Παρέμβαση της Πάσας για την ανάπτυξη νέας κινηματικής δράσης

Posted: 18/07/2009 by Γιάννης Χ. in Κείμενα θέσεων, Κινήματα
Ετικέτες:

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ  ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, 18-19 ΙΟΥΛΗ.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Ας με συγχωρέσετε προκαταβολικά για το τράκ μιας και, 20 χρόνια χωμένος στον καναπέ μου και μακριά από τις κομματικές διεργασίες της Αριστεράς αυτού του επιπέδου, αλλά ποτέ μακριά από την Αριστερά, είχα ξεχάσει και το κλίμα και την αίσθηση που αποφέρουν τέτοιες διαδικασίες, σαν την σημερινή, σε απλά μέλη όπως εγώ. Περίμενα να γίνεται ουσιαστικός διάλογος και σύνθεση νέων πολιτικών και σχεδιασμός νέων κινηματικών παρεμβάσεων που θα απαντούν στα προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας . Δεν σας κρύβω ότι αισθάνομαι σαν το Γούντι Άλλεν που ξύπνησε αποψυγμένος 2 αιώνες μετά. Πολιτισμικό και πολιτικό σοκ ήταν η διάγνωση του φίλου που με εξέτασε πριν ανέβω εδώ να σας μιλήσω.

-Σοκ από την μια από το κείμενο-ερωτηματολόγιο που στάλθηκε και σε μένα για να απαντήσω από την επιτροπή του Συνασπισμού υπο τον σ. Δραγασάκη για την προετοιμασία των θέσεων για το Διαρκές Συνέδριο. Σε λυπήθηκα σύντροφε Γιάννη, όταν είσαι υποχρεωμένος από τους μηχανισμούς των τάσεων της ηγεσίας να ρωτάς στα μέσα του καλοκαιριού και 2 μήνες μετά τις ευρωεκλογές αν είναι πρόβλημα η ανεργία και η μετανάστευση και πόσα κιλά πρέπει να είναι το κείμενο-θέσεων συμβολής (πάλι) στον ΣΥΡΙΖΑ. Και ξέρω πολύ καλά ότι το ίδιο λυπάσαι και εσύ γι αυτό το χάλι

-Δεύτερο σοκ όταν έμαθα πως ένα Πανελλαδικό Σώμα του ΣΥΡΙΖΑ όπως το σημερινό, μια από τις ελάχιστες ευκαιρίες που δίνει σήμερα η λεγόμενη Αριστερά του 21ου αιώνα να εκφραστεί με ένα γνήσιο τρόπο η βάση της, ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ με κοινή απόφαση συναίνεση των ηγεσιών όλων των συνιστωσών του. Δηλαδή ότι κάνει η επιτροπή του σ. Δραγασάκη αλλά πιο εκλεπτυσμένο…

-Και τρίτο σοκ όταν συνειδητοποίησα μετά την χαλαρή και κινηματικά άτολμη εισήγηση του σ. Θεωνά ότι όλα αυτά γίνονται για να πεταχτεί η μπάλα στην εξέδρα, για να κερδηθεί πολιτικός χρόνος από τις ηγεσίες όλων των οργανωμένων συνιστωσών ώστε να βρεθούν οι νέες ισορροπίες, την ώρα που οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται καθημερινά, οι πτωχεύσεις και οι κατασχέσεις έχουν πάρει διαστάσεις πογκρομ και το μεταναστευτικό πρόβλημα χρησιμοποιείται σαν πρόσχημα επιβολής ακόμα πιο σκληρών μέτρων καταστολής με κάποια οικονομικά συμφέροντα από πίσω τους να το εκμεταλλεύονται για να κερδίσουν.

Αυτή ακριβώς την μπάλα που πετάχτηκε στην εξέδρα μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη είπαμε να την πάρουμε μερικοί σύντροφοι, άλλοι ενταγμένοι σε συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και πάρα πολλοί ανένταχτοι που συναντηθήκαμε στο internet και δίνοντας πάσες ο ένας στον άλλο να ξαναφέρουμε το παιχνίδι στη σέντρα για να ξαναγίνει επιθετικό. Τοποθετήθηκε πριν από εμένα ο σ. Κυριακάκης από την Πρωτοβουλία για την Αντι-συστημική Αριστερά για το τεράστιο πολιτικό θέμα του οργανωτικού προβλήματος του ΣΥΡΙΖΑ που είναι υπεύθυνο για την δημιουργία αυτών των καταστάσεων-σοκ στην βάση της Αριστεράς και κάνει την νέα γενιά και ιδιαίτερα στην γενιά του Δεκέμβρη, να μας γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη.

