ΓΣ Θεματικών ΣΥΡΙΖΑ: Ένα ακόμα βήμα για να ακουστούν οι ΣΥΡΙΖΑίοι

Posted: 14/11/2009 by Γιάννης Χ. in Ανακοινώσεις
Ετικέτες:

The-Ecology-Man-Sprd-02

Ξεκίνησε η διαδικασία σύγκλησης των ΓΣ των θεματικών του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και οι διαδικασίες τους δεν συνοδεύονται πάντα με αντίστοιχες ανοιχτές συνελεύσεις στις γειτονιές, τα χωριά ή τους τόπους δουλειάς, είναι ένα ακόμα βήμα όπου αναμένεται η διατύπωση και η σύνθεση απόψεων και πολιτικών για το πολιτικό ζητούμενο της Οργανωτικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ στις 27-29/11.
Αναδημοσιεύουμε τις προσκλήσεις για τις ΓΣ της θεματικής Περιβάλλοντος  που λάβαμε:

Πανελλαδική συνάντηση της θεματικής για το περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ
Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου στις 11.00 π.μ. στο αμφιθέατρο Γκίνη του ΕΜΠ. Η συνάντηση πραγματοποιείται ενόψει της προγραμματισμένης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ στι 27, 28, 29 Νοεμβρίου. Αντιγράφουμε μέρος από την πρόσκληση:

…Στόχος μας είναι να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για το ρόλο, τα μέσα, τους πόρους και τον τρόπο λειτουργίας της Θεματικής έτσι ώστε:
– να βοηθά στη δικτύωση σε όλη την Ελλάδα και άρα στη σύνδεση, την ενημέρωση και την κοινή δράση
– να υποστηρίζει ουσιαστικά με τεχνική και επιστημονική βοήθεια τις ανάγκες όσων δραστηριοποιούνται απέναντι σε περιβαλλοντικά προβλήματα
– να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για περιβαλλοντικά θέματα υπερτοπικής σημασίας όπως η κλιματική αλλαγή, η ενέργεια, η διαχείριση των απορριμμάτων, των νερών, των φυσικών πόρων, τη βιοποικιλότητα κλπ
– να εμπλέκει και δραστηριοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερες/ους στην επεξεργασία ιδεών, θέσεων, προτάσεων και να συμβάλλει αποφασιστικά στην διαμόρφωση της πολιτικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στον τομέα του περιβάλλοντος.

Παράλληλα προτείνουμε τη δημιουργία τουλάχιστον δύο ανοιχτών επιτροπών: α. για την κλιματική αλλαγή και τη σύνοδο της Κοπενχάγης και β. την εκτίμηση των νέων δεδομένων στον τομέα του περιβάλλοντος……..

Λάβαμε επίσης και το κείμενο που ακολουθεί και είναι προτάσεις για τη λειτουργία της θεματικής από την Ελένη Πορτάλιου.

Σκέψεις και προτάσεις για τα επόμενα βήματα της Θεματικής «Πόλη, Περιβάλλον, Οικολογία»

Πριν ένα περίπου χρόνο πήραμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία Θεματικής : Πόλη, Περιβάλλον, Οικολογία. Μας κινητοποίησε η επιτακτική ανάγκη να δικτυωθούμε και να οργανωθούμε καλύτερα όσοι και όσες δραστηριοποιούμαστε σε σχετικά θέματα. Η ανάγκη αυτή συνεχίζει να είναι υπαρκτή και, παρά τα βήματα που έχουν γίνει το διάστημα που πέρασε, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

Υπάρχουν, κατά την άποψή μας, δύο ζητήματα: η οργανωτική συγκρότηση της θεματικής και η παραγωγή θέσεων και πολιτικής.

Οργανωτική συγκρότηση

Θα ήταν λάθος να επιχειρήσουμε να λύσουμε το οργανωτικό σχήμα του όλου ΣΥΡΙΖΑ μέσω της θεματικής. Μπορούμε, όμως, και πρέπει να συμβάλλουμε σε αυτό, καθώς η δημοκρατική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή των μελών του, την παραγωγή ιδεών και θέσεων και την καλύτερη παρέμβαση όλων στα κοινωνικά μέτωπα. Χρειάζεται συνεργασία και καλή θέληση ώστε να διαμορφώσουμε το κοινό οργανωτικό μας σχήμα, το οποίο, βεβαίως, θα μπορεί να τροποποιείται , όταν προκύπτουν νέα δεδομένα από τη λειτουργία του στην πράξη.

