Η καθαρή νίκη της Ανανεωτικής Πτέρυγας, η διάσωση του Ρεύματος μέσω Σύριζα και η μοναδική ελπίδα για Σύριζα μελών, στην βάση και στον Αλέξη Τσίπρα (των Τασου Αναστόπουλου, Γιάννη Κυριακάκη)

Posted: 07/10/2009 by Ioannis Kyriakakis in ΣΥΡΙΖΑ
Ετικέτες:

n697526242_1265756_3638

 

Στο αυξημένο ποσοστό του Σύριζα στις πρόσφατες εκλογές, σε σχέση με τις προσδοκίες, κατα την εκτίμησή μας, συνέβαλαν οι παρακάτω παράγοντες:

1. Η επιστροφή των ανανεωτικών που απείχαν στις ευρωεκλογές (δηλαδή όχι μόνο όσων απείχαν πηγαίνοντας για μπάνιο ή μένοντας σπίτι τους αλλά και όσων ψήφισαν ΟΠ) για να εκλέξουν τους «δικούς» τους βουλευτές

2. Η αντίστοιχη συσπείρωση όλων των τάσεων και συνιστωσών για τους ίδιους λόγους

3. Η καλή παρουσία του σύντροφου Αλέξη Τσίπρα που έπαιξε σημαντικό ρόλο για την προσέλκυση αναποφάσιστων και ταλαντευόμενων ψηφοφόρων

4. Η σημαντική βοήθεια της επιτροπής πολιτικού σχεδιασμού για την εμφάνιση του Σύριζα ως δύναμης με συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις στα προβλήματα

5. Η ψήφος ανοχής και κριτικής στήριξης απο τους χιλιάδες ανένταχτους του Σύριζα, που εξακολουθούν να ελπίζουν και να πιστεύουν σε μια μεγάλη μη δογματική αντι-καπιταλιστική αριστερά (στην κριτική στήριξη πολλών ανένταχτων στον ΣΥΡΙΖΑ συνηγορεί και η ύπαρξη πολλών ασταύρωτων ψηφοδελτιών σε πολλές περιοχές της χώρας)

Τα αποτελέσματα δικαιώνουν αυτήν την εκτίμηση με βάση τα παρακάτω στοιχεία:

 1. Η Ανανεωτική Πτέρυγα πέτυχε σημαντική νίκη με την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση εκλέγοντας 5 βουλευτές

2. Το Αριστερό Ρεύμα υπέστη οδυνηρή ήττα μην κατορθώνοντας να εκλέξει κανέναν βουλευτή στην Αθήνα. Τα αυξημένα ποσοστά το βοήθησαν ώστε να εκλέξει +3 βουλευτές σε Λάρισα, Ηράκλειο, Β’ Θεσσαλονίκης, που με 3,5%-4% στον Σύριζα, δεν θα εκλέγονταν. Άρα οι συριζικοί ψήφοι και τα αυξημένα ποσοστά, διέσωσαν το Ρεύμα και όχι ο ανύπαρκτος ή έστω αναποτελεσματικός μηχανισμός του. Με δοδεμένο οτι με 3,5% ούτε ο φιλο-ρευματικός Δρίτσας θα εκλέγονταν, είναι βέβαιο οτι με αυτό το ποσοστό η Ανανεωτική Πτέρυγα θα είχε την πλειοψηφία στην Κ.Ο.

3. Κανείς βουλευτής που είχε εκφραστεί ανοιχτά υπέρ του Σύριζα των μελών δεν εκλέχτηκε. Οι φιλο-συριζικοί, ανένταχτοι ψήφοι διαχύθηκαν στην επικράτεια και δεν εξέλεξαν κανέναν βουλευτή (λογικό, αφού δεν διαθέτουν μηχανισμό, και όπως προείπαμε κατέφυγαν κυρίως στο ασταύρωτο ψηφοδέλτιο).

 4. ΚΟΕ και ΑΚΟΑ έφτασαν πολύ κοντά στο να εκλέξουν βουλευτή (σε Ηράκλειο και Μαγνησία αντίστοιχα) και σε κάθε περίπτωση, μαζί και με τις άλλες συνιστώσες και τους ανένταχτους πρόσθεσαν σημαντικό αριθμό ψήφων στη δεξαμενή του Σύριζα.

5. Ο σ. Τσίπρας δικαιώθηκε για την επιλογή του να κατέβει με σταυρό, και σε συνδυασμό και με την γενικότερη παρουσία του προβάλει ως ο νέος ηγέτης του Σύριζα. Ωστόσο σε αυτό το χώρο δεν πάσχουμε απο ηγέτες. Πάσχουμε απο κανόνες λειτουργίας σεβαστούς απο όλους, απο δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες και απο την ελλειπή σύνδεσή μας με τα κινήματα και τα συνδικάτα.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η σύνθεση της Κ.Ο. δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το δημοκρατικό βάθεμα και το κινηματικό άνοιγμα του Σύριζα πρός τα μέλη του και την κοινωνία. Η μόνη παράμετρος που μπορεί να αλλάξει αυτή την εκτίμηση ακούει στο όνομα Αλέξης Τσίπρας.

Αν ο σ. Τσίπρας αποφασίσει να λειτουργήσει όχι πιά σαν πρόεδρος του ΣΥΝ αλλά σαν ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, προωθώντας την δημοκρατική εκπροσώπηση των μελών του και την κινηματική διεύρυνσή του προς τα συνδικάτα, τα κινήματα, αλλά και τις άλλες αντι-συστημικές δυνάμεις της Αριστεράς, η ελπίδα για μια μεγάλη αριστερά σε αυτή τη χώρα θα ανακάμψει. Σε μια τέτοια κατεύθυνση η βάση του ΣΥΡΙΖΑ, οι γυναίκες και οι άνδρες που εθελοντικά και χωρίς ιδιοτέλειες δούλεψαν για την προεκλογική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στους χώρους διαμονής και δουλειάς θα είναι στο πλευρό του.

Τάσος Αναστόπουλος, Γιάννης Κυριακάκης

Advertisements
Σχόλια
 1. Ο/Η Βασίλης Μακρίδης λέει:

  1. Για ποια νίκη των ανανεωτικών μιλάμε και ποιοι είναι οι 5 που εξέλεξε; Στην Α’ Αθήνας εξελέγη ο Τσίπρας που, ως γνωστόν, προέρχεται και στηρίζεται από το «Αριστερό Ρεύμα». Στη Β’ Αθήνας εξελέγησαν 2 «ανανεωτικοί» που υπήρχαν (Κουβέλης & Παπαδημούλης) και ένας «ανένταχτος» (Ψαριανός). Στην Α’ Πειραιά εξελέγη ο Δρίτσας (ανένταχτος συμπαθών το «Ρεύμα», όπως σωστά αναφέρεται), στη Β’ Πειραιά ο Λαφαζάνης (εκ των «ιδρυτών» του «Ρεύματος») και στο Υπόλοιπο Αττικής ο Λεβέντης (παλιός «ΚΚΕδογενής και επίσης του «Ρεύματος», αν δεν απατώμαι). Στην υπόλοιπη Ελλάδα ξεκάθαρα με τους «ανανεωτικούς» είναι μόνο ο Τσούκαλης από την Πάτρα. Άρα, πού είναι η νίκη των «ανανεωτικών»;
  2. Με τα «αν» δεν αναπτύσσουμε επιχειρηματολογία, σύντροφοι. Το γεγονός είναι το 4,60% και με βάση αυτό βγάζουμε τα όποια συμπεράσματά μας. Με το «αν» θα μπορούσαν να μην έχουν εκλεγεί και αρκετοί άλλοι, αλλά αυτό ανήκει, πλέον, στη σφαίρα της φαντασίας (και μάλιστα αυτής που δεν μπορεί, πλέον, να επιβεβαιωθεί, ξεπερασμένη από τα γεγονότα).
  3. Από τα υπόλοιπα σημεία στα περισσότερα που αναφέρονται συμφωνώ. Ωστόσο η απαισιοδοξία που εκφράζεται για το αν θα γίνει δημοκρατικό βάθεμα στον ΣΥΡΙΖΑ ή όχι νομίζω πως είναι και πρόωρη και άδικη. Ήδη, από την πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και από την ομόφωνη εκλογή του σ. Τσίπρα ως επικεφαλής της, αλλά και τα όσα ο ίδιος είπε στη σύντομη ομιλία του, νομίζω ότι είναι ένα πρώτο θετικό δείγμα και εκτιμώ ότι η συνέχεια θα είναι ανάλογη.

 2. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  ελπίζουμε στον Τσίπρα, αυτό λέμε. Όμως το θέμα είναι που θα λογοδοτεί η Κ.Ο. αυτό είναι το βασικό. Ο Λεβέντης είναι ανανεωτική πτέρυγα, ο Παπαδημούλης δεν ήταν στην προηγούμενη βουλή, ο Ψαριανός είναι επίσης στο πνεύμα της Πτέρυγας. Ο Τσίπρας δεν είναι Αριστερό Ρεύμα. Έχει δική του ομάδα, μέσα στον ΣΥΝ, ενώ υποστηρίζεται και απο κάποιους του Ρεύματος (Βίτσα, Βούτση) απο το Κοκκινοπράσινο και απο την ομάδα Χελάκη, Πιλάλη, Μαρματάκη. Στην ουσία ο Τσίπρας έχει μια δική του τάση μέσα στον ΣΥΝ, όπως και δικαιούται άλλωστε.
  Τέλος πάντων αυτά δεν θα είχαν σχεδόν καμμιά σημασία αν υπήρχαν κανόνες λειτουργίας και λογοδοσίας σε εκλεγμένα όργανα και στον κόσμο του Σύριζα. Αυτή είναι η ουσία.

  • Ο/Η Irene λέει:

   Συμφωνώ απόλυτα με τον προλαλήσαντα.Αλλωστε,ό,τι πετύχαμε στις εκλογές,ένας από τους λόγους ήταν,ότι παραμερήστηκαν διαφορές ανούσιες.Και μην ξεχνάμε,ότι μετά το αποτέλεσμα που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ,τα πνεύματα έχουν ηρεμήσει.Ποιός τολμάει να αμφισβητήσει,ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Τσίπρας?Και δεν συμφωνώ,με το ότι δεν χρειάζονται ηγέτες.Πώς να το κάνουμε.Χρειάζεται,πάντα χρειαζόταν,κάποιος που βγαίνει μπροστά.
   Οσο για τα υπόλοιπα,όσοι διαβάζουν και τις συνεντεύξεις του Τσίπρα,σήμερα δημοσιεύτηκε μία στο Βήμα,θα έβλεπαν,ότι το πάθημα…έχει γίνει μάθημα.Προς το παρόν.
   Κλείνω,λέγοντας,ότι επείσης ο Τσίπρας,έχει ήδη κάνει λόγο για συλλογική λειτουργία της Κ.Ο. που θα λογοδοτεί σε Π.Γ και Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

 3. Ο/Η Βασίλης Μακρίδης λέει:

  Από την Α’ Αθήνας απουσιάζει η Φιλίνη, που ήταν μεν ανένταχτη, αλλά στην πράξη υποστήριζε την ΑΠ. Ο Παπαδημούλης ουσιαστικά αντικαθιστά τον αποθανόντα Παπαγιαννάκη, ενώ ο Ψαριανός είναι ο ορισμός του ανένταχτου, αφού άλλες φορές οι θέσεις του νομίζεις ότι προσεγγίζουν την ΑΠ και άλλες φορές τη βγαίνει από αριστερά ακόμα και στην… ΚΟΕ (δείτε δημόσιες τοποθετήσεις του για τα Δεκεμβριανά πχ). Ο Τσίπρας ήταν, είναι και θα είναι Αριστερό Ρεύμα, αφού από αυτό αναδείχθηκε και σε αυτό στηρίχτηκε για να βγει Πρόεδρος του ΣΥΝ. Τα γνωστότερα στελέχη του «Ρεύματος» (Λαφαζάνης, Στρατούλης, Δραγασάκης κ.ά. και σε κατ’ ιδίαν τοποθετήσεις τους δείχνουν τη στήριξη και την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Τσίπρα (έχω ιδίαν αντίληψη και το λέω αυτό). Για τον Λεβέντη δεν είμαι σίγουρος για το πού ανήκει. Από όλους τους υπόλοιπους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όμως, μόνο ο Τσούκαλης της Αχαΐας είναι δεδηλωμένος «ανανεωτικός». Ανεξαρτήτως, πάντως, συσχετισμών και τάσεων, η ομόφωνη ψήφιση του Α. Τσίπρα στη θέση του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πρώτη μικρή νίκη όσων υποστηρίζουν τις ενωτικές διαδικασίες και, κυρίως, παίρνουν πρακτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Όσο για τα υπόλοιπα, ο Νοέμβρης απέχει πλέον ένα βήμα και η διαδικασία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ ειλημμένη απόφαση για να προχωρήσει. Εκεί ακριβώς θα χρειαστεί, ο προβληματισμός και οι ιδέες των συντρόφων, που με τόση παρρησία κατατίθενται σε χώρους διαλόγου στο Διαδίκτυο όπως η «ΠΑΣΑ», να κατατεθούν πλέον στα όργανα και στις συνελεύσεις που θα συγκροτηθούν, ώστε να καταγραφούν, να γίνει η επεξεργασία τους από τα υπό διαμόρφωση ΣΥΡΙΖικά όργανα και να μορφοποιηθούν τελικά ως συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις και προτάσεις.

 4. Ο/Η Α ΧΙΩΤΗΣ λέει:

  Μπράβο ρε λεβέντες !!!!!
  Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να χωρίζεται τον ΣΥΡΙΖΑ σε δεξιούς και αριστερούς?
  Εσείς τι είστε αριστεροί ή χούλιγκαν ?
  Που νομίζετε ότι απευθύνεστε σε φιλάθλους του “Πρωταθλητή” ή του “ Derby ?
  Δεν πηγαίνετε να κάνετε καμιά δουλειά αντί να γράφετε μαλακίες και να σπέρνετε διχόνοιες.

 5. Ο/Η Γρηγόρης λέει:

  φίλε Α.χιώτη νομίζω ότι η γλώσσα σου είναι αυτή που «σπέρνει διχόνοιες» και θα σου πρότεινα αν σε ενδιαφέρει η ομόνοια και η ενότητα να την προσέξεις.
  κατα τα άλλα οι διαχωρισμοί σε ρευματα και τάσεις είναι πραγματικοί καθώς και οι συγγρούσεις μεταξύ τους. η εκτίμηση γύρω από την πολιτική και τις θέσεις των διάφορων ατόμων ή ομάδων είναι μεν υποκειμενική σε κάποιο βαθμό, ωστόσο εκκινεί από συγκεκριμένες πράξεις και θέσεις των εκπροσώπων μας. θέσεις και πράξεις οι οποίες δεν να είναι ουδέτερες και που θα κρίνονται και θα χαρακτηρίζονται…
  Τώρα και για μένα αυτό που έχει σημασία είανι η ενίσχυση του Σύριζα των μελών του. Νομίζω ότι πρέπει να αναζητούμε ένα δρόμο άμεσοδημοκρατικό κατα το δυνατόν και οριζόντιες διαδικασίες οργάνωσης της δράσης και της πολιτικής μας γενικότερα. πέρα από μεμψιμοιρίες καλό είναι να έχουμε επίγνωση των δυνατοτήτων και των προοπτικών σε σχέση και με τους συσχετισμούς στην κοινοβουλευτική ομάδα.

 6. Ο/Η Σταύρος Κ. λέει:

  Τάσο και Γιάννη

  Διαφωνώ σε ορισμένα σημεία που διαφαίνεται ένας μεροληπτικός τρόπος που παρουσιάζετε τη δράση συνιστωσών και τάσεων. Θεωρείτε ότι όλες οι συνιστώσεις και τάσεις δούλεψαν για να σταυρώσουν τους «δικούς» τους, πράγμα που εν μέρει είναι σωστό, γιατί παραβλέπει 2 σημεία:
  1 Ορισμένοι (ελάχιστοι) δεν δούλεψαν για το ΣΥΡΙΖΑ, μερικοί από αυτούς απείχαν από κάθε προσπάθεια να κερδίσουμε ψηφοφόρους και κάποιοι έριχναν μαχαιριές σε πρόσωπα και απόψεις την ώρα της μάχης.
  2. ο πολύς ο κόσμος που δούλεψε για το ΣΥΡΙΖΑ είτε ενταγμένος, είτε ανένταχτος, είτε μισο-ενταγμένος, είτε μπερδεμένος, δεν δούλεψε ούτε για να σταυρώσει, ούτε για να σταυρωθεί, κυριολεκτικά και μεταφορκά. Δούλεψε ακόμα μια φορά με πείσμα και αυταπάρνηση, ακόμα και με θυμό και απελπισία για μην πληγεί το όνειρο και η ελπίδα του για το ΣΥΡΙΖΑ, για την αριστερά, για το σοσιαλισμό, έστω για να υπάρχει μια δυνατή φωνή κόντρα στην καταθλιπτική πρασινογάλαζη κυριαρχία.

  Με βάση τα παραπάνω είναι τουλάχιστον μεροληπτικό να λέτε πως κάποιοι νίκησαν (ΑΠ), κάποιοι ηττήθηκαν (ΑΡ) και κάποιοι συνέβαλαν και παραλίγο να εκλέξουν βουλευτή. Όλοι οι υποψήφιοι κατέβηκαν ως ΣΥΡΙΖΑ και έτσι ψηφίστηκαν, χωρίς βέβαια την ίδια άποψη και την ίδια πιθανότητα να εκλεγούν, μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία τους ήξερε ότι εν είχε την παραμικρή πιθανότητα να εκλεγεί. Μήπως τελικά υποτιμάτε την ανιδιοτελή προσφορά και αγώνα σ. και κυρίως υποτιμάτε τη διάθεση των ψηφοφόρων μας, είτε «σταύρωσαν» είτε όχι;

  Ελπίζω να καταλαβαίνετε ότι και η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων, όπως και όσων δώσαμε μαζί αυτόν τον σκληρό αγώνα, ανεξάρτητα από εντάξεις και επιμέρους απόψεις, προσβλέπει στο δημοκρατικό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ, σε τελική ανάλυση στη Δημοκρατία. Αυτό το πλειοψηφικό ρεύμα στο ΣΥΡΙΖΑ καλό θα ήταν να μην επιχειρούμε να το στενέψουμε με το ζόρι … αλλά αντίθεα να βοηθήσουμε να εκφραστεί η ηγεμονία του. Ο μόνος τρόπος να καθυστερήσει (γιατί είναι απίθανο να ματαιωθεί) το δημοκρατικό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικού σχηματισμού, είναι να πέσουμε στη παγίδα να πολώσουμε/πολωθούμε σε ψευτο- διλήμματα και ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, έτσι ώστε να δοθεί η εντύπωση ότι θέλουε να «φηφίσουμε» μόνο και μόνο για να «ξεκαθαρίσουμε» οι μεν τους δε.

  Όσοι θέλουν να καθυστερήσουν την έκφραση και οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ ως δημοκρατικού σχηματισμού, ρίχνουν ήδη παγίδες με ομαδούλες, ιδεολογικές καθαρότητες, κομματικούς πατριωτισμούς και προσωποποιήσεις που αναγκαστικά οδηγούν σε σκληρούς μηχανισμούς, που θα λυθούν και πάλι σε επίπεδο μηχανισμών. Ας μην πέφτουμε στην «παγίδα».

  Με την ευκαιρία απ’ όσα κατάλαβα (η αλήθεια είναι ότι δεν παρακολούθησα όλη τη συζήτηση και μπορεί να κάνω λάθος) για τη «αντισυστημικότητα», σε αυτό το φόρουμ διαλλόγου, είναι εξαιρετικά ασαφή, πάσχουν από μηχανιστική αντίληψη με ολίγο δομισμό, έτσι ώστε αντιβαίνουν στην κλασσικότερη λειτουργιστική προσέγγιση του «συστήματος». Πίσω από το τεχνοκρατισμό τους, βρίσκεται ολίγος Μπακούνιν με μπόλικο Μαρκούζε. Είναι μόνο μια εκδοχή από τις διάφορες «ανισυστημικότητες» που κυκλοφορούν τελευταία που σε τελευταία ανάλυση τείνουν να μεταφράζουν σε «αντισυστημισμό» το ριζοσπαστισμό στη συγκυρία και να κατηγορούν για ενσωμάτωση οσους διαφωνούν, που σύμφωνα με την κλασσική αναφορά «…σε τελική ανάλυση εξυπηρετούν το σύστημα». Για άλλους το σπάσιμο τραπεζών είναι αντισυστημική πράξη και για άλλους συστημική. Για άλλους η προσπάθεια μεταρρυθμίσεων και εναλλακτικών προτάσεων είναι συστημική ενώ αντίθεα για άλλους …. . Πολύ μεγάλη κουβέντα και θεμιτό και ενδιαφέρον να τα συζητάμε όλα αυτά, αλλά μήπως το κρίσιμο ζήτημα είναι άλλο;

  • Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

   Το κρίσιμο ζήτημα είναι να συζητήσει η βάση της Αριστεράς, αυτό που σήμερα χαρακτηρίζουμε κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ, τι είδους Αριστερά θα είναι αυτή και πως θα λειτουργεί έτσι ώστε να ξαναβάλει φωτιά στα όνειρα μας. Και εφ’ όσον αυτό γίνει δυνατό, όλα είναι δυνατά.
   Τα περί αντικειμενικότητας ίσως σχετίζονται και με δηλώσεις όπως πχ αυτή του πρώην διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζουν να είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο (http://www.tvxs.gr/v17097 )

   ΥΓ: Σταύρο σε αυτό το blog, εκτός από τα ελέυθερα σχόλια των αναγνωστών, έχουν αναρτηθεί 125 άρθρα, άλλα θέσεων, άλλα ιδεολογικής παρέμβασης και άλλα προβληματισμού και υπάρχει και ένα wiki δημόσιας συνδιαμόρφωσης του Κανονισμού Λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ των μελών. Ρίξε μια ματιά και μετά βάζουμε μαζί «ταμπέλες» αντισυστημικότητας ή συστημικότητας σε όποιες απόψεις που διατυπώθηκαν είναι λάθος. Και το Σάββατο κουβεντιάζουμε και από κοντά στο αμφιθέατρο Γκίνη.

