ΜΕΛΗ ΣΥΝ ΚΑΛΟΥΝ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΑΣΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΠΕ, ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΠΕ Ο σ. ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΣΑ

Posted: 26/10/2009 by Ioannis Kyriakakis in ΣΥΝ
Ετικέτες:

20080604a 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΠΕ

ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ  Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ  »ΠΑΣΑ» ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ

ΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΛΩΝ, ΓΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ 21ου αιώνα.

 Χθές 25/10, μέλη του ΣΥΝ που συμμετέχουμε στην ΠΑΣΑ καταθέσαμε την πρόταση για τον κανονισμό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτός διαμορφώνεται απο δεκάδες ενταγμένους στον ΣΥΡΙΖΑ στο wiki που άνοιξε η ΠΑΣΑ, καθώς και τις θέσεις της ΠΑΣΑ για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στον σύντροφο Βίτσα, στον σύντροφο Τσίπρα, και στην γραμματεία της συνόδου της ΚΠΕ. Επειδή είμαστε μέλη του ΣΥΝ και δεν μας καλύπτει ούτε η πρόταση Φλαμπουράρη, ούτε η πρόταση του ΚΠΔ, ούτε η πρόταση της Πρ.Αρ.Αν για τα οργανωτικά του Σύριζα, κι επειδή το ζήτημα της Δημοκρατίας δεν είναι οργανωτικό, αλλά πολιτικό ζήτημα, καλούμε όσα μέλη του ΣΥΝ συμφωνούν με τον κανονισμό λειτουργίας, και τις προτάσεις της ΠΑΣΑς (και τα δύο κείμενα παρατίθενται απο κάτω) να συνυπογράψουν την έκκλησή μας αυτά τα κείμενα να συζητηθούν ισότιμα στις οργανώσεις και στην ΚΠΕ όπως και τα κείμενα των τάσεων και του σ. Φλαμπουράρη. Ο σ. Τσίπρας στο κλείσιμό του στην ΚΠΕ  (κλικ εδώ για όλη την ομιλία) αναφέρθηκε στην ΠΑΣΑ με τα εξής λόγια:

« Πήρα πριν από λίγο από έναν πολύ καλό σύντροφο, μέλος του κόμματος είναι, που συμμετέχει σ’ αυτήν την Πρωτοβουλία για την Αντισυστημική Αριστερά…. Έχουν καταθέσει ένα συγκροτημένο πλαίσιο για το πώς θα λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ, διαδικασίες, καταστατικά, κανονισμοί, τόσο τοις εκατό ο καθένας, και λέω, μισό λεπτό, για ποιον λόγο υπάρχει αυτή η ανάγκη; Για ποιο λόγο είναι τόσο ελκυστικό σε δικούς μας συντρόφους το ζήτημα του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο φορέα, γιατί αυτό είναι στην πραγματικότητα. Πρέπει να είναι ελκυστικό διότι πρέπει να υπάρχει – και θα το δούμε, θα αναρωτηθούμε – έλλειμμα στη δική μας κομματική λειτουργία, αφού μέλη μας θεωρούν τόσο ελκυστικό τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο φορέα, σε κόμμα»…

 Συμφωνούμε με τον σύντροφο Πρόεδρο στην εκτίμησή του, κι είναι ακριβώς ο λόγος που ο σ. Τσίπρας αναφέρει, για τον οποίο παλεύουμε για έναν ανοιχτό δημοκρατικό ΣΥΡΙΖΑ των μελών, κι όχι φυσικά για έναν Σύριζα κακέκτυπο ή αντίγραφο υπαρκτών «κομμάτων» ή και του κόμματός μας του ΣΥΝ απο τον οποίο είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι. Ζητάμε να γίνει ουσιαστική συζήτηση στις οργανώσεις κι όχι να κατέβει η εισήγηση «απο πάνω» και να ψηφιστεί θετικά ή αρνητικά χωρίς κανένα περιθώριο υποβολής προτάσεων απο κάτω προς τα πάνω, όπως γίνεται συνήθως στον ΣΥΝ. Αυτό δεν είναι δημοκρατία, αυτό δεν έχει καμμιά σχέση με την ανανεωτική-ριζοσπαστική αριστερά. Το «έλλειμα στην κομματική λειτουργία» που αναφέρει ο σ. Τσίπρας έχει όνομα: Παντελής έλλειψη συμμετοχής της βάσης του ΣΥΝ στις αποφάσεις και στη διαμόρφωση των προτάσεων και της πολιτικής του. Εως τώρα η ΚΠΕ και η Πολιτική Γραμματεία, καμμιά απολύτως πρωτοβουλία δεν έχει πάρει για να αντιμετωπίσει αυτό το έλλειμμα, παρά τις ευχές και τα ωραία λόγια. Αυτό το έλλειμμα παλεύουμε να ανατρέψουμε και στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ, με την πρότασή μας για ανοιχτό, δημοκρατικό, ΣΥΡΙΖΑ των μελών, και ζητάμε αυτή μας η πρόταση να γίνει γνωστή και να τεθεί στην κρίση όλων των μελών του ΣΥΝ και της ΚΠΕ του ΣΥΝ.

 Ενεργά μέλη ΣΥΝ

Βασίλης Ψαλλιδάς ΠΚ. Ν. Σμύρνης

Δημήτρης Κωφίδης ΠΚ. Αμαρουσίου

Τασία Κοντοφάκα ΠΚ. Χολαργού

Τάσος Αναστόπουλος ΠΚ. Μίκρας Θεσσαλονίκης

Αλέξανδρος Πλεμένος Ν.ΣΥΝ Αμπελοκήπων

Γιάννης Κυριακάκης Π.Κ Εξαρχείων

Άρης Χατζηχρήστος Ν.ΣΥΝ Ν. Σμύρνης

Σταύρος Χατζησταύρος ΣΥΝ Γεωτεχνικών και μέλος Δικτύου Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Θεσσαλονίκης

 Μέλη ΣΥΝ που αποχώρησαν μετά τις ευρωεκλογές

 Δημήτρης Κλαδίτης ΑΡΕΝ Σητείας

Παναγιώτης Κωστάκης, δημοτικός σύμβουλος Νέας Ιωνίας

 Καλούμε τις συντρόφισσες και του συντρόφους μας του ΣΥΝ να διαβάσουν τα παρακάτω κείμενα (που κατατέθηκαν στην ΚΠΕ) και αν συμφωνούν να περιληφθούν στην ατζέντα της επόμενης ΚΠΕ να υπογράψουν αυτή την έκκληση στέλνοντας e-mail στο melh.syn@googlemail.com .

(ακολουθούν τα 2 κείμενα):

1ο κείμενο: 

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ  ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ  ΣΥΡΙΖΑ :

ΒΑΛΤΩΜΑ Η ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ;

Είναι θετικό βήμα το ότι επιτέλους και  στα «υψηλά» επιτελεία των  συνιστωσών αναγνωρίζεται το δημοκρατικό  έλλειμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όμως για να απαντήσουμε στα «πρακτικά» ερωτήματα ποιοί, πώς και τι θ’ αποφασίσουν στην ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ του Νοεμβρίου, πρέπει πρώτα ν’ απαντήσουμε ποιός είναι ο πολιτικός φορέας της αριστεράς που ονειρευόμαστε. 

Υπάρχουν 2 επιλογές :

Θέλουμε μια μίζερη εκλογική συμμαχία ακίνδυνη για το σύστημα, στο όριο της κοινοβουλευτικής επιβίωσης που απλά θα εκφωνεί αριστερές αναλύσεις και προτάσεις, θα κάνει «προγραμματική αντιπολίτευση» και θα την ψηφίζει μέρος της κοινωνικής αριστεράς επειδή δεν έχει καμιά καλύτερη επιλογή ; Θέλουμε με άλλα λόγια ένα «καλό» ΚΚΕ ; Ή μήπως θέλουμε έναν ενιαίο πολιτικό φορέα στην προοπτική μιας μεγάλης αντισυστημικής αριστεράς που θα συμβάλλει ώστε η κοινωνία να παίρνει στα χέρια της τη ζωή της, που θα πρωτοστατεί σε νικηφόρες μάχες, θ’ αλλάζει τους πολιτικούς συσχετισμούς, θ’ ανοίγει δρόμους για βαθιές ανατροπές;

Κι επειδή στην εποχή μας οι λέξεις χάνουν το νόημά τους, όταν λέμε «αντισυστημική», διευκρινίζουμε ότι δεν εννοούμε μια αριστερά της «αντισυστημικής» και «αντικαπιταλιστικής» φλυαρίας. Αλλά μια αριστερά που μπορεί να συσπειρώνει και να κινητοποιεί όλους τους ανθρώπους που μάχονται πολύμορφα στην πράξη το σημερινό οικονομικό-κοινωνικό-πολιτικό-πολιτισμικό σύστημα,  ανεξάρτητα από το αν πιστεύουν ότι «θεσμό – το θεσμό θα κατακτήσουμε το σοσιαλισμό» ή ότι «ένας είναι ο σωστός ο πόλεμος, ο πετροπόλεμος». Μια αριστερά που πολεμά το σύστημα και μέσα στους αστικούς θεσμούς και στους δρόμους και σε νέους θεσμούς και παντού. Μια αριστερά που το πώς θα πολιτεύεται δεν θα εξαρτάται ούτε από τις  δημοσκοπήσεις, ούτε από τις πιέσεις των καναλαρχών, ούτε από τις ιδιοτελείς φιλοδοξίες παραγόντων, ούτε από τις μικροεξουσιαστικές βλέψεις διαφόρων μηχανισμών, ούτε από τον άκρατο υποκειμενισμό μερικών 10άδων επαγγελματικών στελεχών. Αλλά θα εξαρτάται από τη συλλογική βούληση των χιλιάδων κοινωνικά ενεργών μελών της, που θα αποτυπώνεται σε αποφάσεις που πάρθηκαν σε ανοικτές, απόλυτα διαφανείς δημοκρατικές διαδικασίες.

Αν μας  ενδιαφέρει να βαδίσουμε το 2ο δρόμο τότε δεν μπορούμε να πάμε στην ΠΣ με  διαδικασίες που αναπαράγουν όλες τις χρόνιες παθογένειες της αριστεράς. Θα πρέπει να επιδιώξουμε, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό, να πιάσουμε το νήμα από κει που το αφήσαμε την άνοιξη του 2007 και να επιδιώξουμε να ενεργοποιηθούν οπωσδήποτε και άμεσα όλοι οι άνθρωποι που «έφαγαν πόρτα» μετά την πρώτη ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ΠΣ του Νοεμβρίου. Τότε τα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ αντί να κηρύξουν την επανίδρυση της αριστεράς, ανακήρυξαν το μοίρασμα της ηγεμονίας τους επί της αριστεράς. Την ευθύνη γι αυτό το τεράστιο πολιτικό λάθος επωμίζονται άπασες οι συνιστώσες και οι τάσεις με σειρά μεγέθους, ακολουθούν οι «ανένταχτοι» της Γραμματείας, αλλά και όλοι και όλες εμείς, απλά μέλη συνιστωσών ή ανένταχτοι-ες, που αφήσαμε στα χέρια των γραφειοκρατικών επιτελείων μια τόσο σοβαρή υπόθεση. Αλλά χειρότερη από αυτό καθεαυτό το λάθος είναι η μη αναγνώρισή του. Δυστυχώς κανένα επιτελείο συνιστωσών  δεν τόλμησε να κάνει κριτικό απολογισμό.      

Επομένως  στην ΠΣ δεν «ψεκάζουμε – σκουπίζουμε  και κλείνουμε» το οργανωτικό, αλλά ανοίγουμε την αυλαία της επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας όλον τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ να μετέχει όπως μπορεί, με όρους αυτοοργάνωσης, αυτοθέσμισης, οριζόντιας δικτύωσης, διεκδικώντας το κέντρο των κρίσιμων αποφάσεων να είναι το σύνολο των μελών.

Ποιοι συμμετέχουν στην ΠΣ

Σε  σχέση λοιπόν με το πρώτο ερώτημα  ποιοι συμμετέχουν στην ΠΣ, απαντάμε πως στην ΠΣ δεν μετέχουν αντιπρόσωποι, αλλά ΟΛΑ τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν. Διότι με όλα όσα μεσολάβησαν από το Δεκέμβρη του 2008 και μετά, έχουν ατονήσει και τυπικά και ουσιαστικά όλες οι σχέσεις αντιπροσώπευσης εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Οποιαδήποτε διαδικασία εκλογής ή διορισμού αντιπροσώπων, αυτή τη στιγμή, θα οδηγήσει σε ενδυνάμωση των στοιχίσεων σε τάσεις και συνιστώσες, θα ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς, όχι όμως τους ανθρώπους της Αριστεράς. Δυστυχώς από τους χιλιάδες αριστερούς ανθρώπους που είχαν κατακλύσει με ενθουσιασμό τις διαδικασίες της 1ης Πανελλαδικής σύσκεψης και τις πρώτες ανοικτές συνελεύσεις, ελάχιστοι είναι ενταγμένοι/ες σε τοπικές ή θεματικές επιτροπές. Οι περισσότεροι στην καλύτερη περίπτωση έχουν «ξενερώσει» και στη χειρότερη έχουν αγανακτήσει. Αυτές οι χιλιάδες πρέπει να κληθούν ξανά για να κάνουμε όλοι μαζί μια νέα αρχή.

