Τις τελευταίες ώρες, λίγο πριν από τις κρίσιμες συνεδριάσεις της ΚΠΕ του ΣΥΝ την Κυριακή και της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Δευτέρα, παρουσιάστηκαν νέα κείμενα που φιλοδοξούν να αποτελέσει το καθένα του τον καμβά σύνθεσης των προτάσεων προς την Οργανωτική Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στις 27-28 και 29/11.
Το πρώτο κείμενο, γνωστό ως κείμενο Μπανιά-Σαπουνά, φαίνεται ότι εμπεριέχει τον πυρήνα της συμφωνίας που εκφράστηκε ανάμεσα στις συνιστώσες (πλην ΣΥΝ) κατά την τελευταία συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Το δεύτερο κείμενο, αποτελεί κείμενο που συνδιαμορφώθηκε από τις τάσεις του ΣΥΝ Κοκκινοπράσινο Δίκτυο και Αριστερή Ανασύνθεση.
Και τα δυο κείμενα παρουσιάζονται πιο κάτω
Σχέδιο πρότασης για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ
(Γ. Μπανιάς – Γ. Σαπουνάς)
Εισαγωγή
O ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα ενωτικό εγχείρημα της Αριστεράς στο οποίο μετέχουν ισότιμα κόμματα, οργανώσεις και αγωνιστές –στριες που δεν είναι ενταγμένες σε κάποιο πολιτικό φορέα.
Δεν είναι ενιαίο κόμμα, αλλά μια πρωτότυπη μορφή συνεργασίας δυνάμεων, που ξεκίνησε το 2001 με τη συγκρότηση του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς, εξελίχθηκε το 2003 στην Πρωτοβουλία για τη Συσπείρωση της Αριστεράς και διαμορφώθηκε στις αρχές του 2004 στον ΣΥΡΙΖΑ, που επιδιώκει την κοινή δράση και πολιτική συνεργασία όλων των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Σταθερό στοιχείο του εγχειρήματος στα χρόνια της ύπαρξης του είναι η προσπάθεια συσπείρωσης των ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας που αντιστέκονται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, στο δικομματισμό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται με τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και συσπειρώνει στις γραμμές του δυνάμεις που είναι μέλη ή παρατηρητές στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην Ευρωπαϊκή Αντικαπιταλιστική Αριστερά ή και στους δύο ευρωπαϊκούς σχηματισμούς.
Η προσπάθεια κοινής δράσης και πολιτικής συνεργασίας, οφείλει να συνεχιστεί δυναμικά και να είναι ανοιχτή όχι μόνο σε όλες ανεξαιρέτως τις δυνάμεις της Αριστεράς, αλλά και σε εκείνες της ριζοσπαστικής οικολογίας, του φεμινισμού και όλων των πολύμορφων κοινωνικών κινημάτων, χώροι που αν και σήμερα δεν διαθέτουν αυτόνομη πολιτική έκφραση συσπειρώνουν χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες σε κινηματικές συσπειρώσεις και δίκτυα, καθώς επίσης και στους αγωνιστές και αγωνίστριες της λαϊκής βάσης του ΠΑΣΟΚ, που αποδεσμεύονται απ’ αυτό, λόγω της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του.
Η κοινή δράση είναι όρος για να μπορέσει η Αριστερά να υπερασπιστεί τα άμεσα αιτήματα των εργαζομένων, να αντισταθεί σε αντεργατικές και αντιλαϊκές αυταρχικές πολιτικές, να δικαιώσει τελικά έναν από τους βασικούς λόγους ύπαρξής της.
Η πολιτική συνεργασία είναι το βήμα στην προσπάθεια για την αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού των δυνάμεων σε όφελος του λαού και του τόπου.
Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που θα γίνει στις 27,28 και 29 Νοεμβρίου φιλοδοξεί να δώσει μια νέα ώθηση σε αυτό το ενωτικό εγχείρημα.
