Χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως Αντι-συστημική Αριστερά ξεχωριστή οργάνωση «Νεολαίας»;

Posted: 07/08/2009 by Γιάννης Χ. in Κείμενα θέσεων, Οργανωτικά ΣΥΡΙΖΑ
Ετικέτες: ,

fist

Άρθρο προβληματισμού μελών της Πάσα που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση

Θα μπορούσε κάποιος να παρατηρήσει ότι στο κείμενο θέσεων της Πρωτοβουλίας για την Αντι-συστημική Αριστερά απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε οργάνωση «Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ».

Σε αυτή την παρέμβαση διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι  μέλος του ΣΥΡΙΖΑ με πλήρη δικαιώματα  μπορεί να είναι οποιοσδήποτε που κατοικεί στην Ελλάδα και αποδέχεται τις ιδεολογικο-πολιτικές αρχές του και έχει ηλικία πάνω από τα 16. Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ (ή όπως αυτή θα ονομαστεί)  νοείται ως η οργανωμένη θεματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ που ασχολείται και παρεμβαίνει με εξειδικευμένο τρόπο στα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία.

Μέχρι σήμερα, οι νεολαίες παίζουν ένα περίεργο ρόλο. Διαπαιδαγωγικό δήθεν, αλλά επί της ουσίας τα αστικά πολιτικά κόμματα, το ΚΚΕ αλλά και οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ  χρησιμοποιούν τις οργανώσεις νεολαιών ως οργανώσεις «υποψήφιων μελών τους» αφού προηγουμένως τους «διαπαιδαγωγήσουν» στην ιεραρχία και τους κανόνες της. Αυτό είναι απαράδεκτο για μια Αριστερά που θέλει να χαρακτηρίζευαι ως  αντι-συστημική.  Η νεολαία πρέπει να παρασύρει την Αριστερά στους ρυθμούς της και όχι το ανάποδο. Ως εκ τούτου, προτείνεται και η συμμετοχή των νεολαίων στις τοπικές/εργασιακές οργανώσεις ΣΥΡΙΖΑ των μελών με πλήρη δικαιώματα αλλά και η οριζόντια δικτύωσή τους όπως σε όλες τια άλλες θεματικές οργανώσεις που θα πρέπει να συγκροτηθούν σε κάθε τοπικό ή εργασιακό ΣΥΡΙΖΑ  (θεματικές γυναικών, περιβάλλοντος, δημοτικών κινήσεων, κινημάτων πόλης, υγείας, δικαιωμάτων, κλπ). Ο συντονισμός των θεματικών και των τοπικών/εργασιακών οργανώσεων  (και όχι η καθοδήγησή τους) από εκλεγμένα και από την βάση σε Συνδιασκέψεις συντονιστικά όργανα σε νομαρχιακό και πανελλαδικό επίπεδο  είναι μια βασική διατυπωμένη πρόταση της Πρωτοβουλίας για την Αντι-συστημική Αριστερά.

Σε κάθε περίπτωση ο ισχυρισμός είναι ότι εκείνο που χρειάζεται είναι όχι μια ακόμα νεολαία που να καθοδηγειται «απο πάνω» αλλά μια Νεολαία που να ειναι μπροστά απο τις εξελίξεις μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και θα δείχνει το δρομο και στους οχι μηυμένους (εκεί είναι αλλωστε το μεγάλο στοίχημα). Μια νεολαια που δεν θα χειροκροτάει στρατευμένα και στοιχισμένα με σημαιουλες αλλά που στο χώρο δράσης της θα διαμορφώνει με πολιτικούς όρους και πρωτοβουλίες τη συμβιωση γηγενών και μεταναστών, την πολυχρωμία και όχι την ισοπέδωση στον πολιτισμό, τις παρεμβασεις για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωης, στο ποιόν της εκπαιδευσης που ζητά, στο μελλον της ανθρώπινης ζωής και οχι απλώς της επιβίωσης, στην ειρήνη κοκ. Μια Νεολαία που με την δράση της θα μπορέσει να παρασύρει και τον 50άρη ή τον 70άρη μέλος του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόβλημα και την επίλυσή του με μια άλλη οπτική γωνία που δεν σχετίζεται με τα σύνδρομα, τα πρότυπα και τις τραυματικές εμπειρίες που χαρακτήρισαν την Αριστερά σε προηγούμενες εποχές.