Δεν πρόκειται  για «τρελή» επινόηση δική μας. Παραθέτουμε σχετικό απόσπασμα από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Ενρίκε Σαντάγκο, στελέχους του ΚΚ Ισπανίας και της «Ενωμένης Αριστεράς» στην ΕΠΟΧΗ 18/10 σχετικά με την διαδικασία επανίδρυσης της Αριστεράς : « Ξεκινήσαμε προτείνοντας μια συζήτηση για το νέο πρόγραμμα της αντικαπιταλιστικής, εναλλακτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς. Δημιουργούμε φόρουμ συζήτησης και σύγκλησης σε τοπικό και κλαδικό- θεματικό επίπεδο, με άξονα όλα τα οργανωμένα κινήματα……  Τα φόρουμ αυτά θα πραγματοποιήσουν το Μάιο του 2010 μια πρώτη γενική σύσκεψη για να ψηφίσουν το νέο πρόγραμμά τους. Η συμμετοχή θα είναι ανοικτή σε όλους,. Δεν θα υπάρξει εκλογή αντιπροσώπων. Όλες οι οργανώσεις που συμμετέχουν στην ΕΑ συμφωνούν να προχωρήσουμε στην επανίδρυση… Αυτή τη στιγμή δημιουργήσαμε ένα περιβάλλον πλήρους διαφάνειας στην ΕΑ, με την ηλεκτρονική καταγραφή των μελών μας…, ενώ παράλληλα η κάθε τάση θα μπορεί να ελέγχει ανά τρίμηνο πώς προχωρά η εγγραφή των μελών. Κανείς πια δεν θα μπορεί να διαμορφώνει τα παιχνίδια του γράφοντας και ξεγράφοντας μέλη για να διαμορφώνει νέους συσχετισμούς.»  

Ποιοι/ες  είναι τα μέλη του  ΣΥΡΙΖΑ

Σε σχέση  με το δεύτερο ερώτημα ποιοί/ές είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, απαντάμε πως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι όλοι όσοι αποδέχονται το γενικό πολιτικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως έχει διατυπωθεί σε ένα ή περισσότερα κεντρικά ντοκουμέντα (πρόγραμμα, εκλογική διακήρυξη, 15 σημεία) αποδέχονται τον Κανονισμό Λειτουργίας του και πληρώνουν τη συνδρομή τους. Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνονται αυτομάτως όλα τα μέλη των συνιστωσών του, όπως μέλη ενός συλλόγου δεν είναι αυτομάτως όλα τα μέλη των παρατάξεων που λειτουργούν στο πλαίσιο του συλλόγου. Σε κανένα συλλογικό όργανο δεν ισχύει η  αυτόματη εγγραφή χωρίς την πCf�οσωπική συνειδητή συναίνεση του ενδιαφερόμενου να αποκτήσει τα σχετικά δικαιώματα και να αναλάβει τις αντίστοιχες υποχρεώσεις. Η ελάχιστη απόδειξη της συνειδητής ένταξης του ενδιαφερομένου είναι η συνδρομή. Η αυτόματη εγγραφή των μελών των συνιστωσών, αφενός αποτελεί παραβίαση της ελεύθερης βούλησης αρκετών μελών π.χ. του ΣΥΝ από την «ανανεωτική πτέρυγα» που έχουν δηλώσει δημόσια ότι δεν συμφωνούν με το εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ. Αφετέρου κινδυνεύει να διαμορφώσει στοιχισμένες ομάδες μελών που θα καλούνται από τον εκάστοτε μηχανισμό ανάλογα με την κρισιμότητα της ψηφοφορίας, χωρίς να έχουν την υποχρέωση να προσφέρουν στο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ελάχιστο που είναι η συνδρομή.

Οικονομική  Διαφάνεια

Το  τρίτο κρίσιμο ζήτημα είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε σε μια οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ κρύβοντας κάτω από το χαλί το θέμα της διάθεσης των πόρων. Το εάν θέλουμε ή όχι ΣΥΡΙΖΑ και το τι ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους πόρους που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και από το πώς θα τους διαθέσει. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήρης αδιαφάνεια όσον αφορά την αξιοποίηση της κρατικής επιχορήγησης, τους βουλευτές, τα γραφεία τους και τα αποσπασμένα στελέχη από το δημόσιο. Οι πόροι αυτοί δεν προέρχονται από συνδρομές μελών των συνιστωσών. Είναι δημόσιο χρήμα που εισέρευσε στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ χάρη στους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτα απ’ όλα λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να λογοδοτήσει στους ψηφοφόρους του για το πώς χρησιμοποιήθηκαν. Αλλά ούτε εκεί σταματά η υποχρέωση λογοδοσίας. Εφόσον τα χρήματα αυτά προέρχονται από την φορολόγηση της κοινωνίας, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να λογοδοτεί δημόσια σε όλη την κοινωνία. Διαφορετικά κανείς μας δεν μπορεί να ελέγξει την ειλικρίνεια των πολιτικών απόψεων που διατυπώνονται από τάσεις και συνιστώσες. Απαιτούμε  ενόψει της ΠΣ να υπάρξει απόλυτη οικονομική διαφάνεια. Και μιας και δεν υπήρξε ποτέ σοβαρό ταμείο ΣΥΡΙΖΑ, όλο το βάρος πέφτει σε κάθε συνιστώσα χωριστά ανάλογα με τα ποσά που διαχειρίστηκε. Συνιστώσες που δεν θα δώσουν στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για τα ποσά που διαχειρίστηκαν (π.χ. πόσα και ποια επαγγελματικά στελέχη και για ποια ακριβώς καθήκοντα) θα πρέπει να αποκλειστούν από το δικαίωμα διορισμού εκπροσώπων τους σε οποιοδήποτε όργανο και να συμμετέχουν σαν μέλη. Παράλληλα βέβαια θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα του οικονομικού προϋπολογισμού του 2009. Αν ισχύσει η συμφωνία ανάμεσα στις συνιστώσες για την κατανομή της κρατικής επιχορήγησης ανάμεσά τους και την δημιουργία ταμείου ΣΥΡΙΖΑ από τις ελεημοσύνες τους, όποτε και αν θελήσουν, τότε θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για κάποια επιτελεία δεν αποτελεί «στρατηγική πολιτική επιλογή», αλλά επενδυτική οικονομική επιλογή. Αναλυτικότερα για το πώς προτείνουμε να χρησιμοποιείται η κρατική επιχορήγηση για την χρηματοδότηση των κοινωνικοπολιτικών δράσεων της Αριστεράς και όχι της γραφειοκρατικής της υπόστασης, μπορείτε να δείτε στο blog https://dosepasa.wordpress.com

Όλες  οι σημαντικές αποφάσεις  από τα μέλη

Το τέταρτο  στη διαδικασία, αλλά πρώτο σε σημασία είναι το ότι στο οργανωτικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκαθαρίζεται ότι στόχος είναι όλες οι σημαντικές αποφάσεις να λαμβάνονται από τα μέλη. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί μια κατάσταση όπου τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μαθαίνουν την πολιτική των συμμαχιών του, από τα μπαλκόνια των προεκλογικών συγκεντρώσεων ή από τα media. Ονειρευόμαστε έναν κόσμο ισότητας και ελευθερίας δεν είναι δυνατόν να αναπαράγουμε μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ έναν κόσμο ανισότητας και πολιτικής ιεραρχίας.

Ώσμωση  όλων των μελών  του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς  διαμεσολαβήσεις

Σε όλη  την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2007-2009 αποδείχτηκε ότι όποτε  υπήρξαν δυναμικές, αυτές ήταν αποτέλεσμα ώσμωσης και συγχώνευσης μελών διαφορετικών συνιστωσών και ανένταχτων, όποτε υπήρξε βάλτωμα, αυτό ήταν αποτέλεσμα κομματικών πατριωτισμών και στοιχίσεων πίσω από μεγάλους και μικρούς μηχανισμούς των τάσεων και των συνιστωσών. Κατά συνέπεια ένα σύστημα εκλογής οργάνων όπου συνιστώσες διορίζουν εκπροσώπους και οι ανένταχτοι ψηφίζουν χωριστά «προβεβλημένους ανένταχους» ανεξάρτητα από την κατανομή των ποσοστών, θα αναπαράγει τις στοιχίσεις και παραγοντισμούς και δεν πρόκειται να οδηγήσει σε νέες δημιουργικές συνθέσεις. Γιατί ν’ απαγορεύσουμε στους «ανένταχτους» να ψηφίσουν μέλη συνιστωσών και αντίστροφα; Απ’ την άλλη η παρουσία διορισμένων εκπροσώπων των συνιστωσών στα όργανα μαζί με εκλεγμένους είναι επί της ουσίας ένα αντιδημοκρατικό μέτρο γιατί τα μέλη των συνιστωσών εκπροσωπούνται διπλά και μέσω αυτών που εξέλεξαν στα πλαίσια των γενικών ψηφοφοριών και μέσω αυτών που διόρισαν. Ο βέλτιστος τρόπος αντιπροσώπευσης είναι όλοι εκλεγμένοι και εκ των υστέρων διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση που έχουν αποκλειστεί μειοψηφούσες τάσεις. Ο διορισμός εκπροσώπων των συνιστωσών στα όργανα μπορεί να γίνει αποδεκτός σε ποσοστό το ανώτατο μέχρι 50% και μόνον σαν μεταβατικό μέτρο με χρονικό ορίζοντα το πολύ 2 έτη.

Σε όλα  τα παραπάνω συχνά αντιπαρατίθεται το επιχείρημα ότι η θέσμιση της άμεσης δημοκρατίας δεν λύνει από μόνη της τα προβλήματα του πολιτικού προσανατολισμού. Φυσικά και δεν τα λύνει από μόνη της. Μπορεί να μην είναι «και αναγκαία και ικανή συνθήκη», είναι όμως απολύτως αναγκαία εάν θέλουμε να επιχειρήσουμε ν’ αλλάξουμε και τα μικρά και τα μεγάλα στον κόσμο που μας περιβάλλει.

Τέλος επειδή δεν είναι  δυνατόν να περιμένουμε  πότε θα βρεθεί σχέδιο ισορροπίας μεταξύ των  συνιστωσών και των  τάσεων, όσοι και  όσες θεωρούμε ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μέλλον ας προχωρήσουμε άμεσα στη δημιουργία κυττάρων ΣΥΡΙΖΑ και στην οριζόντια δικτύωσή τους.    

ΥΓ. Οι ιδέες που παρουσιάσαμε σε μεγάλο βαθμό αποτυπώνονται  στο συλλογικό  σχέδιο επεξεργασίας εσωτερικού κανονισμού του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο διαμορφώνεται δυναμικά μέσα από σύστημα wiki και είναι αναρτημένο στο http://dosepasaorganotika.pbworks.com/FrontPage Στη διαμόρφωση του μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει δεκάδες σ/φοι και σ/φισες. Η διαδικασία αυτή προτάθηκε να υιοθετηθεί από τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μέχρι στιγμής (23/10)  δεν υπήρξε ανταπόκριση.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙ-ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 

24 ΟΚΤΩΒΡΗ 2009

2ο κείμενο:  Σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως  διαμορφώθηκε μέχρι  σήμερα από τον  δημόσιο ανοικτό  διάλογο που προκάλεσε  η Πρωτοβουλία  για την Αντι-Συστημική  Αριστερά στο http://dosepasaorganotika.pbworks.com/

Προοίμιο

H οργανωτική πρόταση που καταθέτουμε φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα μεταβατικό εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ που η εφαρμογή του θα οδηγήσει στον μετασχηματισμό του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πολυτασικό φορέα ανεξάρτητων αλλά και οριζόντια διασυνδεδεμένων τοπικών και κλαδικών οργανώσεων με μέλη, είτε αυτά ανήκουν σε συνιστώσες είτε όχι, τα οποία θα έχουν αποφασιστικό λόγο στις διαδικασίες και στον έλεγχο των συντονιστικών οργάνων με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Στόχος είναι η σταδιακή δημιουργία ενός πλήρως ενιαίου πολιτικού και κινηματικού φορέα της Αριστεράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα πρέπει να διασφαλίζει δύο στοιχεία ταυτόχρονα: Από τη μια τα σημερινά ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά του και από την άλλη την ύπαρξη ζωντανών τοπικών  και κλαδικών οργανώσεων και θεματικών επιτροπών, με ουσιαστικές αρμοδιότητες και αποφασιστικό ρόλο. Ταυτόχρονα θα πρέπει να διασφαλίζεται και να διευκολύνεται ο έλεγχος της βάσης του στα ανώτερα συντονιστικά όργανα μέσα από τη θεσμοθέτηση σειράς μέτρων και κανόνων που θα συμβαδίζουν και με το οραματικό του πλάνο για τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας που επιδιώκει.