Έτσι, από αυτό το βήμα και μεταφέροντας την αίσθηση πολλών συντρόφων απ’ όλη την Ελλάδα που επικοινώνησαν μεταξύ τους για την διατύπωση αυτής της Πρωτοβουλίας, δεν προτείνω, σχεδόν απαιτώ απ’ όλους να αλλάξουμε αυτό το κλίμα, να πάρει τώρα Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθετικές πρωτοβουλίες ανάπτυξης νέων κινηματικών δράσεων έτσι ώστε να έρθει πάλι στην επικαιρότητα όχι μόνο η ατζέντα της Αριστεράς αλλά και οι ανεξάντλητες δυνάμεις της βάσης της στο προσκήνιο. Και αν δεν αποφασίσει αυτό το σώμα, θα τις αποφασίσουν οι πρωτοβουλίες της βάσης τους.

Προτείνω λοιπόν την άμεση ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε 3 νέους άξονες, που μαζί και με εκείνο της υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης που φαίνεται ότι θα είναι κεντρικό θέμα αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού το φθινόπωρο, θα στοχεύσουν:

1. Την διεκδίκηση ΤΩΡΑ των 3 οκτάωρων για πλήρη απασχόληση ανά εβδομάδα χωρίς περιορισμό απολαβών και εργασιακών δικαιωμάτων για όλους του εργαζόμενους τόσο σαν βασικό μέτρο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και αλλά κυρίως για το χτύπημα και μιας από τις αιτίες που την γέννησαν: Την τεράστια αναντιστοιχία ανάμεσα στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφάλαιου και τις ανάγκες των πολλών. Και αφού δεν μπορούν, όπως λένε, να γυρίσουν τα κλεμμένα ας γυρίσουν πίσω μέρος από τον κλεμμένο χρόνο εργασίας, χωρίζοντας την εβδομάδα στην μέση για να δουλέψουν διπλάσιοι σχεδόν εργαζόμενοι τις ίδιες παραγωγικές διαδικασίες που έχουμε σήμερα. Αντίστοιχο αίτημα έχει ήδη διατυπωθεί από τα ισπανικά συνδικάτα και θα πρέπει να πρωτοστατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κεντρικός άξονας της αντεπίθεσης της Αριστεράς μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε. Πολλοί λένε ότι η οικονομική κρίση είναι ένα colpo grosso αναδιανομής πλούτου και τίποτα άλλο. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στοχεύει και να αποκαλύψει τους πραγματικούς της υπεύθυνους, τις νεοφιλελευθερες και σοσιαλ-νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ευθύνονται για την κρίση.

2. Κινηματική δράση για την αντιμετώπιση του κύματος πτωχεύσεων/κατασχέσεων μικρομεσαίων και με πρωτοβουλία ίδρυσης Εναλλακτικής Τράπεζας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια τέτοια πρωτοβουλία δημιουργίας κινήματος προς αυτή την κατεύθυνση πήραμε ήδη στην Τοπική Επιτροπή του Παλιού Φαλήρου μπροστά στο επερχόμενο κύμα πτωχεύσεων που ξέρουμε ότι έρχεται στην γειτονία μας. Και το συνδυάζουμε με αιτήματα παγώματος των ενοικίων και των δημοτικών τελών για 2 χρόνια

3. Λύση του Μεταναστευτικού στην βάση των 5 προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονη αποκάλυψη της οικονομικής διάστασης της προσπάθειας γκετοποίησης περιοχών για παιγνίδια real estate που ήδη έχουν στηθεί και κάποιοι κερδοσκοπούν στις περιοχές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας ή η παραλιακή της Πάτρας και χρησιμοποιούν τα κάθε λογής φασιστοειδή και την επίσημη ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής ως εκτελεστικά όργανα τους για να κατεβάζουν αρχικά τις τιμές των ακινήτων για να τις ανεβάσουν μετά από τις επιχειρήσεις σκούπα της Αστυνομίας ή των φασιστοειδών!

