Υποψήφιοι για τον ΣΥΡΙΖΑ: Γιάννης Μπουρνούς, Νομός Λέσβου

Posted: 22/09/2009 by redpunk67 in ΣΥΡΙΖΑ

bournousΑπό τον σ. Γιάννη Μπουρνού λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη παρέμβαση:

Για το ΣΥΡΙΖΑ και τις αναγκαίες αλλαγές στη συγκρότησή του:

Κατ’αρχάς να ξεκαθαρίσω πως οι απόψεις μου για τη συγκρότηση και τη δομή του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκτίθενται σ’ αυτό εδώ το σημείωμα, προκειμένου να συμμετάσχω σε οποιασδήποτε μορφής, ιδιότυπη “πασαρέλα” ή “δήλωση φρονημάτων” και να “περάσω τη βάση”. Είναι απόψεις διατυπωμένες δημόσια, στο ανώτερο όργανο του Συνασπισμού, την ΚΠΕ του, της οποίας είμαι μέλος από το 5ο Συνέδριο (2008).

 1. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεχίσει ως έχει, και αυτό είναι αποδεκτό από όλες τις πλευρές, ανεξάρτητα από τις στοχεύσεις της καθεμιάς γι αυτόν. Το παρόν μοντέλο λειτουργίας είναι αναντίστοιχο με τις συλλογικές εμπειρίες, τις προσδοκίες και τις επιδιώξεις που έχουμε διαμορφώσει με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια, κυρίως μέσα από την όσμωση της κοινής δράσης.
 2. Το σημερινό μοντέλο λειτουργίας αναπαράγει το διαχρονικό έλλειμμα δημοκρατίας που έχει ιστορικά καταγραφεί σε όλα -ανεξαιρέτως- τα κόμματα και τις οργανώσεις της Αριστεράς, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Είναι πεπερασμένο ιστορικά και μεθοδολογικά.
 3. Θεωρώ την όλη “συζήτηση” που έγινε -με τους χειρότερους δυνατούς όρους- μετά τις Ευρωεκλογές ως σκιαμαχία κατ’ επίφασιν, για “ένα πουκάμισο αδειανό”. Στόχος δεν είναι η “αποθέωση της δημοκρατίας” να εκτονώνεται στις Πανελλαδικές Συνδιασκέψεις, αλλά να εφεύρουμε μεθοδολογίες ουσιώδους και διαρκούς δημοκρατικού ελέγχου της πολιτικής μας συμμαχίας (όπως γίνεται σε άλλες πολιτικές συμμαχίες της Αριστεράς στην Ευρώπη: στο Bloco της Πορτογαλίας, το Die Linke της Γερμανίας, την Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας, το Μέτωπο της Αριστεράς στη Γαλλία).
 4. Αυτό σημαίνει (ως πρώτο βήμα στον μακρύ και βασανιστικό δρόμο μιας ανασυνθετικής διαδικασίας) την προώθηση μιας ή περισσότερων διαδικασιών ελέγχου του τρόπου συγκρότησης, λήψης και υλοποίησης απόφάσεων της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (τρόπος εκλογής, υποχρεωτική ίση παρουσία φύλων από κάθε συνιστώσα, λήψη αποφάσεων με υπεραυξημένες πλειοψηφίες, αποφυγή πολιτικών αποκλεισμών και αέναων αντιπαραγωγικών “διαπραγματεύσεων” μεταξύ αποκομμένων “επιτελείων” κ.α.). Προϋποθέτει, δε, ως επείγουσα και πρώτη αναγκαιότητα, τη συγκρότηση και διαρκή λειτουργία Τοπικών και Θεματικών Επιτροπών σε κάθε χώρο (γεωγραφικό ή/και κοινωνικό) και τη σταδιακή εμπέδωση ενοποιητικών πρακτικών (π.χ την ενωτική μετωπική παρουσία στα συνδικάτα, την έναρξη συζήτησης για την κοινή μας παρουσία στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του ’10 κ.α.).

Απαραίτητη προϋπόθεση για να συζητηθούν, να αποφασιστούν και να δρομολογηθούν όλα αυτά είναι η επίμονη προσπάθεια αποκατάστασης ενός κλίματος στοιχειώδους αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού από την 5η Οκτωβρίου και πέρα. Η μεταξύ μας ανοιχτή και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση και “αλληλομόλυνση” μπορεί να γίνει δύναμη δημιουργίας, μόνο εφόσον συνοδευτεί από την επανασύνδεσή μας με τη συντροφικότητα. Αλλιώς θα είναι -για ακόμα μια φορά- μια καταστροφική, κατ’επίφασιν συζήτηση. Παραμένω αισιόδοξος!

Παραθέτουμε και το βιογραφικό που μας έστειλε:

Είναι 29 ετών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη. Το ’97 αποφοίτησε από το 4ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, όντας Πρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου.

Σπουδασε Αγγλική Φιλολογία και Πολιτική Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ξόδεψε πολλές μέρες (και νύχτες) της φοιτητικής του ζωής για το φοιτητικό κίνημα και τη μάχη για δημόσια δωρεάν παιδεία, διατελώντας εκπρόσωπος φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφικής.

Εντάχθηκε στη Νεολαία Συνασπισμού το 1998, σε μια εποχή που η πολιτική δεν ήταν καθόλου της μόδας. Υπήρξε Γραμματέας Σπουδάζουσας Αθήνας και στη συνέχεια μέλος της Γραμματείας του Κεντρικού Συμβουλίου, Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων & Εκπρόσωπος Τύπου της Οργάνωσης.
Βρέθηκε σε πολλές πόλεις του κόσμου από το 2000, συμμετέχοντας στο κίνημα για μια εναλλακτική παγκοσμιοποίηση. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και συμμετείχε σε όλες τις Συνόδους τους Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, ως εισηγητής σε σεμινάρια για ζητήματα Ευρώπης & νεολαίας.

Στις Εθνικές Εκλογές του 2007 ήταν, για πρώτη φορά, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Λέσβου.

Από το Φεβρουάριο του 2008 είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού. Ως υπεύθυνος του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής, εκπροσωπεί συχνά το Συνασπισμό σε συναντήσεις του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες «Εμπρός», «Αιολικά Νέα», «Πολίτης», «Αυγή», «Ελευθεροτυπία» και στα πολιτικά περιοδικά «Virus» (Πορτογαλία) και «Prager Fruhling» (Γερμανία), ενώ υπήρξε ραδιοφωνικός παραγωγός του σταθμού «Στο Κόκκινο 105,5 FM».

Σήμερα είναι επιστημονικός συνεργάτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με ειδίκευση σε ζητήματα Ευρώπης, επικοινωνίας και ΜΜΕ.

 

ευχόμαστε στον σ. Γιάννη καλή δύναμη και καλή επιτυχία

Advertisement
Σχόλια
 1. Ο/Η Generator λέει:

  Βιογραφικο χωρις επαγγελματικη δραστηριοτητα δεν ειναι βιογραφικο,συντροφε

  Επι της ουσιας,αν καταλαβα καλα τασσεσαι ΚΑΤΑ του αμεσοδημοκρατικου Συριζα των μελων

  Λυπαμαι,δε με καλυψες,ΝΕΕΕΕΕΧΤ!

 2. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Συμπέρασμα από τα γραφόμενα του σ. Μπουρνού:
  ΄Λέει την θέση του μόνο στα ανώτατα καθοδηγητικά όργανα του ΣΥΝ, στα οποία εναποτίθεται και η ευθύνη να να «εφεύρουν μεθοδολογίες ουσιώδους και διαρκούς δημοκρατικού ελέγχου της πολιτικής μας συμμαχίας» για την διαιώνιση της φιλοσοφίας του σημερινού μοντέλου λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ.
  Την βάση φαίνεται ότι την πέρασε. Την εποχή «που η πολιτική δεν ήταν της μόδας»…

 3. Ο/Η Βαγγελιώ Σωτηροπούλου λέει:

  Σ/φε Μπουρνού οι αποψεις σου για τον ΣΥΡΙΖΑ και την έννοια της δημοκρατίας είναι εντελώς νεφελώδεις. Δεν καταλαβαίνω ποιοί να ελέγχουν ποιούς ; Οι «πάνω τους κάτω», οι «κάτω του πάνω», κάθε συνιστώσα τη διπλανή της ; Πού βρίσκονται τα μέλη ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το κείμενο ; Αν κρίνω από την εισαγωγή σου ότι δεν πρόκειται να κάνεις «δηλώσεις φρονημάτων» στον καθένα μας παρά μόνον…. στην ΚΠΕ του ΣΥΝ, μήπως εννοείς ότι όσοι/ες θέλουμε να γίνουμε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λογοδοτούμε στην ΚΠΕ του ΣΥΝ; Επίσης ως συνεργάτης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ειδικευμένος σε θέματα Ευρώπης θα όφειλες τουλάχιστον να γνωρίζεις ότι η die Linke και το Μπλόκο δεν είναι πολιτικές συμμαχίες, αλλά ενιαία κόμματα με εκλεγμένες ηγεσίες.

 4. Ο/Η Cagliostro λέει:

  Αγαπητέ σύντροφε,

  Με το “διαδικασίες ελέγχου του τρόπου συγκρότησης, λήψης και υλοποίησης αποφάσεων της Γραμματείας του Σύριζα” τι εννοείται?
  Είστε της άποψης πως το πρόβλημα του Σύριζα αρχίζει (και ίσως τελειώνει) στον καθορισμό τρόπου ελέγχου της γραμματείας του?

  Γράφετε πως το μοντέλο λειτουργίας του Σύριζα είναι πεπερασμένο ιστορικά και μεθοδολογικά και δεν θα διαφωνήσω (ξεκινώντας από άλλη αφετηρία όμως).
  Η συμφωνία όμως επί διαδικασιών ελέγχου και η προώθηση τους ως μέσο ανασύνθεσης, δεν είναι ούτε καινοτομία ούτε ριζοσπαστισμός. Είναι γραφειοκρατία.

  Χωρίς να ζητώ “πιστοποιητικό αντι-συστημικών φρονημάτων” και πάνω απ’ όλα χωρίς αποκλεισμούς και δογματισμούς, που δεν ταιριάζουν στην κουλτούρα μου, θα ευχόμουν να προτιμούσατε η Αριστερά μας να γίνει η Αριστερά των μελών κι όχι η αριστερά των γραφειοκρατών, των διαδρόμων και των επαγγελματικών στελεχών.*

  *το Α και το α στην Αριστερά δεν είναι τυχαία

 5. Ο/Η Mίλεσης Δημήτρης λέει:

  η επαναπροσέγγιση της δομικής λειτουργίας του ΣΥΝ και κατά προέκταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να επιτευχθεί με προτάσεις τέτοιου είδους και λυπόμαστε όταν βλέπουμε νέους ανθρώπους με κανένα ταξικό χαρακτηριστικό όπως ο 29 χρονος Μπουρνούς ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΉ ΣΧΈΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΌΜΜΑ ,κομμάτι της νέας γενιάς παραγόντων της πολιτικής στο όνομα του βαθέματος της δημοκρατίας εν τέλει να κάνει πασαρέλα με φωτογραφίες σε μπλογκς της βάσης.
  οι δημοκρατικοί έλεγχοι δεν μπορούν να ασκηθούν απο συμβιβασμένους νέους οι οποίοι κρίνουν τις φωνές για μια αντισυστημική αριστερά αντί να κάνουν προτάσεις για την παραγωγη πολιτικής στην βάση ,για τα δημοκρατικά δικαιώματα των ανενταχτων αριστερών και τα αδειανά πουκάμιασα.
  δεν χρειαζόμαστε επιστημονικούς κατα πληρωμή συνεργάτες στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά πραγματικούς αγωνιστές που μάχονται για την δημοκρατία πρώτα μέσα στο ίδιο τους το κόμμα.

  η αποθέωση της δημοκρατίας όπως αναφέρει ο κύριος Μπουρνούς ειρωνικά στο σχόλιο του βρίσκεται εν τέλει στο βήμα που του δίνεται σε αυτό το μπλογκ που παρόλο που αντιπροσωπευει μια γενιά συστημικών αριστερών του δίνεται ο λόγος σε αντισυστημικό μπλογκ.

 6. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  ο καθένας έχει τις απόψεις του και πρέπει να κρίνουμε πολιτικά. Το θέμα των επαγγελματικών στελεχών είναι ένα γενικότερο θέμα στην αριστερά και σε τελευταία ανάλυση είναι πολιτικό και όχι προσωπικό. Θέλει εύρύτερη συζήτηση, που δεν μπορεί να γίνει εδώ. Ας κρίνουμε καλόπιστα και εποικοδομητικά τις θέσεις για τον Σύριζα, κι ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε και τις οπτικές που διαφέρουν απο τις δικές μας. Μπράβο στο dosepasa που δημοσιεύει και απόψεις με τις οποίες δεν συμφωνεί!

 7. Ο/Η alexius λέει:

  Να συνοψίσω λίγο με βάση τις απαντήσεις που (δεν) δίνει:

  “Τι την θέλετε τη δημοκρατία; Γραφειοκρατία χρειάζεστε. Και αν σοβαρευτείτε και την ζητάσετε, εδώ είμαστε να σας μολύνουμε με αυτή. Αν πάλι όχι θα τοποθετηθώ (κυρολεκτικά και μεταφορικά) σε κάποιο όργανο”

 8. Ο/Η Mίλεσης Δημήτρης λέει:

  κανείς δεν έχει δικαίωμα να κρίνει σχολιασμούς και να επιβάλλει ύφος στα σχόλια.
  τα πρόσωπα κάνουν πολιτική και αυτα τα πρόσωπα τίθενται και εκτίθενται με δική τους απόφαση δημόσια και σε σταυροδοσία.αυτά παράγουν την πολιτική μιλάμε και επι των προσώπων.

 9. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  χαχαχα! καλά ρε μήτσο μη βαράς!

 10. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  Επι της ουσίας:

  σύντροφε Γιάννη,
  χαίρομαι που έγραψες εδώ γιατί μπορεί να ανοίξει ένας διάλογος, χρήσιμος για όλους. Γιάννη δεν λές τίποτα για Σύριζα μελών. Δεν υπάρχει βάθεμα του Σύριζα, κι όλα αυτά, που σωστά λές, για συνδικάτα αυτοδιοίκηση, δεν προχωράνε χωρίς σύριζα μελών, κακά τα ψέμματα. Επίσης δεν υπάρχει δημοκρατία αν τα όργανα του Σύριζα δεν εκλέγονται απο τα μέλη του. Αυτά είναι τα επίδικα για τον Σύριζα σήμερα. Η αναβολή τους, ή οι πολιτικαντισμοί του ναι μεν αλλά, δεν κάνουν τίποτ’ αλλο παρα να διώχνουν τους ανένταχτους στο σπίτι τους. Δεν ξέρω γιατι στην ηγεσία του ΣΥΝ φοβάστε αυτή την προοπτική. Θεωρείτε οτι θα καπελωθείτε απο τις συνιστώσες; Μα ρε παιδιά οι ανένταχτοι δεν ανήκουν σε συνιστώσες! Δεν έχετε επαφή με την πραγματικότητα; Οι ανένταχτοι δεν είναι ΚΟΕ, ΔΕΑ κλπ. Ανένταχτοι είναι. Πραγματικά δεν έχω καταλάβει αυτή την ουδετερότητα ή αντιπαλότητα ειδικά απο εσάς τα νέα στελέχη, απέναντι στον Σύριζα των μελών. Αν μπορείς να μου την εξηγήσεις, πραγματικά θα με βοηθούσε να καταλάβω.

 11. Ο/Η Βασίλης Ψαλλιδας λέει:

  Μερικά σχόλια και ερωτηματικά του Βασίλη Ψαλλιδά (μέλος της γραμματείας του ΣΥΝ και της Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Σμύρνης) στο κείμενο με τίτλο «Για το ΣΥΡΙΖΑ και τις αναγκαίες αλλαγές στη συγκρότησή του» του Γ. Μπουρνού.

  Εκτιμώ ότι οι τοποθετήσεις όλων των υποψηφίων βουλευτών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για όλους τους ανθρώπους της αριστεράς. Γι’ αυτό θα ήθελα πριν κάποιος διαβάσει τα σχόλια μου και κυρίως ο σ. Μπουρνούς να γνωρίζει την άποψή μου «ότι από το δημόσιο διάλογο κανείς ποτέ δεν βγήκε χαμένος». Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω το σ. Μπουρνούς για τη συμμετοχή του σε αυτόν το δημόσιο διάλογο και να γνωρίζει ότι αυτό είναι κάτι που τον τιμά. Επίσης να προτρέψω όλους/ες τους/τις υποψήφιους/ες βουλευτές/τινες της αριστεράς να εμπλακούν άμεσα και αυτοί/ες.
  Οι εκφράσεις «ιδιότυπη “πασαρέλα” ή “δήλωση φρονημάτων” και να “περάσω τη βάση» είναι απαξιωτικές για αυτόν που τις χρησιμοποιεί, ειδικότερα δε όταν θέλει να αυτοχαρακτηρίζεται ως αριστερός. Ούτε τα κομματικά μέλη, ούτε οι συμμετέχοντες στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι άνθρωποι που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν τις απόψεις του σ. Μπουρνού. Όπως επίσης και δεν γνωρίζουν τις κατά καιρούς εκφρασμένες απόψεις σχεδόν όλων των μελών της ΚΠΕ του ΣΥΝ για σημαντικά ζητήματα, κάτι που είναι πλέον απαράδεκτο. Οι υποψήφιοι της αριστεράς δεν υποτιμούν τις δημόσιες δεσμεύσεις, που σίγουρα δεν αποτελούν δήλωση φρονημάτων και οι δομές διαλόγου της αριστεράς με τη σημερινή μορφή τους δεν είναι πασαρέλες. Άρα ένας υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει από μόνος του να επιδιώκει να γνωστοποιήσει αυτές τις πολιτικές και ιδεολογικές απόψεις για το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ αφενός και αφετέρου και για τους κοινωνικούς αγώνες και τις αναφορές τους δημόσια και όχι μόνο στα ανώτερα όργανα που ο σ. Μπουρνούς δηλώνει ότι συμμετέχει
  Σχολιάζοντας την άποψη «απόψεις διατυπωμένες δημόσια, στο ανώτερο όργανο του Συνασπισμού» θα πρέπει να αναδείξουμε και να αποδεχτούμε όλοι μας ότι οι απόψεις που διατυπώνονται στην ΚΠΕ του ΣΥΝ δεν είναι δημόσια διατυπωμένες. Οι απόψεις αυτές ως γνωστόν είναι διατυπωμένες μόνο μεταξύ κάποιων « πεφωτισμένων», ξεκομμένων στελεχών από τη βάση και μέλών μηχανισμών και δεν τις γνωρίζουν ούτε τα μέλη του ΣΥΝ, πόσο μάλλον δεν τις γνωρίζουν οι συμμετέχοντες αριστεροί πολίτες στο ΣΥΡΙΖΑ.
  Στην αναφορά ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεχίσει ως έχει, και αυτό είναι αποδεκτό από όλες τις πλευρές» δεν υπάρχει διευκρίνιση για το ποιες πλευρές. Τις φράξιες Αριστερή Πτέρυγα (ΑΠ) και Αριστερό Ρεύμα (ΑΡ), ή αν υπάρχουν και άλλες; Ποιες πλευρές εννοείς σ.; Μήπως εννοείς τους εκπροσώπους των συνιστουσών στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό που σίγουρα ισχύει είναι ότι η υπάρχουσα κατάσταση δεν είναι αποδεκτή από τους πολίτες του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι αποδεκτό σχεδόν από όλη τη βάση του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ, όμως αυτοί οι Πολίτες πλέον έχουν άλλες απαιτήσεις. Απαιτήσεις που μάλλον είναι σε αντιδιαμετρική κατεύθυνση από αυτές που ίσχυαν έως χτες.
  Υπάρχει μια αναφορά για «Το παρόν μοντέλο λειτουργίας είναι αναντίστοιχο με τις συλλογικές εμπειρίες, τις προσδοκίες και τις επιδιώξεις που έχουμε διαμορφώσει». Σε αυτό το σημείο δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά όπως, το σε ποιους αναφέρεσαι με την έκφραση «έχουμε διαμορφώσει»; Ποιοι έχουν διαμορφώσει; μήπως μόνον τα μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΝ; αν όχι διευκρίνισε το! Οι άνθρωποι της αριστεράς που είδαν το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ Β’ με χαρά και ελπίδα, κατά τη γνώμη μου, έχουν άλλες προσδοκίες και επιδιώξεις από αυτές που «αποκαλύφθηκαν» πρόσφατα ότι έχουν διάφορες ηγετικές ομάδες του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.
  Θα ήθελα να επισημάνω ότι υπάρχει μια πολύ σοβαρή αντίφαση στις παρακάτω δύο αναφορές σου σ. Μπουρνούς:
  1. «Το σημερινό μοντέλο λειτουργίας αναπαράγει το διαχρονικό έλλειμμα δημοκρατίας που έχει ιστορικά καταγραφεί σε όλα -ανεξαιρέτως- τα κόμματα και τις οργανώσεις της Αριστεράς, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Είναι πεπερασμένο ιστορικά και μεθοδολογικά» και
  2. «Θεωρώ την όλη “συζήτηση” που έγινε -με τους χειρότερους δυνατούς όρους- μετά τις Ευρωεκλογές ως σκιαμαχία κατ’ επίφασιν, για “ένα πουκάμισο αδειανό».
  Δηλαδή κατά τη γνώμη μου από τη μια αποδέχεσαι αυτό που είναι ολοφάνερο, δηλαδή ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας που μάλιστα έχει ήδη καταγραφεί διαχρονικά και από την άλλη εκτιμάς ότι υπήρξε μια σκιαμαχία για ένα πουκάμισο άδειο κάνεις λάθος. Λάθος που όλοι πλέον βλέπουμε σε αυτές τις διατυπώσεις του στυλ «σκιαμαχία κατ’ επίφασιν, για “ένα πουκάμισο αδειανό». Γιατί σ. της ΚΠΕ όταν μάθαμε το τι συζητιότανε στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΣΥΝ, όταν μάθαμε τι συνέβαινε, όταν αποκαλύφθηκαν πάρα πολλά και πήραν δημοσιότητα στο χώρο της αριστεράς τα λεχθέντα και διαδραματιζόμενα έχουμε πλέον διαμορφώσει άποψη. Άποψη που λέει ότι έγινε μια σκληρή ιδεολογική μάχη με πρόσχημα κάποια οργανωτικά ζητήματα ή για κάποιες «καρέκλες». Μάχη εξουσίας μεταξύ μηχανισμών και κάποιων που δεν είχαν μηχανισμούς.
  Όσο δε για την αναφορά σου, ότι «Στόχος δεν είναι η “αποθέωση της δημοκρατίας” να εκτονώνεται στις Πανελλαδικές Συνδιασκέψεις (ΠΣ)» θα ήθελα να σχολιάσω ότι κανείς δεν έχει αναφερθεί για ζητήματα δημοκρατίας στις ΠΣ ή τουλάχιστον εγώ δεν το γνωρίζω, ότι υπάρχει συζήτηση για αποθέωση της δημοκρατίας ως μέσο εκτόνωσης (σικ είναι πολύ προσβλητικό να υπάρχουν τέτοιες αναφορές). Αντίθετα εγώ θα περίμενα ότι τα μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΝ να αναφέρονται και να ανησυχούν για τη διασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ (σημερινό αποτελεσματικό κοινωνικό εργαλείο με καθοριστική ιδεολογική και πολιτική βάση), σε όλη τη δομή του και σε όσα θεσμοθετημένα όργανα υπάρχουν σε αυτόν. Επίσης θα περίμενα να πρωτοστατούν στη διαμόρφωση αυτών των συνθηκών δημοκρατίας για την αποτελεσματικότητα της ενιαίας πολιτικής ενότητας δράσης της αριστεράς.
  Σε κάποιο σημείο παρακάτω υπάρχει αναφορά για «… να εφεύρουμε μεθοδολογίες ουσιώδους και διαρκούς δημοκρατικού ελέγχου». Για μένα δεν είναι κατανοητό ποιο έλεγχο εννοείς, έλεγχο από ποιους; και σε ποιους;
  Υπάρχει μια προσέγγιση που κατά τη γνώμη μου είναι ελλειμματική διότι εκτιμώ ότι διακατέχεται από μια αντίληψη, αντίληψη της από τα πάνω ιεραρχικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ και αφορά μόνον αυτή και όχι το όλον του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πλέον αναγκαίο και επιτακτικό, αντίληψη με την οποία διαφωνώ. Και δεν νομίζω ότι διαφωνώ μόνο εγώ. Η προσέγγιση αυτή βρίσκεται στην παράγραφο που αναφέρει ότι «Αυτό σημαίνει (ως πρώτο βήμα στον μακρύ και βασανιστικό δρόμο μιας ανασυνθετικής διαδικασίας) την προώθηση μιας ή περισσότερων διαδικασιών ελέγχου του τρόπου συγκρότησης, λήψης και υλοποίησης αποφάσεων της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (τρόπος εκλογής, υποχρεωτική ίση παρουσία φύλων από κάθε συνιστώσα, λήψη αποφάσεων με υπεραυξημένες πλειοψηφίες, αποφυγή πολιτικών αποκλεισμών και αέναων αντιπαραγωγικών “διαπραγματεύσεων” μεταξύ αποκομμένων “επιτελείων” κ.α.)». Αυτές του είδους οι ιδεολογικές προσεγγίσεις για την οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός της προβληματικής της αριστεράς του αύριο και φυσικά δεν είναι καν λειτουργικές και αποτελεσματικές για την αριστερά του σήμερα. Αυτή η ίδια ιδεολογική αντίληψη, ίσως και να βρίσκετε πίσω ή κάτω από την έκφραση «…Προϋποθέτει, δε, ως επείγουσα και πρώτη αναγκαιότητα, τη συγκρότηση και διαρκή λειτουργία Τοπικών και Θεματικών Επιτροπών» διότι παραλείπεται η αναφορά Τοπικές Οργανώσεις και αντ’ αυτού υπάρχει η έκφραση «Τοπικών &…Επιτροπών». Οι επιτροπές δεν έχουν αποφασιστικό ρόλο και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Γλώσσα που τρέχεις…
  Ελπίζω ότι αυτά τα σχόλια θα διευρύνουν το διάλογο και θα αποτελέσουν εφόδιο για μια καλύτερη εκλογική μάχη, μια στιγμή του πολιτικού αγώνα της αριστεράς σήμερα, μιας προτεραιότητας για την πολιτική της αριστεράς του αύριο.
  Η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ των μελών στη Βουλή και στην κοινωνία είναι ζητούμενο από όλους μας.