 7. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  κατ’ αρχήν σύντροφε Χιώτη,
  εμείς δεν μιλήσαμε για αριστερούς και δεξιούς, μιλήσαμε για Ανανεωτική Πτέρυγα, Αριστερό Ρεύμα, ομάδα γύρω απο τον Τσίπρα, ΚΟΕ, ΑΚΟΑ κλπ. Αν εσύ διάβασες αριστερούς και δεξιούς συγνώμμη αλλά όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται.

  σύντροφε Μακρίδη
  δεν είμαστε ούτε υπέρ ούτε κατά του Αριστερού Ρεύματος. Καταγράφουμε κάποιες τάσεις και κάνουμε κάποιες εκτιμήσεις. Είναι λοιπόν ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο οτι το Ρεύμα ενώ έχει (;) το 70% στον ΣΥΝ δεν κατάφερε να εκλέξει ούτε έναν βουλευτή στην Β’ Αθήνας, την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Εμείς αυτό το θεωρούμε ήττα του Ρεύματος (εκτίμηση κάνουμε), εσύ πέστο όπως θές. Όσον αφορά τον σύντροφο Τσίπρα, σίγουρα χαίρει της υποστήριξης μερίδας του Ρεύματος αλλά όχι ολόκληρου του Ρεύματος, εφόσον 2 φορές οι προτάσεις του για έκτακτο συνέδριο δεν πέρασαν στην ΚΠΕ που ελέγχει το Ρεύμα. Ο σ. Τσίπρας την εποχή που δεχόταν προσωπικές επιθέσεις απο παντού και ακόμα και η πολιτική γραμμή αμφισβητείτο, ζήτησε το αυτονόητο, δηλαδή συνέδριο, και το Ρεύμα αρνήθηκε. Δεν λέω ποιός είχε δίκιο και ποιός είχε άδικο, λέω όμως οτι αυτή η στάση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «στήριξη στον Τσίπρα». Τώρα αν τα πράγματα έχουν αλλάξει, αυτό θα το δούμε.

  σύντροφε Σταύρο
  έχουν γραφτεί στο blog άρθρα, ακριβώς με την θεματική που θέτεις, πχ. «τι είναι σύστημα», «τι εννοούμε αντισυστημισμό»…δεν φταίμε εμείς αν δεν τα διάβασες, και δεν μπορούμε σε κάθε σχόλιο σε κάθε γραμμή να εξηγούμε οτι δεν είμαστε ελέφαντες. Οι θέσεις μας δεν διαφέρουν ουσιαστικά απο τις θέσεις της αριστερής πλειοψηφίας του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, παρα μόνο σε ένα σημείο: θεωρούμε θεμελιακό ζήτημα αυτό της δημοκρατίας και της συμμετοχής των μελών στη λήψη αποφάσεων. Δεν διαχωρίζουμε την παραγωγή πολιτικής, απο το ζήτημα του ΠΟΙΟΣ παράγει την πολιτική, και με αυτήν την έννοια θεωρούμε «σύστημα» και τον ελιτισμό, και τον φραξιονισμό, και τον παραγοντισμό, και τον σεχταρισμό αλλά και τον ηγεμονισμό.

  Εν κατακλείδι, δεν κατανοώ την απέχθεια μερικών στην εκτίμηση οτι υπάρχουν διαφορετικά ιδεολογικά και πολιτικά ρεύματα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Μα αυτό είναι και θετικό και απαραίτητο, όταν λειτουργεί σωστά. Ούτε φυσικά είναι ιεροσυλία να εκτιμά κανείς την απήχηση και την δράση αυτών των ρευμάτων. Το θέμα που θέτουμε εμείς (όχι τόσο σε αυτό το άρθρο, όσο γενικά στο blog) είναι οτι αυτά τα ρεύματα χωρίς δημοκρατικούς κανόνες λειτουργίας, διαφάνεια και έλεγχο απο την βάση, καταλήγουν να είναι φράξιες και σέχτες που αναπαράγουν τους εαυτούς τους, παρά πραγματικά ιδεολογικά ρεύματα που παράγουν πολιτική. Η πολιτική και η ιδεολογία σε αυτήν την περίπτωση γίνεται πρόσχημα για την διατήρηση του μηχανισμού της φράξιας και όχι πραγματικό διακύβευμα. Δεν λέμε φυσικά οτι όλοι είναι έτσι. Λέμε μόνο οτι η απουσία κανόνων και δημοκρατικού ελέγχου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να γίνονται συνεχώς κάποιοι έτσι, δηλαδή διαχειριστές μηχανισμών. Αν διαφωνείτε με αυτή μας την εκτίμηση, σεβαστό, αλλά μην μας κολάτε ταμπέλες που δεν έχουν καμιά σχέση ούτε με τις προθέσεις ούτε με τις θέσεις μας.

 8. Ο/Η Χ.Π. λέει:

  Κατ αρχάς το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ θέλει μια ποιό προσεκτική ανάλυση για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Σας παραθέτω ένα στοιχείο που το θεωρώ σημαντικό η συσπείρωση μας ήταν 54% αυτό σημαίνει ότι ο ένας σχεδόν στους δυο είναι ψηφοφόρος που μας επέλεξε για πρώτη φορά. Σημαίνει βέβαια και κάτι άλλο ότι η εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελείται μόνο από τα ιστορικά ρεύματα που το συγκρότησαν, που φεύγουν ή επανέρχονται (για παράδειγμα ο ισχυρισμός περί επανόδου των Ανανεωτικών ή για τους ψηφοφόρους του Αρ. Ρεύματος)αλλά για τη δυναμική της ταυτότητας ΣΥΡΙΖΑ. Ενδιαφέρων έχει επίσης η κοινωνική ταυτότητα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που αλλάζει από εκλογή σε εκλογή και έχει όλο και περισσότερο ταξικά χαρακτηριστικά (βλέπε ανάλυση Βερναδάκη στην Αυγή της Δευτέρας. Όσο για τις απόψεις των εκλεγμένων μας βουλευτών το ερμηνευτικό σχήμα Ανανεωτικοί vs Αρ Ρεύμα (η φιλορευματικοί) είναι απλοικό και δεν ανταποκρίνεται στις απόψεις των περισσοτέρων. Χώρια που φτωχαίνει τη γεωγραφία των ιδεών που εκπροσωπούνται.
  χ.π.

 9. Ο/Η Α ΧΙΩΤΗΣ λέει:

  Σύντροφε Γιάννη μου απαντάς ότι δεν μίλησες για αριστερούς και δεξιούς.
  Aλλά στην απάντηση προς το Σταύρο αναφέρεις “Οι θέσεις μας δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τις θέσεις της αριστερής πλειοψηφίας του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, παρά μόνο σε ένα σημείο”
  Οι υπόλοιποι τι είναι δεξιά μειοψηφία ?
  Τέλος σου ζητώ συγνώμη για το πρώτο μου σχόλιο.
  Είχα τρελαθεί από το πρωί να διαβάζω σχόλια για δεξιούς και αριστερούς για συστημικούς και αντισυστημικούς για νίκες και ήτες.
  Η άποψη μου είναι ότι κανένας δεν περισσεύει στην αριστερά που ονειρεύομαι.
  Όσο για τα διαφορετικά ιδεολογικά ρεύματα θεωρώ ότι είναι αναγκαία.
  Αυτό που δεν μου αρέσει είναι να μας στοιχίζουν σαν στρατιωτάκια και να μας θεωρούν δεδομένους

 10. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  σύντροφε συμφωνούμε
  εγώ χρησιμοποιώ την ορολογία που χρησιμοποιούν οι ίδιες οι συλλογικότητες. Δεν τα βγάζω απο το μυαλό μου. Αριστερή πλειοψηφία, εννοώ το Αριστερό Ρεύμα, την Αριστερή Ανασύνθεση και το Κοκκινοπράσινο δίκτυο στον ΣΥΝ (αφού αυτοαποκαλούνται έτσι ρε σύντροφε, πως να τους πω?). Καταλαβαίνω οτι η Ανανεωτική Πτέρυγα ενοχλείται να την αποκαλούν «δεξιά», αλλά εγώ την αποκαλώ πάντα «Ανανεωτική Πτέρυγα», και βέβαια η ίδια δεν φείδεται σε χαρακτηρισμούς του τύπου αριστεριστές, γκρουμπουσκουλα κλπ. σε όλους όσους διαφωνούν μαζί της…Άρα να μηνκατηγορούμε μόνο τους μέν, αλλά και τους δε. Άλλωστε δεν υπάρχουν δεξιοί άνθρωποι ή δεξιές ομάδες εξ ορισμού, υπάρχουν μόνο δεξιές αντιλήψεις και πρακτικές…κι εκεί όλοι μας μπορεί τελικά να είμαστε επιρεπείς, ανεξάρτητα απο την αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας.

 11. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  σ. ΧΠ.
  μακάρι να έχεις δίκιο και η γεωγραφία να είναι πιο απλωμένη (που σίγουρα είναι σε ένα βαθμό) απο ότι εμείς σχηματικά εκτιμάμε εδώ. Η πραγματικότητα είναι δυναμική και αλλάζει, αλλά οι στοιχίσεις υπάρχουν και δεν μπορούμε να τις αγνοούμε. Αλλο θέμα οτι ευχόμαστε κι επιθυμούμε να μην υπάρχουν. Όλο το καλοκαίρι πάντως βλέπαμε στοιχίσεις, δεν βλέπαμε συνθέσεις. Δεν νομίζω οτι τα πράγματα άλλαξαν ως δια μαγείας με τις εκλογές. Είχαμε θετικές εξελίξεις, αλλά όχι ακόμα ανατροπές. Εμείς ελπίζουμε και αισιοδοξούμε σε ανατροπές.

 12. Ο/Η Σταύρος Κ. λέει:

  Προς Γιάννη Χ.
  Δεν έβαλα καμιά ταμπέλα «αντισυστημικότητας». Ούτε κατηγόρησα κανέναν για «συστημισμό». Έξέφρασα έμμεσα τη διαφωνία μου στο ότι βαφτίζετε «αντισυστημικόττα» το στοιχειώδες αίτημα για δημοκρατία στο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι έτσι στενεύετε το κρίσιμο αίτημα – προοπτική εκδημοκρατισμού του ΣΥΡΙΖΑ και που τουλάχιστον εγώ, που δεν είμαι «αντισυστημικός», υποστηρίζω, μαζί με την πλειοψηφία των συντρόφων που δηλώνουμε (και παλεύουμε για) το ΣΥΡΙΖΑ.

  Προς Γιάννη Κυριακάκη
  Φυσικά και υπάρχουν διαφορετικά ρεύματα και προφανώς μπορεί ο καθένας να αυτοπροσδιορίζεται ατομικά και συλλογικά, όπως και να κριτικάρει. Με πειράζουν οι μηχανιστικές και μανιχαϊστικές διχοτομήσεις, που όπως ξέρεις είναι προαπαιτούμενο ώστε να λειτουργούν οι γνωστοί σε όλους μηχανισμοί. Ε λοιπόν εγώ που δεν είμαι και πολύ μέσα στα πράγματα, «μυρίζομαι» ότι οι μηχανισμοί αναδιατάσσονται με πονηρότερο πρόσωπο (δεν εννοώ εσάς, μην τρελαθούμε …) και φοβάμαι παγίδες… που θα μας ξεστρατίσουν από το κύριο ζήτημα αυτήν την περίοδο ως προς τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ.

  Προς Χ.Π.
  Συμφωνούμε, αλλά κρατώ επιφυλλάξεις ως προς τις αναλύσεις. Οι αναλύσεις περί συσπείρωσης και ταξικότητας βασίζονται σε μεθοδολογικά αμφιλεγόμενες μετρήσεις. Αν μάλιστα συνδυαστούν με τις επίσης αμφιλεγόμενες απόπειρες να εξαχθούν ιδεολογικές τοποθετήσεις από τις σταυροδοσίες, καταλήγουμε σε τερατολογίες.

 13. Ο/Η ΤΕΝ ΤΕΝ λέει:

  Συστημικες και αντισυστημικες δυναμεις κινηματικες τοιαυτες φιλοσυριζικοι ψηφοι διευρυνσεις προς τα συνδηκατα ο ΚΟΕ και Η ΑΚΟΕ προσεθεσαν ψηφους στην δεξαμενη του ΣΥΡΙΖΑ!!!{Αληθεια απο που βγαινει το συμπερασμα οτι δεν αφαιρεσαν ψηφους απο την δεξαμενη αυτη???] ελιτισμος φραξιονισμος παραγοντισμος σεχτερισμος ηγεμονισμος διαχειριστες μηχανισμων μηχανιστικες και μανιχαιστικες διχοτομησεις με μια κοθβεντα Παπαρια μαντολες!!!
  Αρθρα για να εντυπωσιαζουμε την παρεα που εκστασιασμενη αναφωνει…
  «Ρε τι ειναι τουτο που εγραψε ο Μητσος!!!!Τους καταξεσκισε ολους ρε!!!Πολυ μορφωμενο αυτο το παιδι!!! Αλλα και ο Παυλαρας!!Θα δεις μια απαντηση αυριο!!!Θα τον ταπωσει πραγματικα!!! αξιζουν αυτα τα παιδια μια σπουδαια θεση και μια λαμπρη καριερα!!!»
  Αρθρα που αν τα διαβασεις σε ενα απλο ανθρωπο η απαντηση που θα παρεις ειναι» Αι φτυσ τα μπουτια σου ρε!!!
  Η Κατασταση για τον απλο κοσμο της Αριστερας που περιμενει κατι απο αυτον τον χωρο αδιαφορωντας αν θα λεγεται ΣΥΡΙΖΑ η ΣΦΥΡΙΖΑ η ΞΥΡΙΖΑ ειναι πολυ πιο απλη…
  Κατ αρχας οι 12 μαγειροι πρεπει να συμφωνησουν τι στο διαολο εδεσμα θελουν να παρασκευασουν ….
  Σκορδαλια η τεραμοσαλατα???
  Αυτο ειναι βασικο διοτι αν οι μισοι το πανε για σκορδαλια και οι αλλοι μισοι για ταραμοσαλατα το καταπλασμα που θα βγει δεν θα τρωγεται με τιποτε…
  Και για την οικονομια της συζητησης ας πουμε οτι το παμε για σκορδαλια….
  Για να φτιαξεις σκορδαλια δεν μπορεις να αγνοησεις το σκορδον…
  Και το σκορδο σ αυτο τον χωρο ειναι η Ιδεολογια και η πρακτικη της Αννανεωτικης Αριστερας οπως εκφραστηκε τα τελευταια 40 και χρονια μεσα απο την ΕΔΑ το ΚΚΕ εσ την ΕΑΡ τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ με τις απαραιτητες προσαρμογες για τις σημερινες συνθηκες ….
  Ενα τετοιο κομμα του Συγχρονου Δημοκρατικοθ Σοσιαλισμου με δημοκρατια ελευθερια αυτοδιαχειρηση που θα τολμαει καθημερινες εφικτες ριξεις με το κατεστημενο στην προοπτικη του δημοκρατικου δρομου και δεν θα αδιαφορει για την διαχειρηση της καθημερινοτητας και την Κυβερνηση της επομενης μερας…
  Αυτο ειναι το σκορδο…
  Απο κει και περα το αν θα το ανακατεψουμε με ψωμι η με πατατα σε τι ποσοστο και ποσο λαδι θα βαλουμε συζηταται και καθε αποψη σεβαστη και εξεταστεα…
  Αλλα σκορδαλια με κυριο συστατικο τον ταραμα δεν γινεται….
  Εξ αλλου υπαρχουν και αλλου παραγωγοι ωραιοτατης ταραμοσαλατας κατα Περισσο μερια ασχετο αν δεν τρωγεται με τιποτε…
  Και παντα το αυθεντικο προιον υπερεχει και προτιμαται των απομιμησεων…
  Σλκορδαλια λοιπον περιμενει ο Λαος απο τον ΣΥΡΙΖΑ…
  Και αν επιτελους δεν γινει και τωρα αντιληπτο σε λιγο θα μετραμε ποσους ψηφους προσεθεσαν στο καλαθι η ΚΟΕ και ο ΑΚΟΑ αλλα δυστυχως δεν θα φθανουν ουτε για ζητω…

  • Ο/Η Τάσος Αναστόπουλος λέει:

   Ανεξάρτητα από τη συμβατική πολιτική γεωγραφία που ορίζει τις πολιτικές συλλογικότητες ως αριστερές, κεντρώες, δεξιές υπάρχουν κάποια δεδομένα που υπερβαίνουν τις όποιες αντικειμενικές και υποκειμενικές μας εκτιμήσεις.
   Ά) Η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ περιγράφει με υποδειγματικό τρόπο την μετάλλαξη ενός ιδεολογικού ρεύματος σε γραφειοκρατικό μηχανισμό.
   Β) Αποτελεί κραυγαλέα αυταπάτη το να θεωρεί κάποιος ότι η ανανέωση της ελληνικής αριστεράς εξελισσεται γραμικά στο χρόνο και συνεχίζεται απρόσκοπτα με βάση τη διαδοχή ΚΚΕεσ (και Ρήγας Φεραίος), ΕΑΡ, Ανανεωτική Πτέρυγα.
   Γ) Πρέπει επιτέλους κάποιοι να καταλάβουν και όσοι δεν γνωρίζουν να μάθουν ότι η Ανανέωση ήταν Κομμουνιστική Ανανέωση και έπαψε να υπάρχει σε τρία διακριτά αλλά και αλληλοεπηρεαζομενα επεισόδια:(1) Διαδικασίες στο ΚΚΕεσ το 1973 με την επικράτηση Λ.Κύρκου και την παραίτηση του Νίκου Καρά [όσοι δεν γνωρίζουν τα διακυβεύματα εκείνης της περιόδου ας ρίξουν μια ματιά στη διεύθυνση
   http://www.iospress.gr/extra/extra20080419.htm%5D, (2) διαγραφή Β πανελλαδικής και διάλυση του ΡΦ το 1978[τα κάτω των 65 ετών στελέχη της ΑΠ που προέρχονται από τον ΡΦ είναι σχεδό στο σύνολό τους οι ελάχιστοι νομιμόφρονες προς τον Λ.Κύρκο που έμειναν στον διαλυμένο Ρήγα, σας λέει τίποτε αυτό;], (3) διάλυση του ΚΚΕεσ το 1986.
   Συμπερασματικά η οποιαδήποτε επίκληση της ιστορικής συνέχειας της «Ανανεωτικής» (πλέον) αριστεράς οφείλεται ή σε άγνοια ή σε συνειδητή χρήση του όρου ως πολιτικό-εμπορικό σήμα.

 14. Ο/Η Βάσω, Μπραχάμι λέει:

  Φτάσαν για ζήτω όταν έστειλαν τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή το 2004 για 17.000 ψήφους. Φτου φτου φτου σκόρδο στα μάτια μας! Ο Κωνσταντόπουλος, ο Κουβέλης, ο Παπαγιαννάκης και οι άλλοι σκορδομυρίζοντες βγήκαν βουλευτάδες λόγω των ταραμάδων. Ε ρε γιαούρτι που χρειάζεται…

 15. Ο/Η Βάσω, Μπραχάμι λέει:

  Συγνώμη ο Παπαγιαννάκης βγήκε το 2007. Ο Λεβέντης βγήκε το 2004.

