Σαν τον κάβουρα, και μακρυά απ’ τα χέρια μας η καυτή πατάτα

Posted: 29/10/2009 by Γιάννης Χ. in Παρεμβάσεις
Ετικέτες: ,

crab

Αντιγραφή από το blog «Σκέψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ»:

Στη γραμματεία της Τρίτης 27/10 επιβεβαιώθηκε η ιστορική ατολμία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις απαιτήσεις της βάσης (ή της όποιας βάσης έχει απομείνει). Μια επιτροπή για το οργανωτικό συνεδρίαζε για κάτι μέρες εν αναμονή της πρότασης του ΣΥΝ, για να καταλήξει τελικά στο ότι «η αναβολή της τελικής απόφασης του ΣΥΝ για τρεις βδομάδες σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει περιθώριο συζήτησης στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ και τοπικών συνελεύσεων πριν από την Π.Σ.».

Αν δεν καταλάβατε δηλαδή καλά, θα είναι μια ακόμη Π.Σ. ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε, με πανηγυρικούς και πανηγυρτζίδικους δεκάρικους για τον νεοφιλελευθερισμό και τον δικομματισμό, όπου οι αποφάσεις θα είναι επιβεβαίωση των αποφάσεων της προηγούμενης ΠΣ, που θα παραπεμφθούν για επανα-επιβεβαίωση στην επόμενη.

Η συζήτηση στη γραμματεία χοντρικά είχε ως εξής:

Ο Γ. Μπανιάς από την ΑΚΟΑ είπε ότι υπάρχουν 7 ερωτήματα όπου χρειάζεται να απαντήσουμε. Πρώτον το αν θα συγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικές και κλαδικές επιτροπές. Δεύτερον το αν θα έχει μέλη ο ΣΥΡΙΖΑ, ποιοι και πώς θα εγγράφονται. Τρίτον πώς θα συγκροτούνται συντονιστικά όργανα, γραμματείες, αντιπρόσωποι κλπ (αν θα εκλέγονται). Τέταρτον ποια θα είναι τα ενδιάμεσα ή τα εκτελεστικά όργανα (πανελλαδικό συντονιστικό). Πέμπτον πώς θα υπάρχει σύνδεση με την κοινοβουλευτική ομάδα. Έκτο τι θα γίνει με το γραφείο τύπου. Έβδομο αν ια προχωρήσει το περιοδικό.

Στις εκκλήσεις των υπολοίπων να αποσαφηνίσει ο ΣΥΝ την πρόταση με την οποία έρχεται στον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ο Α. Φλαμπουράρης: Πρώτον ότι χρειάζεται ένας κώδικας συμπεριφοράς για τον ΣΥΡΙΖΑ που να κάνει σεβαστή την αυτονομία, τη δημοκρατία και τη δυνατότητα διαλόγου, να συνδέει την ΚΟ με τη Γραμματεία, και ότι αυτή η ανάγκη είναι αποδεκτή από όλον τον ΣΥΝ. Δεύτερον ότι χρειάζεται να καθορίσουμε την πολιτική μας στο νέο τοπίο. Τρίτο, για το οργανωτικό: Είναι από όλο τον ΣΥΝ δεκτή η έννοια του μέλους. ΑΛΛΑ: τα μέλη των συνιστωσών εγγράφονται αυτόματα και η κάρτα μέλους κάθε συνιστώσας θεωρείται και κάρτα μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, και εγγράφονται ΜΟΝΟ οι ανένταχτοι σε μητρώο ανένταχτων, αποκτώντας κάρτα ΣΥΡΙΖΑ. Στο θέμα του αν υπάρχει η όχι ενδιάμεσο όργανο (Πανελλαδικό Συντονιστικό), ο ΣΥΝ δεν έχει ακόμη καταλήξει. Υπάρχει επίσης διαφωνία στο πώς θα παίρνονται οι αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Μια πρόταση είναι να παίρνονται αποφάσεις με συναίνεση κι αν δεν υπάρχει συναίνεση να υπάρχει ψηφοφορία. Για τη γραμματεία η πρόταση είναι ότι μπορεί να γίνει πολυμελέστερη (25-30 άτομα) και να υπάρχει ένα 7μελές συντονιστικό που να λύνει καθημερινά τα θέματα της πολιτικής συγκυρίας. Τέλος για τον καθορισμό των αντιπροσώπων, για την ΠΣ, μπορούν να οριστούν αντιπρόσωποι όλα τα μέλη των γραμματειών των τοπικών επιτροπών, ενώ για ένα ενδιάμεσο όργανο (Πανελλαδικό Συμβούλιο) να ορίζονται οι συντονιστές. Η ΠΣ να μην πάει μετά το 2009, δηλαδή να γίνει στην αρχική ημερομηνία ή το αργότερο αρχές Δεκέμβρη. Τέλος ενημέρωσε ότι ο ΣΥΝ θα κάνει χωριστές συναντήσεις με τις συνιστώσες για να πάμε ενιαία προς την ΠΣ.

