Μέλος ΣΥΡΙΖΑ… στα πρόθυρα νευρικής κρίσης! (του Δ. Σαριγγαλά)

Posted: 15/11/2009 by Γιάννης Χ. in Ανθρώπινα και καθημερινά, ΣΥΡΙΖΑ
Ετικέτες:
art-pandelis-pandelopoulos-01

"'Αγχος", 1981 , του Παντελή (Παντελόπουλου)

Άγχος…, πολύ άγχος και δεν με πιάνουν και τα αντικαταθλιπτικά τελευταία. Άγχος ξυπνάω το βράδυ, πετάγομαι από το κρεβάτι… Λίγο η κρίση, η οικονομική φυσικά, λίγο η νέα γρίπη, λίγο το χαμόγελο του Γιωργάκη σε όλα τα κανάλια που είναι σαν να μου λέει:  «Μη φοβάστε, εγώ είμαι εδώ. Ακόμα κι αν όλα πάνε κατά διαόλου, εγώ θα έχω γίνει πρωθυπουργός» . Ακούς πατέρα -στο δικό μου πατέρα το λέω- ο Γιωργάκης πρωθυπουργός και η κρίση εξαφανίστηκε. Σου λέω άψε-σβήσε. Και θα μας σβήσει ο Γιωργάκης, με το χαμόγελο και με το βαμβάκι, εδώ θα ‘σαι και θα δεις.

Διαβάζω στα γρήγορα τους τίτλους των ειδήσεων στο διαδίκτυο.

Κοιτάω ταυτόχρονα το ημερολόγιο, έχουν περάσει οι τριάντα, περίπου, πρώτες ημέρες διακυβέρνησης. Άλλες 70 μείνανε.

Άγχος… πολύ άγχος, θα προλάβει ο Γιωργάκης ή θα του κοπεί το χαμόγελο στις 100 παρά μία. Έχω και αυτόν τον Αλέξη, δεν λέω καλό παιδί αλλά τι εννοεί όταν λέει προγραμματική αντιπολίτευση; Δεν ξέρω… Με αγχώνει γιατί και αυτός όλο χαμογελάκια είναι.

Άγχος…, πολύ άγχος. Πετάγομαι το βράδυ, σηκώνομαι, ανοίγω τον υπολογιστή και ψάχνω για τις δηλώσεις του Αλέξη. Τις ξαναδιαβάζω προσεκτικά. Ασφαλιστικό, Stage, Λιμάνι… Πρόταση για τα οργανωτικά του ΣΥΡΙΖΑ. Ξαναρίχνω μια ματιά. Δεν άλλαξε τίποτα, ευτυχώς, τις τελευταίες τέσσερις ώρες. Γιατί πρέπει να ξέρετε, ανά τέσσερις ώρες κοιτάω για πιθανές αλλαγές στα κείμενα και τις προτάσεις για τα οργανωτικά. Και όχι το τελευταίο καιρό, αλλά από τις ευρωεκλογές και μετά. Σκοπιά διαρκείας, λες και με ξεχάσανε σε κάποιο φυλάκιο της παραμεθόριου, να κοιτάω κάθε τέσσερις ώρες πότε θα εισβάλει ο εχθρός.

Ποιος είναι ο εχθρός; Τα κείμενα είναι ο εχθρός. Δεν είναι και λίγα τα άτιμα, ζωή να ‘χουνε, γιατί σου λέει κρύβουν παγίδες, κάποιοι τις λένε κωλοτούμπες, άλλοι τις λένε σύνθεση, όσμωση, πλουραλισμό…

Φτιάχνω καφέ, κοιτάω το ρολόι, δείχνει τέσσερις το πρωί. Ησυχάζω σκεπτόμενος ότι έχω τουλάχιστον τέσσερις ώρες για να τα ξαναδιαβάσω όλα. Αυτή τη φορά με μεγαλύτερη διαύγεια, είμαι σίγουρος ότι θα βγάλω την άκρη. Ανάβω το πρώτο τσιγάρο, μια τζούρα καφέ και πέφτω με τα μούτρα στο διάβασμα. Σταματάω απότομα στην πρώτη πρόταση, του πρώτου κειμένου, της πρώτης συνιστώσας. Όχι, σκέπτομαι, αυτή τη φορά δεν θα τη πατήσω όπως τις άλλες. Θα μπω στη μάχη (του διαβάσματος και της ερμηνείας των κειμένων) με όλα μου τα όπλα. Σηκώνομαι, με σταθερά βήματα, γεμάτα σιγουριά ότι η νίκη είναι δική μου, την κατάθλιψη θα την κατατροπώσω, το άγχος θα φύγει δια μαγείας και η επόμενη μέρα θα κυλήσει φυσιολογικά αφού όλα πια θα είναι ξεκάθαρα. Πώς; Πηγαίνω στη βιβλιοθήκη και αρχίζω να ψάχνω μανιωδώς. Διαβάζω, ξαναδιαβάζω τίτλους βιβλίων, δεν μπορεί κάπου εδώ θα είναι… Ιστορία του Ελληνικού Έθνους…