O ΣΥΡΙΖΑ των μελών, ως Αριστερά του 21ου αιώνα, επιδιώκει με αυτή την νέα οργανωτική του διάταξη να αποκτήσει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα του επιτρέψουν να εμπνευστεί από τα κινήματα και να εμπνεύσει την κοινωνία και τα κινήματά της ώστε, κάποια στιγμή, να δημιουργηθούν και οι όροι αυτοκατάργησης του και διάχυσής του μέσα σε μια αυτό-διαχειριζόμενη κοινωνία των Πολιτών.

 

2. Βασικές Οργανωτικές  Αρχές

2.1 Η  αμεσοδημοκρατική λειτουργία είναι  το βασικό χαρακτηριστικό που  χαρακτηρίζει όλη την δομή  του ΣΥΡΙΖΑ .

2.2 Ο  ΣΥΡΙΖΑ έχει  οργανωτική δομή, η οποία εξασφαλίζει δικαιώματα  και πολιτική ισοτιμία σε όλα  τα μέλη του,  το δικαίωμα  στις υπάρχουσες συνιστώσες (κόμματα  και οργανώσεις) να διατηρήσουν  την πολιτικοϊδεολογική και οργανωτική  τους αυτονομία και ιδιαίτερη ταυτότητα και φυσικά την πλήρη ελευθερία σχηματισμού τάσεων, ρευμάτων ή και νέων οργανώσεων στο εσωτερικό του.

2.3 Η  παρουσία οργανωμένων τάσεων, ρευμάτων  και ξεχωριστών συνιστωσών στα  πλαίσια ενός πολιτικού μορφώματος  όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν  αποτελεί καθαυτό πρόβλημα, από τη στιγμή που άτομα και οργανώσεις σέβονται τους όρους μιας συνεκτικής και ενιαίας πολιτικής λειτουργίας. Αντίθετα μάλιστα, μπορεί να λειτουργήσει θετικά, να αναδείξει τον πλούτο και τα πλεονεκτήματα της συνύπαρξης της Αριστεράς κόντρα στην πολυδιάσπαση που τη χαρακτηρίζει και να παίξει καταλυτικό ρόλο για διεργασίες στην υπόλοιπη Αριστερά.

2.4 Μ’  αυτή την έννοια, διασφαλίζεται  η απόλυτη και χωρίς όρους  ιδεολογική και πολιτική ανεξαρτησία  και ελευθερία δράσης της κάθε  συνιστώσας και ατόμου. Όχι μόνο στο κεντρικό πολιτικό αλλά και στο επίπεδο των κοινωνικών χώρων (σχήματα ή παρατάξεις στον συνδικαλιστικό ή νεολαιίστικο χώρο), όπου τα μαζικά σχήματα παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν και πρέπει να έχουν ομοσπονδιακό χαρακτήρα.

2.5 Η αμεσοδημοκρατική λειτουργία εξασφαλίζεται με την μεταβίβαση του αποφασιστικού ρόλου για όλα τα ζητήματα από τα συντονιστικά όργανα, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, στις συνελεύσεις και συνδιασκέψεις των μελών καθώς και στα εσωτερικά δημοψηφίσματα.  Η δράση και οι αποφάσεις των συντονιστικών οργάνων ελέγχεται από τα μέλη.

 

3. Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ

3.1 Μέλος  του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι  κάθε ένας που κατοικεί στην  Ελλάδα ή το εξωτερικό  μόνιμα ή προσωρινά και έχει ηλικία μεγαλύτερη των 16 ετών, που αποδέχεται το πολιτικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ .

3.2 Όλα  τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ των μελών  απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα  και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις

3.3 Κάθε  μέλος του ΣΥΡΙΖΑ των μελών  έχει την δυνατότητα να ανήκει

● μόνο σε μία τοπική ή κλαδική οργάνωση με δικαίωμα απόφασης στα τοπικά ( ή αντίστοιχα κλαδικά θέματα ), στα γενικότερης σημασίας θέματα και εκλογή πανελλαδικών και β’ βάθμιων συντονιστικών οργάνων, στα δημοψηφίσματα καθώς και για εκλογές εκπροσώπων σε Συνδιασκέψεις και το Συνέδριο.

● σε όσες θεματικές τους επιτροπές επιθυμεί.

●  μπορεί να  συμμετέχει και σε άλλη τοπική ( ή κλαδική ) με δικαίωμα απόφασης μόνο στα τοπικά ( ή αντίστοιχα κλαδικά θέματα ).

 

 

3.4 Τα  μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να  συμμετέχουν σε οποιαδήποτε συνιστώσα  του, η οποία έχει αποδεχτεί  το ιδρυτικό πολιτικό-ιδεολογικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ και τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του.

 

4. Τοπικές και κλαδικές  οργανώσεις

4.1 Οι  τοπικές και οι κλαδικές οργανώσεις  αποτελούν το κύτταρο της πολιτικής  δράσης του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο  ευθύνης τους και δεν αποτελούν  «παραρτήματα» του «κεντρικού» ΣΥΡΙΖΑ. 

4.2 Οι  τοπικές και κλαδικές οργανώσεις  του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζουν για  ό,τι τις αφορά χωρίς την  αναγκαστική παρουσία των κεντρικών  συντονιστικών στελεχών και χωρίς  την υποχρέωση των οργανώσεων  να αποδέχονται την άποψη του  συντονιστικού κέντρου σαν αδιαμφισβήτητη.

4.3 Οι  τοπικές και κλαδικές οργανώσεις  του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούν αυτόνομα  και λαμβάνουν θέσεις για τα  τοπικά και για τα κεντρικά  ζητήματα, αποφασίζουν για εκστρατείες  και δράσεις που αφορούν το  χώρο ευθύνης τους και παρεμβαίνουν  με τις αποφάσεις τους στη συζήτηση ζητημάτων που αφορούν το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. πρόγραμμα). Θα πρέπει να απολαμβάνουν μεγάλης αυτονομίας για να μπορούν να παίρνουν πρωτοβουλίες τις οποίες είναι αδύνατο (και λανθασμένο, αν ήταν δυνατό) να συλλάβει κάποιος κεντρικός «εγκέφαλος». Έχουν τη δυνατότητα επεξεργασίας πολιτικών προτάσεων τις οποίες να καταθέτουν στο πλαίσιο της συλλογικής προσπάθειας, έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξει στις πιο πλήρεις και ολοκληρωμένες πολιτικές θέσεις, τακτικές και δράσεις.

 

5. Γενική Συνέλευση Τοπικής ή Κλαδικής Οργάνωσης

5.1 Η  γενική συνέλευση αποτελεί κυρίαρχο  όργανο σε τοπικό ή κλαδικό  επίπεδο. Εκλέγει και ελέγχει  την Συντονιστική της Επιτροπή, ανακαλεί και αντικαθιστά όσα  μέλη της δεν ανταποκρίνονται  επαρκώς στα καθήκοντά τους, παίρνει πρωτοβουλίες και αποφάσεις. Εκτός αν οι Γενικές συνελεύσεις αποφασίσουν διαφορετικά, η λειτουργία τους καθορίζεται από τις πιο κάτω ενδεικτικές αρχές:

5.2 Οι  Γενικές Συνελεύσεις μιας Τοπικής  ή Κλαδικής οργάνωσης  χαρακτηρίζονται ως:

 • Ιδρυτική  
 • Ετήσιες τακτικές
 • Περιοδικές τακτικές
 • Έκτακτες

5.3 Όλες  οι Συνελεύσεις πλην της ιδρυτικής  προαπαιτούν το 50% + 1 των μελών  της τοπικής ή κλαδικής οργάνωσης.  Όλες οι αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των εκλογών συντονιστικών οργάνων, λαμβάνονται με την θετική ψήφο των 2/3 των συμμετεχόντων στην συνέλευση. Στις τοπικές ή κλαδικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν νοείται καμία ποσόστωση σε καμία ψηφοφορία ή εκλογή με επίκληση ιδιότητας μέλους της ή μελών της ως μέλος συνιστώσας.

5.4 Η  Ιδρυτική Συνέλευση μιας τοπικής  ή Κλαδικής Οργάνωσης γίνεται  μόνο μια φορά εφ’ όσον υπάρχουν  τουλάχιστον 3 σύντροφοι που έχουν  αποδεχτεί το πολιτικό πλαίσιο  και τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ  και τον κανονισμό λειτουργίας  του και εφ’ όσον στην ίδια  περιοχή ή χώρο εργασίας δεν έχει ανακοινωθεί δημόσια και στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ η ίδρυση άλλης τοπικής/ κλαδικής οργάνωσης. Η ιδρυτική συνέλευση έχει σαν στόχο να γνωστοποιήσει την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ στις συνιστώσες που συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια περιοχή, να δημοσιοποιήσει την ίδρυση, να δημιουργήσει το αρχικό μητρώο των μελών της και να εκλέξει προσωρινό τριμελές συντονιστικό όργανο που έχει σαν μοναδικό σκοπό να συγκαλέσει την πρώτη Ετήσια Τακτική Γενικής Συνέλευση της Οργάνωσης δεσμευτικά εντός διμήνου. Όλες οι αποφάσεις αυτού του προσωρινού συντονιστικού οργάνου υπόκεινται στην έγκριση της πρώτης ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης για να νομιμοποιηθούν.

5.5 Οι  ετήσιες Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις  γίνονται κάθε 12 μήνες. Σε αυτές:

 • Γίνεται αξιολόγηση της πολιτικής δράσης της οργάνωσης και των επί μέρους θεματικών επιτροπών της
 • Εγκρίνεται ο ισολογισμός εσόδων/εξόδων της οργάνωσης
 • Εκλέγεται Συντονιστική Επιτροπή από τα μέλη του. Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής έχουν δικαίωμα επανεκλογής για δύο μόνο διαδοχικές ετήσιες θητείες. Σε περίπτωση ισοψηφιών ή μη κάλυψης του αριθμού των μελών από υποψηφίους, η επιλογή γίνεται με κλήρωση στην οποία συμμετέχουν υποχρεωτικά όλα τα μέλη της οργάνωσης.
 • Συζητιέται ο ετήσιος προγραμματισμός δράσης της οργάνωσης και τίθενται όσο το δυνατό ποσοτικοποιημένοι πολιτικοί και οργανωτικοί στόχοι

5.6 Οι  Περιοδικές Τακτικές Γενικές  συνελεύσεις της οργάνωσης  γίνονται, σύμφωνα και με ειδική απόφαση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης ανά μήνα, δίμηνο ή τρίμηνο. Σε αυτές συζητούνται και λαμβάνονται αποφάσεις για κάθε ζήτημα που εισηγείται η Συντονιστική Επιτροπή της οργάνωσης ή η ολομέλεια μια θεματικής επιτροπής της οργάνωσης ή ένα μεμονωμένο μέλος της οργάνωσης. Μια Περιοδική Τακτική Γενική συνέλευση μπορεί να ανακαλέσει με απόφασή της ένα οποιοδήποτε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και να το αντικαταστήσει με άλλο.

5.7 Οι  Έκτακτες Γενικές συνελεύσεις,  σε αντιδιαστολή με όλες τις  προηγούμενες που γίνονται μόνο  με φυσική παρουσία τουλάχιστον  του 51% των μελών της, μπορούν να γίνουν και με την διενέργεια συζητήσεων και ηλεκτρονικών ψηφοφοριών στον ιστότοπο της οργάνωσης εφ’ όσον συμμετέχει το 50% + 1 των μελών. Οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις διενεργούνται όταν τις καλέσει η Συντονιστική Επιτροπή ή το 15% των μελών της οργάνωσης γραπτά ή μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

 

6. Δομή, όρια οργανώσεων  και θεματικές  τους επιτροπές

6.1 Κάθε  αυτόνομη Τοπική ή Κλαδική  οργάνωση νοείται ως το σύνολο  των εγγεγραμμένων μελών που  την απαρτίζουν.

