Διεθνής καμπάνια συγκέντρωσης υπογραφών για τον βασανισμό μέχρι θανάτου μετανάστη και τις διώξεις ακτιβιστών στην Αθήνα

Posted: 23/10/2009 by Γιάννης Χ. in Ανακοινώσεις, Κινήματα
Ετικέτες:

athina9Διεθνής Έκκληση Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη της Ελληνικής Κυβέρνησης
 

Την Πέμπτη 22/10 αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στη διεύθυνση  http://www.petitiononline.com/nomadic1/petition.html η παρακάτω έκκληση, την οποία ως το απόγευμα της Παρασκευής 23/10  έχουν υπογράψει πάνω από 250 άτομα από την Ελλάδα και το εξωτερικό:

Μετά από την εξέγερση του Δεκέμβρη στην Ελλάδα, η αστυνομική βία ενάντια σε μετανάστες και ακτιβιστές γίνεται όλο και πιο έντονη. Η ξενοφοβική στροφή των κατεστημένων μέσων επικοινωνίας, σε συνδυασμό με την εκλογική άνοδο του ακροδεξιού κόμματος ΛΑΟΣ, έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην καταξίωση στην κοινή γνώμη της αστυνομικής βίας ενάντια σε αλλοδαπούς και έλληνες πολίτες που τολμούν να διαμαρτυρηθούν. Ειρωνικά, ίσως αυτές οι τακτικές εμφανίζονται ως μέρος  ενός γενικότερου σχεδίου για την υποτιθέμενη ‘προστασία του πολίτη’,  με τη δημόσια επίδειξη ισχύος ότι το κράτος είναι ικανό να ελέγξει όσους συμμετείχαν στην εξέγερση του Δεκέμβρη. Κι ενώ ‘επιχειρήσεις σκούπα’ και απελάσεις πραγματοποιούνται καθημερινά σε ολόκληρη την  χώρα, υποβάλλοντας τους μετανάστες σε διάφορες μορφές σωματικής και  ψυχολογικής βίας, τώρα ακόμα και οι ακτιβιστές που αντιδρούν ενάντια  σ’ αυτό το καθεστώς γίνονται αντικείμενο των αυθαίρετων, βίαιων και τρομοκρατικών επιθέσεων της αστυνομίας.

Πρόσφατα ο  Mohamed Kamran Atif, μετανάστης από το Πακιστάν, πέθανε  μετά από βασανιστήρια που υπέστη στο Κέντρο Κράτησης Νίκαιας. Κατά τη διαδήλωση διαμαρτυρίας που ακολούθησε, πολλοί ακτιβιστές συλλήφθηκαν και κρατήθηκαν.

Λίγες μέρες αργότερα ο Δημήτρης Παρσάνογλου, κοινωνιολόγος και μέλος του αντιρατσιστικού κινήματος, συλλήφθηκε και κρατήθηκε χωρίς νομική εκπροσώπηση για τρεις ημέρες, γιατί διαμαρτυρήθηκε ενάντια στην αυθαίρετη σύλληψη και τον ξυλοδαρμό Αφρικανού μετανάστη από την αστυνομία σε κεντρικό σημείο της Αθήνας.

Μεταξύ των υποφραφών συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα διαπρεπών προσωπικότητων της Επιστήμης και του Πολιτισμού, όπως ενδεικτικά των:

Etienne Balibar, C. George Caffentzis, Silvia Federici, Alex Foti, Andrea Fumagalli, Peter Hallward, Sandro Mezzadra, John Mohr, Warren Montag, Alberto Toscano, Στάθης Γουργουρής, Κώστας Δουζίνας, Νένη Πανουργιά, Αναστάσιος Παπαδημητρίου, Γιάννη Χαμιλάκης κ.ά. Όλα τα ονόματα των υπογραφόντων υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση
 http://www.petitiononline.com/mod_perl/signed.cgi?nomadic1&1

Οι υπογραφές προέρχονται από την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, την Ιταλία, την Αγγλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία, τις Η.Π.Α., τον Καναδά, τη Βραζιλία, το Μεξικό.

 Τα  μέλη της ηλεκτρονικής λίστας Nomadic Universality  πήραν την πρωτοβουλία και έχουν την ευθύνη για την διακίνηση της λίστας των υπογραφών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s