Εισηγητική παρέμβαση της ΠΑΣΑ

Posted: 27/11/2009 by Γιάννης Χ. in Οργανωτικά ΣΥΡΙΖΑ
Ετικέτες:

Θυμωμένα απαντάμε ενωμένοι: Όχι στην φοβική Αριστερά- Ο ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια των μελών του

Εισαγωγική παρέμβαση της Πρωτοβουλία για την Αντισυστημική Αριστερά (ΠΑΣΑ)

Το περασμένο καλοκαίρι, αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, και με διάχυτη την σύγχυση αλλά και τον θυμό που προκάλεσε η άγονη διαμάχη που παρουσιάστηκε ως στοιχείο προσωποποιημένων διαφορών, υποκρύπτοντας τους διαφορετικούς πολιτικούς σχεδιασμούς που έχουν εκφραστεί για την Αριστερά από τους μηχανισμούς των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι σύντροφοι, απλά μέλη του ΣΥΝ και ανένταχτοι στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτηθήκαμε:

Γιατί δεν μπορεί να εφαρμόσει η μόνη ελπιδοφόρα ακόμα Αριστερά, o ΣΥΡΙΖΑ, στο εσωτερικό της αυτά που επαγγέλλεται στο πρόγραμμά της προς την κοινωνία;

Αναρωτηθήκαμε πρώτα απ’ όλα αν μπορούμε να εφαρμόσουμε εμείς στον εαυτό μας αυτά που θα θέλαμε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και έτσι, μέσα από ένα συλλογικό πείραμα αμεσοδημοκρατικής λειτουργίας στο οποίο παίρνουν μέρος δεκάδες σύντροφοι απ’ όλη την Ελλάδα, απ’ όλο σχεδόν το φάσμα της Αριστεράς από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία και δώθε, καταφέραμε να συνεννοηθούμε και να συνθέσουμε θέσεις και μια συγκροτημένη άποψη για το πρόβλημα της οργανωτικής ανασύνθεσης του ΣΥΡΙΖΑ, στοιχείου απαραίτητου όπως όλοι σήμερα συμφωνούν για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς που έχει ανάγκη αυτός ο τόπος και επιβάλλουν τα εκρηκτικά προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας του συνεχώς συσσωρεύονται και θα σωρεύονται και από την νέα διαχείρισή τους που προσπαθεί να επιβάλει το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να ανατρέπει όμως ούτε στο ελάχιστο τις βασικές πολιτικές επιλογές της ΝΔ.  Της μόνης Αριστεράς που μπορεί να αντιπολιτευτεί σήμερα ουσιαστικά με συνέπεια αλλά και με επιτυχία την νεοφιλελεύθερη πολιτική στην οποία επιμένει η εγχώρια σοσιαλδημοκρατία.

Την πρότασή μας αυτή, προϊόν δημόσιας και ανοιχτής διαβούλευσης από την 1/9 στο διαδύκτιο και μετά από 4 ανοιχτές συνελεύσεις ΣΥΡΙΖΑίων στο Γκύνη, την καταθέσαμε έγκαιρα στην Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και την υποβάλουμε πάλι σήμερα στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Σωστός ή λάθος, αυτός είναι και σίγουρα μπορεί να γίνει καλλίτερος. Βασίζεται σε 6 θέσεις αρχών, 6 αξιώματα, που αν ξεδιπλωθούν, παράγουν ένα σαφή Κανονισμό Λειτουργίας για τον ΣΥΡΙΖΑ.  Καταθέτουμε στο προεδρείο αυτές τις αρχές μαζί και με 310 υπογραφές Αριστερών που τις στηρίζουν. Μέλη σχεδόν όλων των συνιστωσών αλλά και μη ενταγμένα μέλη σε αυτές, άνθρωποι που δηλώνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μαζί  και την αγωνία τους για το εγχείρημα, μαζί με την ελπίδα τους ότι η μόνη ελπίδα της Αριστεράς που μπορεί να εμπνεύσει την κοινωνία να αυτό-οργανωθεί και να αντιδράσει στις πολύπλευρες επιθέσεις του συστήματος σε κάθε πλευρά της ζωής του καθένα, στις αξίες και τον πολιτισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα σβήσει.

