Πρόταση της ΚΟΕ για την πολιτική και οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

Posted: 03/11/2009 by Γιάννης Χ. in Ανακοινώσεις, Οργανωτικά ΣΥΡΙΖΑ
Ετικέτες:

escher-mc-relativity-7400006

Η ΚΟΕ καταθέτει την πρότασή της προς την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφοντας τις γενικές ιδέες που πρέπει να χαρακτηρίζουν τον πολιτικό και οργανωτικό μετασχηματισμό του εγχειρήματος. Είναι αυτονόητο ότι η έστω σύντομη πορεία προς την Π.Σ. πρέπει να περάσει μέσα από την ανάπτυξη όλου του προβληματισμού μπροστά στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή τη διαδικασία η ΚΟΕ δηλώνει ανοικτή σε ιδέες, σκέψεις και προτάσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο νέο τοπίο πρέπει να συγκροτήσει μια μεγάλη αριστερά αναχαίτισης, αντίστασης, πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής. Με σύγχρονες ιδέες και αξίες, με νέες μορφές οργάνωσης. Μια αριστερά που συμπεριλαμβάνει διαφορετικά ρεύματα και συνισταμένες, γειώνεται στην κοινωνία και στους χώρους και ορίζεται από την κεντρική κατεύθυνση μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής. Το ζητούμενο της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, αλλά και των τριών χρόνων ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο πολιτικός και οργανωτικός μετασχηματισμός του εγχειρήματος, με ορίζοντα την αριστερά του 21ου αιώνα: Αριστερά πρωταγωνιστική, λαϊκή, μάχιμη, άφοβη, σύγχρονη, με μόνιμο στόχο την έκφραση του λαού της κρίσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο νέο τοπίο δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο σε δύναμη αντιπολίτευσης. Θα πρέπει να αποτελέσει και πάλι την πρωταγωνίστρια δύναμη της πολιτικής σκηνής, επιχειρώντας στα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού να αποδεικνύει ότι η λύση είναι στην αριστερά. Το σημαντικό πολιτικό κενό που δημιουργεί η κρίση, (καθώς τα κοινωνικά στρώματα που συμπιέζονται σήμερα σε πρωτόγνωρο βαθμό αναζητούν μια νέα πολιτική έκφραση), μας επιτρέπει τη φιλοδοξία της αριστεράς – πρωταγωνιστικής δύναμης.

Στην νέα μετεκλογική κατάσταση, παρά τις φαντασμαγορίες των ΜΜΕ, το ΠΑΣΟΚ είναι ευάλωτο. Επειδή δεν θέλει, δεν μπορεί και δεν πρόκειται να ξεφύγει από τα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, το στενό κορσέ της ΟΝΕ και του Συμφώνου Σταθερότητας, το ΠΑΣΟΚ δεν θα υιοθετήσει μια διαφορετική φιλολαϊκή – κοινωνική πολιτική. Αργά ή γρήγορα ο λαός θα έρθει αντιμέτωπος με μια κυβέρνηση που θα σταθεί απέναντί του, προκλητική και ανάλγητη, όπως και η προηγούμενη. Ο κυνισμός της κατάργησης των εργαζόμενων στα stage, ήταν ενδεικτικός.

Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε να προφητεύει την αντιλαϊκή πολιτική, ούτε όμως και να δημιουργεί εφησυχασμό μέχρι να δούμε «πού το πάει το ΠΑΣΟΚ». Ο ρόλος του είναι να προετοιμάζει το λαϊκό παράγοντα, το λαϊκό κίνημα, τον εργαζόμενο κόσμο, για τους κοινωνικούς αγώνες που δεν μπορεί παρά να ξεσπάσουν. Αυτό προϋποθέτει τον πολιτικό μας αυτοπροσδιορισμό. Στις συγκεκριμένες κυβερνητικές συνθήκες αυτή η κατεύθυνση παίρνει τη μορφή της «αριστερής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ». Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εμποδίσει το ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει τον νεοφιλελευθερισμό, και παράλληλα να μην αφήσει την ΝΔ να καρπωθεί την κυβερνητική φθορά. Μην επιτρέψουμε να λειτουργήσει ξανά το δικομματικό εκκρεμές.

Το κρίσιμο στοίχημα της επόμενης μέρας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανεξάρτητη πολιτική του ταυτότητα η κοινωνική του διεύρυνση, δηλαδή η δουλειά με τον κόσμο σε κάθε χώρο. Η οριοθέτηση από το πολιτικό σύστημα του δικομματισμού πρέπει να συνοδεύεται από το κάλεσμα για ενότητα δράσης στον κόσμο που ψήφισε άλλες δυνάμεις της αριστεράς, ΠΑΣΟΚ, Οικολόγους κλπ.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση στο δικομματισμό. Η ανάδειξη της αριστεράς στο αντίπαλο δέος του πολιτικού συστήματος και η φιλοδοξία μιας μεγάλης ανατροπής. Η δεύτερη ευκαιρία που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει πράξη, εμπνέοντας και πάλι τον κόσμο της αριστεράς, κάνοντας ξανά ρεαλιστικό σχέδιο τον διεμβολισμό των κομμάτων εξουσίας και την απόσπαση κοινωνικών τμημάτων από την δικομματική επιρροή.

Η ριζοσπαστική αντισυστημική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έδωσε ώθηση και υπόληψη στο εγχείρημα. Είναι το αδιαπραγμάτευτο συνεκτικό στοιχείο που οπλίζει τον αγώνα μας ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τον δικομματισμό. Η μετεκλογική τοποθέτηση για την «προγραμματική αντιπολίτευση» μετατοπίζει τον λόγο και την πρακτική που κατοχύρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα και ορίζει μια διαφορετική στάση απέναντι στον δεύτερο εταίρο του δικομματισμού. Η αντισυστημική φυσιογνωμία δεν σημαίνει αντισυστημική αερολογία. Αφορά τη μόνιμη και διαρκή απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει το πολιτικό σύστημα του δικομματισμού που υπηρετεί τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Η πολιτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί προϋπόθεση για την οργανωτική ανασυγκρότηση, αλλά και ατελές βήμα αν δεν προχωρήσουμε σε άμεσες ανατροπές στο οργανωτικό ζήτημα. Η οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ στο επίπεδο των μελών, των τοπικών και κλαδικών επιτροπών, αλλά και του πολιτικού του κέντρου, έχει σαν άμεση προϋπόθεση τη συμφωνία και στην κεντρική πολιτική κατεύθυνση, αλλά και σε πρακτικές που αποτελούν μέχρι σήμερα εμπόδιο στην ενοποίηση σχημάτων, παρεμβάσεων, κινήσεων στο συνδικαλιστικό και στο αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Η απαίτηση για οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από την πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ήταν ανταπόκριση στη ζήτηση για ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η ζήτηση σπαταλήθηκε προς χάριν άλλων προτεραιοτήτων και μια πρώτη ευκαιρία (οργανωτική και πολιτική) χάθηκε. Η δεύτερη ευκαιρία που σήμερα έχουμε μπροστά μας, δεν μπορεί να σπαταληθεί ούτε με νέες αναβλητικές και ασαφείς αποφάσεις για τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και με οργανωτικά σχήματα που απομακρύνουν τον πολιτικό από τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έναν ενιαίο πολιτικό οργανισμό. Να κάνει ένα μεγαλύτερο βήμα από την εκλογική συμμαχία με στόχο την εκλογική επιβίωση και να προχωρήσει σε έναν ενιαίο οργανισμό που δεν πρέπει να ταυτίζεται με κόμμα. Να ξεπεράσει το στάδιο του μαζικού κοινωνικού και πολιτικού χώρου από όπου οι συνιστώσες αντλούν δυνάμεις. Να σταματήσει να αποτελεί «εργαλείο». Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεπεράσει το άθροισμα των ανεξήγητα –στα μάτια της κοινωνίας- πολλών και ανταγωνιστικών συνιστωσών. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει το άθροισμα πραγματικών συνισταμένων δυνάμεων και ρευμάτων. Αυτός είναι ο πλούτος του. Να διευρυνθεί κοινωνικά, να κάνει δουλειά στους χώρους, να επιμένει στην αριστερή πολιτική ταυτότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει άμεσα να συγκροτηθεί. Με εγγραφές μελών στη βάση, στις τοπικές και κλαδικές επιτροπές. Με ζωή και λειτουργία των τοπικών, κλαδικών και θεματικών επιτροπών. Με ενδιάμεσα όργανα και πανελλαδικές διαδικασίες, αξιόπιστες και μη αμφισβητήσιμες των οποίων οι αποφάσεις δεν ευτελίζονται. Με συγκρότηση ενός πραγματικού, αξιόπιστου, αρμόδιου και υπεύθυνου πολιτικού κέντρου. Με δομές και διαδικασίες δημοκρατικές που εκφράζουν τον πλουραλισμό του εγχειρήματος, αλλά πάνω από όλα εκφράζουν τη φωνή του κόσμου της αριστεράς και την αναγκαιότητα για μια μεγάλη, φιλόδοξη, σύγχρονη αριστερά.

Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι όσοι συμφωνούν με το πρόγραμμα και τα βασικά ντοκουμέντα του ΣΥΡΙΖΑ και εγγράφονται αυτοπροσώπως στις τοπικές επιτροπές αποκτώντας κάρτα μέλους (είτε ανένταχτοι, είτε ενταγμένοι σε συνιστώσες). Ένταξη στην αριστερά σημαίνει συμμετοχή στα μέτρα και στις δυνατότητες του καθένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ενεργά μέλη που συμμετέχουν στις τοπικές ή κλαδικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ και συνεισφέρουν οικονομικά. Δεν μπορεί να έχει μητρώα αυτοδικαίως χρισμένων μελών ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν αποκλειστικά και μόνο στα εσωτερικά δημοψηφίσματα.

Οι τοπικές και κλαδικές επιτροπές αποτελούν το κύτταρο της λειτουργίας και της διαμόρφωσης των κατευθύνσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Η συμμετοχή σε αυτές είναι κριτήριο για τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών του. Η λειτουργία των επιτροπών γίνεται σε τακτική βάση, όχι μόνο ή κυρίως προεκλογικά, με αντικείμενο τις πολιτικές πρωτοβουλίες που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει σε επίπεδο πόλης, δουλειάς, νεολαίας. Οι γενικές συνελεύσεις των επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ζωντανό, αποφασιστικό και αρμόδιο κύτταρο.

Πολιτικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η γραμματεία σε σύνδεση με την Κ.Ο. και κοινή συναπόφαση στα κρίσιμα θέματα. Άμεσα χρειάζεται η αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, την εκπροσώπηση στα ΜΜΕ και τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Μια Γραμματεία αναρμόδια και αδύναμη, που δεν αποφασίζει το κεντρικό στίγμα, τους στόχους, την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εύκολο θύμα απαξίωσης. Εκ των πραγμάτων τότε η πολιτική αρμοδιότητα μεταφέρεται αλλού. Να συμφωνήσουμε ρητά και να αποδειχτεί πρακτικά ότι η σύνδεση της ΚΟ με τη Γραμματεία είναι ικανοποιητική, και ότι η Γραμματεία αποτελεί το κέντρο της πολιτικής ευθύνης του ΣΥΡΙΖΑ. Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο που θα μπορεί να βρίσκεται πολύ πιο συχνά.

Το οικονομικό ζήτημα πρέπει να λυθεί σε πρώτη φάση με την δημιουργία ισχυρού ταμείου που να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητες του ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά, αλλά και τις ανάγκες των τοπικών και νομαρχιακών επιτροπών. Στην προοπτική του ενιαίου πολιτικού οργανισμού, οι συνιστώσες δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται και το σύνολο των αναγκών να τίθενται υπό κοινούς και συμφωνημένους καταμερισμούς.

Ο πληγωμένος πλουραλισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο εκπροσώπησης, πρέπει να ξεπεραστεί. Αφαιρεί από τη δυναμική του εγχειρήματος η επανειλημμένη καταπάτηση της απόφασης για γραφείο τύπου που να υλοποιεί την κατεύθυνση της πλουραλιστικής εκπροσώπησης. Η έλλειψη πλουραλισμού στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι αποτέλεσμα χρόνιων μονοπωλιακών καταστάσεων στη δημόσια έκφραση. Και επειδή η πλουραλιστική εκπροσώπηση όσο δεν έχει κανόνες δεν υλοποιείται, ας βάλουμε κανόνες, όρους και ποσοστώσεις στη δημόσια παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει με επιδίωξη συναίνεσης και αν αυτή δεν είναι δυνατή με ενισχυμένη πλειοψηφία. Οι εκπρόσωποι στα Πανελλαδικά Σώματα εκλέγονται με ενιαίο μέτρο σε όλη την Ελλάδα, και με πρόνοια -σε πρώτη φάση- για εκπροσώπηση ανένταχτων και συνιστωσών.

Σχόλια
 1. Ο/Η Γιώργος Τριβιζάκης λέει:

  Η πρόταση της ΚΟΕ προς την ΠΣ του Σύριζα είναι η μοναδική ευχάριστη έκπληξη (από πλευράς συνιστωσών) στη μέχρι τώρα γκρίζα μετεκλογική συριζική δραστηριότητα. Μαζί με την δραστηριότητα της Πάσας είναι οι μόνες (;) ενδείξεις ότι ο Σύριζα έχει ακόμα σφυγμό και αξίζει τον κόπο να επενδυθούν ελπίδες ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Κατά τη γνώμη μου το κείμενο είναι πολιτικά πλήρες, λογικά συνεπές και κυρίως χωρίς αμφισημίες. Οι επιμέρους παρατηρήσεις είναι δευτερεύουσες και νομίζω ότι μπορούν να συζητηθούν: στο προοίμιο εξ άλλου αναφέρεται ότι η ΚΟΕ είναι ανοιχτή σε βελτιώσεις. Αν συνυπολογίσουμε ότι πρόκειται για προτάσεις άμεσης υλοποίησης (και όχι οραματικές) που γίνονται από τη μοναδική, εκτός Συν, πανελλαδικά δικτυωμένη συνιστώσα του Σύριζα, τότε μπορούμε να μιλάμε για σημαντική θετική εξέλιξη.
  Όλο το κείμενο το διαπερνά η ιδέα ότι δεν νοείται πολιτική αναβάθμιση του σύριζα χωρίς την οργανωτική του επανίδρυση (η διαδικασία είναι βέβαια αμφίδρομη), άποψη κρίσιμη για το δέον γενέσθαι (δες παλιότερο άρθρο Κυριακάκη για το πιο είναι το πραγματικό διακύβευμα της εσωτερικής διαπάλης στο Σύριζα). Οι θέσεις-κλειδιά στις οποίες πρέπει να σταθούμε (επισημαίνοντας ότι δεν ήταν όλες εξ αρχής θέσεις της ΚΟΕ, τουλάχιστον όσο καιρό την παρακολουθώ) είναι:
  1) Ο Σύριζα ενιαίος πολιτικός οργανισμός.
  2) Ενοποίηση σχημάτων, παρεμβάσεων, κινήσεων στο συνδικαλιστικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο.
  3) Μέλη του Σύριζα όσοι το επιθυμούν και το ζητούν αυτοπροσώπως (όχι αυτόματη ένταξη).
  4) Οι γενικές συνελέυσεις των επιτροπών του Σύριζα είναι αποφασιστικό και αρμόδιο κύτταρο.
  5) Το μέλος δηλώνει την απόφασή του να στρατευτεί (στον ένα ή τον άλλο βαθμό) και δεν ζητά απλώς την εγγραφή του σε κάποιες λίστες που θα ενημερώνονται κάθε φορά που θα υπάρχουν εσωκομματικές εκλογές ή δημοψηφίσματα.
  Προσωπικά θα προσυπέγραφα το κείμενο εκτός της τελευταίας πρότασης που μιλάει για τον τρόπο εκλογής στα Πανελλαδικά Σώματα. Εκεί δεν χρειάζεται αναφορά σε ανένταχτους (αντιφάσκει με το πνεύμα όλου του κεμένου, αφού δεν θα υπάρχουν πια ανένταχτοι, όλοι θα είναι μέλη του Σύριζα). Απλώς να αναφέρεται ότι, για τα πανελλαδικά όργανα και σώματα (και μόνο γι αυτά), θα υπάρχει μέριμνα για την εκπροσώπηση όλων των συνιστωσών.