6.2 Τα  όρια δράσης μιας Τοπικής Οργάνωσης συμπίπτουν με τα όρια του Δήμου, γειτονιάς ή Δημοτικού Διαμερίσματος που αυτή δρα

6.3 Τα  όρια δράσης μιας Κλαδικής  Οργάνωσης , συμπεριλαμβανομένων  και των οργανώσεων στους χώρους  εκπαίδευσης όπου συμμετέχουν  ισότιμα εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι, συμπίπτει με τα επιχειρησιακά όρια της αντίστοιχης επιχείρησης-υπηρεσίας ή φορέα εντός του ίδιου Νομού. Για πολύ μεγάλες κλαδικές οργανώσεις, επιτρέπεται η διάσπασή τους σε περισσότερες κλαδικές οργανώσεις εντός του ίδιου Νομού με σαφή όμως όρια και μετά από απόφαση της Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης, όπως ορίζεται πιο κάτω, και εφ’ όσον υπάρχει σύμφωνη γνώμη της οργάνωσης.

6.4 Κάθε  Τοπική ή Κλαδική οργάνωση  απαρτίζεται από Θεματικές Επιτροπές.  Ως θεματική επιτροπή ορίζεται  το σύνολο των μελών της  Τοπικής ή Κλαδικής Οργάνωσης που εξειδικεύουν την δράση τους σε ένα τομέα πολιτικής ή κινηματικής παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδρυση μιας θεματικής επιτροπής σε μια Τοπική ή Κλαδική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ προϋποθέτει μόνο την δήλωση τουλάχιστον τριών (3) μελών της στην Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης και την περιγραφή των δραστηριοτήτων ή της περιοχής δράσης της. Ένα μέλος μπορεί να συμμετέχει σε όσες θεματικές επιτροπές επιθυμεί.

6.5 Οι  θεματικές επιτροπές που μπορούν  να λειτουργούν ανεξάρτητα σε  μια Τοπική ή Κλαδική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καλύψουν τις θεματικές ή κινηματικές ενότητες, χωρίς να περιορίζεται σε αυτές, όπως:

 • Νεολαίας
 • Γυναικών
 • Μειονοτήτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
 • Μεταναστών και δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης
 • Τοπικής Αυτοδιοίκησης (για Τοπικές)
 • Συνδικαλιστικής παρέμβασης (για Κλαδικές)
 • Περιβάλλοντος
 • Πολιτισμού
 • Κοινωνικής Οικονομίας
 • Εργασιακών και εργατικών
 • ΜΜΕ και προβολής
 • Ιδεολογίας και εκπαίδευσης
 • Κλπ

Η ονομασία και ο τρόπος λειτουργίας και  δράσης των θεματικών επιτροπών  αποφασίζεται από τις ίδιες. Δεν  επιτρέπεται η λειτουργία δύο  θεματικών στην ίδια Τοπική ή Κλαδική  Οργάνωση και ανεξάρτητα από το όνομα  τους, που επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν με τον ίδιο τομέα δραστηριοτήτων. Οι αλληλοκαλύψεις που ενδεχομένως μπορούν να δημιουργηθούν από τις πρωτοβουλίες και την δράση δυο θεματικών επιτροπών της ίδιας Τοπικής ή Κλαδικής Οργάνωσης συντονίζονται με κοινές συνεδριάσεις των συντονιστικών τους επιτροπών και με κοινές Ολομέλειες.

6.6 Οι  θεματικές επιτροπές συνεδριάζουν  κατά τακτικά διαστήματα σε  ολομέλεια και συντονίζονται  από επιτροπή που την απαρτίζουν  μέλη της θεματικής επιτροπής.

6.7 Η  λήψη των αποφάσεων σε μια  ολομέλεια μιας θεματική επιτροπή λαμβάνεται με τα 2/3 εγγεγραμμένων μελών που την απαρτίζουν. Ολομέλεια νοείται η συνάθροιση στον ίδιο φυσικό ή διαδικτυακό τόπο του 50% + 1 των μελών της. Η Ολομέλεια συγκαλείται τακτικά ή έκτακτα από την συντονιστική της επιτροπή ή αν το ζητήσει το 15% των μελών της.

6.8 Σε  μια θεματική επιτροπή Τοπικής  ή Κλαδικής Οργάνωσης μπορούν  να λαμβάνουν μέρος με δικαίωμα  ψήφου, αλλά χωρίς το δικαίωμα  του εκλέγεσθαι, και φίλοι του  ΣΥΡΙΖΑ που δεν επιθυμούν να  έχουν την ιδιότητα του μέλους  του. H κάθε θεματική μπορεί να αποφασίσει μόνη της για  μόνιμη ποσόστωση μη μελών ΣΥΡΙΖΑ , ανάλογα με το αντικείμενο της θεματικής, εφόσον αποδεδειγμένα ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό σε ακτιβιστικές κινήσεις και πρωτοβουλίες. Τα μη μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στις θεματικές έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να καταθέτουν προτάσεις και εισηγήσεις και θα τίθενται έκτακτες επίκαιρες παρεμβάσεις τους κατά προτεραιότητα προς συζήτηση πέραν ημερήσιας διάταξης

6.9 Η  συμμετοχή στις θεματικές επιτροπές,  όπως και στον ΣΥΡΙΖΑ, νοείται εθελοντική και δεν νοείται οποιαδήποτε αποζημίωση για την προσφορά του μέλους της σε οποιοδήποτε επίπεδο ή όργανο.

6.10 Ένα  μέλος μιας θεματικής επιτροπής  χάνει τα δικαιώματα συμμετοχής  του στην θεματική επιτροπή  που έχει επιλέξει μόνο αν:

 • To δηλώσει γραπτά ή μέσα σε Ολομέλεια της Θεματικής Επιτροπής
 • Αν δεν συμμετέχει σε ένα αριθμό από διαδοχικές Ολομέλειες της Επιτροπής που η κάθε μια ορίζει και στην περίπτωση που δεν συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας.

 

7. Στέγαση της Οργάνωσης-  Στέκι Κινημάτων- Μορφή διαχείρισης

7.1 Οι  τοπικές και κλαδικές οργανώσεις  του ΣΥΡΙΖΑ οργανώνουν την  δράση τους σε ειδικά διαμορφωμένους  χώρους που θα έχουν τον  χαρακτήρα του «Στέκι των Κινημάτων». Στους χώρους αυτούς και με  ευθύνη της κάθε οργάνωσης  μπορούν να αναπτυχθούν χώροι για να στεγάσουν δραστηριότητες όπως:

 • Συνάθροισης, διαβούλευσης και των συνελεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των κινημάτων που αναπτύσσονται στην ίδια περιοχή
 • Διασκέδασης και ψυχαγωγίας με ανάπτυξη κυλικείου, internet-καφέ κινηματογραφικής λέσχης κλπ
 • Πολιτισμού και εκπαίδευσης με διαλέξεις, σεμινάρια, internet, εκδηλώσεις κλπ

7.2 Το  κάθε «Στέκι των Κινημάτων»  μαζί με την κινητή ή ακίνητη  περιουσία τους, μπορεί να ανήκει  σε ένα Κοινωνικό Συνεταιρισμό  Περιορισμένης Ευθύνης που απαρτίζεται από όλα τα μέλη της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τρίτους και που λειτουργεί ως επιχείρηση του κοινωνικού τομέα της οικονομίας κατά την ισχύουσα νομοθεσία και σύμφωνα με το καταστατικό της κάθε επιχείρησης του κοινωνικού τομέα.

7.3 Τα  έξοδα λειτουργίας  στο «Στέκι των Κινημάτων» καλύπτονται από έσοδα που δημιουργούνται από την διάθεση των χώρων του και των προσφερόμενων σε αυτό υπηρεσιών στον ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη του ή και άλλες κινηματικές οργανώσεις ή συλλογικότητες χωρίς κέρδος καθώς και από κάθε είδους νόμιμες επιχορηγήσεις ή δωρεές.

 

8. Μεταβατικές διατάξεις  για τον συντονισμό  των οργανώσεων  και της δράσης  του ΣΥΡΙΖΑ

8.1 Οι  τοπικές οργανώσεις και η δράση  τους συντονίζουν την οργάνωσή  τους με τον ακόλουθο τρόπο:

8.2 Σε  τοπικό ή επιχειρησιακό επίπεδο (εντός της ίδιας της οργάνωσης) ανάμεσα σε δυο συνελεύσεις από την Συντονιστική Επιτροπή τους για το σύνολο της πολιτικής δράσης της οργάνωσης και από τις συντονιστικές επιτροπές των θεματικών τους για κάθε επί μέρους δράση. Η συντονιστική επιτροπή της οργάνωσης έχει σαν αποκλειστικό καθήκον να διευκολύνει την συμμετοχή των μελών της οργάνωσης στην υλοποίηση των σχετικών αποφάσεών της οργάνωσης, να επιλύει τα πρακτικά θέματα επικοινωνίας και διασύνδεσης των θεματικών επιτροπών σε τοπικό επίπεδο, να συντηρεί τον ιστότοπο της οργάνωσης και τα ηλεκτρονικά fora συζητήσεων και ηλεκτρονικών ψηφοφοριών σε αυτόν και να τηρεί τα οικονομικά της οργάνωσης. Σε εξαιρετικές και έκτακτες περιπτώσεις, η Συντονιστική Επιτροπή μπορεί να λαμβάνει και αποφάσεις δράσης της οργάνωσης που όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τεκμηριώνονται και να νομιμοποιούνται σε επόμενη Γενική Συνέλευση.

8.3.1 Σε  Νομαρχιακό επίπεδο από Τακτικές και έκτακτες Συνδιασκέψεις των τοπικών ή κλαδικών οργανώσεων. Οι Τακτικές συνδιασκέψεις συγκαλούνται περιοδικά ενώ οι έκτακτες αν το ζητήσουν γραπτά ή μέσω ηλεκτρονικών ψηφοφοριών το 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ή τουλάχιστον 3 οργανώσεις του ή η Νομαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή εκτός αν οι ίδιες αποφασίσουν διαφορετικά.

8.3.2 Οι  πρώτες νομαρχιακές Συνδιασκέψεις  απαρτίζονται από συνέδρους που  εκλέγονται από τις οργανώσεις  του ΣΥΡΙΖΑ κατά 50% και κατά 50% από συντρόφους που υποδεικνύουν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ με όποια αναλογία οι ίδιες συμφωνήσουν και εφ’ όσον καμία δεν μπορεί να ορίσει περισσότερους από το 25% των αντιπροσώπων της Συνδιάσκεψης. Οι Συνδιασκέψεις αυτές εκλέγουν την Νομαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με απαιτούμενο για την εκλογή στο όργανο των 2/3 των ψήφων των συνέδρων. Στην περίπτωση που από τις ψηφοφορίες δεν εκλέγεται μέλος από μια συνιστώσα, τότε αυτό εκλέγεται καθ’ υπέρβαση του ορίου των 2/3 ως μέλος της Νομαρχιακής . Στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν συμπληρώνεται ο αριθμός των μελών της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό που έχουν καθορίσει, τότε αυτή συμπληρώνεται με κλήρωση όπου συμμετέχουν όλοι οι σύνεδροι ισότιμα.

8.3.3 Η  Νομαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή έχει σαν αποκλειστικό καθήκον να επιλύει τα πρακτικά θέματα επικοινωνίας και διασύνδεσης των οργανώσεων ΣΥΡΙΖΑ και των θεματικών επιτροπών των οργανώσεων σε νομαρχιακό επίπεδο και με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, να επιλύει θέματα συντονισμού της κινηματικής τους δράσης, να συντηρεί τον ιστότοπο της οργάνωσης σε νομαρχιακό επίπεδο και τα ηλεκτρονικά fora συζητήσεων και ηλεκτρονικών ψηφοφοριών σε αυτόν για την διευκόλυνση της οριζόντιας διασύνδεσης των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ και των συνιστωσών του και να παρακολουθεί τα οικονομικά της οργάνωσης. Σε εξαιρετικές και έκτακτες περιπτώσεις, η Συντονιστική Επιτροπή μπορεί να λαμβάνει και αποφάσεις δράσης της οργάνωσης σε Νομαρχιακό επίπεδο με πλειοψηφία 51% που όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τεκμηριώνονται και να νομιμοποιούνται σε επόμενη Συνδιάσκεψη ή με ηλεκτρονική ψηφοφορία των συνέδρων της προηγούμενης συνδιάσκεψης εντός μηνός. Με τους ίδιους κανόνες λειτουργούν και εκλέγονται και οι Νομαρχιακές Θεματικές Συντονιστικές Επιτροπές, με την διαφορά που οι τακτικές συνδιασκέψεις τους γίνονται ετήσια.

