Δηλώσεις Κουβέλη-Λυκούδη για την ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ

Posted: 27/11/2009 by Γιάννης Χ. in Οργανωτικά ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΝ
Ετικέτες:


Ο Φώτης Κουβέλης και ο Σπύρος Λυκούδης εξέφρασαν σήμερα την πλήρη αντίθεσή τους στην μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό κόμμα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει μια πολιτική συμμαχία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης στη δήλωσή του επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανακαθοριστεί, τυπικά και ουσιαστικά, ως πολιτικό συμμαχικό σχήμα. «Εκείνο που προέχει είναι η αντιμετώπιση κρίσιμων πολιτικών ζητημάτων και θέσεων που έχουν άμεση σχέση με το περιεχόμενο της πολιτικής της σύγχρονης ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς», υπογραμμίζει και προσθέτει:

«Θεωρώ συνεπώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμένει αυτό για το οποίο συγκροτήθηκε: Μια πολιτική συμμαχία αυτόνομων κομμάτων και κινήσεων της Αριστεράς, χωρίς προαπαιτούμενο την ιδεολογική ταύτιση, αλλά με πολιτική συμφωνία στις εκτιμήσεις, τους στόχους και την πολιτική πρακτική της αριστεράς, από τους εταίρους του σχήματος, στη βάση της συναίνεσης και της ομοφωνίας».

Παράλληλα, ο Σπύρος Λυκούδης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, τόνισε ότι στην τελευταία σύνοδο της ΚΠΕ του ΣΥΝ κατέθεσε εκ μέρους της Ανανεωτικής Πτέρυγας πρότασή για την μελλοντική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και τις σχέσεις του κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Βασικός άξονας της πρότασής μας ήταν να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως συγκροτήθηκε, δηλαδή μια Πολιτική Συμμαχία αυτοτελών κομμάτων και κινήσεων της Αριστεράς που πορεύονται με συναινέσεις και ομοφωνίες όπου και όποτε αυτές μπορούν να υπάρξουν», είπε.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι «στην ΚΠΕ πλειοψήφησε άλλη πρόταση με διαφορετικά στοιχεία που, κατά τη γνώμη μας, εγκυμονούν κινδύνους διολίσθησης στο μέλλον προς άλλες κατευθύνσεις. Παρόλα αυτά δηλώσαμε ότι θα σεβαστούμε τη συλλογική μας απόφαση, αν και διαφωνούμε, επειδή όλοι συμφωνήσαμε ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή πέραν της οποίας δεν πάμε». Τέλος, επειδή, όπως είπε, «ακούμε και διαβάζουμε διάφορα», δήλωσε ότι:

α) Στην πανελλαδική συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιολογείται και δεν νομιμοποιείται οποιαδήποτε παρέκκλιση από μέρους της αντιπροσωπείας του ΣΥΝ από τη συλλογική μας απόφαση.

β) Κανένα στέλεχος του ΣΥΝ δεν έχει το δικαίωμα να διαπραγματευθεί τις θέσεις της ΚΠΕ του ΣΥΝ εν αγνοία της.

γ) Αν η μειοψηφία στην ΚΠΕ του ΣΥΝ σέβεται τις αποφάσεις που δεν ψήφισε, απαιτείται να τις σεβαστούν πολύ περισσότερο όσοι τις ψήφισαν.

Πηγή: TVXS

Σχόλια
 1. Ο/Η a xiotis λέει:

  Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιες φωνές που βάζουν τα πράγματα στη θέση τους και δεν ακολουθούν τον τακτικισμό του αριστερού ρεύματος και του Τσίπρα

  • Ο/Η Π. Δαμέλος λέει:

   Έτσι. Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιοι δημοκράτες που σπεύδουν να συμμορφώσουν και να συστοιχίσουν όλα τα μέλη του συν πίσω από τις κεντρικές άνωθεν αποφάσεις, και υπενθυμίζουν ότι κανένα μέλος δεν έχει δικαίωμα να εκφράζει διαφορετική άποψη από την ΚΠΕ σε μία συλλογική διαδικασία. Ας το κάνουν στα σπίτια τους ή στην τοπική τους, εκεί που δε θα ενοχλήσει κανέναν… Ζήτω ο «δημοκρατικός» συγκεντρωτισμός!
   Φυσικά, οι ανανεωτικοί μπορούν να κατεβαίνουν στις εκλογές και στα ΜΜΕ «με τη διακριτή προσωπική τους φωνή» όπως είχαν αποφασίσει και για τις τελευταίες εκλογές, αυτοί άλλωστε δεν είναι «απλά μέλη» για να χρειάζεται να συμμορφώνονται και να σέβονται τις αποφάσεις της ΚΠΕ…

 2. Ο/Η Κανένας ή Οδυσσέας Δεσμώτης λέει:

  «Αν η μειοψηφία στην ΚΠΕ του ΣΥΝ σέβεται τις αποφάσεις που δεν ψήφισε, απαιτείται να τις σεβαστούν πολύ περισσότερο όσοι τις ψήφισαν.»