Για τη λειτουργία της θεματικής.

1.Η δικτύωση, που σε σημαντικό βαθμό έχει προχωρήσει, πρέπει να αποκτήσει μόνιμα και σταθερά χαρακτηριστικά σε πανελλαδικό επίπεδο. Στόχος της δικτύωσης είναι η αλληλοενημέρωση, η ανάληψη πρωτοβουλιών πάνω σε κοινά προβλήματα, η ανταλλαγή απόψεων και η συζήτηση και, ως εκ τούτου, η από κοινού διαμόρφωση θέσεων και προτάσεων επί συγκεκριμένων ζητημάτων.
2.Η δικτύωση συμβάλλει στην αρτιότερη δημοσιοποίηση των θεμάτων, που προκύπτουν στο σύνολο της χώρας, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Για τη δημοσιοποίηση των απόψεών μας σημαντικό βήμα αποτελεί η δημιουργία ενός blog της θεματικής, προσβάσιμου από όλους/ες.
3.Στη θεματική μετέχει όποιος/όποια το δηλώσει. Θα μπορούσαμε να συγκροτήσουμε ομάδες ή θεματικές κατά γεωγραφικές περιφέρειες (Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρος κ.λπ.), για την καλύτερη οργάνωση της δουλειάς μας, εφόσον, βέβαια, οι δυνάμεις που διατίθενται το επιτρέπουν. Η επικοινωνία θα πρέπει να γίνεται με ευέλικτους τρόπους, μέσω αντιπροσώπων, κοινών συναντήσεων και ομάδων εργασίας από διαφορετικές περιοχές.
4.Προτείνουμε τη σύσταση ενός ανοιχτού συντονιστικού στην Αττική, το οποίο θα συναντιέται μία φορά τον μήνα, σε σταθερή ημέρα και τόπο και το οποίο θα είναι σε μόνιμη επικοινωνία και συνεργασία με τις άλλες περιφέρειες της χώρας. Αντίστοιχα μπορούν να οριστούν και άλλα συντονιστικά σε άλλες περιοχές.
5.Προτείνουμε τη σύγκληση πανελλαδικών συναντήσεων, αποκεντρωμένων, ει δυνατόν, για κοινά θέματα και δράσεις.
6.Κρίνουμε απαραίτητη τη γραμματειακή υποστήριξη της θεματικής με τρία τουλάχιστον άτομα σε επαγγελματική βάση (πολεοδόμος, νομικός, γραμματέας).

Η θεματική, πέραν της οργανωτικής υποστήριξης της οριζόντιας δικτύωσης, διαμορφώνεται και ως χώρος διαλόγου και παραγωγής πολιτικής και θέσεων σε θέματα που αφορούν το αντικείμενό της. Η θεματική παράγει θέσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από διαβούλευση και σε συνεννόηση με τη Γραμματεία και τις Τοπικές Συνελεύσεις. Στηρίζει, επίσης, το έργο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στα θέματα της αρμοδιότητάς της.
Η θεματική εργάζεται, ταυτόχρονα, για τη διάχυση της οικολογικής προσέγγισης της οικονομίας και της κοινωνίας μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέσα για την επίτευξη του στόχου αυτού μπορεί να είναι πολλά (συστηματική αρθογραφία, εκδηλώσεις, σεμινάρια, διαβούλευση και συζήτηση με άλλα τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ).

Για να λειτουργήσουν όλα τα παραπάνω προαπαιτείται συντροφικότητα αλλά και διάθεση για συλλογική δουλειά. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ικανοί/ές τόσο για τα χειρότερα όσο και για τα καλύτερα. Η δεύτερη περίπτωση είναι σίγουρα απείρως γοητευτικότερη.

 

Σχόλια
  1. Ο/Η Δέσποινα Σπανούδη λέει:

    Tην περασμένη εβδομάδα έγινε και πανελλαδική θεματική εκπαιδευτικών

  2. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

    Και την Τετάρτη γίνεται Θεματική Υγείας. Μέ πρόσκλησεις που στάλθηκαν «προς τα Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ» μάλιστα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s