 12. Ο/Η tasos_kat λέει:

  Πραγματικά έχω αρχίσει να αναρωτιέμαι αν είμαι ενταγμένος σε ένα χώρο που τον διαπνέει η συντροφικότητα και η αλληλεγγύη ή αν΄τίθετα σε ένα χώρο γεμάτο αρπακτικά που το ένα πάει να φάει το άλλο δι’ασήμαντον αφορμή. Είναι άλλο η δημόσια κριτική στις απόψεις του άλλου και είναι άλλο πράγμα η προσωπική επίθεση εναντίον ενός συντρόφου με επιχειρήματα όπως «νέας γενιάς παραγόντων της πολιτικής στο όνομα του βαθέματος της δημοκρατίας εν τέλει να κάνει πασαρέλα με φωτογραφίες σε μπλογκς της βάσης.». . Πρόκειται για unfair χτύπημα κάτω από τη μέση που σε καμία περίπτωση δε συνεισφέρει στο διάλογο για τον συριζα. Θα περίμενα μάλιστα από τους διαχειριστές του μπλογκ να προστατέψουν αυτόν από τον οποίο οι ίδιοι ζήτησαν να γράψει κάτι στο μπλογη τους…

  • Ο/Η Κώστας Λεγάκης λέει:

   Τάσο εδώ δεν σβήνονται σχόλια, εκτός κι αν είναι υβριστικά. Το σχόλιο στο οποίο αναφέρεσαι δεν είναι υβριστικό.

 13. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Οι πολιτικές ενυπόγραφες απόψεις σε αυτό το blog δεν νοούνται ως unfair. Θεωρώ unfair το ότι ο σ. Μπουρνούς δεν απαντάει στα πολιτικά θέματα ή ερωτήματα που η παρέμβαση του και μόνο αυτή, δημιούργησε. O διάλογος είναι δημόσιος και η κριτική ελεύθερη.

 14. Ο/Η Αλεξανδρος λέει:

  Οι αριστεροί και οι αριστερές δίνουν τις μάχες μες στην κοινωνία και μες στις διαδικασίες. Εσείς είστε κάτι τύποι ανύπαρκτοι, που δεν τρέχετε, δεν ασχολείστε και ουσιαστικά παραγοντίζετε μέσω διαδικτύου. Από πρώην στελέχη της ΠΑΣΠ που με την ευφορία των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ πριν ένα χρόνο μπήκαν στην αριστερά, μαθημένοι όμως στην προσωπική στρατηγική (ντυμένη βέβαια με αριστερή φρασεολογία) και στα παραπολιτικά χτυπήματα, φυσικά όλα αυτά μόνο αφού αρχίσουν να πέφτουν τα ποσοστά.

  Κρίνετε τους πάντες, συχνά με χυδαίο αντισυντροφικό τρόπο, αλλά σε μια διαδικασία δεν έρχεστε. Ξέρω ακριβώς τι περιπτώσεις είναι ορισμένοι από εσάς. Από νότο μέχρι κέντρο.

  Είστε λίγο καλύτεροι από τους οπαδούς.

  Και αποφασίστε, αν είστε με την «αντισυστημική αριστερά» θα πρέπει να βάζετε το «εμείς» πάνω από το «εγώ». Άρα θα πρέπει να σέβεστε όταν υποψήφιοι σας λένε ότι θεωρούν ότι πρέπει πρώτα να τα λένε μες στα όργανα και όχι να βγαίνουν δεξιά και αριστερά και να λένε την αποψάρα τους. Ή να μεταφέρουν την άποψη της συλλογικότητάς τους και όχι την αποψάρα τους. Για αυτό είμαστε αριστεροί, γιατί είμαστε με τη συλλογικότητα. Γι’ αυτό νευριάζουμε με τους ανανεωτικούς όταν βγαίνουν και λένε ότι γουστάρουν. Από την πλευρά της το ίδιο καλοπροαίρετη με εσάς είναι κ η Βούλα Κεχαγιά από τα Νέα. Γιατί έχει άλλη αντίληψη για το ρόλο της αριστεράς και την υπηρετεί.

  Αλλά επειδή δεν είστε μαθημένοι να ζείτε σε μια συλλογικότητα, γιατί είναι δύσκολο να ΖΕΙΣ μέσα σε μια συλλογικότητα, δεν καταλαβαίνεται πόσο συστημική είναι η όλη προσέγγισή σας.

  • Ο/Η Κώστας Λεγάκης λέει:

   Σύντροφε Αλέξανδρε,
   νομίζω ότι έχεις συγκεκριμένους ανθρώπους στο νου σου και μιλάς με αυτόν τον τρόπο. Ενδεχομένως να έχεις δίκιο. Για να το βρεις όμως πες μας, σε παρακαλώ, πρώτα εσύ, μερικά στοιχεία για τον εαυτό σου. Πόσων χρονών είσαι, πόσα χρόνια συμμετέχεις σε συλλογικότητες, σε ποιες κ.λπ. Αλλιώς δεν έχεις το δικαίωμα να μιλάς έτσι.
   Επίσης γιατί απευθύνεσαι στο δεύτερο πληθυντικό. Επιρίπτεις συλλογική ευθύνη στην ΠΑΣΑ για ό,τι γράφεται στα σχόλια; Είδες πουθενά η ΠΑΣΑ (η οποία είναι κι αυτή μια συλλογικότητα, μια παρέα – μην ξεχνιόμαστε) να κρίνει με αντισυντροφικό τρόπο κανέναν; Εάν αναφέρεσαι σε κάποιο συγκεκριμένο σχόλιο τότε γίνε κι εσύ συγκεκριμένος. Τέλος, να σου υπενθυμίσω ότι εδώ σχόλια ΔΕΝ κόβονται εκτός κι αν είναι υβριστικά. Υβριστικά στοιχεία έχει και το δικό σου σχόλιο όμως («είστε κάτι τύποι ανύπαρκτοι») αλλά δεν στο κόβει κανείς.
   Συντροφικά,

 15. Ο/Η Goxim λέει:

  re an hsastan sovara melh synistwwn tha phgainate na ta peite ayta stis synistwses sas. alla den eiste tipota parapanw apo sixamera paragontakia teleytaias sta8mhs.

  an hsastan sovaroi anentaztoi den tha synexizate na eiste anentaxtoi gia na exete thn polyteleia ths dhmosievshs kathe proswpikhs sas malakias, les kai prepei a priori na dexomaste thn gnwmh sas me sevasmo.

  Oust apo dw! eksw oloi apo to syriza! travate me ton alavano kai thn koe maostalinakia tou kanape. an zouse o mao tha sas eixe faei en mia nykti!

  • Ο/Η Κώστας Λεγάκης λέει:

   Τι έγινε, ρε παλικάρια, πλάκωσε η ΟΠΛΑ; Μπράβο παιδιά, πληρώνεστε για να τα λέτε αυτά; Επίσης γιατί δεν βάζετε τα πραγματικά σας ονόματα;

  • Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

   Καλώς τα τα παιδιά από την Κουμουνδούρου! Αργήσατε,…
   Κανένα πολιτικό επιχείρημα εκτός από χιλιοειπωμένες βρισιές χωρίς βάση περίσεψε?
   Ένα σ. πασαδόρο που ήταν σην ΚΟΕ τον «έφυγε» άρον άρον η ΚΟΕ, ψάξε άλλού για φαντάσματα. Ίσως να έχεις δίκαιο τελικά, μπορεί να μείνουν τελικά στις συνιστώσες μόνο τα σοβαρά επαγγελματικά στελέχη τους με τέτοιυ επιπέδου παρεμβάσεις σου guaxim. Καλή βάρδια

  • Ο/Η Σύλλα Παπαγιαννοπούλου λέει:

   σύντροφοι της πάσας,
   θεωρώ προσβλητικά και ανεπίτρεπτα για την αριστερά μηνύματα σαν κιάυτό του GOAXIM.
   Η δημοσίευση αποψεων και κριτικής έχει όρια που αποτι φαίνεται ξεπερνιούνται. Και επειδή δε θεωρώ ότι είμαι σιχαμερό παραγοντάκι (και να ήθελα δεν μπορώ επειδή έχω μόνο ψήφο αλλά όχι λόγο) αλλά ανένταχτη αριστερή – που η Κίνηση Ηρακλείου δέχεται να είμαι υποψήφια, την ίδια στιγμή που αναζητώ τη συμμετοχική διαδικασία στο ΣΥΡΙΖΑ που θα φέρει το λογο μου σε αυτούς που θεωρούν ότι a priori δικαιούνται να αποφασίζουν για μένα- θα σας παρακαλούσα να δημοσιεύονται προβοκάτσιες αναλόγου περιεχομένου μόνο εφόσον φέρουν ονοματεπώνυμο και μπορεί να αντιμετωπιστούν μετά τις 05 Οκτωβρίου στις μαζικές διαδικασίες που προσωπικά θα απαιτήσω να υπάρξουν.

 16. Ο/Η Γιάννης Μπουρνούς λέει:

  @Generator: Έχω υπάρξει περιστασιακά κακοπληρωμένος DJ, σερβιτόρος εκτάκτου ανάγκης στο εστιατόριο του θείου μου και απλήρωτος ραδιοφωνικός παραγωγός σε μουσικό ραδιόφωνο της επαρχίας. Επίσης, ελπίζω να μου αναγνωρίζεις το δικαίωμα να διαφωνώ ιδεολογικά με το θεσμό του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς και γι’ αυτό το λόγο να αρνούμαι πεισματικά να δώσω εξετάσεις ως πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας, προκειμένου να γίνω καθηγητής. Αν νιώθεις ότι διαπράττω ταξική αμαρτία, δίκασέ με. Τζάμπα είναι.
  Επίσης, δεν κατάλαβες καλά.

  @ Γιάννης Χ: Με την αναφορά μου στις επανειλημμένες τοποθετήσεις μου στην ΚΠΕ του ΣΥΝ για το ζήτημα της συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, θέλησα να διαφανεί η προσωπική μου αντίθεση σε όσα “στελέχη” του ΣΥΝ ή άλλων συνιστωσών θέλησαν από τις 7 Ιουνίου και πέρα να συνομιλήσουν με τη… “βάση” μέσω των τηλεοπτικών στούντιο και των δίστηλων των συστημικών φυλλάδων. Αν αντιλήφθηκες εσύ και όλοι οι παρακάτω που με μέμφονται γι αυτό κάτι διαφορετικό, λυπάμαι πολύ. Πάντως, στην Π.Κ. στην οποία ανήκω ως μέλος του ΣΥΝ, αλλά και στην Τοπική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχω, φροντίζω να μιλάω εξίσου ξεκάθαρα και τακτικά για το τί μέλλει γενέσθαι στο ΣΥΡΙΖΑ.

  @Βαγγελιώ: 1. Όταν μιλάω για έλεγχο του τρόπου εκλογής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς αναφέρομαι στον έλεγχο που θα ασκούν οι “από κάτω” στους “από πάνω”. Ένα όργανο, εφόσον δεν είναι διορισμένο, όπως τώρα, αλλά εκλέγεται, εκλέγεται πάντα από τους “από κάτω”. Στοιχειώδες και αυτονόητο, πιστεύω.
  2.Άρχισα το σημείωμα μου ηθελημένα αρκετά…προβοκατόρικα, θέλοντας να σαρκαστώ την στελεχιακή πασαρέλα (που αναφέρω και πιο πάνω στα σχόλιά μου), που μάς οδήγησε σε διαλυτικές εικόνες. Στο παρόν Blog, για να απαντήσω και σε παρακάτω χρήστες, δεν έγραψα από μόνος μου, προσκλήθηκα να γράψω από μέλος της ΠΑΣΑ. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό.
  3.Τόσο το Bloco όσο και η Die Linke είναι μορφές πολιτικών συμμαχιών: ομόσπονδα, πολυτασικά κόμματα, που γεννήθηκαν μέσα από την πολιτική συνεννόηση προγενέστερων σχηματισμών της Αριστεράς. Εξ ου και στους κανονισμούς/καταστατικά τους έχουν και τα δύο κόμματα ρυθμίσεις και διατάξεις που θα χαρακτηρίζαμε “μεταβατικές” (παρότι το Bloco -του οποίου τυγχάνει να είμαι επίτιμο μέλος- έχει ήδη κλείσει 10 χρόνια ζωής). Τέτοιου είδους πολιτική συμμαχία (πολυτασικό κόμμα, βασισμένο στην πολιτική κι όχι ιδεολογική ενότητα) είναι και ο ίδιος ο ΣΥΝ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάρει ακόμα μια τέτοια μορφή πολιτικής συμμαχίας. Κατά τη γνώμη μου, είναι στόχος και ζητούμενο το πώς θα φτάσουμε προς τα εκεί!

  @Cagliostro:
  – Δεν έχω μπει στη διαδικασία να σχεδιάσω ατομικά το πλήρες μοντέλο συγκρότησης και λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ που “οραματίζομαι”. Έχω μάθει να κάνω τέτοιους σχεδιασμούς και συζητήσεις συλλογικά και οργανωμένα και μακάρι μετά τις 5 Οκτώβρη να βρούμε τρόπο να κάνουμε έτσι τη συζήτηση για το πλήρες “οργανόγραμμα”. Η γενική περιγραφική αρχή που έχω στο μυαλό μου είναι ότι δεν νοείται ένα διορισμένο “ηγετικό όργανο” να προχωρήσει την εμβάθυνση του εγχειρήματος, γιατί τότε θα έπρεπε να…καταργήσει τον εαυτό του (πράγμα εξαιρετικά δύσκολο για τη γραφειοκρατία).
  Το πρόβλημα, όπως γράφω παρακάτω στο σημείωμά μου, είναι ότι δεν έχουν προχωρήσει οι ενοποιητικές διαδικασίες στη βάση, ώστε να στεριώσει μια “δομή βάσης ΣΥΡΙΖΑ”, που θα εκλέγει (σαφώς ναι!), θα ελέγχει μέσω των τοπικών, περιφερειακών και πανελλαδικών Συνδιασκέψεων τους εκλεγμένους, θα βουλεύεται συλλογικά για πολιτικά ζητήματα κι όχι μόνο για αφισοκολλήσεις κ.ο.κ. Άρα μπορεί και να συμφωνούμε τελικά…

  @Μίλεσης: Σας ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια. Υποθέτω πως η δική σας προσωπική υπερπρόταση για τον ΣΥΡΙΖΑ-ναό της αμεσοδημοκρατίας, υπερβαίνει κάθε προηγούμενο ατομικών ή συλλογικών εμπειριών που έχουμε αποκτήσει ημείς, η “νέα γενιά παραγόντων της πολιτικής”, οι “συμβιβασμένοι νέοι”, ο βόρβορος και τα καθιζήματα της Αριστεράς. Αναμένω με έκδηλη αγωνία την γεμάτη ταξική λύσσα ομιλία σας στην Πλατεία Συντάγματος, προτού μας καρατομήσετε. Κάτι ήξερε κι ο Πολ (όχι ο Μακάρτνεϊ…).
  Επί του πολιτικού περιεχομένου του γεμάτου αλληλεγγύη και συντροφικότητα σχολίου σας, μην περιμένετε κάποια απάντηση μου. Όπως έλεγε κι ο Έκο, δεν ανταλλάζω συνταγές μαγειρικής με ανθρωποφάγους. Απλώς περιμένω να μου φέρετε ένα (ούτε καν δύο) παράδειγμα κόμματος της Αριστεράς (οπουδήποτε στον κόσμο) με κοινοβουλευτική-θεσμική εκπροσώπηση, που λειτουργεί χωρίς επαγγελματική στήριξη τομέων της δουλειάς του. Δεν σας αδικώ, όμως. Το Σημιτικό και Παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, όπου πρωτο-οσμωθήκατε με τα ιδανικά της άμεσης δημοκρατίας, της αντιγραφειοκρατικής-αντιεξουσιαστικής λειτουργίας και της επαναστατικής πολιτικής πρακτικής, είναι έτη φωτός μπροστά σε αυτά τα ζητήματα από την Αριστερά. Αποδεδειγμένα!

  @ Γιάννης Κυριακάκης: Συμφωνώ απολύτως. Καλόπιστα.

  @Alexius: Hilarius.

  @ Γιάννης Κυριακάκης: Μα το να συγκροτηθούν Επιτροπές παντού δεν είναι βήμα συγκρότησης “ΣΥΡΙΖΑ μελών”; Δεν είναι το πρώτο, αναγκαίο βήμα, ώστε αυτή η εδραιωμένη βάση ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει, να ελέγξει, να αποφασίσει; Προσωπικά (και χωρίς να ανήκω στην “ηγεσία” όπως την εννοούν πολλοί εδώ μεσα) δεν φοβάμαι καθόλου τα καθαρά βήματα μπροστά. Οι ανένταχτοι είναι ένα μεγάλο ζήτημα, που δεν αντιμετωπίζεται βάζοντας τους όλους στο ίδιο τσουβάλι (ως προς την άποψή και τις επιδιώξεις τους για το ΣΥΡΙΖΑ). Πρέπει να βρεθεί φόρμουλα να έχουν ίσα δικαιώματα με όλους τους άλλους (τους ενταγμένους σε συνιστώσες). Κι αυτή η ενιαία έννοια του δικαιώματος μπορεί να ισχύσει μόνο αν υπάρχει ενιαία βάση, δηλαδή Επιτροπές πάντού (που θα αποκτήσουν προφανώς τα σχετικά δικαιώματα εκλέγειν-ελέγχειν-εκλέγεσθαι μέσα από μια Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που θα αποφάσισει -άμεσα λέω εγώ- αναλόγως)! Αν αυτή η άποψη μου, σού βγάζει αντιπαλότητα μου προς ένα ΣΥΡΙΖΑ με δικαιώματα στα μέλη του, τότε δεν καταλαβαινόμαστε.

