Νικήτα Κακλαμάνη, πες αλεύρι…

Posted: 16/10/2009 by Γιάννης Χ. in Κινήματα
Ετικέτες:

01 παο

Αναδημοσιεύουμε συνέντευξη του επιχειρηματία A. Βωβού σε σημερινή οικονομική εφημερίδα

Συνέντευξη του Άρη Βωβού για τον Βοτανικό και το γήπεδο του Παναθηναϊκού

εφημερίδα Deal News – σήμερα

(οι υπογραμμμίσεις δικές μας)

Μετά την αρνητική απόφαση του ΣτΕ για το εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό, μένει «ανοιχτό» παραθυράκι για το ισοζύγιο πρασίνου. Πώς σκοπεύετε να το αξιοποιήσετε;

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν αναμενόμενο πως θα ήταν αρνητική. Μιλάμε για ένα σήριαλ που έχει ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο. Είχαμε την προσφυγή των κατοίκων του Βοτανικού, μετά την αναστολή των εργασιών και εν τέλει την έκδοση απόφασης του ΣτΕ. Το ισοζύγιο πρασίνου είναι το όλο θέμα, όπως φαίνεται, αφού δεν αναφέρεται σε θέματα χρήσεων.

 

 Το πράσινο, υποστηρίζουν πως δεν είναι τόσο όσο πριν από την κατασκευή του γηπέδου. Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν κάποιες αμοιβαίες παραχωρήσεις από τα εμπλεκόμενα μέρη (τόσο από τον Δήμο, όσο και από την εταιρεία μας, αλλά και τη νέα κυβέρνηση) για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση που δεν θα επιδέχεται αμφισβήτηση.

 Τι είδους παραχωρήσεις εννοείτε; Υπάρχει περίπτωση νέων προσφυγών ενάντια σε κάποιον νέο νόμο που θα ψηφιστεί;

 Ήδη η εταιρεία μας έχει δεσμευτεί 1) ότι θα μπορούσε να προβεί σε παραχώρηση των 25 στρεμμάτων της με συμβολαιογραφική πράξη ώστε να δημιουργηθούν παιδικές χαρές και άλλοι χώροι αναψυχής που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και 2) ότι το κτίριο που θα κατασκευαστεί και θα φιλοξενήσει το εμπορικό κέντρο θα είναι βιοκλιματικό και φιλικό προς το περιβάλλον. Το θέμα αφορά πλέον στην Κυβέρνηση, η οποία έχει δείξει δείγματα γραφής της ευαισθησίας της στα οικολογικά θέματα. Περιμένουμε να δούμε τη στάση της γιατί πρέπει επαναλαμβάνω, να ψηφιστεί μια νομοθετική ρύθμιση που δε θα γίνει αντικείμενο αμφισβήτησης εκ νέου. Και αυτό ώστε να διασφαλιστεί πως στην περίπτωση που οι κάτοικοι προσφύγουν ξανά στο ΣτΕ ενάντια και στον νέο νόμο, δε θα έχουμε τις ίδιες περιπέτειες, καθώς τότε θα υπάρχει και μια σύμφωνη- άτυπα έστω- στάση και των μελών του ΣτΕ.

Οι παραχωρήσεις σας σημαίνουν ότι εγκαταλείπετε την επιθετική σας πολιτική ότι αν δε γίνει εμπορικό κέντρο θα μπλοκάρετε και το γήπεδο;

 Κάθε άλλο. Αν δεν δοθεί το «πράσινο φως» για τη διπλή ανάπλαση του Βοτανικού, όπως ψηφίστηκε με τον Νόμο 3481/2006 από την πλειοψηφία της Βουλής, τότε θα αναγκαστούμε να μπλοκάρουμε και το έργο του γηπέδου. Εμείς θέλουμε ο Παναθηναϊκός να αποκτήσει το σπίτι του. Είμαι και Παναθηναϊκός. Από πίσω όμως, υπάρχει μια εταιρεία με 5.500 ενεργούς μετόχους, των οποίων τα συμφέροντα θα υπερασπιστούμε με κάθε έννομο τρόπο. Έχουμε πλέον κάποια δεδομένα και κάθε πλευρά θα πρέπει να αναλάβει τον ρόλο και την ευθύνη της για την υλοποίηση του έργου. Πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι η τύχη του γηπέδου του ΠΑΟ και αυτή του εμπορικού κέντρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Μήπως έτσι με τις προειδοποιήσεις αυτές προσπαθείτε να προκαταλάβετε τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης για το ζήτημα;

 Δεν προσπαθούμε να προκαταλάβουμε τίποτα και κανέναν. Απλώς θέλουμε να κατανοήσει και η πολιτική ηγεσία πως δεν μπορεί να «μπλοκάρεται» ένας νόμος που ψηφίστηκε από 257 βουλευτές το 2006 από την προσφυγή 130 κατοίκων. Προς το παρόν αναμένουμε την απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το ζήτημα του Βοτανικού μέσα στην επόμενη βδομάδα.


Πώς αποφασίσατε να επενδύσετε στον Βοτανικό; Μήπως γνωρίζατε εκ των προτέρων για το γήπεδο;

Αυτά που λέγονται είναι φαιδρότητες. Δεν υπήρχε καμία εύνοια ή εσωτερική πληροφόρηση από κανέναν. Αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην περιοχή γιατί διαβλέψαμε- όπως και στην περίπτωση της λεωφόρου Αθηνών- ότι ο Βοτανικός είναι μια περιοχή μόλις 3χλμ από το κέντρο της πόλης και μέχρι πρότινος κάποιος σιχαινόταν ακόμη και να περάσει από εκεί. Από τη στιγμή λοιπόν, που ο Νόμος του 2006 για τη διπλή ανάπλαση δημιουργούσε επενδυτικές προσδοκίες, γιατί να μην τον αξιοποιήσουμε; Η εταιρεία λοιπόν, προχώρησε σε αγορά τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου. Καμία εύνοια λοιπόν δεν υπήρξε.


Πόσο έχει στοιχίσει η όλη καθυστέρηση στην εταιρεία σας;

Μεγαλύτερο είναι το έμμεσο κόστος, καθώς αναγκαστήκαμε να «παγώσουμε» αρκετά έργα που ήταν στα «σκαριά», αναβάλαμε νέες αγορές γης και τα προβλήματα με τις τράπεζες μας κυνηγούν. Γι’ αυτό και αν δεν υλοποιηθεί το σχέδιο ανάπτυξης του εμπορικού κέντρου, θα στραφούμε κατά του ελληνικού Δημοσίου και θα διεκδικήσουμε αποζημιώσεις ώστε να κεφαλαιοποιήσουμε όλες αυτές τις απώλειες που υφιστάμεθα ως επιχείρηση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s