Απόφαση Συνέλευσης ΣΥΡΙΖΑ Λονδίνου

Posted: 26/11/2009 by Ioannis Kyriakakis in Αποφάσεις Συνελεύσεων, Uncategorized
Ετικέτες:

Λονδίνου

ΣΥΡΙΖΑ Λονδίνου
Συμβολή στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ 27-29 Νοέμβρη

Θεωρούμε ότι η εναλλαγή στην εξουσία μεταξύ των εκπροσώπων του νεοφιλελευθερισμού δεν σήμανε καμία δυναμική στήριξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ούτε καν από τους ψηφοφόρους του και καμία ανοχή των μέτρων που ήδη προωθούνται κάτω από την ασφυκτική εποπτεία και καθοδήγηση της ΕΕ.
Με αυτή την έννοια οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στον νεοφιλελευθερισμό (σε όποια εκδοχή του) και την πλειοψηφία της κοινωνίας παραμένουν κι ενισχύονται παρά την προσπάθεια ‘δημοκρατικού’ καμουφλαρίσματος τους. Οι θεσμικές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ άλλωστε συνοδεύονται από την σιδηρά και παντού παρούσα καταστολή.

Πολιτικό επίπεδο

Στα πλαίσια αυτά θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχει σαν στόχο του την διαμόρφωση μιας αντιπολιτευτικής πολιτικής σαν έκφραση των κομματιών αυτών που τίθενται στο στόχαστρο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της προσπάθειας της για έξοδο από την κρίση προς όφελος αυτών που την δημιούργησαν. Ένα εγχείρημα που διαπερνάει όλες τις αναδιαρθρωτικές του κινήσεις από το επίπεδο των εργασιακών σχέσεων και κοινωνικών δικαιωμάτων, μέχρι αυτό της αστυνόμευσης και πολιτικής αντιπροσώπευσης προς το συγκεντρωτικότερο.

Τα όποια αιτήματα και προγραμματικοί στόχοι τίθενται από την πλευρά μας δεν πρέπει να έχουν κανένα άλλον στόχο παρά την ενδυνάμωση των κοινωνικών κομματιών που πλήτονται, την προώθηση της δικής τους ατζέντας, και την απόσπαση τους από τις αστικές πολιτικές μέσω της συγκρότησης ενός πλατιού λαϊκού ρεύματος αντιπολίτευσης και αγώνα. Αποδέκτες των αιτημάτων μας και συνδιαμορφωτές τους είναι ο ‘λαός της κρίσης’ και όχι οι διαχειριστές της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε ότι μπορεί να εμβαθύνει τα ενωτικά, πλατιά και συμμετοχικά του χαρακτηριστικά μέσω της προώθησης της ενότητας του με τα κινήματα και τις κοινωνικές αντιστάσεις που αναπτύσσονται στην προοπτική συντονισμού τους και κοινής πάλης. Σε αυτήν την προοπτική βλέπουμε τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς την κοινωνική πλειοψηφία που αποκλείεται από εργασία, παιδεία, δικαιώματα, πολιτισμό και όχι προς μιντιακές ομάδες πίεσης, αφανείς από τους κοινωνικούς αγώνες. Αυτή η προοπτική είναι ικανή να εμβαθύνει την κοινωνική γείωση του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία, να της προσδώσει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά και να ενισχύσει την προοπτική του και την πολιτική του ταυτότητα σαν μια αντισυστημική δύναμη που θα αγωνίζεται πέρα από την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και τον καπιταλισμό για μία άλλου τύπου κοινωνική οργάνωση.

Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι οφείλουμε να σταθούμε ανοιχτοί σε όλες στις κινηματικές διαδικασίες και διεργασίες ανασύνθεσης της Αριστεράς στην Ευρώπη, σε όλα τα ενωτικά εγχειρήματα της πέρα από τα κεντροαριστερά σενάρια, στην προσπάθεια ανίχνευσης και ορισμού της προοπτικής του Σοσιαλισμού του 21ου αιώνα.

Οργανωτική συγκρότηση

Για να διασφαλιστούν όλα αυτά είναι απαραίτητο η οργανωτική μορφή του ΣΥΡΙΖΑ να εκπληρώνει το τριπλό έργο διασφάλισης της ενότητας στους στόχους και στην κίνηση μας, συγκεκριμένων συμμετοχικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων και σεβασμού της ιδιαιτερότητας των συμμετεχόντων. Θεωρούμε ότι αυτά μπορούν να διασφαλιστούν με:

α. Ενιαίο μητρώο μελών με προσωπική εγγραφή. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ενεργά μέλη που θα δίνουν ζωή στις διεργασίες του και την δράση του και όχι απλά νούμερα με αυτόματες αναγωγές.
β. Οργάνωση επιτροπών και συντονιστικών βάσης σε κλαδικό, τοπικό και θεματικό επίπεδο. Οι οργανώσεις αυτές είναι όργανα λήψης αποφάσεων και χάραξης της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε χώρο, εκλέγουν τα συντονιστικά τους, και συνδιαμορφώνουν ισότιμα την γενική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.
γ. Ανώτερο όργανο λήψης αποφάσεων είναι η Πανελαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Σαν τέτοιο είναι σημαντικό να καθοριστεί με ευκρινή τρόπο η εκλογή και συμμετοχή αντιπροσώπων σε αυτό. Μεταβατικά λαμβάνονται μέτρα αντιπροσωπευτικής και ισότιμης αντιμετώπισης μελών και συνιστωσών με στόχο την λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίου πολιτικού οργανισμού, με ενδιάμεσα όργανα, με μέλη αιρετά, ανακλητά και με περιορισμό θητειών, γραφείο τύπου, περιοδικό και αυτόνομους και διαφανείς οικονομικούς πόρους. Η ουσιαστικοποίηση της λειτουργίας του σε τοπικό, κλαδικό και περιφερειακό επίπεδο είναι αυτή που θα δημιουργήσει τους όρους προς αυτήν την κατεύθυνση.
δ. Κινούμενοι από την εμπειρία λειψής εφαρμογής των αποφάσεων των προηγούμενων συνδιασκέψεων κι επειδή θεωρούμε ότι έχουν εκλείψει τα περιθώρια για επανάλειψη αυτού του φαινομένου, προτείνουμε να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση της Πανελλαδική Συνδιάσκεψης για υλοποίηση των αποφάσεων σε εύλογο χρονικό διάστημα και καθορισμός επιτροπής ή οργάνου ελέγχου αυτού.

Συντροφικά

ΣΥΡΙΖΑ Λονδίνου
24.11.2009

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s