνομαι στον

 Πρόεδρο της Κ.Ο., στην Κ.Ο, στην Πολιτική Γραμματεία και στους επικεφαλής των συνιστωσών, δηλαδή σε όλα τα καλώς ή κακώς θεσμοθετημένα όργανα του ΣΎΡΙΖΑ:

 

ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ, ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ, ΟΤΙ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΠΩΣ ΣΥΝΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΠΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΩΣ ΔΡΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝ ΖΗΤΗΜΑ;

 

Γιατί αν το πιστεύετε αυτό, σύντροφοι, σημαίνει οτι έχετε στο μυαλό σας ένα μοντέλο λειτουργίας που το θεωρείτε τόσο αποτελεσματικό ώστε να μπορεί να μας πάει αμετάβλητο μέχρι τον Σοσιαλισμό με Ελευθερία και Δημοκρατία! Στ’ αλήθεια αυτό πιστεύετε; Αν κρίνουμε σύντροφοι απο τις δημόσιες τοποθετήσεις πολλών απο σας μάλλον αυτό πιστεύετε! Οι δημόσιες τοποθετήσεις πολλών απο σας που κραδαίνουν τον φόβο για να μην γίνει ο Σύριζα κόμμα με μέλη, δείχνουν οτι είστε ικανοποιημένοι με το σημερινό μοντέλο λειτουργίας. Λέτε μόνο:… έ! ας βολευτούν και οι ανένταχτοι φτιάχνοντας μια καινούργια συνιστώσα, με εκπροσώπους στην Πολιτική Γραμματεία για να μην γκρινιάζουν, και το λύσαμε το οργανωτικό! Και σας ρωτάω είναι αυτή μια λογική ΚΚΕ ή δεν είναι; Απαντώ μόνος μου: Δεν είναι! Είναι πολύ χειρότερη! Αυτό που προτείνετε στους ανένταχτους είναι να φτιάξουν μηχανισμό για να έχουν πολιτικά δικαιώματα στον Σύριζα! Και στους ενταγμένους, να πειθαρχήσουν στους υπάρχοντες μηχανισμούς, χωρίς την δυνατότητα ώσμωσης και σύνθεσης με τις απόψεις και τις εμπειρίες των συντρόφων απο τις άλλες συνιστώσες. Άρα εδώ αντί να έχουμε έναν, απλά έχουμε πολλούς δημοκρατικούς συγκεντρωτισμούς που συνυπάρχουν δίπλα δίπλα και μάλιστα κάποιοι συνυπάρχουν και στο ίδιο κόμμα! Μα τι ριζοσπαστική και τι ανανεωτική αριστερά είναι αυτή που διαπαιδαγωγεί τα μέλη της στους μηχανισμούς; Είναι αυτή η Αριστερά του 21ου αιώνα;

 

 Σύντροφοι της Γραμματείας και σύντροφοι ειδικά του Συνασπισμού, πολλές φορές σας διαβάζω ή σας ακούω και νομίζω οτι ζούμε σε διαφορετικούς κόσμους. Νομίζετε οτι όλοι οι εκατοντάδες και χιλιάδες ανένταχτοι σύντροφοι που συνέρεαν στις τοπικές συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ πριν, και λίγο μετά, την 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, ήθελαν έναν Σύριζα των φωτισμένων ηγετών και των συνιστωσών του; Δεν ήθελαν να συμμετέχουν οι ίδιοι; να συνδιαμορφώνουν την πολιτική του; να αποφασίζουν για την δράση του; Και μάλιστα οι πιο πολλοί απο αυτούς, μετά απο χρόνια αναγκαστικής απραξίας, διωγμένοι απο τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς της παλιάς Αριστεράς, ανανεωτικής και δογματικής; Νομίζετε οτι όλοι αυτοί οι σύντροφοι δεν πίστεψαν οτι ο Σύριζα θα ήταν κάτι νέο κι όχι μια απο τα ίδια; Τώρα όλοι αυτοί μας έχουν γυρίσει την πλάτη. Αλήθεια δεν νιώθετε καμμιά ευθύνη γι αυτό; Η Αριστερά που θέλει να δώσει φωνή σε όσους δεν έχουν φωνή, και στης γής τους κολασμένους, είναι αυτή η Αριστερά που δεν θέλει να δώσει φωνή στα ίδια της τα μέλη που αυθόρμητα και εθελοντικά ήρθαν να την στηρίξουν; Απορώ ρε σύντροφοι. Κανείς σας απο την Γραμματεία, κανείς σας απο τον Συνασπισμό που ορθώνει το πιο βροντερό όχι στην συγκρότηση του Σύριζα δεν θα κάνει αυτοκριτική για αυτή την διάψευση των ελπίδων των απλών υποστηρικτών του Σύριζα;

 

Υποσχέθηκα όμως να απαντήσω σε 3 ερωτήματα που έθεσα και θα το κάνω. Πριν απο αυτό όμως σύντροφοι κοιτάξτε δίπλα σας. Θα δείτε πολλές γενιές της Αριστεράς σε αυτήν την αίθουσα. Μια όμως δεν θα την δείτε: Την γενιά του Δεκέμβρη (και πολύ φοβάμαι και πολλούς απο την γενιά του άρθρου 16)! Και δεν θα την δείτε σύντροφοι, όπως δεν την είδατε ούτε στις εκλογές, γιατί η γενιά του Δεκέμβρη και του άρθρου 16, η γενιά της επισφάλειας και της ανεργίας, η γενιά της ταξικής μόρφωσης και της εκποίησης των αξιών, η γενιά του internet, η δύστροπη γενιά που πέταγε πέτρες στις βιτρίνες ενός συστήματος που την συνθλίβει,δεν θέλει μια αριστερά των ηγετών, των παραγόντων, των μηχανισμών και των επικοινωνιακών τρύκ. Να γιατί το οργανωτικό είναι και πολιτικό και ιδεολογικό. Γιατί ο τρόπος που οργανώνουμε τις σχέσεις μεταξύ μας σήμερα, δείχνει στον κόσμο και τι κοινωνία θέλουμε να φτιάξουμε αύριο.