 2. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  συμφωνώ με τον Τριβιζάκη. Το κείμενο της ΚΟΕ είναι μια βάση για δυνατές συνθέσεις όλων όσων επιθυμούν Σύριζα μελών, αλλά και τα κείμενα ΑΚΟΑ (στο blog τους-ίσως πρέπει να ανέβει κι αυτό εδώ), Πρ.Αρ.Αν ΣΥΝ κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

 3. Ο/Η stavros k λέει:

  Για τα ενεργά μέλη

  Αν κατάλαβα καλά στην αρχή γίνεται λόγος για «μέλη» και στη συνέχεια για «ενεργά μέλη». Υπάρχουν 2 κατηγορίες μελών ή απλώς τονίζεται ο ενεργός χαρακτήρας των μελών;
  Παρακάτω λέει: «Δεν μπορεί να έχει μητρώα αυτοδικαίως χρισμένων μελών ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν αποκλειστικά και μόνο στα εσωτερικά δημοψηφίσματα.» Αυτό όμως πως θα διασφαλιστεί;
  Ας μην μου απαντήσει κάποιος τα γνωστά για τις λίστες, γιατί το πρόβλημα υπάρχει είτε με λίστες είτε χωρίς λίστες. Ας υποθέσουμε ότι έρχεται κάποιος σε μια συνέλευση λίγο μουδιασμένος, λίγο επιφυλακτικός, μαζί με κάποιον σ. (μη μου πείτε ότι δεν σας έτυχε) και δηλώνει ότι μπορεί να βοηθήσει. Γίνεται μέλος ή «ενεργό μέλος;» Επίσης με ποιο κριτήριο δεν μπορεί να συμμετέχει κάποιος σε κάποιο δημοψήφισμα, αν έρχεται και δηλώνει ΣΥΡΙΖΑ; Θα πρέπει να περάσει από «δόκιμο» μέλος, ή πρέπει να έχει λάβει μέρος σε προηγούμενη συνέλευση ή να ψηφίσει (δηλαδή να καθίσει μεχρι το τέλος) σε μια συνέλευση, ή με κάποιο άλλο τρόπο;

  Ρε παιδιά στις δικές σας τοπικές γίνεται το αδιαχώρητο; Υπάρχουν οι ορδές των «ενεργών» μελών που είναι πάντα παρόντα και στις συνελεύσεις και στα κινήματα και στη δουλεία τους; Δεν κάνετε αμαν να συμμετέχει ο κόσμος, δεν προσπαθείτε να φέρετε κόσμο που είναι με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω, κυρίως από τη λεγόμενη «ξεχασμένη κοινωνία»;

  Ποιο θεωρητικά, το «ενεργά» μέλη είναι χαρακτηριστικό παραδοσιακών γραφειοκρατικών κομμάτων (τα μεταμοντέρνα γραφειοκρατικά δεν έχουν καθόλου μέλη). Αντιβαίνει στην παράδοση και τη πρακτική της άμεσης δημοκρατίας και οδηγεί σε κλειστές λίστες.

  Επειδή πολλοί σ. της ΚΟΕ είναι φοιτητές, ας αναρωτηθούν τι θα γινόταν αν στο κίνημα του 16 συμμετείχαν οι ίδιοι και οι ίδιοι και δεν ερχόνταν στις συνελεύσεις οι «ανενεργοί», που μετά βέβαια ξαναέφυγαν. Ας προσπαθήσουμε να βάζουμε κόσμο στο κίνημα (και στο ΣΥΡΙΖΑ) και ας μην βάζουμε εμπόδια, ας μην φοβόμαστε τον κόσμο.

 4. Ο/Η Βαγγελιώ Σωτηροπούλου λέει:

  Σταύρο, το παρακάτω απόσπασμα νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές και ξεκάθαρο :
  «Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι όσοι συμφωνούν με το πρόγραμμα και τα βασικά ντοκουμέντα του ΣΥΡΙΖΑ και εγγράφονται αυτοπροσώπως στις τοπικές επιτροπές αποκτώντας κάρτα μέλους (είτε ανένταχτοι, είτε ενταγμένοι σε συνιστώσες). Ένταξη στην αριστερά σημαίνει συμμετοχή στα μέτρα και στις δυνατότητες του καθένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ενεργά μέλη που συμμετέχουν στις τοπικές ή κλαδικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ και συνεισφέρουν οικονομικά. Δεν μπορεί να έχει μητρώα αυτοδικαίως χρισμένων μελών ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν αποκλειστικά και μόνο στα εσωτερικά δημοψηφίσματα» .
  Η αντιπαραβολή «ενεργών μελών» με «μέλη που ψηφίζουν μόνο σε δημοψηφίσματα» είναι αντιπαραβολή του ΣΥΡΙΖΑ που προτείνει η ΚΟΕ (και προσωπικά το προσυπογράφω) και του «ΣΥΡΙΖΑ» που ονειρεύεται μερίδα του ηγετικού ΣΥΝ (π.χ. Φλαμπουράρης και Μπαγιώργος)όπου αυτοδίκαια (δηλαδή αγεληδόν και όχι προσωπικά) μετέχουν τα μέλη των συνιστωσών που είναι ανύπαρκτα στην καθημερινή δράση και εμφανίζονται επιλεκτικά σε περιπτώσεις κρίσιμων ψηφοφοριών για να «πάρουν τους συσχετισμούς». Δείγματα γραφής του 2ου μοντέλου έχει να επιεδείξει ο ΣΥΝ π.χ. με το δημοψήφισμα για τον πρώτο ευρωβουλευτή. Χιλιάδες μέλη εκλήθησαν να ενεργοποιηθούν όχι για το πώς θα οργανωθούν τα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα μπροστά στις εκλογές, αλλά για το ποιά τάση της Κουμουνδούρου θα πάρει τη ρεβάνς.

 5. Ο/Η stavros k λέει:

  Βαγγελιώ,
  επιμένω, το πρόβλημα των «ενεργών» μελών υπάρχει είτε με λίστα είτε χωρίς λίστα αυτοματης εγγραφής. Αν το πρόβλημα είναι οι «λίστες» αυτόματης εγγραφής, ας ασχοληθούμε με αυτές και ας μην δημιουργούμε θέματα για «ενεργά» μέλη που έχουν δικαιώματα και μη ενεργά που δεν έχουν δικαιώματα. Εκτός των άλλων νομίζω ότι αυτό δημιουργεί ένα «κλειστό» κλάμπ «ενεργών»…
  Η πολιτική επιστήμη και η στοιχειώδης εμπειρία στην πολιτική μαρτυρά ότι σε κάθε μα κάθε πολιτικό σχηματισμό υπάρχουν κύκλοι διαφορετκής «ενεργητικότητας». Αν κάποιοι θέλουν ένα ιδεολογικά καθαρό κύκλο «ενεργών», εγώ τουλάχιστον δεν χωράω μέσα… Αλλά έλα που δεν είμαι και ανενεργός…
  Καθαρές κουβέντες. Σε όποιον δεν αρέσει η διαφορετικότητα, θα πρέπει τουλάχιστον να την ανέχεται.