  @Βασίλης Ψαλλίδας: Σύντροφε εξηγώ παραπάνω προς τί το “προβοκατόρικο” άνοιγμα του σημειώματός μου. Δεν στρέφεται εναντίον όσων οργανώνουν το διάλογο, αλλά όσων τον εκμεταλλεύτηκαν ή θέλουν να τον εκμεταλλευτούν προεκλογικά, γράφοντας όμορφα λογάκια για να “πάρουν το χρίσμα” των συντρόφων που συμμετέχουν στην ΠΑΣΑ.
  Όπως έγραψα και παραπάνω, τις απόψεις μου τα μέλη της ΠΚ μου και της Τοπικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ στη γειτονιά μου, τις ξέρουν. Δεν κρύφτηκα, ούτε θα το κάνω ποτέ. Επίσης η ΚΠΕ του ΣΥΝ είναι ένα όργανο του οποίου οι συνεδριάσεις είναι μέχρι…παρεξηγήσεως ανοιχτές για όλους/ες και, κατά τη γνώμη μου, τουλάχιστον σε επίπεδο Λεκανοπεδίου, τα μέλη των Ν.Ε. και οι Γραμματείς των Π.Κ. είναι εξαιρετικά χρήσιμο να παρίστανται και να παρακολουθούν, προκειμένου να μεταφέρουν το κλίμα πιο αναλυτικά και χωρίς στρογγυλέματα στη βάση του κόμματος.
  Όλες οι πλευρές παραδέχονται πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως έχει, δεν θα “περπατήσει”. Η Ανανεωτική Πτέρυγα γιατί θέλει να αποχωρήσει ο ΣΥΝ από αυτόν, η πλειοψηφία του ΣΥΝ γιατί -πληρώνοντας και δικά της λάθη- είδε τον εαυτό της να σέρνεται πίσω από ναπολεωντισμούς του πρώην προέδρου του κόμματος και οι συνιστώσες, αν και η καθεμία φαίνεται να έχει διαφορετικές στοχεύσεις. Προσωπικά θεωρώ πως ανάμεσα σε μεγάλο κομμάτι της πλειοψηφίας του ΣΥΝ και αρκετές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει κοινός τόπος και κοινή θέληση για εμβάθυνση του εγχειρήματος σε μια πιο δημοκρατική και ελκυστική για την κοινωνική Αριστερά κατεύθυνση.

  υ.γ. προκειμένου να μην θεωρηθεί ότι υπεκφεύγω της συζήτησης (αν και ορισμένες τοποθετήσεις επί της παρέμβασής μου μόνο θέληση για συζήτηση δεν φανερώνουν), λέω από τώρα πως λόγο του φόρτου της εκλογικής δουλειάς, πιθανόν να μην καταφέρω να ξαναδώσω άλλες εκτεταμένες απαντήσεις ως τις 4 Οκτώβρη. Ευχαριστώ τον σύντροφο από την ΠΑΣΑ που μου ζήτησε να γράψω εδώ, καθώς και όσους θέλησαν να μου κάνουν ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗ κριτική, που είναι αναγκαία για να πηγαίνουμε μπροστά.

 17. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Πόσο διαφορετικά θα μπορούσε ίσως να εξελειχθεί η ΄συζήτηση άν αυτό το σχόλιο ήταν πάνω πάνω αντί για την αρχική παρέμβαση?
  Ευχαριστώ για τον χρόνο σου σ.,κατάλαβα

 18. Ο/Η Goxim λέει:

  @ Γιαννης Χ.

  eimai misos portogallos.

  kai h OPLA ekane kalh douleia. dystyxws stamathse na yparxei…

  Kai plhrwnomai xalia an analogisteis oti prepei na kathomai na apantaw se anegkefalous paragontes.

  • Ο/Η Κώστας Λεγάκης λέει:

   Αμ, ούτε αυτό δεν καταφέρνεις καημένε Goxim. Η απάντησή σου ήταν πάνω στο δικό μου σχόλιο, όχι του Γιάννη Χ. Θα εισηγηθώ άμεση μείωση του μισθού σου (ως παράγων βεβαίως βεβαίως).
   Επίσης, εσύ μας αποκάλεσες “μαοσταλινάκια”; Ενώ η ΟΠΛΑ ήταν της “ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς” να υποθέσω.

 19. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  Σύντροφε Γιάννη Μπουρνού,
  μπορεί να διαφωνούμε σε ορισμένα ζητήματα, αλλωστε κανείς δεν κατέχει την αλήθεια. Σέβομαι τις απόψεις σου και θα τις μελετήσω. Ο καλόπιστος διάλογος μας βοηθάει όλους. Όμως ρε σύντροφε όλοι αυτοί που μπήκαν εδώ να βρίσουν τι είναι; Γιατί ρε σύντροφε αφιονίζετε τη νεολαία με αυτόν τον τρόπο να βλέπει εχθρούς και υπονομευτές παντού; Αυτά είναι πρακτικές ΚΚΕ ρε παιδιά! Δηλαδή τώρα εμείς πρέπει να αποδείξουμε οτι δεν είμαστε ελέφαντες; Και η λογική του «αν είσαστε πραγματικά ανένταχτοι, θα κοιτάγατε να ενταχτείτε κάπου» τι λογική είναι ρε παιδιά; η το σας ξέρω ποιοί είστε, τι νόημα έχει, αφού εμείς δεν κρυφτήκαμε ποτέ ούτε στην ανωνυμία, ούτε στη θολούρα μιας τάσης ή συνιστώσας;
  επιφυλάσσομαι να απαντήσω σε όλους όσους έβρισαν την πάσα, διασπείροντας συκοφαντίες ανώνυμα, ενώ εδώ όλοι μας γράφουμε με τα ονοματεπώνυμά μας.

 20. Ο/Η Generator λέει:

  Εγω γραφω ανωνυμα,αλλα τα στοιχεια μου ειναι στη διαθεση των συντροφων που με χαρακτηριζουν «παραγοντα»,»ανυπαρκτο» και αλλα τετοια ισοπεδωτικα και παντα στον πληθυντικο.
  Οι γενικευσεις και οι απαξιωτικοι χαρακτηρισμοι φανερωνουν φασιζουσα νοοτροπια και λυπαμαι παρα πολυ.
  Σε οσους τοποθετουνται ετσι δεν εχω να απαντησω τιποτε,αρνουμαι διαλογο σε τετοια πλαισια.
  Γιαννη Μπουρνου,μην κανεις τις υποθεσεις βεβαιοτητα,οσον αφορα το επαγγελμα εννοουσα κριβως αυτο που εγραψα και δεν υπονοουσα τιποτε περισσοτερο.
  Απαντησες,με καλυψες.
  Προσωπικα τασσομαι υπερ ενος καθαρα αμεσοδημοκρατικου Συριζα,κατι που δεν μπορεσα να διακρινω στα γραφομενα σου.Επισης λαβε υποψη οτι αντιτιθεμαι στην υπαρξη επαγγελματικων στελεχων γενικα και χωρις εξαιρεσεις,ελπιζω να μου αναγνωριζεις το δικαιωμα στην αποψη.
  Υ.Γ. Τυχαινει να ταυτιζονται οι αποψεις μας για το διαγωνισμο του ΑΣΕΠ και να ειμαστε συναδελφοι.

 21. Ο/Η alexius λέει:

  Σύντροφε Μπουρνού απόφοιτε αγγλικής φιλολογίας το hilarius που ήθελες να γράψεις γράφεται hilarious με ο χαίρομαι που αποκάλεσες το σχόλιο hilariοus (που σημαίνει εύθυμος-θετική έννοια) και όχι ludicrous (που σημαίνει γελοίος- αρνητική έννοια) δηλαδή θεώρησες ότι το σχόλιό μου έχει χιούμορ αλλά τι σου λέω αφού αγγλικά ξέρεις καλύτερα από εμένα.
  Ελπίζω με τα υπόλοιπα να τα πας καλύτερα.

 22. Ο/Η Mίλεσης Δημήτρης λέει:

  ο κύριος Μπουρνούς βλέπω είναι πλήρως ενημερωμένος και για τις προτάσεις μου και για την προ ετών πολιτική μου διαδρομή.

  και εφόσον αδυνατείτε πολιτικά και επιτίθεστε επι του προσωπικού ,και ανώνυμα γιατί αυτό είναι το θάρρος σας και το ηθικό σας ανάστημα προφανώς ,ας αποκαταστήσουμε την αλήθεια .
  υπήρξα στέλεχος της ΠΑΣΠ και απο τα πρώτα μέλη που που ίδρυσαν το ρεύμα νέων σοσιαλιστών , μη κυβερνητική οργάνωση που αποτελεί το πιο αριστερό τμήμα της νεολαίας ΠΑΣΟΚ.
  στο μόνο που διαφέρουν ιδεολογικοπολιτικά και οργανωτικά με την νεολαία ΣΥΝ- απο αυτό το οποίο πρεσβεύει η φραξιονιστική νεολαία ΣΥΝ είναι οτι δεν υπάρχουν εκεί επαγγελματικά στελέχη – το ίδιο και στην νεολαία ΠΑΣΟΚ. (φαντάσου και χωρίς την γράμμωση της νεολαιας ΣΥΝ και παρότι σε δεξιό κόμμα έχουν πιο υγιείς διαδικασίες και αντέχουν)
  δεν νομίζω ότι θα πρέπει να χλευάζετε αριστερούς-και όχι σοσιαλδημοκράτες που προηλθαν κάποτε απο εκεί ,γιατί και άλλοι μεγάλωσαν με τον Μαρξ ,και πολιτικοποιήθηκαν και ριζοσπαστικοποιήθηκαν στην πορεία του χρόνου και οχι μόνο τα παιδιά της Δαμανάκη της νεολαίας ΣΥΝ.
  άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που δέχομαι ύπουλη επίθεση για το πολιτικό παρελθόν μου απο την πρωτη στιγμή που μπήκα στην νεολαία ΣΥΝ όταν έτρεξα την οργάνωση που έστησα μόνος μου στον Νέο κόσμο και έγινε οργάνωση πρότυπο για την Αθήνα( λόγια όχι δικά μου της Ράνιας της Σβίγγου και λοιπών κομματικών στο νέο κόσμο, του Πέτρου του Καραγιώργου ομοιδεάτη σου στο Τσιπρεικο ,δεν τα λέγατε???) ακόμα και τότε όλοι λοιδορούσαν εναντίον εμένα και των συντρόφων μου με την κατηγορία οτι είμαστε Πασοκοι , ΑΝΑΡΩΤΙΈΣΑΙ ΤΏΡΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΖΗΤΩ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΜΟΥ ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΦΑΡΑ ΣΑΣ?
  γιατί είστε απλά παλαιοκομματικοι σταλινικού τύπου.
  και στην πολιτική μου κίνηση πάντα αποφασίζαμε αυτενεργώς όλοι για όλα δεν περιμένω να μάθω για την αυτοοργάνωση απο την Κουμουνδούρου

  απαντώντας στον ανώνυμο που θα ήθελα να με πάρει και τηλέφωνο να τα πούμε , πρέπει να σας ενημερώσω οτι στον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς είμαι ήδη 2,5 χρόνια και μπορείτε να το πιστοποιήσετε απο τον μέλος του κσ της νεολαίας τον Νίκο τον Σώχαλη και τον γραμματέα της νομαρχιακής Σερρών τον σύντροφο Κοτρώνη Παναγιώτη, περιοχή απο την οποία πρωτοεντάχθηκα στο κόμμα του ΣΥΝ και μετά πέρασα στην νεολαία εδώ στην Αθήνα.

  όποτε ποιά οπορτουνίστικη πόρτα των δημοσκοπήσεων βρήκα ανοιχτή και μπήκα για τα εγώ μου και τα παιχνίδια μου δεν ξέρω , καλύτερα να μας μιλήσετε εσείς για οπορτουνισμό.

  Επίσης για τα προσωπικά οφέλη.επειδή ενημερώθηκες κυριε Μπουρνού για μένα για να έχεις να λες και επειδή εν τέλει εγω δίνω προσωπικές βιογραφικές πληροφορίες παρόλο που δεν είμαι υποψήφιος βουλευτής , μάθε για την προσφορά μου στην οργάνωση πριν κρίνεις για συλλογικές συνεισφορές γιατί εγώ δεν υποτιμώ την δική σου ,σε κρίνω πολιτικά και με βάσει αυτό που πρεσβεύεις με την πολιτική και θεσμική σου στάση.

  και για να κρίνεις και συ και οι υπόλοιποι που παιρνετε χαρτζηλίκι απο το κόμμα τι είναι συντροφικότητα και τι είναι αυτοδιέυθυνση πολιτικού αγώνα απο την βάση ώστε να ψάχνεις παραδείγματα στην παραδοσιακή αριστερά και στα κόμματα της με το λεννινιστικό μοντέλο λειτουργίας για το τι είναι υγιές , σημαίνει οτι μάλλον είσαι ανεπαρκής .

  θα τα πούμε και απο κοντά στις διαδικασίες και γι αυτό να είσαι σίγουρος γιατί θα έρθω να σε βρώ να σου λύσω όλες τις απορίες σου

  άξια τα πτυχία σου στην καθοδήγηση

 23. Ο/Η Generator λέει:

  Τα περι πολιτικης προελευσης ετσι κι αλλιως δειχνουν το ηθος του σ.Μπουρνου.

  Κι εγω προερχομαι απο δεξια οικογενεια κι απεκτησα αριστερη πολιτικη συνειδηση στα 17.

  Προφανως ειμαι β’ κατηγοριας συντροφος.
  Μιλεση,συνυπογραφω και απορω με την ψυχραιμια σου.

 24. Ο/Η ΠΑΝΘΗΡΑΣ λέει:

  ΡΕ ΠΑΣΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΙ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΥΑΛΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΟΠΙΑ ΠΑΡΑΦΥΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ(1917) ΠΡΟΕΡΧΟΜΑΣΤΕ
  ΠΟΥ ΑΠΟΤΥΧΑΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΣΕΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΩΧΕΣ ΤΟΥ ΥΠΑΡΚΤΟΥ ¨»ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ «ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΑΝ ΣΥΡΙΖΑ (ΚΑΛΑ Η ΚΑΡΤΑ ΜΕΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΒΟΥΛΗ ΟΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΑΟΣ ΘΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΟΜΟΙ-ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΛΕΜΕ ΠΕΡΝΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ) ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΜΟΜΟΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ
  ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΣ ΠΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΣΥΝ ΑΛΑΒΑΝΟ-ΓΛΕΖΟ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΠΑΝΑ ΣΑΝ ΚΑΚΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ Η 5/10 ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ

 25. Ο/Η Generator λέει:

  Πανθηρα,το να «βαλουμε μυαλο» σημαινει οτι δε θα απανταμε σε χυδαιες και ισοπεδωτικες επιθεσεις?

  Οτι δε θα εκφερουμε αποψη για την τοποθετηση ενος υποψηφιου σε ερωτηματα που του θεσαμε και δεχτηκε να απαντησει?

  Ενας αμυαλος

 26. Ο/Η ΠΑΝΘΗΡΑΣ λέει:

  ΣΥΝ generator ποιος μηλισε χυδαια δεν καταλαβα ?? δεν πρεπει να λεμε τη γνωμη μας
  ποιος και αν ειναι αυτος και σε οποιον θελει οσο ψιλα και αν ευρισκεται.-

 27. Ο/Η Generator λέει:

  Πανθηρα,χυδαια ηταν η επιθεση του σ.Μπουρνου στον σ.Μιλεση ,επειδδη δε γεννηθηκε αριστερος,και οι χαρακτηρισμοι «παραγοντες» και «ανυπαρκτοι» απο τους υπερασπιστες τους σ.Μπουρνου πιο πανω προς τα μελη της πασας.

 28. Ο/Η ΠΑΝΘΗΡΑΣ λέει:

  ΝΟΜΙΖΩ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 5/10 ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΣΥΡΙΖΑ ΤΩΝ ΜΕΛΛΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΛΟΧΑΓΗΣΚΩΝ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ #ΟΥΤΕ ΤΩΝ ΛΟΧΑΓΩΝ ΟΥΤΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΜΑΔΩΝ# ΜΙΑ ΚΑΡΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ

 29. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  σ. Gomix γράφεις:

  «kai h OPLA ekane kalh douleia. dystyxws stamathse na yparxei…

  Kai plhrwnomai xalia an analogisteis oti prepei na kathomai na apantaw se anegkefalous paragontes.»

  τι εννοείς με αυτό το «πληρώνομαι χάλια»; εννοείς οτι είσαι επαγγελματικό στέλεχος του ΣΥΝ; Δηλαδή οτι εγώ με την συνδρομή μου σαν μέλος του ΣΥΝ και με τον αγώνα μου για να μπεί ο Σύριζα στη Βουλή (απο όπου προκύπτουν και οι επιχορηγήσεις που σε πληρώνουν) σε πληρώνω για να με βρίζεις;

  Ξεκαθάρισέ το αν θές γιατί αν το πέταξες έτσι για πλάκα, είναι άδικο για αξιόλογους συντρόφους που πληρώνονται απο το κόμμα και δεν υιοθετούν την δική σου συμπεριφορά.

  Όπως και να χει όμως, αυτό το μένος οφείλεται σε μια φήμη που έχουν κυκλοφορήσει κάποια στελέχη του ΣΥΝ οτι η Πάσα είναι μια ομάδα που καθοδηγείται απο την ΚΟΕ και τον Αλαβάνο. Αν σας λένε τέτοια πράγματα σύντροφε, μην τα πιστεύετε. Δεν είναι αλήθεια. Η Πασα είναι μια αυθόρμητη πρωτοβουλία και δεν καθοδηγείται απο κανέναν. Δεν έχουμε καμμιά επαφή με καμμιά συνιστώσα και κανέναν Αλαβάνο. Όλες μας οι παρεμβάσεις γίνονται δημόσια και όχι πίσω απο κλειστές πόρτες. Δεν ξέρω γιατί διαδίδουν αυτές τις φήμες αυτοί που τις διαδίδουν. Πραγματικά είναι απορίας άξιο.

  Η Πασα το μόνο που διεκδικεί είναι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες στον Σύριζα. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό είναι έγκλημα ή έξω απο την κουλτούρα της συλλογικότητας.

  Εγώ προσωπικά σύντροφε, είμαι στην αριστερά 30 χρόνια. Το βίωμα μου απο το λενινιστικό-ιεραρχικό μοντέλο λειτουργίας είναι πέρα για πέρα αρνητικό. Φυσικά το λέω και στη συνιστώσα μου αυτό. Και στο ΚΚΕ που ήμουν το έλεγα. Αποτέλεσμα ήταν να διαγραφτώ το 1986. Στην συνέλευση που με διέγραψε ήμουν παρών και ψήφισα υπέρ, πεισμένος οτι αυτό το μοντέλο λειτουργίας είναι αδύνατον να μας οδηγήσει στο σοσιαλιστικό μετασχηματισμό. Σεβόμενος την συλλογικότητα πήγα και ψήφισα υπέρ. Ιεραρχία και συλλογικότητα σύντροφε όμως συνιστούν αντίφαση. Σήμερα στον ΣΥΝ δεν έχουμε την ιεραρχία αλλά έχουμε την επετηρίδα, μια άλλη μορφή ιεραρχίας, δεν έχουμε όμως συλλογικότητα. Εγώ πάντα λέω την άποψή μου στην συνιστώσα μου αλλά ποτέ δεν παίρνεται υπόψη. Είναι συλογικότητα αυτό; Όχι σύντροφε, είναι το ίδιο λενινιστικό μοντέλο κάθετης οργάνωσης απο πάνω προς τα κάτω.

  Αν εσύ συμφωνείς με αυτό το μοντέλο, δικαίωμά σου. Όμως πρέπει να πάρεις υπόψη σου οτι η κριτική σου σε όλους τους άλλους, γίνεται απο την θέση αυτού του μοντέλου, αρα η κρίση σου δεν είναι ελεύθερη όπως ίσως νομίζεις, αλλά είναι υποχρεωμένη να υπερασπίζεται ένα μοντέλο λειτουργίας του οποίου ενδεχομένως και συ προσωπικά είσαι ένας κρίκος.

  Όπως καταλαβαίνεις, οι απόψεις αυτές που σου εκθέτω είναι αδύνατον να συμβαδίζουν με την ΚΟΕ ή οποισαδήποτε άλλη συνιστώσα. Μέχρι σήμερα πίστευα οτι συμβάδιζαν με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΝ. Δεν μπορώ να καταλάβω όμως γιατι ρε σύντροφε έχεις βαλθεί και σύ και ορισμένοι άλλοι σύντροφοι που σχολιάζετε εδώ να με διαψεύσετε…

 30. Ο/Η Generator λέει:

  Τωρα ειδα το σχολιο του Goxim περι Μαο

  Παρακαλω την Κουμουνδουρου να διευκρινισει αν προκειται για επαγγελματικο στελεχος

  ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΛΕΣΕΤΕ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ,ΚΑΝ’ΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ.

  Αν δεν απαντησει η Κουμουνδουρου θα θεωρησω οτι ο Goxim την εκπροσωπει και θα τοποθετηθω αναλογα απο βημα που θα επιλεξω.

 31. Ο/Η Generator λέει:

  Επισης,εφοσον ο τυπος αφηνει να εννοηθει οτι ειναι επαγγελματικο στελεχος,σκεφτομαι οτι δικαιο θα ηταν η ΚΟΕ και ο Αλαβανος να ενημερωθουν οτι ισχυριζεται εμμεσα οτι αυτοι «καθοδηγουν» την πασα.

