Ο Αλέξης Τσίπρας για τον διάλογο περί επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ

Posted: 11/11/2009 by Γιάννης Χ. in Ανακοινώσεις, ΣΥΝ
Ετικέτες:

κορδελα

Αναδημοσίευση από την χθεσινή Αυγή:

Παπαδόπουλος Α.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10/11/2009 με τίτλο » Με Πρωτοβουλία Τσίπρα, Ανοίγει ο Διάλογος για την επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ»

Η συζήτηση για «τον μετασχηματισμό, για την επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα δημοκρατικό μόρφωμα» ανοίγει με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΝ, ο οποίος μιλώντας χθες στον ρ/σ 9,84 έκανε γνωστό ότι στην επικείμενη συνεδρίαση της ΚΠΕ την Κυριακή θα εισηγηθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο που «θα προτείνουμε στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταβατικό στάδιο, μία κόκκινη γραμμή πέραν της οποίας εμείς δεν θα μπορούμε να προχωρήσουμε και να ανοίξουμε τη συζήτηση ώστε σ’ ένα εξάμηνο, σʼ έναν χρόνο, αν συμφωνούν και οι υπόλοιποι, να πάμε σ’ έναν μετασχηματισμό». Το θέμα του ΣΥΡΙΖΑ θα απασχολήσει αύριο την Π.Γ. του ΣΥΝ αλλά και τη Γραμματεία του συμμαχικού σχήματος.

Η συζήτηση, λοιπόν, για τις προοπτικές του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ αναπτύσσεται πλέον στο εσωτερικό του ΣΥΝ, γεγονός που αυξάνει τη σημασία της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Κατ’ ουσίαν ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι οι προαναφερθείσες διεργασίες -«οι οποίες είναι πολύ τολμηρές, οι οποίες μας υπερβαίνουν»- θα τεθούν επί τάπητος στο συνέδριο του κόμματος, το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές του νέου έτους.

Και στη χθεσινή του ραδιοφωνική παρέμβαση ο πρόεδρος του ΣΥΝ επέμεινε στη δημοκρατική λειτουργία του (όποιου) σχήματος λέγοντας ότι «το ζήτημα δεν είναι να αντικαταστήσουμε την υπάρχουσα γραφειοκρατία με μια άλλη ακόμα πιο βαριά. Το ζήτημα για μας είναι να δημιουργήσουμε έναν πολιτικό φορέα που θα λειτουργεί με δημοκρατία, ένα κόμμα των μελών του. Κι αυτό το στοίχημα είναι και για τον ΣΥΝ, είναι και για τον ΣΥΡΙΖΑ αν μετεξελιχθεί».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι ο ΣΥΝ δυο μόνο θέματα δεν θέτει προς συζήτηση ή διαπραγμάτευση: «Τη δημοκρατική λειτουργία, ότι δηλαδή έχουμε ξεπεράσει το σχήμα του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, τη δημοκρατία και το δεύτερο, τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό, τη συμμετοχή του σ΄ ένα ευρύτερο κόμμα, που είναι το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

 Και οι κρίνοντες κρίνονται…

 Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλ. Αλαβάνου σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα ο Αλ. Τσίπρας απάντησε: «Θα μου επιτρέψτε να μην το σχολιάσω. Και παλαιότερα, όταν άλλα πρόσωπα που διαδραμάτισαν έναν κεντρικό ιστορικό ρόλο στον χώρο μου, οι πρώην πρόεδροι, σχολίαζαν ή ασκούσαν κριτική και σε προσωπικό επίπεδο, δεν σχολίασα. Ούτε τώρα θα σχολιάσω. Ακούω με προσοχή όλες τις απόψεις, παρακολουθώ όλες τις απόψεις, αλλά δεν θα σχολιάσω. Νομίζω ότι σημασία έχει καμιά φορά να ξέρουμε -κι εγώ που μιλάω και όλοι όσοι μιλάμε- ότι και οι κρίνοντες κρίνονται».

 Συνάντηση Αλαβάνου στο Ηράκλειο

 Χθες ο Αλ. Αλαβάνος είχε στο Ηράκλειο της Κρήτης, στα γραφεία της δημοτικής παράταξης, συνάντηση με ανένταχτους και φίλους του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να ακολουθήσουν δηλώσεις. Μετά το πέρας της σύσκεψης που είχε «κλειστό χαρακτήρα» και συμμετείχαν περίπου 30 άτομα, ο πρώην πρόεδρο της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «συνάντηση προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή προβληματισμών και απόψεων με φίλους και συντρόφους από το Ηράκλειο».

Για την αντιγραφή και την φωτο:
Advertisement
Σχόλια
 1. Ο/Η Κώστας Λεγάκης λέει:

  Ε, όχι και με πρωτοβουλία Τσίπρα! Ξεχάσαμε ότι μόλις το καλοκαίρι ο σ. Τσίπρας απέρριπτε μετά βδελυγμίας το ενδεχόμενο ενιαιοποίησης του Σύριζα; Ξεχάσαμε ότι την ώρα που συνεδρίαζε η ΚΠΕ του ΣΥΝ στις αρχές Σεπτέμβρη, στην Ελευθεροτυπία έλεγε ότι «θα κατέβουμε μόνοι μας στις εκλογές»;
  Ο σ. Τσίπρας έχει αναγκαστεί να αλλάξει θέση ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ που ασκείται από τη βάση του ΣΥΝ και του Σύριζα!
  Όμως σ. Τσίπρα ο διάλογος για τον μετασχηματισμό του Σύριζα ΔΕΝ μπορεί να έχει προαπαιτούμενα που λειτουργούν εκβιαστικά!
  Ας αποφασίσουν τα ΙΔΙΑ τα μέλη του Σύριζα τι σόι πολιτικό φορέα επιθυμούν.

