Οργανωτικά του ΣΥΡΙΖΑ. Ανορθολογισμός και προπαγάνδα. Προσωπική στάση και κουλτούρα της βάσης

Posted: 18/07/2009 by Γιάννης Χ. in Κείμενα θέσεων, Οργανωτικά ΣΥΡΙΖΑ
Ετικέτες:

Καλησπέρα συντρόφισσες και σύντροφοι

Κατ’ αρχάς, για να δώσω ένα στίγμα. Με βρίσκουν σύμφωνο οι κατευθύνεις των κειμένων ΠΑΣΑ, ΔΕΑ,ΚΟΕ, ΚΕΔΑ κλπ ΔΕΑ,ΚΟΕ,ΚΟΚΚΙΝΟ,ΡΟΖΑ, 2ου Κύματος, της ΑΚΟΑ, αν και το βρίσκω άτολμο, ΚΠΔ καθώς και το κείμενο που συζητήθηκε στη Συντ. Γρ. του ΣΥΡΙΖΑ και δεν αποφασίστηκε μετά το βέτο του ΣΥΝ (http://enosy.blogspot.com/2009/07/blog-post_7490.html) .

Είναι συνολικά σε μια κοινή , «συριζιακή» κατεύθυνση.

Ο εκλογικός ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει τον κύκλο του ήδη από την 1η Π.Σ. Ή θα γίνει πολιτικός ΣΥΡΙΖΑ ή δεν αφορά ούτε την κοινωνία αλλά και ούτε πολλούς από εμάς.

Δεν θα ξαναβάλουμε πλάτη για να εκλέξουμε βουλευτές που θα παραβιάζουν πραξικοπηματικά την πολιτική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε βουλευτές που θα δηλώνουν ότι δεν έχουν τίποτε «πολιτικά και πολιτιστικά κοινό με το ΣΥΡΙΖΑ» (Μ.Παπαγιαννάκης ΤΑ ΝΕΑ 1/3/09. Δεν θα κάνουμε τη βρώμικη δουλειά στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς για να σιτίζονται στο Πρυτανείο της Κρατικής Επιχορήγησης παλιοί και νέοι γραφειοκράτες. Δεν χρειαζόμαστε ούτε παλαιούς αρχηγούς με βοναπαρτιστικές συμπεριφορές ούτε νέους με λαϊφσταϊλίστικες και ισορροπιστικές.

Για λόγους χρόνου θα αναφερθώ μόνο στο Οργανωτικό. Δύο ζητήματα:

1.Του έχω δώσει τίτλο « Ανορθολογισμός και προπαγάνδα ».

Μετά τις εκλογές υποστήκαμε ένα βομβαρδισμό ανορθολογικών επιχειρημάτων, μια σειρά ιδεολογημάτων.

Κάρτα μέλους, λέει, υπάρχει μόνο στα κόμματα. Συνέδριο με εκλεγμένους αντιπροσώπους αυτό σημαίνει κόμμα.

Σοβαρά; Έστω! Ας ακολουθήσω αυτή τη λογική σας. Τόσες εκατοντάδες σωματεία, σύλλογοι αθλητικοί, φυσιολατρικοί, πολιτιστικοί με μέλη και εκλεγμένα ΔΣ είναι Κόμματα;!

Είναι εκπληκτικό το τι επιχειρήματα επιστρατεύονται για να συγκαλυφθεί είτε η έλλειψη πολιτικής βούλησης στο να προχωρήσει και να εμβαθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ ( «ΑΝ.» Πτέρυγα ), είτε για να κρυφτεί η πολιτική ατολμία και έλλειψη οραματισμού.

Είναι δυνατόν να απευθύνονται τέτοια παιδαριώδη επιχειρήματα και μάλιστα σε ανθρώπους προβληματισμένους και με πολιτική συνείδηση; Πέρα από το ανορθολογικό και το αβάσιμο αυτών των επιχειρημάτων, αποτελούν και προσβολή της νοημοσύνης του κόσμου της Αριστεράς και γενικότερα.

Ενώ το πραγματικό διακύβευμα είναι η δημοκρατία , η δυνατότητα λήψης αποφάσεων, παραγωγής πολιτικής, λογοδοσίας, ελέγχου, στήνεται ένα σκηνικό εκτός τόπου και χρόνου: κόμμα ή όχι κόμμα. Κι αυτό παρόλο που ακόμη και οι σύντροφοι που μιλάν για κόμμα το θέτουν σε μια προοπτική .

Ενώ λοιπόν το ζητούμενο είναι άλλο , τόσο η αποκαλούμενη ΑΠ όσο και μέρος του μηχανισμού του ΣΥΝ και ο σ. Τσίπρας και στελέχη άλλων συνιστωσών μιλάνε για κάτι το οποίο … δεν τίθεται, δεν μας αφορά. Και ακόμη. Όλοι αυτοί που λένε «Δεν είμαστε κόμμα, δεν θα γίνουμε κλπ », το έχω ονομάσει « το μέτωπο του ΔΕΝ» ξέρουν να μας πουν τι σημαίνει αριστερό κόμμα εν έτει 2009. ώστε να πούμε τι ΔΕΝ θα είμαστε;

Για άλλη μια φορά στήθηκε ένα σκιάχτρο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η συζήτηση πολώνεται σε «άσχετο» θέμα, με κίνδυνο να γίνουν στοιχίσεις. Έτσι το πραγματικό ζητούμενο ΚΑΙ δεν θα συζητηθεί ΚΑΙ θα βρεθεί χρωματισμένο αρνητικά. Ακόμη διακινδυνεύεται το να ντοπαριστούν τα κομματικά αντανακλαστικά της βάσης και του Συν αλλά γιατί όχι και συνιστωσών, και να έχουμε μιαν ακόμη αναδίπλωση.