  Ας απαντησει η Κουμουνδουρου,ξερουμε οτι παρακολουθειτε την συζητηση.
  ΥΓ ξανα : τα προσωπικα μου στοιχεια για να με διαγραψετε απο τον Συν μπορειτε να τα ζητησετε απο τους διαχειριστες του blog

 32. Ο/Η ΠΑΝΘΗΡΑΣ λέει:

  ΚΑΛΑ ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΕΜΕΙΝΕΣ ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΑΟ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΜΕΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ /ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΕΟ ΤΥΠΟ ΧΑΦΙΕΔΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ GENERATOR

 33. TAs_Kat «Εσείς είστε κάτι τύποι ανύπαρκτοι, που δεν τρέχετε, δεν ασχολείστε και ουσιαστικά παραγοντίζετε μέσω διαδικτύου. » Μας γνωρίζεις έναν προς έναν; Οι συζητήσεις που αnοίγει η ΠΑΣΑ, όπως και μια σειρά άλλοι παρόμοιοι χώροι, δεν είναι «μάχη στην κοινωνία»; Η μικρή πλην όμως αξιοπρεπής δσυγκέντρωση για τις πυρκαγιές στο Σύνταγμα που ξεκίνησε με πρωτοβουλία μας – και από την οποία ήταν απών ο «επίσημος ΣΥΡΙΖΑ »πλην ΕΛένης Πορτάλιου, Γιάννη Τόλιου και του Γρ. Νοτιών του ΣΥν τι ήταν;

  «Κρίνετε τους πάντες, συχνά με χυδαίο αντισυντροφικό τρόπο, » Μάλιστα. Η ίδιο λογική της ΑΠ και του ΚΚΕ. Όποιος κάνει κριτική σε συγκέκριμένες τάσεις ή προσωπικά είναι χυδαίος. Αν τα λέγεμε στους διαδρόμους ή με υπονοούμενα θα ήταν ΟΚ!!

  «αλλά σε μια διαδικασία δεν έρχεστε. Ξέρω ακριβώς τι περιπτώσεις είναι ορισμένοι από εσάς. Από νότο μέχρι κέντρο. » Μας έχεις καταγράψει; Θυμάμαι τέτοια λέγόντουσαν και στην ΚΝΕ και το ΚΚΕ!!! Και χαρακτηριζόντουσαν σ. ως « προβληματικοί» ΝΑΙΝΑΙ αν διαφωνούσαν ή δεν τρέχαν σαν τα γαϊδούρια!!

  «Άρα θα πρέπει να σέβεστε όταν υποψήφιοι σας λένε ότι θεωρούν ότι πρέπει πρώτα να τα λένε μες στα όργανα και όχι να βγαίνουν δεξιά και αριστερά και να λένε την αποψάρα τους.» Α μπα! Και μετά να λένε τη γραμμή του οργάνου και έτσιτα πτωχά τω πνεύματι μέλη να μην ξέρουν τι πραγματικά πιστεύει ο καθένας. Κατ’ αυτό τον τρόπο η καθοδήγηση είναι μπετόν και ο μηχανισμός ακλόνητος! Μπας και είσαι ΚΚΕ και δεν το ξέρεις.

  Όχι σ.Αλέξανδρε. Τα στελέχη, βουλευτές μπορούν ΚΑΙ οφείλουν να λένε τη γνώμη τους δημόσια. Αλλα΄ότνα λαμβάνονται αποφάσεις να τις σέβονται.( Και εδώ ακόμα θα μπορούσα να συζητήσω ακόμη και διαφοροποιήσεις. Δεν ε΄χω καταλήξει προσωπικά. Αλλά ούτως ή άλλως τα πράγματα να συζητιούνται δημόσια και έγκαιρα. Όπως πχ με την ψηφοφορία για τη Λισσαβώνα;-)))

  Goaxim: “αν είσαστε πραγματικά ανένταχτοι, θα κοιτάγατε να ενταχτείτε κάπου”

  «ΑΝ είστε πραγματικά…» :
  η παράνοια στην υπηρεσία της προπαγάνδας.( όχι δεν είμαστε. Είμαστε ενταγμένοι αλλά φοράμε κουκούλες! )
  Αλλά και το ελλειπές διάβασμα. Η ΠΑΣΑ έχει μέλη του ΣΥν και ανένταχτους. Το γράφει ΦΑΤΣΑ-ΚΑΡΤΑ το logo. Ήταν και ένας ΚΟΕ, τον καπόστειλαν για αντικομματική στάση μπουχχαχαχαχα!

  Γιατί βρε παιδάκι μου; Είναι αρρώστια να είσαι ανένταχτος; Εϊναι κουσούρι; Διανοητικο-πολιτικό ελλάτωμα; Αν κρίνω από διάφορους – όχι όλους, μην αρχίσουν προβοκάτσιες και γενικεύσεις – ενταγμένους…χμ χμ χμ!

 34. ΥΓ1: σ. Μπουρνού νάσαι καλά για το χρόνο που αφιέρωσες.

  ΥΓ2: Η ΟΠΛΑ καλά έκανε…;

 35. Ο/Η Δημήτρης Σ. λέει:

  Δεν θα αντισταθώ στο πειρασμώ να αναφέρω πολύ σύντομα ότι:
  1. Μπράβο στο σ. Μπουρνού για τη δέυτερη απάντησή του στα σχόλια. Ξεκαθαρίζει ορισμένα πράγματα και εμένα τουλάχιστον ως αρχή αυτό μου αρκεί.
  2. Επειδή συμμετέχω στη «πασα» και είμαι ανένταχτος θέλω να δηλώσω ότι δεν καθοδηγούμε από κανένα, ευτυχώς όχι ακόμη.
  3. Τα μπινελίκια ορισμένων είναι ανάξια απάντησης
  4. Θα συνεχίσω να λέω τη γνώμη μου για τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλω ΟΣΟ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ ΜΠΟΡΩ για να ξεκουφάνω τους μηχανισμούς ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΙΣΤΩΣΩΝ που μας έχουν γραμμένους

 36. Ο/Η Νίκος Καραντιλιόν λέει:

  Καλησπέρα!!! Επειδή γύρισα απο μια σύσκεψη σε ένα σπίτι στην οποία συμμετείχαν 20 άνθρωποι και προσπαθούσαμε να τους πείσουμε να ψηφίσουν Σύριζα, δεν θα μακρυγορήσω. Μια παρατήρηση μόνο. Είθισται, το όποιο οργανωτικό σχήμα, να υπηρετεί και ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο. Για να είμαστε ξεκάθαροι, και μεταξύ μας και με την κοινωνία, και με όσους διαβάζουν αυτό το blog, να παραδεχτούμε, ότι τα πολιτικά σχέδια που έχει ο καθένας στο κεφάλι του μπορεί να είναι τελείως διαφορετικά μεταξύ τους. Άρα αυτή η κουβέντα είναι τελείως οργανωτικίστικη. Δεν είμαστε σε μια συγκυρία που έχουμε αποφασίσει στο ζήτημα «Μεταρρύθμιση ή Επανάσταση», έχουμε επιλέξει την επανάσταση, (θεωρώντας ότι αυτό είναι και το σημερινό διακύβευμα για το εργατικό κίνημα), και ψάχνουμε να βρούμε ποιο το πολιτικό υποκείμενο που θα την πραγματοποιήσει. Αν το νομίζει κάποιος δικαίωμά του βέβαια!!!!! Η ζωή κρίνει, και θα κρίνει, αλλά και θα ξανακρίνει. Η όλη κουβέντα που έχει ανοίξει, και ο τρόπος της αντιπαράθεσης εμένα μου προκαλεί τουλάχιστον αποτροπιασμό, και προσβάλλει την αισθητική μου….
  Μια ερώτηση μόνο. Γιατί όσοι αντιδρούσαν στο ζήτημα του επικεφαλής (για δικούς τους λόγους, οι οποίοι δεν με ενδιαφέρουν καθόλου), δεν πρόταξαν την λύση του δημοψηφίσματος μεταξύ των «μελών» των τοπικών ΣΥΡΙΖΑ?????????? Και μη μου απαντήσετε βέβαια με συνδικαλισμούς πρωτοετούς φοιτητή ΜΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΗ. Καταρχήν διότι εγώ τον συνδικαλισμό δεν τον έμαθα στα αμφιθέτρα, αλλά στον ιδιωτικό τομέα, όταν δούλευα στον Γερμανό, με 7 απολύσεις (και άλλοι προφανώς έχουν και περισσότερες), στην πλάτη μου λόγω συμμετοχής μου σε απεργίες… Κατά δεύτερο λόγο, όσοι αντιλαμβάνονται την διαλεκτική, θα γνωρίζουν ότι αυτή η πρώτη φορά, ενός κουτσού, στραβού δημοφηφίσματος, θα δημιουργούσε ένα κάποιο προηγούμενο, χρήσιμο για το μετά όλων εκείνων οι οποίοι επιθυμούν να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ μέλη, θεωρώντας ότι αυτό είναι η λύση στα προβλήματα….. Τα υπόλοιπα μετά τις εκλογές, γιατι έχουμε και δουλειές να κάνουμε!!!!! όπως όλοι μας ελπίζω….

 37. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  σύντροφε Καραντιλιόν, κάνεις και σύ το λάθος να ταυτίζεις την Πάσα με κάποιες συγκεκριμένες συνιστώσες. ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΠΩ ΓΙΑ ΧΙΛΙΟΣΤΗ ΦΟΡΑ! ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΛΕΣ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ! ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΗ ΣΥΝ ΚΑΙ ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ! ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΣ! ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ! ΜΙΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ….ΓΡΑΜΜΗ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΕΙ; ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΘΑ ΤΟ ΠΟΥΜΕ;
  Εσύ εδώ απευθύνεσαι σε κάποιον άλλον, όχι στην Πασα. Αν θές διάβασε τα κείμενά μας να δεις τι λέμε εδώ και 3 μήνες. Αν όμως θές να μιλήσεις με την ΚΟΕ, μπές στο site της ΚΟΕ και μίλα μαζί τους.΄Σε λάθος blog μπήκες! Ρωτάς μόνος σου και απαντάς πριν απο μας για μας! ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΙΛΑΣ ΣΕ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ, ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ!

  ΥΓ. Όσο γι αυτό που λές για δημοψήφισμα, συμφωνώ απόλυτα, γιατί δεν το πρότεινε ο ΣΥΝ;΄Ήταν δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο ξαφνικά μέσα σε τόσο φορτισμένο κλίμα; Αφού είσαι συνδικαλιστής (εγώ δεν είμαι) δεν καταλαβαίνεις οτι αυτό θα δυναμίτιζε την κατάσταση περισσότερο; Αν όμως είχαν θεσμοθετηθεί δημοψηφίσματα απο πρίν, ίσως και να μην είχε προκύψει καν κρίση! Όμως ρε σύντροφε εδώ οι ανανεωτικοί ζητούσαν διάλυση του Σύριζα, κι εσύ μου λές για δημοψηφίσματα; εδώ δεν νομιμοποιούσαν κάν την ύπαρξη του Σύριζα, θα νομιμοποιούσαν δημοψηφίσματα; Για σκέψου λίγο. Αφού η ηγεσία του ΣΥΝ επέλεξε να τα βρεί με τους ανανεωτικούς που ζητούσαν τη διάλυση του Σύριζα, μετά θα ζητούσε να γίνει δημοψήφισμα Σύριζα; και ποιοί θα ψήφιζαν; οι ανένταχτοι θα ψήφιζαν; Αυτό που λές είναι σωστό, αλλά δες πόσα προβλήματα υπάρχουν στην πραγματικότητα για να εφαρμοστεί. Δεν θα ήταν λογικότερο να πάμε σε μια ομοσπονδιακή δομή με μέλη όπου θα προβλέπονται και τα δημοψηφίσματα; Εμείς σύντροφε είμαστε εδώ για να ανοίξουμε τον διάλογο αυτό. Δεν είμαστε για να στηρίξουμε ΚΑΜΜΙΑ συνιστώσα απέναντι στις άλλες, και ΚΑΝΕΝΑΝ αρχηγό απέναντι σε κάποιον άλλον. Αν αυτό που σου λέω δεν το πιστεύεις, συγνώμη αλλά δεν μπορεί να γίνει και συζήτηση.

 38. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  ΥΓ. σύντροφοι σας είπα, ήμουν στο ΚΚΕ απο τη δεκαετία του 70. Νομίζετε οτι δεν γνωρίζω το ύφος και το λόγο που χρησιμοποιείτε; νομίζετε οτι δεν κάνει μπάμ οτι έχετε πάρει γραμμή; το μόνο που σας λέω είναι αυτό: ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΣΑ. Κι επειδή είναι εμφανές οτι κάνετε λάθος για την Πασα (γιατί το ξέρω, γιατί είμαι στην Πασα, και ξέρω οτι δεν είμαι ελέφαντας, και γιατί οποιοσδήποτε διαβάσει τι γράφουμε θα καταλάβει οτι είμαστε αυτό που λέμε και τίποτ’ αλλο) προφανώς κάνετε λάθος και για πολλά αλλα πράγματα. Απο το ΚΚΕ έφυγα το 86 όπως σας είπα…αλλά δεν ξέχασα τις μεθόδους και τις πρακτικές των μηχανισμών του…

 39. Ο/Η Νίκος Καραντιλιόν λέει:

  Σύντροφε Κυριακάκη

  Κατ’ αρχήν καλημέρα, και δυο λόγια στο πόδι.

  1ον Δεν με ενδιαφέρει αν ήσαστε συνιστώσα ως ανένταχτοι. Πιστεύω ότι καλό θα ήταν να είσαστε, προκειμένου να ελέγχετε και όποιον κάνει πολιτική στο όνομα των ανένταχτων. Κατά την άποψή μου, όλοι όσοι μιλάνε στο όνομα των ανένταχτων, έχουν αυτοδιοριστεί να είναι εκπρόσωποί τους, κάτι που όπως καταλαβαίνεις δεν είναι και το πλέον δημοκρατικό. Για την ακρίβεια όπως γνωρίζεις, αυτό είναι βαθύτατα αστική λογική, και όχι αριστερή. Και τα ονόματα τόσο των αυτοδιορισμών, όσο και της εκπροσώπησης στην Γραμματεία πολλά. Ας μην το ανοίξουμε τώρα. Τώρα αν τους ανένταχτους τους ενώνει μόνο το ότι είναι ανένταχτοι και όχι κάτι άλλο, ε! αυτό είναι δικό τους πρόβλημα σύντροφέ μου!!! και όχι δικό μου. Εγω πάντως που είμαι οργανωμένος 20 χρ, πολύ συνειδητά δεν επέλεξα ποτέ να είμαι ανένταχτος, θεωρώντας το κόμμα εκείνο τον θεσμό ο οποίος ολοκληρώνει αλλά και διευρύνει τον ορίζοντα της σκέψης και της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Τον θεσμό του συλλογικού στοχασμού και της συλλογικής δράσης, παρά τα όποια κενά και ελλείψης μπορεί να έχει ένα κόμμα.

  2ον Λες ότι η ηγεσία του ΣΥΝ τα βρήκε με τους ανανεωτικούς, και αποφάσισε την διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Έχω την αίσθηση ότι τέτοια ρητορικα σχήματα, παλαιών εποχών, (και καταλαβαίνεις πολύ καλά τι εννοώ) δεν εξυπηρετούν τον κοινό μας αγώνα. Εκτός και αν δεν τον θεωρείτε κοινό. Αν είναι έτσι να μας το πείτε για να ξέρουμε τι να κάνουμε……… Το ψηφοδέλτιο είναι κοινό πάντως. Αν για εσένα δεν είναι λυπάμαι!!!

  3ον Έστω λοιπόν ότι ο ΣΥΝ δεν το πρότεινε το δημοψήφισμα, (ακόμα και αν ο Τσίπρας είχε πει στην ΠΕ του Ιούλη ότι «η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα»…και ο νοών νοείτο). Γιατί κανείς απο τις άλλες συνιστώσες δεν πιάστηκε απο αυτό και δεν το πρότεινε??? Κατά την άποψή μου δεν το έκαναν, διότι πολύ απλά έχουν ιδεολογική και πολιτική ανεπάρκεια. Εκτός, και αν ήθελαν να είναι ο οποιοσδήποτε άλλος εκτός απο τον Τσίπρα. Άποψη που μετά το ντιμπέιτ (χωρίς να λέω ότι το ντιμπέιτ είναι το άπαν), τους αφήνει εκτεθειμένους τα μάλα κατά την άποψή μου!!!
  Προφανώς και θα ψήφιζαν όσοι ανένταχτοι είναι γραμμένοι στις τοπικές επιτροπές. Στην Καισαριανή πχ, είναι μόνο δυο αν δεν κάνω λάθος.

  4ον Το πιστεύω αυτό που μου λες, αλλά επέτρεψέ μου να μην το θεωρώ σωστό. Θεωρώ ότι θα ήταν πολύ πιο υγιές να έχετε κάτι δικό σας, ακόμα και αν καμμία απο τις 11 συνιστώσες δεν σας εκφράζει (πράγμα που δεν το θεωρώ και πολιτικά λογικό, δικαίωμά σας όμως)

  5ον Αν σύντροφέ μου έφυγες απο το ΚΚΕ μόνο λόγω των μηχανισμών του και όχι γενικότερων πολιτικών και στρατηγικών του επιλογών, τότε θεωρώ ότι πρέπει να συζητήσουμε και για την γενικότερη στρατηγική. Και αυτή την κουβέντα πρέπει να την κάνουμε πριν απο όλες τις άλλες!!!!!!!!!!!!

  6ον Προφανώς και έχουμε γραμμή. Κόμμα είμαστε και θα έχουμε γραμμή. Την επεξεργαζόμαστε συλλογικά, δημοκρατικά, και υπερ το δεον ανοιχτά κατά την γνώμη μου. Στις συνεργασίες θεωρώ ότι πρέπει να έρχεται ο καθένας με όλη του την προίκα. Αλλιώς δεν είναι συνεργασία. Όπως εγώ δέχομαι τις απόψεις οι οποίες εδράζονται στο μονοπάτι του πρατσάντα π.χ (ο οποίος μόλις εκλέχτηκε είπε «Ναι, αλλά να κάνουμε και συσσώρευση), έτσι οι άλλοι οφείλουν να δέχονται και την δική μου την προίκα. Και κλείνοντας, στην πραγματική δημοκρατία, ο καθένας παίρνει ότι του αναλογεί. Γιαυτό και εγώ προσωπικά διεκδικώ μια άλλου τύπου δημοκρατία στην κοινωνία, η οποία θα υπερβαίνει την σημερινή Δημοκρατία. Καλημέρα!!!!

  • Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

   σ. Νίκο,
   επειδή προφανώς σχολίασες (κατά την γνώμη μου σωστά και καλοπροαίρετα) αλλά με λάθος όμως αντίληψη για τον στόχο και το είδος της παρέμβασης της πάσας, θα ήθελα να σου γνωρίσω τα εξής:
   Η πάσα είναι πρωτοβουλία. Ούτε συνιστώσα ούτε φράξια. Σαν πρωτοβουλία έχει ένα ελάχιστο πολιτικό στόχο (και όχι μόνο πρόθεση για οργανωτική παρέμβαση). Διάβασε ενδεικτικά ατομικά ή συλλογικά άρθρα από από 100 έχουν αναρτηθεί σε αυτό το blog.
   Έχει σαν σκοπό να αυτοδιαλυθεί όταν πετύχει τον στόχο της. Δεν στοιχίζεται πίσω από κανένα και δεν έχει εκπροσώπους και ούτε προσπαθεί να γίνει η «συνιστώσα των ανένταχτων». Ο στόχος είναι μόνο ένας: Να συμβάλει με όποιον τρόπο μπορεί στην μετατροπή του σημερινού, σαν τα μούτρα των συνιστωσών ΣΥΡΙΖΑ, σε ΣΥΡΙΖΑ-Αριστερά του 21ου αιώνα. Σταυροδοσίες και μάζεμα ψήφων εδώ δεν κάνουμε και αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τις αποτυχημένες πρακτικές των μηχανισμών ΟΛΩΝ των συνιστωσών. Ούτε τις ξέρουμε αυτές τις τακτικές μιας και δεν εκπαιδευτήκαμε σε αυτές, ούτε μας ενδιαφέρει να τις μάθουμε γιατί διαφωνούμε απόλυτα και με την φιλοσοφία και με τον στόχο τους.
   Ευχαριστώ

   • Ο/Η Νίκος Καραντιλιόν λέει:

    Σύντροφέ μου Γιάννη Χ.

    Δεν με ενδιαφέρει τι είναι. Ας είναι ότι θέλει, και ας κατεβάσει και πλατφόρμα. Σχολιάζω δημόσια, προβληματικές που κατατίθενται δημόσια!!!! Και κρατάω το δημόσια το οποίο το θεωρώ μεγάλη κατάκτηση (βλ. Πρέντραγκ Βρανίτσκι-Η ιστορία του Μαρξισμού, Κεφ. «Η Δημοκρατία μέσα στο κόμμα»).

