Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση (ΣΥΝ): Θέσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ

Posted: 01/11/2009 by Γιάννης Χ. in Ανακοινώσεις, Οργανωτικά ΣΥΡΙΖΑ
Ετικέτες: ,

Echer_cube_1

Η Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στις 4 του Οκτώβρη δίνει νέες δυνατότητες για την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει όμως να μην σπαταληθούν για μια ακόμη φορά. Ήδη πάλι παρουσιάζονται μπροστά μας τα ανησυχητικά φαινόμενα του ΣΥΡΙΖΑ της πρώτης περιόδου (2004) με την ιδεολογική ατροφία, τον πολιτικό ετεροκαθορισμό, την οργανωτική του πλαδαρότητα, τη θεσμολαγνία και την ατολμία μιας Αριστεράς που περιοριζόταν στην «κοινωνική ευαισθησία» και ξεχνούσε τη ρήξη.

Η ευκαιρία που μας έδωσε ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός της αριστεράς, πρέπει να επενδυθεί στην κατεύθυνση της ανάπτυξης μαζικών αγώνων – μαζικών κινημάτων και μιας νέας ηγεμονίας της αριστεράς, στην προοπτική της ανατροπής του νεοφιλελευθερισμού, που αυτήν τη φορά έρχεται με το μεταμοντέρνο τρόπο διακυβέρνησης μιας τεχνοκρατικής και απολιτικής ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με τη συναίνεση και της ΝΔ, θα επιχειρήσει να μετατρέψει το πολιτικό σύστημα σε κακέκτυπη απομίμηση του αμερικανικού. Οι πρώτες ενδείξεις για το νέο εκλογικό νόμο επιβεβαιώνουν αυτήν την προοπτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινηθεί στον αντίποδα αυτής της «μετα»νεοφιλελεύθερης συναίνεσης ασκώντας δομική αντιπολίτευση, τόσο στο κοινωνικό όσο και στο προγραμματικό επίπεδο.

Η Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ το Νοέμβρη πρέπει να έχει αποφασιστικό χαρακτήρα, να γίνει με όσο το δυνατόν περισσότερους εκλεγμένους αντιπροσώπους από συνελεύσεις και να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την αντιπροσώπευση συνιστωσών, ανένταχτων, τοπικών, κλαδικών και θεματικών επιτροπών, φύλων κ.ά.

Κεντρικός στόχος πρέπει να είναι η εμβάθυνση και η ομογενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην κατεύθυνση της μετεξέλιξής του σε ενιαίο φορέα σε βάθος χρόνου. Ένα πρώτο βήμα μπορεί να γίνει στη Συνδιάσκεψη του Νοέμβρη, με την ενίσχυση της ενιαίας πανελλαδικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ ως ενοποιούμενου πολιτικού χώρου, με άμεσα κατοχυρωμένες τις διπλές εντάξεις και κάρτα μέλους..

Κεντρική επιδίωξη στη Συνδιάσκεψη πρέπει να είναι ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε χώρο με δημοκρατική λειτουργία σε όλα τα πεδία του, που σε πρώτη φάση θα επιτευχθεί με το συνδυασμό εκλογής και ποσοστώσεων όλων των οργάνων.

Παράλληλα, να υλοποιηθούν οι αποφάσεις προηγούμενων σωμάτων:
– Για να λειτουργήσει άμεσα Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που να κατοχυρώνει την πλουραλιστική εκπροσώπηση στα ΜΜΕ
– Για να εκδοθεί έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ
– Για να εξασφαλιστεί η συριζική ρύθμιση των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις ανάγκες του εγχειρήματος. Να δημιουργηθεί πραγματικό και ισχυρό ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ.
– Για να κατοχυρωθούν θητείες για όλα τα όργανα, καθώς και χρονικά διαστήματα διεξαγωγής όλων των σωμάτων, ενιαία κέντρα αποφάσεων, αναβάθμιση των κοινών λειτουργιών κοινοβουλευτικής ομάδας και γραμματείας, λειτουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας και της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας σε συριζικό πλουραλιστικό πλαίσιο. Επίσης, να ισχύσουν θεσμοί εναλλαγής στα όργανα και σε καίριες θέσεις.

1. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Με ένα παντοδύναμο πλέον και πλήρως μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ, με μια Δεξιά να προσπαθεί να συνέλθει από τη συντριβή και το ΚΚΕ να ψάχνει τις αιτίες που υποχώρησε για πρώτη φορά από τη διάσπαση του ενιαίου ΣΥΝ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πιάσει ξανά το νήμα της περιόδου 2007/2008 – το οποίο κόπηκε ξαφνικά από τον περασμένο Δεκέμβρη με αποτέλεσμα σήμερα να αλλοιώνονται τα αριστερά/ανατρεπτικά του χαρακτηριστικά – που τον οδήγησαν τότε στην πρωτόγνωρη για τη μεταπολιτευτική Αριστερά δημοσκοπική άνοδο. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει :

– Να διαμορφωθεί ως ένας σύγχρονος, ριζοσπαστικός και ανατρεπτικός σχηματισμός της αριστεράς, με όραμα το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, με στρατηγική υπέρβασης και όχι διαχείρισης του υπάρχοντος συστήματος, για να μπορέσει να εμπνεύσει τη νεολαία και να ενεργοποιήσει τους πολίτες να συστρατευθούν ξανά στον αγώνα για μια κοινωνία που θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τον άνθρωπο.

– Ως πολιτικός σχηματισμός της αριστεράς, να είναι εξ ορισμού αντιπαραθετικός και σε ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, κριτικός αλλά και συναγωνιστικός με όλα εκείνα τα κόμματα και τις οργανώσεις που κινούνται σε αντινεοφιλελεύθερη, ριζοσπαστική και αντικαπιταλιστική κατεύθυνση

– Ως πολιτικός σχηματισμός της αριστεράς, θα μπορέσει να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες για την αναγέννηση της Αριστεράς, που δε θα είναι ένα απλό άθροισμα από τα απομεινάρια του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος του παρελθόντος. Αριστερά που δεν θα είναι παραδομένη στο σύστημα. Αριστερά θεμελιωμένη στο σήμερα, κινηματική, ανατρεπτική, με προοπτική τη σοσιαλιστική κοινωνία.

1-1. Για να δυναμώσουν οι δεσμοί με την κοινωνία

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να οικοδομήσει πραγματικές σχέσεις με τα πλατιά λαϊκά στρώματα, όχι απλώς μιλώντας στις ευαισθησίες τους ή υιοθετώντας τα προβλήματά τους, αλλά συμμετέχοντας ενεργά στους αγώνες τους και προσπαθώντας να τα συναντήσει και προγραμματικά στους τόπους που μένουν και εργάζονται. Να μετατρέψει την επικοινωνία με την κοινωνία σε μόνιμη σχέση. Γι ‘αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ το αμέσως επόμενο διάστημα χρειάζεται:

– Να δώσει τη μάχη για να κερδίσει η ενωτική – κινηματική – ριζοσπαστική Αριστερά το στοίχημα της μαζικής επιρροής στη νεολαία, απέναντι στις «αξίες» του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. Να βάλει τους όρους για μια νέα ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στην ελληνική κοινωνία.

– Να εντάξει πιο αιχμηρά στην πολιτική του παρέμβαση τα «μέτωπα» της πάλης ενάντια στο ρατσισμό και τον εθνικισμό, ενάντια στην ποικιλόμορφη καταπίεση των γυναικών, τις κλιματικές αλλαγές και την οικολογική κρίση

– Να δημιουργήσει τους όρους για μια νέα δυναμική των σοσιαλιστικών ιδεών, στην Αριστερά, στα κινήματα, την κοινωνία. Το ζήτημα των αντικαπιταλιστικών ιδεών και του σοσιαλιστικού οράματος σήμερα είναι κρίσιμο για την ανασυγκρότηση, με όρους προοπτικής και νίκης, της Αριστεράς.

– Να αποκτήσει δομές που να μπορούν να δώσουν μάχες στην κοινωνία, αλλά και να εντάξουν ισότιμα ανένταχτους/ες της Αριστεράς και αγωνιστές/στριες των κινημάτων στις γραμμές του.