 16. Ο/Η Γευσιγνώστης λέει:

  Τen-Τen δεν πιστεύω πως θα ναι καλό να φτιάξουμε ένα ορεκτικό φαί απλά. Πρέπει να φτιάξουμε ένα φαί χορταστικό και νόστιμο. Τα υλικά (συνιστώσες) φαίνονται κατ΄αρχήν αταίριαστα. Το θέμα είναι να μην περιμένουμε το κάθε σεφ να πειράματείζεται(ηγέτης) με την συνταγή και να βγαίνει το φαγητό για πέταμα. Ας είμαστε όλοι οι μάγειροι(ισχυς εν τη ενώση) γιατί με δώδεκα μαγείρους πιο πολύ ισχυει το <<όπου λαούν πολύ μαγείροι αργεί να μαγειρέψει) Η σκορδαλιά που έχεις σα σκεπτικό πιο πολύ ψάρι με σοκολάτα μοιάζει. Και κάτι άλλο πρέπει τους μαγείρους του δικοματισμού όχι μόνο να τους καταδικάζουμε σα ΣΥΡΙΖΑ αλλά να κάνουμε και εντελώς διαφορετικές συνταγές

 17. Ο/Η Βασίλης Μακρίδης λέει:

  Μια απλή παρατήρηση, μια που η κουβέντα πήρε μια στροφή προς την κουζίνα: κανένα υλικό και καμία ιδέα στην μαγειρική δεν θεωρούνται ασύμβατα. Αυτό που χρειάζεται είναι ο κατάλληλος «μάγειρας» που θα «δέσει» τα υλικά σε αρμονικό συνδυασμό μεταξύ τους. Επίσης, κι εδώ ισχύει ό,τι ακριβώς και στη Χημεία: δύο ή περισσότερα στοιχεία έχουν μεταξύ τους, πολλές φορές, εντελώς διαφορετικές ιδιότητες. Η συνένωσή τους όμως, φτιάχνει ένα εντελώς νέο υλικό, με εντελώς δικά του χαρακτηριστικά. Θυμίζει μήπως αυτό (με τις κατάλληλες αναγωγές, βεβαίως) τον ΣΥΡΙΖΑ των ονείρων μας;;; Η δική μου απάντηση τείνει προς το (για να μην πω ότι είναι οριστικά) ΝΑΙ!
  ΥΓ Μια παρατήρηση μόνο για τη Β’ Αθήνας: οι περισσότεροι από εμάς ξεχνάμε ότι, εκτός από όσους από εμάς είμαστε κομματικά οργανωμένοι είτε στον ΣΥΝ είτε σε κάποια άλλη συνιστώσα, υπάρχουν και οι χιλιάδες ανένταχτοι του ΣΥΡΙΖΑ που ψηφίζουν κυρίως με βάση την προσωπικότητα του υποψηφίου και όχι με βάση την τάση ή τη συνιστώσα στην οποία ανήκουν. Και οι προσωπικότητες των Κουβέλη-Παπαδημούλη, ανεξαρτήτως των όποιων διαφωνιών μπορεί να έχω με αυτούς σε ιδεολογικό επίπεδο, οφείλω να παραδεχθώ ότι είναι μεγάλες, όπως και η διαδρομή του καθενός στην Αριστερά. Για τον ίδιο λόγο ο Τσίπρας ψηφίστηκε στην Α’ Αθήνας από τα 2/3 των ψηφοφόρων που έριξαν στην κάλπη ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και ψηφίστηκαν όσοι ψηφίστηκαν και στις υπόλοιπες περιοχές, ανεξαρτήτως του ποια τάση ή συνιστώσα εκφράζουν.

 18. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  κάποιο πρόβλημα έχεις με τα νούμερα ρε Μακρίδη (απο το ένα τρίτο ψηφίστηκε ο τσίπρας, όπως επίσης και οι Κουβέλης, Παπαδημούλης, όχι απο τα δύο τρίτα, αν και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία)…Στα υπόλοιπα συμφωνούμε.

  όσο για τον ΤΕΝ ΤΕΝ
  που αρέσκεται στην σκορδαλιά, αφού του φταίνε οι προσμίξεις και τα ετερόκλητα υλικά, τύπου ΚΟΕ, ΑΚΟΑ «που διώχνουν κόσμο», μπορεί να μας εξηγήσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ με τα γκρουμπούσκουλα ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΑΧΗ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4.5 %, ΚΑΤΙ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΙ ΑΜΟΛΥΝΤΟΣ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ;
  Και ας σταματήσει πια ρε παιδιά αυτή η καραμέλα, εσείς να πάτε στον Περισσό, εσείς στο Πασόκ κι αυτές οι βλακείες. Η συζήτηση έχει ενδιαφέρον όταν γίνεται με όρους πολιτικούς και όχι με όρους καφενείου.

 19. Ο/Η SineNominae λέει:

  Υπάρχουν τρεις σκέψεις που θέλω, πολύ συνοπτικά, να καταθέσω.

  Πρώτον : Είναι δηλωμένη η πρόθεση της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του ΣΥΝ να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
  Στο πλαίσιο αυτό ορισμένα από τα στελέχη της αλλά και φίλα προσκείμενοι εννοούν να επιβάλουν τις απόψεις τους με μεθόδους απόλυτα αντιδημοκρατικές και διόλου συντροφικές.
  Έτσι φτάνουμε στην ευτράπελη πραγματικότητα, ένα εξ’ ολοκλήρου εσωτερικό πρόβλημα του ΣΥΝ, να δημιουργεί συγχύσεις και διαλυτικές τάσεις σε όλο το οικοδόμημα.
  Τι θα γίνει μ’ αυτούς;

  Δεύτερον : Ας υποθέσουμε ότι απαλλασσόμαστε από τους ενοχλητικούς, που πράγματι βάζουν τρικλοποδιές στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ.
  Γνωρίζετε κάποια από τις απειράριθμες διασπάσεις της Αριστεράς που να λειτούργησε υπέρ της προσέγγισης των κινημάτων και της κοινωνίας;
  Άπτεται έστω ελάχιστα της λογικής να ζητάς διεύρυνση της συνεργασίας, την ίδια στιγμή που διασπάσαι;
  Ο σ. Αλαβάνος (για τον οποίο πολλοί πολλά έχουν πει – και θα ειπωθούν κι άλλα) έλυνε τις αντιδικίες «πετώντας τη μπάλα στην περιοχή του αντιπάλου».
  Όταν τρωγόμασταν συναμεταξύ μας για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, έθετε (με διάφορους αριθμητικούς συντελεστές : 5,10,15…55) πολιτικούς όρους που καλούνταν να απαντήσει ο τρίτος. Και η ενδοσκόπηση αναστελλόταν.
  Δικαιώθηκε νομίζω αφού και προεκλογικά ήταν αυτές του οι «μπαλιές» που επικαλεστήκαμε κατά κόρον.

  Τρίτον (και σημαντικότερο) : Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και συνολικά της Αριστεράς διεθνώς, είναι πολιτικό. Δεν τολμάμε να προτείνουμε σήμερα πρακτικές και ώριμες λύσεις που θα προετοιμάζουν το αύριο.
  Είμαστε διατεθειμένοι να σφαγιαστούμε για την ορθότητα της απάντησής μας στο δίλημμα «Επανάσταση ή Μεταρρύθμιση» αλλά ανίκανοι να σχεδιάσουμε δυο βήματα που θα μας φέρουν πιο κοντά στο αύριο.
  Ξεχνάμε -ακόμη και όσοι εξακολουθούμε να αντλούμε έμπνευση από αυτούς- πως δυο κορυφαίοι επαναστάτες, ο Μαρξ και ο Ένγκελς, ήταν πρωτίστως ρεφορμιστές.
  Ίσως γιατί βαρεθήκαμε και δεν τους διαβάζουμε πια (;)

  Οψέποτε αποφασίσουμε να ασχοληθούμε με τα σοβαρά και εγκαταλείψουμε τα ιλαρά, οι Χατζημαργαριτοσαμπατακοκυρκοκωνσταντόπουλοι θα εξαφανιστούν όση στήριξη κι αν τους προσφέρουν οι κονδυλοφόροι της εξουσίας.

  ΥΓ Δεν έχω αντίρρηση να τους εξαφανίσουμε και νωρίτερα ;)

 20. Ο ρεφορμισμός δε θα ήταν καθόλου πρόβλημα εάν εννοούσε και αναζητούσε τρόπους υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Η έναρξη της διαδικασίας υλοποίησής τους θα φανέρωνε τα αντικειμενικά όρια της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας σε σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα της κοινωνίας. Η ανάγκη ανατροπής του καπιταλισμού θα ήταν τότε κοινωνικό αίτημα και όχι ιδέα στα μυαλά μας.
  Η πολιτική ταυτότητα κάποιου θα κριθεί ιστορικά τότε στο αν θέσει τα καπιταλιστικά ως τα όρια των μεταρρυθμίσεων…
  Ξεκινάμε λοιπόν με το να συζητήσουμε ποιες μεταρρυθμίσεις θέλουμε (στην αριστερά φτάσαμε να μη ξέρουμε καλά καλά), πώς πρέπει να δομηθούν ιεραρχικά (ενδιάμεσες διεκδικήσεις), πώς να διεκδικηθούν, από ποια κοινωνικά στρώματα και από ποιες μαζικές δυνάμεις πρέπει και μπορεί να υποστηριχθούν (ποιες είναι οι αναγκαίες ΜΑΖΙΚΕΣ συμμαχίες που πρέπει να γίνουν – τι ενότητα της αριστεράς συμβαίνει με συνιστώσες συνολικής δυναμικής πλην του ΣΥΝ 1500 ατόμων;). Σε αυτά τα ζητήματα δεν έχω εντοπίσει κανενός είδους ουσιαστικό διάλογο στον ΣΥΡΙΖΑ και μου κάνει εντύπωση…Τα 15 σημεία προσωπικά δεν τα λαμβάνω ως τέτοιο και κατά τη γνώμη μου χρειάζονται ριζική αναθεώρηση.

 21. Ο/Η inlovewithlife λέει:

  Διώχτε τους ανανεωτικούς. Η μόνη λύση για έναν σχηματισμό που βρίσκεται μέσα σε έναν άλλο με δηλωμένη θέση να τον διαλύσει.

  Αν είναι τόσο δυνατοί εκλογικά, θα σταθούν και μόνοι τους. Αν πάλι δεν είναι, πράγμα που έχει αποδειχτεί ιστορικά, θα πάνε στο ΠΑΣΟΚ.

  Τα έτσι – γιουβέτσι στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι που του κόβουν τα πόδια και όχι το ότι έχει αριστερή στροφή.

  • Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

   inlovewithlife έβαλες ένα αίτημα αλλά δεν προσδιόρισες σε ποιόν απευθύνεται η προτροπή «διώξτε».
   To ζήτημα αρχίζει και φαίνεται απλό: Χωράνε οι της πτέρυγας (μη τους συγχέουμε με τους ιστορικούς του ανανεωτικού κινήματος-καμιά σχέση) μέσα σε ένα ΣΥΡΙΖΑ των μελών? Σαν ιδεολογικό ρεύμα? Ενδεχομένως κάποιοι θα πουν ναι, κάποιοι είπαν ήδη όχι και προσπάθησαν, αλλά και θα συνεχίσουν να προσπαθούν, να διαλύσουν και αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ που υπάρχει σήμερα. Δεν είναι συμπαγής ομάδα και θα είναι συνεχώς λιγότερο συμπαγής όσο ο ΣΥΡΙΖΑ «γειώνεται» με την κοινωνία και τα κινήματά της και εμβαθύνει την δημοκρατική λειτουργία του. Και επειδή γι’ αυτές οι αποφάσεις λίγα έχουν να πουν οι Πρετεντέρηδες, δεν νομιμοποιούνται, οι αποφάσεις όσων ακολουθούν τις επιλογές της πτέρυγας θα προσδιορίσουν τον αποδέκτη της προτροπής σου.

 22. Επειδή δεν το έκανα αρκετα σαφές, η πρώτη βασική συμμαχία που πρέπει άμεσα να επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρώ πως είναι με το ΚΚΕ. Μια ουσιαστική και βαθιά «επίθεση φιλίας», παρά τις σοβαρές διαφωνίες, που θα έθετε την ηγεσία του ΚΚΕ μπροστά στις ευθύνες της σχετικά με τη διάσπαση του κινήματος, αλλά και θα δημιουργούσε μια ισχυρή δύναμη κρούσης (ένα ενιαίο μέτωπο) απέναντι στις επιθέσεις του κεφαλαίου και της κυβέρνησης. Ένα πρόγραμμα όσο καλό κι αν είναι, δεν έχει καμιά αξία αν δεν έχει την κοινωνική βάση που θα το υποστηρίξει…

 23. Ο/Η ΤΕΝ ΤΕΝ λέει:

  Ξανα μανα κολοκυθια με την ριγανη!!!
  Κλειστες παρεες «διανοουμενων» αυθεντικων η γιαλαντζι δεν εχει σημμασια οι οποιοι λυνουν θεωρητικα τα προβληματα χωρις να εχουν ιδεα τις αναγκες και τις απαιτησεις της κοινωνιας…
  Κλειστες παρεες που αυτοικανοποιουνται ξαναδιαβαζοντας τα κειμενα τους μπροστα στον καθρεπτη χωρις να μπορουν να καταλαβουν η να υποψιαστουν που εχουν γραμμενες τις ανησυχιες και αναζητησεις τους η τερατστικοτεραστια σχεδον παμψηφια της κοινωνιας μας…
  Κλειστες ομαδες «διανοουμενων» που πηραν την μοναδικη περιουσια της Συγχρονης Ελληνικης Αριστερας την Ανανεωτικη Ιδεολογια και πρακτικη του Δημοκρατικου δρομου προς τον Σοσιαλισμο και την καταθεσαν στα ποδια του ΚΟΕ και δεν ξερω ποιου αλλουνου { αληθεια αν ρωτησετε 100 ατομα για το ποιες ειναι οι συνιστωσες του ΣΥΡΙΖΑ ποσες σωστες απαντησεις θα παρετε Μηδεν??? Μιαν??? Μιαν και μισην??? Αααπαπα… οχι πολυ αισιοδοξους σας βρισκω!!! }…
  Κλειστες ομαδες «διανοουμενων» που παρεξηγουνται οταν τους λενε οτι 10 γκρουπουσκουλα δεν κανουν «Μεγαλη Αριστερα» [λες και ειναι ψεματα]που παρεξηγιουνται οταν τους λενε οτι το συντομωτερο ανεκδοτο ειναι Ενωμενη Αριστερα με την συμμετοχη του ΚΚΕ {λες και ειναι ψεματα]που παρεξηγιουνται οταν τους λεει ο Ανδρουλακης {μη ξεχασω του «Αριστερου ρευματος»ηταν κι αυτος]οτι η μονη και μοναδικη κυβερνητικη προταση που ειχε μπροστα του ο Ελληνικος λαος ηταν του ΠΑΣΟΚ [λες και ειναι ψεματα]..
  Κλειστες ομαδες αποκομμενες απ την πραγματικοτητα που πηραν την μονη αξια της μεταπολιτευτικης Ελληνικης Αριστερας την Ανανεωτικη Ιδεολογια του τριτου δρομου και ειναι ετοιμοι να την καταθεσουν στα ποδια αμφιλεγομενων γκρουπουσκουλων οπως ο αειμνηστος Ανδρεας κατεθεσε το «Ελληνικον Σισιαλιστικον Πειραμα» αναμεσα στα ποδια της Μιμής….
  Κλειστες ομαδες εντελως αποκομενες απο την καθημερινη πραγματικοτητα μελη των οποιων μιλανε για τους 17 000 ψηφους που εστειλαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην βουλη!!!!
  Και δεν δυναναται να κατανοησουν την γελοιωτητα του επιχειρηματος.!!!..
  Διοτι αν ηταν να κανουμε τον «Τριτο πολο» και την «μεγαλη Αριστερα» για 17000 ψηφους αστο μανιτσα ας μενει θα την βολεψουμε και μονοι μας!!!
  Κατα τα αλλα ειμεθα τοσο σιγουροι για την ορθοτητα των αποψεων μας που ειμεθα και ετοιμοι να μοιρασωμεν γιαουρτια χωρις να υποψιαζομεθα οτι υπαρχει πιθανοτης να μας τα επιστρεψουν σε τζαντζικι….
  Κλειστες ομαδες αυτοικανοποιουμενων «επαναστατων’ οι οποιοι σου ζητανε να τους εξηγησει πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιασε το Αστρονομικο ποσοστο του 4.5%!!!
  Ατομα κλεισμενα στον αδιεξοδο μικροκοσμο τους που δεν αντιλαμβανονται την γελοιωτητα της ερωτησης…
  Διοτι ενα κομμα που η Ανανεωτικη Αριστερη πολιτικη του απευθυνεται στο 60% τουλαχιστο του Ελληνικου λαου αυτοικανοποιειται στο 4.5%…
  Ατομα που δεν μπορουν να καταλαβουν οτι ο δικοματισμος του 1980 δεν ειναι ο ιδιος με τον του 2009…
  Ατομα που δεν μπορουν να διακρινουν οτι ο Δικοματισμος σημερα ειναι πληρως ξεφτιλισμενος ηθικα και πολιτικα και ο απλος κοσμος ψαχνει εναγωνιως κατι να στηριχθει και να τον αντικαταστησει και βρισκει μπροστα του 10 ξεσαλωμενα γκρουπουσκουλα ετοιμα να τον καραφλιασουν ….
  Ατομα που δεν μπορουν να εξηγησουν γιατι εστω δημοσκολιπα ο ΣΥΡΙΖΑ απο το 18% επεσε στο 3%….
  Ατομα που δεν μπορουν να βγαλουν τις παρωπιδες και να δουν οτι ο σκληρος πυρηνας αυτης της παραταξης που την κρατησε ζωντανη για 40 χρονια σε απειρως πιο δυσκολες συνθηκες αυτο το 3% που επεμενε να την ψηφιζει και να την υποστηριζει πεισματικα για την Ανανεωτικη ιδεολογια και πολιτικη της και οχι γιατι εβλεπε να πλακωνουν τα γκρουπουσκουλα που θα κανανε την «Μεγαλη Αριστερα»{Φου Κυριε φυλακι το στοματι μου!!!}ειναι αυτος που που κραταει ζωντανο τον ΣΥΡΙΖΑ και οχι οι 17 000 απο τα γκρουπουσκουλα που αν κατεβαινανε μονα τους θα περνανε λιγογερους φηφους απο τον Λεβεντη και τον Δημοσθενη τον Βεργη…{Ολοι μαζυ εννοω γιατι ενας ενας αστα να πανε!!!}
  Αυτοφανατιζομενοι περιθωριακοι ‘διανοουμενοι’ που δεν μπορουν να καταλαβουν γιατι ενα μεγελο ποσοστο προβληματιζομενων ψηφοφορων προτιμανε τους Οικολογους η απροβληματιστων τοιουτων ακομη και τον Καρατζαφυραρο και στρεφουν την πλατη τους στον ΣΥΡΙΖΑ προτιμωντας την παραλια παρα αυτον..
  Και επι τη ευκαιρεια ας ανατρεξει ο Συντροφος σε προηγουμενα αποτελεσματα Ευρωεκλογων που ειναι και πιο χαλαρες και πιο συναισθηματικες και να μας πει μηπως υπαρχουν και ποσοστα του Ανανεωτικου χωρου πανω απο 4.5% και αν ξαναυπηρξε αποχη 50% κατα το παρελθον και μηπως ο «Ανανεωτικος» τοτε χωρος ηταν πολυ πιο ελκυστικος απο το σημερινο μορφωμα…
  Δεν θα ζητησω να το εξηγησει διοτι τα παραμορφωτικα γυαλια που φορωμεν δεν το επιτρεπουν αλλα ο κοσμος τουλαχιστον εχει ενστικτο και ξερει να διαλεγει καλυτερους τροπους για να του τα πριξουν…..
  Λαικα αυτο λεγεται «Ο κοσμος τοχει τουμπανο και μεις κρυφο καμαρι»
  Διοτι ακομη και να μην ξερει τι ακριβωσ θελει τουλαχιστον υποψιαζεται πως θα το βρει καλως η κακως κατα το μαλλον η ηττον και ενστικτωδως στρεφει την πλατη του σε κατασκευασμετα τυπου Φρακενσταιν κατασκευασμενα απο «Αριστερους» φωστηρας και πολιτικους του μελλοντος τρομαρα τους…..
  Και ειτε μας αρεσει ειτε οχι ο πολυς και απλος κοσμος Θελει καμια 100 εντιμα και ανιδιοτελη ατομα με συγκεκριμενη Αριστερη Ανανεωτικη Ιδεολογια που θα αναλαβουν την πρωτοβουλια μαζυ με τους περιμενοντες καποια σοβαροτητα και καποιο φως στην ακρη του Τουνελ που θα επιχειρησουν την ανασυσταση της μεγαλης ανανεωτικης Αριστερης παραταξης με την ιδεολογια και πρακτικη του Τριτου δρομου προς τον Σοσιαλισμο με δημοκρατια ελευθερια αυτοδιαχειρηση …
  Την παραταξη που θα ενωσει και θα εμπνευσει μεγαλες μαζες λαου κατω απο τις σημαιες της και θα τις οδηγησει στους καθημερινους αγωνες ρηξης με το κατεστημενο πανω σε εφικτους στοχους και εφαρμοσημες πολιτικες και οχι πολιτικες μαξιμαλιστικης παπαρολογιας….
  Τα υπολοιπα ειναι για να ενθουσιαζομεθα αναμεταξυ μας αντε και για να ριξουμε καμμια κουλτουριαρα γκομενα…
  Μπορειτε να το δημιουργησετε η εστω να το προσπαθησετε???
  Τοτε αμεσα και στις επομενες εκλογες με μια λογικη συνεργασια με τους οικολογους πρασινους οι οποιοι δεν μπορουν να εχουν αλλη πολιτικη πλατφορμα απο της Ανανεωτικης Αριστερας διοτι αλιως αυτοαναιρουνται θα διεκδικησουμε διψηφιο ποσοστο ψηφωνν και θα αποτελεσουμε τον μοχλο της ανατροπης του δικοματισμου….
  Δεν μπορειτε???
  Το σημερινο κενο θα συμπληρωθει ειτε απο τους Οικολογους ειτε απο καποιον αλλον πολιτικο χωρο και εσεις θα μεινετε να αναπολειτε ποσοστα της ταξης του 4.5% και να προσπαθειτε να εξηγησετε με αμπελοπαπαροφιλοσοφιες πως η ενωση ενος κομματος με 10 γκρουπουσκουλα αντι να φερει την «Μεγαλην Αριστεραν» εφερε ακομη ενα γκρουπουσκουλο…
  Αυτη ειναι δυστυχως η πραγματικοτης και δυστυχως και παλι η τεραστια πλειοψηφεια των απλων ανθρωπων εχουν γραμμενες τις ανησυχιες σας και αναζητησεις σας εκει που δεν πιανει μελανι…
  Κατα τα αλλα…
  Το λεει και το Ευαγγελειον..
  Μωραινει ο Κυριος ων βουλετε απωλεσαι!!!..
  Επομενως…
  Κυριε Βοηθησον και ελεησον και φωτησον ταυτοχρονως με τα μεγαλα τα φωτα αυτα για τους Λαγους….
  Φωτησον να επικρατησει η κοινη λογικη και η επαφη με την πραγματικοτητα και οχι η παπαροαμπελοφιλολογια…
  Διοτι αλλεως…
  Εκει εκει στην Β Εθνικη μαζυ με τα Κουκουμελου και τα Κουκουμελι!!!…
  Λυπαμαι αν σας λυπησα αλλα δυστυχως αυτη ειναι η πραγματικοτητα…
  Καρατσεκαρισμενη!!!!

  • Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

   @ ΤΕΝ-ΤΕΝ:

   Σήμερα, στο πολιτικό πεδίο, εμφανίζεται να ερίζουν ορισμένοι για την κληρονομιά του ’68. Θα έλεγα ότι πολλοί νομιμοποιούνται να διεκδικούν ότι αντλούν από εκείνη την αφετηρία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Μήπως και η ΕΛΑ, ή οι δυο ΕΔΑ, δεν ανάγονται στο ίδιο ρεύμα; Αλλά μήπως και το ΠΑΣΟΚ, από άλλη ιδεολογική αφετηρία, δε διεκδικεί σαν κίνημα την εκπροσώπηση της μεγάλης ανανεωτικής τομής του ’68; Και εάν κάνουμε την αφαίρεση, θεωρώντας ότι θα γινόταν μπορετό να εκφραστεί συντεταγμένα το μεγάλο ρεύμα της ανανέωσης που ώθησε στο ’68, μήπως δε θα ήταν σήμερα άλλος ο πολιτικός χάρτης της χώρας;
   Το ζήτημα όμως δεν είναι να δούμε τη δυναμική των τάσεων που τροφοδότησε το ιστορικό ’68 μέσα στην κοινωνία. Γιατί εκεί μπορεί να διερευνήσουμε τη διαδικασία ανασύνθεσης της Αριστεράς σαν ανατρεπτικής δύναμης στο σημερινό αλλαγμένο κόσμο μας. Πολύ γενικά μιλώντας, θα παρατηρήσουμε μια «ρευστότητα» που χαρακτηρίζει τις μεταβατικές περιόδους. Η πάλη των αντιτιθέμενων τάσεων διαπερνάει όλους τους ιστούς της σημερινής Ελλάδας. Η αναταραχή επεκτείνεται και στους περιχαρακωμένους δογματικά χώρους. Στην εκκλησία. Ακόμα και το ΚΚΕ, όπου εξ ιδιοσυγκρασίας, η εισαγωγή κάθε καινοτομίας είναι δυνατόν να απειλήσει με κατάρρευση το οικοδόμημα, δεν μπορεί να παραμένει αδιάβροχο στις εξελίξεις. Εδώ υπάρχει βέβαια και ένας εξωγενής παράγοντας, αν η νέα πολιτική Γκορμπατσόφ μπορεί να θεωρηθεί τέτοια. Πάντως και εδώ θα λειτουργήσει η λογική της πάλης του νέου με το παλιό που σημαδότησε το ’68. Θεωρητικά η έκβαση της πάλης αυτής μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη περιχαράκωση και αμνησία, χαρακτηριστικά των οργανισμών που θνήσκουν.
   Το ελπιδοφόρο όμως μας έρχεται από την επιταχυνόμενη διαδικασία συνειδητοποίησης των νέων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα. Χρειάζεται να αφουγκραστούμε την κίνηση γύρω μας. Δε βλέπουμε να καταρρέουν τα άλλοθι των βολεμένων ιδεολόγων της επανάστασης, για την επανάσταση που θα γίνει «όταν έρθει η ώρα της»; Οι κατάρες που όλο και πολλαπλασιάζονται κατά των δεινών που μας περιτριγυρίζουν δε μετασχηματίζονται σε μορφές συλλογικής δράσης; Δε βλέπουμε άτι στη δίνη της καθολικής επαναστατικής διαδικασίας εξωθούνται και θα εξωθούνται όλο και περισσότεροι, αριστεροί είτε δεξιοί, συντηρητικοί είτε προοδευτικοί, οι σιωπηλές πλειοψηφίες, οι λευκοί των εκλογών είτε οι απέχοντες, όλοι εκείνοι που τους θεωρούμε άθυρμα στο διπολικό παιχνίδι, αλλά μετέχουν και θα μετέχουν όλο και πιο ενεργητικά στην κίνηση για το μετασχηματισμό της ζωής μας;
   Ζούμε μια κίνηση ανατρεπτικού χαρακτήρα. Σ’ αυτή βλέπω την ιστορική συνέχεια του ’68. Στην υψηλή πολιτική κυριαρχεί η λογική του εφικτού που οδηγεί σήμερα στην αναπαραγωγή της εξουσίας. Στο σημερινό γίγνεσθαι το εφικτό εγγράφεται στη λογική της κατάργησης κάθε εξουσίας επί του ανθρώπου. Αυτή είναι η μεγάλη τομή με το παρελθόν.
   Αυτό όμως δεν είναι και το μήνυμα της τομής του ’68; Να αναβαπτιστούμε στο πραγματικά κίνημα που καταργεί την παρούσα κατάσταση πραγμάτων
   .

   Από συνέντευξη του Νίκου Καρρά η απάντηση στα ερωτήματα (?) σου. Respect στον Καρρά και την πολιτική του διορατικότητα.
   (πλήρες το κείμενο στο http://www.iospress.gr/extra/extra20080419.htm )

 24. Κύριε ΤΕΝ ΤΕΝ..αφού η ανανεωτική σας ιδεολογία είναι τόσο σπουδαία όσο λέτε, γιατί επιτέλους δεν την εξασκείτε; Από την εποχή του Μπερλίγκουερ ακόμα περιμένουμε το θαύμα του τρίτου δρόμου…και θα περιμένουμεεεε…
  Συμφωνώ με το ζήτημα της μαζικότητας, αλλά η διαφορά είναι πως η προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο ηγεσίας δε συνιστά σοσιαλιστική προσέγγιση, αλλά αστική. Κάπου χάνει η ανάλυσή σας, παρά τις καλές (και αγωνιώδεις) προθέσεις….

 25. Ο/Η Π.Μ. λέει:

  Αγαπητοί σύντροφοι Αναστόπουλε και Κυριακάκη,
  Επειδή βλέπω ότι έχετε ανακαλύψει το αριστερό-μετρο και το τασι-όμετρο παρακαλώ να με βοηθήσετε και μένα να καταλάβω που ανήκω γιατί τα έχω χαμένα. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
  – Στα 15 μου εντάχτηκα στην ΟΚΔΕ (τροτσικστές). Δηλαδή αντισταλινικός από… κούνια
  – Στα 18 μου στη ΚΝΕ και στο ΚΚΕ του οποίου διετέλεσα στέλεχος μέχρι το 92 από το οποίο διεγράφην (δεν αποχώρησα). Παρά τη μακρά μου θητεία στο ΚΚΕ παρέμεινα αντισταλινικός
  – Στο 12ο Συνέδριο του ΚΚΕ, ως αντιπρόσωπος στήριξα με θέρμη την επιλογή της δημιουργίας του ΣΥΝ, όταν ακόμη τότε η ΕΑΡ δια του σ. Κύρκου δήλωνε ότι «δεν μπορεί μια 18άρα να τα φτιάξει με ένα 70άρη»
  – Ιδρυτικό μέλος του ΣΥΝ. Ανήκα αρχικά στο αριστερό ρεύμα. Αποχώρησα λόγω της θέσης του για το Σχέδιο Αναν (ήμουν υπέρ όπως και το ΑΚΕΛ αρχικά)
  – Σήμερα ως μέλος του ΣΥΝ είμαι ανένταχτος, αν και συμφωνώ με πολλές από τις απόψεις του Κοκκινοπράσινου δίκτυου
  – Είμαι φανατικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ των μελών αλλά διαφωνώ με την προοπτική να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο κόμμα
  – Στις πρόσφατες εκλογές σταύρωσα Βαλαβάνη, Ήσυχο, Στρατούλη, Τσακαλώτο
  – Γουστάρω τον Ψαριανό και μου τη δίνει ο Κοροβέσης
  – Ιδεολογικά ήμουν και είμαι κομμουνιστής. Φαν του Λένιν αλλά συμφωνώ με τον Πουλαντζά «ο σοσιαλισμός ή θα είναι δημοκρατικός ή δεν θα υπάρξει»

  Αγαπητοί σ. τα χω χάσει. Παρακαλώ εντάχτε με κάπου δεν αντέχω άλλο να ζω χωρίς στοιχίσεις και ταμπέλες

  • Ο/Η Aristeros anonymos λέει:

   Ξεστοιχίσου σύντροφε! Διαφορετικά δεν θα τις πάρεις τις πάσες. Και απ’ ότι έχω αντιληφθεί, εδώ μέσα δίνονται και πολλές και καλές

  • Ο/Η Τάσος Αναστόπουλος λέει:

   Σύντροφε Π.Μ. με την άδειά σου ας το ρίξουμε και λίγο στην πλάκα (με μια θεμιτή δόση αυτοσαρκασμού):
   * Δυστυχώς δεν μπορούμε να σε εξυπηρετήσουμε. Το αριστερόμετρο τα’ παιξε. Μάλλον βραχυκύκλωσε ο ανιχνευτής του. Αναγκαστικά θα απαντήσω στο αίτημά σου με ποιοτικά κριτήρια.
   Από δω και κάτω μιλάω σοβαρά.
   **Σύντροφε η πορεία σου αν και φαινομενικά πολύ διαφορετική είναι πολύ όμοια με τη δική μου και ιδιαίτερα ως προς το τελικό αποτέλεσμα. Διαφέρουν βέβαια οι εκτιμήσεις μας ως προς τους Ψαριανό και Κοροβέση. Αλλά αυτές οι δαφορές θα ξεπεραστούν από την ίδια τη ζωή. Αρκεί ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών να προχωρήσει και να μας περιλαμβάνει.

  • Ο/Η stalin λέει:

   Να …….πας στη συμμετοχικη δημοκρατια.

   Ειναι ……αντισταλινικη , χωραει πολλους τροτσκιστες

   Δε θελει μελη , μονον συμμετεχοντες ψηφοφορους

 26. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  Π.Μ.
  αν εσύ αυτό κατάλαβες απο το άρθρο μας, οτι κατατάσουμε τους ψηφοφόρους, τότε ή εσύ δεν διαβάζεις καλά ή εμείς δεν γράφουμε καλά. Εμείς καταγράφουμε τους διαχωρισμούς που ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ κάνουν για τον εαυτό τους και τις τάσεις που ανήκουν, και δεν τα βγάζουμε όλα αυτά απο το μυαλό μας. Αν αυτοί οι διαχωρισμοί ήταν προϊόν φαντασίας δικής μας, τότε και το μπάχαλο του καλοκαιριού δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί. Το να ερμηνεύουμε διαφορετικά την πραγματικότητα είναι θεμιτό, αλλά το να αμφισβητούμε την ύπαρξή της δεν ξέρω αν και σε ποιόν τελικά είναι ωφέλιμο.

 27. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  ΥΓ. Τα σχόλια του ΤΕΝ ΤΕΝ εδώ δείχνουν πολύ εύγλωτα πόσο πραγματικοί ή φανταστικοί είναι οι διαχωρισμοί.

 28. Ο/Η adim λέει:

  @Γιάννης Κυριακάκης
  «μπορεί να μας εξηγήσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ με τα γκρουμπούσκουλα ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΑΧΗ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4.5 %, ΚΑΤΙ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΙ ΑΜΟΛΥΝΤΟΣ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ;»

  Δεν ξέρω αν είσαι ανιστόρητος ή απλώς ψεύτης. Το 1996 ο «ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΙ ΑΜΟΛΥΝΤΟΣ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝ» του Κωνσταντόπουλου πήρε 5,2%.

  • Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

   «ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΑΧΗ»….ούτε ανιστόρητος, ούτε ψεύτης λοιπόν…πάρε πίσω τους χαρακτηρισμούς.

 29. Ο/Η ran tan plan λέει:

  @ TEN TEN:
  Έλα όμως οτι η πλειοψηφία του ΣΥΝασπισμού θεωρεί ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ επιλογή τον ΣΥΡΙΖΑ… Όταν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφωνία στη στρατηγική, η λογική λέει οτι δεν μπορείς να είσαι στο ίδιο κόμμα. Εφόσον πιστεύεις οτι είστε αρκούντως πολλοί με αυτή την άποψη, γιατί δεν προκαλείτε συνέδριο να το θέσετε; Απ’ όσο ξέρω, το καταστατικό του ΣΥΝ δίνει δυνατότητα συλλογής υπογραφών για τη διεξαγωγή συνεδρίου. Ιδού η Ρόδος!
  Όμως η όλη στάση των φορέων αυτής της άποψης (για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ ολόκληρη την ΑΠ), άλλο δείχνει: το μοναδικό επίδικο είναι ποιός θα κρατήσει τη ρεκλάμα, τα γραφεία, την Αυγή και το Κόκκινο). Όλα δηλαδή όσα σιχτιρίζουμε στην ιστορία του ΚΚΕ. Αν ψάχνεις για «σταλινικούς» κοίτα πρώτα πρώτα στον καθρέφτη.

 30. Ο/Η ΓΕΡΟΣ λέει:

  Είναι σαφές ότι ο ΣΥΝ το 2000 και το 2004 έμπαινε με το ζόρι στη Βουλή χάριν πάλι και ψήφων που προέρχονταν απο τον ευρύτερο «χώρο». Η αλλαγή στην ηγεσία με τον Αλαβάνο , η αριστερή στροφή, και η συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ του έδωσαν για δύο φορές την άνετη κοινοβουλευτική παρουσία.Επίσης αν γινότανε διάσπαση όπως απειλήθηκε πρίν τις εκλογές, τότε θα είχαμε δύο ισοδύνανα εξωκοινοβουλευτικά σχήματα, κάτι που υπολόγισε η ηγεσία του ΣΥΝ και διατήρησε την τελευταία στιγμή τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτο που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μετα το 2007 πατήσει γερά στο εκλογικό σώμα, λόγω ότι ηταν αξιωματική αντιπολίτευση μέσα και έξω απο τη βουλή και λόγω ότι μίλαγε για ενότητα γοητεύοντας το λαό της αριστεράς. Σε συνθήκες κρίσης του συστήματος αλλά και δικιάς του, περιμάζεψε τα αποκαϊδια του που αποδείχτηκαν σημαντικά. Αλλιώς η γενική πολιτική του στόχευση:11-14% και 3-4 ευρωβουλευτές τον Ιούνιο και επιστροφή στο λυπηθείτε μας του 3% και ένα ψήφο της εποχής Κωνσταντόπουλου είναι αξιοθρήνητη. Το γενικό ποσοστό του και η απώλεια του 13% των ψηφοφόρων του αποτελεί σημαντική ήττα. Καλό θα είναι να κοπούν οι αναλύσεις περί επιτυχίας (όχι του Κυριακάκη και του Αναστόπουλου) αλλά αυτές που αναφέρονται στην ορθή προβολή του προγράμματός μας (αλλά ΚΚΕ μεριά) κλπ, που συναντάς δεξιά και αριστερά και ας μην συνεχίσω…

 31. Ο/Η Κωστής λέει:

  TEN -TEN –
  Μία απο αυτές τις κλειστές παρέες (με ονομπατεπώνυμα και συμμετοχή σε κινηματικές δράσεις) που αναπνέει καθημερινά τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας γιατί ζει μέσα σε αυτή, και δε χάνει χρόνο πίσω απο τις κλειστές πόρτες κομματικών γραφείων περιμένοντας να της πέσει η «αλήθεια» στο κεφάλι, σε προκαλεί ανώνυμε ten ten αύριο στο Πολυτεχνείο να συμμετέχεις στη συζήτηση για την αριστερά του μελλοντός μας.
  Αν και κομμάτι της δεν κληρονόμσησα και πολλά «από την μοναδικη περιουσια της Συγχρονης Ελληνικης Αριστερας την Ανανεωτικη Ιδεολογια και πρακτικη του Δημοκρατικου δρομου προς τον Σοσιαλισμο». Ίσως την πίκρα που εισπράτω σήμερα κοιτάζοντας αυτούς που ήταν μειοψηφία ως άποψη πάντα στο Ρήγα και το ΚΚΕεσωτερικου να μεταλλάσσονται σε τηλεαστέρες καταθέτοντας το απόλυτο ιδεολογικό τίποτα και την προοπτική της ανευ όρων -πολιτικών και ιδεολογικών- παράδοσης στην Πασοκική Σοσιαλδημοκρατία, δίνοντας αντιπαροχή την κληρονομιά που εσυ αναφέρεις και η οποία ούτε καν τους ανήκει.
  Αναρωτιέσαι ten ten «πως η ενωση ενος κομματος με 10 γκρουπουσκουλα αντι να φερει την “Μεγαλην Αριστεραν” εφερε ακομη ενα γκρουπουσκουλο». Η απάντηση είναι απλή όταν όλοι έχουμε καταλάβει πιά πως το εγχείρημα κτυπιέται απο τους ίδους που θεωρούν ότι το εμπνεύστηκαν. Δεν κατανοώ ωστόσο πως κρίνεις γκρουπούσκουλο το ΣΥΡΙΖΑ του 5,04& 4,6% και κόμμα το ΣΥΝ που μόνο το 1996 μετά απο μία τριετία εκτός βουλής είδε αντίστοιχο ποσοστό. Επιπλέον μετά από 30 χρόνια ένταξης στην ανανεωτική όπως ονομάζεις αριστερά, μάλλον προτιμώ τα γκρουπούσκουλα για συνοδοοιπόρους, από τους τέως συντρόφους μου που τον τελευταίο Ιούνη δήλωναν ότι στην αριστερή τους καρδιά χωρά το ΠΑΣΟΚ, οι Οικολόγοι και ολίγος, αν περισσεύει τόπος, ΣΥΡΙΖΑ. Η ηθική της αριστεράς δεν αναζητάται στη μαζικότητα των ποσοστών. Εκ του αποτελέσματος κρίνεται ότι η πολιτική εντιμότητα των γκρουπούσκουλων και των ανένταχτων αριστερών διατηρεί σήμερα το ποσοστό της ριζοσπαστικής αριστεράς στο 4,6% και ζωντανή την ελπίδα για μιαν αλλη αριστερά.