μπα δεν έχω χρόνο να ξεκινήσω από τόσο παλιά, κάτι άλλο χρειάζομαι…

Μεγάλη Ελληνική Μυθολογία… μα τι μαλακίες έχει αυτή η βιβλιοθήκη, πρέπει να την καθαρίσω… Οι Άθλιοι… αυτό μπορεί και να ταίριαζε αλλά πάλι μπα άστο καλύτερα… Μέγα Λεξικόν Ρημμάτων… όχι δεν μου κάνει… Νέον Ορθογραφικόν Ερμηνευτικόν … λες…; Και γιατί λέει «Νέον» και δεν λέει  «Νέο»; Τ’ αφήνω και συνεχίζω το ψάξιμο. Νάτο! Το βρήκα… «Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας«. Ο Μπαμπινιώτης σίγουρα θα είναι χρήσιμος σύμμαχος στη μάχη μου.  Για καλό και για κακό παίρνω και έναν «Τεγόπουλο-Φυτράκη» μαζί μου.

Γυρνάω στο γραφείο και αρχίζω να ξεφυλλίζω με αδημονία ψάχνοντας στο γράμμα «Μ»,… όχι μαλάκας αυτό ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει, δεν ξέρω ποιοι με περνάνε για τέτοιον όμως. «Μέλος», τη βρήκα.

Μέλος: μέρος του σώματος ανθρώπου ή ζώου, χέρι, πόδι, κεφάλι || μελωδία, τραγούδι (για τραγούδια είμαστε τώρα) || μουσική σύνθεση || ρυθμική απαγγελία (με σκέφτομαι στη Πανελλαδική με τον Μπαμπινιώτη στα χέρια, να απαγγέλω την ερμηνεία της λέξης μέλος. Τι θρίαμβος;) ||(μτφ.) άτομο ομάδας ή συνόλου / άνθρωπος που εντάσσεται σε μια ομάδα ή ένα κοινωνικό σύνολο με συγκεκριμένο σκοπό και δραστηριότητα.

Ωραία αυτό είναι ξεκάθαρο. Να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη μου σε μερικές λεξούλες και έννοιες ακόμη και μετά θα ξεκινήσω το διάβασμα.

Δημοκρατία… Ελευθερία… Οργάνωση… Κόμμα… Ομοσπονδία… Ποσοστώσεις…

Ιδεολογία… Σοσιαλισμός… Σοσιαλισμός με δημοκρατία… Σοσιαλισμός χωρίς δημοκρατία αλλά με ελευθερία… Σοσιαλισμός και με δημοκρατία και με ελευθερία… περάστε κόσμε, πιάσε και μένα μάστορα ένα με διπλή και ολίγη τζατζίκι… Αριστερός… Αριστερά… μηχανισμός… τάσεις… υψηλές τάσεις… χαμηλές τάσεις… στο δικό μου βάλε και λίγο ρώσικη…

 Γαμώτο που κάνω λάθος. Γιατί δεν βγάζω άκρη.

Όλα μα όλα είναι σαφή και ξεκάθαρα που υπάρχει το μπέρδεμα; Όλα τα κείμενα μιλάνε για μέλη ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι μιλάνε για ΣΥΡΙΖΑ των μελών, εκτός από κάποιο που λέει ότι δεν θέλει μέλη στο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτοί που θέλουν και αυτοί που δεν θέλουν όμως έχουν όλοι ένα σκοπό, πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Και τον είχε και πολύ ωραία ο Αλέξης στο ντιμπεϊτ. «Να δώσουμε φωνή στη ξεχασμένη κοινωνία, στους αδύναμους και τους φτωχούς«. Να δώσουμε! Να δώσουμε! Συμφωνώ κι εγώ. Αλλά όταν λες να δώσουμε Αλέξη εννοείς και ‘μένα; Μαζί μ’ εμένα ή θα τη δώσεις εσύ με κάποιους άλλους; Όχι ρωτάω γιατί πρέπει να ξέρω. Πρέπει να μάθω, να προετοιμαστώ ρε αδερφέ… ε… σύντροφε ήθελα να πω.