– Να επικοινωνήσει με συνέπεια και μέσα στο μαζικό κίνημα το πρόγραμμά του.

Η βασικότερη και πλέον επείγουσα είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για την ισότιμη στράτευση και ενεργοποίηση μέσα από τις γραμμές του των χιλιάδων ανένταχτων αγωνιστών/στριών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, εμπνέονται από το ενωτικό πολιτικό εγχείρημα και θέλουν να στρατευτούν ξανά στην Αριστερά. Πρέπει λοιπόν να εργαστούμε για τη στήριξη και μαζικοποίηση των Τοπικών Επιτροπών και τη δημιουργία Τοπικών Επιτροπών όπου δεν υπάρχουν, να καλέσουμε ανοιχτά τον κόσμο του ΣΥΝ, της Αριστεράς και των κινημάτων να συσπειρωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει οι διαδικασίες στη βάση να γίνουν πιο συλλογικές και μαζικές.

Στη βάση αυτή, η εισαγωγή της «έννοιας του μέλους ΣΥΡΙΖΑ» στις Τοπικές Επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ είναι το ώριμο και αναγκαίο βήμα ώστε να ενταχθεί μαζικά στις γραμμές του και να λειτουργήσει ισότιμα, καταρχήν σε τοπικό επίπεδο αλλά και με την αποφασιστική παρουσία του στις διαδικασίες, ένα μέρος από το πολύτιμο αυτό δυναμικό. Οι εμπειρίες από τις Τοπικές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα στην επαρχία, επιβεβαιώνουν σχεδόν καθολικά την ύπαρξη τέτοιων διαθέσεων σε ένα ευρύτερο πολιτικό δυναμικό.

1-2. Για ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παρουσιάσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα άμεσων ριζοσπαστικών στόχων, εύληπτων από τους πολίτες και τη νεολαία, που θα απαντούν και στα χρόνια προβλήματα του ιδιόμορφου ελληνικού καπιταλισμού: μεσαία τάξη με αξιόλογη ακίνητη περιουσία, σχεδόν εξαφάνιση της εργατικής τάξης με την κλασική της έννοια, αύξηση της νέας γενιάς εργαζομένων (κυρίως επισφαλούς εργασίας) στους τομείς παροχής υπηρεσιών όπως τουρισμός, τράπεζες, ταχυμεταφορές, σούπερ μάρκετ κλπ.

Το πρόγραμμα θα πρέπει να περιέχει συγκεκριμένες αιχμές που θα συγκινούν και θα κινητοποιούν τους πολίτες για την επίτευξη αυτών των στόχων. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανάγκη να μιλήσει για μια νέα προσπάθεια ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης της χώρας μέσα από την ανασυγκρότηση του Κράτους, της Παιδείας, της Υγείας, των Δημοσίων Υπηρεσιών και Οργανισμών, της Αγροτικής Οικονομίας και των Αγροτικών Συνεταιρισμών, των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αποκτήσει ένα τέτοιο σαφές πρόγραμμα μίνιμουμ αιτημάτων γιατί είναι πολλαπλά αναγκαίο. Πρώτον, ένα τέτοιο πλαίσιο μίνιμουμ αιτημάτων είναι απαραίτητο για να οικοδομηθούν οι ευρύτερες δυνατές πολιτικές και κοινωνικές συσπειρώσεις μάχης ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές και το νεοφιλελευθερισμό. Δεύτερον, μόνο έτσι θα αποσαφηνίζονται οι σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

1-3. Προγραμματικοί στόχοι

Οι στόχοι ενός τέτοιου προγράμματος θα πρέπει να:

α) Προτείνουν ένα εναλλακτικό σχέδιο ανασυγκρότησης των Δημόσιων Υπηρεσιών και Οργανισμών και να ανοίγουν πόλεμο με τις πελατειακές σχέσεις, την καθετοποιημένη διαφθορά σε ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό λόγω της πολιτικής των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας τόσο σε πολιτικό όσο και σε συνδικαλιστικό επίπεδο.