Δεν μας διακατέχει σήμερα η σύγχυση του καλοκαιριού γιατί γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε ότι είναι εφικτή μια Αριστερά που, ως Αριστερά του 21ου αιώνα, θα επιδιώκει με αυτή την νέα οργανωτική του διάταξη να αποκτήσει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα του επιτρέψουν να εμπνευστεί από τα κινήματα και να εμπνεύσει την κοινωνία και τα κινήματά της ώστε, κάποια στιγμή, να δημιουργηθούν και οι όροι αυτοκατάργησης του και διάχυσής του μέσα σε μια αυτό-διαχειριζόμενη κοινωνία των Πολιτών

Με ένα μεταβατικό εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ που η εφαρμογή του θα οδηγήσει στον μετασχηματισμό του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πολυτασικό φορέα ανεξάρτητων αλλά και οριζόντια διασυνδεδεμένων τοπικών και κλαδικών οργανώσεων με μέλη, είτε αυτά ανήκουν σε συνιστώσες είτε όχι, και τα οποία θα έχουν αποφασιστικό λόγο στις διαδικασίες και στον έλεγχο των συντονιστικών οργάνων με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Στόχος είναι η σταδιακή δημιουργία ενός πλήρως ενιαίου πολιτικού και κινηματικού φορέα της Αριστεράς μέσα σε ένα χρονικό ορίζοντα 2-3 χρόνων, μιας και το εγχείρημα θα πρέπει να αντιπαλέψει διαφορετικές κουλτούρες, τραυματικά και φοβικά σύνδρομα αλλά και αντιλήψεις πολλών χρόνων, να επιβάλει με την λειτουργία του αλλαγές σε όλους μας έτσι ώστε εκτός από το ότι μάθαμε να συζητάμε αναίμακτα, να μάθουμε και να συνθέτουμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διασφαλίζει δύο στοιχεία ταυτόχρονα: Από τη μια τα σημερινά ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά του και από την άλλη την ύπαρξη ζωντανών τοπικών  και κλαδικών οργανώσεων και θεματικών επιτροπών, με ουσιαστικές αρμοδιότητες και αποφασιστικό ρόλο. Ταυτόχρονα θα πρέπει να διασφαλίζεται και να διευκολύνεται ο έλεγχος της βάσης του στα ανώτερα συντονιστικά όργανα μέσα από τη θεσμοθέτηση σειράς μέτρων και κανόνων που θα συμβαδίζουν και με το οραματικό του πλάνο για τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας που επιδιώκει.

Με αμεσοδημοκρατική λειτουργία σαν το  βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να χαρακτηρίζει όλη την δομή του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να εξασφαλίζει δικαιώματα και πολιτική ισοτιμία σε όλα τα μέλη του,  το δικαίωμα στις υπάρχουσες συνιστώσες (κόμματα και οργανώσεις) να διατηρήσουν την πολιτικοϊδεολογική και οργανωτική τους αυτονομία και ιδιαίτερη ταυτότητα και φυσικά την πλήρη ελευθερία σχηματισμού τάσεων, ρευμάτων ή και νέων οργανώσεων στο εσωτερικό του, να λειτουργήσει θετικά, να αναδείξει τον πλούτο και τα πλεονεκτήματα της συνύπαρξης της Αριστεράς κόντρα στην πολυδιάσπαση που τη χαρακτηρίζει και να παίξει καταλυτικό ρόλο για διεργασίες στην υπόλοιπη Αριστερά. Αποφάσεις με καμία ποσόστωση στη βάση, ενώ η ισοτιμία των συνιστωσών μπορεί να διασφαλιστεί σε ένα μεταβατικό στάδιο με την επιλογή από αυτές των μισών από τους εκπροσώπους των σωμάτων που θα εκλέγουν τα ανακλητά μέλη στα νομαρχιακά και κεντρικά συντονιστικά μας όργανα.

Συνειδητοποιώντας όλα αυτά, ξεπεράσαμε σύντροφοι την σύγχυση του καλοκαιριού. Δεν ξεπεράσαμε όμως τον θυμό μας.

