3η ΓΣ ΣΥΡΙΖΑίων στο Γκίνη (31/10): Σημαντικές αποφάσεις για την συνέχεια

Posted: 31/10/2009 by Γιάννης Χ. in Ανακοινώσεις, Οργανωτικά ΣΥΡΙΖΑ
Ετικέτες: ,

 f07

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η 3η συνέλευση ΣΥΡΙΖΑίων στο αμφιθέατρο Γκίνη σήμερα Σάββατο 31/10

Όπως ανακοινώθηκε από το προεδρείο:

 • Πήραν μέρος 70 σύντροφοι και έγιναν 15 επτάλεπτες παρεμβάσεις.
 • Και αυτή την φορά την συνάντηση παρακολούθησαν μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
 • Ο προβληματισμός και οι περισσότερες τοποθετήσεις επικεντρώθηκαν στις μεταβατικές διατάξεις που ένας Κανονισμός Λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υιοθετήσει καθώς και σε θέματα που σχετίζονται με την πορεία πρός την Οργανωτική Συνδιάσκεψη
 • Αποφασίστηκε ομόφωνα να ξεκινήσει το μάζεμα ηλεκτρονικών υπογραφών κάτω από κείμενο 5 σημείων. Για την διαμορφωσή του έγιναν δεκάδες παρεμβάσεις του 1 ή των 2 λεπτών μετά την ολοκλήρωση των επτάλεπτων παρεμβάσεων. Το κείμενο έχει  αναρτηθεί στο wiki (κλικ εδώ)  για να τύχει επεξεργασίας ή/και σχολιασμού για δυο ημέρες. Θα ακολουθήσει η ενεργοποίηση της διαδικασίας συλλογής υπογραφών και η διάδοσή της προσπάθειας.
 • Οι παρεμβάσεις βιντεοσκοπήθηκαν και θα δημοσιευτούν στο blog της ΠΑΣΑς με νεότερη ανάρτηση μετά την τεχνική τους επεξεργασία.
 • Αποφασίστηκε ομόφωνα η ΓΣ να παρέμβει με αντιπροσωπεία στην επόμενη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ (Δευτέρα 2/11, 15.00) για να ζητηθεί η υιοθέτηση της πρότασης της προηγούμενης ΓΣ για την συνδιαχείριση του wiki όπου γίνεται η επεξεργασία μέσα από δημόσια και ανοιχτή διαβούλευση του Κανονισμού Λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ
 •   Το έντυπο για το σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας για τον ΣΥΡΙΖΑ εκτυπώθηκε και και μοιράστηκε στους παρευρισκόμενους για να μοιραστεί στους τοπικούς ΣΥΡΙΖΑ.
 • Η επόμενη ΓΣ θα καθοριστεί μέσα από την δημόσια διαβούλευση από το blog της πάσας
 •  Το κόστος της εκτύπωσης ανήλθε στα 340€ και η ενοικίαση της μικροφωνικής εγκατάσασης στα 36€. Τα κόστη καλύφθηκαν από τους παρευρισκόμενους αλλά και από υπόλοιπο 150€ από την 1η ΓΣ (περίσσεψαν και 34 €)
 • Η καθυστέρηση  στην έναρξη έφτασε τα 30′ λόγω βλάβης στην μικροφωνική  και η διαδικασία διήρκεσε περίπου 4:00 ώρες.
 • Πριν από την έναρξη, η ΓΣ ευχήθηκε καλό ταξίδι στην  Έλλη Παππά. Συνεχίζουμε!
 • Από το προεδρείο της συνέλευσης

Σχόλια
 1. Ο/Η Π. Δαμέλος λέει:

  Πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση (ήταν η πρώτη συνέλευση που μπόρεσα να πάω). Θα μπορούσε να έχει και περισσότερη συμμετοχή αλλά ήταν μάλλον επικοινωνιακό λάθος, πχ έπρεπε να είχε ανακοινωθεί ότι θα διαμορφωθεί κείμενο για συλλογή υπογραφών, πιστεύω θα ενδιέφερε περισσότερους. Δεν το σκέφτηκε κανείς, δεν πειράζει, συμβαίνουν κι αυτά.Α, και ένα ευχαριστώ στους περισσότερους καπνιστές που σεβάστηκαν τους υπόλοιπους και έβγαιναν έξω από την αίθουσα για το τσιγάρο τους, κρίμα για τους 4-5 που δεν.