 32. Ο/Η ΤΕΝ ΤΕΝ λέει:

  Aγαπητα Συντροφια..
  Παμε να δουμε τι καταλαβα απο οσα γραφτηκαν σαν απαντησεις για τον ΤΕΝ ΤΕΝ με το φτωχο μου το μυαλο…
  Βλεπετε ημεις δεν διαθετωμεν Μαστερ Μπατσελορς διδακτορικα και μπακαλορεα…
  Σκετο απολυτηριο εξαταξιου γυμνασιου Ζωγραφου διοτι επρεπε να δουλεψουμε για να ζησουμε απο τα 12 και το μενου δεν περιελαμβανεν ιδιαιτερας σπουδας!!!…
  Αυτο ισως να μας μειονεκτει σε ζητηματα πολιτικης αναλυσης αλλα σας διαβεβαιω οτι μας κανει ποιο συμβατους με την πραγματικοτητα και τις κοινωνικες αναζητησεις των απλων ανθρωπων της καθημερινοτητας…
  Παμε λοιπον…
  Προσωπικα αδιαφορω πληρως για το ποιος ειναι ο κληρονομος του 68…
  Δεν αναφερομαι σε προσωπα και δεν αναγνωριζω σε κανεναν κληρονομικα δικαιωματα επι ιδεων και πολιτικων…
  Πολλους δε απ αυτους που προσπαθουν να κανουν τον «αποκλειστικο αντιπροσωπο» μη σου πω που τους γραφω…
  Διοτι η Αριστερη Αννανεωτικη ιδεολογια του τριτου η Δημοκρατικου δρομου προς τον Σοσιαλισμο δεν ηταν και ειναι μια απλη Ιδεολογια…
  Ειναι σταση και τροπος ζωης….
  Ετσι ειναι κωμικοτραγικο να καθεσαι στην γωνια να περιμενεις οπως λεει ο σ Αγγελος το θαυμα του τριτου δρομου να στριψει απ την γωνια και να πεσει απανω σου…
  Ειναι κατι σαν να περιμενεις να τρακαρεις με την επανασταση του ΚΚΕ!!!….
  Η Ιδεολογια του τριτου Δρομου υπαρχει μεσα στις κοινωνιες και επιδρασε στις οποιες αλλαγες συνεβησαν εντος τους τις τελευταιες δεκαετιες και θα επιδρασει και στο μελλον….
  Και η συμβολη της Ανανεωτικης Αριστερας στην χωρα μας και στην απαγκιστρωση απο τον πολιτικο μεσαιωνα που μεχρι προσφατα σχεδον επικρατουσε ενθαδε [στον βαθμο και στο σημειο που αυτη επετευχθει ]ειναι πολλαπλασια των εκλογικων ποσοστων της μαλλον ανεκτιμητη και ασυγκριτη με αναλογη συνεισφορα διαφορων Γκρουποσκουλων….
  Το οτι το ΠΑΣΟΚ εννστερνηστηκε και εφαρμοσε την πολιτικη αυτη μονο σαν κακογουστο ανεκδοτο μπορει να σταθει…
  Το ΠΑΣΟΚ [διοτι δυστυχως συμβαινει να ανηκωμεν στους παλαιους] κατεβηκε στην αρενα με μια πολιτικη πλατφορμα που μιλαγε για ομοκεντρους κυκλους εθνικη Ανεξαρτησια Λαικη Κυριαρχια κοινωνικη απελευθερωση και αλλες τετοιες παπαρομαλακιες…
  Φυσικα ο στοχος του{ που επετευχθει πληρως }ηταν να δημιουργηση την εναλλακτικη παραταξη εξουσιας στην χωρα πραγμα αδυνατο χωρις την εμμεση τουλαχιστον συμμετοχη του Αριστερου τμηματος του Λαου…
  Ο Κινδυνος του να μην επικοινωνει με την λογικη και την πραγματικοτητα το εκανε να χρησιμοποιει ορισμενες διακηρυξεις της Αννανεωτικης Αριστερας χωρις ουδεποτε να τις πιστεψει η να τις εφαρμοσει…..
  Ηταν ομως μονοδρομος διοτι δεν υπηρχε ουτε υπαρχει αλλη Αριστερη πολιτικη που να μην παιζει μπουνιες με την λογικη και την πραγματικοτητα και το ΠΑΣΟΚ ειχε αναγκη να πεισει εστω και προσκαιρα Αριστερες μαζες οτι η κυβερνητικη που πολιτικη ειναι «αριστερη»εστω και στις διακηρυξεις που ποτε δεν εφαρμοσε….
  Ειναι τουλαχιστον αστοχο λοιπον να λεμε οτι το ΠΑΣΟΚ ειναι κληρονομος και συνεχιστης της Ανανεωτικης Αριστερας που αν δεν λεγεται απο ασχετοσυνη κρυβει και σκοπιμοτητες…
  Εδω ομως για να δουμε και την επιδραση του καταραμενου δογματισμου στην καταταλαιπωρημενη ιστορια της Ελληνικης Αριστερας μπορουμε να πουμε κατι αλλο…
  Μετα την πτωση της χουντας και οταν ετεθει το θεμα της πολιτικης εκφρασης των ρευματων της Αριστερας ριχτηκαν στο τραπεζι τρεις αποψεις…
  ΚΚΕ ΚΚεσ και ενα ευρυ Αριστερο Δημοκρατικο κομμα του τριτου δρομου που δεν θα επετρεπε κατα το δυνατον στον Ανδρεα να παιξει και να κερδισει τον Κοσμο της Αριστερας σαν σε παρτιδα ποκερ…
  Η Τριτη αποψη ηταν του μακαριτη του Ηλια Ηλιου…
  Ειχε απολυτο δικιο.!!!..
  Εγω τοτε ειπα ΚΚΕ εσ και ειχα αδικο…
  Το ιδιο παει να επαναληφθει και σημερα εν ειδη εθιμοτυπικης τελετουργειας….
  Να εγκαταληψωμε την αξια την παραδοση και την παρακαταθηκη της παραταξης και του χωρου στο ονομα μιας δηθεν μεγαλης Αριστερας και μιας δηθεν επαναστατικοτητας εκτος λογικης τοπου και χρονου….
  Υπαρχουν ατομα που εν ετι 2009 προσδοκουν συνεργασια και συμπορευση με το ΚΚΕ!!!!…
  Ελεος και ημαρτον!!!
  Και τα δυο μαζυ.!!!..
  Αν αυτη η προταση δεν ειναι φαβορι για το νομπελ μαλακιας τοτε ποια ειναι γαμω το φελεκι μου???
  Η Ανανεωτικη λοιπον ιδεολογια και η πρακτικη του Τριτου Δρομου προς τον Σοσιαλισμο με δημοκρατια Ελευθερια και αυτοδιαχειρηση προσαρμοσμενη στις σημερινες συνθηκες και καταστασεις ειναι αδιαπραγματευτη για τον χωρο…
  Τωρα για το ποιος ειναι κληρονομος και απο ποιον πρεπει να παρουμε αδεια για να τον Εφαρμοσωμεν αυτα ειναι φαιδροτητες…
  Οπως φαιδροτητες ειναι το οτι Ανανεωτικη Αριστερα σημαινει κυβερνητικη συνεργασια με το ΠΑΣΟΚ και οτι η Ιδεολογια της σε καθιστα αυτοματως επαναστατη Β κατηγορειας και αποτελεσματικοτητας..
  Φαιδροτητες και παπαρομαλακιες ικανες για το διαγαλαξιακον σχετικον βραβειον παπαρομαλακιας.!!!..
  Αντιθετως δεν ειναι καθολου φαιδροτητα οτι η Αριστερα πρεπει επιτελους να επιχειρησει να επανακτησει τις μεγαλες μαζες που της απεσπασε δολιως το ΠΑΣΟΚ και ο μονος πολιτικος δρομος να το πετυχει αυτο ειναι ο Αννανεωτικος δρομος και ιδεολογια….
  Τωρα καποιος αλλος συντροφος θετει το ερωτημα γιατι δεν εξασκουμε την Σπουδαια ανανεωτικη Ιδεολογια μας…
  Κατ αρχας τι ειναι η Ιδεολογια επαγγελμα να την εξασκησωμεν.???..
  Διοτι και φυσικα την εξασκουμε και οχι μονο την εξασκουμε αλλα μας κανει και καλυτερους ανθρωπους διοτι η ιδεολογια δεν ειναι κατι ξερο και μαραμενο ειναι τροπος και σταση ζωης…
  Προφανως η ερωτηση θα επρεπε να διατυπωθει γιατι αυτη η σπουδαια ιδεολογια δεν ηγεμονευσε και δεν κυριαρχησε στην Ελληνικη Αριστερα οπως φυσιολογικα θα επρεπε να συμβει….
  Ειναι μεγαλη και λυπητερη ιστορια…
  Κατ αρχας αυτη η ιδεολογια πολεμηθηκε λυσαλεα και με παντιους τροπους με συκοφαντιες και χτυπηματα κατω απο την μεση και αφανταστη χυδαιοτητα απο ολο το φασμα των πολιτικων δυναμεων στην Ελλαδα…
  Απο την Ακρα δεξια εως την Ακρα Αριστερα και απο καθε ειδους κατεστημενο και οργανωμενο συμφερον…
  Διοτι ηταν η μονη ιδεολογια και πολιτικη πρακτικη που απειλουσε κατεστημενα και συμφεροντα με ανατροπη στην πραξη και οχι στα λογια και αφορουσε οχι μονο στην Αρχουσα ταξη αλλα μεσα και στην ιδια την Αριστερα…
  Μια επισκεψη στην αναφορα της Σι Αι Ει για τις πολιτικες δυναμεις και τον βαθμο επικινδυνοτητας τους για το κατεστημενο στην Ελλαδα τα πρωτα μεταπολιτευτικα χρονια που δημοσιευτηκε στο ΑΝΤΙ της εποχης εξηγει γιατι αυτη η Ιδεολογια και πρακτικη πολεμηθηκε διαστρευλωθηκε λοιδοριστηκε παραμορφωθηκε και καταξεσκιστηκε χυδαια απο ολο το πολιτικο φασμα και ολα τα οργανωμενα συμφεροντα ανεξαρτητως χρωματος…
  Υπαρχουν φυσικα και αλλοι λογοι το χαμηλο πολιτικο επιπεδο του μεσου πολιτη η αδυναμιας της Αριστερας να απογαλακτισθει απο το Σταλινικο παρελθον της η ιδιοσυγκρασια του Ελληνα η του υψους η του βαθους η ασπρο η μαυρο αμομη και λογοι θρησκευτικοι η και καταλοιπα της Τουρκοκρατιας αλλα και αλλοι ακομη που εξηγουν την αποτυχια υπο αυτες τις απαραδεκτες συνθηκες ης Ανανεωτικης Ιδεολογιας στο να επικρατησει και να κυριαρχισει οπως ηταν το φυσιολογικο και αναμενομενο..
  Λογοι που δεν ειναι του παροντος ουτε ειμαι ο καταλληλοτερος αλλα εξηγουν[ μαζυ με το γεγονος οτι η Ιδεολογια αυτη και παρακτικη για να αποδωσει θελει συνδεση και συμμετοχη των μαζων] το γιατι αυτη η ιδεολογια δεν ηγεμονευσε οπως της αξιζε πραγματικα στην Ελληνικη Αριστερα…
  Ακομη και σημερα υπαρχουν συντροφοι που συνχεουν την Ανανεωτικη ιδεολογια με συγχωνευση με το ΠΑΣΟΚ!!!
  Διαγαλαξιακη παπαρομαλακια αλλα για να κυκλοφορει τοσο ευρεως εξαγει συμπερασματα για την μανια και την ποιοτητα της πολεμικης που γινεται σ αυτη την ιδεολογια…
  Ο Κομβος ομως εφθασε στο χτενι που λενε….
  Η ιδεολοδια και η πρακτικη του χωρου πρεπει να ειναι και ειναι αδιαπραγματευτη…
  Και αυτο ειναι πανω απο συσχετισμους δυναμης μηχανισμων που ολοι ξερουμε πως δημιουργουνται και πως λειτουργουν μεσα στην δογματικη κυριως Αριστερα…
  Η ταν η επι τας…
  Συριζα χωρις αννανεωτικη Ιδεολογια και πρακτικη δεν υφισταται για το κομματι εκεινο της βασης του που επιμενει μετα μανιας 40 χρονια τωρα να φυλαει θερμοπυλες για την διατηρηση αυτου του χωρου…
  Οποιαδηποτε δραση μηχανισμων και κατασκευης πλειοφηφειων δεν μπορει να σταθει ικανη να ανατρεψει την προδιεγραμμενη πορεια του Εγχειρηματος σε μια τετοια απευκταια περιπτωση…
  Και τα ενδεχομενα ειναι δυο και μονον δυο…
  Ανανεωτικος ΣΥΡΙΖΑ με πλατειες προγραμματικες συνεργασιες πανω σε εφικτους στοχουν με τους Οικολογους κατα προτεραιοτητα αλλα καο οποιονδηποτε πληρει τις προυποθεσεις αναπτυσομενος γρηγορα και αποτελων τον μοχλο ανατροπης του σαπιου σημερινου καθεστωτος διαφυλασσων την αυτοτελεια και αυτονομιαν του σαν κορη οφθαλμου..
  Η Δογματικος ΣΥΡΙΖΑ αναλωνομενος σεο ψευτοεπαναστατικες αναζητησεις και αλλες παπαρομαλακιες που θα συρικνωνεται συνεχως μεχρι να εξωμειωθει με ενα απο τα γκρουπουσκουλα που τον αποτελουν..
  Μεση λυση δεν υπαρχει..
  Και να ειστε σιγουροι οτι οι Ανανεωτικοι θα βρουν τον δρομο τους μεσα απο νεους αγωνες και νεες συνεργασιες που οσο και να σας στεναχωρησουν δεν θα περιλαμβανουν το ΠΑΣΟΚ…
  Διοτι αν ηταν να πανε στο ΠΑΣΟΚ θα πηγαινανε 40 χρονια τωρα και μια προχειρη ματια σ οσους πηγαν εκει θα σας πεισει..
  Σχεδον ολοι απο το Αριστερο ρευμα και αλλα γκρουπουσκουλα προερχονται και ελαχιστοι[ και αν] απο την Ανανεωση…
  Αυτη ειναι η κατασταση και ξαναλυπουμαι αν σας ξαναλυπησα….
  Οσο για το αρθρο του συντροφου Νικου Καρρα ηταν πραγματικα υπεροχο….
  Το εδωσα μαλιστα στην συζυγον μου να το διαβασει που επισης ειναι πτυχιουχος εξαταξιου γυμνασιου…
  Οταν τελειωσε την ρωτησα τι καταλαβε…
  Απολυτως τιποτε μου απαντησε!!
  Γιατι αραγε???
  Τελειωνοντας σας διαβεβαιω οτι τα περι γραφειων σημαιων καρεκλων οφιτσιων και ρεκλαμων τα εχω γραμμενα κανονικα και δεν με αφορουν και αν λεω ψεματα να να μου καει ο σκληρος.!!!..
  Με την συνειδηση μου παλευω και αλλες υποχωρησεις δεν κανω διοτι προκειται για θεματα αρχης…
  Η Ταν η επι τας λοιπον…
  Η ΣΥΡΙΖΑ με τα χαρακτηριστικα που ονειρευονται γενιες και γενιες απλων Αριστερων πολιτων η αντε γεια!!!
  Και σας διαβεβαιω αγαπητοι συντροφοι…
  Σε μια τετοια απευκταια περιπτωση θα ειναι πολυ σκληρη η μοναξια που θα προκυψει για του εναπομειναντας…
  Ειναι πολυ σκληρη η μοιρα του Γκρουπουσκουλου!!!
  Μακαρι και να κανω λαθος…
  Αλλα ειναι καρατσεκαρισμενο!!!
  Μα τις 12 συνιστωσες!!![πως λενε στα 12 ευαγγελεια..ετσι ακριβως!!!]

 33. Ο/Η Βασίλης Μακρίδης λέει:

  Φαίνεται ότι ο σύντροφος (για πόσο ακόμα, άραγε; ) ΤΕΝ ΤΕΝ, θεωρεί όλους εμάς τους υπόλοιπους ΣΥΡΙΖαίους κάτι σαν Ντιπόν και Ντιπόν (για όσους δεν ξέρουν το εν λόγω κόμικ, είναι το δίδυμο των ηλίθιων μπάτσων που μονίμως κυνηγούν τον Τεν Τεν όπου και να πάει)… Αν όχι από αστυνομικής άποψης, τουλάχιστον από διανοητικής… Ας κάνουμε λοιπόν μιαν ανάταξη στο μυαλό μας, το οποίο υπέστη πολλαπλά κατάγματα από τα «τούβλα» του συντρόφου, γιατί νομίζω ότι μερικοί από εμάς απλά δημιουργούν μια τεχνητή πραγματικότητα γύρω τους, απλά και μόνο για να ισχύουν οι προσωπικές τους δοξασίες.
  Πρώτα απ’ όλα τα περί «ανανεωτικής ιδεολογίας»: καταρχάς ποτέ η μετέπειτα ονομασθείσα «Ανανεωτική Αριστερά» δεν χρησιμοποίησε τον όρο «Τρίτος Δρόμος». Αυτός ο όρος ανήκε και ανήκει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στη διεθνή Σοσιαλδημοκρατία και, ειδικότερα στη χώρα μας, τον έκανε «σημαία» του το ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ Εσωτερικού και οι μετέπειτα μετεξελίξεις του (ΕΑΡ και ΚΚΕ Εσωτ.- Ανανεωτική Αριστερά, μέχρι τη σημερινή ΑΚΟΑ) μιλούσαν για «αδογμάτιστο» (σε αντιπαραβολή με τον «δογματικό» του ΚΚΕ) σοσιαλισμό ή/και κομμουνισμό ή για σοσιαλισμό/κομμουνισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Αυτοπροσδιορίζονταν δε ως «αδογμάτιστοι» (αρχικά) και «ανανεωτικοί» (μετέπειτα) κομμουνιστές. Ο περίφημος Τρίτος Δρόμος του ΠΑΣΟΚ μιλούσε για «μεικτή οικονομία» (σαν να λέμε μονοπώλια και σοβχόζ μαζί :-Ρ ) και οι θέσεις του μετά το 1981 ουσιαστικά το προσδιόρισαν οριστικά ως ένα καθαρόαιμο σοσιαλδημοκρατικό (και όχι σοσιαλιστικό, πλέον) κόμμα, το οποίο ακολούθησε κατά γράμμα την πορεία ιδεολογικής παρακμής των «αδελφών» του ανά την Ευρώπη και, απλά είχε την τύχη να έχει απέναντί του την χειρότερη και πιο αρτηριοσκληρωτική Δεξιά όλης της «καθ’ ημάς» Δύσης.
  Δεύτερον, τα συνθήματα που υπέκλεψε το ΠΑΣΟΚ δεν προέρχονταν από τον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς, αλλά απευθείας από το ΚΚΕ! Θυμηθείτε ότι, όταν το ΚΚΕ Εσωτ. και η ΕΔΑ μιλούσαν πριν από το 1981 για «ΕΟΚ των εργαζομένων», το ΠΑΣΟΚ μιλούσε ξεκάθαρα για έξοδο από το ΝΑΤΟ κι έλεγε «ΌΧΙ στην ΕΟΚ των μονοπωλίων». Με προφανή στόχο, φυσικά, την υποκλοπή ψήφων από το ΚΚΕ, που ήταν η μεγαλύτερη «δεξαμενή» ψήφων την εποχή εκείνη. Το 10-11% που είχε το ΚΚΕ την εποχή εκείνη ήταν σαφώς ελκυστικότερο από το 3 με 3,5% της Ανανεωτικής Αριστεράς, την οποία οι ΠΑΣΟΚοι της εποχής, με την αλαζονεία που τους διέκρινε, θεωρούσαν ότι την είχαν περίπου «στο τσεπάκι τους».
  Τώρα, σε ό,τι αφορά το ύφος γραφής του εν λόγω συντρόφου: απορώ τι κοινό έχει αυτός ο άνθρωπος με εκπροσώπους της Ανανεωτικής Πτέρυγας όπως ο Φώτης Κουβέλης και ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Ή, για να τιμήσουμε και τη μνήμη τους, ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης και ο Γρηγόρης Γιάνναρος. Η ηπιότητα και η μετριοπάθεια (με την θετική τους έννοια) που χαρακτήριζε ή/και χαρακτηρίζει τους εν λόγω συντρόφους, απουσιάζει παντελώς από το ύφος του σ. ΤΕΝ ΤΕΝ. Στην ουσία ο σύντροφος αναπαράγει το ύφος δηλώσεων του Μαργαρίτη, του Χατζησωκράτη, του Σαμπατακάκη και του Λυκούδη, αλλά προς το πιο «αγοραίο» και «μπρουτάλ», ελλείψει βέβαια, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, της απαραίτητης υποδομής και παιδείας την οποία διαθέτουν οι προαναφερόμενοι και τους βοηθάει να «στρογγυλεύουν», πού και πού, τις «γωνίες». Ένα τέτοιο ύφος όμως, εκτός του ότι ακυρώνει κάθε προσπάθεια για σοβαρό διάλογο, ουσιαστικά καταδεικνύει και την έλλειψη πειστικών επιχειρημάτων από την πλευρά της Ανανεωτικής Πτέρυγας για την γενική της στάση τους τελευταίους μήνες και, ειδικά κατά τις δύο προεκλογικές περιόδους. Αποκαλώντας «γκρουπούσκουλα» συλλήβδην όλες τις (πλην ΣΥΝ) συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ (και λησμονώντας, παράλληλα, τις συνεργασίες που γίνονταν εδώ και πολλά χρόνια ανάμεσα στην Ανανεωτική Αριστερά και αυτές τις οργανώσεις, είτε στα Πανεπιστήμια, είτε σε κοινωνικά κινήματα και οργανώσεις όπως το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ), ο σύντροφος ΤΕΝ ΤΕΝ απαξιώνει γενικότερα τη συνεργασία των αποκομμένων, παλιότερα, μεταξύ τους τμημάτων της Αριστεράς, αντιπροτείνοντας ουσιαστικά τη συνεργασία της Ανανεωτικής Αριστεράς με τη Σοσιαλδημοκρατία, πείραμα που πολλάκις και πλειστάκις τα τελευταία 30 χρόνια έχει γνωρίσει αποτυχίες, αφού η λογική της Σοσιαλδημοκρατίας εδώ και αρκετές δεκαετίες είναι λογική διαχείρισης του συστήματος και όχι εξόδου από αυτό.
  Αυτό που διακρίνεται, πλέον, μέσα στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο ξεκάθαρες τάσεις σε ό,τι αφορά στις συνεργασίες με τους όμορους πολιτικά χώρους: η μία (με όλες τις επιμέρους διαφωνίες που εκφράζονται από διάφορες πλευρές) μιλάει για προσέγγιση με όλους τους χώρους της υπόλοιπης Αριστεράς (του ΚΚΕ και των «εξωκοινοβουλευτικών» συμπεριλαμβανομένων) στη βάση της δημιουργίας ενός τρίτου, αριστερού πόλου στο πολιτικό μας σύστημα, που θα μπορέσει να παλέψει από καλύτερες θέσεις για τον κοινωνικό μετασχηματισμό. Η δεύτερη (που εκφράζεται σχεδόν αποκλειστικά από την Αν. Πτέρυγα του ΣΥΝ) αποκλείει μετά βδελυγμίας κάθε συνεργασία με το ΚΚΕ, αλλά και με πολλές ομάδες της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και «βλέπει» συμμάχους μόνο προς τη μεριά των Οικολόγων Πρασίνων (σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που να καλέσουν ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσουν στις Ευρωεκλογές του Οικολόγους-Πρασίνους! ) και (γκα-γκαν, γκα-γκααααν!!!) του ΠΑΣΟΚ. Επιχειρημολογεί μάλιστα ο σύντροφος, λέγοντας πως η Σοσιαλδημοκρατία του σήμερα διαφέρει σημαντικά από αυτή του χτες. Συμφωνώ: η σημερινή Σοσιαλδημοκρατία είναι κατά πολύ χειρότερη από την τότε. Ίσα ίσα λοιπόν, εάν κάποτε θα έπρεπε να τεθεί θέμα συνεργασίας, αυτό θα έπρεπε να τεθεί τότε, παλιά, που το ΠΑΣΟΚ διατηρούσε κάποια «αριστερά» στοιχεία. Αλλά το ΠΑΣΟΚ τω καιρώ έκείνω ήταν απασχολημένο με την αυτοδυναμία του, οπότε… τζίφος!!!