 6. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  έλα ρε Σταύρο τώρα! κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις; Ειναι σαφέστατο τι εννοεί η ΚΟΕ!
  εγώ όταν ήμουν στην Καλλιθέα είχαμε τότε σαν ΣΥΝ 80 μέλη, και τα 40 εμφανιζόντουσαν κάθε τέσσερα χρόνια για να ψηφίσουν να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές! Φτύσαμε αίμα, 10 χρόνια παλεύαμε να ανατρέψουμε αυτόν τον συσχετισμό σφραγίδα! Δες το καταστατικό die Linke να δείς τι λέει: Μέλος που δεν πληρώνει συνδρομή για 6 μήνες θεωρείται οτι έχει αποχωρήσει απο το κόμμα!
  Μην τρελαθούμε τώρα…Δεν ξέρουμε σε τι σκοπεύει ο ΣΥΝ με τις αυτοδίκαιες λίστες; Τα 17.000 μέλη φαντάσματα να καθορίζουν όλες τις κρίσιμες αποφάσεις στον Σύριζα, χωρίς να μετέχουν πουθενά!

 7. Ο/Η χαρης λέει:

  Δεν νομίζω ότι υπάρχουν κατηγορίες μελών. Ο όρος ενεργά μέλη δεν αναφέρεται σε άλλη κατηγορία από τα «άλλα μέλη». Αναφέρεται στον προσδιορισμό της ένταξης που πρέπει να επιδιώκει η αριστερά.
  Άρα δεν μιλάμε σαφώς για κατηγοριοποιήσεις.
  Επίσης δεν μιλάμε για «εκκαθαρίσεις» ή αποκλεισμούς (κάλλιο το μάτι παρά το όνομα). Σαφώς και όσοι προσέλθουν να δηλώσουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλού είναι το πρόβλημα: Ο ορισμός μελών δι’ αντιπροσώπων διευρύνει την απαράδεκτη εικόνα της αριστεράς (και της ΚΟΕ και του ΚΚΕ και του ΣΥΝ και όλων) να συγκροτεί μέλη παθητικούς ψηφοφόρους. Θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανάποδη κατεύθυνση; Αυτό επιδιώκει η αναφορά στα «ενεργά μέλη». Δεν είναι οργανωτικός ορισμός. Είναι πολιτικό και ιδεολογικό εγχείρημα αντιστροφής της τάσης μετατροπής του αριστερού σε εσωκομματικού ψηφοφόρου.
  Αυτό σαν ευχή είναι αποδεκτό από όλους. Αλλά στην πράξη αν πάμε σε μέλη που θα τα φέρει στον κατάλογο ο γραμματέας της ΟΒας μας και θα τα προσθέσει με τα μέλη που θα φέρει σε κατάλογο ο γραμματεάς της Π.Κ. και ανοίξουμε και λίστα με ανένταχτους, τότε συγνώμη αλλά μόνο η λίστα με ανένταχτους θα είναι πραγματικά μέλη. Οι άλλοι θα είναι ονόματα στο χαρτί και κομματικός στρατός που θα καλείται να ψηφίσει όταν πρέπει να φτιάξουμε ευρωψηφοδέλτιο ή να κάνουμε κανένα δημοψήφισμα.
  Αν πάμε σε μέλη που εγγράφονται αυτοπροσώπως και έχουν (τυπική έστω) δέσμευση σε μια λειτουργία, ή ακόμη και σε μια οικονομική συνδρομή, αποκτάς «ενεργά μέλη»; Σαφώς και όχι, αλλά παλεύεις σαν οργανωτική δομή να αντιστρέψεις την τάση.
  Χάρης Κ., μέλος ΚΟΕ

 8. Ο/Η χαρης λέει:

  Για την τελευταία πρόταση προσωπικά συμφωνώ με το πρώτο σχόλιο: Συνυπογράφω όμως το κείμενο γιατί λέει «σε πρώτη φάση»… Και συνολικά νομίζω ότι πρέπει να δεχτούμε ότι πολλά πράγματα σε ένα πρωτότυπο πείραμα θα είναι πειραματικά, δοκιμαστικά, ανοικτά σε διαρκείς τροποποιήσεις.
  Για εμένα σε μια πορεία πραγματικής πολιτικής ενότητας δεν πρέπει να υπάρχουν ούτε οι ποσοστώσεις στα όργανα. Σε πρώτη φάση ας υπάρξουν και ποσοστώσεις και μέτρα κλπ για να μην υπάρχουν ανησυχίες και φοβίες και πατριωτικές αναμετρήσεις. Ας έχουμε όμως μεγάλη εμπιστοσύνη στη διαπερατότητα και την ώσμωση. Στα νέα ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρο ότι δεν θα μετρήσει ο καθένας τους στρατούς του. Θα δοθούν νέες απαντήσεις.
  Προσωπικά πχ προτιμώ μια γραμματεία που δεν συμμετέχει καθόλου η ΚΟΕ και έχει αρμοδιότητες, παράγει πολιτική και δεν είναι παιδική χαρά, είναι όργανο και δεν είναι «σώμα» κατά πώς προτείνει ο σ. Φλαμπουράρης, από μια γραμματεία που συμμετέχει και η ΚΟΕ και δεν μπορεί να παράξει το απειροελάχιστο.

 9. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  συμφωνώ με τον Χάρη, κι αν αυτά που λέει είναι και θέσεις της ΚΟΕ, συμφωνώ και με την ΚΟΕ

 10. Ο/Η ανένταχτος λέει:

  Είναι τουλάχιστον αστεία αυτά που λέει ο Χάρης και μάλιστα τα προβάλλει με δόση ελευθεριακότητας – χαλαρότητας. Στην τοπική του ΣΥΡΙΖΑ που ξέρω ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ η ΚΟΕ συμμετέχει με ένα, δυο αντιπροσώπους και δυστυχώς δεν ΩΣΜΩΝΟΝΤΑΙ/ συμμετέχουν σε διαδικασίες – συζητήσεις με τους άλλους αριστερούς (ενταγμένους ή ανένταχτους) τα υπόλοιπα μέλη της. Ας φανταστούμε πόσο ενδιαφέρον θα ήταν να ΠΑΛΕΥΕ τοπικα η ΚΟΕ ή τι καλύτερο να ΠΑΛΕΥΕ κεντρικά για μια ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ αυτής της πλαδαρής και παθητικής διάθεσης που έχουν για τον ΣΥΡΙΖΑ η πλειονότητα των μελών της ΚΟΕ (εκτός αυτών που την εκπροσωπούν επιμέρους ή κεντρικά).

  ΥΓ. Φαντάζομαι ότι αν το κόμμα ΣΥΝ πει γραφόμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ, θα καταφέρει το 90% με 95% των μελών του να γίνουν μέλη (εκτός από κάτι ταλιμπάν ανανεωτικούς) με τη θέληση τους και μην πω ότι και οι πιο πολλοί από αυτους και κάτι θα δίνουν. Όπως και το σύνολο των μέλών της ΚΟΕ ενεργά μη ενεργά (όλοι έχουν ανενεργούς) θα πειστούν από την οργάνωση τους (γουστάρουν δεν γουστάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ) για να μετράνε στους συσχετισμούς. Οπότε αυτό με το αυτοπρόσωπο πες το σε κανα δόκιμο μέλος που δεν έχει εμπειρία από κομματική ζωή.