Θα έχει δύο θέματα: Πολιτικό και Οργανωτικό.
Αυτά τα δύο ζητήματα είναι διαλεκτικά δεμένα και πρέπει να αντιμετωπιστούν με εξωστρεφή και όχι με εσωστρεφή τρόπο. Το πολιτικό σχέδιο και η οργανωτική ανασυγκρότηση πρέπει να απευθύνονται προς το πλατύ κοινωνικό ακροατήριο το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται σήμερα να διεκδικήσει με την εναλλακτική πολιτική πρότασή του και τις οργανωτικές ρυθμίσεις και δυνατότητες που θα προσφέρει.
Α. Πολιτικό ζήτημα
1. Είναι ανάγκη να υπάρξει παραπέρα επικαιροποίηση και εμπλουτισμός της υφιστάμενης πολιτικής μας συμφωνίας. Η προηγούμενη συμφωνία πολιτικής συνεργασίας βασίστηκε στην διακήρυξη του στρατηγικού στόχου του σοσιαλισμού και στην αντίθεση προς τον νεοφιλελευθερισμό, τον δικομματισμό, τον κυβερνητισμό και την κεντροαριστερά και αποτυπώνεται στις Διακηρύξεις του 2003 και του 2007, στο κείμενο «15 άμεσοι στόχοι πάλης», στο Σχέδιο Προγράμματος που ενέκρινε η Πανελλαδική του ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλιο του 2009, στις εκλογικές Διακηρύξεις του, στα εκλογικά προγράμματα και στις επεξεργασίες που παρουσιάστηκαν στις εκλογικές μάχες που προηγήθηκαν. Όλα αυτά είναι και πρέπει να θεωρούνται κεκτημένα.
2. Σήμερα χρειάζεται να εμπλουτιστεί με επίκαιρη διατύπωση το πολιτικό πλαίσιο, που θα ξεκαθαρίζει τι σημαίνουν όλα αυτά στις συγκεκριμένες νέες συνθήκες, στο νέο πολιτικό και κοινωνικό τοπίο που προέκυψε από τις εκλογές του 2009. Και ιδιαίτερα στο ποια είναι η γραμμή της αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ. Αυτή η πολιτική γραμμή πρέπει να αποβλέπει στη συγκρότηση μιας νέας αριστερής πολιτικής και κοινωνικής αντιπολίτευσης. Με εναλλακτικές προτάσεις για τα επίκαιρα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, προτάσεις που ταυτόχρονα είναι ενταγμένες σ’ ένα συνολικό πρόγραμμα διεξόδου από τη βαθιά και πολύπλευρη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, που στην προοπτική του έχει το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Μέσα από τους καθημερινούς αγώνες θα υπάρξουν τομές και ρήξεις, θα αλλάξουν οι σημερινοί συσχετισμοί και θα συγκροτηθεί μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που είναι αναγκαία για την επιτυχία του στρατηγικού στόχου.
3. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει εντός των πλαισίων της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής της.
Προσπαθεί να δημιουργήσει ελπίδες και προσδοκίες στον λαό εξαγγέλλοντας ρυθμίσεις στο «θεσμικό πεδίο». Παραμένει όμως στοχοπροσηλωμένο ως προς την καρδιά και την ουσία της οικονομικής πολιτικής, στη νεοφιλελεύθερη στρατηγική της Ε.Ε. και συγκεκριμένα στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Οι προγραμματικές δηλώσεις και ο προϋπολογισμός της νέας κυβέρνησης, η στάση της απέναντι στην ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού του Πειραιά, στους χιλιάδες συμβασιούχους και σε εργαζόμενους με διάφορες σχέσεις ελαστικής και επισφαλούς εργασίας (stage, ενοικιαζόμενοι κ.λ.π.) που απειλούνται σήμερα με απόλυση ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και άλλες επιλογές της σε κρίσιμα ζητήματα το επιβεβαιώνουν.