β) Παρουσιάζουν ένα συνοπτικό σχέδιο συγκεκριμένων δημοσίων επενδύσεων που θα δημιουργούν θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε αντιπαράθεση με τα νεοφιλελεύθερα προτάγματα του ΠΑΣΟΚ.

γ) Προτείνουν ένα νέο σχέδιο αναθέρμανσης της αγροτικής παραγωγής με αναζωογόνηση της υπαίθρου και των Συνεταιρισμών, ενίσχυσης των μικρομεσαίων αγροτών (οικονομικής και επιστημονικής) προκειμένου να προχωρήσουν σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης τόσο στη γεωργία όσο και στην κτηνοτροφία.

δ) Μιλήσουν για την ανάγκη αλλαγής της τουριστικής πολιτικής με την ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών που προσφέρει η χώρας μας, οι οποίες – όπως αναπτύχθηκαν με ευθύνη κυρίως των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ τις δεκαετίες ’80 και ’90 – συνήθως είναι πολύ ακριβές όσον αφορά τις τιμές και υποβαθμισμένες όσον αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών, ενώ η επιβάρυνση του περιβάλλοντος σε πολλές περιοχές από την «πράσινη» ανάπτυξη των προηγούμενων δεκαετιών είναι δραματική.

ε) Παρουσιάζουν ένα φορολογικό σχέδιο για μια μεγάλη αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, με φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων, των off shore εταιρειών και των κερδοφόρων επιχειρήσεων και των τραπεζών.

στ) Να αναδεικνύουν την αξία του πολιτισμού ως κοινωνικού αγαθού. Η χώρα μας έχει το προνόμιο να διαθέτει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, την οποία πρέπει να αναδείξει χωρίς όμως να ενισχύει την εμπορευματοποίησή της. Η επικράτηση της λογικής της κέρδους έχει οδηγήσει τον πολιτισμό σε μαρασμό και την πολιτιστική πολιτική σήμερα να εξαρτάται αποκλειστικά από τις προτεραιότητες των ιδιωτών και των επιχειρηματικών φορέων.

2. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

2-1. Ομοσπονδιακή δομή

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκτήσει ομοσπονδιακή οργανωτική δομή, η οποία να εξασφαλίζει «δικαιώματα» και πολιτική ισοτιμία στους/στις ανένταχτους/ες, το δικαίωμα στις υπάρχουσες συνιστώσες (κόμματα και οργανώσεις) να διατηρήσουν την πολιτικοϊδεολογική και οργανωτική τους αυτονομία και ιδιαίτερη ταυτότητα και φυσικά την πλήρη ελευθερία σχηματισμού τάσεων, ρευμάτων ή και νέων οργανώσεων στο εσωτερικό του. Μια τέτοια δομή, με δικαίωμα συμμετοχής σε άτομα και οργανώσεις, με τα δικαιώματα και την ισοτιμία των ατόμων και των οργανώσεων διασφαλισμένα, με τα δικαιώματα της πλειοψηφίας αλλά και των μειοψηφιών διασφαλισμένα και χωρίς τη δυνατότητα «καπελωμάτων», θα είναι ευεργετική για το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ, την Αριστερά και τα κινήματα.

Αναγνωρίζουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μετατραπεί αύριο σε ενιαίο πολιτικό φορέα/κόμμα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να μας φοβίζει μια τέτοια προοπτική. Η παρουσία οργανωμένων τάσεων, ρευμάτων και ξεχωριστών συνιστωσών στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λειτουργήσει θετικά, να αναδείξει τον πλούτο και τα πλεονεκτήματα της συνύπαρξης της Αριστεράς κόντρα στην πολυδιάσπαση που τη χαρακτηρίζει και να παίξει καταλυτικό ρόλο για διεργασίες στην υπόλοιπη Αριστερά.