Στο ερώτημα που τίθεται αυτομάτως «τι θα γίνουν οι υφιστάμενες νεολαίες των συνιστωσών», την απάντηση θα πρέπει να την δώσουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι: oι νέοι σε ηλικία σύντροφοι και τα όνειρά τους, που με την στάση που θα κρατήσουν στις προσπάθειες ανασύνταξης του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε ένα νεο οργανωτικό και πολιτικο-ιδεολογικό πλαίσιο μπορούν να οδηγήσουν τις εξελίξεις σε μια Αριστερά που θα εμπνέει και θα εμπνέεται από τα κινήματα της κοινωνίας και που θα διεκδικεί τον ρόλο του σχεδιαστή της αυτο-οργάνωσής της.

Το παράδειγμα του Μπλοκο στην Πορτογαλία , οπου δεν υπαρχει οργανωμένη νεολαια ως χωριστή οργάνωση με το σκεπτικο ότι ούτως ή αλλως τα προβληματα που θίγει και οι λυσεις που αντιπροτείνει η Κοινωνικη Αριστερα, αφορούν πρωτίστως τη νεολαία και  η οποία συνδιαμορφωνει το πλαίσιο δράσης και προτάσεων, αποτελεί ένα ενδιαφέρον πείραμα από το οποίο θα πρέπει να αντλήσουμε τις θετικές και τις ενδεχομένως αρνητικές εμπειρίες του.

Αλλά και οι ιστορικές εμπειρίες και τα πρότυπα (ακόμα και στην ονομασία) της Νεολαιας Λαμπράκη -που ήταν απαλλαγμενη απο το βαρίδι της νεολαιας ΕΔΑ (η οποία αστυνόμευε τα μέλη της και τα κούραζε με σεμνοτυφίες μεχρι και για τα σεξουαλικά της εφηβείας) και τελικα δρούσε αριστεροτερα και της ΕΔΑ μέσα στην κοινωνία, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα στοιχεία που θα πρέπει να αξιοποιηθούν για την αυτο-οργάνωση των νέων σε ηλικία αλλά πολιτικά ισότιμων μελών του ΣΥΡΙΖΑ που απαιτούν οι καιροί και κάποιοι συνεχίζουν να ονειρεύονται.

Αυτό το άρθρο-παρέμβαση τίθεται για δημόσια διαβούλευση και σχολιασμό και συντέθηκε από ξεχωριστά κείμενα των Γιάννη Χατζηχρήστου και του Στάθη Χ.

Advertisement
Σχόλια
 1. Οι σημερινές νεολαίες κατ αρχήν έχουν ασυμβίβαστο στα μέλη τους για δημιουργία άλλων φορέων. Έτσι ή πρέπει να αρθεί αυτή η απαγόρευση ή να αυτοδιαληθούν οι νεολαιέες των συνιστωσών. Οι νέοι πρέπει να έχουν την ιδιαίτερη συννενόηση μεταξύ τους με πλαίσιο που θα την υποστιρίζει . Οποσδήποτε πρέπει να είναι ισότιμα με τους μη νεολαίους. Άλλωστε απο κομματικές νελαιές με οργανοτικίστικη δομή και στενή στρατιγική έχουμε χορτάσει

 2. Ο/Η Βαγγελιώ Σωτηροπούλου λέει:

  Ορισμένοι λόγοι που με κάνουν να πιστεύω ότι θα ήταν απαραίτητη μια νεολαία ΣΥΡΙΖΑ με αυτόνομη δομή :
  1) Κάθε γενιά προσεγγίζει την πολιτική μέσα από τους δικούς της ιδιαίτερους δρόμους διαφορετικούς από τις παλιότερες.
  2)Η νεολαία έχει περισσότερες δυνατότητες να στοχαστεί, αλλά και να δράσει αντισυστημικά. Καθώς ζει εντός αλλά κι «εκτός» συστήματος μπορεί να το κρίνει σαν ενιαίο σύνολο, απαλλαγμένη από υποχρεωτικούς συμβιβασμούς και ενοχές. Έχει περισσότερες δυνατότητες να υπερβεί την καθημερινή ρουτίνα χωρίς να τσακιστεί. Μπορεί να ρισκάρει με πολύ μικρότερο κόστος απ’ ότι οι μεγαλύτερες γενιές. Επομένως το «δεν έχουν να χάσουν παρά τις αλυσίδες τους» στην εποχή μας φαίνεται να ισχύει για την νεολαία περισσότερο απ’ ότι για το «προλεταριάτο». Ήδη από το 1968 και μετά, τουλάχιστον στην Ευρώπη, το τμήμα της κοινωνίας που έθεσε ζητήματα ανατροπής του συστήματος ήταν κυρίως η νεολαία, ενώ στο κλασικό εργατικό κίνημα, ηγεμόνευσε η σοσιαλδημοκρατική ιδεολογία (είτε μέσα από τα σοσιαλιστικά, είτε μέσα από τα κομμουνιστικά κόμματα).
  3) Εαν ορίσουμε την νεολαία ώς κοινωνική και όχι ως ηλικιακή κατηγορία ( δηλαδή νεολαία είναι όσοι/ες δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στην εργασία με σχετικά μόνιμο τρόπο και δεν έχουν δημιουργήσει οικογένεια, δηλ. παιδιά) διαπιστώνουμε ότι το όριο της νεολαίας τείνει να μετατοπίζεται προς τα πάνω. Αυτή η τάση σε συνδυασμό με την αύξηση των μεταναστών 2ης – 3ης γενιάς, αντισταθμίζει κάπως τη γήρανση του πληθυσμού της Ελλάδας που οφείλεται στη μείωση των γεννήσεων.
  4) Η εξέγερση του Δεκέμβρη επιβεβαίωσε την δυνατότητα της νεολαίας να παίζει ρόλο σαν ενιαία κοινωνική κατηγορία υπερβαίνοντας ακόμα και τις ταξικές διαφορές, ν’ ανοίγει παράθυρα στο μέλλον.
  5) Η ελληνική ιστορική εμπειρία επιβεβαιώνει ότι οι νεολαίες των αριστερών κομμάτων ήταν πολύ πιο ριζοσπαστικές από τα αριστερά κόμματα. Γι αυτό και τα 2 ιστορικά ρεύματα της ελληνικής αριστεράς ΚΚΕ και ΚΚΕ εσ. δεν δίστασαν να διαλύσουν τις νεολαίες τους όταν κατάλαβαν ότι δεν μπορούν επαρκώς να τις χειραγωγήσουν ( Β’ Πανελλαδική που διαλύθηκε από τον Κύρκο και ΚΝΕ το 1989 που καταργήθηκε από το ΚΚΕ).

  Τα παραπάνω φυσικά δεν σημαίνουν ότι στο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να επιδιώκουμε να εντάσσονται νεοι/ες ισότιμα οι οποίοι/ες ταυτόχρονα θα είναι και μέλη της νεολαίας. Όμως εκτιμώ ότι ακόμα κι ένας δημοκρατικός ΣΥΡΙΖΑ των μελών του -που ονειρευόμαστε- δεν θα μπορούσε να αποτελέσει το πεδίο που η νέα γενιά θ’ άνοιγε «τα φτερά της» .

  Κλείνοντας το σχόλιο μια πρόταση : Πώς σας φαίνεται η ιδέα να στήσουμε ένα φεστιβαλ νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ από τα κάτω, αφού οι «πάνω » αδιαφορούν ?

  • Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

   Βαγγελιώ,
   Και τα 5 επιχειρήματα που γράφεις είναι σωστά. Όμως και τα 5 μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την στήριξη της πρότασης που λεει ότι η Αυτόνομη Θεματική Νεολαίας κάθε τοπικής ή εργασιακής οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ (και η οριζόντιες διασυνδέσεις της θεματικής Νεολαίας και τα συντονιστικά της όργανα) μπορεί να είναι η μορφή οργάνωσης Νεολαίας που απαιτείται από μια Αντι-συστημική Αριστερά. Eξηγούμαι:
   1. Η Αριστερά που ονειρευόμαστε ΠΡΕΠΕΙ να ακολουθεί τους ιδιαίτερους δρόμους της νεολαίας και να λύνει τα δικά της προβλήματα κατά προτεραιότητα με τρόπους και μεθόδους που βρίσκονται εξ ορισμού «εκτος συστήματος», άρα πιο κόντά στην νεολαία. Φαντάσου ένα πρωην Κνίτη ή Ρηγά ή Επονίτη να προσπαθεί να πει τα συνήθως καμένα επιχειρήματα και να επιβάλει τις εμονές του μπροστά σε ένα ισότιμο 16αρη σύντροφο που θα τον αντιμετωπίσει σαν Ουφο και για το τι λέει αλλά και γιατί αρνείται να ακουπήσει το πληκτρολόγιο για να μοιραστεί δημόσια τις σκέψεις και θέσεις του…
   2. Η νεολαία μπορεί να ριζοσπατικοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών (ενώ το ανάποδο είναι δύσκολο ή και αδύνατο)
   3. Φαντάσου τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών σαν οργάνωση νεολαίας, όπου στις Γενικές Συνελέυσεις της, συμμετέχουν και ισότιμα μεγαλύτερα σε ηλικία μέλη από άλλες θεματικές! Με αυτή την οπτική, μιας και η θεματική Νεολαίας είναι αυτή που περιμένω ότι θα δείνει τον ρυθμό αλλά ενδεχομένως να είναι και η πολυπληθέστερη μέσα σε μια ΓΣ, όλα τα επιχειρήματά σου ισχύουν! (Η σημερινή εικόνα των γενικών συνελέυσεων ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με μέση ηλικία 50+, εκτός από αποκαρδιωτική είναι και καταθλιπτική).
   4. Ενδεχομένως θα πρέπει να μας προβληματίσει και η θέση όπου κάποιος (νεολαίος ή όχι) επιθυμεί να συμμετέχει στις εκδηλώσεις μιας θεματικής τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ (πχ Νεολαίας ή Περιβάλλοντος ή κινήματος πόλης) αλλά δεν επιθυμεί να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν βλέπω κανένα λόγο αυτό να μη μπορεί να γίνει
   5. Ονειρεύομαι την ημέρα που οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσουν τις ηγεσίες και την οργάνωσή τους (συνιστώσες, τάσεις κλπ). Τότε και μόνο τότε, εκείνη την ημέρα, θα έχουμε ένα ώριμο ΣΥΡΙΖΑ των μελών

   Η ιδέα σου για το φεστιβάλ των Νεολαίων του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ δυνατή. Θα πρέπει ενδεχομένως να βοηθήσουμε σαν πρωτοβουλία τους πρώτους πυρήνες Νεολαίων που θα ενταχτούν στις οργάνωσεις του ΣΥΡΙΖΑ των μελών να το στήσουν. Αυτοί και όχι εμείς.

 3. Ο/Η Βαγγελιώ Σωτηροπούλου λέει:

  Γιάννη έχεις δίκιο. Μιλώντας για αυτονομη οργάνωση των νέων του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχω στο μυαλό μου κάτι σαν την παλιά ΚΝΕ ή το Ρήγα, ούτε μπορώ να προδιορίσω μια άλλη συγκεκριμένη μορφή συγκρότησης. Δεν μου πέφτει λόγος γι αυτό, μιας και δεν είμαι νεολαία. Απλά ήθελα να τονίσω ότι οι νέοι/ες του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αφεθούν απολύτως ελεύθεροι/ες να δημιουργήσουν το οργανωτικό μοντέλο που θα ήταν ελκυστικό για τη σύγχρονη αντισυστημική νεολαία. Π.χ. στην τοπική επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Νέας Ερυθραίας, στην οποία μετέχω, (με μέση ηλικία όπως είπες 50+) μου φαίνεται πολύ δύσκολο να πατήσει το πόδι του νέος άνθρωπος, ακόμα κι αν γίνουμε το «προπύργιο» της άμεσης δημοκρατίας. Όποτε έχει περάσει κανένα παιδί έχει έρθει για να κάνει το χατήρι του γονιού του, ή από ευγένεια επειδή στηρίξαμε τις καταλήψεις σαν μέλη των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων. Νεολαία ΣΥΝ δεν υπάρχει . Οπότε ,από τα νυν μέλη της τοπικής μας επιτροπής δεν μπορεί να στηθεί θεματική νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο εαν γίνει κάτι γενικότερο, ίσως να τους/τις αγγίξει.
  Όσον αφορά το φεστιβαλ, σε μια τέτοια πρωτοβουλία μπορούν να συμβάλλουν μικροί και μεγάλοι. Το αντιρατσιστικό είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα θεσμού που έγινε εντελώς «από τα κάτω». Είναι μια ευκαιρία να δοκιμάσουμε και συζητήσεις άλλου τύπου από αυτές με «πάνελ επωνύμων» π.χ. ελεύθερο βήμα για διάφορα θέματα κλπ. Προφανώς οι νέοι/ες θα το σχεδιάσουν. Όμως τα «πουρά» μπορούμε να κολήσουμε αφίσες, να πουλάμε σουβλάκια κλπ

 4. Ο/Η Aριστερό εξτρέμ λέει:

  Συμφωνώ και γώ με την ιδέα Φεστιβάλ νεολαίας σύριζα από τα κάτω, η ιδέα είναι πολύ καλή. Επίσης χρήσιμη και η ιδέα της «διακριτικής» βοήθειας και μάλιστα σε ΜΗ «επιτελικά» ,δηλαδή η δτήρικη σε δουλειά μηρμυγκιού

 5. … σε ξένον αχυρώνα.

  Μπρε σύντροφοι, πως το φαντάζεστε δηλαδής, ίνα έχομεν καλόν ερώτημα;
  Ανοίγουμε το μαγαζί και μετα το διαφημίζουμε; «Μην κοιτάτε εμάς που είμαστε περί τα 50+, ανοίξαμε όροφο με casual και σας περιμένουμε»;
  Η μήπως να ενημερώσουμε τους νέους οτι, να, αν θέλετε να κάνετε διάφορα πράγματα μόνοι σας χωρις εμάς τους παππούδες, ε, να μωρέ, κάντε τα, μη ντρέπεστε, εμείς δε θα παρεξηγηθούμε, ίσα ίσα που θα σας καμαρώνουμε..
  Κι αυτοί θα μας απαντήσουν «-Ναι ρε συ, πως και δεν το σκεφτήκαμε;»

  Αχ, σύντροφοι, σύντροφοι, τι γλυκούληδες που είμαστε! :-)

 6. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Για δες το ανάποδα Αντώνη: Ανοίγουν το «μαγαζί» οι πιτσιρήδες και το διαφημίζουν με «Μη κοιτάτε εμάς που είμαστε 20something, ανοίξαμε όροφο με ταγιεράκια στο πάνω όροφο και σας περιμένουμε» ή καλλίτερα με ένα «κοίτα με στα μάτια παππούλη και πες μου ότι αυτό που έκανες για εισήγηση δεν θα χαντακώσει τη δική μου ζωή σε 25 χρόνια».
  Δεν το ανοίγουν όμως τα άτιμα όσο το έχουμε φτιαγμένο αυτό που έχουμε τώρα, για «πρότυπο» δήθεν, αλλά μόνο για να βολεύονται οι σκέψη και οι φοβίες των 50+. Και επειδή δεν μασάνε, μένουν στην απ’ έξω.
  Συντροφικά, ένας 50+ :-)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s