Η έμφαση της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να στραφεί στα ζητήματα της κρίσης με αιχμές στα ακόλουθα σημεία: μισθοί, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις, ανεργία, ιδιωτικοποιήσεις, αγροτική οικονομία, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ΕΒΕ, Υγεία, Παιδεία, ασφάλιση αλλά και δικαιώματα, οικολογία, περιβάλλον, κινήματα, πολιτισμός κλπ.
4. Η τακτική αυτή λαμβάνει υπόψη τις λαϊκές ελπίδες και προσδοκίες που δημιούργησε η εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και προσανατολίζεται ώστε να τις μετατρέψει όχι σε απογοήτευση, λόγω της κυβερνητικής πολιτικής που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά σε μαχητική διεκδίκηση. Κάτι τέτοιο απαιτεί επίκαιρο πλαίσιο αιχμών και αιτημάτων από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και μια απόλυτα αναβαθμισμένη οργανωτική σχέση με τα κοινωνικά μας ακροατήρια (κατά προτεραιότητα εργατική τάξη, παραδοσιακή και νέα, νεολαία, κάτοικοι λαϊκών συνοικιών, γυναίκες, αγροτιά, ΕΒΕ, μετανάστες και αποκλεισμένοι «χωρίς φωνή») ή αλλιώς ισχυρή «κοινωνική γείωση».
Αυτή η τακτική έχει συνέπειες και οδηγεί σε αλλαγές στην εργατική και συνδικαλιστική πολιτική, στην λειτουργία και δράση των τοπικών επιτροπών και στην πολιτική για την τοπική αυτοδιοίκηση.
5. Στην υπηρεσία αυτών των στόχων ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάρει τολμηρές πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.
Β. Οργανωτικό ζήτημα
1. Αποφασιστική ενίσχυση του πανελλαδικού δικτύου τοπικών και νομαρχιακών επιτροπών με συγκρότηση νέων όπου δεν υπάρχουν, ώστε να αποτελεί τον κυρίαρχο οργανωτικό ιστό του ενωτικού εγχειρήματος. Οι Τοπικές και Νομαρχιακές και Κλαδικές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα βασικά κύτταρα του πολιτικού υποκειμένου ΣΥΡΙΖΑ.
2. Θέσπιση της έννοιας «μέλους ΣΥΡΙΖΑ» με άμεση σύνδεση με τις τοπικές και νομαρχιακές επιτροπές. Δημιουργία ενιαίου μητρώου μελών (με την συμμετοχή μελών των συνιστωσών και ανένταχτων μαζί) με την ευθύνη των τοπικών επιτροπών. Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι όποιος συμφωνεί με τις αρχές και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να είναι μέλος του και να συμμετέχει στις δραστηριότητές του. Το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει την ενιαία κάρτα μέλους.
3. Τα όργανα και τα σώματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι: η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, οι Γραμματείες των Τοπικών, Νομαρχιακών και Κλαδικών Επιτροπών, η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή και η Κεντρική Γραμματεία.
Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκροτούνται με ευθύνη της Κεντρικής Γραμματείας είναι το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, το περιοδικό, η συντακτική επιτροπή για το site και το περιοδικό, η Οργανωτική Επιτροπή, η Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού και οι θεματικές επιτροπές. Αντίστοιχες θεματικές επιτροπές συγκροτούν και οι Νομαρχιακές και Τοπικές Επιτροπές. Τα όργανα και τα σώματα πρέπει να έχουν πλήρη δυνατότητα σχεδιασμού και άσκησης πολιτικής και ουσιαστικές σχέσεις με το δίκτυο «κυττάρων» του ΣΥΡΙΖΑ.
4. Τα μέλη της Τοπικής και Νομαρχιακής Επιτροπής ψηφίζουν την Γραμματεία της τ.ε. με θητεία ενός έτους, τους αντιπροσώπους για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και αποφασίζουν για τα τοπικά ζητήματα.
5. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, έχει 2ετή θητεία, συγκαλείται μια φορά τον χρόνο και είναι το κυρίαρχο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ.
6. Η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή προκύπτει από εκλογή με ποσόστωση εκπροσώπων συνιστωσών και ανέντακτων ή με συναίνεση. Συνεδριάζει ανά 2μηνο και η θητεία της είναι 2ετής.
7. Η Κεντρική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται από την ΠΣΕ με ποσόστωση εκπροσώπων συνιστωσών και ανέντακτων ή συγκροτείται συναινετικά. Θητεία Γραμματείας 2ετής.
8.Οι Επιτροπές, που βοηθούν την άσκηση της καθημερινής πολιτικής δουλειάς (η Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού, το Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ, η Οργανωτική Επιτροπή, το περιοδικό και η Συντακτική Επιτροπή για το site και το περιοδικό) στελεχώνονται με απόφαση της Γραμματείας.
9. Οι αποφάσεις των οργάνων επιδιώκεται να παίρνονται με συναίνεση. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό προτείνεται η πλειοψηφία των 2/3.
10. Bασικές αρχές της συγκρότησης και λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν: η ισοτιμία ανδρών και γυναικών, ο πλουραλισμός (Κοινοβουλευτική Ομάδα, σύνθεση οργάνων, εκπροσώπηση στα ΜΜΕ κλπ.).
11. Αποφασιστική ενίσχυση του «ταμείου ΣΥΡΙΖΑ», με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα αυτόνομης πολιτικής και οργανωτικής λειτουργίας του, κεντρικά και τοπικά.
Το υπόλοιπο ποσό της κρατικής χρηματοδότησης θα κατανέμεται μεταξύ των συνιστωσών, ανάλογα με τη συμφωνία που θα υπάρξει.
Γ. Οργάνωση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης.
Η Πολιτική και Οργανωτική Συνδιάσκεψη της 27,28,29 Νοεμβρίου 2009, θα συγκροτηθεί με τη συμμετοχή της Κεντρικής Γραμματείας , των Συντονιστικών Επιτροπών ή Γραμματειών των Τοπικών και Νομαρχιακών Επιτροπών, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, του Οργανωτικού Γραφείου, στελεχών των κλαδικών και θεματικών Επιτροπών, των μελών του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και από αντιπροσώπους που θα αποφασίσουν οι τοπικές επιτροπές, σε αριθμούς που θα συμφωνηθούν ανάλογα με τα μέλη που θα πάρουν μέρος στις διαδικασίες προς την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.
——————————————————————————————————————————————————————-
ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΠΕ ΤΩΝ ΚΠΔ και ΑρΑν
Για την οργανωτική ανασυγκρότηση και τη δημοκρατία στο ΣΥΡΙΖΑ
Το ζήτημα που θέτει η νέα περίοδος, που άνοιξε με την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και την συντριβή της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί να διατυπωθεί ως εξής: Με ποιο τρόπο θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ και τι οργανωτικές δομές απαιτούνται για κάτι τέτοιο; Το μεγάλο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ, από δω κι εμπρός, είναι η διατύπωση μιας γενικής πολιτικής πρότασης και ακόμα περισσότερο, κατά πόσο οι κεντρικές ιδέες αυτής της πρότασης μπορούν να αποτελέσουν πειστικά κινηματικά εργαλεία. Από τις κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ προκύπτει ότι οι επιθέσεις σε μισθούς ,συντάξεις και ασφαλιστικά δικαιώματα θα συνεχισθούν και θα ενταθούν. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση αντιμετώπισης της καλπάζουσας ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της μαύρης εργασίας και της ακρίβειας ,που θα πλήξει ακόμη περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα με τη σχεδιαζόμενη αύξηση των έμμεσων φόρων. Οι κοινωνικές αντιστάσεις είναι περιορισμένες, κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός στο επίπεδο των κορυφαίων οργανώσεων παροπλίζουν το συνδικαλιστικό κίνημα. Ο συσχετισμός δυνάμεων κεφαλαίου εργασίας είναι δραματικά δυσμενής.