Οι τοπικές και θεματικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν παρά να αποτελούν τα ζωντανά κύτταρα της σύγχρονης Αριστεράς. Κατανοώντας τις ευαισθησίες των συνιστωσών και τις φοβίες απέναντι στον ΣΥΝ, τις καλούμε να τις ξεπεράσουν, και σε συνδυασμό με την πρότασή μας για την μετατροπή του ΣΥΝ σε κόμμα μελών προτείνουμε τα εξής για τον ΣΥΡΙΖΑ:

α)Άμεση δημιουργία τοπικών και θεματικών οργανώσεων ΣΥΡΙΖΑ παντού όπου δεν υπάρχουν.

β)Καθιέρωση κάρτας μέλους, διπλή ένταξη για τα μέλη συνιστωσών

γ)Καμία ποσόστωση για συνιστώσες στο τοπικό και πρωτοβάθμιο επίπεδο

δ)Ποσόστωση για συνιστώσες μόνο για την πρώτη Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή (ΠΣΕ) που θα προκύψει από την Συνδιάσκεψη του Νοέμβρη σε ποσοστά.

ε)Εκλογή του πρώτου αντιπροσωπευτικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ από ολόκληρη την συνδιάσκεψη κι όχι μόνο με προκαθορισμένες λίστες από τις συνιστώσες. Οι συνιστώσες να έχουν πολύ περισσότερες υποψηφιότητες από αυτές που τους αναλογούν και να ψηφίσει όλο το σώμα ποιους επιλέγει.

2-2. Ποσοστώσεις

Συγκρότηση Κεντρικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με συμφωνημένες ποσοστώσεις για τις συνιστώσες και τους ανένταχτους. Η σταυροδοσία θα είναι το 40% των εκλεγόμενων σε ενιαία λίστα και όλες οι αποφάσεις στο όργανο αυτό θα λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία 3/4 και θα είναι δεσμευτικές για όλες τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Το όργανο αυτό χαράσσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα ζητήματα και έχει διετή θητεία. Η ψηφοφορία θα αφορά όλες τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ με εφορευτική επιτροπή που θα αποτελείται από 2 μέλη του ΣΥΝ, 1 από κάθε οργάνωση που συμμετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ εφόσον θέλει και μπορεί και 1 ανένταχτο.

Επίσης, θα πρέπει να καθιερωθεί ποσόστωση γυναικών στα συντονιστικά όργανα (π.χ. 35%) σαν πρώτο βήμα, με δηλωμένο στόχο και προοπτική να κατακτηθεί ισότιμη συμμετοχή (50 – 50) των φύλων στην πράξη.

2-3. Κεντρικά και περιφερειακά όργανα

Καθιερώνεται η διεξαγωγή συνεδρίου ανά διετία. Αποτελείται από εκλεγμένους αντιπροσώπους, παίρνει αποφάσεις για τα βασικά πολιτικά ζητήματα της περιόδου και για τα καθήκοντα, εκλέγει την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή η οποία εκλέγει την Κεντρική Γραμματεία.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη γίνεται κάθε χρόνο και αποκτά χαρακτηριστικά αποφασιστικού οργάνου. Αποτελείται από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή, τις νομαρχιακές, τοπικές και κλαδικές-θεματικές Επιτροπές που έχουν και την αποφασιστική ψήφο. Είναι όμως ανοιχτή σε όλους και όλοι έχουν το δικαίωμα της τοποθέτησης και κατάθεσης απόψεων.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή συνεδριάζει τακτικά τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο ανάμεσα στο Συνέδριο και την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, εκτός εάν προκύψουν ζητήματα μείζονος σημασίας.

2-4. Συναίνεση και ειδικές πλειοψηφίες

Στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων θα πρέπει να εξαντλείται η δυνατότητα απόφασης με συναίνεση, αλλά στις περιπτώσεις που αυτό δεν εξασφαλίζεται, οι αποφάσεις θα παίρνονται με σύστημα απλής ή ενισχυμένης πλειοψηφίας ανάλογα με την περίπτωση.