 

 

Και τώρα απαντώ στα 3 ερωτήματα που έθεσα στην αρχή:

 

  1. Απάντηση στο ερώτημα 1, Πόσο συνέβαλαν οι οργανωτικές μας αδυναμίες στο εκλογικό αποτέλεσμα; Πιστεύουμε οτι η απουσία αυτόνομων και αυτενεργών οργανώσεων του Σύριζα σε χώρους δουλειάς και μόρφωσης και στις γειτονιές ήταν η κύρια αιτία της εκλογικής μας ήττας. Γιατί εκείνο το κρίσιμο ποσοστό που θα μας έδινε μια σχετική άνοδο απο τις εθνικές εκλογές και την δεύτερη ευρωβουλευτίνα, μας έλλειψε επειδή δεν αξιοποιήσαμε το τεράστιο δυναμικό των ανένταχτων του Σύριζα της 1ης Πανελλαδικής, και δεν μετατρέψαμε το ρεύμα υπέρ του Σύριζα κι αργότερα την εξέγερση του Δεκέμβρη σε διεκδικητικό εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα. Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε, σύντροφοι, γιατί ήδη είχαμε επιλέξει αντί για την οργάνωση του Σύριζα στη βάση, την επικοινωνιακή πολιτική στην κορυφή. ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΜΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ! ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΜΑΣ. ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΑΜΕ Σ’ ΑΥΤΟ ΖΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΣ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΦΙΛΟΦΡΟΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΓΚΥΡΙΑΚΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ. Αλλά δεν έχουμε όλοι το ίδιο ποσοστό ευθύνης γι αυτό. Γιατί όλοι το ακολουθήσαμε, αλλά δεν το σχεδιάσαμε όλοι.
  2. Απάντηση στο ερώτημα 2. Ποιές είναι οι οργανωτικές μας αδυναμίες συγκεκριμένα; Ο Σύριζα έχει πάρει μια επικίνδυνη κατηφόρα σύντροφοι, όχι δημοσκοπικά, ούτε οργανωτικά, αλλά ιδεολογικοπολιτικά! Το έχετε πάρει χαμπάρι οτι πολιτευόμαστε σαν αστικό κόμμα; Με αρχηγούς, βαρώνους, φράξιες και ηγετικές ομάδες; Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα αμέσως! Όχι τον Σεπτέμβρη, όχι τον Οκτώβρη. ΤΩΡΑ! Να τερματιστούν οι προσωπικές πολιτικές και όλοι να λογοδοτούν σε εκλεγμένα όργανα. Δεν φύγαμε απο το ΚΚΕ για να πάμε στους αρχηγούς και τους ηγέτες.
  3. Απάντηση στο ερώτημα 3. Τι πρέπει να κάνουμε; Προτείνουμε να συγκροτηθούν άμεσα τοπικές και κλαδικές επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ, όπου δεν υπάρχουν, και μαζί με τις υπάρχουσες να εκλέξουν το 50% των αντιπροσώπων για την Πανελλαδική του Οκτώβρη χωρίς ποσοστώσεις και περιορισμούς για συνιστώσες. Το άλλο 50% να το εκλέξουν με εσωτερικές τους διαδικασίες οι συνιστώσες. Η Πανελλαδική του Οκτώβρη να εκλέξει το Πανελλαδικό Συντονιστικό στο οποίο θα λογοδοτούν η Γραμματεία και το συλλογικό προεδρείο. Δεν νομίζουμε οτι χρειαζόμαστε θέση προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ. Προτείνουμε συλλογικό προεδρείο. Καλούμε τις συνιστώσες να τοποθετηθούν σε όλες αυτές τις προτάσεις.

 

Αυτό θα είναι μόνο το πρώτο βήμα για μια δημοκρατική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είναι η Αριστερά που ονειρευόμαστε. Η Αριστερά που ονειρευόμαστε είναι μια αριστερά χωρίς κεντρικές επιτροπές και πολιτικά γραφεία, χωρίς επαγγελματικά στελέχη, μια Αριστερά των μελών της και της κοινωνίας, οριζόντια δικτυωμένη και αυτο-οργανωμένη. Δεν είμαστε τρελοί ή αφελείς να πιστεύουμε οτι αυτή η αριστερά μπορεί να υπάρξει σήμερα, πιστεύουμε όμως οτι μπορούμε να ξεκινήσουμε να την χτίζουμε απο σήμερα, όχι σαν επινόηση, όχι σαν επικοινωνιακό παιχνίδι, αλλά σαν ώριμο τέκνο της ανάγκης και των καιρών.

 

Γιάννης Κυριακάκης

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s