Για να είναι αποτελεσματικός ο ΣΥΡΙΖΑ και να ανταποκριθεί στις λαϊκές προσδοκίες πρέπει να πραγματοποιήσει ριζικές αλλαγές στις δομές και τον τρόπο λειτουργίας του. Εκτός από τη μαχητική και ασυμβίβαστη με το νεοφιλελευθερισμό αντιπολίτευση στη Βουλή απαιτείται συστηματική και έντονη προσπάθεια οργάνωσης στους χώρους εργασίας και κατοικίας. Με στόχο την αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα ,την τοπική αυτοδιοίκηση, τους αγροτικούς συλλόγους ,την ενίσχυση πρωτοβουλιών ενεργών πολιτών και την οργάνωση, από τα κάτω, μαζικών ταξικών αγώνων και αντιδράσεων στα αντιλαϊκά μέτρα και την πολιτική του δικομματισμού.
Αναγκαία συνθήκη η δημοκρατική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή των μελών, όχι μόνο στην εκτέλεση, αλλά στη λήψη των αποφάσεων. Γιατί οι αποφάσεις κορυφής, οι τεχνικές της ομοφωνίας και των διαπραγματεύσεων που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη περίοδο έχουν αποτύχει. Από την άλλη η ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγνωρίσιμη και ανταγωνιστική όχι μόνο στο νεοφιλελεύθερο δικομματικό πολιτικό σύστημα αλλά και ιδιαίτερη απέναντι στις άλλες εκδοχές της Αριστεράς. Το ίδιο και το «σώμα» του ΣΥΡΙΖΑ που το αποτελούν οι ενταγμένοι σε συνιστώσες και οι ανέντακτοι, άνδρες και γυναίκες, που απέδειξε σε όλες τις πολιτικές μάχες ότι αποτελούν την ελπίδα για την ανασύνταξη και την ανασύνθεση της Αριστεράς. Με δυο λόγια έχουμε σήμερα τις 2 απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε σε ρεαλιστικά βήματα, κοινής αποδοχής, τόσο για την οργανωτική ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για τη δημοκρατική του εμβάθυνση. Συνεκτιμώντας τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο Συνασπισμό, στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το δημόσιο διάλογο που διεξάγεται στις γραμμές της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς εκτιμούμε ότι μπορούμε στην Συνδιάσκεψη του Νοέμβρη να συνομολογήσουμε τα παρακάτω ώριμα βήματα ώστε να πετύχουμε τις ευρύτερες δυνατόν συναινέσεις:
ΜΕΛΗ: Ενιαίο μητρώο μελών που το αποτελούν τα μέλη των συνιστωσών και οι ανένταχτοι-ες χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς. Τα μητρώα συγκροτούνται στις τοπικές, κλαδικές, Νομαρχιακές και θεματικές επιτροπές και κάθε μέλος διαθέτει την κάρτα μέλους του ΣΥΡΙΖΑ. Η άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων των μελών υλοποιείται στις συνελεύσεις των επιτροπών και στα αντιπροσωπευτικά σώματα του ΣΥΡΙΖΑ.
ΔΙΚΤΥΩΣΗ: Ο οργανωτικός ιστός του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από τις τοπικές, κλαδικές, θεματικές και Νομαρχιακές επιτροπές, τα οποία αποτελούν τα βασικά πολιτικά και οργανωτικά κύτταρα του. Οι γραμματείες των επιτροπών δεν είναι αποφασιστικά όργανα επιτελούν εκτελεστικούς και συντονιστικούς ρόλους.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ: Τα αντιπροσωπευτικά σώματα είναι: η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή και η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία είναι αποφασιστικά. Στα αντιπροσωπευτικά σώματα εξασφαλίζεται η πλουραλιστική εκπροσώπηση των συνιστωσών και των ανέντακτων σε συνιστώσες με ποσοστώσεις. Οι συνθέσεις των αντιπροσωπευτικών σωμάτων συγκροτούνται με συναίνεση και εκλογή.
ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ: Κανόνας στη λήψη των αποφάσεων είναι η επιδίωξη των συναινέσεων, σε περίπτωση αδυναμίας αναζητούνται οι μεγαλύτερες δυνατόν συναινέσεις. Ιδιαίτερα για τα αντιπροσωπευτικά σώματα σε περίπτωση διαφωνιών στη λήψη των αποφάσεων απαιτείται πλειοψηφία 2/3 ή ¾
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ: Ειδικά για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου το συνεδριακό σώμα πρέπει να αποτελείται από τη Γραμματεία, το Οργανωτική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς επίσης από τα συντονιστικά των τοπικών, κλαδικών και θεματικών επιτροπών. Αναπληρώσεις των αντιπροσώπων γίνονται με ευθύνη των Επιτροπών. Η Πανελλαδική συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου είναι ανοικτή σε συμμετοχή στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε άλλη περίπτωση η Πανελλαδική συνδιάσκεψη συγκροτείται από την ανάδειξη των αντιπροσώπων με μέριμνα για την πλουραλιστική έκφραση όλων των ρευμάτων που συγκροτούν το ενωτικό μας εγχείρημα. Η Πανελλαδική συνδιάσκεψη αποτελεί το κορυφαίο αντιπροσωπευτικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στα αυτονόητα της προώθησης του ενωτικού μας εγχειρήματος είναι η υλοποίηση των ομόφωνων αποφάσεων των προηγούμενων Πανελλαδικών Συνδιασκέψεων, ιδιαίτερα τα κεφάλαια που αφορούσαν τις εκπροσωπήσεις στα ΜΜΕ και το Γραφείο Τύπου, καθώς και την έκδοση περιοδικού του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα μέλη της ΚΠΕ του Συνασπισμού
Σίσσυ Βελισαρίου, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Παφίλης, Βαγγέλης Πιλάλης
Και τα δυο κείμενα έχουν εμφανή σημεία θετικών μετατοπίσεων από τις προηγούμενες διατυπωμένες θέσεις (όλες έχουν αναρτηθεί σε αυτό το blog). Ακόμα όμως δεν έχουν καταφέρει να περάσουν τον Ρουβικωνα.
Τόλμη σύντροφοι, τόλμη! Την χρειάζεται η Αριστερά και την χρειάζεται και ο τόπος.
δεν κατανοώ γιατί ενώ και τα 2 αρχικά κείμενα (Μπαν-Σαπ, και ΚΠΔ) περιείχαν ποσοστώσεις 1/3, 1/3, 1/3, και το αρχικό της ΠΑρΑν νομίζω 1/2 (ανένταχτοι) και 1/4, 1/4, σε αυτά τα δύο «καινούργια» κείμενα, λείπουν εντελώς οι προτάσεις για ποσοστώσεις και γίνεται μόνο γενική αναφορά σε ανάγκη ποσοστώσεων…ποιός και πότε θα αποφασίσει για τις ποσοστώσεις;
ύστερα στο κείμενο ΚΠΔ-Παραν, γίνεται μια πολύ γενικόλογη αναφορά : «οι αποφάσεις θα παίρνονται με συναίνεση και εκλογή»…δηλαδή πώς; πότε με συναίνεση και πότε με ψηφοφορία; γιατί όλα αυτά τα γενικόλογα, δεν καταλαβαίνω; Ξαφνικά η ΠΑραν κάνει πίσω απο το προωθημένο κέίμενό της και φτιάχνει αυτή την σούπα με το ΚΠΔ. Ποιός ξέρει γιατί;
Διακρίνω μια τάση να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους απο το ποιός παίρνει τις αποφάσεις (εγώ λέω οι συνελεύσεις των τοπικών) στο αν θα υπάρχουν ενδιάμεσα όργανα! Δηλάδή κυριαρχεί η ατζέντα που επιβάλει η ηγεσία και οι μηχανισμοί του ΣΥΝ κι όχι η ατζέντα που ζητάνε τα απλά μέλη, ενταγμένα και ανένταχτα…
Το κείμενο Μπανιά-Σαπουνά είναι σαφώς πιο βελτιωμένο. Στον ΣΥΝ εγώ προσωπικά ακόμα δεν βλέπω κάποια ακτίνα φωτός…Όλα τά σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά!