Με καταλαβαίνεις Αλέξη μου τι έχω πάθει; Έχω πάθει μια… εμμονή να το πω, ανάγκη να το πω, νευρικό κλονισμό να το πω. Όπως και να το πω ούτε τα χάπια με βοηθάνε, ούτε ο Μπαμπινιώτης. Και αυτός ο καημένος που να προβλέψει ότι θα έπρεπε να έχει ξεχωριστή ερμηνεία για την έννοια «Μέλος ΣΥΡΙΖΑ«.

Αλλά και η επιστήμη. Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Και ευτυχώς όχι για ‘μένα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη μου και στενοχωριέμαι.

 Τον προλαβαίνεις δεν τον προλαβαίνεις…

 Δημήτρης Σαριγγαλάς.

 

Advertisement
Σχόλια
 1. Ο/Η vps λέει:

  Νάσαι καλά σύντροφε
  Νάσαι καλά

 2. Ο/Η xrisa1965 λέει:

  Η ΠΑΣΑ κατάφερε να μας κάνει εκτός από το να ελπίζουμε
  να ονειρευόμαστε…
  και να γελάμε
  Νάστε καλά

 3. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  syriza providance

 4. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Σκηνές από την Πανελλαδική Οργανωτική Συνδιάσκεψη (από τα προσεχώς)εφοδος στην Βλατετσίου

 5. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Asterixcover-07

  Και σκηνή από τον «Αγώνα των Αρχηγών» του περασμένου καλοκαιριού (στο βάθος)

  (Αυτός που έφαγε το μενίρ στο κεφάλι κατά λάθος, είναι γνωστός σχολιαστής στο blog της ΠΑΣΑ που κάποιοι τον παραξήγησαν. Sorry :-) )

 6. Ο/Η xrisa1965 λέει:

  Προσέξτε!!!!! με τις μεθόδους που ακολουθείτε κινδυνεύετε να μετεξελειχθείτε στην μεγαλύτερη συνιστώσα, θέλοντας και μη.
  Το χιούμορ ενώνει και όλοι θα θέλουν να μπουν σε μια τέτοια συνιστώσα μιας και όλες οι άλλες το έχουν χάσει……

 7. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  ρε Χρύσα αν γίνουμε συνιστώσα, θα χάσουμε το χιούμορ μας…με τίποτα!

  • Ο/Η xrisa1965 λέει:

   Γιάννη να είσαι σίγουρος είτε γίνετε είτε δεν γίνετε συνιστώσα θα προσπαθήσουν να σας κόψουν όχι μόνο το χιούμορ αλλά και τον αέρα που έχετε πάρει!!!

  • Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

   Χρύσα,
   η μόνη περίπτωση για να κοπεί ο αέρας είναι να τα τινάξουμε όλοι από γρίπη H1N1, πράγμα αδύνατο γιατί η μόνη διαφορά αυτής της γρίπης από τις προηγούμενες είναι ότι έχει μιντιακό ονοματεπώνυμο.
   Με την ευκαιρία, και επειδή αποτελεί μέρος του άγχους του συγγραφέα του άρθρου, βρήκα αυτό το πολύ αποκαλυπτικό (το βασικό ερώτημα ακούγεται στα 10.30):

   • Ο/Η xrisa1965 λέει:

    Γιάννη παρόλο που μου έκοψες το γέλιο,συμφωνώ με το (βασικό ερώτημα στα 10.30) και προσπαθώ να συμπορεύομαι με όσους κάνουν ¨σωστή προετοιμασία…….

    • Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

     χρύσα ρίξε μια ματιά στα spam σου, σου έστειλα μέηλ απο το μέηλ της Πασα.

 8. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Μέρος της συνισταμένης, όλοι μαζί, ναι! Συνιστώσα όχι! Υπάρχουν ήδη πάρα πολλές και για όλα τα γούστα (και για όσους είναι αλλεργικοί στο χιούμορ)

 9. Ο/Η Μάνος Σ. λέει:

  Και που να ήσουν σήμερα στην ΚΠΕ.. αν και υπήρχαν οι εξαιρέσεις.

  Εξαιρετικό!! μπράβο!

 10. Ο/Η Κώστας Λεγάκης λέει:

  Δημήτρη γράψε κι άλλα τέτοια άρθρα! Μετά θα τα μαζέψουμε και θα τα κάνουμε βιβλίο!!!