  • Ο/Η Χάρης λέει:

   Γιατί δεν;
   Γιατί στις συνελεύσεις των επιτροπών μας είπαν ότι πρέπει να έρχονται αστέρες βουλευτές ή ονόματα να μιλάνε, για να φέρνουν κόσμο. Όταν ζήτησα συν΄΄ελευση να μιλήσουν τα «μέλη» μου είπαν ότι δεν θα έχει ενδιαφέρον.
   Γιατί στη δικιά μου τοπική συνέλευση, ότι απόφαση πήραμε όσο την είδα να εφαρμόζεται, άλλο τόσο είδα να την παίρνουν ελάχιστα υπόψην.
   Γιατί η αναξιοπιστία, η αφερεγγυότητα και η αμφιβολία ζει και βασιλεύει.
   Γιατί στην τελευταία Συνέλευση του δήμου μου (δυστυχώς ανανεωτικός και με ελάχιστους ανένταχτους) βρεθήκαμε 7 (ναι εφτά!) Συριζαίοι.
   Γιατί η απογοήτευση, ο θυμός, το δάγκωμα και η κρύα καρδιά έχουν επηρεάσει όλο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ.
   Γιατί στην τελική κακώς κάθε μέλος συνιστώσας δεν δίνει τη μάχη για έναν άλλο ΣΥΡΙΖΑ.

   • Ο/Η ανένταχτος λέει:

    ΓΙΑΤΙ ο χάρης επιμένει να μας θεώρει κάφρους και να μας κάνει συνδικαλισμό;
    Όταν συμβαίνουν αυτά που περιγράφεις (που και αυτά συμβαίνουν και από τα πιο σημαντικά είναι η απογοήτευση) ένας μάχιμος φορέας στηρίζεται στους δίκους του ανθρώπους και στους ανθρώπους με τους οποίους θέλει να συμπορευτεί ανεξαρτήτως συσχετισμών. Δηλαδή, ακουεί, ΩΣΜΩΝΕΙ ΚΑΙ ΩΣΜΩΝΕΤΑΙ πείθει, οργανώνει, κινητητοποιεί κτλ. Και το σημαντικό είναι να τα κάνεις αυτά όταν τα πράγματα είναι ζεστά/παίζονται και λιγότερη αξία στη φάση της κρίσης.
    Επειδή υποθέτω ότι θα γουστάρεις τη Βαλαβάνη
    και επειδή η ίδια γουστάρει πολύ τον Μπρεχτ στο blog της έχει το εξής

    Σκεφτόταν μέσα από άλλους
    και πολλοί άλλοι σκέφτονταν μέσα απ’ αυτόν.
    Αυτή είναι η σωστή σκέψη.

    Μ.Μπρέχτ

    Τι γνώμη έχεις για την εναλλαγή και τις θητείες;

    • Ο/Η Χαρης λέει:

     Δεν έκανα κανένα χαρακτηρισμό. Δεν σε θεωρώ κάφρο, ούτε νομίζω ότι κάνω συνδικαλισμό. Δεν γουστάρω την Βαλαβάνη, γουστάρω περισσότερο μια ανένταχτη της γειτονιάς μου που δεν είναι φίρμα.
     Προσωπικά ωσμώνομαι όσο μπορώ. Αν σου απαντήσω στο ίδιο στυλ που μου απαντάς θα σου πω για ανένταχτους που η μόνη ώσμηση που τους ενδιαφέρει είναι με συγκεκριμένο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ γιατί «εκεί παίζεται το παιχνίδι», «εκεί έχουν ρόλο». Δεν απαντώ όμως έτσι. Δεν γενικεύω και δεν απαξιώνω.
     Τα «γιατί δεν» τα εννοώ. Εσύ δεν διαφωνείς με αυτά, διαφωνείς που αυτά τα λέει κάποιος που είναι στην ΚΟΕ. Δεν το διανοείσαι ρε παιδί μου. Δεν δικαιούνται αυτοί οι παλαιολιθικοί τύποι να έχουν τέτοια γνώμη. Και για να το αποδείξεις λες ότι στην επιτροπή που συμμετέχεις η ΚΟΕ είναι δι’ αντιπροσώπων. Μπορεί ναι μπορεί και όχι.
     Συγνώμη για την παρέμβαση δεν έχω σκοπό να συνεχίσω με κάποιον που δεν τον εκνευρίζουν αυτά που διαβάζει, αλλά η υπογραφή στο ποιος τα γράφει.

     • Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

      Κάθε δυισμός αυτού του τύπου, υποκρύπτει και κουκουλώνει μια ευρύτερη πραγματικότητα (παλιό και κλεμμένο αυτό από τον Πλωτίνο).
      Στην προκειμένη περίπτωση, το έλλειμα δημοκρατίας εκατέρωθεν. Άρα…

 11. Ο/Η stavros k λέει:

  Γιάννη
  Δηλαδή το θέμα των «ενεργών» λύνεται μόνο με τη συνδρομή; Μα όπως ξέρεις στον ΣΥΝ υπάρχει διάταξη για συνδρομή, συνεπώς η εμπειρία σου (όχι μόνο σου) δείχνει ότι μόνο με τη συνδρομή δεν λύνεις τίποτα. Εξάλλου αν κάποιος θέλει να διαμορφώσει συσχετισμούς με «φαντάσματα» στις συνδρομές θα κολλήσει;

  Αλλού είναι το θέμα. Πως θα καταφέρουμε όλο και περισσότεροι να συμμετέχουν να αποφασίζουν και να αγωνίζονται. Όταν μάλιστα στην πράξη και το άμμεσο μέλον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι Κόμμα, δεν μπορούμε να διεκδικούμε να γίνει κάστα «ενεργών». Εκτός αν δεν υπάρχει λόγος για διαφορετικές οργανωτικές δομές από τα κόμματα νέου τύπου… εκτός και αν όσα λέμε για κινήματα, κινηματική δράση, άμμεση δημοκρατία.

 12. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  stavro,
  όχι μόνο με την συνδρομή αλλά και με την συνδιαμόρφωση δράσεων, πολιτικών και των προϋπολογισμών για να υλοποιηθούν και μετά με ενεργή δράση, έλεγχο και πρωτοβουλίες για να πάμε πάρα κάτω. Συνδρομή έχει και το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ και άλλα οργανωτικά πειράματα της Αριστεράς του 20ου αιώνα.
  Πολιτική και οργανωτικό, οργανωτικό και πολιτική μπλέκονται σαν κουβάρι όσο το ζήτημα θα παραμένει: Ποιος ή ποιοί και πως θα αποφασίζουν.
  Και με την ευκαιρία, να πω αν μου επιτρέπετε μια προσωπική εμπειρία. Ρώτησα ένα πολύ φιλικό μου πρόσωπο, το 1/3 των χρόνων μου έχει, γιατί δυστάζει να πέρνει αποφάσεις, να δείχνει άβουλος ενώ δεν λείπει πλέον ούτε σε αυτόν ούτε στην γενιά του η μόρφωση και η πληροφόρηση. Και συγκλονίστηκα όταν πήρα στα μούτρα την απάντηση: Μα ποτέ δεν ρωτήθηκα να πω πραγματικά την γνώμη μου σύντροφε, είχατε αποφασίσει κάποιοι άλλοι πριν από μενα και για μένα.