Απολογούμαι σύντροφοι στο μισό λεπτό που μου έμεινε. Όχι προς την Αριστερά, που δεν έκανε μέχρι τώρα και πολλά πράγματα για να με σηκώσει από τον καναπέ του βολεμένου τον περασμένο Δεκέμβρη. Απολογούμαι σε αυτούς που με σήκωσαν από τον περίφημο καναπέ τον Δεκέμβρη, τα παιδιά μου και τους φίλους τους, που περιμένουν ακόμα πολλά από εμάς, τους δήθεν πιο έμπειρους πολιτικά. Ελπίζω ότι αν και αυτές οι παρεμβάσεις που προτείνει η Πρωτοβουλία για την Αντι-συστημική Αριστερά δεν επαρκούν, να με συγχωρέσουν. Τουλάχιστον ας τους ξαναδώσουμε την ευκαιρία να ακουστούν πάλι. Και οι πιτσιρικάδες δεν παίζουν.

Advertisement
Σχόλια
 1. Ο/Η ias0nas λέει:

  Γιάννη +1

  «ώστε να έρθει πάλι στην επικαιρότητα όχι μόνο η ατζέντα της Αριστεράς αλλά και οι ανεξάντλητες δυνάμεις της βάσης της στο προσκήνιο.»

  Η ατζέντα της Αριστεράς δεν πρόκειται να έρθει στο προσκήνιο αν δεν αναδυθούν ανεξάρτητα κοινωνικά κινήματα.

  Η Αριστερά δεν κατάφερε να περάσει την ατζέντα της ούτε σε περιόδους πολιτικής ηρεμίας (σαπίλας) αλλά ούτε και στην περίπτωση του Δεκέμβρη.
  Όσοι ασχολείστε με τις καρέκλες σας και τα νουμεράκια κάθε τέσσερα χρόνια λοιπόν, κάντε το όσο μπορείτε ακόμα. Γιατί δύο περιπτώσεις υπάρχουν για το μέλλον. Η πρώτη να πέσετε θεαματικά όλοι μαζί με τις καρέκλες σας και η δεύτερη να αλλάξετε μοντέλα οργάνωσης μπας και τη γλιτώσει η Αριστερά.

 2. Ο/Η bhoy λέει:

  Όλοι κι όλες την Τρίτη στην πορεία για την ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ του (απεργού πείνας) Θοδωρή Ηλιόπουλου…

  • Ο/Η Dimtem λέει:

   Ωραίοι είναι αυτοί οι σύντροφοι της ¨ανανεωτικής τάσης¨.
   Άκουγα τελευταία τον σ. Κουβέλη σε εκδήλωση της ¨τάσης¨ στη Σαλονίκη και έφυγα απογοητευμένος απο τα λεγόμενά του. Κρίμα είπα! Οι άνθρωποι δεν έμαθαν απολύτως τίποτα απο τα λάθη του παρελθόντος, και ας είναι και ο ίδιος ένας απο τους συμπρωταγωνιστές της τελευταίας 20ετίας! Και δυστυχώς είναι διπλό το κρίμα για τον σ. Κουβέλη που ¨απείλησε¨ουσιαστικά -ας με συγχωρέσει αλλά έτσι το εξέλαβα εγώ- που έθεσε ¨όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά¨! εάν επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να προωθήσει την αυτόνομη, δημοκρατική πολιτική οντότητα του και να προχωρήσει σε επόμενο επίπεδο, την οργανωτική και πολιτική του ανασυγκρότηση με την εκλογή οργάνων για να αποφασίσει για το μέλλον του εγχειρήματος, των ενεργών αριστερών, ανένταχτων & ενταγμένων, με δημοκρατικό και οργανωμένο τρόπο…….

 3. Ο/Η karampas λέει:

  μασ τα πρήξανε οι γραφειοκράτες του συνασπισμού.Εάν δε δυμμορφωθούνε με αυτά που λέει η βάση για συριζα των μελών δημοκρατία εκλογες ηγεσίας τότε antios amigos ψήφο στην ανταρσυα εεκ κκε μλ

 4. […] Πάσα στο τελευταίο Πανελλαδικό Σώμα του ΣΥΡΙΖΑ (κλικ εδώ) […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s