8.3.4 Η  διατήρηση των προβλέψεων του  άρθρου 8.3.2 περί ποσοστιαίας συμμετοχής  συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ επαφίεται  στις αποφάσεις των Τοπικών  και Κλαδικών οργανώσεων που  θα οδηγήσουν στη δεύτερη συνδιάσκεψη  μετά από την έναρξη λειτουργίας τους σύμφωνα με αυτό τον Κανονισμό.

8.4.1        Σε εθνικό επίπεδο από  Τακτικά και έκτακτα Συνέδρια όλων των τοπικών ή κλαδικών οργανώσεων. Τα τακτικά συνέδρια συγκαλούνται κάθε τρία χρόνια ενώ τα έκτακτα αν το ζητήσουν γραπτά ή μέσω ηλεκτρονικών ψηφοφοριών το 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ή τουλάχιστον 25 οργανώσεις του ή η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή. Κάθε Τακτικό Συνέδριο μπορεί να προβεί και σε αλλαγές του Κανονισμού Λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Τα Συνέδρια απαρτίζονται από συνέδρους που εκλέγονται από τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά 50% και κατά 50% από συντρόφους που υποδεικνύουν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ με όποια αναλογία οι ίδιες συμφωνήσουν και εφ’ όσον καμία δεν μπορεί να ορίσει περισσότερους από το 25% των αντιπροσώπων του Συνεδρίου. Τα τακτικά Συνέδρια εκλέγουν την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με απαιτούμενο για την εκλογή στο όργανο των 2/3 των ψήφων των συνέδρων . Στην περίπτωση που από τις ψηφοφορίες δεν εκλέγεται μέλος από μια συνιστώσα ή μια περιφέρεια, τότε αυτό εκλέγεται καθ’ υπέρβαση του ορίου των 2/3 ως μέλος της ΚΣΕ. Στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν συμπληρώνεται ο αριθμός των μελών της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 101, τότε αυτή συμπληρώνεται με κλήρωση όπου συμμετέχουν όλοι οι σύνεδροι ισότιμα.

 

8.4.2        Η διενέργεια Τακτικών ή Έκτακτων Συνεδρίων διενεργείται αφού προηγουμένως έχουν αναρτηθεί και τεθεί σε διάλογο και διαβούλευση οι προτάσεις του οργάνου ή των οργανώσεων ή των μελών που το συγκαλούν τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από την διενέργεια του Συνεδρίου.

 

8.4.3        Η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή έχει σαν κύριο καθήκον να επιλύει τα πρακτικά θέματα επικοινωνίας και διασύνδεσης των οργανώσεων ΣΥΡΙΖΑ και των θεματικών επιτροπών των οργανώσεων σε εθνικό επίπεδο με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, να επιλύει θέματα συντονισμού της κινηματικής τους δράσης, να συντηρεί τον ιστότοπο της οργάνωσης σε εθνικό επίπεδο και τα ηλεκτρονικά fora συζητήσεων και ηλεκτρονικών ψηφοφοριών σε αυτόν για την διευκόλυνση της οριζόντιας διασύνδεσης των Περιφερειακών Συντονιστικών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ και των συνιστωσών του και να παρακολουθεί και διαχειρίζεται τα οικονομικά της οργάνωσης. Η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή μπορεί να λαμβάνει και αποφάσεις δράσης και οργάνωσης σε εθνικό επίπεδο με πλειοψηφία 2/3 που όμως θα πρέπει να τεκμηριώνονται και νομιμοποιούνται σε επόμενο Συνέδριο, ή μέσω εσωτερικού δημοψηφίσματος, ή μέσω διευρυμένων νομαρχιακών και τοπικο-κλαδικών συνελεύσεων που συγκαλούνται ειδικά γι αυτό το σκοπό. Η ΚΣΕ έχει υποχρέωση να ζητήσει τη νομιμοποίηση της απόφασής της σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 2 μηνών μετά τη λήψη της. Σε κάθε άλλη περίπτωση παραβιάζει το καταστατικό και η ΚΣΕ μαζί με την γραμματεία πρέπει να αντικατασταθεί σε νέο συνέδριο. 

 

8.4.4        Η διατήρηση των προβλέψεων του άρθρου 8.3.1 περί ποσοστιαίας συμμετοχής συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ επαφίεται στις αποφάσεις των Τοπικών και Κλαδικών οργανώσεων που θα οδηγήσουν στο δεύτερο Πανελλαδικό τους Συνέδριο μετά από την έναρξη λειτουργίας τους σύμφωνα με αυτό τον Κανονισμό.

8.4.5 Η  Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή  εκλέγει

 • Πολιτική Γραμματεία που διευθύνεται από συλλογικό Προεδρείο
 • Γραφείο Τύπου
 • Ειδικές επιτροπές

8.4.6        Για τη συμμετοχή συντρόφων στην Πολιτική Γραμματεία προβλέπεται κυκλική εναλλαγή τους ώστε να ανανεώνεται η σύνθεση του οργάνου κάθε χρόνο κατά το 1/3, βάσει της κατάταξης των μελών στη λίστα επιλογής του Συνεδρίου.

8.5      Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει επαγγελματικά στελέχη.  Η συμμετοχή μελών του σε συντονιστικά του όργανα νοείται εθελοντική. Στην περίπτωση που τα καθήκοντα απαιτούν για κάποιο στέλεχος την αποκλειστική απασχόλησή του σε κάποιο συντονιστικό του όργανο, τότε με ειδική απόφαση του οργάνου που τον εξέλεξε το στέλεχος αυτό μπορεί να ενισχύεται οικονομικά από τα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ και με ποσά που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα μηνιαία έσοδα του στελέχους στην επαγγελματική τους καριέρα και μόνο για το διάστημα που οι συνθήκες απαιτούν αυτή την ρύθμιση. Οι οικονομικές αυτές ενισχύσεις δεν νοούνται σε καμία περίπτωση ότι δημιουργούν εξαρτημένες σχέσεις εργασίας.

8.6      Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν σήμερα επαγγελματική σχέση με αυτόν, μεταφέρονται να εργαστούν σε οργανώσεις του Κοινωνικού Τομέα της οικονομίας που θα δημιουργηθούν με πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ.

 

9. Εναλλαγή

9.1 Η  κουλτούρα της εναλλαγής στις  θέσεις ευθύνης σε όλα τα  συντονιστικά όργανα πρέπει να  αποτελέσει στο εξής απαράβατο  κανόνα λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Η εναλλαγή θεσπίζεται για  να διασφαλίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  δεν χρησιμοποιείται είτε από άτομα είτε από συνιστώσες για την εξασφάλιση δικών τους πλεονεκτημάτων. Η εναλλαγή διαπερνά την δομή του ΣΥΡΙΖΑ από πάνω μέχρι κάτω (Κεντρική Γραμματεία, Γραφείο Τύπου, εκλόγιμες θέσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών, Νομαρχιακές Γραμματείες, τοπικές και κλαδικές συντονιστικές επιτροπές).

9.2 Μέγιστο  διάστημα παραμονής για τους  βουλευτές και ευρωβουλευτές  2 χρόνια και με μια δυνατότητα  επανεκλογής για άλλη μία θητεία  όχι συνεχόμενη της προηγούμενης ( συνολικά 4 χρόνια ). Το ίδιο ισχύει  για την ΚΣΕ, τη ΣΓ και τις Νομαρχιακές Γραμματείες το ίδιο. Για Τοπικές και Κλαδικές Γραμματείες μέγιστη παραμονή ένας χρόνος με δύο δυνατότητες  επανεκλογής με μεσοδιάστημα ενός χρόνου ( συνολικά 3 χρόνια ) εκτός αν διαφορετικά αποφασίσουν οι Γενικές τους συνελεύσεις. 

9.3 Ο  κανόνας της εναλλαγής μπορεί  να μην τηρηθεί κατ΄ εξαίρεση  για στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μόνο  αν συμφωνήσουν τα 80% του οργάνου  που τον εξέλεξε και αφού  έχει λήξει η θητεία του.

 

10. Ανακλητότητα

10.1  Τα σώματα που εκλέγουν (η Πανελλαδική  Συντονιστική Επιτροπή τη Γραμματεία, οι Τοπικές Συνελεύσεις τις τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές, οι Πανελλαδικές Θεματικές τις Συντονιστικές τους Επιτροπές κ.λπ.) μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανακαλέσουν οποιοδήποτε μέλος των οργάνων ή και ολόκληρο το όργανο αν αυτό παραβεί είτε τις συλλογικές αποφάσεις είτε τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

11. Οικονομικά του  ΣΥΡΙΖΑ

11.1 Για  να μπορούν να γίνουν πράξη  τόσο η πολιτική δράση όσο  και η οργανωτική λειτουργία  του ΣΥΡΙΖΑ, μια από τις απαραίτητης  προϋποθέσεις είναι οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν  τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τη χρηματοδότηση των συνιστωσών του, θα πρέπει να έχει οικονομική αυτοτέλεια σαν ΣΥΡΙΖΑ, που να του επιτρέπει σοβαρές πρωτοβουλίες σε κεντρικό επίπεδο (γραφεία, έντυπο κ.λπ.) καθώς και σε επίπεδο τοπικών οργανώσεων, που θα διασφαλίζεται από τη δέσμευση ενός ποσοστού της κρατικής χρηματοδότησης, μαζί με ένα αντίστοιχο ποσοστό από τις αποζημιώσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών. Το ποσό αυτό να μοιράζεται στα κεντρικά γραφεία στις νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις, προκειμένου να ενισχυθούν για να υλοποιήσουν τις δράσεις τους.

11.2 Η  αυτοτέλεια των Τοπικών και  Κλαδικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ  πρέπει να συμπίπτει και με  την οικονομική τους αυτοτέλεια. Μέρος των εσόδων των τοπικών και κλαδικών οργανώσεων κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό που χρησιμοποιείται για την κάλυψη του 50% των λειτουργικών εξόδων των ανώτερων συντονιστικών οργάνων, όπως αυτά έχουν προϋπολογιστεί στο σώμα που τα εξέλεξε.

11.3 Δεν  μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά των ταμείων του ΣΥΡΙΖΑ για την πληρωμή μισθών επαγγελματικών στελεχών ή υπαλλήλων των συνιστωσών που τυχόν συμμετέχουν στα όργανα ή τις επιτροπές του και ούτε μπορούν να συμψηφισθούν τυχόν τέτοιες αποζημιώσεις προς μέλη συνιστωσών που συμμετέχουν σε όργανα ή επιτροπές με τις γενικότερες οικονομικές υποχρεώσεις των συνιστωσών προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

11.4 Τα  έσοδα του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται  από συνδρομές των μελών του,  από συνεισφορά των συνιστωσών  που συμμετέχουν σε αυτόν και  από τις επιχορηγήσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού.

11.5 Ο  ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δημιουργεί  έσοδα από εταιρείες ή οργανισμούς  πάσης φύσης σε καμία περίπτωση.  Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την δυνατότητα  να συμμετέχει  σε εταιρικά  μη κερδοσκοπικά σχήματα που  λειτουργούν με τους κανόνες  του κοινωνικού τομέα της οικονομίας στην Ελλάδα και που η λειτουργία τους βοηθάει την πολιτική ή κινηματική ανάπτυξη του (ΜΜΕ, εκδόσεις κλπ)  και μόνο στην περίπτωση που:

 • Αποφασίζεται από Συνέλευση, Συνδιάσκεψη ή Συνέδριο
 • Δημοσιεύονται οι δραστηριότητες και οι ισολογισμοί τους

11.6 Η  Πολιτική Γραμματεία δημοσιεύει  ετήσια τον ισολογισμό του  ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μπορεί να  ελεγχθεί από οποιαδήποτε οργάνωσή  του.

 

12. ΜΜΕ και ζητήματα  εκπρόσώπησης- προβολής

12.1 Συστήνεται  ένα πολυτασικό Γραφείο Τύπου  με ουσιαστικές αρμοδιότητες και πολιτική ισχύ, το οποίο  καθορίζει και ελέγχει τον ειδικό κανονισμό εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ προς τα έξω από εκπροσώπους του, οι οποίοι εναλλάσσονται.

12.2 Ο  κανονισμός εκπροσώπησης του  ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπει την χρήση  του όρου ΣΥΡΙΖΑ ή οποιοδήποτε σήμα του ΣΥΡΙΖΑ ή την επίκληση της τυχόν ιδιότητας συμμετοχής συντρόφου σε όργανο του ΣΥΡΙΖΑ σε μέλη ή άλλους συντρόφους οι οποίοι προβαίνουν σε δημόσιες τοποθετήσεις στον γραπτό ή ηλεκτρονικό τύπο των καθεστωτικών ΜΜΕ και δεν τηρούν όσα έχει αποφασίσει το Γραφείο Τύπου ή εφ’ όσον έχουν αρνηθεί να λογοδοτήσουν σε αυτό. Η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει για την έκφραση οποιασδήποτε γνώμης στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ ή των συνιστωσών του.