 13. Ο/Η x-no λέει:

  Η ιδέα της ΚΟΕ για ενεργά μέλη είναι εκ του πονηρού! και εξηγούμε:
  με την πρόταση αυτή η ΚΟΕ ελπίζει ότι δεν θα γραφτούν όλα τα μέλη του ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ, άρα η συσχετισμοί θα είναι πολύ καλοι για την ίδια.
  Ακόμα περρισσότερο ελπίζει σε μια de facto διάσπαση του ΣΥΝ, δίοτι θα υπάρχουν δύο κατηγορίες μελών του. Μια κατηγορία μελών που θα είναι και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και μια άλλη κατηγορία που δεν θα είναι μέλη του Συριζα. Αν κάτι τέτοιο ισχύσει η διάσπαση του Συν είναι θέμα χρόνου!
  Τέλος με την πρόταση αυτή η ΚΟΕ, προσπαθεί, δηλά είναι η αλήθεια, να εισάγει στο ΣΥΡΙΖΑ στοιχεία που θα προσιδιαζουν σε μαρξιστικό – λενινιστικό κόμμα νέου τύπου, έστω και αν δεν θα το δηλώνει δημοσίως.

 14. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  Φίλε x-no
  άκουσα οτι η ΚΟΕ είναι ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ! Αληθεύει; Επίσης οτι σφάζουν με κονσερβοκούτια, οτι παντρεύονται τις αδελφές τους, κι ότι δεν πιστεύουν στην εκκλησία και στην πατρίδα…Μα είναι αλήθεια; Μα τι θέλει ο ΣΥΝ με αυτούς τους αγροίκους!?

  τι τον θέλετε ρε παιδιά τον Σύριζα όσοι σκέφτεστε όπως ο x-no?
  Καθήστε με τις εδρούλες σας, καθήστε με τον Πρετεντέρη και την Παναγιωταρέα σας
  κι αφήστε όσους θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα στην Αριστερά και στον τόπο να πορευτούν στο δρόμο του αγώνα! Η ΚΟΕ ποτέ δεν χρησιμοποίησε αυτή τη λάσπη εναντίον σας! Όσοι δεν έχουν επιχειρήματα, στήνουν συνωμοσιολογία και καχυποψία. Η ΚΟΕ θα κάψει τα σπίτια σας, θα βιάσει τις κόρες σας, θα κλέψει τα γελάδια σας! ΘΑ ΔΙΑΣΠΑΣΕΙ ΤΟΝ ΣΥΝ!

  Έλεος ρε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΕ! Πόσο δεξιά θα πάς ακόμα;

  • Ο/Η x-no λέει:

   Αγαπητέ φίλε προσωπικά δεν έχω καμία έδρα ούτε είμαι ομοτράπεζος του πρετεντέρη και δεν ενδιαφέρομαι να γίνω!
   Κατα τα λοιπά, η ΚΟΕ κάνει μια πρόταση. Φαντάζομαι ότι μου αναγνωρίζεις το δικαίωμα να της ασκώ κριτική. ακόμα και αν πάω δεξιά, όπως λές.
   Η συγκεκριμένη λοιπόν πρόταση για ενεργά μέλη, και όχι για αυτοδίκαια κτήση της ιδιότητας του μέλους από τα ήδη μέλη των συνιστωσών είναι τουλάχιστον περίεργη.
   Δικαιούμαι λοιπόν να αναρωτιέμαι τόσο ως προς την σκοπιμότητα της, όσο και ως προς την πρακτική λειτουργια της.
   Σε προκαλώ λοιπόν να μου απαντήσεις πολιτικά. πως φαντάζεσαι εσύ την λειτουργία του ΣΥν ή (της οποιαδήποτε άλλης συνιστώσας) όταν κάποια μέλη του θα έχουν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και κάποια άλλα όχι. Εμένα μου μοιάζει για de facto διάσπαση. Ακόμα ποια θα είναι η νομιμοποίηση των αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, για τους συντρόφους που θα επιλέξουν να μην συμμετέχουν? Φαντάζομαι ότι αντιλαμάνεσαι και το άτοπο και το δυσλειτουργικό της εν λόγω πρότασης της ΚΟΕ.

   ΥΓ οταν λές: «τι τον θέλετε ρε παιδιά τον Σύριζα όσοι σκέφτεστε όπως ο x-no?» στην ουσία με δικαιώνεις ως προς τις προθέσεις τόσο της ΚΟΕ, όσο και μέρους των συντρόφων του ΣΥΝ. Ο στόχος της όλης προσπάθειας δεν είναι άλλος από την διάλυση ή την διάσπαση του ΣΥΝ.

   • Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

    Σύντροφε x-no
    ένα κομμάτι του ΣΥΝ η Ανανεωτική Πτέρυγα, έχει εκφραστεί αρνητικά για τον Σύριζα και ζητάει είτε να διαλυθεί είτε να μείνει εκλογική συμμαχία. Αυτό είναι ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝ, όχι της ΚΟΕ. Όταν ο Συν αποφασίσει τι θα κάνει με τον Σύριζα, ας αποφασίσει τι θα κάνει και με την μειοψηφία εντός του. Τι σχέση έχει αυτό με την πρόταση επανίδρυσης του Σύριζα που κάνει και η ΚΟΕ, και η ΑΚΟΑ-ΡΟΖΑ-ΚΟΚΚΙΝΟ, και η ΚΕΔΑ και κομμάτια του ΣΥΝ και η ΠΑΣΑ; Δηλαδή όλοι αυτοί θέλουν την διάσπαση του ΣΥΝ; Και γιατι να μην θέλουν έναν πιο ανοιχτό, πιο κινηματικό, πιο δημοκρατικό και πιο αποτελεσματικό Σύριζα; Όποιος θέλει ας ενταχτεί απο την αρχή σε αυτόν τον Σύριζα. Αλλά γιατί το εσωτερικό πρόβλημα του ΣΥΝ να γίνεται και πρόβλημα ολόκληρου του Σύριζα, και να μπλοκάρει το όλο εγχείρημα; Δηλαδή για να μην διασπαστεί ο ΣΥΝ να διαλυθεί ο Σύριζα; αυτό θές; Έτσι κι αλλιώς κάποιοι θα φύγουμε απο τον ΣΥΝ έτσι που είναι, μην φοβάσαι…το θέμα είναι να πάει ένα βήμα πιο πέρα ο Σύριζα, και οι ελπίδες του κόσμου της Αριστεράς για κάτι καινούργιο να μην διαψευστούν.

    • Ο/Η x-no λέει:

     φίλε αυτό αυτό ακριβώς φοβαμαι, ότι στο τέλος κάποιοι (οποιοι και αν είναι αυτοί) θα φύγουν από τον ΣΥΝ.
     Κατα τα λοιπά, η προτάσεις εοπανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η ΚΟΕ, έχουν άμεση σχέση με τα τεκταινόμενα εντός του ΣΥΝ και αυτό το αντιλαμβάνοντι οι πάντες. Ειδικά δε η ΚΟΕ έχει κατά καιρού στο παρελθον ανταλλάξει πόλεμο ανακοιν΄βσεων με την Ανανεωτική Πτέρυγα. Προσοχή, όχι με τον ΣΥΝ, αλλά μόνο με την ανανεωτική πτέρυγα. Επομένως δεν είναι η πρώτη φορά που παρεμβαίνει στα εσωτερικά του ΣΥΝ ή εν πάσει περιπτώσει διαμορφώνει την πολιτική της με βάσει τις εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΝ.
     Κάτα την άποψη μου αυτό κάνει και τώρα με την πρόταση της, προσπαθεί να δημιουργήσει προυποθέσεις διάσπασης του ΣΥΝ.
     Παραδέχομαι βέβαια, ότι προφανώς αν διασπαστεί ο ΣΥν δεν θα φταίει η ΚΟΕ, αλλά βασικά τα μέλη του ΣΥΝ. Ομως και ο ρόλος της ΚΟΕ δεν είναι καθαρός, αντίθετα επιδιώκει με κάθε ευκαιρία να οδηγήσει τα πράγματα σε ρήξη και αυτό δεν την τιμά, ως συμμαχική δύναμη.
     Οσο για το ερώτημα που θέτεις «Δηλαδή για να μην διασπαστεί ο ΣΥΝ να διαλυθεί ο Σύριζα; αυτό θές» θα το αντιστρέψω: Εσυ για να μην διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, προτιμάς να διασπαστεί ο ΣΥΝ?

     • Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

      Σου απαντάω ειλικρινά, καθαρά και ξάστερα, και ξέρω οτι θα το πάρεις στραβά, αλλά θα είμαι ειλικρινής μαζί σου, όπως είσαι και συ μαζί μου:
      ΝΑΙ σύντροφε, το προτιμώ!

 15. Ο/Η ΙΑΛ λέει:

  Το πρόβλημα που έχουμε να λύσουμε είναι ταυτόχρονα πολιτικό και οργανωτικό. Θα ήταν λάθος να προσπαθήσουμε να λύσουμε πολιτικά προβλήματα μέσα από οργανωτικά μέτρα, αλλά εξ ίσου λάθος θα ήταν να μην εξασφαλίσουμε την κατάλληλη οργανωτική δομή, η οποία θα στηρίζει τις πολιτικές επιλογές μας.
  Νομίζω ότι αν δεν λύσουμε το πολιτικό πρόβλημα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο οργανωτικό.
  Είναι διαφορετικό ζήτημα αν θεωρούμαι ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια κοινή ιδεολογική πλατφόρμα, αλλά μπορούμε να συνεργαζόμαστε μόνο σε συγκεκριμένα ζητήματα, ακόμα και σε γενικές εκλογές σε κάποια συγκεκριμένη περίοδο, οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για ενιαίο πολιτικό φορέα και πολύ περισσότερο για ενιαίο κόμμα.
  Ο ενιαίος πολιτικός φορέας απαιτεί τουλάχιστον μια μίνιμουμ πολιτική πλατφόρμα. Προσωπικά, παρόλο που θα το ήθελα πολύ, δεν βλέπω να μπορούν όλες οι τάσεις και οι συνιστώσες να μπαίνουν σε μια τέτοια πολιτική πλατφόρμα. Πάντα κάποιες θα μείνουν απ΄ έξω, εκτός αν γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμοί.
  Προσωπικά πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει και μπορεί να εκφράσει την Αριστερά που αρχίζει πέραν της «κεντροαριστεράς» και τελειώνει στη «μονολιθικότητα», το «δημοκρατικό συγκεντρωτισμό» και τις άλλες σταλινικές παραμορφώσεις.
  Η μίνιμούμ πολιτική πλατφόρμα θα μπορούσε να χωρά μια Αριστερά σύγχρονη, αποτελεσματική, χρήσιμη για την κοινωνία. Μια Αριστερά που, προσεγγίζοντας τα κινήματα των πολιτών και των εργαζομένων, τις λαϊκές μάζες και τη νεολαία, να μετουσιώνει σε πολιτική τις ανησυχίες και τα προβλήματά τους και ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις, τις εμμονές και τα δόγματα του παρελθόντος, να αρθρώσει μια εναλλακτική ιδεολογία με μαζική απήχηση, για να μπορέσει να χτίσει μιαν ΑΛΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ που να έχει πολιτικό όραμα, να δίνει δηλαδή ελπίδα στους αγώνες που καλεί την κοινωνία να κάνει. Αγώνες, που μέσα από ένα συνεπές μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, να ανακουφίζουν άμεσα, σήμερα, από τα δεινά που στα τελευταία 35 – 40 χρόνια συσσώρευσε ο νεοφιλελευθερισμός στην κοινωνία, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για τη ριζική αλλαγή του οικονομικοπολιτικού συστήματος του καπιταλισμού, σε μια κατεύθυνση, που να μην μοιάζει με τα ηττημένα και αποτυχημένα σοσιαλιστικά καθεστώτα που γνωρίσαμε στον εικοστό αιώνα (Σοβιετικό και Μαοϊκό μοντέλο). Τον Σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, στον οποίο θα οδηγηθούμε μέσα από διαδικασίες που σε κάθε βήμα, μικρότερο ή μεγαλύτερο, θα στηρίζονται από την πλειοψηφία της κοινωνίας και όχι στη θέληση κάποιας «πεφωτισμένης, οργανωμένης, αδιαμφισβήτητα αλάνθαστης πρωτοπορίας», που αποφασίζει ερήμην της κοινωνίας, για το καλό της κοινωνίας.
  Αυτή η Αριστερά χρειάζεται με σύγχρονη οργανωτική μορφή αντίστοιχη των στόχων και των επιδιώξεών της. Πρέπει να είναι ενωτική πάνω στα κύρια ζητήματα, αφήνοντας ταυτόχρονα να ανθίζουν όλες οι σκέψεις, οι ιδέες και οι απόψεις, γιατί μόνο έτσι είναι δυνατός ο εμπλουτισμός της ιδεολογίας, η γονιμοποίηση της πολιτικής και η ανακάλυψη των δρόμων που θα ακολουθηθούν. Ανοιχτή στην βάση και στη κοινωνία και όχι απομονωμένη από αυτή. Η τακτική των πεφωτισμένων, οργανωμένων πρωτοποριών απέτυχε παταγωδώς στον εικοστό αιώνα, είτε πήραν την εξουσία, είτε αποτέλεσαν μόνο ιδεολογικοπολιτικά ρεύματα.
  Χρειάζεται δηλαδή τον μαχητικό, ζωντανό ΣΥΡΙΖΑ των μελών και όχι το γραφειοκρατικό ΣΥΡΙΖΑ της ισορροπίας των συνιστωσών και των τάσεων. Χρειάζεται τον ΣΥΡΙΖΑ Της Μετωπικής, Πλουραλιστικής, Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

 16. Ο/Η Σταυρος λέει:

  «Τέλος με την πρόταση αυτή η ΚΟΕ, προσπαθεί, δηλά είναι η αλήθεια, να εισάγει στο ΣΥΡΙΖΑ στοιχεία που θα προσιδιαζουν σε μαρξιστικό – λενινιστικό κόμμα νέου τύπου, έστω και αν δεν θα το δηλώνει δημοσίως»

  Ε και ρε συντροφε; Δηλαδή δίκη προθέσεων θα κάνουμε εδώ μέσα; Και στο κάτω κα΄τω της γραφής αν είναι να διασπαστεί ο Συν ή οποιαδήποτε άλλη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ επειδή θα υπάροχουν ενεργα και μη ενεργά μέλη δεν είναι θέμα όποιου ενδιαφέρεται για το εγχειρημα, την υπόθεση της Αριστεράς και του λαού. Εμένα προσωπικά αλλα και πολιτικά δεν με ενδιαφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι το εργαλέιο μεταβολής συσχετισμών αι ισορροπιών στο ΣΥΝ και σε οποιοδηποτε ΣΥΝ αλλά στην Αριστερά, στην κοινωνία και στη πολιτική σκηνή. Αυτό σε ενδιαφέρει; Η θες ένα ΣΥΡΙΖΑ κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της εκλογικής επιβίωσης του ΣΥΝ και της κάθε συνιστώσας; Αυτή ειναι η πολιτική πραχτική και ιδεολογία που θες να πρεσβευεις; Τέλος εγώ αυτό που βλεπω μια ολοκληρη περίοδο είναι η ΚΟΕ να κανει πολλά άλματα αλλαγής και ανανεωσης στην πολιτικη της αντίληψη, πρακτικής και παρέμβασης που αν μη τι άλλο υποδηλώνει ζωντανια, γειωση με την πραγματικότητα και επικοδομοιτητικη παρουσια στα κινηματα και στην αριστερα. Μπορεί να διαφωνεί κανεις σε πολλα κυρίως ιδεολογικα με την ΚΟΕ και δεν είναι αμοιρη κριτικης για πολλα αλλά αυτό πρεπει να της το αναγνωρισουμε.
  Και έχω βαρεθεί να μπαίνει σχηματικα εισαι με την ΚΟΕ η με το ΣΥΝ ή με οποιον άλλον στο ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα αν είσαι με μια αντίληψη ή καποια άλλη. ΚΑι όταν οριστουν οι αντιλήψεις ανοιχτά( διαβαζοντας πέρα απο συσχετισμούς και μηχανισμούς) τότε να πει ο καθένας ότι ο ΣΥΝ ή η ΚΟΕ ή όποια άλλη συνιστώσα έχει άδικο και λαθος και ποια δικιο.