Τακτικισμοί, τακτικισμοί, τακτικισμοί! Ο Τσίπρας από το καλοκαίρι έχει αλλάξει 4 φορές θέση για τον Σύριζα. Το ΚΠΔ έχει κυκλοφορήσει 3 διαφορετικά κείμενα. Οι Μπανιάς-Σαπουνάς ένα νέο κείμενο μέρα παρά μέρα.
Φτάνει πια! Ξεκάθαρες κουβέντες!
Σύριζα μελών τώρα!!!
Να κλείσουν επιτέλους τα θλιβερά μαγαζάκια!!!
ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ!!!
Καλά ρε παιδιά είμαστε 15 ημέρες πριν την Πανελλαδική Σύσκεψη για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ η οποία ήταν γνωστή εδώ κι ένα 6μηνο. Ποιοί πάνε ? Πώς βγαίνουν αυτοί που πάνε ? Τι ακριβώς θα ψηφίσουν αυτοί που πάνε (ή μήπως δεν θα ψηφίσουν) ? Ρώτησαν τον απλό κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ εαν έχει άλλες προτάσεις ή μονον οι «στελεχάρες» καταθέτουν προτάσεις ? Εαν κάποια απλά μέλη έχουν μια άλλη άποψη έχει εξασφαλιστεί η ισότιμη διακίνησή της ? Σε ποιά ακριβώς ερωτήματα καλούνται να αποφασίσουν οι Τοπικές επιτροπές εν όψει ΠΣ ? Πόσες Τοπικές επιτροπές λειτουργούν ακομα ?
Δυστυχώς τα ηγετικά επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΙΚΑΝΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ μια Π. Σ. με όρους απλούς, κατανοητούς, ισότιμους, δημοκρατικούς για όλους τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι φανερό ότι τα επιτελεία δεν θέλουν να ρισκάρουν στο ελάχιστο τις ισορροπίες τους.
Όσο για τον οικονομικό απολογισμό «μούγγα», όταν και στον τελευταίο σύλλογο πρώτα ελέγχονται τα οικονομικά πεπραγμένα και μετά γίνονται ψηφοφορίες.
ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΗ «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ» ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΙΩΝΙΑ ΣΥΝΕΝΑΙΤΙΚΗ ΑΠΡΑΞΙΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξαναφιαχτεί μόνον από τα κάτω.
Πάντως τελικά τα τόσα πολλά κείμενα μπερδεύουν και απογοητεύουν πολύ κόσμο. Βέβαια ακόμη δεν ξέρουμε πόσοι, πως κι από πού θα συμμετέχουν στη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Υπόψη ότι ο κόσμος θέλει ένα κόμμα, χώρο, φορέα κ.λ.π που θα παρεμβαίνει , θα μάχεται, θα προτείνει και ότι οι περιστάσεις , συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες. Ενα δημοκρατικό κόμμα φορέας κ.λ.π είναι αναγκαία όχι και ικανή συνθήκη. Η όλη συζήτηση για το οργανωτικό, αν και κρίσιμη κι απαραίτητη, έτσι όπως γίνεται , έχω την εντύπωση ότι αφορά ολοένα και λιγώτερους. Τέλος θεωρώ ότι οι όποιες λύσεις θα πρέπει να προκύψουν, αν προκύψουν, με συγκλίσεις και με μεγάλες πλειοψηφίες.
