Παρέμβαση του Σ.Θεοδώρου, πρώην μέλους ΝΕ Χίου ΣΥΝ και νυν μέλους ΣΥΡΙΖΑ

Posted: 26/11/2009 by Ioannis Kyriakakis in Παρεμβάσεις
Ετικέτες:

Σύντροφοι, Η πολιτική μου θέση για τη διάσταση απόψεων που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, για το πώς μπορεί να προχωρήσει το ενωτικό εγχείρημα είναι η παρακάτω:

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μέχρι το Γενάρη που μας πέρασε να δώσει όραμα και ελπίδα στο κόσμο της αριστεράς με τις τολμηρές παρεμβάσεις του, τη δυνατή φωνή μέσα και έξω από τη βουλή, με πρωτοπόρα συμμετοχή στα κοινωνικά κινήματα, στους χώρους δουλειάς και στη νεολαία, προσπαθώντας παράλληλα για την ενότητα της αριστεράς. Από την άλλη μεριά όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναδείχτηκε σαν το βασικό όχημα για την δημιουργία ενιαίου πολιτικού φορέα ούτε κατάφερε την αλλαγή υπέρ του στους συσχετισμούς της αριστεράς. Εκεί όμως που απέτυχε πλήρως ήταν να πλήξει τον δικομματισμό.

Σήμερα κουβεντιάζουμε για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή αν μπορεί να γίνει ενιαίος πολιτικός φορέας ενσωματώνοντας όλες τις τάσεις του. Βλέπουμε το μεγαλύτερο μέρος του ενιαίου ΣΥΝ να έχει ανακαλύψει τη κρυμμένη γοητεία του κομματικού πατριωτισμού και την προγραμματική αριστερά, αλλάκαι ισχυρό μέτωπο απέναντι σ΄αυτούς που θέλουν να μετεξελίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό φορέα. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του μορφή σαν εκλογικός σχηματισμός κατά τη γνώμη μου έχει κλείσει το κύκλο του.

Σύντροφοι εγώ τάσσομαι με τη θέση που υποστηρίζουν και άλλοι συναγωνιστές ότι πρέπει να ανοίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και στις υπόλοιπες δυνάμεις από το χώρο της αντισυστιμικής αριστεράς, της ριζοσπαστικής οικολογίας, τους αγωνιστές της λαϊκής βάσης του Πασόκ, που σταδιακά αποδεσμεύονται από αυτό λόγο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολουθεί. τον ανένταχτο κόσμο που μας χτύπαγε τη πόρτα κ η πόρτα ήτανε κλειστή γιατί απλώς δεν υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ σαν ενιαίος πολιτικός φορέας. Τη νεολαία που χάνει την εμπιστοσύνη της , που είχαμε κερδίσει με τη στάση μας το Δεκέμβρη.

Πιστεύω ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα ενιαίο ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ενάντια στις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, με προοπτική το Σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Επισημοποίηση των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και λήψη αποφάσεων με ζύμωση στη βάση και ιεραρχικά σε όλα τα όργανα με απόλυτη πλειοψηφία και σε περίπτωση που δεν συγκεντρώνει απόλυτη πλειοψηφία να επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο επικρατέστερων. Οι διευρυμένες πλειοψηφίες στις αρχές ενός κόμματος μόνο συνδιαλλαγές και συμψηφισμούς δημιουργούν. Για παράδειγμα ,αν στη κοινοβουλευτική ομάδα υπάρχει ένα νομοσχέδιο για ψήφιση και οι 6 βουλευτές συμφωνούνε να ψηφιστεί και οι 4 διαφωνούν τότε τι θα γίνει?

Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνεται όποιος προσυπογράφει και αποδέχεται τις καταστατικές του αρχές και θέλει να είναι μέλος του και να συμμετέχει στις δραστηριότητες του.Έν αντιθέση με τη πρόταση του ΣΥΝ που λέει πως όλα τα μέλη των συνιστωσών είναι αυτομάτως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή πχ ο Λεωνίδας ο
Κύρκος που είναι κατά της λογικής του ΣΥΡΙΖΑ κ σφοδρός πολέμιος του πως είναι δυνατόν να είναι και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ; Θα ήθελα όλοι όσοι θελήσουν να συμμετάσχουν στην επόμενη Πανελλαδική συνδιάσκεψη να εγγραφούν σε ένα μητρώο να πληρώσουν μια συνδρομή κ να ψηφίσουν ισότιμα για των ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν. Πιστεύουμε σε ένα νέο ΣΥΡΙΖΑ μακριά από μηχανισμούς και γραφεία.
Μέχρι πέρσι το Γενάρη άκουγες ΣΥΡΙΖΑ κ ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας το διαπερνούσε ηλεκτρισμός, σήμερα την αφήνει αδιάφορη δεν προκαλεί τίποτα. Ας δώσουμε σ΄ αυτή τη συνδιάσκεψη την ευκαιρία που ζητάει η κοινωνία: ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΛΩΝ. Από σήμερα εγώ δηλώνω ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.

Υστερόγραφο.
Η ολομέλεια του ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο που πραγματοποιήθηκε στις 25//11/09 μας έδωσε την ελπίδα πως οι στόχοι μας μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Σωτήρης Θεοδώρου
πρώην μέλος της νομαρχιακής του ΣΥΝ Χίου και από τώρα ΜΕΛΟΣ ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλια
  1. Ο/Η ΛΕΥΤΕΡΗΣ λέει:

    Ο συντροφος Σωτηρης φανταζεται το ιδανικο αλλα δεν ειναι εφικτο.

  2. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

    αν παλεύαμε για το εφικτό σύντροφε θα ήμασταν στο ΠΑΣΟΚ όχι στον ΣΥΡΙΖΑ…

  3. Ο/Η ΣΩΤΗΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ λέει:

    Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΕΛΕΙ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΛΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΑΓΡΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Κ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΠΟΥΣΑ.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s