  Ακριβώς! Όπως εξάλλου στην ψηφοφορία για τη συνθήκη της Λισσαβώνας, στις εμφανίσεις στα κανάλία…η μειοψηφία έχει δείξει τον πιο αταλάντευτό σεβασμό στο ΣΥΡΙΖΑ και τις αποφάσεις τιυ ΣΥΝ…

 3. Ο/Η stavros k λέει:

  Και για όποιον δεν κατάλαβε, η Α.Π. προειδοποιεί όχι τα μέλη του ΣΥΝ, αλλά την πειοψηφία της ηγεσίας, που προφανώς για να μην διαλύσει το ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε αναγκαίες υποχωρήσεις (με ή χωρίς παζαρέματα) με τους υπόλοιπους αρχηγούς …

  Βεβαια αν υλοποιηθεί η απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ και οι υπόλοιποι «αρχηγοί» αποδεκτούν «πακέτο» όλα τα μέλη του ΣΥΝ (είτε θέλουν είτε δεν θέλουν) στην πράξη βοηθάνε να εφαρμοστεί ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός στο ΣΥΝ.

  Αυτό θέλει φαίνεται και η Α.Π. Βάλτε μας λέει, στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με το ζόρι. Έτσι επιτέλους μάθαμε τι σημαίνει ανανέωση…. και δημοκρατία….

  Δυστυχώς ο ΣΥΝ ουσιαστικά έχει αρχίσει να …ανασυντείθεται σε διάφορες «ανασυνθέσεις». Η Α.Π πρέπει να συναισθανθεί τις ιστορικές ευθύνες της στην Αριστερά. Οι ψίθυροι διάσπασης και τα συναισθηματικά σαλπίσματα, μπορούν να τραυματίσουν σοβαρά το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μεγαλύτερο κακό θα κάνουν στην υπόθεση της ανανέωσης του ελληνικου αριστερού κινήματος που άρχισε πριν από πολλά χρόνια…

 4. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  Η διασταλτική ερμηνεία αρχών και κανόνων δεν αφορά μόνον την Ανανεωτική Πτέρυγα αλλά το σύνολο της ηγετικής ομάδας και των μηχανισμών του ΣΥΝ. Ομοφωνία όπου μας βολεύει, πλειοψηφία όπου δεν μας βολεύει. Δημοκρατικός συγκεντρωτισμός όπου μας βολεύει, προσωπικές επιλογές όπου δεν μας βολεύει. Συμπέρασμα: Είμαστε μηχανισμοί και κάνουμε ό,τι γουστάρουμε! Αυτό είναι το μήνυμα των μηχανισμών του ΣΥΝ!

  Παραδείγματα: Στην πορεία των Συνελεύσεων των τοπικών Σύριζα υπήρχε γραμμή απο τον ΣΥΝ να μην παίνονται αποφάσεις, ή στην χειρότερη περίπτωση να περνάνε προκάτ κείμενα στο πνεύμα Φλαμπουράρη. Όπου μπήκαν αιτήματα για λήψη αποφάσεων και οι συσχετισμοί δεν τους ευνοούσαν σηκώθηκαν οι γραμματείς του ΣΥΝ και είπαν: «Στον Σύριζα αποφασίζουμε με ομοφωνία, εγώ διαφωνώ, άρα δεν παίρνουμε απόφαση!» (πχ. Μαρούσι) Αλλού όμως που είχαν τους συσχετισμούς (πχ. Υμηττός) πήραν αποφάσεις κι ας υπήρχαν διαφωνίες, και τις έστειλαν και στο site του Σύριζα! Αλλού προσπάθησαν να εμφανίσουν σαν αποφάσεις (3ο Διαμέρισμα Αθήνας) κείμενα που ούτε καν συζητήθηκαν (!) τα οποία κατέβηκαν απο συριζικά blogs ύστερα απο αντιδράσεις συντρόφων! Είναι αυτές οι πρακτικές στα όρια του πολιτικού αμοραλισμού, που ονομάζουμε «μηχανισμούς» και ΄ξέρουμε πολύ καλά όλοι οτι με τέτοιες πρακτικές δεν θα πάμε πουθενά! Ούτε ένα βήμα μπρός!

