Εκλογές, οικοδομικοί συνεταιρισμοί και πυρκαγιές

Posted: 11/09/2009 by Γιάννης Χ. in Ελλάδα
Ετικέτες:

fires_elections

Τα στοιχεία είναι πολλά ώστε να μην χωρά αμφιβολία ότι οι πυρκαγιές σε περιόδους εκλογών πολλαπλασιάζονται. Δεν είναι δύσκολο να μαντέψουμε το λόγο. Η ανάγκη ψήφων «αναγκάζει» τις κυβερνήσεις να εκστομίζουν υποσχέσεις και αρκετά συχνά να προβαίνουν σε ρυθμίσεις είτε για την αποκατάσταση των ήδη υπαρχόντων αυθαιρέτων, είτε για ένταξη στο σχέδιο πόλης ανένταχτων και δασικών περιοχών.

Και για του λόγου το αληθές, ας δώσουμε ένα παράδειγμα κυβερνητικής τροπολογίας η οποία κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2007, (προσέξτε, λίγους μήνες πριν τις εκλογές), από τον κ. Μπασιάκο, με τις υπογραφές των τότε υπουργών Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία ανέστελλε κάθε κατεδάφιση αυθαιρέτου μέσα σε δάσος ή δασική έκταση μέχρι να κυρωθεί τελεσίδικα ο δασικός χάρτης της περιοχής. Φυσικά και οι γάτες γνωρίζουν ότι τέτοιος χάρτης δεν υπάρχει πουθενά, ούτε προβλέπεται να καταρτιστεί στο ορατό μέλλον. Η χώρα μας πολύ απλά δεν διαθέτει εθνικό δασολόγιο για το 94% των ελληνικών δασών. Η κραυγαλέα αυτή τροπολογία, μετά από τις αντιδράσεις που συνάντησε τελικά δεν περπάτησε, αλλά κανένας δεν εγγυάται ότι δεν πέρασαν παρόμοιες σε μεταγενέστερο χρόνο, ή ότι οι ιθύνοντες δεν σταματούν νυχθημερόν να απεργάζονται τρόπους για να τις επαναφέρουν νύκτωρ προς ψήφιση.

Ένα άλλο παράδειγμα αφορά στις εκλογές του 2004, οπότε και κατατέθηκε ρύθμιση με την οποία απαλλάσσονταν οι αυθαίρετοι οικιστές εντός δασών από την καταβολή της προβλεπόμενης ειδικής αποζημίωσης. Υπάρχει νόμος που εξειδικεύει τα πρόστιμα, (χαμηλά προ του 2004, υπέρογκα για μετά), φευ! στην πράξη όμως έτσι κι αλλιώς, καταστρατηγείται με …ετεροχρονολογήσεις. Ομοίως, η τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου έδωσε υπό προϋποθέσεις δικαίωμα ηλεκτροδότησης σε όσα αυθαίρετα είχαν χτιστεί έως τα τέλη του 2003. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 100.000 αυθαίρετα ηλεκτροδοτήθηκαν με βάση αυτή τη ρύθμιση σε όλη τη χώρα.

Μα, εύκολα θα αναρωτηθεί κανείς. Αν η εκάστοτε κυβέρνηση ευελπιστεί να αποσπάσει ψήφους από τους καταπατητές, δεν είναι εύλογο να περιμένει ότι θα χάσει άλλους τόσους και ακόμα περισσότερους από τους υπόλοιπους οι οποίοι δεν έχουν ή δεν σκοπεύουν να σφετεριστούν δημόσια γη, καμένη ή μη. Εκτός και αν οι δεύτεροι αποτελούν μειοψηφία, οπότε καλώς οι κυβερνήσεις πράττουν, ως πράττουν. Στην πραγματικότητα αποτελούν όντως μειοψηφία, όχι όμως πολύ μεγάλη, διότι ένα υπολογίσιμο τμήμα της υποτιθέμενης αυτής μειοψηφίας καιροφυλακτεί να αλλάξει στρατόπεδο με την πρώτη ευκαιρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του νεοπαγούς «παρατηρητηρίου των εν δυνάμει οικοπεδοφάγων μαχητών», 400,000 ετοιμοπόλεμοι συμπολίτες μας έχουν στρατοπεδεύσει στα περίχωρα προστατευόμενων περιοχών περιμένοντας το σύνθημα της επέλασης. Ενώ, άλλοι οργανωμένοι στις ελαφρές ταξιαρχίες των ευαγών «οικοδομικών συνεταιρισμών» ετοιμάζονται να διεκδικήσουν γύρω στα 200,000 στρέμματα δασικής έκτασης