 34. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  adim
  επειδή σου αρέσει να βρίζεις, διάβασε πρώτα καλά τι έγραψα: εγώ έγραψα οτι ο Σύριζα παίρνει πάνω απο 4,5% «ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΑΧΗ»…Ασφαλώς και γνωρίζω την επίδοση επι Κωνσταντόπουλου το 1996, μόνο που έγινε μια φορά και στις επόμενες πέσαμε πάλι στο 3,κάτι. ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Ως εκ τούτου τους χαρακτηρισμούς στους επιστρέφω όπως ήρθαν, και επιπροσθέτως άνοιξε τα ματάκια σου και διάβαζε με προσοχή αυτά που γράφω, και όχι να απαντάς με βάση αυτά που φαντάζεσαι οτι γράφω.

 35. Αγαπητέ σύντροφε ΤΕΝ ΤΕΝ, δε χρειάζεται πτυχία και μεταπτυχιακά για να μπορεί κανείς να σκεφτεί λογικά και σφαιρικά. Συμβαίνει όμως το εξής: μέσα από την καθημερινή μας εμπειρία συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε τυπικά – που σημαίνει πως αναπαράγουμε τις κυρίαρχες ιδέες της κοινωνίας στην οποία ζούμε. Εγώ νομίζω πως μπορώ να κατανοήσω τις ανησυχίες σας (είναι ολοφάνερο πως είστε πολύ μεγαλύτερος από εμένα), ακόμα και την οργή σας για τον ακατάσχετο καταιγισμό ιδεών – πολλές φορές χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση – με αποτέλεσμα να σας οδηγούνε σε θέση άμυνας. Πολλές φορές έχω κι εγώ ανάλογη αίσθηση, παρόλο που αντιμετωπίζω τα πράγματα από διαφορετική οπτική.
  Ωστόσο, το ζήτημα της αριστεράς και του σοσιαλισμού δεν είναι μόνο ελληνικό, ούτε ανακαλύφθηκε σήμερα, ούτε καν μπορούμε εμείς οι νεώτεροι να καταλάβουμε τι εννοείτε με τον όρο «ανανεωτική ιδεολογία ως τρόπος ζωής».
  Ναι, αλλά η πολιτική δεν είναι απλά τρόπος ζωής για τους αριστερούς («ζω σαν αριστερός», που σημαίνει είμαι καλός άνθρωπος, δεν κλέβω, βοηθάω, συμμετέχω σε πολιτικές δράσεις υπερασπίζοντας με πάθος την ιδεολογία μου – που παρεπιπτόντως είναι και αντιδογματική…;) – είναι πολιτικά προγράμματα που σκοπό έχουν να κινητοποιήσουν μεγάλες κοινωνικές μάζες προς την κατεύθυνση αλλαγής της ζωής τους. Συνεπώς εγώ θα περίμενα να μας εξηγήσετε το πολιτικό πρόγραμμα αυτού που εκπροσωπείτε και προπαντώς ποιες κοινωνικές δυνάμεις και υπό ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις θα το υλοποιήσουν.
  Θέλω να τονίσω επίσης πως για να προκύψει η ανάγκη μιας «ανανεωτικής» προσπάθειας, ή αντιδογματικής, αντιολοκληρωτικής κλπ. , όταν προέκυψε, σημαίνει πως υπήρχε το αντίπαλο του δογματισμού, του ολοκληρωτισμού, του ξεπερασμένου. Αυτό ήταν καλό κατά τη γνώμη μου, όταν συνέβη, αλλά όχι επαρκές. Όχι επαρκές γιατί δεν είχε στα σοβαρά δική του ύπαρξη, ώστε επέλεξε να σέρνεται πίσω από την μικροαστική ιδεολογία και γι αυτό δεν ενέπνευσε ποτέ μεγάλες μάζες, αφήνοντας στην Ελλάδα το εργατικό κίνημα κάτω από τη σταλινική επιρροή – και τελικά άφησε τεράστιο χώρο για τη δημιουργία ενός νέου μαζικού εργατικού κόμματος που μπορούσε με άνεση να συνδέει πολιτικά τα πιο ασύνδετα και αντιφατικά στοιχεία (από τον εθνικισμό μέχρι το μαρξισμό). Περιέργως το ΠΑΣΟΚ το ’74 ήταν το μοναδικό κόμμα που έλεγε πως θα εθνικοποιήσει τις τράπεζες και τη μοναστηριακή περιουσία – και μπορούσε να τα υλοποιήσει…ασχέτως αν η ηγεσία του είχε πολύ σοβαρούς λόγους να μην το κάνει.
  Σήμερα η ιδεολογία που υποστηρίζετε εδώ, κατά τη γνώμη μου είναι απλά ξεπερασμένη. Το αντίπαλο δέος στο εξωτερικό δεν υπάρχει. Στο εσωτερικό ο σταλινισμός μπορεί να παλεύει με νύχια και με δόντια να κρατήσει αυτές τις μνήμες και τον εαυτό τους, αλλά αναπόφευκτα θα μπει σε σοβαρή κρίση όσο ξεδιπλώνεται η κοινωνική κρίση.
  Ο ΣΥΝ λοιπόν και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δουν προς τα εκεί – προς τους αγωνιστές εργαζόμενους που θέλουν πραγματικές απαντήσεις στα προβλήματά τους, τα οποία όλο και τους σπρώχνουν στο δρόμο του αγώνα. Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βελτιωθούν πολύ. Να γίνουν πολύ πιο συγκεκριμένα, να αναπτύξουν την πολιτική τους σκέψη, τη θεωρητική κατάρτιση όλων των μελών και την εσωτερική δημοκρατία, να πείσουν υπομονετικά τις μάζες για το πρόγραμμά τους. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς τα μπρος κατά την ταπεινή μου γνώμη.

 36. Ο/Η ΤΕΝ ΤΕΝ λέει:

  Tο περιμενα το «ταπωμα»…..
  Λεω ως μη διαθετων επαρκην Μαρξιστικην μορφωσιν…
  Καποιος θα ανοιξει το επιτομον σαβουαρ βιβρ του Ζαμπουνη θα βρει οτι καποιο πηρουνι δεν το εχω τοποθετησει σωστα καποια προποσις δεν ειχεν το αρμοζων συντακτικον και υφος και θα με καταχεριασει..
  Ειναι αδυνατον να το αποφυγω!!!….
  Οπως ειναι ομως και αδυνατον να βλεπεις για πολλοστη φορα να επερχεται ενα πολιτικο εγκλημα και να σκεπτεσαι τον Ζαμπουνην…
  Διοτι τοτε κινδυνευεις να χαρακτηριστης ευγενεστατος μεν μαλακοπυτουρας δε..
  Παρ ολα αυτα συμφωνω πληρως με την προτασιν…
  «γιατί νομίζω ότι μερικοί από εμάς απλά δημιουργούν μια τεχνητή πραγματικότητα γύρω τους, απλά και μόνο για να ισχύουν οι προσωπικές τους δοξασίες»
  Δεν ξερω ομως σε ποιον απευθυνεται…
  Για εναρξη αυτοκριτικης ομως ειναι ιδανικη….
  Κατα τα αλλα εγω με το φτωχομου το μυαλο οταν λεω τριτο δρομο προς τον Σοσιαλισμο εννοω τον δρομο που διαχωριζεται απο αυτον το Δογματικου ΚΚΕ και της Σοσιαλδημοκρατιας…
  Τωρα αν η ταμπελα η το ονοματεπωνυμον ειναι λαθος ζητω ταπεινα συγνωμην…
  Περιεγραψα ομως καθαρα τι εννοω ωστε τετοια καταχεριασματα να ειναι ολιγον και εκ του πονηρου….
  Ειπα καθαρα πως ο χωρος αυτος πρεπει να εχει ως Ιδεολογια την μεταβαση στον Σοσιαλισμο με δημοκρατικο τροπο και διαδικασιες σε ενα σοσιαλισμο με Ελευθερια Δημοκρατια και αυτοδιαχειρηση…Πρεπει να τολμα και να επιδιωκει καθημερινες οριμες και εφικτες ρηξεις με το κατεστημενο και προς την κατευθυνση του Σοσιαλισμου εξασφαλιζων την συγκαταθεση του 51% του Λαου τουλαχιστον .Οστις Λαος αποφασιζει εν λευκω ποτε θα κινηθωμεν προς τον Σοσιαλισμον αλλα και ποτε θα οπισθοχωρησωμεν απο τον στοχον μας…Δια τον σκοπον αυτο πρεπει να επιδιωκει ευρυτατες πολιτικες συμμαχιες με κοινωνικες ομαδες κομματα οργανωσεις και κινηματα βασει ορισμενων ορων προυποθεσεων και προγραμματικων συγκλησεων…Επομενως το κομμα οχι μονο πρεπει να επιδιωκει αυτες τις συγκλησεις και τις συνεργασιες αλλα πρεπει και να μαχεται για να τις δει πραγματοποιουμενες και σε καμμια περιπτωση δεν πρεπει να τις φοβαται η να τις αποκλειει προκαταβολικα…
  Αυτα και καποιες αλλες βεβαια αρχες και αξιες που εχει κατωχηρωσει διαχρονικα η Ανανεωτικη Αριστερα για τις σχεσεις στο εσωτερικο της και τις αντιστοιχες με την κοινωνια..
  Τωρα αν αυτο λεγεται τριτος δρομος προς τον Σοσιαλισμον Δημοκρατικος δρομος προς τον Σοσιαλισμον η τριτον τριστρατον αριστερα δεν νομιζω οτι ειναι το κυριον αν και ξαναζηταω συγνωμην που οι Μαρξιστικαι μας γνωσεις δεν ειναι τοσο υψηλαι ωστε να το προσδιορισωμεν επακριβως…
  Διοτι δυστυχως περιελαμβανομεθα εις την κατηγορειαν των »χεσε μεσα Πολυχρονη που δεν γιναμε ευζωνοι»
  Τα παραπανω ομως αποτελουν την περιουσια και την παρακαταθηκη της Ανανεωτικης Αριστερας και ειναι αδιαπραγματευτα….
  Διοτι χωρις τα ανωτερω Ο Συριζα σταματα να ανηκει στον Χωρο της Αννανεωτικης Αριστερας μετατρεπεται αυτοματως σε δορυφορο του ΚΚΕ…
  Και αυτο αλλους μεν μπορει να τους εξηταρει αλλα εμενα και λιγους εστω ακομη τους αναγουλιαζει…
  Και χεστηκε η φοραδα στ αλωνι θα μου πειτε αν ξεκουμπιστεις και φυγεις…
  Σωστο κι αυτο!!!…
  Το θεμα ομως δεν ειναι αυτο…
  Το θεμα ειναι οτι μια τετοια στροφη του Συριζα θα τον καταστησει απο χερι αποκρουστικο απο τις μεγαλες μαζες των απογοητευμενων απλων ανθρωπων που ψαχνουν μια διεξοδο στην καθημερινη πολιτικη μιζερια τους…
  Οπως εχει καταστησει αποκρουστικο το ΚΚΕ που παρολη την οργανωση και τις δυνατοτητες του βλεπει και θα βλεπει τα εκλογικα ποσοστα του να φυλλοροουν εως οτου να φθασουν στο φυσιολογικο 3%…
  Παρ ολον που στο προσεχες συνεδριον του με ποσοστον 99,99999999% θα επικυρωσει την ορθοτητα της πολιτικης του!!!
  Με ενα λογο μια τετοια στροφη θα οδηγησει μαθηματικα στην γρουποσκουλιαση!!
  Και οποιος δεν το βλεπει παρολο που ξερω οτι παραβαινω το Σαβουαρ Βιβρ Ζαμπουνη ειναι μακαλοπυτουρας.!!!..
  Και ξανασημειωτεον εδω δεν μιλαω για προσωπα και πτερυγες μιλαω για Ιδεολογια και πολιτικη πρακτικη του ΣΥΡΙΖΑ οι οποιες και εινα αδιαπραγματευτες…
  Τωρα αν καποιος αυτοαναγορευομενος προστατης η προμηθευτης αυτης της ιδεολογιας αποδειχθει σκερβελες τοτε πισσα και πουπουλα και εγω πρωτος!!!
  Παμε ομως και σε μερικα σχολιακια ετσι για την ιστορια σ οσα ανεφερε ο σ [γιαποσο ακομα αραγε] Μακριδης..
  Το ΠΑΣΟΚ και φυσικα οσο ηταν αντιπολιτευση δανειστεικε η καταχραστηκε συνθηματα της κομμουνιστικης Αριστερας για να αποκοψει η και να παραπλανησει τον κοσμο της Αριστερας και να τον οδηγησει εκει που ηθελε αυτοπροβαλομενο ως Αριστεροτερο της Αριστερας…
  Οταν εγινε Κυβερνηση ομως ειχε την αναγκη οι διακυρηξεις του και η πολιτικη του να μην παιζουν μπουνιες με την λογικη και την πραγματικοτητα…
  Αναγκασθηκε λοιπον να υιοθετησει και να οικιοποιηθει συνθηματα της Ανανεωτικης αριστερας χωρις φυσικα ουδεποτε να τα πιστεψει και να τα εφαρμοσει…
  Και ο λογος απλουστατος…
  Η μονη Αριστερη πολιτικη που θα μπορουσε υπο ορους και προυποθεσεις να εφαρμοσθει στην χωρα ηταν η πολιτικη της Ανανεωτικης Αριστερας…
  Τοσο απλο.!!!…..
  Το ιδιο εξαλλου συμβαινει και σημερα.!!!..
  Οσο για το 10-11% του ΚΚΕ και το 3% της ΕΑΡ σε βιαβεβαιω το ΠΑΣΟΚ τα ειχε αμφορερα χεσμενα κυριολεκτικα…
  Το ΠΑΣΟΚ στοχευε στον μεγαλο ογκο των ανενταχτων Αριστερογεννων μαζων που οι μαλακιες των κομματων της Αριστερας τους εμποδιζαν να ενταχθουν και να τα ακολουθησουν στα αλματα στο κενο που τους προτειναν……
  Και πετυχε διανα..!!!!.
  Και το ιδια γαμω το φελεκι μου επιχειρουν να ξανακανουν συμερα ορισμενοι μαλακοπυτουρες με τον ΣΥΡΙΖΑ χωρις να εχουν διδαχθει τοποτε απο το παρελθον και την ιστορια….
  Νομιζουν οτι η μεγαλη Αριστερα ειναι στο ΚΚΕ και τους περιμενει….
  Και πανηγυριζουν χωρις να ντρεπονται για τα επαλειλημενα 4.5 %…
  Χωρις να μπορουν να αναλογισθουν και να καταλαβουν γιατι ακομη και ο Καρατζαφυραρος πειθει ευκολοτερα απο αυτους λαικο κοσμο να τον ψηφιζει και γιατι στις λαικες συνοικιες της Αθηνας τους εχει ηδη και αν οχι πολυ συντομα υπερφαλαγγισει…
  Τι ειναι αυτο που αναγκαζει τον απελπισμενο προλεταριο να στραφει προς τον Καρατζαφυρερ εστω και σαν διαμαρτυρια και να τους στρεψει την πλατη…
  Μηπως γιατι ουσιαστικα εκτος απο επαναστατικη γυμναστικη δεν εχουν τιποτε να του προτεινουν….
  Μηπως λεω εγω με τας ελειπεις μαρξιστικας μου σπουδας!!!
  Και ασχολουνται με ψευτοεπαναστατικα διληματα και με προσπαθειες ςπαναπροσεγγκισης με το ΚΚΕ οτι πιο αποκρουσικο και αντιδραστικο υπαρχει απο Αριστερα κομματα σ ολη την Ευρωπη μη πω παγκοσμιως…
  Πανε φαινετε να πιασουν σειρα για την Δικτατορεια του Προλεταριατου!!!!
  Τι αλλο να πεις!!!
  Και αδυνατουν να δουν οτι η μεγαλη Αριστερα ειναι απεξω και κατι περιμενει και αν αυτοι αποδειχθουν ανικανοι δεν θα περιμενει για πολυ ακομη..
  Διοτι το μηδενικη ανοχη ισχυει πλεον και για την Αριστερα….
  Οσον για το μπρουτον υφος μου και την ηπιοτητα και την μετριοπαθειαν που απουσιαζει απο τα γραφτα μου εν αντιθεσει προς επονομαζομενους εκπροσωπους της Ανανεωτικης Αριστερας ο Συντροφος κατι εχει παραξηγησει…
  Δεν ευελπιστω ουτε στοχευω να μιμηθω υφη και ευγενειες ουτε μιλαω εξ ονοματος καποιας παραταξης…
  Την αγωνια μου καταθετω για τις χοντρομαλακιες που βλεπω επαναλαμβανονται ανελλειπως να επερχονται σωρηδον.!!!..
  Τωρα αν απαιτειται πιστοποιητικον σπουδων ανωτατης εκπαιδευσης και οκτω μπακαλορεα για να καταθεσει κανεις την αγωνια του τοτε παω πασο…
  Παντως διαβεβαιω τον Συντροφον οτι τα ανωτερω δεν ειναι επαρκης αποδειξις οτι δεν εισαι μαλακοπυτουρας!!!…
  Οσον για τις ξεκαθαρες τασεις που διακρινονται μεσα στον Συριζα πραγματι ειναι δυο…
  Η μια που λεει για το ανοιγμα του κομματος προς την κοικωνια….
  Και η αλλη που λεει για την ψευτοκουλτουριαρικη αναζητηση ψευτοεπαναστατικων αναζητησεων και τελικα η γρουποσκουλοποιηση του…
  Διαλεγετε και περνετε!!!…
  Προσωπικα εχω αρχισει να βαριεμαι και λιγο….
  Και δυστυχως μαζυ μου εχει αρχιζει να βαριεται και η κοινωνια…
  Αλλα ειπαμε…
  Μωραινει ο Κυριος ων βουλεται απωλεσαι….
  Οσο για το οτι η επαναστατικοτητα της συγχρονης Αριστερας πρεπει να κρινεται απο το αν θα συνεργασθει η οχι με το Πασοκ και οποιαδηποτε συνεργασια με το ΠΑΣΟΚ σημαινει και αφομοιωση μαζυ του δεν μπορει πλεον να ψελισει κανεις τιποτε.!!!..
  Εχουν εξαντληθει ολε οι αντοχες πλευματικες και σωματικες.!!!!..
  Θα μπορουσες να ρωτησεις γιατι μια αναλογη συνεργασια με το ΚΚΕ δεν θα εσημενε και αυτη αφομειωση???
  Αλλα οχι δεν μπορεις να συζητησεις με τετοια επιχειρηματα στα πλαισια της λογικης..
  Το μονο που μπορεις να πεις..
  Ειναι κανενα στιχακι..
  Οπως…
  Ολο ιδια και τα ιδια του μυαλου σας ροκανιδια!!
  Και να μην ξεχναμε…
  Ειναι βαρεια η μοναξια του γκρουπουσκουλου!!!!
  Και ελπιζω να μην με θυμηθειτε καποια μερα…
  Που μ αυτα τα μυαλα θα με θυμηθειτε σιγουρα!!!
  Καρατσεκαρισμενον!!!!