 2. Ο/Η stavros k λέει:

  Επειδή δεν μπορώ να έρχομαι στην Αθήνα από το Βόλο και δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη με το wiki, ας μου επιτραπεί μια παρέμβαση εδώ:
  Προτάσεις

  Να φύγουν οι εισαγωγικές σειρές μετά το «…μέλη ΣΥΡΙΖΑ», γιατί είναι ατελέσφορο σε 2 γραμμές να δοθεί ιδεολογικό στίγμα . .. Αν δεν φύγουν, να προστεθεί τουλάχιστον το: «…όραμα ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, τη χειραφέτηση …». Πριν φτάσουμε στην έλλειψη καταναγκασμού έχουμε πολύ ψωμί… ή εκτός αν νομίζουμε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια οικοδόμησης σοσιαλισμού δεν προϋποθέτει και καταναγκασμούς και πολύ σκληρές ταξικές συγκρούσεις….

  Στο 1. προτείνω αλλαγή: μετά το δικαίωμα: «να συμμετέχουν σε κόμματα (συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ) και να συγκροτούν ομάδες και τάσεις.». ΄Ετσι δεν (ούτε μπορεί κάποιος να μας κατηγορήσει ότι ) διαλύουμε τα κόμματα εντός ΣΥΡΙΖΑ, και είμαστε ανοιχτοί σε ομαδοποιηήσεις ανεντάχτων και ενταγμένων μόνιμες ή συγκυριακές χωρίς το «ένταξη» που δεσμεύει.

  Στο 3. ίσως πρέπει να φύγει η φράση αποκτούν ΚΑΡΤΑ ΜΕΛΟΥΣ και να αντικατασταθεί από το «ΕΓΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΣΥΡΙΖΑ». Το κρίσιμο είναι οι συνελεύσεις. Αν κατοχυρωθούν αποφασιστικές συνελεύσεις αποφασίζουν όσοι έρχονται και ψηφίζουν στη συνέλευση οι οποίοι εγγράφονται σε καταλόγους (με τηλέφωνα κλπ). Αν δουλεύουμε με λίστες και κάρτες και «καρτοφύλακες» κινδυνεύουμε να βάλουμε από το παράθυρο γραφειοκρατίες και αποκλεισμούς (πχ αυτός δεν έχει κάρτα γιατί ψήφισε;) ή να απονομιμοποιήσουμε τις συνελεύσεις (απαρτίες κλπ). Δεν ξέρω στην Αθήνα – Θεσσαλονίκη, αλλά στην επαρχία μπορούμε και χωρίς κάρτες…. Γνωρίζόμαστε. Δέχομαι το συμβολισμό της κάρτας αλλά ας μην φάει ο συμβολισμός την ουσία, συνεπώς η κάρτα μπορεί να εκδοθεί αλλά να λειτουργήσει προωθητικά και όχι περιοριστικά…

  Σχολιο: Το μεγάλο λάθος των προτάσεων που δημοσιοποιήθηκαν από σ. του ΣΥΝ (Φλαμπουράρης κλπ) είναι ένας φετιχισμός των λιστών «μελών» ως νομιμοποιητική παράμετρος ηγεσιών. Αν πράγματι προτείνουμε ότι οι αποφάσεις παίρνονται από συνελεύσεις σε τοπικό επίπεδο και συνδιαμορφώνονται από συνελεύσεις και συνολικά από τα μέλη και εκπροσώπους τους σε κεντρικό επίπεδο, τότε σημασία έχει η φυσική παρουσία των μελών. Οποιαδήποτε λίστα με σφραγίδες κομμάτων ή ασφράγιστη (ανένταχτοι) δεν έχει νόημα αν οι αποτελούντες τη λίστα (ή λίστες) δεν συμμετέχουν ενεργά στη λήψη (και φυσικά στη δράση βάσει) των αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Σημασία δεν έχουν οι λίστες μελών, αλλά τα ΜΕΛΗ. Βέβαια έτσι μπορούν σε κάποιες κρίσιμες συνελεύσεις για σημαντικές αποφάσεις να συμμετέχουν περισσότεροι και σε νερόβραστες (αναγκαίες ίσως) λιγότεροι. Αυτό το χαρακτηριστικό (μεταξύ άλλων) έχει η άμεση δημοκρατία και είναι πλεονέκτημα και ταυτόχρονα μειονέκτημα. Στις συνελεύσεις λοιπόν, ο κάθε «λίσταρχος» (εκ του λίστα) μπορεί να νομιμοποιηθεί μόνο αν η «λίστα» του είναι φυσικά παρούσα και επιβεβαιώνει ότι συμφωνεί με το «λίσταρχο», αλλιώς ας κάνει την λίστα του ρολό…