12.3 Ενθαρρύνεται  και στηρίζεται κάθε προσπάθεια  δημιουργίας τοπικών ή θεματικών εκδόσεων κάθε είδους  από τις θεματικές επιτροπές των Τοπικών και Κλαδικών οργανώσεων.

13. Ποσοστώσεις

13.1 Σε  Τοπικό και Κλαδικό επίπεδο  δεν εφαρμόζεται καμία ποσόστωση.

 

14. Έλεγχος του έργου  της Κοινοβουλευττικής  Ομάδας και των  Ευρωβουλευτών

14.1 Χρειάζεται  παρακολούθηση και έλεγχος του  έργου των βουλευτών και ευρωβουλευτών  και υπαγωγή τους σε συλλογικές  διαδικασίες.  Η βάση θα πρέπει  να έχει αποφασιστικό λόγο  στην ανάδειξη των υποψηφίων  και θα πρέπει να υπάρχουν  διαδικασίες εναλλαγής, ελέγχου και ανάκλησης των βουλευτών.

(Τα  θέματα της εναλλαγής, της ανακλητότητας  και του ελέγχου σε όλα τα  επίπεδα των οργάνων και των  εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ χρήζουν  πιο λεπτομερούς εξέτασης. Κάποιες  από τις σχετικές προτάσεις  μπορεί να σκοντάφτουν όχι  μόνο σε πρακτικά εμπόδια και σε πολιτικές αντιλήψεις αλλά ακόμα και σε νομικά και συνταγματικά πλαίσια (σ’ ό,τι αφορά βουλευτές και ευρωβουλευτές). Αυτό που προέχει όμως είναι η πολιτική σημασία της αποδοχής των σχετικών προτάσεων )

 

15. Συναίνεση και  ειδικές πλειοψηφίες

15.1 Στη  διαδικασία λήψης των αποφάσεων  θα πρέπει να εξαντλείται η  δυνατότητα απόφασης με συναίνεση,  αλλά στις περιπτώσεις που  αυτό δεν εξασφαλίζεται, οι  αποφάσεις θα παίρνονται ενισχυμένης  πλειοψηφίας 2/3 ή κατά πλειοψηφία  όπως αναλύεται στα επί μέρους άρθρα του Κανονισμού Λειτουργίας.

15.2 Σε  όλα τα εκλεγμένα όργανα, όπως  είναι οι τοπικές Συντονιστικές  Επιτροπές, οι νομαρχιακές Γραμματείες,  η κεντρική Γραμματεία, η ΚΣΕ  και το Συνέδριο, όπου θα υπάρχει  σύστημα αντιπροσώπευσης με βάση  ποσοστώσεις, οι αποφάσεις λαμβάνονται με ενισχυμένη πλειοψηφία ²/3 για μείζονος σημασίας θέματα (πχ πρόγραμμα, πολιτικές συμμαχίες, κλπ) και με απλή πλειοψηφία σε όλα τα υπόλοιπα. Με το δικαίωμα των μειοψηφιών κατοχυρωμένο, κάθε μειοψηφούσα άποψη θα είναι στη διάθεση των μελών και των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ για να τη μελετήσουν και να πάρουν θέση, αν επιθυμούν.

 

16. Απώλεια της ιδιότητας  του μέλους ΣΥΡΙΖΑ

16.1 Ένα  μέλος του ΣΥΡΙΖΑ χάνει αυτόματα  την ιδιότητα του μέλους καθώς  και όλα τα πολιτικά δικαιώματα  και υποχρεώσεις του αποκλειόμενο από την συμμετοχή του σε κάθε όργανο του ΣΥΡΙΖΑ μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Εφ’ όσον το ζητήσει με γραπτή δήλωσή του στην οργάνωση ή το όργανο που συμμετέχει
 • Αν το αποφασίσει, για οποιονδήποτε λόγο, η οργάνωση ή το όργανο που συμμετέχει το μέλος. Σε αυτή την περίπτωση, για την απώλεια της ιδιότητας του μέλους απαιτείται:
  • H γραπτή επώνυμη καταγγελία τουλάχιστον 3 μελών στην οργάνωση ή το όργανο που συμμετέχει το μέλος
  • Απόφαση του 90% των μελών της οργάνωσης που συμμετέχει το μέλος (πλην του ίδιου του προς πιθανή διαγραφή μέλους, το οποίο δεν έχει δικαίωμα ψήφου στη συγκεκριμένη ψηφοφορία)
 • Κανένα μέλος  του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να απωλέσει την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ για λόγους που σχετίζονται με τις πολιτικές του απόψεις.
Σχόλια
 1. Ο/Η NTOYROYTI λέει:

  Ο σύντροφος πρόεδρος αν τον ένοιαζε η δημοκρατική λειτουργία του ΣΥΝ θα πήγαινε σε συνέδριο με υπογραφές από την βάση.Ομως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η επικράτηση του μηχανισμού του απέναντι στους υπολοιπους.Καθώς στον ΣΥΝ έχει παράλληλες αντιστάσεις Λαφαζάνη-ανανεωτικών προσπαθεί να μεταφέρει κάπως το πολιτικό κέντρο στο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της πρότασης Φλαμπυράρη, που εκεί με κάποιες ανύπαρκτες αριθμητικά συνιστώσες(20-30 άτομα)ροζα-κόκκινο η κάποιες λίγο μεγαλύτερες ΔΕΑ-ξεκίνημα και κάποιους «ανένταχτους» της Κουμουνδούρου πιστεύει ότι ελέγχει.ΑΝ νομίζεται ότι πείσατε τον μηχανισμό, η ότι τον κάνατε να σκεφτεί είσαστε πολιτικά αφελείς.ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΑΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΒΑΡΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗ.Τα άλλα είναι φύκια και ….

 2. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  ntourouti δεν είμαστε αφελείς, ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ. Αν κάνει ο Τσίπρας με γειά του με χαρά του. Πάντως ο άνθρωπος δεν είπε οτι συμφωνεί με την Πασα, ίσα ίσα είπε οτι η Πασα ζητάει Σύριζα ενιαίο φορέα, κατι με το οποίο ο ίδιος (και όλοι οι υπόλοιποι στα καπετανάτα των τάσεων) διαφωνεί. Διάβασε το σχόλιο που έκανα πάνω στο κείμενο του κοκκινοπράσινου (έχει αναρτηθεί κι εδώ) στο blog τους και θα καταλάβεις τι λέω:

  «το κείμενο αυτό είναι μια παραλλαγή της πρότασης Φλαμπουράρη, και στην ουσία δεν αποτελεί εναλλακτική πρόταση σε αυτήν. Κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Σύντροφοι του Κοκκινοπράσινου, μιλάτε για την όσμωση που πρέπει να επιτευχθεί στα μέλη, ξεχνώντας πως αυτή η όσμωση είχε επιτευχθεί το 2007-2008 και αναιρέθηκε απο στοιχίσεις τάσεων και συνιστωσών που εσείς τώρα παίρνετε ως σημείο αφετηρίας! Η πρόταση για 1/3, 1/3, 1/3 είναι μια πρόταση που στην ουσία στοιχίζει τον Σύριζα πίσω απο ήδη παγιωμένες τάσεις στην κορυφή της πυραμίδας του, και σε καμμιά περίπτωση δεν αμφισβητεί την ίδια την πυραμίδα. Αυτό μοιραία οδηγεί στην αναπαραγωγή των ίδιων εκφυλιστικών φαινομένων παραγοντισμού, που ζήσαμε τον τελευταίο χρόνο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο σ. Τσίπρας στο κλείσιμό του δεν αναφέρθηκε καθόλου στην πρόταση του ΚΠΔ, Θεωρώντας την προφανώς (και δικαίως κατα την γνώμη μου) παρόμοια με την πρόταση Φλαμπουράρη! Αντίθετα αναφέρθηκε στην πρόταση της ΠΑΣΑ (dosepasa.wordpress.com) ως στην ουσία της μόνης εναλλακτικής στην πρόταση Φλαμπουράρη και στην πρόταση των Ανανεωτικών για εκλογική συμμαχία!
  Η πρότασή σας το συνεδριακό σώμα να το αποτελούν τα μέλη των συντονιστικών, αγνοεί την πραγματικότητα οτι πολλά συντονιστικά έχουν ατονήσει και λειτουργούν μόνο με τα μέλη συνιστωσών και ελάχιστους πια ανένταχτους. Πως λοιπόν θα καλυφθεί το 1/3 των ανένταχτων στα όργανα; Με αριστήνδειν παράγοντες και φίλους του ΣΥΝ που εμφανίζονται ως ανένταχτοι; η πρόταση Φλαμπουράρη και η δική σας στην ουσία οδηγεί στην δημιουργία άτυπης συνιστώσας ανένταχτων χωρίς καμμιά πρόβλεψη δημοκρατικής εκλογής τους στα όργανα, με σκοπό την κατάληψη του 30% των οργάνων. Αυτή η συνθήκη απέχει έτη φωτός απο τον στόχο του Σύριζα των μελών, απλά παγιώνει την σημερινή κατάσταση, ρίχνοντας κι ένα ξεροκόματο στους «ανένταχτους» που στην ουσία τους καλεί να γίνουν παράγοντες και συνιστώσα. Γνωρίζετε πολύ καλά οτι αυτό δεν μπορεί να συμβεί αφού οι πραγματικοί (κι όχι οι γιαλαντζί) ανένταχτοι δεν έχουν ούτε μηχανισμό, ούτε διασυνδέσεις, ούτε πανελλαδική δικτύωση. Το σχέδιό σας είναι σχέδιο επι χάρτου έξω απο τις πραγματικές συνθήκες. Όλοι σας, κι εσείς, κι ο Φλαμπουράρης και ο Τσίπρας, αντιμετωπίζετε τους ανένταχτους σαν ένα ξεχωριστό πολιτικό υποκείμενο, σαν συνιστώσα…ενώ δεν είναι…Οι ανένταχτοι δεν είναι πολιτικό υποκείμενο, είναι άνθρωποι που θέλουν απλά να μετέχουν σε έναν πολιτικό οργανισμό με ίσα δικαιώματα ως άτομα, κι όχι ως ξεχωριστό πολιτικό υποκείμενο. Γι αυτό και η μόνη λύση γι αυτούς είναι: 1. Να εκλέγουν και να εκλέγονται ελεύθερα χωρίς ποσοστώσεις. Να μπορούν να εκλέγονται απο και να εκλέγουν και μέλη συνιστωσών (αλλιώς δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να υπάρξει όσμωση!) Ποσόστωση να μην υπάρχει ούτε στο τοπικό ούτε στο νομαρχιακό επίπεδο, αλλά μόνο στο πανελλαδικό συντονιστικό και τη γραμματεία, ΟΧΙ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΩΝ ΑΝΕΝΤΑΧΤΩΝ αλλά για χάρη των μικρών σημερινών συνιστωσών των 50 και των 100 μελών, που προφανώς θα εξαφανιστούν σε ένα Σύριζα μελών. ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΥΣ! Κι επειδή είναι γι αυτούς ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 1/3 του ΟΛΟΥ ΣΥΡΙΖΑ! ΕΛΕΟΣ! Να είναι το 25% στην κεντρική επιτροπή και στην γραμματεία όπως είχε προτείνει το 2ο κύμα και το άλλο 25% να είναι ΣΥΝ…Το υπόλοιπο 50% να μην είναι «ανένταχτοι» αλλά ΜΕΛΗ ΣΥΡΙΖΑ! δηλαδή μέλη ακόμα και συνιστωσών που όμως δεσμεύονται απέναντι στην τοπική τους ΣΥΡΙΖΑ κι όχι απέναντι στην συνιστώσα τους… Διαφορετικά δεν θα υπάρξει ούτε όσμωση ούτε παραγωγή πολιτικής απο τον Σύριζα…και θα ανακυκλώνεται η σημερινή κατάσταση!»
  Γιάννης Κυριακάκης

 3. Ο/Η Σταύρος λέει:

  Η δημοκρατική λειτουργία του ΣΥΝ φίλε NTOYROYTI κατοχυρώνεται από το καταστατικό του.
  Αν έχεις γνώση ότι έχει μαζευτεί ο προβλεπόμενος αριθμός υπογραφών για έκτακτο Συνέδριο, ή ότι έχει γίνει κάτι άλλο σε παράβαση του Καταστατικού (και δεν εννοώ το «γράμμα») θα έπρεπε να το είχες καταγγείλει. Αν δε νομίζεις ότι ο ΣΥΝ δεν πρέπει να λειτουργεί με το καταστατικό του αλλά με τις επιθυμίες σου πέστο για να σταματήσει η κουβέντα.
  Μάλλον γρήγορα παρά αργά το Συνέδριο θα γίνει. Και φυσικά στην προσυνεδριακή διαδικασία θα πάρουν μέρος όλα τα μέλη του ΣΥΝ. Όχι όμως των «ανύπαρκτων αριθμητικά» συνιστωσών.