Το θέμα για τα Οργανωτικά του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον περασμένο Ιούλιο, στην Πανελλαδική Σύσκεψη. Από τότε έχουν γίνει:
1. Οι γνωστές τοποθετήσεις-ζυμώσεις-διαβουλέυσεις-συγκλίσεις εντός και μεταξύ των συνιστωσών (όλες σχεδόν τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες, όλες αποτέλεσμα κλειστών διαβουλεύσεων)
2. Η ανοιχτή διαβούλευση στο wiki (από 1/9) και 3 ανοιχτές Γενικές Συνελεύσεις ΣΥΡΙΖΑίων στο Γκίνη, παράλληλα με δεκάδες ΓΣ ΣΥΡΙΖΑ στις γειτονιές και τους τόπους δουλειάς.
Δεν θέλω να σταθώ στα μέχρι τώρα αποτελέσματα όλων αυτών των διεργασιών, ενδεχομένως για τις συνιστώσες και τις τάσεις να είναι ακόμα ρευστό μιας και παρατηρούμε μια συνεχή μετακίνηση των θέσεων τους. Θέλω να πω κάτι για τις διαδικασίες παραγωγής αυτών των κειμένων. Σηματοδοτούν πολύ έντονα το πως αντιλαμβάνεται ο καθένας και το περιεχόμενο του αποτελέσματός τους, δείχνουν ξεκάθαρα πως εννοούν όλοι τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ρόλο της Αριστεράς μέσα στην κοινωνία σήμερα. Τα συμπεράσματα πρέπει να βγούν από όλους μιας και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την σύνθεση. Αυτή πιστεύω ότι παραμένει συνεχώς αυτή που συμπυκώνεται στη φράση:
O ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ
Ο/Η “Δ.Υ.” εκφράζει μια αλήθεια πίσω από την οποία βρίσκει στήριγμα αυτή την στιγμή η γραμματεία (δηλαδή οι συνιστώσες/Συν) — στην αδυναμία αρκετών να μελετήσουν τις διαφορές των κειμένων ή να διακρίνουν την ουσία σε μια οργανωτική πρόταση.
ΟΜΩΣ! τα κείμενα πρέπει να τα διαβάζει κανείς ψάχνοντας για όσα ΔΕΝ περιέχουν. Μια γρήγορη “κάθετη” ανάγνωση δείχνει αν απουσιάζουν τα πλέον ουσιώδη και σημαντικά, όπως:
1. οι αποφάσεις στην λογική του “ένα μέλος μια ψήφος” για τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα
2. αποφάσεις με το 50% + 1 των παρόντων και όχι με το “2/3″ όπως εφαρμόζει το ΝΑΤΟ (!) ή η ομοφωνία(!) όπως εφαρμόζει σήμερα η γραμματεία
3. διαφάνεια και δημοσιευμένα τα οικονομικά
4. ανακλητότητα και περιορισμένος αριθμός θητείας
δεν χρειάζεται κανείς να είναι σοφός για να μην μπορέσει να βρει κάποια απο αυτά στα κείμενα των συνιστωσών. Μπορεί να γίνει και ως άσκηση στα παιδιά σας… “βρείτε και κερδίστε πλούσια δώρα”!
αλλιώς πάμε για «μια απο αυτό που πήρε ο προηγούμενος»
Ποια γλώσσα μου μιλάνε αυτοί που μου ζητάνε να χαμηλώσω τα φτέρά…
Τα είπε όλα ο Θ.Κινδύνης δια στόματος Ξυρούλη
Από τον nyxter, μεταφέρω το σχόλιό του και εδώ
[…] β)το κείμενο Μπανιά-Σαπουνά (κλικ εδώ) στο οποίο έχουν συμφωνήσει οι περισσότερες […]