  Βέβαια έχω συναίσθηση ότι το οργανωτικό ζήτημα των συνελεύσεων και των εκπροσοπήσεων δεν λύνει τα προβλήματα δημοκρταίας και πολιτικής ενδυνάμωσης στο ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος έχει στοιχειώδη εμπειρία ξέρει ότι στα πανελλαδικά σώματα κυριαρχούν συνήθως οι μηχανισμοί και στα αμεσοδημοκρατικά μπορουν κάποιοι να τα εκφυλίσουν στέλνοντας τον κόσμο σπίτι ή να αμφισβητήσουν την απόφαση κλπ. Σε κάθε περίπτωση όμως έφτασε η ώρα να αρνηθούμε στους εαυτούς μας την κατάντια του πρόβατου – χειροκροτητή ειλημμένων αποφάσεων.

  Και επειδή έφτασε ο καιρός …για να αποφασίσεις με ποιους θα πάς…

  Κατσούρας Σταύρος
  Εκπαιδευτικός, Δρ. Κοινωνιολογίας, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις β. ε. του 2007 και 2009
  Μέλος ΣΥΝ (ΠΚ Ν. Ιωνίας Μαγνησίας που ομόφωνα αποφάσισε να προτείνει μέλη σύριζα, Αποφασιστικές Συνελεύσεις, εναλλαγή κλπ)

  Την παρέμβαση μου αυτή ας μου επιτραπεί να την αφιερώσει στη μνήμη της Ελλης …
  ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ

 3. Ο/Η Τάσος Αναστόπουλος λέει:

  Ρε παιδιά πολύ κουμπωμένους και κουκουλωμένους τους βλέπω τους συντρόφους και τις συντρόφισες στου Γκίνη. Είχε ψόφο; ή η αβεβαιότητα για τα μελούμενα του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει τη θερμοκρασία των συμμετεχόντων; Κατά τα άλλα πέρα από πλάκες, η παρουσία 70 ή 100 ή 200 συντρόφων δεν αποτελεί κρίσιμο κριτήριο για την απήχηση της ΠΑΣΑς.
  Η ΠΑΣΑ είναι δυνατή στα ιντερνετικά και εκεί κυρίως κρίνεται η σημασία της με την (όντως δύσκολη) προυπόθεση ότι κάθε επιτυχία βάζει την αναγκή για μια νέα επιτυχία που να την ξεπερνά. Στο ρόλο της ΠΑΣΑς ως πλαισίου (και γιατί όχι μηχανισμου, μπρρρ) για το διαδυκτιακό συντονισμό των διάσπαρτων συλλογικοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσω να βάλω σε έπόμενη επικοινωνία μου (κάποιες ιδέες που μου ήρθαν μετά την προταση που έγινε για τη θεματική «ο ΣΥΡΙΖΑ στο διαδύκτιο» και οποία κακώς αγνοήθηκε, ή μου φαίνεται εμένα;).

 4. Ο/Η Π. Δαμέλος λέει:

  Συμφωνώ με τον Τάσο και γενικά πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και την πιθανότητα κάποιοι να ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ την ιντερνετική παρέμβαση από τη φυσική παρουσία. Οι εποχές αλλάζουν, άσχετα από το πώς έχει μάθει κανείς ότι λειτουργεί μια συνέλευση… και μακάρι να βρούμε έναν τρόπο να λειτουργούν γενικότερα οι συνελεύσεις του νέου σύριζα ΚΑΙ ιντερνετικά, όπως λειτουργεί το wiki πχ.