Θυμό που προηγούμενες συλλογικές αποφάσεις Πανελλαδικών συνδιασκέψεων μένουν στα χαρτιά

Θυμό γιατί σήμερα σε αυτό το Πανελλαδικό Σώμα των ΣΥΡΙΖΑίων η Γραμματεία μας λέει ότι δεν θα πάρουμε καμία απόφαση με ψηφοφορία

Θυμό που οι μηχανισμοί των συνιστωσών που συνδιαλέγονται, όπως συνδιαλέγονται μέσα στην Γραμματεία, δεν επέτρεψαν την ουσιαστική συζήτηση στις υφιστάμενες οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας χρονικούς και άλλους περιορισμούς που δεν τιμούν τις παραδόσεις τις αριστεράς

Θυμό σύντροφοι γιατί σήμερα στην εισηγητική τοποθέτηση του συντονιστή της Γραμματείας εκ μέρους της δεν ακούσαμε κανένα στοιχείο αυτοκριτικής του οργάνου, κανένα στοιχείο ανάλυσης για το «τι φταίει» ενώ συνεχίζονται οι δημόσιοι υπαινιγμοί  για το «τις πταίει». Όλοι φταίμε σύντροφοι, όλοι όσοι ανεχόμαστε αυτή την λειτουργία, όλοι όσοι ακόμα ελπίζουμε ότι μια Αριστερά του 21ου αιώνα, ένα σχήμα της Νέας Αριστεράς όπως αυτό του Bloco ή του DieLinke ή του ΝΑΚ, είναι εφικτή και απαραίτητη όχι για να επιβιώσει η Αριστερά αλλά για να κρατηθεί ζωντανή η ελπίδα στην κοινωνία.

Και είπαμε αυτό τον θυμό μας σήμερα να τον καταθέσουμε δημιουργικά, ενωτικά και συντροφικά, ελπίζοντας και αυτή η ευκαιρία να μην περάσει χαμένη. Η πρότασή μας σε αυτό το σώμα είναι ρεαλιστική και συγκεκριμένη:

Αφού οι υφιστάμενοι μηχανισμοί δεν μπορούν να κάνουν σύνθεση, να το αποτολμήσουμε αυτό από τα κάτω, να έρθει η υπόθεση της ενότητας στα χέρια των απλών αριστερών, στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή να είναι η μοναδική απόφαση αυτού του διήμερου.

Να προχωρήσουμε σύντροφοι στην εκλογή μιας οργανωτικής επιτροπής του Συνέδριου Επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ εντός του προσεχούς εξαμήνου που θα την απαρτίζουν ένα τουλάχιστον μέλος από κάθε συνιστώσα και ανένταχτοι σύντροφοι. Για την επιλογή των ανένταχτων μελών της ο μόνος τρόπος που υπάρχει είναι η εκλογή τους από όλους που θα συμμετέχουν  στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη (Π.Σ), μεταξύ των συντρόφων που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν.

Μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά την Π.Σ. η Συντ. Γραμματεία να δημιουργήσει κανονικό ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ (που ένα από τα κύρια καθήκοντά του είναι η προβολή του Συνεδρίου Επανίδρυσης) και δρομολογεί την έκδοση του ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ του Σύριζα. Δίνει έτσι ένα πρώτο στίγμα ότι κάτι άλλαξε.

Οι ήδη υπάρχουσες οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και όσες δημιουργηθούν στο εξής, να απονέμουν τον τίτλο του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, σε οποιονδήποτε το ζητήσει αυτοπροσώπως και καταβάλλει μια συνδρομή. Η ΟΕΣ  να καταρτίζει το μητρώο των μελών που αποκτά ο Σύριζα με τον τρόπο που περιγράφτηκε. Να οργανωθεί  η προσυνεδριακή συζήτηση με τρόπο ανοιχτό, χωρίς στεγανά, αξιοποιώντας και τα μέσα ενημέρωσης των συνιστωσών και το διαδίκτυο.  Στις συνελεύσεις τους οι οργανώσεις του Σύριζα να γίνει συζήτηση επί όλων των προτάσεων για την επικαιροποίηση του πολιτικού μας προγράμματος και τα οργανωτικά,  να ψηφίζουμε πάνω σε αυτά και να εκλέγουν αντιπροσώποι για το Συνέδριο με μέτρο αντιπροσώπευσης που θα καθοριστεί, με συναίνεση, από την ΟΕΣ.