Σύμφωνα με τα τελευταία έγκυρα στοιχεία, η λεία που απεκόμισαν από προηγούμενες εκστρατείες δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι το 1 από τα 4 σπίτια στην Αττική είναι αυθαίρετο, ενώ ο συνολικός αριθμός τους υπολογίζεται σε περίπου 300,000! Επίσης, από τα 7 εκατομμύρια οικοδομές που έχει συνολικά η Ελλάδα, γιατί οικοπεδοφάγοι ευδοκιμούν και αλλού, υπολογίζεται ότι τα 1,5 – 1,7 εκατομμύρια είναι αυθαίρετες.

oikopeda

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ

Ο Δούρειος Ίππος της δασικής κυρίως καταπάτησης φέρει το όνομα «Οικοδομικός Συνεταιρισμός». Και μόνο που ακούω το όνομα αυτό μού σηκώνεται η τρίχα, και τούτο γιατί δεν με ευνόησε η τύχη να συμπεριληφθώ σε κάποιον από δαύτους. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται γύρω στους 215 οικοδομικούς συνεταιρισμούς, εκ των οποίων οι μισοί (128) έχουν στρατοπεδεύσει εντός της Αττικής, καίγοντας, ρημάζοντας, πιέζοντας, διαφθείροντας, χτίζοντας, κι αν όχι πάντα οι ίδιοι, πάντως επωφελούμενοι σαν τις ύαινες από συγκυρίες, που είτε προκαλούν άλλοι είτε τις προκαλούν οι ίδιοι. Η έκταση που διεκδικούν δε εντός Αττικής είναι γύρω στα 113,000 στρέμματα. Από υπερβάλλοντα ζήλο, έκαψαν τα διπλάσια, οπότε θα τους μείνουν αμανάτι τα υπόλοιπα. Κρίμα.

Οι εκτάσεις των οικοδομικών συνεταιρισμών, που βρίσκονται στην Αττική σε πλείστες όσες περιπτώσεις εντός δασικών εκτάσεων, απλώνονται από την Ανάβυσσο, το Κορωπί και τη Βάρη ως τη Νέα και την Παλαιά Πεντέλη, το Πικέρμι, τον Μαραθώνα, τη Ραφήνα και τη Νέα Μάκρη, ενώ από την άλλη πλευρά είναι διάσπαρτες από τη Σταμάτα, το Καπανδρίτι, τα Βίλια και τα Μέγαρα Μαραθώνα.

Οι 62 από τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς της Αττικής, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, βρίσκονται στη Δυτική Αττική με μεγαλύτερη πυκνότητα στην παραλιακή ζώνη (Πόρτο Γερμενό, Ψάθα, Αλεποχώρι) με διεκδικήσεις σε 22.165 στρέμματα. Στη Μάνδρα 13 οικοδομικοί συνεταιρισμοί έχουν 5.000 στρέμματα στην πλειονότητά τους χαρακτηριζόμενα ως δάση χαλεπίου πεύκης ρητινευόμενα, στα Βίλια 20 συνεταιρισμοί 7.140 στρέμματα (δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις), στο Πόρτο Γερμενό 6 διεκδικούν 2.390 στρέμματα, στην Ψάθα 10 συνεταιρισμοί 1.804 στρέμματα (δάση πεύκης, τμήματα έχουν καεί – αναδασωτέα), στο Αλεποχώρι 8 2.600 στρέμματα και στην Κινέτα 5 συνεταιρισμοί 3.231 στρέμματα

Στην άλλη πλευρά της Αττικής, στην Πεντέλη, υπάρχει άλλος χορός οικοδομικών συνεταιρισμών, στην περιοχή μάλιστα που κάηκε το 2000 και πριν – αξίζει να σημειωθεί ότι δεν κηρύχθηκαν αναδασωτέες όλες οι εκτάσεις που κάηκαν αλλά μέρος τους εξαιρέθηκε. Στη Ραφήνα, η «Θεοτόκος» (223 στρέμματα) στην περιοχή Περιβολάκια, ο «Νέος Πόντος» στο Νταού Πεντέλης – από τις αρμόδιες υπηρεσίες χαρακτηρίζεται η έκταση ως χαλεπίου πεύκης/διακατεχόμενο όπου προέχει η διατήρηση του δάσους -, «Η Ελληνική Πίνδος» (489 στρέμματα) σε έκταση που χαρακτηρίζεται διακατεχόμενη), σημειώνει ο πρώην διευθυντής Δασών κ. Ελ. Φραγκιουδάκης. Επίσης, όπως εξηγεί, «δασικό πρόβλημα υπάρχει και με τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς «Προβάλινθο» και «Αμπελούπολη», ενώ ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και στο Πικέρμι με οικοδομικούς συνεταιρισμούς όπως ο ΑΟΟΑ, (Αξιωματικών), που τμήμα των εκτάσεών του προσκρούει για δόμηση στο διάταγμα για την προστασία του Πεντελικού». Ο ίδιος όμως κατάφερε το 1998 να εντάξει στο σχέδιο πόλης της Νέας Μάκρης έκταση 800 στρεμμάτων. Υπάρχουν και άλλοι στην περιοχή, όπως π.χ., των Κωνσταντινουπολιτών, οι οποίοι διεκδικούν 550 στρέμματα σε περιοχή που κάηκε το 1995.