 2. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  Πως συνδυάζεις ρε Αλέξη την «δημοκρατία» με όρους και προαπαιτούμενα; Δηλαδή εάν έρθει ας πούμε η ΔΕΑ ή η ΚΕΔΑ ή το ΔΙΚΚΗ (παράδειγμα φέρνω) και σου πεί: Κοίτα να δείς Τσίπρα, εμείς βάζουμε το εξής προαπαιτούμενο για να μπούμε στον ΣΥΡΙΖΑ: ή μαζεύεις τους ανανεωτικούς απο τα κανάλια και τους θέτεις κανόνες δεοντολογίας, ή δεν μπαίνουμε. Θα το δεχτείς; Εγώ λέω, όχι δεν πρέπει να το δεχτείς γιατί παρόλο που είναι λογικό αίτημα, κι εμείς τα μέλη του ΣΥΝ το θέτουμε εδώ και 5 χρόνια συνέχεια, μπαίνει εκβιαστικά και εκτός κανόνων διαβούλευσης και θεσμίσεων. Κι αυτό μόνο για ένα τεχνικό οργανωτικό ζήτημα, σκέψου λοιπόν, εσύ που βάζεις ως προαπαιτούμενο ένα ανοιχτό πολιτικό καιιδεολογικό ζήτημα. Καλά τα πυροτεχνήματα λοιπόν, αλλά πολιτική δεν γίνεται με πυροτεχνήματα, και ο Σύριζα δεν προχωράει με εκβιασμούς (απο όπου κι αν προέρχονται, εξηγούμαι)…

 3. Ο/Η Βαγγελιώ Σωτηροπούλου λέει:

  1)Αναρωτιέμαι εαν κάναμε ένα γκάλοπ όχι στα μέλη του ΣΥΝ, στα μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΝ, ρωτώντας ποιές είναι οι θέσεις του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ποιές είναι οι διαφορές του από την άλλη συσπείρωση αριστερών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο στην οποία μετέχει π.χ. το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (Γαλία)τι θα μας απαντούσαν ;
  2) Εαν η συμφωνία με τις θέσεις μιας ευρωπαϊκής συσπείρωσης κομμάτων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συγκρότηση αριστερού πολιτικού φορέα στην Ελλάδα, τότε γυρνάμε στην εποχή της Κομιντερν. Μήπως τελικά ο Τσίπρας ονειρεύεται τον «ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού»;

 4. Ο/Η Παναγιώτης Λαμπρόπουλος λέει:

  Συντρόφισσα με όλο τον σεβασμό.
  1ον. To NAK δεν κατάφερε δυστυχώς να εκλεξει βουλευτή και έτσι δεν μετέχει στο Ευρωκοινοβούλιο
  2ον. Στο ευρωκοινοβούλιο δεν υπάρχει άλλη «συσπείρωση αριστερών κομμάτων» εκτός από την GUE/NGL. Από την Ελλάδα σε αυτό συμμετέχουν ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ
  3ον. To Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι διαφορετικό από την Gue/Ngl. Σε αυτό συμμετέχουν κόμματα από όλες της χώρες της Ε.Ε ανεξάρτητα εάν έχουν ή οχι ευρωβουλευτή. Από την Ελλάδα συμμετέχει ο ΣΥΝ και η ΑΚΟΑ (σαν παρατηρητής). Δες εδώ για περισσότερα: —>http://www.european-left.org/
  4ον. Εκτός από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Αντικαπιταλιστική Αριστερά. Απο την Ελλάδα συμμετέχουν: Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι ΔΕΑ, ΚΕΔΑ, ΚΟΕ, Κόκκινο, Ρόζα, Ξεκίνημα και οι ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΟΚΔΕ, ΣΕΚ. Προσωπικά δεν γνωρίζω εάν έχει κάποια δομή, ή απλά λειτουργεί με συναντήσεις των οργανώσεων που συμμετέχουν (σε αντίθεση με το ΚΕΑ που έχει μια μόνιμη δομή)
  5ον. Ενα ενδιαφέρον στοιχείο, το οποίο καλό είναι να το έχουμε υπόψη μας στις συζητήσεις μας από εδώ και πέρα, είναι ότι το Bloco συμμετέχει και στα δύο!

 5. Ο/Η Δημήτρης Τεμουρτζίδης λέει:

  εντάξη σύντροφοι, πείτε κι ένα ευχαριστώ για την χάρη που μας κάνει ο σ. Τσίπρας. Η πρότασή του – με τις προυποθέσεις που βάζει- μας οδηγεί να γίνουμε όλους ..ΣΥΝ! και δεν θέλετε! ……“θα προτείνουμε στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταβατικό στάδιο, μία κόκκινη γραμμή πέραν της οποίας εμείς δεν θα μπορούμε να προχωρήσουμε και να ανοίξουμε τη συζήτηση ώστε σ’ ένα εξάμηνο, σʼ έναν χρόνο, αν συμφωνούν και οι υπόλοιποι, να πάμε σ’ έναν μετασχηματισμό”.
  Ελάτε τώρα που τα θέλετε!
  θελετε ή δεν θέλετε τελικά;
  αλλοιώς αδειάστε μας τη γωνία που λέμε επι το λαικότερον ;
  ή συνεχίστε αλλά πείτε μας εσείς τι θέλετε, εμείς σας γράφουμε γιατί ξέρουμε οτι δεν θέλετε και δεν μπορείτε να κάνετε κι αλλοιώς….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s