Ο Γ. Θεωνάς (ΚΕΔΑ) διαφώνησε έντονα με τις προτάσεις του ΣΥΝ. Είπε ότι δεν μπορεί παρά να υπάρχει ένα και μόνο μητρώο μελών, όλοι να έχουν κάρτα μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως του αν έχουν και κάρτα της συνιστώσας στην οποία ανήκουν. Επέμεινε ότι το κύτταρο της συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι οι τοπικές και όχι οι θεματικές ή οι κλαδικές επιτροπές, και οι τοπικές επιτροπές να εκλέγουν τη γραμματεία τους. Οι αντιπρόσωποι σε ΠΣ να εκλέγονται από τις τοπικές επιτροπές με βάση ενιαίο μέτρο σε όλη την Ελλάδα. Η ΠΣ να έχει διετή θητεία και να επικυρώνει τη σύνθεση της ΚΣΕ και της Γραμματείας, η οποία σύνθεση θα έχει προκύψει ως αποτέλεσμα συναίνεσης. Τέλος να είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για ενιαίο κόμμα, αλλά για συνασπισμό κομμάτων.

Ο Α. Φλαμπουράρης αντέτεινε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλήρη – κανονικά μέλη δεν θα διαφέρει σε τίποτε από ένα κόμμα.

Ο Ν. Γαλάνης (ΚΟΕ) επέμεινε ότι χρειάζεται να αποσαφηνιστεί τι θα κάνει πολιτικά το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι υπάρχουν δύο καρκίνοι στο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ, η τοπική αυτοδιοίκηση και ο συνδικαλισμός όπου εκεί υπάρχει συγκυβέρνηση με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Άρα το πολιτικό στοιχείο του τι θα κάνει το ένα μέλος μαζί με το άλλο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι βασικό. Χρειάζεται να αποσαφηνιστεί κεντρικά το πού πολιτικά στέκεται ο ΣΥΡΙΖΑ: ως αντιπολίτευση, ως συμπολίτευση, ή ως πρωταγωνίστρια δύναμη; Τέλος έκανε πρόταση για μέλη που να μην ψηφίζουν απλά στις εσωκομματικές εκλογές μια φορά στο τόσο, αλλά να είναι ενεργά, με παρουσία στους τοπικούς ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Π. Κοσμάς (Κόκκινο) ανέφερε ξανά τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουν οι συνιστώσες, έβαλε ζήτημα για το πώς αναδεικνύονται οι αντιπρόσωποι στην ΠΣ και σε καμιά περίπτωση να μην πάμε σε νέο γύρο τοπικών συνελεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς θέμα και χωρίς εισήγηση γιατί ο κόσμος θα μας βρίσει.

Ο Χ. Παπαδόπουλος (ΣΥΝ) είπε ότι στην πράξη το μητρώο ανένταχτων θα συγχωνευτεί με τους καταλόγους που θα φέρει η κάθε συνιστώσα και θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο μητρώο μελών ΣΥΡΙΖΑ. Διαφώνησε με την έννοια του ενεργού μέλους, καθώς αυτές οι διακρίσεις θα υπάρχουν πάντα. Τέλος έβαλε την ανάγκη συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ και σε κλαδικό και σε θεματικό επίπεδο.

Στις 18/10, στάλθηκε επιστολή από την πάσα στην Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να συμμετέχει ενεργά και στην διαχείριση αλλά και στον δημόσιο και ανοιχτό διάλογο που έχει ξεκινήσει από την 1/9 στο wiki (http://dosepasaorganotika.pbworks.com/FrontPage). Η γραμματεία φαίνεται ότι ούτε συζήτησε την συγκεκριμένη πρόταση και ούτε μπήκε μέχρι σήμερα στον κόπο να απαντήσει στην επιστολή. Όσο αντιμετωπίζεται ο δημόσιος διάλογος για τα Οργανωτικά αλλά και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ  με καχυποψία και σαν καυτή πατάτα, τόσο θα δυναμώνουν οι φωνές που θα καλούν την Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να πάψει να πορεύεται όπως ο κάβουρας.