Σε όλα τα εκλεγμένα όργανα, όπως είναι οι τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές, οι νομαρχιακές Γραμματείες, η Κεντρική Γραμματεία, η ΠΣΕ και το Συνέδριο, όπου θα υπάρχει σύστημα αντιπροσώπευσης με βάση ποσοστώσεις, οι αποφάσεις μπορούν να παίρνονται με ενισχυμένη πλειοψηφία ²/3 για μείζονος σημασίας θέματα (πχ πρόγραμμα, πολιτικές συμμαχίες, κλπ) και με απλή πλειοψηφία σε όλα τα υπόλοιπα. Με το δικαίωμα των μειοψηφιών κατοχυρωμένο, κάθε μειοψηφούσα άποψη θα είναι στη διάθεση των μελών και των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ για να τη μελετήσουν και να πάρουν θέση, αν επιθυμούν.

Η περίπτωση της Γενικής Συνέλευσης της τοπικής οργάνωσης είναι διαφορετική, καθώς εδώ αν οι αποφάσεις παίρνονται με απλή πλειοψηφία υπάρχει κίνδυνος να καταλήγουν να αποτελούν αποφάσεις της μεγαλύτερης συνιστώσας (ΣΥΝ). Γι’ αυτό εδώ απαιτείται μια ειδική πλειοψηφία η οποία είτε θα είναι ενισχυμένη (π.χ. 75%) είτε θα απαιτεί το 50% των ανένταχτων παρόντων και το 50% των συνιστωσών. Το θέμα των λεπτομερειών και της ακριβούς μορφής της ενισχυμένης πλειοψηφίας μπορεί να συζητηθεί στη βάση και της εμπειρίας που θα έχει αποκτηθεί.

Για αποφάσεις σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα στρατηγικής και τακτικής, που υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις και διαφωνίες μπορεί να ζητηθεί από τη Κεντρική Γραμματεία ή το 20% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ δημοψήφισμα, προκείμενου όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσουν (π.χ. πολιτικές συμμαχίες)

2-5. Τοπικές – κλαδικές –θεματικές Επιτροπές

Οι τοπικές και κλαδικές επιτροπές καθώς και οι θεματικές επιτροπές αποτελούν το κύτταρο της πολιτικής δράσης του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο ευθύνης τους. Δεν αποτελούν απλά «παραρτήματα» του «κεντρικού» ΣΥΡΙΖΑ. Η σημασία και ο ρόλος τους θα πρέπει να αναγνωρίζεται στην πράξη και να μην υποβαθμίζεται σε εκτελεστές των αποφάσεων των κεντρικών οργάνων και σε «αφισοκολλητές». Αυτό πρέπει να αλλάξει ριζικά.

Θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν για ό,τι τις αφορά χωρίς την αναγκαστική παρουσία των κεντρικών στελεχών και χωρίς την υποχρέωση των οργανώσεων να αποδέχονται την άποψη του κέντρου σαν αδιαμφισβήτητη.

Θα πρέπει να μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα και να παίρνουν θέσεις και για τα τα κεντρικά  και τοπικά ζητήματα, να αποφασίζουν για εκστρατείες και δράσεις που αφορούν το χώρο ευθύνης τους και να παρεμβαίνουν με τις αποφάσεις τους στη συζήτηση ζητημάτων που αφορούν το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. πρόγραμμα). Θα πρέπει να απολαμβάνουν μεγάλης αυτονομίας και να έχουν τη δυνατότητα επεξεργασίας πολιτικών προτάσεων τις οποίες να καταθέτουν στο πλαίσιο της συλλογικής προσπάθειας, έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξει στις πιο πλήρεις και ολοκληρωμένες πολιτικές θέσεις, τακτικές και δράσεις.

Κατεύθυνσή μας πρέπει να είναι η ανάδυση “συριζικών” αυτοδιοικητικών και συνδικαλιστικών σχημάτων από τις αντίστοιχες τοπικές και κλαδικές επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ. Ως κόμμα οφείλουμε να επαναξιολογήσουμε και να βάλουμε τέλος στις συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ, εξ’ αιτίας των οποίων για μιάμιση δεκαετία καταγραφόμαστε ως συμπληρωματική και συστημική δύναμη στους χώρους που φτιάχνονται οι συνειδήσεις, δηλ. τις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς, πολλώ δε μάλλον απ’ τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ είναι πια κυβέρνηση και δεν δείχνει να αμφισβητεί τα “νεοφιλελεύθερα κεκτημένα” των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή.

