Βρείτε τα «ξεχασμένα ιδανικά» και κερδίστε πλούσια δώρα! (Του Μάνου Σ.*)

Posted: 14/11/2009 by Γιάννης Χ. in Παρεμβάσεις
Ετικέτες:

Graffiti-design-11

Βρείτε τα «ξεχασμένα ιδανικά» και κερδίστε πλούσια δώρα! (Του Μάνου Σ.*)

 Στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν έχουμε μόνο πλούσια δώρα να κερδίσουμε αλλά την ίδια την ουσία των αγώνων και των ελπίδων μας — δηλαδή των ονείρων μας!

 Το ομολογώ ευθέως, η πολιτική μου άποψη σήμερα μειοψηφεί στον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς, όμως θα δεχτώ με περίσσεια ικανοποίηση την δυνατότητα να ψηφίσω και εγώ ακόμα κι αν η ψήφος μου δεν πλειοψηφήσει!

 Η αριστερά σήμερα έχει ανάγκη για ένα τρόπο να νομιμοποιούνται οι αποφάσεις του συλλογικού της φορέα. Η νομιμοποίηση αυτή μπορεί να δοθεί μόνο από το σύνολο των μελών της στην βάση του «ένα μέλος μια ψήφος» καθώς η εμπιστοσύνη στην έννοια ηγεσία έχει προ πολλού χαθεί.

Η ενότητα που εκφράστηκε με το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ έφερε κόσμο να παλέψει πάλι μέσα από μια συλλογικότητα παρά το γεγονός ότι ήταν οι ίδιοι που είχαν αποστασιοποιηθεί παλιότερα, αηδιασμένοι από τους αντιπροσωπευτικούς μηχανισμούς των πάσης φύσεως συλλογικοτήτων. Το ερώτημα είναι γιατί επιστρέψανε; Γιατί ξαφνικά ενθουσιάστηκαν με την ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ; Νομίζω ήταν ένας ενθουσιασμός που δεν διαφέρει πολύ από μια φαντασίωση. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν κάτι συγκεκριμένο και άφηνε ανοιχτή την μετεξέλιξη του στο μέλλον — για τότε που θα υπάρξει η αναγκαία ζύμωση — μπορούσε να χωρέσει στα όνειρα του καθενός από εμάς. Και τι λένε αυτά τα όνειρα; Τίποτα περισσότερο από της ίδιες τις λέξεις που χτίζονται τα όνειρα για ένα καλύτερο κόσμο: δημοκρατία, ισότητα, χειραφέτηση. 

Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου. Η φαντασίωση σύντομα σβήνει – αν δεν έχει ήδη σβήσει – και μετατρέπεται σε απαίτηση και σε δράση των ίδιων των μελών με την παρουσία τους στους χώρους των αποφάσεων. Πόσα απογεύματα έχουν περάσει στα γραφεία των τοπικών μας οργανώσεων με συζητήσεις που τις άκουγε μόνο ο τοίχος εν τέλη; Μια παρουσία στην γραμματεία την Δευτέρα, μια παρουσία στην ΚΠΕ αύριο θα έχει μεγαλύτερη αξία.

Δεν μπορώ να ρίχνω άλλο την ευθύνη στην ηγεσία. Δεν μπορώ να λέω ότι δεν έκανε το καθήκον της να παραδώσει την εξουσία στα μέλη. Έχω και εγώ ευθύνη που δεν πρότεινα κάτι, που δεν ήμουν εκεί, που δεν έγραψα, που δεν στήριξα κάποιο κείμενο, που δεν πίεσα με την οργή μου, που δεν βοήθησα εποικοδομητικά στην αλλαγή, που δεν πήρα κάποια πρωτοβουλία

Αυτό που έχουμε μάθει να κάνουμε στις κοινωνικές μας παρεμβάσεις ήρθε η ώρα να το κάνουμε στο ίδιο μας το «σπίτι». Εγώ δεν ανήκω στον ΣΥΝ αλλά αύριο θα περάσω από την ΚΠΕ να σταθώ δίπλα σε όσους πιστεύουν στην αρχή της ισότητας και της δημοκρατίας.

Θα είμαι εκεί να θυμίσω σε όσους τους έχουν καπελώσει οι μηχανισμοί και άθελα τους έχουν γίνει μέρος τους τα «ξεχασμένα ιδανικά».

Τα «ξεχασμένα ιδανικά» που ψάχνω στα κείμενα των συνιστωσών και του ΣΥΝ μήπως κάτι και βρω:

«διαφάνεια» 

«δημοσιευμένα τα οικονομικά στοιχεία»

«αποφάσεις από τις συνελεύσεις των μελών για τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα»

«ένα μέλος μια ψήφος»

«ανακλητότητα και περιορισμένος αριθμός θητείας»

«αποφάσεις με βάση το 50%+1 των παρόντων αντί για τα ‘2/3’»*

«οριζόντια δικτύωση των τοπικών και θεματικών»

(*με βάση το οποίο λειτουργούν οι οργανισμοί εξουσίας όπως το ΝΑΤΟ με εύκολη την χρήση του βέτο)

Ο μόνος δρόμος για την αριστερά είναι να υλοποιήσει η ίδια αυτά που προτείνει για την κοινωνία. Είναι στο χέρι του καθενός να βρεθεί στην γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ την Δευτέρα, στην ΚΠΕ αύριο Κυριακή, σε κάθε ευκαιρία μέχρι την ΠΣ να πιέσει για το αυτονόητο, και να θυμίζει συνεχώς αυτά τα «ξεχασμένα ιδανικά».

 Δεν είναι ειρωνεία να μιλάω την γλώσσα που χρησιμοποιώ προς την κοινωνία για να πιέσω τα ίδια τα μέλη του χώρου μου;! ε;

* (Υποστήριξη της ανωνυμίας από τον Γ. Χατζηχρήστο)

Σχόλια
 1. Ο/Η vps λέει:

  ας ανθίσει η φωνή όλων!!
  Ένα λουλούδι είναι η φωνή σας σύντροφοι.
  Εσείς είστε τα δώρα!

 2. Ο/Η Κώστας Λεγάκης λέει:

  Τα βρήκα τα ιδανικά! Τα βρήκα! Είχαν ξεχαστεί από μια παλιότερη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ στο φουαγιέ του ΙΜΠΕΡΙΑΛ!
  Τι δώρο κερδίζω;
  Θα ήθελα, αν γίνεται, μια θέση στην Επιτροπή Διαλόγου που πρότεινε ο Πρόεδρος. Και μάλιστα έτσι όπως το έθεσε (χαλαρά, χωρίς πίεση χρόνου). Μήπως εξασφαλίσω και τη σύνταξή μου…

 3. Ο/Η Γιώργος Σμυρνής λέει:

  Μπράβο ρε σύντροφε, πολύ καλά τα είπες! Είπες πολύ καλύτερα, εικονογραφημένα, αυτό που συνηθίζω να λέω. Ότι άμα δεν πάρει ο καθένας από μας, στις πλάτες του, την ευθύνη ολόκληρης της αριστεράς, τίποτα καλό δεν πρόκειται να γίνει.
  Ευτυχώς έχουμε την ΠΑΣΑ μας, που μας βάζει σ΄ αυτόν τον δρόμο.
  Να΄ σαι καλά και παντά προωθητικός.
  σμ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s