Για την αντιγραφή και την υπενθύμιση: Γ. Χ

Σχόλια
 1. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Και μια ερώτηση προς τον ΣΥΝ και τους σ. Φλαμπουράρη και Παπαδόπουλο:
  Η πρόταση που μεταφέρθηκε σαν θέση του ΣΥΝ στην Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ψηφισμένη από κάποιο όργανο του Συνασπισμού ή μεταφέρθηκαν εκεί προσωπικές απόψεις?

  (Γκουχ, γκουχ: Απορία ψάλτου ο βηξ…)

 2. Ο/Η Νατάσα Ζώργα λέει:

  Τι πρεμούρα είναι αυτή με τους ανένταχτους; Ο σ.Παπαδόπουλος λεει ότι θα συγχωνευτούν οι ανένταχτοι (μητρώα) που θα φέρει η κάθε συνιστώσα;Εγώ που δεν είμαι ανένταχτη συνιστώσας θα μείνω απ’ έξω δηλαδή; και να πω ότι είμαι μόνη μου..αμ δεν είμαι…

 3. Ο/Η Π. Δαμέλος λέει:

  Νατάσα, εννοεί να συγχωνευτούν τα μητρώα μελών των συνιστωσών με το μητρώο των ανένταχτων που θα γίνουν μέλη του σύριζα για να δημιουργηθεί το συνολικό μητρώο μελών σύριζα. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα γίνουν αυτόματα μέλη του σύριζα όσοι είναι γραμμένοι στις συνιστώσες του, ακόμα κι αν… διαφωνούν! Αυτό φυσικά υποβαθμίζει την έννοια του μέλους του σύριζα και δείχνει ότι προσπαθούν να μας βάλουν στον σύριζα σα μια ακόμη συνιστώσα, δηλαδή χωρίς κάποια ουσιαστική αλλαγή νοοτροπίας…

 4. Ο/Η Δημήτρης Τεμουρτζίδης λέει:

  διαβάζω τις αποφάσεις που πήρε ο ΣΥΝ στην πολυαναμενόμενη συνεδρίασή του για τις προτάσεις που θα κάνει στον Συριζα και με πιάνουν τα γέλια! Υποδεικνύουν ουσιαστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ώς εκλογική και πολιτική συμμαχία, πρέπει να λειτουργεί με συναίνεση και με συνενοήσεις (των συνιστωσών του), πέρα απο πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Την πολιτική γραμμή και κατεύθυνση όμως ποιός θα την καθορίζει;
  Απο τη μια προτείνουν(στο πρόγραμμά και τις διακυρήξεις τους ) την αυτοοργάνωση και την αυτοδιαχείρηση και την ίδια στιγμή επιμένουν- για πόσο ακόμα άραγε-σε μια απόλυτα ιεραρχική και αντιδημοκρατική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ!
  Θέλουν ή δεν θέλουν τελικά οι ¨οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ¨να ασκούν πολιτική με αυτονομία και δημιουργικότητα στους χώρους τους; Θα απαντήσουν, Φυσικά και αυτονοήτα ναι!Όμως οι πάντες γνωρίζουν ότι τίποτα απο τα παραπάνω δεν προώθησαν!
  Η ¨οργανωτική μορφή¨που απαιτείται σε κάθε φάση ανάπτυξης του κινήματος της Αριστεράς έχει σχέση με τις αναλύσεις μας με την κοινωνική και πολιτική συγκυρία.
  Δεν μπορεί απο τη μια να αναδυκνεύεις ώς οργανωτική φόρμουλα την αυτοοργάνωση και να μην αναδεικνύεις αντίστοιχες πολιτικές λειτουργίες στην λήψη των αποφάσεων.
  Οι ¨φωτισμένες ηγεσίες με τις αλήθειες τους¨ μας υπενθυμίζουν συχνά-πυκνά ότι έχουν αποτύχει!.. Οι ίδιοι όμως βλέπουμε πολύ καλά τι κάνουν….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s