 37. Ο/Η ΤΕΝ ΤΕΝ λέει:

  Αγαπητε Συντροφε Αγγελε…
  Τωρα ειδα το σχολιο σου ,,,,
  Και πορολο που ο χρονος μου ειναι πλεον περιορισμενος δεν μπορω να αντεξω τον Πειρασμο για μια συντομη απαντηση…
  Το πως η Ανανεωτικη ιδεολογια γινεται τροπος και σταση ζωης δεν νομιζω να ειναι δυσκολο να το καταλαβει κανεις…
  Η καθημερινη συμπεριφορασου οι σχεσεις σου μεσα στην οικογενεια στη δουλεια και την κοινωνια δεν μπορουν παρα να χαρακτηριζονται απ αυτην αν δεν θελεις να εισαι και να λεγεσαι ρομπα ξεκουμπωτη..
  ,Λεγοντας οτι ανηκω εκει δεν μπορεις ταυτοχρονα να εισαο λαμογιο δεν μπορεις να επιβιωνεις μεσω πελετιακων σχεσεων δεν μπορεις να καταπιεζεις την οικογενεια και τους γυρω σου μη αποδεχομενος την ιδιαιτεροτητα τους δεν μπορεις να μην συζητας δεχομενος την αποψη του αλλου οταν αποδεικνυεται σωστη αλλα και οταν οχι να μην του αναγνωριζεις το δικαιωμα να την διατηρει.ακομη και λαθος να ειναι..
  Δεν μπορει να εισαι ιδιοτελης φανατισμενος και μικροψυχος…
  Δεν μπορεις οταν ο Μπογιας κυνηγαει τον σκυλο αυτοματα να μην περνεις την μερια του σκυλου αν αυτο ειναι δοκιμο παραδειγμα…
  Και μια σειρα απο πολλες αλλες συμπεριφορες και στασεις εξατρωνται και επιρρεαζονται απο την Ιδεολογια σου ..
  Και η Ιδεολογια της Ανανεωτικης Αριστερας που εχει μεσα της σαν κεντρικη ιδεα την Συνενοηση την προσπαθεια ανακαλυψης και εφαρμογης της καλυτερης εφικτης λυσης και την μη ωθηση των πραγματων στα ακρα ειναι οτι καλυτερο και ευγενικωτερο ανακαλυψα στην διαδρομη μου μεσα στο χρονο…
  Και παρολο που ποτε δεν αισθανθηκα νικητης με την εννοια της πλειοψηφιας καθολου δεν εχω μετανιωσει που ακολουθησα αυτο το δρομο,,,
  Γιατι παρολα τα σφαλιαρισματα που επανειλημενως εδεχθην κατα την διαρκειαν του βιου μου παντα μεσα στο βλεμμα των τριγυριζοντων μου διακρινω μια αισθηση αποδοχης…
  Και αυτο μου φθανει…
  Για το γαμωτο που λενε…
  Οσο για τις ερευνες και τις ανησυχιες προς τα ακριβη χαρακτηριστικα του σοσιαλισμου που επιδιωκουμε και ποιες κοινωνικες δυναμεις θα τον επιδιωξουν και θα τον πραγματωσουν ειναι ενδιαφεροντα πραγματα και μεσα στα κομματα θα πρεπει να δημιουργηθουν ομαδες ερευνης που να ασχολουνται με τετοιου ειδους θεματα αλλα σε βεβαιω δεν ενδιαφερουν καθολου μα καθολου τον πολυ κοσμο….
  Μη σου πω οτι ο πολυς ο κοσμος εχει γραμμενα τετοια θεμετα κανονικα και αποτελουν στοιχεια διαλογισμων και αντεκλησεων κλειστων ομαδων διαννοουμενων που νομιζουν οτι εκπροσωπουν την κοινωνια αλλα ουσιαστικα εκπροσωπουν μονο τον εαυτον τους….
  Οι μεγαλες μαζες των πολιτων ενδιαφερονται για την καθημερινοτητα τους και το αβεβαιο αυριο και εκει θελουν την παρουσια και την δραση της Αριστερας με εφικτες συνεργασιες προτασεις και λυσεις που θα αποδωσουν σημερα [μη πω χθες] και οχι οταν φθασουμε στον Σοσιαλισμο…
  Διοτι ενα συνθημα του Μαη ελεγε «εκτος του Σοσιαλισμου υπαρχει και η μοναξια» που παραφρασμενο θα ηταν «εκτος του σοσιαλισμου υπαρχει και η καθημερινοτητα.»…
  Και η καθημερινοτητα δεν αντιμετωπιζεται με μαξιμαλιστικες προτασεις και επαναστατικη γυμναστικη αλλα με συζητηση και συνενοηση με ευρυτατου φασματος δυναμεις ωστε να γινει δυνατη η επιτευξη του εφικτου κατα την δεδομενης στιγμη και κατω απο τις δεδομενες συνθηκες..
  Εκτος και αν πιστευουμε οτι τιποτε δεν μπορει να αλλαξει στο παρον και η μονη εμμεσωσ πληβ σαφως λυση ειναι να παρουμε τα δικανα και να ακολουθησουμε την Παπαρηγα και την Κανελλη στο βουνο…
  Τοτε αλλαξει…
  Διοτι αν στον Απελπισμενο μη προνομειουχο που τεινει να αποτελεσει και την μεγαλη πλειοψηφια του Λαου του προτεινεις εφικτες λυσεις για την καθημερινοτητα του και του αποδειξεις οτι μπορεις με την πολιτικη σου και την ιδεολογια σου οχι μονο να θποσχεθεις αλλα και να πετυχεις αποτελεσματα ειναι σιγουρο οτι θα σε ακολουθησει…
  Αυτο τουλαχιστον ελεγε το 18% των δημοσκοπησεων και θα ηταν μονο η αρχη…
  Τωρα αν θα σε ακολουθησει μεχρι τον Σοσιαλισμον η μεχρι τα Κατω Πατησια αυτο συζητατε και εξαρταται και απο σενα αν θα μπορεσεις να πεισεις και να εμπνευσεις…
  Εκεινο που δεν συζητατε ομως ειναι οτι η μονη πολιτικη προταση της Αριστερας που περικλειει τα απαραιτητα στοιχεια για να δουλεψει σ αυτο το επιπεδο ειναι η Προταση της Ανανεωτικης Αριστερας…
  Η Οποια Α.Α ειναι τραγικο να εχει σαν στοχο το 4.5% η το 3% που θα αποσπασει και αν απο το ΚΚΕ στο σημειο που εκει εξω την περιμενει το 50 η 60% των απελπισμενων…
  Και διαφωνω παντελως οτι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρεπει να εχει συγκεκριμενο ταργκετ γκρουπ και να απευθυνεται σε συγκεκριμενες ομαδες οι οποιες ειναι ηδη ετοιμες ενω οι αλλοι δεν θελουν η δεν μπορουν….
  Γιατι εδω υπαρχει η παγιδα της Δογματικης Αριστερα του βλεποντας το δασος[Σοσιαλισμο]χανει το δενδρο[Ατομο και καθημερινοτητα του]
  Ο Συριζα πρεπει να απευθυνεται σε ολο τον Ελληνικο Λαο και να τον διαμορφωνει να τον εμπνει και να τον διαπαιδαγωγει με την σταση του και την Ιδεολογια του αρχιζοντας απο τα μικρα εστω προβληματα της καθημερινοτητας θεσμων δικαιωματων διαφανειας για τα οποια πρεπει να εχει συγκεκριμενες εφικτες και εφαρμοσημες λυσεις εδω και τωρα και οχι οταν θα φθασουμε στον Σοσιαλισμο….
  Και αυτη η αντιληψη της ταξικης παλης εμπεριεχεται μονο μεσα στην ιδεολογια της Ανανεωτικης Αριστερας….
  Διαφωνω επισης καθετως και οριζοντιως οτι η Ιδεολογια και πρακτικη αυτη εφαρμοστηκε στην Ελλαδα και απετυχε και οτι ειχε μονο σαν στοχο την καταπολεμηση του Δογματισμου..
  Ουσιαστικα η Ανανεωτικη προσπαθεια στην Ελλαδα δεν εφαρμοστηκε ποτε..!!!.
  Το σωστο ειναι οτι προσπαθησε να εφαρμοσθει και αναγκαστηκε εντρομη να εγκαταληψει την προσπαθεια με την ουρα στα σκελια κατω απο ουρλιαχτα απειλες και συκοφαντειες προερχομενς απο παντως ειδους κεντρα του Δογματικου ΚΚΕ προεξαρχοντος …
  Διοτι δυστυχως ο Χωρος δεν καταφερε να απογαλακτιστει απο την μεγαλυτερη καταρα που τον κυνηγαει απομη και σημερα απο την συναισθηματικη πες ψυχολογικη πες υποσεινηδητη πες ιδεολογικη πες εξαρτηση απο το ΚΚΕ…
  Πραγμα φανερο και στον σημερινο ΣΥΡΙΖΑ πραγμα που αποτελει βαρυδι δεμενο στα ποδια του που τον εμποδιζει να αφησει το παρελθον και να προχωρησει μπροστα και να ανοιχθει στην κοινωνια…
  Επισης διαφωνω καθετα και οριζοντια οτι η Ανανεωτικη Ιδεολογια και πρακτικη ειναι ξεπερασμενη σημερα….
  Αν αναλογισθουμε τα μεσα που εχει σημερα το κατεστημενο να διανορφωνει αποψεις και συνειδησεις. και να ελεγχει καταστασεις..
  Αν αναλογισθουμε οτι πλεον ειναι και επιστημονικα επιβεβαιωμενο οτι δεν υπαρχει ελευθερη βουληση των μαζων αλλα ειναι ελεγχομενη και δυναμενη να προκατασκευασθει….
  Μονο αυτα να αναλογισθουμε ειναι φανερο οτι η αν η Αριστερα αν δεν ανοιχθει στην κοινωνεια δεν συνομιλησει πεισει και πεισθει απο μεγαλα λαικα ακροατηρια αν δεν προσπαθησει να τα κινητοποιησει σε καθημερικα προβληματα προτινοντας εφικτες και εφαρμοσημες λυσεις για εδω και τωρα και οχι για αυριο και περιμενε το εχει χασει το παιχνιδι…
  Και η μονη Πρακτικη και Ιδεολογια που εχει τα στοιχεια αυτα ειναι της Ανανεωτικης Αριστερας..
  Επομενως οχι μονο δεν ειναι ξεπερασμενη σαν Αριστερη πολιτικη αλλα ειναι ακρως επικαιρη και η μονη δυναμενη να εφαρμοστει σημερα..
  Η Μονη που υπο ορισμενες προυποθεσεις μπορει να εχει αμεσα αποταλεσματα εδω και τωρα και να αποτελεσει μοχλο για την μετακινηση της κοινωνιας μας σε προοδευτικοτερς θςσεις….
  Εδω και τωρα και οχι οταν θα ξυπνησουν οι «Αριστερες» μαζες η οταν οι ινστρουχτορες μας αποφασησουν για το ειδος και την ποσοτητα του Σοσιαλισμου που θα προτεινουν στον Λαουτζικο…
  Οστις περιμενει εναγωνιως την αποφασιν των!!!
  Τρομαρα των!!!!
  Γιαυτο και η ανανεωτικη φυση του ΣΥΡΙΖΑ ειναι αδιαπραγματευτη!!!
  Θα ηθελα να γραψω και μερικα ακομη αλλα δεν εχω ωρα….
  Εχω και εναν πονοκεφαλο που με βασανιζει απ το πρωι…

 38. Ο/Η Βασίλης Μακρίδης λέει:

  Πολυγραφότατος ο σ. ΤΕΝ ΤΕΝ. Το δυστύχημα είναι, ότι η ποσότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν αναπληρώνει την ποιότητα… Το μόνο που με κάνει να απορώ πάντως, είναι το πώς, ένας άνθρωπος με «ανανεωτική», όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, ιδεολογία, υπερασπίζεται τις θέσεις του με «σταλινικό» πάθος… Σύντροφε, αν δεν το έχεις καταλάβει, η 12η Ολομέλεια έγινε πριν από 41 χρόνια και οι «μύδροι» περί «δογματικών» από τη μία και «αναθεωρητών» από την άλλη έχουν ιστορική, μόνο, αξία. Ολίγη χαλαρότης, πού και πού, δεν βλάπτει…
  Για να τα πάρουμε όμως ένα-ένα:

  1. Το περίμενες το «τάπωμα»: πάλι καλά, γιατί μερικοί άλλοι που προκαλούν με τη δράση τους, όταν τους έλθει η αντίδραση «πέφτουν από τα σύννεφα»…
  2. Τον… Ζαμπούνη ποιος τον έβαλε στην «ατζέντα»;;; Μίλησα εγώ ή κανείς άλλος εδώ μέσα για savoir vivre (και μάλιστα με την καθεαυτού αστική αντίληψη του όρου) ;;; Για τη διαφορά τρόπου έκφρασης ανάμεσα στα στελέχη της ΑΑ και τον σ. ΤΕΝ ΤΕΝ μίλησα, η οποία (όπως πολύ εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς από τα συμφραζόμενα) δεν αλλάζει επί της ουσίας το περιεχόμενο των προτάσεων της συγκεκριμένης πτέρυγας.
  3. Δεν ξέρεις, σύντροφε σε ποιον απευθύνεται η πρόταση “γιατί νομίζω ότι μερικοί από εμάς απλά δημιουργούν μια τεχνητή πραγματικότητα γύρω τους, απλά και μόνο για να ισχύουν οι προσωπικές τους δοξασίες”; Μήπως πρέπει να κάνω και… κακά για να καταλάβεις, ή βλέπεις κανέναν άλλον γύρω που μπορούσα να το απευθύνω εκτός από σένα;;; Όσο για τα περί αυτοκριτικής στα επιστρέφω στη συσκευασία τους, αφού το ποιος πάσχει από έλλειψη αυτοκριτικής μπορεί κανείς να το διακρίνει δια γυμνού οφθαλμού…
  4. Ο «Τρίτος Δρόμος» προς τον Σοσιαλισμό (;;; ) είναι και έχει καταγραφεί ιστορικά ως ο δρόμος της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας. Αν σώνει και καλά πρέπει να βάλουμε μια «αρίθμηση» στους δρόμους για τον Σοσιαλισμό, τότε ο πρώτος δρόμος είναι ο, ας πούμε, «βίαιος» (που τον προτιμούσαν συνήθως τα ΚΚ) και ο δεύτερος είναι ο, ας πούμε, «μη βίαιος», δηλαδή ο διαμέσου των διαρκών μεταρρυθμίσεων της κοινωνίας (αυτός που προσεταιριζόταν κυρίως η Ανανεωτική Αριστερά). Είναι η διαφορά του ενός «R» ανάμεσα στο REVOLUTION (=ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ) και το «EVOLUTION» (=ΕΞΕΛΙΞΗ) που χωρίζει αυτούς τους δύο δρόμους. Ή μάλλον χώριζε, αφού το θέμα του Σοσιαλισμού και του δρόμου (ή των δρόμων) που πρέπει να ακολουθηθεί (-ούν) είναι πολύ πιο ρευστό και πολυσύνθετο σήμερα, απ’ ό,τι στις αρχές του 20ού αιώνα.
  5. Το θέμα των συμμαχιών και των συνεργασιών δεν είναι θέμα (μόνο) στρατηγικής επιλογής, είναι και θέμα προϋποθέσεων. Και στο υπάρχον πολιτικό τοπίο, όχι μόνο δεν υπάρχουν προϋποθέσεις συνεργασίας με τη σοσιαλδημοκρατία (με το ΠΑΣΟΚ δηλαδή, για να λέμε τ πράγματα με τ’ όνομά τους) αλλά, αντίθετα, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να βρισκόμαστε διαρκώς απέναντί της. Ήδη τα πρώτα δείγματα της «νέας διακυβέρνησης α-λα ΠΑΣΟΚ» μας προδιαθέτει για κάτι τέτοιο. Για να επιτευχθεί η συνεργασία Αριστεράς-Σοσιαλδημοκρατίας προϋπόθεση είναι να αλλάξει ριζικά η μιά από τις δύο πλευρές: ή, δηλαδή, η Σοσιαλδημοκρατία να (ξανα)γίνει τμήμα της Αριστεράς, ή η Αριστερά να μετατραπεί σε «ουρά» της Σοσιαλδημοκρατίας και να απορροφηθεί από το «σύστημα». Εγώ προτιμώ την πρώτη περίπτωση (και μπορώ να περιμένω όσο χρειαστεί). Ο σ. ΤΕΝ ΤΕΝ είναι ανυπόμονος και, απ’ ό,τι φαίνεται, προτιμά τη δεύτερη περίπτωση, όσους όρκους και να παίρνει ότι δεν κινδυνεύει η «αριστεροσύνη» του από κάτι τέτοιο. Κι οι μαυραγορίτες κάποτε ορκίζονταν, ότι «οι Γερμανοί είναι φίλοι μας και θέλουν το καλό μας»…
  6. «Για πόσο ακόμα»: εγώ ήρθα για να μείνω. Εσύ μάλλον από μέσα σου λες ήδη «εδώ ήρθαμε, πάμε να φύγουμε»… Όταν δεν μπορείς να ανεχθείς και να παραδεχθείς ότι η άποψή σου είναι μειοψηφούσα εντός του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο οι φυγόκεντρες τάσεις οι προσωπικές σου και των εκπροσώπων της τάσης σου σε επίπεδο στελεχών θα πυκνώνουν…
  7. Ώστε τα ποσοστά της Αριστεράς ήταν αδιάφορα για το ΠΑΣΟΚ… Γι’ αυτό ο Κουτσόγιωργας επαιρόταν πριν το ’89 ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ ήταν να κατεβάσει το ΚΚΕ στο 7% (από 11% που είχε τότε)… Γι’ αυτό και το ΠΑΣΟΚ προσεταιριζόταν την Ανανεωτική Αριστερά (ως κομματικό σχηματισμό και όχι τις ιδέες της), ώστε να της εμποδίσει την αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές… Γι’ αυτό κάθε φορά που του λείπει κατιτίς από τον εκλογικό του στόχο προσπαθεί να «κωλοχεριάσει» τους ψηφοφόρους της Αριστεράς (και όχι τους παλιούς αριστερούς, που έχουν ήδη γίνει ΠΑΣΟΚ από τις εκλογές του ’81 και μετά)… Τόση «αδιαφορία» από το κόμμα που πολύ θα ήθελε από τα κόμματα της Αριστεράς να μείνουν, κάποια στιγμή, μόνο οι ταμπέλες…
  8. Πριν βιαστείς να ρίξεις το ΚΚΕ στον ιδεολογικό «Καιάδα», δες καλύτερα τη σημερινή είδηση (δημοσιεύεται και στο tvxs.gr), για τη δημόσια διαφωνία μελών και στελεχών του κόμματος με την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και την όψιμη ιδεολογική «στροφή» του προς τον σταλινισμό. Ξέχνα το ΚΚΕ-ιδεολογικό «μονομπλόκ»… Υπάρχουν άνθρωποι εκεί (και απλοί ψηφοφόροι και μέλη και στελέχη), που σκέφτονται πιο πλατιά και δεν είναι «κολλημένοι» όπως η ηγεσία τους. Εάν αυτές οι φωνές πυκνώσουν εντός ΚΚΕ και αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων στο εσωτερικό του, τότε η προσέγγιση των δύο χώρων (ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ) θα είναι πολύ πιο εφικτή. Και σήμερα, ακόμη, είναι πολύ πιο εφικτή απ’ ό,τι η αντίστοιχη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ (εκτός, είπαμε, εάν θέλεις να πέσεις οικειοθελώς στο «στόμα του λύκου»).
  9. Τέλος: το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ αυτό το νόημα έχει, να σταματήσει η «γκρουπουσκολοποίηση» της Αριστεράς και να υπάρξει μια ενιαία φωνή της προς τα έξω. Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά, ότι οι συμμετέχοντες σε αυτόν πρέπει να χάσουν την ιδιαίτερη ιδεολογική του ταυτότητα, προτεραιότητα όμως πρέπει να πάρει (στον βαθμό που ακόμη δεν έχει επιτευχθεί) η ΕΝΙΑΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗ & (κυρίως) η ΕΝΙΑΙΑ ΔΡΑΣΗ. Τώρα, το πόσο βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση η αξίωση της Ανανεωτικής Πτέρυγας για «διακριτή παρουσία» στον ΣΥΡΙΖΑ (λες και είναι ξεχωριστή συνιστώσα και όχι ενδοκομματική τάση) ή η πρόσκληση Χατζησωκράτη για υπερψήφιση των Οικολόγων Πρασίνων στις Ευρωεκλογές, ας το κρίνει ο καθένας σε αυτόν τον χώρο…
  Είναι γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεπεράσει την εσωστρέφεια και την ενδοσκόπηση και να αναδείξει προς τα έξω, προς την κοινωνία δηλαδή, τον κοινό του βηματισμό με αυτήν και τα προβλήματά της. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει όλοι οι «εντός» του να έχουν κοινή φωνή «εκτός» του. Και αυτό, δυστυχώς, δεν επιτυγχάνεται με ευθύνη συγκεκριμένης πτέρυγάς του, η οποία απουσιάζει από όλες τις συλλογικές διεργασίες και δράσεις και η παρουσία της γίνεται αντιληπτή μόνο όταν είναι να προσφέρει ρεπορτάζ στους Πρετεντέρηδες και τους Ευαγγελάτους. Καρατσεκαρισμένο!!!