  Παρόλα αυτά δεκάδες και εκατοντάδες μέλη ΣΥΝ σε όλη την Ελλάδα δεν πειθάρχησαν στην γραμμή με αποτέλεσμα να υπάρχουν σαφείς ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ τοπικών και Νομαρχιακών Σύριζα στις Σέρρες, στα Τρίκαλα, στη Χίο, στη Ν.Ιωνία Βόλου, στο Χολαργό, στο Χαλάνδρι, στην Πάρο, στην Μίκρα και σε πολλές άλλες περιοχές που πιθανά δεν γνωρίζουμε ακόμα, ενώ και σε πολλές τοπικές που επιλέχτηκε η μή απόφαση με την προσχηματική επίκληση της ομοφωνίας απο στελέχη του ΣΥΝ, οι συσχετισμοί ήταν σε βάρος τους και υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ των μελών του. Η απόφαση της Συνέλευσης Πάρου-Αντιπάρου το λέει καθαραά: ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ! Ελπίζω αυτό το ρεύμα να καταγραφεί και στην Πανελλαδική που αρχίζει σε λίγο, γιατί είναι και η μοναδική ελπίδα ανασύνθεσης του Σύριζα και της αριστεράς γενικότερα στις συνθήκες της κρίσης και της κοινωνικής αποδιάρθρωσης που θα δούμε το επόμενο διάστημα.

  υγ. είχαμε πει πολλές φορές, κι εδώ και αλλού, οτι προτιμάμε να πάμε σε διαδικασίες ψηφοφορίας κι ας μειοψηφήσει η άποψή μας, γιατί σημασία έχει να κατωχυρωθεί μια δημοκρατική διαδικασία. Σιγά σιγά φαίνεται οτι οι μηχανισμοί αρνούνται αυτήν την διαδικασία, όχι τόσον χάριν της «ενότητας» (απο πότε καταστρατηγείται η δημοκρατία χάριν της ενότητας;) αλλά χάριν της ύπαρξής τους και της αναπαραγωγής των ίδιων των μηχανισμών. Γιατί δεν είναι καθόλου βέβαιο οτι η άποψή μας για Σύριζα μελών θα μειοψηφούσε, ούτε μεταξύ των μελών του ΣΥΝ, που δεν είναι πρόβατα και καταλαβαίνουν πολύ καλά τι παίζεται!

 5. Ο/Η iligeri λέει:

  http://dialogos.syriza.gr/dialogos-syriza.gr/ti-tre3c7ei?portal_sta

  ………
  * ΣΧΟΛΙΑ:

  1. Ευχαριστούμε ολους για τις παρουσιάσεις αυτές (ΕΟΣ, ΠΑΣΑ, ΤΒΧΣ)
  2. Χαίρομαι που αναφερθηκε το ΣΥΡΙΖΑ-site !
  3. Ευχαριστούμε όλους όσους εργάστηκαν για τις προτάσεις που κατατεθηκαν ! (πέρα από τα «αναμενόμενα», αναποφευκτα (;), και αχρείστα «καρφάκια» σε πρώτη ανάγνωση παρατηρώ μεγάλη σύγκλιση και ομόνοια και ομοψυχία!!!)
  4. Δεν μου άρεσε η «απουσία» κάποιων και δεν καταλαβα την δήλωση (εκτός του χώρου της συνδιασκεψης) του Παπαδημούλη: («δεν χρειαζόμαστε ακόμη ένα στενό κόμα αλλά μια πλατειάπολιτική συμμαχία..» κάπως ετσι τουλάχιστον ..). Το ερώτημα είναι: πως περιοριζουμε τα «στενά» κόματα και πως πλαταίνουμε μια – την – συμμαχία ;… )
  5. Μια ερώτηση-χρεος : τι αποφάσισε τελικά μετεκλογικά η Ανανεωτική Πτέρυγα μετά την «κρισιμη» προεκλογική της απόφαση να «παραμείνει» στο ενωτικό αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 4ης/10/2009 ;
  6. θα ηταν πολύ δημιουργικό -ξερω οτι μπορει να ειναι δύσκολο για την ώρα – να αναρτηθούν ολες οι ομιλίες…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s