    • Ο/Η Δημήτρης Σ. λέει:

     Πολύ καλά κάνει ο σ. Νίκος και σχολιάζει δημόσια τις σκέψεις ή τους προβληματισμούς που έχουν κατατεθεί στην ΠΑΣΑ. Και εμείς και εγώ το ίδιο κάνουμε και κάνω. Σχολιάζω δημόσια τα του ΣΥΡΙΖΑ και παίρνω θέση γι΄αυτά. Και η ΠΑΣΑ αυτό κάνει όταν καταθέτει κείμενα ως ΠΑΣΑ. Θα ήθελα ο σ. Νίκος να μου πει αν και σε ποιό από τα κείμενα που υπάρχουν δημοσιευμένα διαφωνεί. Το ότι αυτός επέλεξε να είναι ενταγμένος για 20χρ. και εγώ για παράδειγμα επέλεξα για άλλα τόσα να μην είμαι δεν σημαίνει τίποτα ή μπορεί και να σημαίνει πολλά. Αποφάσισα όμως να ξαναενταχθώ. Στον ΣΥΡΙΖΑ. Για την ένταξή μου αυτή, ως άτομο, βάζω και κάποιους όρους ή προϋποθέσεις. Δεν λέω ότι αυτό που εγώ λέω είναι το σωστό. Αυτό που λέω όμως θα ήθελα να ακουστεί και να το λάβουν υπόψη τους αυτοί που πρέπει στον όποιο προβληματισμό τους για την εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί και να μην είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Μπορεί να χρειάζεται μια χρονοβόρα διαδικασία και γερά στομάχια. Αλλά πρέπει να γίνει. Και αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ακούσουν όλοι, όλους. Και στο τέλος να έχουν το λόγο τα μέλη. Ακόμη κι εγώ, ο ανένταχτος-ενταγμένος. Αυτό είναι δημοκρατία. Απλή στη σκέψη και δύσκολη στην εφαρμογή.

 40. Ο/Η Goxim λέει:

  eiste eksairetika asteioi oloi sas. opws kai to blog kai h prwtovoulia sas.

  alh8eia, esy re kyriakakh den kalouses ton kosmo me keimeno sou pou esprwkses sto tvxs na apoxwrhsei apo ton synaspismo?

  giati den kaneis to kalo monos sou?

  eiste pasokoi. fysika kai pnevmatika. thelete ton syriza na einai enas xylos pou epipleete eseis, epeidh oi apopseis sas einai asteies.

  kolymphste mesa ston anwfelo agwna sas. o kairos gar eggys…

  • Ο/Η Κώστας Λεγάκης λέει:

   Αγαπητέ Goxim,
   αντί να εκστομίζεις αφορισμούς, μπορείς να μιλήσεις με επιχειρήματα; Γιατί αλλιώς γίνεσαι εσύ αστείος (αν και το «ο καιρός γαρ εγγύς» που χρησιμοποιείς είναι τραγικό).
   Τέλος, αφού είμαστε αστείοι γιατί ασχολείσαι μαζί μας;

  • Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

   Goaxim,
   θα ήθελα να σε ευχαριστήσω προσωπικά για το ότι συνέβαλες χθές αποφασιστικά να έχει αυτό το «αστείο» blog αυτής της «αστείας» πρωτοβουλίας μεγάλύτερη επισκεψιμότητα και από τα φύλλα που πούλησε η Αυγή πανελλαδικά. Παρακαλώ συνέχισε (ποσοστά δεν δίνουμε γιατί το wordpress είναι τζάμπα όσο κάποιοι μάγκες που ξέρουν μόνο να βρίζουν ανώνυμα)

 41. Ο/Η ΠΑΝΘΗΡΑΣ λέει:

  ΡΕ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΙ ΜΕΤΟΝ ΣΥΝ ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΑΦΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ
  ΠΧ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΕΒΕΣΗ ΔΕΝ ΕΙΠΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΕ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΟΣΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΛΕΖΟ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΙΡΕΣΟΥΜΕ
  ΤΟΝ ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗ(ΕΓΩ ΠΡΟΣΟΠΙΚΑ
  ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΤΟΥ
  ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΟΥ ΤΟΝ ΣΥΝ )ΔΕΝΕΙΠΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΤΙ ΣΟΥ ΦΤΑΙΕΙ Η ΑΥΓΗ ?
  ΜΕ ΤΑ ΤΙΣ 5/10 Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΙ ΙΔΕΕΣ ΚΟΥΒΑΛΑΕΙ
  ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΨΗΦΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΣΤΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕς??
  ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΕΝΑ ΕΚΚΕ-ΚΚΕΜ-Λ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΛΙ
  ΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΟΧΙ ΝΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑME AΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ
  BLOG TOY .ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΟΛΟΙ ΜΕ ΣΤΑΥΡΟ
  ΚΑΙ ΟΣΟ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ ΕΣΑΣΤΕ ΚΑΜΜΙΑ 100
  ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΟΝΕΣΤΕ

  • Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

   Φυσικά και με τον ΣΥΝ θα κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως ποιον ΣΥΡΙΖΑ είναι το ερώτημα.
   Ο καθένας μας εδώ είναι πολύ ενεργός και στην γειτονιά του και στην δουλειά του και όπου μπορεί για να έχουμε κατ’ αρχήν ισχυρή Κοινοβουλευτική του Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη βουλή που δεν θα τρέμει το φυλοκάρδι μας κάθε φορά τι θα ψηφίσει για την ευρωσυνθήκη ή για το ευρωσύνταγμα χωρίς να υπάρχει ούτε λογοδοσία πουθενά ούτε ανακλητότητα.
   Πόσοι είμαστε σε όλη την Ελλάδα δεν θα σου πω, μιας και μπορείς να μετρήσεις τις υπογραφές τους στα συλλογικά ή τα ατομικά κείμενα σε αυτό το blog. Στο πόσοι συμφωνούν με το μήνυμα στο κλιπάκι που παίζει πάνω πάνω στο blog θα το δούμε οσωνούπω.

   Όσο για την ΚΟΕ, Γλέζο, Κοροβέση κλπ, προσωπικά με καλύπτει η ανάλυση στο άρθρο «Τί είναι σύστημα; (και ποιό τελικά ήταν το επίδικο της κρίσης στον Σύριζα;)» και η παρέμβαση του Γ. Σμυρνή μερικά κλικ πιο κάτω

 42. Ο/Η kumundurru(ti) λέει:

  Προς κάθε ενδιαφερόμενο και επειδή κληθήκαμε να απαντήσουμε:
  Η οργάνωση Kumundurru ξεκαθαρίζει ότι ο Goxim δεν είναι επαγγελματικό της στέλεχος. Συνεργάζεται μαζί μας με σύμβαση έργου. Πληρώνεται με το κομμάτι για κάθε σχόλιο που γράφει σε πολιτικό blog. Όσο χαμηλότερο το επίπεδο του blog, βέβαια, τόσο αυξάνεται και η αμοιβή του. Εμείς έχουμε σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούμε και δεσμευόμαστε στον Goxim ότι θα αναγνωρίσουμε τη βαριά και ανθυγιεινή εργασία του (έξτρα πριμ για τη συνεισφορά του σε αυτό το blog). Επειδή η οργάνωσή μας βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης στον κόσμο του διαδικτύου, βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλά «ταλέντα» στο blog σας με ειδίκευση στον αυριανισμό, την κενολογία και τον βερμπαλισμό. Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας και θα σας ενημερώσουμε
  Για την Kumundurru
  Ο Διευθυντής Ανθρωπινων Πορων

  ΥΓ: Το Ρεύμα Νέων Σοσιαλιστών είναι ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ενταγμένη στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ;!!!! Χαχαχαχαχαααχχα. ρε τι αλλο θα ακουσουμε

  • Ο/Η Κώστας Λεγάκης λέει:

   Αγαπητέ kumundurruti αντί να κάνεις πνεύμα δεν μας λες τη γνώμη σου για τον Σύριζα του αύριο; Για την αριστερά του αύριο; Έχεις; Πες τη!

 43. Ο/Η Αλέξανδρος Τσατσαρούνος (Cagliostro) λέει:

  σ. Πάνθηρα (Πανιώνιος ?)

  Δεν ξέρω την άποψη του Γιάννη Χ. επί των θεμάτων που αναφέρεσαι αλλά ίσως δεν έχεις αντιληφθεί πως όσοι μετέχουμε στην ΠΑΣΑ έχουμε ο καθένας τις απόψεις του και τις θέσεις του, έχοντας συμφωνήσει πάνω σ’ένα κείμενο θέσεων που ελπίζω να το έχεις διαβάσει στο blog (πάνω δεξιά: Οι θέσεις της Πρωτοβουλίας….).
  Το γεγονός πως ο Γιάννης Χ. είναι πολυγραφότατος δεν σημαίνει πως ηγείται κάποιας φράξιας ή πως μιλάει εξ ονόματος όλων των συμμετεχόντων ή ό,τι άλλο.

  Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί μου ζητάς να περιμένω να μάθω μετά τις εκλογές, αφού θα έχω ψηφίσει, τι ιδέες κουβαλάει αυτός που ψήφισα. Δεν είναι οξύμωρο το 2009 να μιλάμε με όρους του 1929 ?
  Γιατί να «μαζέψω καμία ψήφο» όταν δεν ξέρω τι ιδέες κουβαλάει αυτός που μου ζητάει να γίνω «ψηφοκυνηγός»?
  Λες πως ο αριστερός φαίνεται από την ηθική του (θα διόρθωνα, αν μου επιτρέπεις βέβαια, πως φαίνεται ΚΑΙ από την ηθική του).
  Εσύ βρίσκεις να είναι συμβατή με την όποια αριστερή ηθική η προτροπή «ψήφισε μας επειδή δηλώνουμε ριζοσπάστες αριστεροί και μετά τις εκλογές θα μάθεις τι ψήφισες»?

  Σύντροφε Πάνθηρα,

  Η κριτική και η ενδελεχής αναζήτηση προθέσεων δεν είναι ούτε λιθοβολισμός ούτε αφορισμός, είναι -απ’ όσο μπορώ να το καταλάβω- συνεπής αριστερή στάση.

 44. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  σύντροφε Νίκο
  δεν διαφωνούμε! Οπότε δεν έχει και νόημα η αντιπαράθεση! Το λέω ειλικρινά!. Ούτε με τον Μπουρνούς διαφωνούμε ουσιαστικά. Εγώ θέτω έναν προβληματισμό, μόνο σε σχέση με το εύρος των συνθέσεων που πρέπει να επιδιώκουμε. Δεν υπάρχει διαφωνία επι της ουσίας και χαίρομαι γι αυτό. Πραγματικά χαίρομαι.

  σύντροφε Go mix
  Είναι αλήθεια πως αμέσως μετά τις ευρωεκλογές σε ένα αυθόρμητο και οργισμένο γράμμα στην Αυγή καλούσα να φύγουμε όλοι ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ απο τον ΣΥΝ, και να αφήσουμε τον ΣΥΝ στους ανανεωτικούς, αφού αν θυμάσαι τότε οι ανανεωτικοί ήταν οι μόνοι που αμφισβητούσαν το εγχείρημα του Σύριζα. ΑΡΑ ΔΕΝ ΚΑΛΟΥΣΑ γενικά κι αόριστα όλους να φύγουμε απο τον ΣΥΝ αυτό είναι διαστρέβλωση. Απο κεί και πέρα όμως ήρθε η πατάτα Αλαβάνου (που εγώ ποτέ δεν υποστήριξα) και ακολούθησε η τάση συμβιβασμού ρεύματος-ανανεωτικών που επίσης ποτέ δεν υποστήριξα. Η κατάσταση αυτή δημιούργησε μια τεράστια θολούρα στον απλό κόσμο και του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο ΣΥΝ ήταν μόνον οι μηχανισμοί του να είσαι σίγουρος οτι θα είχα φύγει. Όμως στην τοπική μου οργάνωση οι άνθρωποι συζητούν και διαβουλεύονται πολιτισμένα κι ας έχουν διαφορετικές απόψεις. Δεν γίνεται το μπάχαλο που γίνεται με τις τάσεις. Υπάρχουν προτάσεις, ιδέες, συνθέσεις. Αυτό το κλίμα όμως δεν φτάνει ποτέ προς τα πάνω. Τα απλά μέλη του ΣΥΝ είναι νομίζω πολύ ωριμότερα απο τις ηγεσίες των τάσεων. Δεν ξέρω αν θα μείνω ή θα φύγω. Όλοι εκτιμάμε οτι η κατάσταση πρέπει να αλλάξει και μέσα στον ΣΥΝ. Η απόφαση της ΚΠΕ της 12 Ιούλη, χρησιμοποιεί πολύ πιο σκληρή γλώσσα απο μένα για τις εσωτερικές μας αδυναμίες. Για την ώρα μένω και προσπαθώ να συμβάλλω στις απαιτούμενες αλλαγές όπως μπορώ, γιατί πιστεύω οτι ένας καλύτερος ΣΥΝ σημαίνει ένας καλύτερος ΣΥΡΙΖΑ και μια αποτελεσματικότερη και δυνατότερη Αριστερά. Αν εσύ πιστεύεις οτι το πρόβλημα του ΣΥΝ είμαι εγώ ή η Πασα που δεν είναι τίποτ’αλλο απο μια δημόσια διαβούλευση (στην κουλτούρα του ΣΥΝ, ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ, ΣΤΟ ΚΚΕ δεν υπάρχει- εγώ χάρηκα πραγματικά που μίλησα εδώ με τον Μπουρνούς και τον Καραντιλιόν), κι όχι ο τρόπος λειτουργίας του (Όπως σωστά τονίζει η απόφαση της ΚΠΕ της 12 Ιούλη) τότε μπορείς να βάλεις θέμα στην οργάνωσή μου να με διαγράψουν και φυσικά θα πειθαρχήσω, χωρίς δεύτερη κουβέντα, ειλικρινά. Όμως δυο μέτρα και δυό σταθμά για τον τυχάρπαστο Κυριακάκη απο την μια, και για τον τηλεαστέρα Χατζησωκράτη απο την άλλη, είναι κατα τη γνώμη σου στην κουλτούρα του ΣΥΝ; Εγώ λέω να έχουμε κανόνες στον ΣΥΝ, ζήτησα συνέδριο όπως και ο σ. Τσίπρας. Αν είχαμε κανόνες δημοκρατικής λειτουργίας που να τους σέβονται όλοι, ίσως να μην είχα γράψει ποτέ το γράμμα στην Αυγή, κι ίσως και να μην υπήρχε η πασα.

 45. Ο/Η ΠΑΝΘΗΡΑΣ λέει:

  ΝΑΙ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΝΑΓΩΝΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ
  ΣΕ ΧΑΛΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΩ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΑΦΟΥ ΜΙΛΑΜΕ-ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ Ο
  ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΝΣΜΥΡΝΗ ΤΑ ΕΒΑΛΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΤΕΛΑΚΗ(ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΣ)ΠΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΞΕ
  ΠΟΥ ΠΡΟΟΘΟΥΣΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ ΓΙΑ ΤΟΓΗΠΕΔΟ

  ΕΣΕΙΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΙΔΑ ΠΟΥΘΕΝΑ(ΚΟΕΡΟΖΑ ΔΕΑ ΚΛΠ)
  ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΙΣΤΕ ΝΑ ΚΡΥΒΕΣΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΕΝΤΑΚΤΟ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΤΑΣΗ ΑΝΕΝΤΑΧΤΩΝ ΚΑΙ ΕΛΑΤΕ ΣΤΟΝ ΣΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΥ ΣΑΣ.
  ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΟΣ ΟΚΑΚΟΣ ΡΕΦΟΡΜΙΣΤΗΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
  ΣΤΙΣ 5/10 ΟΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ

  • Ο/Η Κώστας Λεγάκης λέει:

   Ρε Πάνθηρα αφού ΔΕΝ μπορείς να μιλήσεις με επιχειρήματα, μπορείς τουλάχιστον να γράφεις σωστά ελληνικά; Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα από αυτά που γράφεις. Ή μάλλον, το μόνο που καταλαβαίνουμε είναι τρικυμία εν κρανίω. Αυτοαδικείσαι φίλε.

 46. Ο/Η Generator λέει:

  Συντροφε Πανθηρα,απο οσο γνωριζω,στην πασα δεν υπαρχουν μελη της κοε/ροζα/δεα.
  Για την ωρα ειμαστε μονο μελη του ΣΥΝ και ανενταχτοι.

 47. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  για να μετέχει κανείς σε κοινωνικούς αγώνες δεν είναι ανάγκη να είναι μέλος κόμματος ή συνιστώσας. Υπάρχουν τα συνδικάτα, τα κινήματα πόλης, τα οικολογικά κινήματα, οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι. Το θέμα δεν είναι όλοι αυτοί να ενταχτούν στον Σύριζα, αλλά ο Σύριζα να πάει σε αυτούς και να τους στηρίξει. Αυτή ήταν και η δυναμική του Σύριζα μέχρι τις ευρωεκλογές.

 48. Ο/Η ΠΑΝΘΗΡΑΣ λέει:

  ΗΜΕ ΑΓΡΑΜΜΑΤΩΣ ΚΕ ΩΣΩ ΤΩ ΩΤΗ
  ΗΣΑΣΤΑΙ ΑΠΩ ΤΩΝΣΙΝΑΣΠΗΣΜΩ ΤΩΨΑΙΜΑ ΑΙΨΙ ΚΩΝΤΑ
  ΠΩΔΑΡΕΙΑ ΕΙΔΑΤΕ ΦΑΕΙ ΚΑΙ ΤΡΟΥΠΩΣΑΤΕ ΠΙΡΑΤΕ ΤΗΝΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΚΑΙ ΟΡΜΑΤΑ ΤΩΡΑ ΑΛΛΑ ΣΑΣ ΑΦΗΣΕ ΟΡΦΑΝΟΥΣ ΤΕΛΟΣ ΟΣΥΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΤΕΛΙΚΑ ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ
  ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ
  ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ???
  ΟΛΟΙ ΑΡΧΙΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΑΥΤΟ ΕΚΑΝΑΝ
  ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΓΙΑΤΙΔΕΝ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΕΕΚ Η ΚΚΕ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ

 49. Ο/Η Αλέξανδρος Τσατσαρούνος (Cagliostro) λέει:

  Σύντροφε Πάνθηρα,

  Πάσι Θεώ -που είπε κι ο Γιώργος Παπανδρέου- κανείς από εμάς δεν είχε, ούτε έχει ανάγκη να τρυπώσει πουθενά, πόσο μάλλον στο ΣΥΝ (τα μέλη του) η στο Συριζα (οι ανένταχτοι που μετέχουμε στην ΠΑΣΑ).
  Ίσα-ίσα μια από τις αιτίες που δημιούργησαν την ΠΑΣΑ ήταν όλοι αυτοί που τρύπωσαν ή περιμένουν να τρυπώσουν.

  Τέλος πάντων σύντροφε. Ο διάλογος θέλει δύο, οπότε προσωπικά πιστεύω πως μάλλον δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε αυτο που κάνουμε εδώ.
  Στο κάτω – κάτω αδικούμε και τον σ. Γιάννη Μπουρνού, μια και η συζήτηση γίνεται στην ανάρτηση που αφορά την υποψηφιότητα του και τις θέσεις του για τον Σύριζα.

  Να ‘σαι καλά
  Αλέξανδρος

 50. Ο/Η ΠΑΝΘΗΡΑΣ λέει:

  ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΣΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΤΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ ΤΕΛΟΣ
  ΟΣΟ ΓΙΑ
  ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΑΣΤΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 5/10
  ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ(ΣΥΓΝΩΜΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΠΕ ΣΑΣ
  Η ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΣΙΑ) ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕΤΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΣΤΗ ΜΟΙΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ .ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΑΚΟΥΩ ΑΠΟ ΤΟ 1976 (ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΕΣ)
  ΑΝ ΣΥΝΦΩΝΗΣΕΤΕ ΤΙ ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΓΡΑΨΕΤΕ Η ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΦΑΣΚΟΜΗΛΙΕΣ
  ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ

  • Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

   Πάνθηρα,
   ευπρόσδεκτος στο wiki http://dosepasaorganotika.pbworks.com/ να συμμετέχεις και εσύ μαζί με μερικές εκατοντάδες ακόμα ΜΕΛΗ του ΣΥΡΙΖΑ στην συνδιαμόρφωση του πλαισίου του ΣΥΡΙΖΑ που θέλεις/θέλουμε.

 51. Ο/Η Mίλεσης Δημήτρης λέει:

  ρεύμα νέων σοσιαλιστών είναι μκο ενταγμένη ως συνιστώσα στην νεολαία ΠΑΣΟΚ με απόφαση πρωτοδικείου.
  αν ξέρω και σε ποιόν μιλάω να μπώ και στον κόπο να σου δώσω και τον σχετικό αριθμό της απόφασης
  στην πράξη σίγουρα δεν παίζει τέτοιο ρόλο, απεναντίας προσπαθεί να καρπωθεί την εξουσία του πολιτικού φορέα στον οποίο υπάγεται. δεν διαφωνώ μαζί σου.
  σχετικά με τα υπόλοιπα που έγραψες έχεις χιούμορ και δεν πιστεύω όπως χιουμοριστικά θέλεις να δείξεις οτι επαγγελματικά στελέχη θα έβριζαν δημόσια ακόμα και ως ανώνυμοι γιατί μπορεί απλά ο διαχειριστής του μπλογκ με μια καταγγελία στον εισαγγελέα να βρεί τον υβριστη και να καταθέσει μηνύσεις.
  ένα επαγγελματικό στελεχος δεν θα ήταν τόσο αφελές.
  ένα τσιράκι σίγουρα.