 39. Ο/Η Lichros Yannis λέει:

  Επειδή νομίζω ότι έχει ξεφύγει η συζήτηση, με σαφή προσανατολισμό στις εμμονές και στις αγκυλώσεις του παρελθόντος και επειδή πιστεύω ότι μόνο με το ξεπέρασμα του παρελθόντος θα μπορέσει η Αριστερά να ξαναμπεί στην κοινωνία και στο πολιτικό γίγνεσθαι αποφάσισα να καταθέσω και την δικιά μου άποψη.
  Για να υπάρξει μια Αριστερά σύγχρονη, αποτελεσματική, χρήσιμη για την κοινωνία, τις λαϊκές μάζες και τον κόσμο της εργασίας πρέπει 1ον να έχει πολιτικό όραμα, να δίνει δηλαδή ελπίδα στους αγώνες που καλεί την κοινωνία να κάνει. Αγώνες, που από τη μια ανακουφίζουν άμεσα, σήμερα, από τα δεινά που στα τελευταία 35 – 40 χρόνια συσσώρευσε ο νεοφιλελευθερισμός στην κοινωνία, ανοίγοντας από την άλλη το δρόμο για τη ριζική αλλαγή του οικονομικοπολιτικού συστήματος του καπιταλισμού, σε μια κατεύθυνση που να μην μοιάζει με τα αποτυχημένα σοσιαλιστικά καθεστώτα που γνωρίσαμε στον εικοστό αιώνα (Σοβιετικό και Μαοϊκό μοντέλο). 2ον Να αποκτήσει μια σύγχρονη οργανωτική μορφή αντίστοιχη των στόχων και των επιδιώξεών της. Πρέπει να είναι ενωτική πάνω στα κύρια που ζητήματα, αφήνοντας ταυτόχρονα να ανθίζουν όλες οι σκέψεις και οι απόψεις, γιατί μόνο έτσι είναι δυνατός ο εμπλουτισμός, η γονιμοποίηση της πολιτικής και των δρόμων που θα ακολουθηθούν. Η τακτική των πεφωτισμένων, οργανωμένων πρωτοποριών απέτυχε παταγωδώς στον εικοστό αιώνα, είτε πήραν την εξουσία, είτε αποτέλεσαν μόνο ιδεολογοπολιτικά ρεύματα.
  Αυτό είναι το ζητούμενο και απαιτεί άνοιγμα στην κοινωνική βάση, με τη πλειοψηφία της οποίας και για το όφελός της, θα κάνουμε τόσο τον αγώνα για την άμεση ανακούφιση, όσο και το ταξίδι για την ανατροπή του συστήματος. ΟΧΙ στο όνομα της κοινωνίας , και ερήμην της.
  Σε κάθε περίπτωση απαιτείται από όλους να βγούμε από την σιγουριά και την θαλπωρή της μοναδικής αυθεντικής αλήθειας, που μόνο ΕΜΕΙΣ κατέχουμε, να βγούμε από την ασφάλεια που μας παρέχει η ομοφωνία της μικρότερης ή μεγαλύτερης ομάδας μας, να ακούσουμε ο ένας τον άλλον και τους δίπλα μας χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς προαποφασισμένη την απολυτότητα του δίκιου της δικής μας άποψης, με πραγματική διάθεση αυτοκριτικής και απελευθερωμένοι από κάθε μορφής δόγματα, εμμονές και αγκυλώσεις του παρελθόντος να χαράξουμε μια νέα πορεία προς την κοινωνία. Η επιλογή της πεπατημένης, της δογματικής υποστήριξης της «μονολιθικά σωστής δικής μας άποψης» και της από τα πριν απόρριψης και μηδενικής ανεκτικότητας κάθε άλλης άποψης οδηγεί σε σεκταριστικές ομαδοποιήσεις, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στη διάσπαση, παρά τις όποιες μεγαλόστομες διακηρύξεις για ενότητα, καθιστώντας αναποτελεσματική και τις καλύτερες των προθέσεων.

 40. Ο/Η Βασίλης Μακρίδης λέει:

  Σύντροφε Γιάννη, σε βρίσκω σε απόλυτα σωστή κατεύθυνση, τουλάχιστον με βάση και την προσωπική μου θεώρηση πραγμάτων. Αυτά τα «κολλήματα», τις «αγκυλώσεις» και τις εμμονές στο παρελθόν είναι που μάχομαι στο μέτρο των δυνατοτήτων μου. Με βρίσκεις επίσης απόλυτα σύμφωνο στα «πρέπει» κα τους στόχους της σύγχρονης και αποτελεσματικής Αριστεράς. Θα μπορούσα να έχω γράψει κι εγώ αυτό το σημείωμα, αλλά πολύ χαίρομαι που με πρόλαβες!!! :-)

 41. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Συνεχίζοντας στο πνεύμα των 2 τελευταίων παρεμβάσεων του Γιάννη και του Βασίλη που συνυπογράφω, θα ήθελα να πω ότι κανένας μας δεν τα ξέρει όλα, αυτό είναι γνωστό. Μια πρώτη απόπειρα να υπερβούμε τον σφηνωμένο στο μυαλό μας τρόπο ταξινόμησης, ερμηνείας μέσω σύνθεσης απόψεων έγινε και εχθές στο αμφιθέατρο Γκίνη. Περιμένω να υπερβούμε όλοι αυτά που νομίζουμε ότι μας χωρίζουν και στο wiki και με κάθε πρωτοβουλία συλλογικής δράσης που τονίζει την διαφορετικότητα μέσα από την σύνθεση σε νέες θέσεις.
  Και να μην το ξεχάσω: «Ο Σοσιαλισμός ξεκινάει σήμερα» (Πουλαντζας)

 42. Ο/Η Βασίλης Μακρίδης λέει:

  Επίσης θα ήθελα να βάλω (αν είναι δυνατόν) ένα τέλος σε αυτόν τον απίστευτο «μύθο» του δημοσκοπικού 18% και της περίφημης «απώλειας του 13% των ψηφοφόρων μας (!!!!!)», όπως έγραψε κάποιος σε ένα από τα πρώτα σημειώματα. Καταρχάς, από πού κι ως πού έγιναν ψηφορόροι μας όλοι αυτοί που δήλωναν στις δημοσκοπήσεις ότι ΘΑ μας ψήφιζαν; Αν δεν απατώμαι, το ποσοστό μας στις βουλευτικές του 2007 ήταν 5,04%, στις Ευροεκλογές 4,7% και στις τελευταίες βουλευτικές 4,6%. Πότε ακριβώς μας ψήφισαν όλοι αυτοί;;;
  Η δική μου άποψη επ’ αυτού είναι συνοπτικά η εξής: το περίφημο 18% ήταν προϊόν: 1. της πίεσης που ασκούσε η «βενιζελική» πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ προς την παπανδρεϊκή ηγεσία για καλύτερα ανταλλάγματα (βλ. θέσεις υποψηφίων βουλευτών) στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και η «γραμμή» που είχαν πάρει οι ανήκοντες σε αυτήν να δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς για να εντείνουν την πίεση αυτή, 2. των υπαρκτών προσδοκιών σε μια μερίδα κόσμου από το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, που τους έστρεψε προς την πιθανή υπερψήφισή του.
  Από το τεράστιο (για τα δεδομένα της Ανανεωτικής & Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα) αυτό ποσοστό ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την δυνατότητα να «κεφαλαιοποιήσει» περίπου το μισό. Θα μπορούσε δηλαδή να συγκρατήσει ένα ποσοστό της τάξης του 8 με 9%, το οποίο πάντως θα ήταν υπεραρκετό σε αυτή τη φάση για ν’ αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό τοπίο, αλλά και τους συσχετισμούς δυνάμεων εντός της Αριστεράς.
  Άρα, οι όποιες ευθύνες αναζητηθούν, κάποια στιγμή από την ηγεσία (ή τις ηγεσίες των συνιστωσών) του ΣΥΡΙΖΑ είναι, όχι φυσικά για το 18% (που ήταν ανέφικτο εξ ορισμού να «πιαστεί»), αλλά για αυτό το 8-9% που ήταν εφικτό να το φτάσει, αλλά δεν το έκανε. Ένα μόνο αίτιο ήταν, σε αρχική φάση, άσχετο με τους χειρισμούς της ηγεσίας: η εμφάνιση των Οικολόγων Πρασίνων και η διοχέτευση της δημοσκοπικής δυσαρέσκειας μερίδας των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς αυτούς. Με τη διαφορά, ότι οι ΟΠ συγκράτησαν, αναλογικά, πολύ μεγαλύτερο ποσοστό «εξωστρεφών» ΠΑΣΟΚων απ’ ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με τις «ευλογίες» της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ βρήκαν και ανέλπιστο σύμμαχο στις δικές μας τάξεις. Τα υπόλοιπα είναι προς συζήτηση, τόσο δημόσια (σε φόρουμ και blog όπως η ΠΑΣΑ), όσο και στα θεσμοθετημένα ή «υπό κατασκευήν» όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και των συνιστωσών του. Και η συζήτηση αυτή πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν και να τελειώσει επίσης όσο γίνεται γρηγορότερα, γιατί η κοινωνία εξελίσσεται (και, δυστυχώς, όχι πάντα προς το καλύτερο), τα προβλήματα του κόσμου διογκώνονται και αυτό που θα πρέπει να μας απασχολήσει πολύ σύντομα είναι η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ και όχι η ενδοσκόπηση και ο πολιτικός «αυτισμός».

 43. Ο/Η Lichros Yannis λέει:

  Στη διερεύνηση του φαινομένου της δημοσκοπικής έκρηξης του ΣΥΡΙΖΑ θέλω να προσθέσω και να τονίσω, άλλη μια παράμετρο, χωρίς να έρχομαι σε αντίθεση με προηγούμενη παρέμβαση, του σ. Βασίλη Μ..
  Προσωπικά δεν πιστεύω ότι ήταν κάποιο παιγνίδι μηχανορραφιών η δημοσκοπική έκρηξη. Μπορεί να την αβαντάρησαν για 1-2% κάποια κέντρα, όμως σε κάθε περίπτωση, υπήρχε μια σαφής έκρηξη ενδιαφέροντος για το τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ που ανατάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα της τελματωμένης πολιτικής σκηνής, ο ΣΥΡΙΖΑ της ουσιαστικής κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ των επιτυχημένων κινηματικών αγώνων, ο ΣΥΡΙΖΑ, τέλος, που έβγαζε την αριστερά από τον παιδότοπο της πίσω αυλής της πολιτικής σκηνής και την έφερνε στο προσκήνιο.
  Από την πλευρά μας πάνω στην ποιο κρίσιμη στιγμή, αντί να έρθουμε σε επαφή με αυτόν τον κόσμο, τον αηδιασμένο από τον νεοφιλελεύθερο δικομματισμό και να δώσουμε αχτίνες διεξόδου από τα βάσανα, βρεθήκαμε (α) ανέτοιμοι να διαχειριστούμε την ολομέτωπη και ολοκληρωτική επίθεση που δεχτήκαμε από το σύνολο του βαθιού συστήματος, (β) δώσαμε λόγους αναξιοπιστίας της πολιτικής μας (διάσπαση της συνδικαλιστικής παράταξης στα πανεπιστήμια, άρνηση καταψήφισης της Λισαβόνας, καταγγελία της στάσης μας στα γεγονότα του ΔΕΚ 2008, συζητήση για τον αν η πολιτική μας παιρνά μέσα από την στήριξη του ενός κόμματος του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού κ.λ.π.), (γ) διαπάλη άνευ όρων για τις καρέκλες και μάλιστα τις χρυσοφόρες καρέκλες της ευρωβουλής και (δ) η τραγική διαχείριση του απογοητευτικού αποτελέσματος των Ευρωεκλογών και ότι επακολούθησε.
  Δηλαδή θέσαμε σε αμφισβήτηση το 1. αν πιστεύουμε αυτά που λέμε, 2. την ικανότητά μας να διαχειριστούμε δύσκολες καταστάσεις 3. την ανιδιοτέλεια μας, χαρακτηριστικό που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε αριστερό αγωνιστή.
  Οι παραπάνω αιτίες είναι μερικές ακόμα από τις παραμέτρους, που μας έκοψαν την επικοινωνία με το μεγάλο πλήθος του λαού που ενδιαφέρθηκε για μας έστω μόνο δημοσκοπικά και νομίζω ότι πρέπει να τις λαμβάνουμε υπόψη μας στις αναλύσεις. Δεν φταίνε μόνο οι άλλοι φταίμε και εμείς και πρέπει να στοχεύουμε στις παραμέτρους της δικής μας ευθύνης γιατί στο κάτω κάτω αυτές τις παραμέτρους έχουμε ελπίδες να τις ανατρέψουμε.

 44. Ο/Η raveionistis λέει:

  stalin :
  Να …….πας στη συμμετοχικη δημοκρατια.
  Ειναι ……αντισταλινικη , χωραει πολλους τροτσκιστες
  Δε θελει μελη , μονον συμμετεχοντες ψηφοφορους

  μια χαρά σε βρίσκω!

 45. Ο/Η raveionistis λέει:

  Μερικές απλές σκέψεις: Για το 18% αρχικά. Δουλεύοντας στο σωματείο μου (~700 άτομα ψηφίζουν) και σε κοινή παράταξη με ΟΠ, δεν διαπίστωσα τίποτα σχετικό. Οι ίδιοι απογοητευμένοι Πασόκοι που τα έχωναν είτε στον Βενιζέλο είτε στον Γιωργάκη. Μόλις άρχισαν αυτοί να ισορροπούν, τέλειωσε και το 18%. Νέους έτοιμους να διαβάσουν κάτι τις παραπάνω, κατά πόσο να ενταχθούν δεν βρήκαμε παρά κάνα 2 επιροές που εμπάσει περιπτώσει μας ψήφιζαν ήδη. Τους ψάχνουμε πάλι μετά τις πιρουέτες του Αλαβάνου. Μάλλον θα τους ξαναβρούμε όμως (πιθανολογώ πως μας ψήφισαν).
  Για το Σύριζα: Δεν μπορώ να καταλάβω πως εννοείται ότι πρέπει να οργανωθεί. Αν είναι στο πρότυπο του ΣΥΝ (χωρίς δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, με τάσεις και αναλογικές εκπροσωπήσεις) ή διαφορετικά. Αν είναι με το οργανωμένο πρότυπο «ΣΥΝ», τότε ας μπούν όλοι σε αυτόν ως τάσεις, για να δουλέψει το σύστημα. Με μιά μικρή βελτίωση στις εκλογές αντιπροσώπων για συνέδριο θα εξασφαλιζόταν και η παρουσία τους στα κεντρικά όργαν. Αν όχι έτσι, τότε πώς;
  Με δημοκρατικό συγκεντρωτισμό είναι η μία εκδοχή. Νομίζω όμως πως αυτό πια δεν γίνεται πρακτικά. (φαντάζομαι πως ο Σύριζα δεν θα σπεύσει να συντάξει καταστατικό που να προβλέπονται διαγραφές για τέτοιους λόγους. Σωστά;) Χωρίς δημοκρατικό συγκεντρωτισμό αλλά με «συχνωτισμό» των μελών του και ανάδειξη νέου πολιτικού υποκειμένου. Αρκετά πλαδαρό και αόριστο.
  Δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου κάτι άλλο, περισσότερο σταθερό και με προοπτική.
  Φαντάζομαι πως κάπως κάτι θα ωριμάζει σιγά σιγά.
  Πιστεύω πως η σημαντικότερη δυσκολία των ημερών είναι να ξεπεραστεί η στοίχιση πίσω από ταμπέλες σχηματισμών και αναφορών και η αναζήτηση μιας πολιτικής ατζέντας εξωστρεφούς, συναφούς με τις ανάγκες της κοινωνίας που αμύνεται.
  Οι αντιπαραθέσεις με το ΚΚΕ ή με την Ανταρσύα θα πρέπει να επικεντρώνονται στην αναγκαιότητα κοινής δράσης με συγκεκριμένα αιτήματα που δεν μπορεί να παραπέμπει η εξουσία στο μέλλον ή να τα απορρίπτει ως απραγματοποίητα (Βωβός, πλατείες, εργοστάσια λιθάνθρακα κλπ). Είναι ιδεολογικές οι μάχες που πρέπει να κερδίζονται.

 46. Ο/Η Βασίλης Μακρίδης λέει:

  Σύντροφε, Lichros Yannis, μήπως να σε λέω Πολυχρόνη (επειδή κάτι παρατήρησα στο tvxs.gr που με… υποψίασε! :-)
  Εν πάσει περιπτώσει, το διακύβευμα της όλης υπόθεσης ήταν (και σε αυτό συμφωνούμε, επί της ουσίας) ότι δεν μπορέσαμε ως χώρος να διαχειριστούμε τον κόσμο που κινήθηκε με συμπάθεια προς εμάς και να τον κερδίσουμε οριστικά. Γνώμη μου είναι, ότι δεν φταίει όλος ο ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο για τα όσα συνέβησαν (ειδικά μάλιστα για την τραγική διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος των Ευρωεκλογών ευθύνεται, πολύ συγκεκριμένα, η «ανανεωτική» πτέρυγα του ΣΥΝ), ωστόσο επειδή «μονός καυγάς δεν γίνεται», οι ευθύνες αναλογούν σε όλους και όλοι μαζί πρέπει να βρούμε τους τρόπους διεξόδου. Ήδη, το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα ήταν μια (μικρή σε έκταση, αλλά) νίκη για τον σχηματισμό, που καλείται σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξεπεράσει την όποια εσωστρέφειά του και να ξαναβρεθεί στον φυσικό του χώρο δράσης, δηλαδή στην κοινωνία, στους χώρους δουλειάς, στα κινήματα.

 47. Ο/Η Lichros Yannis λέει:

  Οχι τον Πολυχρόνη Ιωάννου μπορείς να λες Γιάννη Λύχρο.
  Η μόνη διαφορά μου είναι ότι όταν μέσα στο ΣΥΝ πετυχαίνεις πλειοψηφίες του 70 και 81%, δηλαδή είσαι μακράν η πλειοψηφούσα δύναμη έχεις υποχρέωση να διαχειριστείς καλύτερα αυτήν την πλειοψηφία που σου έδωσαν τα συνέδρια. Δεν είναι δυνατόν να ρίχνουμε τα βάρη στη μειοψηφία, όσο «κακή» και να είναι αυτή.
  Το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα με γέμισε αισιοδοξία γιατί έγινε μέσα σε μεγάλη συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ και μετά από μια τραγική εικόνα που παρουσιάσαμε στο διάστημα μετά τις ευρωεκλογές. Ο λαός φάνηκε σοφότερος από τους ηγέτες του άλλα αυτό δεν μπορεί να είναι αιώνιο.

 48. Ο/Η Βασίλης Μακρίδης λέει:

  Το μόνο για το οποίο θα μπορούσες να κατηγορήσεις το «Αριστερό Ρεύμα» (και λοιπούς συμμάχους) είναι η υπερβολική ευαισθησία στα δικαιώματα των μειοψηφιών, που έδωσε «πάτημα» σε αυτές τις μειοψηφίες να συμπεριφέρονται και να κομπάζουν ωσάν να ήταν πλειοψηφίες… Αλλά νομίζω ότι αυτό θα αλλάξει πολύ γρήγορα, ειδικά εάν συγκληθεί (όπως έχει ήδη συζητηθεί πριν από τις εκλογές) έκτακτο Συνέδριο το οποίο, ουσιαστικά, θα έχει χαρακτήρα τακτικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…). Οψόμεθα…

 49. Ο/Η Βασίλης Μακρίδης λέει:

  Τελικά, Γιάννη να σε λέω ή Πολυχρόνη;;; ;-)

 50. Ο/Η Γιάννης Λύχρος λέει:

  Το Πολυχρόνης είναι μικρή παραποίηση για δημοσιογραφικούς λόγους του Λύχρου και το Ιωάννου του Γιάννης. Σε αυτό το βλογκ δεν έχω λόγους να μην εμφανίζομαι με το όνομά μου.
  Τον Θανάση Λεβέντη τον εκτιμώ βαθύτατα γιατί σε μια δύσκολη εποχή ήταν (και είναι) ταγμένος στην Αριστερά, όντας ο καλύτερος ίσως νευροχειρουργός στην Ελλάδα, και Γιατρός με Γ κεφαλαίο. Τότε είμασταν μαζί στο ΚΚΕ. Συναντηθήκαμε ξανα στον συνασπισμό εγώ με την αριστερή πλειοψηφία, εκείνος με την ανανεωτική πτέρυγα, όμως η εκτίμηση μου στο πρόσωπό του δεν μειώθηκε ποτέ.
  Στο σχ 52 φαίνεται καθαρά που καταλογίζω στην πλειοψηφία πολιτικές ευθύνες. Ελπίζω και εγώ στην αλλαγή που ευαγγελίζεσαι.

 51. Ο/Η Βασίλης Μακρίδης λέει:

  Σε ευχαριστώ πολύ!!! Ραντεβού στους αγώνες!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s