 5. Ο/Η Λάμπρος λέει:

  σύντροφοι σημειολογικά και μόνο μετά από τόση μεγάλη φασαρία και συζήτηση για τον ρόλο που πρέπει να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, και κυρίως οι ανένταχτοί του,και να γίνεται σε μια πόλη με τον μισό πληθυσμό της χώρας συγκέντρωση με 70 άτομα δεν νομίζω πως ειναι και τίποτε ιδιαίτερο και μάλιστα απ ότι βλέπω στην φωτό οι περισσότεροι είναι μέλη του ΣΥΝ…
  Νομίζω πως λίγο πιο νηφάλια και πιο χαμηλότονα όλοι μας μπορούμε να βρούμε την λύση για να δώσουμε ώθηση στα οράματά μας…

  • Ο/Η Π. Δαμέλος λέει:

   Λάμπρο, μην ξεχνάς ότι είναι η τρίτη συνέλευση μέσα στον ίδιο μήνα, οι πρώτες δύο είχαν περισσότερο κόσμο. Και, στην τελική, το ότι ο κόσμος γενικά έχει κλειστεί στα σπίτια του δεν είναι κάτι καινούργιο, εδώ γίνονται διαδηλώσεις με 1000-1500 άτομα και λέμε «καλά είναι». Κι αυτά σε μία πόλη με το μισό πληθυσμό της χώρας γίνονται.

 6. Ο/Η Βάσω Χ. λέει:

  Δεν κατάφερα να έρθω αυτή τη φορά και περιμένω με ανυπομονησία να ανεβάσετε τα βίντεο.Η συμμετοχή στις συναντήσεις της ΠΑΣΑς είναι σημαντική με δεδομένη μάλιστα καιτη μικρή διαρκεια ζωή της. Νομίζω πως η παρουσία της και η ιντερνετική ήταν καθοριστική και αναγκαία, έδωσε ώθηση να ξεκινήση και από άλλους,ουσιαστικός «νηφάλιος» και «χαμηλών» τόνων διάλογος για το ΣΥΡΙΖΑ. Ένας διάλογος που είμαι σίγουρη πως εντυπωσίασε για πολλούς λόγους και αυτούς που από την πλάτη(φωτο) ξεχώρισε ο Λάμπρος πως είναι μέλη του ΣΥΝ.

  • Ο/Η Λάμπρος λέει:

   Βάσω μου θέλεις να στους ονοματίσω? και αν κάνω λάθος να πεις την κακιούλα σου…
   φιλιά σε όλους…καλημέρα

   • Ο/Η Βάσω χ. λέει:

    Λάμπρο
    » Να δώσουμε ώθηση στα οράματά μας»
    Αυτό προσπαθεί με επιτυχία νομίζω μέχρι στιγμής η ΠΑΣΑ.
    Επίσης αν είναι μέλη του ΣΥΝ οι «περισσότεροι» θα έπρεπε να σε προβληματίσει και να σε χαροποιεί.
    Αν μπορούσες να κάνεις πιο συγκεκριμένο τι εννοείς μα το » νηφάλια» και¨χαμηλότονα»;Γιατί οι της ΠΑΣΑς και ο διάλογος που διεξάγεται μέσω αυτής αυτά τα χαρακτηριστικά έχει, κάτι που πολύ καλά γνωρίζουμε ότι δεν συμβαίνει σε άλλους χώρους…..

 7. Ο/Η Βαγγελιώ Σωτηροπούλου λέει:

  οσο θα μαξεύονται υπογραφές πρέπει η συνέλευση και το κείμενο των υπογραφών να είναι στην κορυφή της σελίδας.Αν οι υπογραφές πιάσουν ένα μεγάλο νούμερο που θα είναι πλειοψηφικό του ενεργού κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ(συιστωσών και ανένταχτων) τότε ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτείται αυτόματα από κάτω.Λέτε αυτό το όνειρο να γίνει πραγματικότητα;

 8. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  τα μέλη ΣΥΝ δεν είναι πρόβατα. Το 1/3 της Πασα είναι μέλη ΣΥΝ που διαφωνούν με την ηγεσία και θέλουν Σύριζα μελών. Η Πασα δεν διεκδικεί να εκφράσει συνιστώσες ουτε ταμπέλες «ανένταχτων». Διεκδικεί να εκφράσει ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΛΩΝ και όσους συμφωνούν με αυτήν ανεξάρτητα απο το που ανήκουν ή δεν ανήκουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s