  επιπρόσθετα η επιθετικότητα που καταγράφεται στο μπλογκ με διάφορες κατηγορίες όπως
  οτι υπάρχει πολιτική καθοδηγηση απο τον Αλαβάνο ,απο τον κοροβέση ή αέναος εντολή αιωρούμενη πρέπει να αποδειχθεί και πολιτικά.
  με την έννοια να τοποθετηθούν τα ήδη καταγεγραμμένα κείμενα του μπλογκ περι αυτοοργάνωσης ,αυτοκαθορισμού της πολιτικής βάσης σχετικά με την θεσμική εκπροσώπηση της ή μη – γιατί σε μια αμεσοδημοκρατική ομάδα δεν συμφωνούν όλοι με την γραμμή του κόμματος του συντρόφου Καρδιλιόν που γεννά μόνο υποχρεώσεις στοίχισης και δεν σχηματίζεται δημοκρατικά , η μεγάλη του εμπειρία δεν είναι δυνατόν να μην έχει τέτοια παραδείγματα.
  στην αμεσοδημοκρατική ομαδα υπάρχουν κοινες συνισταμένες και όχι εκπρόσωποι .
  το αν εν τέλει αγράμματε πανιώνιε (έχεις και συ την αίσθηση του χιούμορ και στο λέω καλοπροαίρετα) ψάχνει κάποιος την αγκαλιά της εξουσίας αυτό θα το κρίνει ο χρόνος ,δεν μπορεί κάποιος να είναι υποχρεωμενος να απαντάει σε τέτοιες κατηγορίες και να προσπαθήσει να σε πείσει ενω δεν ξέρουμε ουτε το όνομα σου.
  και ο Πανιώνιος μια χαρά δέχτηκε εχθες το δώρο της εξουσίας-διαιτησίας.
  απέναντι σου ήμουν στο πέταλο με τους ΠΑΟΚτσήδες όπως κάθε χρόνο , μπορεί κανε σε ξέρω

 52. Ο/Η ΠΑΝΘΗΡΑΣ λέει:

  ΣΥΜΦΩΝΩ ΗΤΑΝ ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΤΟ ΜΑΤΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΟΝ ΣΥΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΑΔΙΚΗ

 53. Ο/Η Mίλεσης Δημήτρης λέει:

  στον συνασπισμό οχι .σε ηγετικά πρόσωπα συν αλαβανο είναι κατευθυνόμενη η κριτική και ενάντια στις ηγεσίες των συνιστωσών τύπου ΚΟΕ.αν θεωρείς οτι είναι υπερβολικά άδικη απλά παρακολούθησε κάποια κείμενα περισσότερο εδώ και θα καταλάβεις οτι άλλο η βάση και οι δημοκρατικές δομές και άλλο ένα κόμμα συγκεντρωτικό που απαξιώνει την βάση.και εκεί έγκειται η διαφορά.
  δεν νομίζω ο αλαβάνος να συμφωνούσε ποτε στην κατάργηση της κεντρικής επιτροπής και την αντικατασταση της απο γραμματεία εκτελεστική χωρίς διοικητικές αρμοδιότητες , να υλοποιεί τις αποφάσεις της βάσεις με αυξημένη πλειοψηφία ,κάτι που φαντάζομαι εγω προσωπικά σαν δική μου πρόταση και δεν είναι υπερπρόταση όπως ανέφερε ειρωνικά ο Μπουρνούς.
  τι το εξωπραγματικό υπάρχει στο να συζητηθούν συλλογικά οι αλλαγές ,υπάρχει τεράστιος αριθμός κόσμου που αηδίασε με την αριστερά και την αλαζονεία και τον χλευασμό σε κάθε πρόταση που ακούγονυταν απο την βάση , απο τις τηλεοράσεις και τα μικρόφωνα μετα τις ευρωεκλογες.
  γιατί να στοιχηθούμε κάτω απο αυτούς τους ανθρώπους και να γίνουμε απολογητές τους?
  επειδή μοιρολατρικά συμμετέχουμε στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να προσευχόμαστε στο ιερατείο μην μας κάνει κακό?
  μην βγούν σε κανα μπλογκ και για να μας τιμωρησουν εκθέτουν τα προσωπικα μας στοιχεία υποψήφιοι βουλευτες αντι να κανουν το ίδιο με αυτοκριτική για τον εαυτό τους γιατί ζητάνε σταυρό για να αντιπροσωπεύσουν κάποιους ανθρώπους και όχι οπαδούς απο ένα κόμμα που θεωρούν με την συμπεριφορά τους οτι τους ανήκει..

  γι αυτό φτάσαμε στο σημείο να κινδυνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την στιγμη να μείνει εκτός βουλής.
  σε γενικές γραμμές το τοποθετώ ,προς θεου οχι εξαιτίας του Μπουρνού.
  ή θα φταίει η κριτική της ΠΑΣΑ που έχει ζωή απο την επαυριο του αποτελέσματος των ευρωεκλογών δηλαδή 3 μήνες που δεν θα πάει καλά στις εκλογες ο ΣΥΡΙΖΑ?
  θα φταίει μια ανιδιοτελής πρωτοβουλία για το οργανωτικό χάλι του ΣΥΡΙΖΑ τα πολιτικά του ελλείμματα και την μη γείωση του στην κοινωνία?
  γιατί οι παραπάνω φίλε ΠΑΝΙΩΝΙΕ (έχω καλές σχέσεις με τους οργανωμένους πάνθηρες)και σύντροφε αυτά θα εντάξουν στην επιχειρηματολογία τους, μακάρι να διαψευστώ.

 54. Ο/Η durruti (original) λέει:

  για να είμαι ειλικρινής δεν είχα καμία όρεξη να ασχοληθώ με την τελειωμένη για μένα κατάσταση του Συνασπισμού και του ΣΎΡΙΖΑ. είμαι ένα πρώην μέλος της Νεολαίας Συν και ξεκαθαρίζω ότι καμία σχέση δεν έχω με την ΠΑΣΑ.αυτό που με τσάτισε είναι η κριτική που έγινε στον σ.Μίλεση για το πολιτικό του παρελθόν, λες και όλοι γεννηθήκαμε επαναστάτες σαν τον Μπουρνού( συγνώμη, επαγγελματίες γραφειοκράτες ήθελα να πω)… αυτή η μπουρνουζοπαρέα έχει πολύ πλάκα τελικά…βοηθούσες στο εστιατόριο του θείου σου παλλικαράκι μου ταξικό? και τώρα γιατί δεν λες ξεκάθαρα ότι είσαι μια καλοπληρωμένη επαγγελματική στελεχάρα του Συνασπισμού? πάντως και εγώ στην θέση σου αν είχα τέτοια επαγγελματική εξέλιξη θα διαφωνούσα κάθετα με τον θεσμό του Ασεπ και θα πέρναγα πολλά μερόνυχτα των φοιτητικών μου χρόνων προς υπεράσπιση του φοιτητικού κινήματος( και καλά)! επειδή ξέρω ότι ο Μπουρνούς χτίζει πολιτική καριέρα και δεν θα προλάβει να μου απαντήσει δεν δημοσίευσα τα προσωπικά μου στοιχεία, αν επιμένει όμως το mail μου και τα στοιχεία μου είναι στην διάθεση της Πάσας…

 55. Ο/Η Generator λέει:

  Ο σ. «Μιλεσης» χρησιμοποιησε την εκφραση «προς θεου» πραγμα που με φερνει στη δυσκολη θεση να υποθεσω οτι εκτος απο πασοκος γεννηθηκε και χριστιανος.
  αισχος,αισχος :-)

 56. Ο/Η Generator λέει:

  Οι ελιτιστικες και απαξιωτικες εκφρασεις «με ορους συνδικαλισμου πρωτοετους φοιτητη» και «δε με ενδιαφερει τι ειναι,ας ειναι ο,τι θελει» ,τις οποιες χρησριμοποιησες ,σ.Καραντιλιον,ειναι ασυμβατες με καθε εννοια διαλεκτικης,σαν αυτη που επικαλεισαι.Πιο πολυ σε Γιαννη Πρετεντερη φερνουνε,οταν αναφερεται στον Συν η στον Συριζα.Τελικα δεν ειμαι ο μονος που χανει την ψυχραιμαι του και παραφερεται,η ενταση των ημερων και η αγωνια ολων μας για την εισοδο του σχηματος στη βουλη μας εχει κανει τα νευρα κροσσια :-)

  • Ο/Η Νίκος Καραντιλιόν λέει:

   σ. Generator, καταρχήν η πρώτη έκφραση συνάδει με πολιτική συμπεριφορά γιαυτό και άλλωστε λέμε μερικές φορές «Μην κάνουμε συνδικαλισμό μεταξύ μας».
   Η άλλη πρόταση που αναφέρεις, είναι στο πρώτο της μισό μια προσωπική άποψη, και στο δεύτερο μισό της, μια βαθύτατα δημοκρατική αντίληψη. Κλείνοντας, χρησιμοποίησα τον όρο διαλεκτική όχι με την αρχαιοοελληνική του διάσταση (…τέχνη να φτάνει κανείς στην αλήθεια μέσω της σύγκρουσης αντιθέτων απόψεων), ούτε και βέβαια, με τη λογική του διαλέγομαι-διεξάγω συζήτηση.
   Αλλά όπως κατάλαβαν οι περισσότεροι ως μια φιλοσοφική διαδικασία (θέση – αντίθεση – σύνθεση, σύνδεση μερικού με ολικό κλπ κλπ κλπ). Τώρα που τον είδες τον Πρετεντέρη, μόνο εσύ ξέρεις. Επι του πολιτικού καλύτερα λοιπόν!!! Αυτά…

 57. Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ λέει:

  ΜΕ ΘΛΙΨΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ( ΜΙΚΡΟ ΑΛΛΑ ΚΡΙΣΙΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ:ΔΗΛ. ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟ ΔΡΑΣΗ/ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ/ΧΡΙΣΤ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ -ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ-ΕΩΣ ΤΙΣ ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΚΡΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ) ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ «ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΕΣ ΛΑΜΕΣ» ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 1970 :»ΔΕΞΙΟΙ»
  (ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝ. ΠΤΕΡΥΓΑ)-ΟΨΙΜΟΥΣ ΑΝΤΙΚΥΡΚΙΚΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΙΚΟΥΣ-ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ «ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΤΕΣ»,»ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΑΟ»,ΚΛΠ,ΚΛΠ,…Ο «ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΟΣ»ΛΟΓΟΣ ΠΟΛΛΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΘΥΜΙΖΕΙ ΣΥΧΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ Ή ΒΕΡΓΗ…ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ…ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΕΝΑΣ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΣ ΓΑΜΟΣ «ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ «ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ( ΣΥΝ,ΑΚΟΑ,ΚΕΔΑ,ΕΝ.ΠΟΛΙΤΕΣ,ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ) ΜΕ «ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΜΑΡΞΙΣΤΕΣ»(ΚΟΕ,ΔΕΑ,ΚΟΚΚΙΝΟ,…)ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΗΜΑ ΜΕ ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ+ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ ,ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ…ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΥ ΣΥΝ+ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ+ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΑΝΤΑΡΣΥΑ -ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ (ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΑΣ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΚΑΘΟΔΟΙ)…ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ( ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΛΟΓΟΔΟΤΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΑ ΕΝΕΡΓΑ ΕΙΝΑΙ-ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 1/10 ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ:ΤΟ «ΚΟΜΜΑ» ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ( ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΤΑΣΗ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΜΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ)…ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΛΛΑ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ ΠΡΟΦΑΝΩΣ… ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΟΙ ΘΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ…

 58. Ο/Η Κώστας Λεγάκης λέει:

  Αγαπητέ σύντροφε Καραντιλιόν, δεν είχα σχολιάσει έως τώρα καμιά σου τοποθέτηση. Έχε όμως υπόψη σου ότι υπαινιγμοί του τύπου «γύρισα απο μια σύσκεψη σε ένα σπίτι στην οποία συμμετείχαν 20 άνθρωποι και προσπαθούσαμε να τους πείσουμε να ψηφίσουν» (εμείς δηλαδή δεν το κάνουμε αυτό) ή αυτοδιαφήμιση όπως «εγώ τον συνδικαλισμό δεν τον έμαθα στα αμφιθέτρα, αλλά στον ιδιωτικό τομέα, όταν δούλευα στον Γερμανό, με 7 απολύσεις» (εμείς δηλαδή δεν είμαστε αγωνιστές επειδή δεν έχουμε φάει 7 απολύσεις;) είναι και αντιδιαλεκτικά και πρετεντερίστικα. Έπειτα αυτό που λες «Λες ότι η ηγεσία του ΣΥΝ τα βρήκε με τους ανανεωτικούς, και αποφάσισε την διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Έχω την αίσθηση ότι τέτοια ρητορικα σχήματα, παλαιών εποχών, (και καταλαβαίνεις πολύ καλά τι εννοώ) δεν εξυπηρετούν τον κοινό μας αγώνα. Εκτός και αν δεν τον θεωρείτε κοινό. Αν είναι έτσι να μας το πείτε για να ξέρουμε τι να κάνουμε……… Το ψηφοδέλτιο είναι κοινό πάντως. Αν για εσένα δεν είναι λυπάμαι!!!» θα ήθελα να μου το εξηγήσεις καλύτερα. Σίγουρα το ψηφοδέλτιο είναι κοινό, όμως ποιος ακριβώς κοινός αγώνας μας ενώνει με την «ανανεωτική» πτέρυγα; Το ότι δημόσια και ανερυθρίαστα προπαγάνδιζαν την ψήφο στους ΟΠ στις ευρωεκλογές; Ή μήπως το ότι, ενώ θέλουν να εκλεγούν βουλευτές, δηλώνουν ότι θα κάνουν ό,τι τους καπνίσει αφού εκλεγούν; Εσύ που υπερασπίζεσαι το Κόμμα (εγώ είμαι εναντίον των κομμάτων με τη σημερινή τους μορφή) θα έπρεπε να οργίζεσαι με τέτοιου είδους συμπεριφορές.
  Τέλος, επί του πολιτικού θα ήθελα να τοποθετηθείς ξεκάθαρα για το πως βλέπεις τη λειτουργία ενός πολιτικού φορέα με άμεση δημοκρατία, αντιιεραρχική δομή και οριζόντια δικτύωση.
  Ευχαριστώ.

 59. Ο/Η Νίκος Καραντιλιόν λέει:

  Αγαπητέ σύντροφε Λεγάκη

  Όσον αφορά την πρώτη παράγραφο, δεν έχω να σου πω κάτι ιδιαίτερο. Με χαρακτηρισμούς δεν ασχολήθηκα ποτέ και ούτε και πρόκειται.
  Πάμε στην ουσία τώρα. Αν λέγοντας ότι «τα βρήκατε με τους ανανεωτικούς», και εννοείς «γιατί δεν διασπαστήκατε???», επέτρεψέ μου να έχω το δικαίωμα να διαφυλάττω και να παλεύω για την ενότητα του κόμματός μου. Όπως άλλοι που είναι σε κόμματα ή οργανώσεις παλεύουν για το ίδιο. Παράλληλα δεν θα μπω ποτέ στην διαδικασία να κριτικάρω με τέτοιο τρόπο τους συντρόφους μου δημόσια. Υπάρχουν διαδικασίες, πολύ συγκεκριμένες, τις οποίες έχω πάρει απόφαση να της τηρώ.
  Τώρα όσο αφορά τα άλλα ζητήματα που βάζεις. Σίγουρα το κόμμα νέου τύπου έχει προ πολλού κλείσει τον κύκλο του, για πολλούς και διάφορους λόγους. Τόσο πολιτικούς, κοινωνικούς, και κατά κυριότερο λόγο πολιτισμικούς. Το οργανωτικό σχήμα ενός πολιτικού φορέα όμως πρέπει να εξυπηρετεί και μια συγκεκριμένη στρατηγική. Τα ερωτήματα κατά την άποψή μου είναι άλλα:

  Ποια η στρατηγική της αριστεράς στην τελευταία διεύρυνση του ΝΑΤΟ???? Αυτό το λέω γιατί οι μόνες στρατηγικές που υπήρχαν ήταν αυτές του Μπούς, και Μέρκελ. Η αριστερά δεν είχε δική της στρατηγική.

  Ποια η στρατηγική της αριστεράς για να διασφαλίσει το ψωμί που πρέπει να έχει σήμερα ο πολίτης την περίοδο που η οικονομική κρίση μπαίνει σε νέα φάση?????

  Ποια η στρατηγική της αριστεράς σε σχέση με νέες γεωπολιτικές αντιθέσεις έτσι όπως αυτές εκφράζονται στην γειτονιά μας? βλ. Αγωγός Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης

  Ποια η στρατηγική της αριστεράς, σε σχέση με την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, τα οποία επί της ουσίας τίθενται κάθε μέρα υπό αμφισβήτηση?

  Ποια η στρατηγική της αριστεράς για να οργανώσει τους ανέργους, να τους φέρει στο προσκήνιο, να τους δώσει φωνή, δύναμη, αυτοπεποίθηση, έτσι ώστε να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην εργασία, και όχι το ρουσφέτι?

  Ποια η στρατηγική της αριστεράς σε σχέση με τους πολέμους, πως απαντάει στο πολιτικό επίπεδο στην «οικονομία του πολέμου», πως δημιουργεί νέα παγκόσμια φιλειρηνικά κινήματα, πως δημιουργεί συμμαχίες στο ζήτημα της ειρήνης σε εθνικό, ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο, αλλά και πιο ενναλακτική πρόταση έχει όσον αφορά την «οικονομία της ειρήνης»?

  Ποια η στρατηγική της αριστεράς για τις παγκόσμιες νομισματικές αντιθέσεις?

  Ποια η στρατηγική της αριστεράς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων -οι οποίοι μέσα στην κρίση δέχονται ό,τι χειρότερο τους προτείνει το αφεντικό-, τα οποία χρειάστηκαν ένας εμφύλιος και δυο δικτατορίες για να κατοχυρωθούν?

  Ποια η στρατηγική της αριστεράς για μια μεγάλη μετατόπιση πλούτου από τις πλούσιες χώρες στις φτωχές?

  Πως αντιμετωπίζει η αριστερά την τεχνολογική επανάσταση, και τους νέους όρους ηγεμονίας μέσα στην παραγωγική διαδικασία που αυτή δημιουργεί? Αυτό το αναφέρω διότι, δια μέσω της τεχνολογίας, ο σύγχρονος εργαζόμενος θεωρεί ότι «ανακουφίζεται» πολύ περισσότερο και λύνεται το πρόβλημά του με έναν υπολογιστή που τρέχει πιο γρήγορα, παρά δυστυχώς με το αν θα παίρνει επίδομα ανθυγιεινής εργασίας επειδή εξαιτίας του υπολογιστή μπορεί να παθαίνει αυχενικό σύνδρομο, ή αν θα τηρείται το νόμιμο από τις ΣΣΕ διάλειμμα την ώρα της εργασίας.

  Ποια η στρατηγική της αριστεράς για το τι μπορεί να παράξει αυτή η χώρα, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, παράλληλα να επαναμαζικοποιηθούν τα συνδικάτα και η αριστερά να πρωταγωνιστήσει σε μια αλλαγή συσχετισμού δύναμης στα συνδικάτα σε σχέση με τον σημερινό?

  Και κλείνοντας πως απαντάει η αριστερά στις έννοιες Δημοκρατία και Ελευθερία, και πως παράλληλα δείχνει μέσω της καθημερινής πολιτικής της πρακτικής ότι υπηρετεί τόσο την Δημοκρατία, όσο και την Ελευθερία?

  Αναμφίβολα κατά την άποψή μου, τα κόμματα πρέπει να δίνουν περισσότερα δικαιώματα στα μέλη τους, σε σχέση με τα δικαιώματα που δίνονται από την αστική κοινωνία, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, αλλά και για την καλυτέρευση της καθημερινότητάς τους. Αυτό όμως όπως καταλαβαίνεις είναι ένα γενικόλογο σχήμα, το οποίο κατά την άποψή μου δεν έχει κανένα νόημα, αν δεν αποφασίσει η αριστερά μια γενικότερη στρατηγική, πολύ συγκεκριμένη, αλλά και ευέλικτη ταυτόχρονα. Μέχρι τότε θεωρώ ότι άλλα ζητήματα θα πρέπει καταρχήν να μας απασχολήσουν, παρά το οργανωτικό. Κλείνοντας, τα χαρακτηριστικά που περιγράφεις υπήρχαν σε αρκετές οργανώσεις την περίοδο του 60-70, οι οποίες είχαν αν θές και ενα πολύ βαθύ κινηματικό περιεχόμενο, βαθύτερο απο του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, και με πιο μεγάλη πολιτική ποιότητα.
  Mέχρι που όλες αυτές χάθηκαν επειδή δεν έλεγαν (;) κάτι στην κοινωνία, ή επειδή δεν είχαν επεξεργασμένη σταρτηγική. Το κύριο ζήτημα λοιπόν για εμένα καταρχήν, είναι να αποφασίσουμε τι θα λέμε στην κοινωνία. Μετά θα μπορέσουμε να αποφασίσουμε και να συννενοηθούμε για όλα τα άλλα, και ο καθείς εφ’ ω ετάχθη…

  • Ο/Η Κώστας Λεγάκης λέει:

   Η απάντηση μου στα πολύ σωστά ερωτήματα που θέτεις (είναι εντυπωσιακό που κάθισες και έγραψες όλο αυτό το σεντόνι) είναι: Έλα μου ντε; Ούτε εσύ την ξέρεις την στρατηγική, ούτε εγώ. Ενώ αν την είχαμε συναποφασίσει…
   Μην διαχωρίζεις το πολιτικό από το οργανωτικό. ΔΕΝ είναι διαλεκτικό. Συνήθως αυτά πάνε χέρι χέρι.

 60. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Νίκος Καραντιλιόν :Αγαπητέ σύντροφε Λεγάκη
  …. Το κύριο ζήτημα λοιπόν για εμένα καταρχήν, είναι να αποφασίσουμε τι θα λέμε στην κοινωνία. Μετά θα μπορέσουμε να αποφασίσουμε και να συννενοηθούμε για όλα τα άλλα, και ο καθείς εφ’ ω ετάχθη…

  Στην τελευταία παράγραφο της πολύ καλής τοποθέτησής σου σ. Καρντιλιόν θέτεις πολύ σωστά το ζήτημα αλλά και το εύλογο ερώτημα: «Ποιοί θα «αποφασίσουμε» τι θα λέμε στην κοινωνία και πως?
  Και κάτι ακόμα, επειδή άνοιξε πολιτική συζήτηση, σωστή κατά την γνώμη μου, αλλά μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, το άμεσο που προσωπικά ζητάω απάντηση είναι: Ποιούς θα επιλέξουμε να στείλουμε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα χωρίς να πρέπει να τρέμει το φυλοκάρδι μας για τι θα ψηφίσουν πχ σε μια ψηφοφορία για κανένα ευρωστρατό, ευρωσύνταγμα κλπ, αδιαφορώντας για το τι αποφασίσαμε να λέμε στην κοινωνία?
  Ευχαριστώ για την ποιότητα της παρέμβασης και εκ των προταίρων για την απάντηση και σε αυτό το ερώτημα

 61. Ο/Η Mίλεσης Δημήτρης λέει:

  και πως θα αποφασίσεις σύντροφε Καρδιλιόν τι θα λές στην κοινωνία?
  με το ιερατείο της κεντρικής επιτροπής?
  υπάρχουν θέσεις για όλα αυτα τα ζητήματα που ανέφερες?κατεργασμένες και ανακοινώσιμές?
  τι προβάλλει δηλαδή τώρα ο υπάρχων ΣΥΝ με τις τάσεις του και τους μηχανισμούς ?
  επεξεργασία θέσεων?
  ή το πρόγραμμα που επι της ουσίας είναι μια κενότητα και το έγραψαν οι 7 σοφοί .

