ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ. ΕΛΜΕ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ- ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

Posted: 20/10/2009 by Γιάννης Χ. in Ανακοινώσεις, ΣΥΡΙΖΑ
Ετικέτες:

syriza

ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ. ΕΛΜΕ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

 Έχοντας διαπιστώσει : α) Ότι η επιλογή της κοινής δράσης όλων των δυνάμεων της αριστεράς (δηλαδή η γενική ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ) είναι μια αναγκαιότητα. Ότι πρέπει να προωθηθεί στην εκπαίδευση μια μεγάλη παράταξη της αριστεράς (ευρύτερη του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ) ώστε να καταφέρει να δώσει  πνοή στο συνδικαλιστικό κίνημα. β) Ότι χρειάζεται ένα μεγάλο πολιτικό σχήμα με συγκεκριμένες δημοκρατικές διαδικασίες, όπου τα μέλη του και όχι η «ηγεσία» του θα λύνουν τα πολιτικά ζητήματα που προκύπτουν γ) ‘Oτι ο εκλογικός ΣΥΡΙΖΑ έχει πια εξαντληθεί κι ότι από συγκυρία δε διαλύθηκε  στο διάστημα Δεκέμβρης – παραμονή των βουλευτικών εκλογών. δ) ότι οι πολιτικές διαφορές που ανακύπτουν δεν μπορούν να λυθούν μέσω της πάλης των μηχανισμών του ΣΥΝ (ρεύμα – ανανεωτική πτέρυγα, κλπ), ούτε μέσω της σύγκρουσης συνιστωσών ΣΥΡΙΖΑ – ηγεσία του ΣΥΝ στο κλειστό δωμάτιο της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βαλτετσίου, ούτε φυσικά μέσω της αντιπαράθεσης προσώπων (σ. Αλαβάνος) με την ηγετική ομάδα του ΣΥΝ και γενικά δεν μπορούν να λυθούν στην κορυφή του σχήματος.

Προχωρούμε

Στην προσπάθεια συγκρότησης κλαδικού ΣΥΡΙΖΑ στην εκπαίδευση, δημιουργώντας το πρώτο κύτταρο στις περιοχές : Μενίδι, Μεταμόρφωση, Ν. Ιωνία, Λυκόβρυση, Ηράκλειο, Θρακομακεδόνες (Δ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής). Αναμένοντας κι από άλλες ΕΛΜΕ αλλά κι ενώσεις δασκάλων του λεκανοπεδίου και της χώρας να πράξουν το ίδιο, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ της εκπαίδευσης να δημιουργηθεί με τον τρόπο που του ταιριάζει:  Από κάτω , σ’ ένα οριζόντιο ζωντανό δίκτυο, υλοποιώντας και τις αποφάσεις της 1ης  συνδιάσκεψης (πριν 1,5 χρόνο, που μέχρι σήμερα παρόλο που ομόφωνα ψηφίστηκαν δεν εφαρμόστηκαν). Μεγαλύτερος αντίπαλος στη δημιουργία του κοινωνικοπολιτικού ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι η δική μας αδράνεια, η αόριστη εξουσιοδότηση σε κάποιους άλλους, ν’ αναλάβουν αντί για μας αυτήν την πρωτοβουλία.

Στοχεύοντας

Στη δημιουργία μιας πλατιάς πολύβουης, δημοκρατικής και μεγάλης αριστεράς όπου ο χώρος της εκπαίδευσης και της νεολαίας θα πρωταγωνιστήσει.

Σ’ ένα ΣΥΡΙΖΑ μ’ ένα μόνο κέντρο αποφάσεων, αυτό των ΓΣ, όπου οι σημαντικές πολιτικές αποφάσεις θα λαμβάνονται με καθολικές ψηφοφορίες των μελών του. Σ΄ ένα ΣΥΡΙΖΑ που θα γεμίσει το τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα της αριστεράς με αυτό της πραγματικής δημοκρατίας. Γιατί αν εγκαλούμε την κοινωνία στο «σοσιαλισμό με δημοκρατία», τότε θα πρέπει πρώτα από όλα αυτές τις αρχές να τις εφαρμόσουμε στον εαυτό μας. Σ’ ένα ΣΥΡΙΖΑ εκπαίδευσης που θα παίρνει ζωή από πλατιές αριστερές παρατάξεις (τις maximum εφικτές και με απώτερο σκοπό όλη την αριστερά) όπου θα λειτουργούν με δημοκρατία, θα παράγουν πολιτική  σ’ ένα ομοσπονδιακό και πολύμορφο σχήμα. Σε μια τέτοια κατεύθυνση οι πολιτικές θέσεις και πράξεις, το πολιτικό και κοινωνικό πρόγραμμα, που θα υιοθετείται -όχι μόνον στην παιδεία- θα αντιστρέφουν το γνωστό σχήμα κόμμα -παράταξη .Οι παρατάξεις θα διαμορφώνουν τις θέσεις όπου θα υποτάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ της εκπαίδευσης, η θεματική του και το πολιτικό του σχήμα.

ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ Δ.ΕΛΜΕ ΑΝ.ΑΤΤΙΚΗΣ

Σχόλια
 1. Ο/Η aurora λέει:

  Πολύ καλή πρωτοβουλία, αντάξια των αναγκών των καιρών μας.Παρόμοιες πρωτοβουλίες χρειάζεται να αναληφθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερες ΕΛΜΕ, ώστε το όραμα μιας εκπαιδευτικής πολιτικής που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες δασκάλων και μαθητών να γίνει επιτέλους πραγματικότητα.

 2. Ο/Η stavros k λέει:

  Πολύ καλή προσπάθεια συγχαρητήρια στους σ. Ας μου επιταπεί μια επιφύλαξη στο σχήμα παράταξη καθηγητών – ΣΥΡΙΖΑ στο βαθμό που δεν καλύπτει μαθητές – γονείς. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την παιδεία, αποτελούν ομόφωνες θέσεις πλατειών πανελλαδικών συσκέψεων και νομίζω ότι εδικά στην παιδεία σε είπεδο θέσεων είμαστε σε πολύκαλό σημείο. Στο εκαπιδευτικό κίνημα έχουμε μείνει λίγο πίσω το τελευταίο διάστημα. Επίσης στην ενιαία έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ στο εκαπιδευτικό κίνημα. Νομίζω ότι πρωτοβουλίες σαν αυτές μπορούν να οδηγήσουν στο σωστό δρόμο.

  • Ο/Η Διονύσης λέει:

   Βρίσκω πολύ σωστή την επισήμανση για μαθητές-γονείς που συναποτελούν την εκπαιδευτική κοινότητα. Ας παρθεί υπόψη έστω σαν προβληματισμός. Είσαι από το Περιστέρι;

 3. Ο/Η giakosn λέει:

  Εξαιρετικό! Μακάρι κάτι να αρχίσει να κινείται!

 4. Ο/Η Βαγγελιώ Σωτηροπούλου λέει:

  Παίρνοντας την πάσα από Stavro και giakosn, πώς σας φαίνεται η ιδέα για τη δημιουργία ενός «δικτύου γονέων για ένα άλλο σχολείο». Ένας χώρος δηλαδή προβληματισμού, ανταλλαγής εμπειρίας απο την δράση των Συλλόγων ανά σχολείο και παρέμβασης από τη σκοπιά ενός άλλου σχολείου. Μια δικτύωση διαφορετική από τις Ενώσεις, Ομοσπονδία και Συνομοσπονδία Γονέων που συνήθως είναι σφραγίδες που περιφέρει το ΚΚΕ.
  Η αλήθεια είναι ότι οι γονείς σαν συλλογικότητες ήταν και έιναι απόντες από όλα τα μεγάλα ζητήματα και τους αγώνες που γίνονται στην εκπαίδευση.

 5. Ο/Η Aristeros anonymos λέει:

  Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την προσπάθεια αυτής της πρωτοβουλίας σχεδόν από την αρχή της, πέρισυ τον Ιούλιο αν δεν κάνω λάθος. Οι προτάσεις που διατυπώνονται σε αυτό το blog, όπως συγκεκριμενοποιούνται σαν πράξη από αυτούς που «πέρνουν τις πάσες» κρατάνε ζωντανό το όραμα της Αριστεράς που έχουμε ανάγκη. Και μακάρι να μπορούσα να βοηθήσω και εγώ, παρ’ ότι συνταξιούχος ήδη εκπαιδευτικός.
  Το κείμενο της ιδρυτικής αυτής διακήρυξης μιας οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ που ξεφεύγει από τις προδιαγραφές που έβαλαν πριν λίγα χρόνια οι συμφωνίες από τις συνιστώσες του, με βοηθησε να πάει η σκέψη μου πιο πέρα. Το αντιπαρέβαλα και με το σχέδιο Καταστατικού που έχει γραφτεί τα περί θεματικών και οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ των μελών. Μια οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ εκπαιδευτικών σε μια περιοχή δεν πρέπει να υποκαταστήσει ή να ταυτιστεί τα συνδικαλιστικά όργανα των καθηγητών περιορίζοντας την δράση τους μόνο στις κλαδικές διεκδικήσεις. Μια οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της εκπαίδευσης πρέπει κατά τη γνώμη μου να περιλαμβάνει και τους μαθητές και τους γονείς τους, άλλους σαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και άλλους σαν μέλη των θεματικών επιτροπών της.
  Συγχαριτήρια στους σύντροφους που πήραν την πρωτοβουλία και μακάρι μια μέρα όλος ο ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά και γόνιμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s