Τι θα κάνετε σ. της ηγεσίας του ΣΥΝ τη Δευτέρα; Θα κηρύξετε νέα καμπάνια μελών όπως μετά την 1η Π.Σ.; Η ΚΟΕ; Θα κάνει μόνη της επιτροπές ακρίβειας; Ο σ. Αλαβάνος θα βγάζει μόνος και χωρίς ενημέρωση και συνεννόηση από το καπέλο διάφορους λαγούς ( μερικοί από τους οποίους και εκτός φάσεως ήταν και συγχύσεις δημιούργησαν – 6σημεία, Κυβέρνηση Αριστεράς ). Το βέβαιο είναι ότι οι νεολαίες των συνιστωσών ξέρουν τι θα κάνουν από τη Δευτέρα! Θα πάει η κάθε μια μόνη της για μπάνιο σε χωριστά κάμπινγκ και η πρόταση της ΑΚΟΑ για κοινές δράσεις θα περάσει στο ντούκου.

Πέρα και παράλληλα με τα στενά πολιτικά ζητήματα έχουμε και έχουμε ένα λαμπρό και καταφανές παράδειγμα του πως οι μηχανισμοί – μέσα στα κόμματα αλλά και «μέσα »μας, αναπτύσσουν και ξεδιπλώνουν όλα τα συντηρητικά και θανατερά χαρακτηριστικά τους φοβούμενος την αλλαγή.

Θα πρέπει να αναλυθεί και αυτή η πλευρά της κρίσης και να βγουν έμπρακτα συμπεράσματα για τη μελλοντική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ και του όποιου άλλου αριστερού εγχειρήματος.

Η δημοκρατική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα αίτημα για τους κακόμοιρους τους ανένταχτους. Ως ανένταχτος , και νομίζω ότι απηχώ και άλλους, δε ζητάω τη συμπόνια ούτε τη φιλανθρωπία κανενός. Στο ΣΥΡΙΖΑ , όλοι, ανένταχτοι και ενταγμένοι είμαστε … ανένταχτοι, διότι δεν έχουμε πολιτικά δικαιώματα. Και ακόμη, ας αναρωτηθούν οι σύντροφοι που είναι σε συνιστώσες κατά πόσον είναι πραγματικά ενταγμένοι και εκεί; Αν και πόση δημοκρατία υπάρχει στις συνιστώσες;

2.Ο τίτλος είναι « Προσωπική στάση και κουλτούρα – Βάση »

Το 2ο σημείο έχει να κάνει με τη βάση. Από τη μία η βάση βράζει και αυτό φαίνεται και από το τι φτάνει από τις συζητήσεις από την άλλη , νομίζω, ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι , ο καθένας από μας – ενταγμένος ή όχι – με τα αντανακλαστικά μιας κουλτούρας οπαδού, υπακοής ή και υποταγής σε αρχηγούς, σε ΚΕ, σε γραμμές καθώς και σε λογικές παρέας, «οικογένειας».. Μια κουλτούρα αιώνων στις εξουσιαστικές κοινωνίες όπου έχει ζήσει ο άνθρωπός αλλά και κουλτούρα της υπαρκτής Αριστεράς.

Θα περιμένουμε , οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι της βάσης την άδεια της ΣΓ, των συνιστωσών, ακόμα και αυτού του Σώματος, για να στήσουμε το ΣΥΡΙΖΑ που χρειάζεται η κοινωνία; Θα ακούμε και θα παπαγαλίζουμε ωραίες φράσεις για ελευθερία δημοκρατία, αυτοδιαχείριση; Θα ηδονιζόμαστε μιλώντας για την Καταλωνία του 36, το Μάη του 68, το κίνημα των κατειλημμένων εργοστασίων στην Αργεντινή αλλά εδώ , στην Ελλάδα του 2009, αυτή τη στιγμή που απαιτείται να δημιουργήσουμε, να πειραματιστούμε, να πάρουμε τις τύχες του ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια μας, θα κοιτάμε «δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα » τους γραφειοκράτες να μοιράζουν ισορροπίες και καρέκλες;

Η ευθύνη και η δυνατότητα είναι στα χέρια μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι όντως ένα πρωτότυπο εγχείρημα. Μπορούμε να εμπλουτίσουμε, να συμπληρώσουμε αυτήν την πρωτοτυπία παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια μας ως βάση και ξεπερνώντας την ηγεσία. Σίγουρα κακό πράγμα δεν θα βγει και σίγουρα δεν θα είναι χειρότερο από αυτό που βγαίνει τώρα με την «κλασσική »μέθοδο του «από τα πάνω». Αν οι μηχανισμοί δεν θέλουν να αλλάξουν ας τους αφήσουμε το άδειο πουκάμισο του ΣΥΡΙΖΑ και ας προχωρήσουμε με το ως ΣΥντροφοι ΡΙΖΑ. Μπορούμε, από αύριο κιόλας σε κάθε τοπικό ΣΥΡΙΖΑ , στους χώρους δουλειάς να δηλώσουμε στον κόσμο ότι υπάρχουν μέλη και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ της γειτονιάς ή του εργοστασίου αποφασίζει για τη λειτουργία του, ανοίγει μητρώο μελών όπως πρότεινε ο σ. Κοροβέσης και στέλνει αντιπροσώπους στην ΠΣ του Οκτωβρίου.

Ευχαριστώ

Δημήτρης Οικονομίδης

Συντονιστικό Ν.Κόσμου

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s