  ξέρεις πόσες προτάσεις έγιναν επιστημονικής υφής μαλιστα επεξεργασμένες πχ στην οικονομία απο συντρόφους που έχουν φάει την ζωή τους στο αντικείμενο αλλά δεν ήταν ευλογημένοι να κατέχουν θέση?
  δεν έγινε ουτε μια διαδικασία για ένα χρονικό διάστημα να συζητηθεί το πρόγραμμα στις οργανώσεις βάσεις και να κατατεθουν προτασεις για την καταρτιση του απο την βάση.
  και προκαλεσε με σύντροφε θα αρχίσω να βγάζω ονόματα και καταστάσεις να αποδείξω πολλά πράγματα να δούμε ποιος θα εκτεθεί , προκαλέστε με αντίστοιχο ήθος σαν του Μπουρνού που δημοσιοποιεί προσωπικά στοιχεία του συνομιλήτή στο διαδίκτυο για να απαντήσει δήθεν πολιτικά.

  ακόμα και αυτό το πρόγραμμα που βγήκε εκλαϊκευτικέ? βγές στην γειτονιά σου και στην δουλειά σου σύντροφε , γιατι δεν ξέρω αν είσαι επαγγελματικό στέλεχος και να έχεις απ εξω ερείσματα , απ άλλους χώρους (και δεν στο λεω κακοπροαίρετα ) να δείς αν ξέρει ο κόσμος οτι ο συν ή ο συριζα έχει βγάλει ένα τέτοιο έστω πρόγραμμα?

  για ποια οργανωτική δομή μιλάμε για την κάθετη που υποτίθεται οτι υπάρχουν αμφιδρομες σχέσεις βάσης και ηγεσίας?

  ποτε τέθηκε ένα πλαίσιο κουβέντας μια θεματική συζήτηση απο τα κάτω ώστε το αποτέλεσμα της απλά να το προωθήσει η κεντρική επιτροπή καταλήγωντας προς τα πάνω.

  απαντήστε πάλι περι ανέμων και υδάτων να σας αναφέρω εγώ 50 διαδικασίες και στο κόμμα και στην νεολαία τι γινόνταν.
  ε και γω με ονόματα
  για τους απεσταλμένους που διάβαζαν τις αποφασεις της κπε και του κς της νεολαίας ,τις ανακοίνωναν και μεις ήμασταν τα πειθήνια όργανα και να διαφωνούσες σε σταμπάραν για να σε πηδήξουν.
  και γινόταν χαμός για το ποιο ακριβώς πρόσωπο θα έρθει να συνεδριάσει κάθε φορα την κίνηση γιατί ο καθένας φραξιόνιζε.
  αυτά δεν τα ξέρεις σύντροφε Καρδιλιόν? αυτές τις δομές προασπίζεσαι?

  και να σου πω και κάτι ?
  σου μιλάω καλοπροαίρετα γιατι απο το ύφος σου δείχνεις αξιοπρεπέστατο στέλεχος και άνθρωπος και υπάρχουν και τέτοιοι.και μην αρχίσεις απαντήσεις του στυλ σε αυτό το σημείο σε ειρωνευτηκα αρα στην απάντηση θα ειρωνευτω και γω και δεν θα απαντησω επι της ουσίας.
  γιατί σε διαβάζω με προσοχή δεν λες τιποτα παραπάνω απ το όλα είναι υπέροχα και δεν υπάρχει πρόβλημα.

  ε τι να κάνουμε δεν έπεσε δια μαγείας το ποσοστο του συριζα στο μπάινει δεν μπαίνει στην βουλή!
  πρέπει να καταλάβουμε όμως οτι τους ανθρώπους παλαιοκομματικής κοπής πχ σαν τον Μπαλάφα που ειναι στην κπε απο το 1983 (απο κκε) είναι η πλειοψηφία των ανθρώπων που παίρνουν τις αποφάσεις και παράγουν την πολιτική στο κόμμα .αυτοι! και την νεολαία της έχουν μεταδ΄ωσει μια ανάλογη νοοτροπία
  αυτά τα γεννούν οι ιεραρχικές δομές
  επιτέλους!!!!

  ή δεν πρέπει να μιλήσουμε επειδή είναι οι εκλογες? ε λοιπόν ναι συμφωνώ δεν πρέπει να μιλήσουμε πριν τις εκλογές.
  όταν λοιπόν καλούν εδώ τον Μπουρνου – γιατί κοίτα εδω απο που ξεκίνησε όλο αυτο το μπάχαλο των σχολίων και του σπαραγμού γιατί είμαστε σύντροφοι με εξαίρεση κάποιους εσωκομματικούς ταξικούς εχθρούς για μένα-
  κοιτα πως ξεκίνησε σ.Καρδιλιόν.

  καλούν τον Μπουρνού να πεί 2 λόγια και για την δική του προβολή διάολε , αυτός κατεβαίνει στις εκλογές και προκαλεί με κείμενο ελιτιστικου ύφους -δεν με κρίνετε εσείς αλλά οι απόψεις μου και η κεντρική επιτροπή.

  ε δεν θα σχολιαστεί?
  τι καταλαβαινεις σύντροφε?
  για τα υπόλοιπα δεν θέλω να ξανασχολιάσω.

  τίποτα δεν υπάρχει, παρα μόνο μια συστηματική προσπάθεια υψηλόβαθμων και μεσαίων στελεχων να εξιδανικεύσουν τις λειτουργιες του ΣΥΝ – και πρόσεξε δεν μιλάω καν για το αντίκτυπο στο ΣΥΡΙΖΑ.που εκεί είναι το θέμα.
  όταν λες συνέχεια το κόμμα μου εννοείς συνέχεια τον ΣΥΝ ετσί?γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επι της ουσίας τον θυμούνται όλοι για τις εκλογές.
  γνωρίζεις πως λειτουργεί ο Συνασπισμός?πραγματικά γνωρίζεις?
  όντας επαγγελματικό στέλεχος(αν δεν είσαι ζητώ συγγνώμη ειλικρινα δεν γνωρίζω) έχω πάντα την απορία τι είδους όσμωση έχετε με τις οργανώσεις της βάσης.
  αναρωτιέμαι αν πολλοί του βυζαντινού ιερατείου και αυτοί που προσκυνούν το κόμμα ως του αλαθήτου δομών και κατέχοντος αληθείαν ναός της κεντρικής πολιτική επιτροπής ξέρουν τι γίνεται στα συνδικάτα στους χώρους πολιτικής δουλείας σε επίπεδο βάσης .

  και επειδή θίγεις γενικότερα θέματα πολιτικής στρατηγικής σε σημαντικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα ρωτώ.
  πως θα παραχθεί αυτή η πολιτική στα επι μέρους όταν σε άλλα θέματα άμεσης σημασίας και γενικότερου κομματικού προσανατολισμού βλέπουμε αντιφάσεις?

  Ο Τσίπρας ας τα κάνει πλακάκια με την ανανεωτική πτέρυγα για να σώσει το μαγαζάκι του και μετά να υιοθετεί τις απόψεις του Γλέζου για συλλογική ηγεσια.
  ας ζητάει τριτο πολο με την πολιτική και οχι ριζοσπαστική οικολογια.
  και ποια ντεμεκ συλλογική ηγεσία?υπάρχουν οργανα στον συριζα?
  υπάρχουν πολιτικα δικαιωματα στους ανενταχτους?
  υπαρχουν εγγυησεις οτι θα συγκροτηθεί οργανικα ο συριζα?
  οχι γιατι δεν συμφερει τον συνασπισμο
  τους ανενταχτους για να κολλανε

  αφισες και να πλακωνονται με τους κνιτες στις εκλογες να παιρνει μισθους και κρατικες επιχορηγησεις ο συν ψηφίζοντας το εγχείρημα τους θελετε να υπάρχει ως κατάσταση,πολιτικα δικαιωματα του εκλεγειν και του εκλεγεσθαι δεν τους δινετε.
  ποια συμμαχια?
  αλλα και οι συνιστωσες δεν ειναι καλυτερες πουλανε τον κοσμο τους για φραγκοδιφραγκα που θα τους δωσει ο συν.
  απολιτικη συγκρουση 3 μηνών έλεγαν και λένε πολλοί απο την κουμουνδούρου.
  οχι απολιτικη ήταν η σύγκρουση τσιπρα – αλαβάνου για το ποιός θα ηγηθεί του σχήματος.

  οταν ο ΣΥΝ θα συνδεθει με το εργατικο κίνημα, οταν θα αποκτησει δράση στα συνδικάτα οταν ο Τσιπρας δεν θα συναντιεται με τον Βαρδινογιάννη το πρωι και με την ΠΕΚΟΠ το απογευμα , οταν θα εχει ξεκαθαρη στάση για τον δεκεμβρη ,οταν θα συνεχισει να μετεχει ως αβαντα στους πασοκους στην γσεε και την εκφυλισμένη ηγεσία της και την τοπικη αυτοδιοικηση ,τα πανεπιστημια ,όταν ο προεδρος τσιπρας θα μου βγαινει με μπλουζακια των 200Ε να μιλα για τους ανεργους να τα ξαναπουμε.

  και φοβερος ηρωας που θα κατεβει στην Α αθηνας με σταυρό.ο μηχανισμος του της ανοιχτης πολης μια χαρα εχει δουλεψει .
  και αν θες μιλάμε για την ανοιχτή πόλη τον μηχανισμό της και αποκλεισμούς συντρόφων.
  και πάλι με ονόματα .προκαλέστε
  αλλά αυτήν την φορά απο δημόσιο βήμα εφημερίδας .όχι απο εδώ.

  αν οι κινηματικές αμεσοδημοκρατικές συνελεύσεις δεν λένε κάτι στην κοινωνία -δεν μπορώ να σε πείσω σε αυτό ,ούτε να το αποδείξω δεν βλέπω να λένε και τίποτα τα λενινοσταλινικά ιεραρχικά μοντέλα.

  αυτά και αν σε κάποια σημεία θεωρείς οτι ήμουν ειρωνικός ή επιθετικός σου δηλώνω οτι δεν πρόκειται για το πρόσωπό σου και αν συνεχίζεις να το θεωρείς σου ζητώ προκατοβολικά συγγνώμη.

 62. Ο/Η sub_goaxim λέει:

  Re Mhlesh…eixa akousei gia sena poso sourgelo eisai, alla pragmatika eisai akoma megalytero sourgelo telika!

 63. Ο/Η Mίλεσης Δημήτρης λέει:

  οκ ελα να μου τα πεις και απο κοντα

  • Ο/Η Δημήτρης Σ. λέει:

   Μπράβο «sub_goaxim» πολύ επαναστατικό, δημοκρατικό, αριστερό, και πανω απ’ όλα ανθρώπινο να βρίζεις ανώνυμα κάποιον που έχει το θάρρος να λέει τη γνώμη του υπογράφοντας.
   Ποιός είναι σούργελο φαίνεται…

 64. Ο/Η Κώστας Λεγάκης λέει:

  Υπο_goaxim αυτό το σχόλιο δεν στο σβήνω για να το βλέπουν όλοι πόσο εμπαθής είσαι, αλλά το επόμενο που θα στείλεις με χαρακτηρισμούς θα πάει στα σκουπίδια. Γκέγκε;

 65. Ο/Η Σύλλα Παπαγιαννοπούλου λέει:

  Προχθές ζήτησα το σβήσιμο των απαράδεκτων προσωπικών επιθέσεων και σχολίων. Σήμερα θεωρώ απαραίτητο να παραμένουν ανεβασμένα. Εξάλλου πρωτίστως εκθέτουν τον υποψήφιο κάτω από τον οποιο αναρτώνται.

 66. Ο/Η Αλέξανδρος Τσατσαρούνος (Cagliostro) λέει:

  Η σ. Δούρου σε μια απάντηση στην ανάρτηση που την αφορά είχε αναφέρει μια ρήση του
  Ουιλλιαμ Χαζλιτ: “εάν κάποιος δεν μπορει να πει κατι για τα επιχειρηματα σου θα πει για την υποληψη σου”

  Φαίνεται sub_goaxim (χωρίς προσδιορισμό μια και φίλος βέβαια δεν είσαι, σύντροφος σίγουρα δεν είσαι και κύριος αποδεδειγμένα πλέον δεν είσαι) ότι βάλθηκες να την επιβεβαιώσεις, δυστυχώς βέβαια ανώνυμα μια και η επωνυμία προϋποθέτει κι άλλα χαρακτηριστικά πέραν του θράσους που διαθέτεις άφθονα.

  Αν μη τι άλλο πάντως κέρδισες και εσύ και οι υποκινητές σου -ειδικά αυτοί- τον οίκτο μας κι όχι την οργή μας.

 67. Ο/Η Generator λέει:

  sub_goaxim ειναι αθλια συμπεριφορα να βριζεις ανωνυμα καποιον που τοποθετειται εδω μεσα επωνυμα,οπως ο Μιλεσης.

  απαξιω να ασχοληθω μαζι σου αλλο

  σ.Καραντιλιον,στη διαλεκτικη με αυτη την εννοια που αναπτυσσεις αναφερομουν.
  στα πλαισια αυτης της διαλεκτικης «οφειλει» να σε ενδιαφερει τι ειναι η πασα.
  Ποσο μαλλον που αποτελει μια συλλογικοτητα στην οποια δραστηριοποιουμαστε αρκετα μελη του Συν,στον οποιο ανηκεις κι εσυ.
  Απο εκει και περα,το σχολιο αναφεροταν στο υφος σου.Το οποιο ηταν το ιδιο απαξιωτικο με το δικο μου σε πιο πανω σχολια,οφειλω να ομολογησω.Το αποδιδω σε εκνευρισμο που οφειλεται στην ενταση των ημερων.
  Κατα τα αλλα,βλεπω οτι ξεκιναμε απο διαφορετικη αφετηρια,οποτε δεν εχει νοημα να ανοιξω μια τεραστια συζητηση εδω μεσα τωρα.Σεβαστη η δικη σου,αλλα οχι αποδεκτη.

 68. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Δεν είχα αντιληφθεί μέχρι τώρα πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να κάνει μια νεολαία κόμματος σε ορισμένους νέους ανθρώπους. Είχα την εντύπωση ότι η παραγωγή στοιχισμένων-ζυγισμένων στρατιωτών ήταν βασική προδιαγραφή άλλων χώρων της αριστεράς. Κρίμα! Και λυπάμαι…

 69. Ο/Η ΠΑΝΘΗΡΑΣ λέει:

  ΓΙΑΤΙ ΛΕΓΑΚΗ ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ
  ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ .ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ
  ΒΓΑΙΝΕΙΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΟ ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΠΛΟΓΚ
  ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΣΑ.ΕΧΕΙΣ ΟΡΙΣΤΕΙ ΑΡΧΗΓΟΣ
  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΜ ΣΥΓΚΕΤ ??ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ
  ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 5/10??

 70. Ο/Η Κώστας Λεγάκης λέει:

  Εάν ήξερες έστω και το παραμικρό από τη λειτουργία ενός μπλογκ, θα γνώριζες ότι στα μπλογκ υπάρχουν διαχειριστές και όχι αρχηγοί. Αυτό γίνεται για να μην βγαίνει ο καθένας και να σπιλώνει υπολήψεις.
  Αλλά εσύ το βιολί σου…

 71. Ο/Η Generator λέει:

  Panther,μπας και τρολλαρεις και απλως χανουμε το χρονο μας μαζι σου ρε? :-)

 72. Ο/Η Mίλεσης Δημήτρης λέει:

  στην αμεσοδημοκρατία δεν μιλάς ανώνυμα Πάνθηρα, τι φοβάσαι και δεν λες το όνομα σου?και ο καθένας εδώ.
  φοβάσαι?
  άλλοι είναι έμμισθοι «ασφαλίτες» να παρακολουθούν τα μπλογκς για να παρεμβαίνουν με τέτοιο τρόπο .
  δεν πειράζει όλα αυτά τα σχόλια είναι τα παράσημα του Μπουρνού, όποιος μπαίνει και διαβάζει όλα αυτά τα σχόλια κάτω απο τον συγκεκριμένο υποψήφιο και όχι σε άλλους που επίσης διαφωνούμε βγάζει και τα αντίστοιχα συμπεράσματα.
  επίσης στα αμεσοδημοκρατικά σώματα συναποφασίζεται όποιος βρίζει ανώνυμα να τίθεται εκτός.
  και εφόσον είναι και για σένα για τα σκουπίδια που κολλάνε τα υπολοιπα?οτι να ναι για να χανουμε τον χρόνο μας μωρε?

 73. Ο/Η ΠΑΝΘΗΡΑΣ λέει:

  ΛΕΓΑΚΗ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΝΕΥΡΑΚΙΑ. ΕΠΕΙΔΗ Η ΠΑΣΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ
  ΦΑΙΝΕΤΕ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 5/10
  ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΛΕΩ ΕΓΩ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΑΕΙ ΤΑ ΕΝΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΕΚΕΙ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ( ΕΚΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ
  ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ-ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΥΣ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΔΕΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΖΥΜΩΝΟΜΑΣΤΕ
  ΥΓ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΧΩΡΙΣ
  ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΠΑΠΑΛΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ
  ΕΧΩ ΛΕΞΙΚΟ ΔΙΠΛΑ ΜΟΥ ΓΙΑΥΤΟ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΛΑΘΗ ΛΕΓΑΚΗ.ΣΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ (ΑΛΛΩΣΤΕ ΣΤΑ ΑΕΙ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑ ΤΟ 1978 ΕΚΘΕΣΗ ΕΓΡΑΨΑ 7,5 ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΙΜΑΙ ΑΡΙΣΤΟΣ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑ 3% ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ «ΒΕΒΑΙΑ ΠΑΙΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΝΤΕΚΑΔΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΠΑΛΑ»
  «

 74. Ο/Η Mίλεσης Δημήτρης λέει:

  στο μπλογκ της ελευθεροτυπίας πάλι ανώνυμα θα μπαίνεις?
  μην φοβάσαι ρε πανιώνιε.
  έλα τούμπα στον δεύτερο γύρο με τον σύνδεσμο δεν θα σε πειράξει κανείς , υπ ευθύνη μου…

 75. Ο/Η ΠΑΝΘΗΡΑΣ λέει:

  ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΝΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕ ΦΡΑΣΕΙΣ» ΑΣΦΑΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΜΠΛΟΓΚΣ» Η ΔΕ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΣΟΥ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΣΑΣ ΜΟΥ ΜΥΡΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ
  Η ΟΛΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΣΝΟΜΠ.ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΑΠΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ
  ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ ΚΑΙΦΕΡΕΣΤΕ ΕΤΣΙ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΤΙΚΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟΝ ΜΕ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ .ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΕΧΟΥΝ ΧΑΡΓΜΕΝΕΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΛΑΖΟΝΙΚΕΣ-ΣΝΟΠ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ
  ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΑΚΟΥΤΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ,ΙΣΩΣ ΓΙΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΤΟΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ
  ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΓΟΥΣΤΑΡΕΤΕ ΚΑΡΕΚΛΕΣ(ΤΗΣ ΠΑΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΕΧΕΙ ΔΕΙΞΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1917-1918)
  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΑΦΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

 76. Ο/Η Δημήτρης Σ. λέει:

  πάνθηρα να σου πω κάτι. Κάτσε καλύτερα εδώ και μην προσπαθείς να μαζέψεις άλλους ψήφους στην ελευθεροτυπία και στα νέα. Το λέω μπας και καταφέρουμε να μπούμε στη βουλή… άσε άραξε

 77. Ο/Η ΠΑΝΘΗΡΑΣ λέει:

  ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΣΥ ΠΩΣ ΕΜΠΑΙΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΤΟ ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΓΕΡΟΝΤΙΚΗ ΜΟΥ ΜΝΗΜΗ
  ΣΕ ΞΕΡΟΥΝ ΑΛΛΙΩΣ ΕΚΕΙ??ΠΑΝΤΩΣ ΜΕ ΞΕΣΚΕΠΑΣΕΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝ ΑΠΟ
  ΠΕΡΑ ΘΑ ΛΕΩ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

 78. Ο/Η Mίλεσης Δημήτρης λέει:

  Κώστας Βασιλειάδης , καλός πρώην μπασκετμπολίστας του ΠΑΟΚ….μα τι χιούμορ

 79. Ο/Η Mίλεσης Δημήτρης λέει:

  εγώ γουστάρω πάνθηρα πάντως , μένω νεο-κόσμο μπαρμπα- κώστα , έλα απο το τρίκυκλο μαζί με την goaxim καθημερινά μετά τις 19.00 πες σε κανα σερβιτόρο οτι με θες και με έχουν φωνάξει σε ένα δεκ’αλεπτο είμαι εκεί.
  σε κερνάω τσίπουρο
  πάντως είσαι λίγο άδικος.
  έχεις λίγο καταβρίσιει τον κόσμο μπαρμπα – κωστα μου και δεν έχεις πάρει θέση για τίποτα παρα μόνο κάνεις τον σταυρό σου όποτε ακούς την λέξη συνασπισμος.
  αλλά απο κοντά σε περιμένω.
  και γω μπορώ να υποθέσω οτι είσαι άλλος ένας δημόσιος υπάλληλος του συν άλλα δεν εκτοξεύω προσωπικες επιθέσεις χωρίς να σε ξέρω.
  μην στα μάθουμε αυτά στα γεράματα

 80. Ο/Η Mίλεσης Δημήτρης λέει:

  και να σου πω για να τελειώνει το παραμύθι των ψευτοκατηγοριών εσείς που νομίζετε οτι ο ΣΥΝ είναι ιστορία αρλεκιν .
  αν κάποιός θεωρεί τον αυτοκαθορισμό της πολιτικής απο την βάση την αυτοοργάνωη , την αμεσοδημοκρατία του όλοι αποφασίζουμε για όλα ως ένα δομικό σύστημα πολιτικού φορέα και όχι κόμματος , εσυ βγάζεις το συμπέρασμα οτι ψάχνει την εξουσία??????????και οτι μένει στα βόρεια προάστια??????????
  δηλαδή όλοι οι αναρχικοί που το βλέπουν και προωθημένα αυτό το ζήτημα(χωρις κοινοβουλευτικό φορεα) τι είναι?
  επιχειρηματίες καπιταλιστές?