 11. Ο/Η vps λέει:

  Να προχωρήσουμε σε μια έκδοση με αντίστοιχα κείμενα και απο άλλους συντρόφους και συντρόφισσες. Μια έκδοση της ΠΑΣΑ με συναίσθημα και άλλα…

  • Ο/Η Δημήτρης Σ. λέει:

   Αναλαμβάνω την έκδοση…
   Μόνο να περιμένουμε λίγο γιατί απ’ ότι φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνιστώσες τους θα μας δώσουν πολλές αφορμές ακόμη για να γραφτούν και από άλλους διάφορα κείμενα

 12. Ο/Η Γιώργος Σμυρνής λέει:

  Ρε συντρόφι, πως τα καταφέρνεις κάθε φορά και με συγκινείς!Θυμάσαι πως μπήκα στην ΠΑΣΑ; Προωθώντας εδώ στην πόλη μου ένα κείμενο σου. Και τότε με είχες συγκινήσει. Με κάνεις να σκέφτομαι(ρομαντικός γαρ), να μια τέτοια αριστερά με τέτοιους συντρόφους, ονειρεύομαι!
  Λοιπόν, το δηλώνω. Αμα σου ξανακάνω κριτική να μου κοπούν τ΄ αρ……….μου.
  Σε φιλώ
  σμ.

 13. Ο/Η Σάκης Γρατσάνης λέει:

  Αχ! καημένε Μήτσο τι τραβάς και συ. Δε τα ‘μαθες τα νέα πατέρα; συγνώμη σύντροφε ήθελα να πω. Στη προχθεσινή ΚΠΕ του ΣΥΝ στην πρόταση του Τσίπρα (θα στο γράψω όπως το λέειη ανανεωτική πτέρυγα στην ιστοσελίδα της)
  «Ο Φώτης Κουβέλης παρεμβαίνοντας επεσήμανε ότι αν προχωρήσει η πρόταση μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα τότε θα τεθεί ζήτημα για την ενότητα του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ» δεν το λέω εγώ, ο Φώτης το λέει και για να το λέει ο Φώτης… Τέλος πάντων, στα δικά σου τα ψυχολογικά τώρα. Άγχος είπαμε; χμ, για να δούμε τι έχουμε; Καταρχήν η ψυχοθεραπεία δε βοηθάει στην περίπτωσή σου, όχι ότι δε θα έχει αποτέλεσμα, αλλά να, η ψυχοθεραπεία είναι χρονοβόρα, και από ότι έχω καταλάβει εσύ δεν έχεις τόσο χρόνο (ούτε και γω, και από όσο ξέρω και πολύ άλλοι). Λοιπόν για να δούμε τι άλλο έχουμε που θα μπορούσαμε να σε βοηθήσουμε. Νομίζω ότι στην περίπτωση τη δική σου θα χρειαζόσουν ψυχανάλυση, αλλά πάλι και αυτή παίρνει χρόνο ρε παιδί μου, συγνώμη σύντροφε ήθελα να πω. Νομίζω ότι το βρήκα, (πως δεν το είχα σκεφτεί τόση ώρα)να δεις πως το αναφέρει το εγχειρήδιο του καλού ψυχοθεραπευτή, α να το βρήκα, σελ 11(συνιστώσες), κεφάλαιο 4,6%(εθνικό ποσοστό) «Σε περιπτώσεις ανίατης αριστερής συμπεριφοράς, όπου η ανακλητότητα και η εναλλαγή δεν είναι εφικτή και το μέλος είναι λέξη κενού περιεχομένου με τάσεις υψηλού αριστερού ρεύματος και ανανεωτική διαταραχή στη συμπεριφορά του ασθενούς (γιατί περί ασθενούς πρόκειται, βλέπεις ότι η επιστήμη δε σηκώνει τα χέρια ψηλά, σε αντίθεση με τους ανένταχτους που τα σηκώνουν, αλλά ταυτόχρονα με άνοιγμα της παλάμης)προτείνει: CIPRALEX. Άντε βρε σου βρήκα λύση, καλοφάγωτα! Μόνο στη δοσολογία λίγο προσοχή. Όχι μη φοβάσαι δεν προκαλούν εθισμό, και κάθε μέρα να τα παίρνεις, πρωί, μεσημέρι, βράδυ, (από ένα όμως έτσι) δεν προκαλούν εθισμό ή άλλες παρενέργειες αριστερίστικου τύπου, η μόνη παρενέργεια που μπορεί να έχει (και αυτό όχι σε όλους, ανάλογα τον πολιτικό οργανισμό του καθένα)είναι ότι δε χωνεύονται εύκολα και αν τα πάρεις σε μεγάλες δόσεις και με διάρκεια κάνα δυο χρόνια (λέμε τώρα) θα σου προκαλέσει στην αρχή μια ευφορία στην αρχή όλα αυτά, αλλά πολύ σύντομα θα αρχίσεις να αναγουλιάζεις και θα έχεις τάσεις (νάτες πάλι οι τάσεις) εμετού. Μόλις συμβεί αυτό, η επιστημονική μου άποψη είναι τα κόψεις. Αφού σε χαλάνε τι τα θες…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s