2-6. Οικονομικά

Για να μπορούν να γίνουν όλα τα πιο πάνω, μια από τις απαραίτητης προϋποθέσεις είναι οι επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν  τους απαραίτητους κοινωνικούς πόρους. Η σημερινή εικόνα, όπου τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ μοιράζονται αποκλειστικά στις συνιστώσες του, πρέπει να τερματιστεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τη χρηματοδότηση των συνιστωσών του, θα πρέπει να έχει οικονομική αυτοτέλεια σαν ΣΥΡΙΖΑ, που να του επιτρέπει σοβαρές πρωτοβουλίες σε κεντρικό επίπεδο (γραφεία, έντυπο, επαγγελματίες ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.) καθώς και σε επίπεδο τοπικών οργανώσεων, που θα διασφαλίζεται από τη δέσμευση ενός ποσοστού της κρατικής χρηματοδότησης, μαζί με ένα αντίστοιχο ποσοστό από τις αποζημιώσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών. Το ποσό αυτό να μοιράζεται στα κεντρικά γραφεία στις νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις, προκειμένου να υλοποιούν τις δράσεις τους.

2-7. ΜΜΕ

Να αλλάξει το καθεστώς εκπροσώπησης στα ΜΜΕ και να συσταθεί ένα πολυτασικό Γραφείο Τύπου με ουσιαστικές αρμοδιότητες και πολιτική ισχύ, το οποίο θα καθορίζει και θα ελέγχει τους προς τα έξω εκπροσώπους.

Η εξασφάλιση της δημόσιας έκφρασης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ από συντρόφους/ες του ΣΥΡΙΖΑ που θα επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι από παράγοντες που επιλέγουν τα ίδια τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης είναι ζωτικής σημασίας. Να υπάρχει εναλλαγή προσώπων. Να διαμορφωθεί μεσοπρόθεσμα ένα δημοσιογραφικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ.

3. ΕΠΙΛΟΓΟΣ: ΝΑ ΑΝΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΟΥ ΕΜΠΝΕΕΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ

Η μαζικότητα των διαδικασιών, οι πολιτικές απαντήσεις στελεχών και συνιστωσών, η συμμετοχή και επιλογή μελών και φίλων, θα καθορίσουν το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, που κανέναν δεν ικανοποιεί όπως είναι σήμερα. Η άρχουσα τάξη πέτυχε το προηγούμενο διάστημα κάτι σημαντικό: Την ήττα των προσδοκιών για μια Αριστερά που εμπνέει ανατροπές, όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη περίοδο.

Η δουλειά μας σήμερα είναι να αναστήσουμε αυτήν την προσδοκία σε όσους το προηγούμενο διάστημα μας άκουσαν, μας ακολούθησαν, εμπνεύστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έμειναν μαζί μας γιατί τους απογοητεύσαμε με τις παλινδρομήσεις και την αναξιοπιστία μας. Για να γίνει και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ η Αριστερά που εμπνέει τη νεολαία, που εξεγείρει την κοινωνία. Η Αριστερά που θέλει και μπορεί να φέρει την πολυπόθητη ανατροπή του μεταπολιτευτικού πολιτικού σκηνικού.

http://anasyn.wordpress.com/

Σχόλια
  1. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

    η πρόταση αυτή κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Έως τώρα όλες οι προτάσεις, ΠΑΡΑΝ, ΚΟΕ, ΑΚΟΑ, ΠΑΣΑ κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και είναι συμπληρωματικές. Αν δεν κάνω λάθος και οι ΡΟΖΑ, ΚΟΚΚΙΝΟ, ΚΕΔΑ προσανατολίζονται στην ίδια κατεύθυνση. Η ΔΕΑ είναι ακόμα αναποφάσιστη, ενώ ο ΣΥΝ εάν τελικά υιοθετήσει την πρόταση Φλαμπουράρη κινείται στην ΑΝΤΙΘΕΤΗ κατεύθυνση…

  2. Ο/Η pentanostimi λέει:

    δεν κατάλαβα τιποτα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s