  Μια ερώτηση: Υπάρχει ή υπάρχουν, συνιστώσα ή συνιστώσες οι οποίες είναι «υπαρκτές αριθμητικά» ή μεγαλύτερες από τις «λίγο μεγαλύτερες ΔΕΑ-Ξεκίνημα» ;

  Μια διαπίστωση: «Ανένταχτοι της Κουμουνδούρου» δεν υπάρχουν.
  Μια εξήγηση: Υπάρχουν σύντροφοι ΣΥΡΙΖΑίοι που σήμερα συμφωνούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, ή διαφωνούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό με πολλές ή λίγες προτάσεις ή απόψεις ή θέσεις που εκφράζονται στον ΣΥΝ ή και από τον ΣΥΝ, που εκφράζονται σε κάποια συνιστώσα ή από κάποια συνιστώσα. Το να ονομάζω αυτούς με τους οποίους εγώ βρίσκομαι σε διαφωνία για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ως «Ανένταχτους της Ησαΐα Σαλώνων» είναι βλακεία.

  • Ο/Η Tierra Izquierda λέει:

   Καλή Σταύρο μου η ωραιοποίηση την οποία συνηθίζεις…
   “Ανένταχτοι της Κουμουνδούρου” δεν υπάρχουν. Ο,τι πεις!

   Χαιρετίσματα στον Δ.Τ, Ανένταχτο της Ησαΐα Σαλώνων.

 4. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  Σταύρο το καταστατικό λέει οτι οι ΠΚ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ στα ζητήματα του ΣΥΝ (ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΜΠΑΙΝΕΙ ΝΟΕΜΒΡΗΣ) ; και οτι για όλα αποφασίζει η ΚΠΕ και η γραμματεία και τα μέλη κολάνε αφίσες; ΑΥΤΑ ΛΕΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ; ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ, και μην με διαψεύσεις, ή μάλλον αν μπορείς διάψευσέ με…
  όσο γι αυτά που λές για τις συνιστώσες, τα λέω στο σχόλιό μου απο πάνω…Μην ξεχνάς όμως κάτι σημαντικό: Είναι τάσεις και ομάδες μέσα στον ΣΥΝ που επιμένουν να δίνουν σε συνιστώσες των 30 και των 50 ατόμων, ρόλο δυσανάλογο απο αυτόν που τους ανήκει…αυτό θα έπρεπε να σε προβληματίζει Σταύρο…

 5. Ο/Η stavros k λέει:

  Διαφωνώ σε ορισμένα σημεία της πρότασης κυρίως το ότι κινδυνεύει, στο όνομα της αντισυστημικότητας να καταστήσει το ΣΥΡΙΖΑ γραφειοκρατικό μηχανισμό.

  Ως ενδείξεις διαφωνιών περιορίζομαι να αναφέρω προς το παρόν:
  Α. ο αποφασιστικός ρόλος που αποδίδεται σε θεματικές επιτροπές (με πλειοψηφίες κλπ) ενώ οφείλουν κατά τη γνώμη μου να είναι ανοιχτά εργαστήρια παραγωγής λόγου, θέσεων – προτάσεων. Οι Θ.Ε θα μπορούσαν να καταθέτουν μια ομόφωνη άποψη που προφανώς θα γίνεται άποψη του ΣΥΡΙΖΑ (όπως έγινε ήδη για την παιδεία κλπ), ή περισσότερες εναλλακτικές θέσεις με ενδείξεις αποδοχής τους από την ΘΕ. Τις αποφάσεις όμως, ειδικά εκεί που υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες μπορεί να τις πάρει μόνο πανελλαδικό αποφασιστικό όργανο όλου του ΣΥΡΙΖΑ και σε ιδιαίτερα σοβαρά θέματα μετά από «δημοψηφίσματα» των μελών.
  Β. Το πρόβλημα της χρήσης των ΜΜΕ δεν έγκειται στη χρήση του όρου ΣΥΡΙΖΑ ή των ιδιοτήτων ων μελών – στελεχών, που στο βαθμό που υπάρχουν μπορούν αυτονόητα και αυτοδίκαια να χρησιμοποιηθούν εκτός των άλλων από κάθε δημοσιογράφο των «καθεστωτικών» ΜΜΕ. (Αλήθεια ποια είναι ακριβώς τα «καθεστωτικά» ΜΜΕ; Και ποιά ακριβώς εξαιρούνται; Ο σ. Μουλόπουλος μετά τη βουλευτική του θητεία θα μπορεί να εργαστεί στο ΔΟΛ ή πρέπει πριν να γράφει κάτι να παίρνει το ο.κ. ου Γραφείου Τύτου μετά από προληπτικό έλεγχο;). Φυσικά υπάρχει ζήτημα στα ΜΜΕ ειδικά από τηλεαστέρες και ειδικότερα στις εκλογές και πρέπει να λυθεί από το Δ.Τ. και από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα.
  Γ. Οι Νομαρχιακές Συνελεύσεις στην Επαρχία μπορούν να λειτουργήσουν μια χαρά χωρίς ποσοστώσεις. Επι τέλους δεν ζούμε όλου στην Αθήνα – Θεσσαλονίκη και δεν χρειάζονται ποσοστώσεις επι ποσοστώσεων ….

  Δεν συνεχίζω για να μην κουράσω αλλά και γιατί δεν έχω λύσεις – αντιπροτάσεις σε ορισμένα προβληματα που εντοπίζω. Ελπίζω να μη βοηθήσει η ιντερνετική και περισσότερο η ζωντανή συζήτηση με σ.

  Σε κάθε περίπτωση η πρόταση της ΠΑΣΑΣ είναι μια πολύ καλή πρόταση για συζήτηση, πολύ καλύτερη από αποστεομένες γραφειοκρατικές και στελεχοκεντρικές προτάσεις που έχουν διατυπωθεί. Το βασικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να λειτουργεί ως ενιαίος πολιτικός σχηματισμός στη βουλή και στα κινήματα, με αποφάσεις από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα τα υπόλοιπα θα τα βρούμε…

 6. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  Σταύρο συμφωνώ σε όλα όσα βάζεις, αν έχεις χρόνο μπές στο wiki και κάνε τις αλλαγές…εγώ έχω προτείνει πολύ πιο ριζοσπαστικά μέτρα (όπως ας πούμε να εκλέγεται ολόκληρη η ΚΣΕ κατευθείαν απο την βάση κι όχι απο το συνέδριο-μια παλιότερη πρόταση της ΠΚ Κεραμεικού του ΣΥΝ για τον ΣΥΝ η οποία αγνοήθηκε και κουκουλώθηκε) αλλά μια πρόταση στο wiki περνάει ΄μετά απο διαβούλευση κι ανάλογα με την απήχηση που έχει σε όλους όσους συμμετέχουν, και όπως λές και σύ σημασία έχει να συμφωνήσουμε όλοι στο μείζον, και τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε στην πορεία. Είμαι βέβαιος πάντως πως δεν θα υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις στα 3 σημεία που θέτεις.

 7. Ο/Η Tierra Izquierda λέει:

  @ Σταύρος (σχόλιο #3)

  Καλή Σταύρο μου η ωραιοποίηση την οποία συνηθίζεις…
  «Ανένταχτοι της Κουμουνδούρου» δεν υπάρχουν. Ο,τι πεις!

  Χαιρετίσματα στον Δ.Τ, Ανένταχτο της Ησαΐα Σαλώνων.

 8. Ο/Η stavros k λέει:

  Προς Stavro και Tierra Izquierda
  Νομίζω ότι δεν βοηθάει ο απαξιωτικός τρόπος που ο συνονόματος μου αναφέρεται σε έστω μικρές ομάδες σ. που στο κάτω-κάτω δεν ζήτησαν να συμμετέχουν στο συνέδριο του ΣΥΝ, συνεπώς δεν έχει νόημα να τους το αρνηθεί ο ΣΥΝ. Από την άλλη μεριά επισημαίνω και εγώ και διαμαρτύρομαι για τον απαξιωτικό τίτλο «ανένταχτοι της Κουμουνδούρου» για ανένταχτους σ. που ενδεχομένως σε ορισμένα σημεία συμφωνούν με την ηγεσία του ΣΥΝ. Επί τέλους χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κάποιος στο ότι ο καθένας μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί με όποιον θέλει;

  Προς Γιάννη
  Θα προσπαθήσω να βοηθήσω ρε Γιάννη, παρότι ομολογώ ότι δεν έχω έτοιμες απαντήσεις και είμαι απαισιόδοξος για το αν σήμερα υπάρχει πραγματική μαζική διάθεση ένταξης στο ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα σήμερα δεν είναι να φτιάξουμε ένα τέλειο και τελειωτικό «καταστατικό», αλλά να τεθούν οι στοιχειώδεις όροι λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ και να δράσει ώστε να αναπτυχθεί και οργανωτικά και πολιτικά. Με πολώσεις στις λεπτομέρειες και στα «έτοιμα» σχέδια και κυρίως κυνηγώντας δεξιές και αριστερές μάγισσες το μόνο που καταφέρνουμε είναι να διώχνουμε τον κόσμο. Μακάρι να διαψευστώ αλλά διαβλέπω τον κίνδυνο τα μέλη των συνιστώσεων αλλά και οι ανένταχτοι του ΣΥΡΙΖΑ να μας χαιρετίσουν … ενώ η συζήτηση υποτίθεται ότι γίνεται για αυτούς.

  Προς σ. του Συνασπισμού που αρνούνται ουσιαστικά τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ

  Άφού (ευτυχώς) ακόμα μια φορά στις εκλογές ζητήσαμε την ψήφο των πολιτών ως ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε πολιτική πρόταση ως ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα ΣΥΡΙΖΑ (συνεπώς είμαστε κάτι παραπάνω από εκλογική συγκυριακή συμμαχία) είναι αυτονόητο ότι θα παρεμβαίνουμε και ως ΣΥΡΙΖΑ στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε να συζητάμε και να αποφασίζουμε ως ΣΥΡΙΖΑ και επειδή στα δημοκρατικά κόμματα δεν αποφασίζουν μόνοι τους οι βουλευτές οφείλουμε να καταλήξουμε πως θα αποφασίζει όλος ο ΣΥΡΙΖΑ, πως θα δημοσιοποιεί τις απόψεις του κλπ.

  Επίσης στα κινήματα, στην Τ.Α., στα σωματεία δραστηριοποιούμαστε ή οφείλουμε να δραστηριοποιούμαστε (ή έστω δηλώνουμε ότι θέλουμε να δραστηριοποιούμαστε) ως ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς οφείλουμε να έχουμε και κοινή δράση και βασικές κοινές θέσεις, σεβόμενοι ταυτόχρονα την αυτονομία των κινημάτων, τις διαθέσεις συναδέλφων κλπ.

  Κανένας δεν μπορεί να ζητήσει καμία συνιστώσα και κανένα κόμμα να διαλυθεί και κανέναν ανένταχτο σ. να ενταχθεί με το ζόρι. Αλλά μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας και να μην κοροϊδεύουμε και τον κόσμο – ψηφοφόρους μας και συναγωνιστές μας. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι παραπάνω από εκλογική συμμαχία κορυφής, πρέπει να κατοχυρωθεί ως δημοκρατικός πολιτικός σχηματισμός και στην πράξη. Από εκεί και πέρα ο κάθε σ. και το κάθε κόμμα κρίνεται και με το πώς αντιλαμβάνεται τη δημοκρατία και την ελευθερία και την ισότητα.

  Τα περισσότερα μέλη των συνιστώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως του ΣΥΝ και πολύς ανένταχτος κόσμος που θα μπορούσε να αποτελέσει τα περίφημα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε από διάφορες αριστερές οργανώσεις. Συνήθως ψήφισε διαγραφές άλλων και διαγράφηκε και ο ίδιος, έζησε διασπάσεις και καυγάδες, συμμαχίες και καπελώματα … Γενιές και γενιές γαλουχηθήκαμε στην αναγκαιότητα επικράτησης του «δικού μας» δρόμου προς το σοσιαλισμό, μέσα σε αγώνες και κυρίως σε τσιγαροκαπνισμένα γραφεία, ώσπου η «επανάσταση» έπαθε πνευμονία και η ζωή μας ήταν τόσο δα μικρή…

  Ο πολύς ο κόσμος δουλεύει και γυρίζει σπίτι κουρασμένος, ή ψάχνει για δουλειά ή ψάχνει για δεύτερη δουλειά για να φέρει βόλτα. Συνήθως έχει παιδιά που πρέπει να τα ταίζει και να τα ξεσκατίζει και αργότερα να τα τρέχει σε αγγλικά και φροντηστήρια και μουσικές και κολυμβητήρια… να ασχολείται μαζί τους ….