Στην Πεντέλη, κάποιοι συνεταιρισμοί κατάφεραν οι εκτάσεις τους να μπουν στο σχέδιο παράνομα από το ’70, όπως ο «Αγ. Σπυρίδων», ο οποίος επιπλέον διεκδικεί τον αποχαρακτηρισμό 1.200 στρεμμάτων που κάηκαν το 1995, ο «Βουτζάς», η «Καλλιτεχνούπολη» και η «Ιπποκράτειος Πολιτεία», η δε τελευταία αν και άκρως αμαρτωλή, εν τούτοις ανέγγιχτη. Άκουγα, τις προάλλες τον αξιαγάπητο Μίμη Πλέσσα στη τηλεόραση να δηλώνει περήφανος, πώς πρωτοστάτησε στο να ιδρυθεί ο οικισμός της «Καλλιτεχνούπολης» της οποίας μάλιστα διατελεί και ισόβιος πρόεδρος και μού ήρθαν δάκρυα στα μάτια για το σθένος και την επιμονή αυτού του ανδρός.

Στην Πεντέλη πάλι, για να μην ξεχνιόμαστε, 80.000 στρέμματα διεκδικεί κι η Εκκλησία, δηλαδή η Μονή Πεντέλης, που φέρεται να κατέχει εκτάσεις σε όλο το νότιο τμήμα του βουνού, σε μεγάλο μέρος της δυτικής αλλά και της ανατολικής πλευράς του. Για τις εκτάσεις αυτές δεν υπάρχουν, όπως είναι φυσικό, σαφείς τίτλοι. Η μονή στηρίζει τις ιδιοκτησιακές της διεκδικήσεις σε έγγραφα του σουλτάνου και στη συνεχή παρουσία της στην περιοχή. Μεγάλο τμήμα αυτών των εκτάσεων, περί τα 10.000 στρέμματα, έχει πουληθεί/μεταβιβαστεί σε ιδιώτες ή σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Ο οικοδομικός Συνεταιρισμός ΠΑΝ (των υπαλλήλων του υπουργείου Γεωργίας!!!) νομιμοποίησε 4.000 στρέμματα και έχτισε στην περιοχή Λυκόρεμα – τώρα ο οικισμός αποτελεί τμήμα της κοινότητας Πικερμίου.

Θέλετε κι άλλους οικοδομικούς συνεταιρισμούς στο Πεντελικό; Καλή σας Όρεξη!!

«Αγιος Τιμόθεος», «Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Ελλάδας», «Σύλλογος Εργαζομένων και Ασφαλισμένων στο ΙΚΑ», «Σύλλογος Δημοσιογράφων και Εργαζομένων», «Τέκτων», «Φαίαξ», «Δημόκριτος», «Ροσόλυμος» ή «Κτήμα Πεντέλη Α.Ε.», «Νέα Βιθυνία», «Ικαρος», «Β. Φρειδερίκη», «Νοσοκομείο Πειραιώς», «Αξιωματικοί Χωροφυλακής» «Δικηγόροι Πειραιώς», «Εφέδρων Αξιωματικών Αναγέννηση», «Νέοι Μακεδόνες», «Εργατοτεχνιτών Μαρμάρων», «Αργεννών», «Αγιος Σύλλας», «Νέος Μηχανικός Κόσμος», «Δασικών Υπαλλήλων», «Μεγαλόχαρη», «Καλλιθέα, Αγιος Θωμάς», «Αιολίδα» «Προβάλυνθος».

Δεν μπορώ άλλο. Θα σταματήσω εδώ, διότι κουράστηκα ν’ απαριθμώ! Πολλοί οι μνηστήρες.

Για τους υπόλοιπους οικοπεδοφάγους των οποίων οι προσπάθειες δεν έχουν ευοδωθεί μέχρι σήμερα, και φουρκίζονται για την αδικία την οποία υφίστανται, συστήνω, τι άλλο(;) υπομονή. Εφ’ όσον οι εκλογές δεν θα σταματήσουν να διεξάγονται, κάποια στιγμή, πού θα πάει, θα έρθει και η δική τους η σειρά!

Αναδημοσίευση από το

http://e-cynical.blogspot.com/2009/08/blog-post_25.html

Η σύνθεση της εικόνας με τα στατιστικά από τον φίλο jason

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s