 17. Ο/Η Σταυρος λέει:

  επιπλεον ξεχαστηκα με την τελευταια φράση να εισάγει στο ΣΥΡΙΖΑ στοιχεία που θα προσιδιαζουν σε μαρξιστικό – λενινιστικό κόμμα νέου τύπου τι εννοείς; Ποια είναι αυτά τα στοιχεία; Μήπως η αυτόνοητη έννοια ότι μέλος ειναι αυτό που συνδιαμορφώνει, και ενεργητικά παλευει για πολιτικη άποψη και στόχο; Μήπως ο αυτόνοητος σεβασμός σε συλλογικά παρμένες αποφάσεις- και ναι και εγω θέλω και η μειοψηφική αποψη να γινεται σεβαστή και να είναι στη διαθεση όλων ανα πασα στιγμη αλλα όχι να παλευεται αναταγωνιστικα και με όρους καπελώματος εναντια στην πλειοψηφικη-.Μήπως η αυτονότητα δημοκρατική λειτουργία καθετης και οριζοντιας δικτυωσης-συνδεσης ενος πολιτικου ώστε το τοπικό να συνδεεται με το κεντρικο και το ατομικο να επηρεαζει και το συλλογικο και αντιστροφα; Δεν ξέρω τι εννοει και τι προθεσεις εχει η ΚΟΕ αλλα σε πολλα απο αυτα που λεει το κειμενο αυτό διακρινω…

 18. Ο/Η stavros k λέει:

  Προς όλους

  Κρίνουμε απόψεις. Ας μην χαρακτηρίζουμε με υπερβολικό τρόπο ούτε σ. ούτε συνιστώσες. Τουλάχιστον ας μάθουμε να διαβάζουμε και να ακούμε…

  Γιάννη Κυριακάκη, το ξέρουμε ότι η ΚΟΕ είναι κομμουνιστές και εμένα προσωπικά δεν με πειράζει. Το αντίθετο. Ωστόσο εδώ δεν κρίνουμε την άποψη της ΚΟΕ για την ΚΟΕ, αλλά για το ΣΥΡΙΖΑ.

  Χάρη, Σταύρο κ.α. σ. Ως προς το αρχικό μου ερώτημα για το τι ακριβώς είναι τα «ενεργά» μέλη ομολογώ δεν έγινα σοφότερος. Ισως να μην έδινα σημασία, αλλά από τα λίγα που διάβασα για τις συζητήσεις στη γραμματεία, έχει γίνει πολύ κουβέντα για αυτά τα «ενεργά μέλη». Συνεπώς φοβάμαι ότι η έκφραση δεν περικλείει απλώς έναν πολιτικό στόχο – ευχή, για την ενεργή συμμετοχή των μελών, πράγμα που θα ήταν αυτονόητο και δεν θα απαιτούσε ούτε ειδικούς όρους, ούτε ειδική συζήτηση.

  Ενδεχομένως, φοβάμαι, υπάρχει μια σκέψη (αλλά δεν λέγεται ανοιχτά) για 2 κατηγορίες μελών… Τα ενεργά προφανώς θα προσδιορίζονται με κάποια κριτήρια… Αν πιστεύει κάποιος ότι πρέπει να υπάρχει τέτοια διάκριση, ΜΠΟΡΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΎ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ;

  Αλλιώς, αν δεν υπ΄παρχουν 2 κατηγορίες μελών, τα πράγματα είναι απλά. Όποιος/α συμφωνεί με το ΣΥΡΙΖΑ και δέχεται να γίνει μέλος (προφανώς με δικαιώματα και υποχρεώσεις) γίνεται μέλος ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα προσπαθούμε και περισσότεροι να γίνουμε (εκτός αν πιστεύουμε ότι όσο λιγότεροι τόσο το καλύτερο) και πιο δραστήριοι και πιο ικανοί…

  Προς ΙΑΛ. Για το πολιτικό πλαίσιο: Οπωσδήποτε χρειάζεται επιβεβαίωση του πολιτικού πλαισίου και όσο προχωράμε προς τη κατεύθυνση πολιτικού σχηματισμού χρειάζεται να ξεκαθαρίζουμε το «πολιτικό». Ωστόσο δεν ξεκινάμε από την αρχή, έχουμε μια σειρά θέσεις από τις θεματικές, έχουμε τα 15 σ., έχουμε τις προγραμματικές επεξεργασίες πριν τις ευρωεκλογές, που αποτελούν σημαντικές κατακτήσεις. Φυσικά χρειάζεται και εμβάθυνση και συζήτηση, ωστόσο ποιος θα κάνει αυτή την εμβάθυνση και τη συζήτηση; Θα τις κάνουν οι «12» απόστολοι της γραμματείας;

  Η συμμετοχή όλου του ΣΥΡΙΖΑ στις πολιτικές – προγραμματικές επεξεργασίες είναι το ζητούμενο αλλά και πολύ δύσκολο. Δεν γίνεται απλά με το να γράψουμε μέλη και απαιτεί και χρόνο και δύσκολες διαδικασίες συναινέσεων και αποφάσεων.

  Δυστυχώς ακόμα και αν αποφασιστούν 2 κατηγορίες μελών, τα «καλά» μέλη, οι «ενεργοί» δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα συμβάλουν ή έστω θα συζητήσουν επι της ουσίας των πολιτικών. Ούτε κουβέντα βέβαια για τα «ανενεργά» μέλη, μεταξύ των οποίων, θα είναι ως συνήθως οι συντρόφισσες, οι εργαζόμενοι σε βάρδιες, μικρομαμάδες – μικρομπαμπάδες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, κυρίως όσοι τρέχουν με μπλοκάκια ή χωρίς μλοκάκια για δουλεία … όσοι δεν ξέρουν απέξω (ή δεν πιστεύουν ότι ξέρουν απ΄έξω το μαρξισμό και μάλιστα στη σωστή ερμηνεία – εκδοχή). Πάνω απ’ όλα όσοι (κυρίως ανένταχτοι) κουράστηκαν να διυλίζουν το κόνωπα με μακρές κουραστικές διαδικασίες, όσοι δεν έχουν ατσάλινο στομάχι να τρώνε βρισιές ή ειρωνείες και να επιμένουν… όσοι δεν θέλουν τους «σοφούς καθοδηγητές» ή να γίνουν οι ίδιοι «σοφοί» καθοδηγητές…

  Σε κάθε περίπτωση, αν τελικά αποφασιστούν διακρίσεις «ενεργών» και «ανενεργών» μελών, από τις παραπάνω διαδικασίες θα απουσιάζω και εγώ, γιατί δεν έχω καμία διάθεση να συμμετέχω σε κάτι τέτοιο…

 19. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  ενεργός είναι αυτός που του δίνεται η δυνατότητα να συναποφασίζει…σε Σύριζα κακέκτυπο του ΣΥΝ όπου θα ψηφίζουμε κάθε 2 χρόνια τους συνέδρους, κι εγώ ανενεργός θα είμαι Σταύρο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s