  Ο πολύς ο κόσμος πρέπει να μαγειρεύει για να φάει, να βάζει πλυντήρια, να κάνει φασίνα… ή έστω να κάνει λίγα από όσα δεν προλαβαίνει η «ξένη» που προσλαμβάνει για δουλειές (φυσικά ανασφάλιστη), ή για τους άντρες, η σύζυγος σ. που συνήθως μένει στο σπίτι….

  Ο πολύς ο κόσμος τσατίζεται με το μαύρο μας το χάλι ως κοινωνία, βλέπει μαυρίλα ή εστω γκριζάδα για το μέλλον το δικό του και των παιδιών του…

  Λίγοι από όλους αυτούς επιμένουν ΣΥΡΙΖΑ και ακόμα λιγότεροι είναι διαθετημένοι να συνεχίσουν να παλεύουν, να λένε τη γνώμη τους, να γίνουν μέλη… ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ;

  • Ο/Η Tierra Izquierda λέει:

   stauros k

   Να διευκρινίσω οτι με τον όρο «ανέντακτοι της Κουμουνδούρου» δεν αναφέρομαι σε «ανένταχτους σ. που ενδεχομένως σε ορισμένα σημεία συμφωνούν με την ηγεσία του ΣΥΝ», αλλά σε μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού συντρόφους, οι οποίοι δε φτάνει που χωρίς να έχουν καμία νομιμοποίηση, δέχονται να συμμετέχουν -ελέω ΣΥΝ- στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ (αποτελώντας ένα είδος «ανένταχτου αλατοπίπερου» στη σύνθεση του οργάνου), αλλά επιπλέον προτείνουν ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ θέσεις αντίθετες με την ισότιμη συμμετοχή όλων μας στον ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργώντας ως νομιμοποιητές και πολλαπλασιαστές του -σχετικού με τον ΣΥΡΙΖΑ- λόγου του ΣΥΝ.
   Δεν είναι τυχαία τα αρχικά ονόματος που χρησιμοποίησα…

 9. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  Σταύρο Κ.

  Συμφωνούμε σε όλα. Σού έχω ξαναπεί στείλε μας κείμενο να το ανεβάσουμε εδώ (ενδεχομένως δεν θα θές να το υπογράψεις σε καταλαβαίνω)…πάντως σταυράκο δε νομίζω οτι ο κόσμος φεύγει επειδή 30 τρελοί της Πασας και άλλοι 30 τρελοί γενικώς αριστεροί έφτιαξαν ένα σχέδιο καταστατικού…Για άλλους λόγους φεύγει ο κόσμος…
  κι εμείς εδώ είμαστε αυτό που λές…ψάχνουμε δουλειά, κάνουμε τρείς δουλειές, ξεσκατίζουμε ή σπουδάζουμε παιδιά…δεν παίρνουμε μισθούς απο το κόμμα για να διαγράφουμε ή να περιφρονούμε κόσμο, ούτε ποτέ πήραμε, κι εσύ ειδικά το ξέρεις πολύ καλά αυτό

 10. Ο/Η stavros k λέει:

  Αγαπητέ Tierra, καταλαβαίνω τι λες και νομίζω ότι καταλαβαίνεις τι λέω. Εν πάση περιπτώσει δεν θεωρώ ότι έγινε και τίποτε τρομερό και δεν θα ήθελα να συνεχίσω μια δίκη προθέσεων την ώρα που έχουν πάρει φωτιά τα μπατζάκια μας.

  Αγαπητέ Γιάννη, το ξέρω ότι βράζουμε στο ίδιο καζάνι και ούτε σας κατηγόρησα ότι εσείς διώχνετε τον κόσμο. Έγραψα απλά το φόβο μου για άμαζες διαδικασίες, πράγμα που δεν νομίζω ότι φοβίζει μόνο εμένα. Κείμενο αναλυτικό δεν γράφω γιατί φοβάμαι να επεισέλθω σε λεπτομέρειες, επειδή δεν είμαι σίγουρος και επειδή φοβάμαι περισσότερο τη λεπτομερεικαή συζήτηση και τις έτοιμες – ολοκληρωμένες προτάσεις, μήπως αντί να ενώσουν, πολώσουν. Έχω παραπάνω δημοσιεύσει παραδειγματικά μερικές διαφωνίες μου και τονίζω το παραδειγματικά ακριβώς γιατί θεωρώ σε αυτή τη φάση ατελέσφορη μια λεπτομεριακή συζήτηση. Νομίζω ότι το κρίσιμο σήμερα είναι ένας συνεκτικός στόχος, ή μάλλον ένα σύνολο στόχων (όπως επιγραμματικά γράφεται στην αφίσα – εικόνα που χρησιμοποιείτε) που μπορεί να αποφασιστεί σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε να «περάσει» και να εφαρμοστεί. Θεωρώ απίθανη τη δυνατότητα το Νοέμβρη να είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε ένα πλήρως ολοκληρωμένο πλαίσιο – καταστατικό. Συνεπώς δεν νομίζω ότι έχει νόημα μια τέτοια προσπάθεια, παρά μόνο ως ένδειξη ότι οι βασικοί λειτουργικοί στόχοι μπορούν να εξειδικευτούν. Το Νοέμβρη μπορεί να αποφασιστεί σε γενικές γραμμές ένα πλαίσιο συγκρότησης και κυρίως το πλαίσιο νομιμοποίησης αντιπροσώπων, έτσι ώστε σε επόμενη Επίσης δεν έχω καμία διάθεση για μια χαμένη μάχη στην οποία εγώ και κάποιοι σ. θα καταγράψουμε τη διαφωνία μας και θα καταγγείλουμε τους «κακούς».

  Έχω την εντύπωση ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πλειοψηφικό ρεύμα τόσο στο ΣΥΝ όσο και στις άλλες συνιστώσεις όσο και στους ανένταχτους σ. για την πολιτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης φοβάμαι πάρα πολύ ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην εφαρμοστεί η παραπάνω πλειοψηφική διάθεση, πράγμα που θα έχει ευρύτερες αρνητικές διαστάσεις. Από το να πέσω ηρωικά και πένθιμα, προτιμώ να νικήσω, συμμαχώντας με σ., προβάλλοντας θέσεις που μπορούν να ηγεμονεύσουν και παραβλέποντας τα δευτερεύοντα. Αυτό εξάλλου είναι νομίζω το πνεύμα της ενότητας της αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ.

  Αγαπητέ Γιάννη, το «Σταυράκο» το παίρνω τρυφερά και μ’ αρέσει, αλλά επειδή δεν είμαι απόλυτα σίγουρος το ότι το έγραψες με τρυφερότητα, δεν σε αποκαλώ ανάλογα, αν και πολύ χάρηκα που επικοινωνούμε. Όσο για την άλλη «μπηχτή», δεν ήθελα ούτε θέλω να ξεχωρίζω, κατά τα άλλα είμαι ο Σταύρος Κατσούρας από τη Νέα Ιωνία Μαγνησίας. Όσο για τη θέση μου, που ανοιχτά δημοσιοποίησα και σε αυτό το Φόρουμ, πρωτίστως την εξέφρασα ήδη από το 2007, στη Μαγνησία.

  Ρε παιδιά αντί να ψαχνόμαστε μήπως και βγάλαμε προβοσκίδες ή μήπως άλλοι ελέφαντες κρύβονται γύρω μας, δεν ψαχνόμαστε καλύτερα για το πώς θα εφαρμοστούν σε 2-3 βασικά στη συγκυρία, στο πνεύμα της πλατιάς ενότητας;

 11. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  ρε σταύρο τρυφερά το είπα μην είσαι καχύποπτος!΄
  δεν είναι μπηχτή, είναι η αλήθεια, γιατί μετέχοντες στην Πασα απο Βόλο και Τρίκαλα λένε τα ίδια περίπου με σένα! (απλώς έρριξα άδεια για να δώ αν είσαι όντως ο Σταύρος που γνωριζόμαστε εδώ και 25 χρόνια απο τα φοιτητικά μας χρόνια)

  κοίταξε σταύρο στο είπα οτι συμφωνώ σε όλα και το εννοώ…
  όμως ρε σταύρο με την πρόταση Φλαμπουράρη που απο οτι φαίνεται συμφωνεί και το ΚΠΔ, πές μου τι πλατειά ενότητα μπορεί να επιτευχθεί; ο άνθρωπος λέει να γίνουν οι ανένταχτοι ξεχωριστή συνιστώσα, με ξεχωριστό μητρώο μελών μόνο γι αυτούς! Εγώ αν δεν τροποποιθεί αυτή η πρόταση σε τέτοιο σύριζα δεν μπορώ να μετέχω…Εγώ σου λέω ένα μόνο σημείο πλατειάς ενότητας να συμφωνήσουμε όλοι. Κοινό μητρώο για όλα τα μέλη του Σύριζα, ανεξάρτητα αν ανήκουν σε συνιστώσες ή όχι, και τοπικές όπου συμμετέχουν απο κοινού όλοι με ίσα δικαιώματα σε κοινό μητρώο χωρίς ποσοστώσεις. Μόνον αυτό για αρχή και τα άλλα τα βρίσκουμε στην πορεία…Όταν όμως ο ΣΥΝ λέει οτι αυτό σημαίνει ενιαίο κόμμα και δεν το δέχεται με τίποτα, τι πλατειά ενότητα μπορούμε να πετύχουμε;

 12. Ο/Η Raindog λέει:

  Σταύρο γειά σου. Κάποτε διαφωνούσαμε στην Πάντειο. Τώρα είμαστε στην ίδια (έστω περίπου) όχθη και χαίρομαι γι’ αυτό.

  Παλιός Ρηγάς από το τμήμα Κοινωνιολογίας.

  RaindogNafplio

 13. Ο/Η stavros k λέει:

  Γιάννη τα είπαμε. Συμφωνούμε.
  Νομίζω ότι Πλατιά ενότητα μορεί να προκύψει στη βάση:
  -Μέλη ΣΥΡΙΖΑ
  -Συνελεύσεις χωρις ποσοστώσεις με αποφάσεις.
  -εκλογή – ανακλητότητα – εναλλαγή – συντροφικότητα
  -δυνατός, πλατύς ενοτικός ΣΥΡΙΖΑ. Αριστερές θέσεις και κινηματική δράση.

  Raindog χαίρομαι. είμαστε πολλοί, (αν και λίγο σκόρπιοι) θα γίνουμε ακόμα περισσότεροι, περισσότερο ενωμένοι, καλύτεροι. Το χρωστάμε στα νεανικά μας όνειρα, το χρωστάμε στους σ. που χάθηκαν, το χρωσταμε στα παιδιά μας….

 14. Ο/Η Νατάσα Ζώργα λέει:

  Σταύρο Κ, Καλημέρα, τώρα ανοιξα το pc. Συμφωνώ με το σχόλιο σου στις 29-10 και προσθέτω «Είμαστε ίσοι μεταξύ ίσων», «Αναφαίρετο δικαίωμα όλων στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι», Δέχομαι την ανακλητότητα αλλά για 4 χρόνια (σας θυμίζω τους Οικολόγους Εναλλακτικούς που ξεκίνησαν πρώτοι την διαδικασία και κάποιος δεν θέλησε να δώσει τη θέση του) και προσθέτω στην ανακλητότητα «το ασυμβίβαστο του αριστερού βουλευτή με την εκλογή του σε οποιοδήποτε όργανο»

 15. Ο/Η ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Α. ΚΑΡΟΥΚΗΣ λέει:

  ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΧΑΘΉΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ΛΕΠΤΟΜΈΡΙΑ ΣΕ ΒΑΘΜΌ ΠΑΡΆΚΡΟΥΣΗΣ .ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

 16. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  Μπές στο Die Linke να δείς τι λεπτομέρειες έχουν…Δεν θα κολήσουμε στη λεπτομέρεια αλλά στα βασικά. Ζητάμε κανόνες, δημοκρατικά εκλεγμένους και όχι το σημερινό χάος, ζητάμε μέλη, ζητάμε αποφάσεις στα μέλη και όχι στους αριστείνδην παράγοντες, ζητάμε δημοκρατία και εξωστρέφεια, ζητάμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Πορτογάλων και των Γερμανών συντρόφων…μπές στο σχετικό θέμα και διάβασε και θα καταλάβεις…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s