  δηλαδή σόρυ αλλά απο αυτό και μόνο νομίζω οτι μας κάνεις πλάκα ή οτι αγνοείς βασικές έννοιες που δεν μπορώ να σου πω απο εδώ , έλα για τσιπουράκι.
  μπαρμπα -κωστα ξεκόλλα έχουμε και εκλογές κάτσε σε κανα περίπτερο του συριζα να μοιράσεις κανα φυλλαδιο

 81. Ο/Η Mίλεσης Δημήτρης λέει:

  ΜΠΑΡΜΠΑ ΚΩΣΤΑ ΣΕ ΠΑΩ!!!!!

 82. Ο/Η ΠΑΝΘΗΡΑΣ λέει:

  συν ΔΗΜΗΤΡΗ με ξεσκεπασες τωρα θελεις να σου πω και το ιατρικο μου φακελο δεν το παρακανεις με το επαναστατικο σου καθηκον??
  θα επινα αλλα πρεπει να χασω ορισμενα κιλα(ευτυχως που τρεχουμε λιγο με τον συριζα) ΣΕ 6 ΜΗΝΕΣ θα πιουμε ΚΑΝΕΝΑ 5/ΚΙΛΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ απο την ΚΑΡΔΙΤΣΑ Η ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ χωρις γλυκανισο)
  να σου πω και κατι .ειχα παει πριν 1 χρονο στο κοκκινοπρασινο σε μια συναντηση
  πανω στα τραπεζια ηταν μια ΝΤΟΥΖΙΝΑ (12 ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΛΙΤΡΟΥ-ΞΕΡΕΙΣ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ) ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΟΥΙΣΚΙ ΓΙΝΑΜΕ ΟΛΟΙ ΦΕΣΙ-ΝΤΙΡΛΑ
  ΠΟΥ ΛΕΜΕ. ΤΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ολους τους αλλους του ΣΥΡΙΖΑ τους εβγαλαν ΔΕΞΙΟΥΣ
  δεν θελω να πιστεψω οτι εκει στη ΠΑΣΑ ολοι εισαστε κατω απο ενα βαρελι τσιπουρο
  και λετε ολα αυτα που ελεγαν οι ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΤΟΥ ΜΠΑΚΟΥΝΙΝ
  ΥΓ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥ ΠΑΟΚ αλλα ειμαι εγγονος της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ(
  αλλα ειμαι φτυστος ο ομορφαντρας ο παππους μου αλλωστε οταν συναντηθουμε θα φερω δυο ωραιες ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΑ ΠΙΟΥΜΕ και να συζητησουμε» ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ»
  ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΠΑΣΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΤΙ ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΛΕΤΕ!!!!!!!!!
  να φερω και τσιπουρο απο την ΚΑΡΔΙΤΣΑ(ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΛΦΑ)
  ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΕΙΣ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΩ για να ξεδωσω με ολα αυτα που διαβαζω εδω.
  ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΙΣΧΥΕΙ
  ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ(ΕΓΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ)

 83. Ο/Η ΠΑΝΘΗΡΑΣ λέει:

  ΠΙΑΣΑΜΕ ΕΚΑΤΟ ΣΤΟ ΡΕΦΟΡΜΙΣΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΙΠΟΤΑ
  ΜΕ ΤΟΝ ΨΑΡΙΑΝΟ ΤΕΛΙΩΣΑΤΕ ΝΩΡΙΣ-ΑΧ ΑΥΤΗ Η ΡΕΝΑ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΡΒΕΛΙΑ(ΠΩΣ ΑΝΤΕΧΕΙ)
  ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΞΕΚΑΤΙΝΙΑΣΜΑ
  ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

 84. Ο/Η ΠΑΝΘΗΡΑΣ λέει:

  ΠΙΑΣΑΜΕ ΕΚΑΤΟ ΣΤΟ ΡΕΦΟΡΜΙΣΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΙΠΟΤΑ
  ΜΕ ΤΟΝ ΨΑΡΙΑΝΟ ΤΕΛΙΩΣΑΤΕ ΝΩΡΙΣ-ΑΧ ΑΥΤΗ Η ΡΕΝΑ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΡΒΕΛΙΑ(ΠΩΣ ΑΝΤΕΧΕΙ)
  ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΞΕΚΑΤΙΝΙΑΣΜΑ
  ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ(ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΡΑΦΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΟΥ)

 85. Ο/Η Mίλεσης Δημήτρης λέει:

  μπαρμπα κώστας οεο

 86. Ο/Η Mίλεσης Δημήτρης λέει:

  είσαι ο θεούλης του μπλογκ -αρχηγούλης μπαρμπα-κώστας !!

 87. Ο/Η ΠΑΝΘΗΡΑΣ λέει:

  ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΗΣΠΑΡΕΑ ΤΗΣ ΠΑΣΑΣ
  ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ ΘΑ ΧΑΣΕΤΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
  ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΤΟΝ ΑΛΑΒΑΝΟ ΤΟΝ ΓΛΕΖΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΛΗΝΥΚΤΑ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΠΑΤΕ ΤΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ ΣΤΗΝ Β ΠΕΡΙΦΕΡΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤ ΝΑΝΤΙΑ
  ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΧΩ ΚΑΛΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ (ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑ)
  ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΤΟΝ ΡΟΥΝΤΙ ΜΗΝ ΣΑΣ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΣΕΙ

 88. Ο/Η Βασίλης Μακρίδης λέει:

  Λίγα λόγια μόνο, λίγο πριν «ξυπνήσω» επίσημα για να πάω στη δουλειά μου… :-)

  Αυτό που με λύπη διαπιστώνω (και σε αυτό δεν φέρουν την κύρια ευθύνη οι υπεύθυνοι του blog, αλλά οι συμμετέχοντες σε αυτό ή, τουλάχιστον μια μερίδα τους) είναι ότι, πριν συν-αποφασίσουμε για το τι ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι είδους διάλογο επιθυμούμε να έχουμε μεταξύ μας: διάλογο βασισμένο στην πολιτική σκέψη και στη διάθεση, μέσω της εποικοδομητικής κριτικής, να λύσουμε θεμελιώδη πολιτικά & ιδεολογικά ζητήματα του χώρου μας, ή προσωπικές ή/και «διατασικές» επιθέσεις στα όρια (ή και πέρα από τα όρια) της «λόγω» εξύβρισης;;; Αν δεν μάθουμε πρώτα και κύρια να ανεχόμαστε (και λυπάμαι πολύ που χρησιμοποιώ ακριβώς αυτό το ρήμα) τις διαφορετικές απόψεις των συντρόφων μας, τι είδους «αμεσοδημοκρατία» και τι «ΣΥΡΙΖΑ των μελών» θα πάμε να χτίσουμε;;; Καλές οι θεωρίες περί «οριζόντιων δομών» και «δημοκρατίας από τα κάτω», όμως για να εφαρμοστούν στην πράξη απαιτούν και τον ανάλογο βαθμό πολιτικής (και όχι μόνο) ωριμότητας τόσο από το κάθε πρόσωπο ξεχωριστά, όσο και από τα όποια συλλογικά όργανα κληθούν να φέρουν αυτό το έργο σε πέρας.
  Το μεγάλο πρόβλημα στον ευρύτερο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται τόσο στις οργανωτικές αδυναμίες και δυσκαμψίες του εγχειρήματος, όσο στην αδυναμία, πολλές φορές, συγκρότησης μιας συγκεκριμένης κοινης πολιτικής πλατφόρμας, πάνω στην οποία θα υπάρχει απόλυτη ομοφωνία και η τήρησή της θα είναι δεσμευτική για όλους τους συμμετέχοντες. Προς το παρόν, η νοοτροπία που διακατέχει τις περισσότερες από τις συνιστώσες, είναι η ενίσχυση της δικής της θέσης στις ενδο-ΣΥΡΙΖ-ικές διαδικασίες και όχι η σύνθεση απόψεων μέσα από έναν γόνιμο πολιτικό διάλογο. Αυτό το τελευταίο αφορά, όσο και αν φαίνεται παράδοξο εκ πρώτης όψεως, και στους ανένταχτους του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι, παρά τη μη-ένταξή τους σε κάποια από τις υπόλοιπες συνιστώσες, στη διεκδίκηση ενός κομματιού από την «πίττα» των ΣΥΡΙΖ-ικών διαδικασιών συμπεριφέρονται σαν κανονική ενιαία συνιστώσα. Το θέμα αυτό σηκώνει πολλή κουβέντα που, δυστυχώς, λόγω έλλειψης χρόνου (και ύπνου…) δεν μπορώ να επεκτείνω την παρούσα στιγμή, ωστόσο θεωρώ ότι έβαλα ένα θέμα στην ατζέντα που αξίζει να συζητηθεί.
  Κάτι ακόμη: η «στοχοποίηση» συντρόφων μας με χαρακτηρισμούς του στιλ «τσιπρόπουλα», «τα παιδιά της Κουμουνδούρου», «επαγγελματίες καρεκλοκένταυροι» ή (για να πάρουμε και την αντίθετη πλευρά) «κρυφοπασόκοι», «παλαιομαοϊκοί» κτλ κτλ (μην κρατήσετε την ακρίβεια των διατυπώσεων, όσο το πνεύμα των χαρακτηρισμών) όχι δεν απλά δεν συνεισφέρουν απολύτως τίποτε στον πολιτικό διάλογο αλλά, αντίθετα, πυροδοτούν ένα κλίμα που μόνο συντροφικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Έχει αναλογιστεί κανείς, εάν έμπαινε στο blog κάποιος ουδέτερος παραρηρητής (ας πούμε και ξένος με την ελληνική πραγματικότητα) και διάβαζε αυτού του είδους τις τοποθετήσεις, θα μπορούσε άραγε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτόν τον διάλογο είναι σύντροφοι που ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο;;; Και δεν μιλάω μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ (όπου οι αποκλίσεις μπορεί να είναι και μεγαλύτερες, κατά περίπτωση), αλλά ακόμη και για το ίδιο το κόμμα του Συνασπισμού… Έχω την εντύπωση, πως μόνο αβίαστο ναι δεν θα βγει από τα χείλη του (υποθετικού μας) παρατηρητή…
  ΥΓ: Επειδή γράφτηκε αρκετά πιο πάνω (δεν θυμάμαι από ποιον ακριβώς και δεν είναι αυτό το σημαντικότερο) κάτι περί «λενινιστικού» τρόπου οργάνωσης ενός κόμματος με κάθετες δομές και δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, θεωρώ ότι πρέπει να κάνω μια (αναγκαία, κατά την άποψή μου) ιστορικο-πολιτική παρατήρηση: το Ρωσικό Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα (μετέπειτα: Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσίας & μετά την Επανάσταση του 1917 ΚΚ Σοβιετικής Ένωσης) την περίοδο της ζωής και της δράσης του Λένιν ήταν πρότυπο συνδυασμού ΟΡΙΖΟΝΤΙΑΣ & ΚΑΘΕΤΗΣ οργάνωσης, αφού οι περίφημες τάσεις λειτουργούσαν κανονικά τόσο σε επίπεδο στελεχών (Κεντρικής Επιτροπής), όσο και στις μαζικές οργανώσεις του Κόμματος. Βέβαια, όταν τέθηκε το κεντρικό ζήτημα του δρόμου προς τον Σοσιαλισμό (εάν θα ήταν μέσω επανάστασης ή μέσω ειρηνικών διαδικασιών) προέκυψε η περίφημη διάσπαση σε μπολσεβίκους (πλειοψηφία) και μενσεβίκους (μειοψηφία). Ωστόσο, την περίοδο της Επανάστασης, τόσο οι δύο αυτές τάσεις, όσο και μια σειρά άλλα αριστερά κόμματα της εποχής, συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση, την επιτυχία και το στέριωμά της. Η διαστρέβλωση των δημοκρατικών εσωκομματικών διαδικασιών και η αρχές της μονοσήμαντης κάθετης οργάνωσης, της ιεραρχίας και του «δημοκρατικού» συγκεντρωτισμού καθιερώθηκαν από τον Στάλιν και οδήγησαν, δυστυχώς, σε στρεβλώσεις το σύνολο των κομμουνιστικών κινημάτων ανά τον κόσμο.

 89. Ο/Η Βαγγελιώ Σωτηροπούλου λέει:

  Σ/φε Μακρίδη,
  1) Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς είναι πιο πίσω κι από το ερώτημα «οριζόντια» ή «κατακόρυφη δημοκρατία». Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν ισχύουν οι στοιχειώδεις δημοκρατικές αρχές που έχει κι ο τελευταίος Σύλλογος. Π.χ. Δεν έχει εκλεγμένη Γραμματεία, δεν έχει δημόσια πρακτικά συνεδριάσεων της Γραμματείας, δεν δημοσιεύει τίποτα για την διαχείριση των οικονομικών του.
  2) Έστω ότι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμα κατακτήσει την αμεσοδημοκρατική κουλτούρα των πολιτικών συνθέσεων. Πώς θα την κατακτήσει ΑΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ; Με αχτιφ από τις ηγεσίες των συνιστωσών που δεν εφαρμόζουν ούτε την «κατακόρυφη» «αντιπροσωπευτική» δημοκρατία;
  3)Η διαφορά της αστικής δημοκρατίας από την δημοκρατία που ονειρευόμαστε δεν είναι η «γεωμετρία των θεσμών», αλλά Η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι οι οριζόντιοι θεσμοί διευκολύνουν πολύ περισσότερο την ουσιαστική συμμετοχή από τους κατακόρυφους που τείνουν να εδραιώνουν ιεραρχίες και εξουσίες ακόμα κι αν συγκροτήθηκαν με καλό σκοπό.
  4) Σωστά λες ότι το ΣΔΕΚΡ λειτουργούσε δημοκρατικά και πολλά πράγματα στράβωσαν από τότε που μια υπηρεσιακή θέση «γραμματέα» που είχε ο Στάλιν απέκτησε τεράστιες εξουσίες. Όμως το λενινιστικό μοντέλο συγκρότησης στηρίζεται σε δύο ιδέες που αποδείχτηκαν απολύτως προβληματικές : Το κόμμα πρέπει να είναι «κόμμα επαγγελματιών επαναστατών», η «ταξική συνείδηση μεταφέρεται στις μάζες απ’ έξω» (βλ.το βασικό έργο του Λένιν πάνω στην κομματική συγκρότηση : «Τινα κάνουμε»). Αυτές οι ιδέες οδήγησαν στην άγρια καταστολή της εξέγερσης των ναυτών της Κροστάνδης το 1921. Οι οποίοι δεν ήταν «συνομώτες των λευκοφρουρών» όπως συκοφαντήθηκαν από τους «επαγγελματίες επαναστάτες» του κόμματος των μπολσεβίκων (Λένιν και Τρότσκυ), αλλά ένας από τους παλαιότερους επαναστατικούς πυρήνες στη Ρωσία (1905-1917)σε στενή σύνδεση με την εργατική τάξη της Πετρούπολης που μεταξύ άλλων είχε αιτήματα :νέες εκλογές στα σοβιέτ, ελευθερία λόγου στααριστερά σοσιαλιστικά κόμματα και τους αναρχικούς, ελέυθερα εργατικά συνδικάτα και γεωργικές οργανώσεις, απελευθέρωση αναρχικών και σοσιαλιστών πολιτικών κρατουμένων, χαλάρωση εμπορικών περιορισμών που είχαν επιβληθεί επί πολεμικού κομμουνισμού. Σχετικά μπορείς να διαβάσεις το βιβλίο της Ιντα Μετ : Η κομμούνα της Κροστάνδης – Διεθνής Βιβλιοθήκη.

 90. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  δεν έχουμε ως Πασα καμμιά ουσιαστική διαφωνία με τον σύντροφο Μακρίδη. Η μόνη παρατήρησή μου είναι η εξής: Ο δημόσιος διάλογος που γίνεται σε αυτό το blog (έστω και με τις αδυναμίες του) ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ στον Σύριζα! Αυτό δεν το λέω για να δώσω τα εύσημα στο blog, αλλά για να προβληματιστούμε όλοι για το επίπεδο πολιτικού διαλόγου που υπάρχει σήμερα στον Σύριζα. Η εικόνα είναι απογοητευτική, δυστυχώς.

 91. Ο/Η Βασίλης Μακρίδης λέει:

  Συντρόφισσα Βαγγελιώ, θα σου απαντήσω ανά σημείο, όπως ακριβώς έχεις συντάξει την παρέμβασή σου:
  1. Συμφωνώ ότι ισχύει αυτό που λες και αυτό είναι κάτι που πρέπει ν’ αλλάξει στο άμεσο μέλλον. Οι ηγεσίες των συνιστωσών πρέπει να πιεστούν προς την κατεύθυνση του περαιτέρω εκδημοκρατισμού των ενδο-ΣΥΡΙΖ-ικών διαδικασιών.
  2. & 3. Δεν είπα πουθενά ότι είμαι εναντίον της εφαρμογής των αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών, το αντίθετο μάλιστα. Απλά επισήμανα και επισημαίνω, ότι χωρίς την απαραίτητη υποδομή και κουλτούρα διαλόγου και ανοχής της διαφωνίας του δίπλα, ένα τέτοιο εγχείρημα κινδυνεύει να «καεί» εν τη γενέσει του. Εάν θέλουμε να εφαρμοστούν αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες θα πρέπει α) να κατακτήσουμε ο καθένας για τον εαυτό του και όλοι μαζί για το σύνολο την κουλτούρα του διαλόγου και β) να αποδεχθούμε ότι για πρακτικούς λόγους η κάθετη οργάνωση είναι απαραίτητη για την παραγωγή πολιτικής σε καθημερινή βάση. Το θέμα με την κάθετη οργάνωση δεν είναι στην «καθετότητα» αυτή καθεαυτή, αλλά στην κατεύθυνσή της, η οποία τις περισσότερες φορές είναι μονόδρομος από πάνω προς τα κάτω και όχι αμφίδρομη και διαδραστική, όπως θα έπρεπε να είναι.
  4. Οι δύο ιδέες που αναφέρεις ήταν μέρος μόνο και όχι οι μοναδικές επάνω στις οποίες στηρίχτηκε το λενινιστικό μοντέλο ανάπτυξης. Θα πρέπει όμως να λάβεις υπόψην σου, για την καλύτερη κατανόηση του περιεχομένου τους, τον κοινωνικό περίγυρο της εποχής και τις ιστορικές συγκυρίες που το διαμόρφωσαν. Καταρχάς, το έργο «Τι να κάνουμε;» (Что делать? – Shto delat’? στα Ρωσικά) είναι γραμμένο πριν από την Οκτωβριανή Επανάσταση και επηρεασμένο ακόμη από την – σχετικά πρόσφατη – διάσπαση του ΣΔΕΚΡ σε μπολσεβίκους και μενσεβίκους. Η αναφορά στους «επαγγελματίες επαναστάτες» έχει να κάνει με την οργάνωση και την πραγματοποίηση της επανάστασης ειδικά και όχι με τον χαρακτήρα του κόμματος γενικά. Η δε ιδέα πως «η ταξική συνείδηση μεταφέρεται στις μάζες απέξω» είχε να κάνει με την αντικειμενική πραγματικότητα στην προεπαναστατική Ρωσία, ότι τα μεγαλύτερα τμήματα της εργατικής τάξης είχαν όχι μόνο χαμηλό επίπεδο μόρφωσης, αλλά και εξίσου χαμηλό επίπεδο ταξικής συνείδησης, συνεπώς ήταν υποχρέωση της «πρωτοπορίας του εργατικού κινήματος», δηλαδή των κομμουνιστών, να εμφυσήσουν και να εμπνεύσουν την εργατική τάξη με τις ιδέες τους. Σε ό,τι αναφέρεις σε σχέση με την εξέγερση της Κρονστάνδης, η καταστολή της οφείλεται πρώτα και κύρια στον «επαναστατικό ζήλο» του Τρότσκι (ο Λένιν ήταν ήδη ουσιαστικά ανενεργός μετά από την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από τις αδελφές Καπλάν και τη σφαίρα που είχε καρφωθεί στο πίσω μέρος του κρανίου του) και την περίφημη ιδέα της «διαρκούς επανάστασης», που ανακάλυπτε «ταξικούς εχθρούς» ακόμη και μετά την οριστική εδραίωση της Επανάστασης. Ιδέα η οποία «διαμορφώθηκε» και διαστρεβλώθηκε στη συνέχεια «καταλλήλως» από τον Στάλιν και οδήγησε στη βίαιη κολλεκτιβοποίηση της δεκαετίας του ’30, τη δίωξη και την φυσική και ηθική εξόντωση πολλών αγωνιστών της Οκτωβριανής Επανάστασης, την εξορία στη Σιβηρία και στο Καζαχστάν για μερικά εκατομμύρια πληθυσμού της πρώην ΕΣΣΔ (ανάμεσά τους και 400 χιλιάδων Ελλήνων Ποντίων του Καυκάσου που οδηγήθηκαν με τη βία κυρίως στην περιφέρεια της Τσιμκέντ στο Καζαχστάν) και (ειρωνία της τύχης…) στη δολοφονία του ίδιου αυτού που συνέλαβε την ιδέα αυτή (του Τρότσκι δηλαδή)…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s