Και όλα αυτά μέσα από σε μια πορεία εξωστρέφειας που θα μας φέρει πάλι σε επαφή με την κοινωνία και τα προβλήματά της, με τους ψηφοφόρους μας αλλά και τους άλλους Αριστερούς, μιας και γι’ αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας και μας λείπουν πολλοί που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτοι στον χώρο από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία και δώθε. Να στήσουμε Στέκια των Κινημάτων σαν οργανώσεις του κοινωνικού τομέα της οικονομίας για να στεγαστούν οι δράσεις μας, να αρχίσουμε να οργανώνουμε δίκτυα αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς αξιοποιώντας και την κρατική επιδότηση που δικαιούται ο ΣΥΡΙΖΑ. Να αρχίσουμε να παράγουμε πολιτική και δράση μέσα από ανοιχτές θεματικές επιτροπές περιβάλλοντος, νεολαίας, γυναικών, δικαιωμάτων, μεταναστών κλπ σε κάθε γειτονιά, μέσα από κάθε τοπική ή κλαδική οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ.

Επιτρέψτε μου σύντροφοι, τελειώνοντας να  πω και μια προσωπική μου ανάγκη. Είμαι ενταγμένος στην Αριστερά 35 χρόνια, πολλά από αυτά ανένταχτος σε κάποια οργανωμένη της συνιστώσα. Πρέπει να έχω και εγώ σύντροφοι ένα χώρο συντροφικότητας για να απολογηθώ για τα λάθη μου. Μέχρι τότε, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να απολογούμαι στα δυο μου παιδιά που με σήκωσαν από τον καναπέ μου τον περσυνό Δεκέμβρη. Και σε αυτά τα παιδιά μου και εσείς στα δικά σας, οφείλουμε όλοι να τους παραδώσουμε μια Αριστερά που να τους αξίζει.

Τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια των μελών του

Σχόλια
 1. Ο/Η Ανανεωτικός Κομμουνιστής λέει:

  Σύντροφοι,

  Επαγγελματικοί λόγοι δεν μού επέτρεψαν να κατέβω στην Πανελλαδική Σύσκεψη (ζω μακρυά από την Αθήνα). Ειλικρινά αισθάνθηκα συγκίνηση και υπερηφάνεια σαν αριστερός πολίτης διαβάζοντας την εισήγηση του σ. Χατζηχρήστου εκ μέρους της ΠΑΣΑ.

 2. Ο/Η Κώστας λεγάκης λέει:

  Και το πιο ενδιαφέρον απ´όλα σύντροφε Ανανεωτικέ Κομμουνιστή είναι ότι αυτή η εισηγητική ομιλία, όπως και όλες οι θέσεις που παρουσιάζονται από την Πάσα, δεν είναι απότοκα μιας παρέας «φωτισμένων». Είναι αποτέλεσμα ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ διαδικασίας με 4 ανοιχτές συνελεύσεις στο Πολυτεχνείο, με δεκάδες παρεμβάσεις συντρόφων στο wiki, με εκατοντάδες σχόλια σε τούτο εδώ το μπλογκ. Εύχομαι η Αριστερά γενικότερα να αξιοποιήσει το πείραμα της Πάσας και να μην επιμείνει άλλο στις ιεραρχικές γραφειοκρατικές αντιλήψεις, που πλέον δεν μπορούν να δώσουν κάτι παραπάνω στην υπόθεση του σοσιαλισμού.

 3. Ο/Η pantazis λέει:

  Μπορεί ή δεν μπορεί να γίνει ;
  Αυτό είναι πλέον ένα πρακτικό ερώτημα
  και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα
  τα στέκια, η προσφορά η αλληλεγγύη, η κοινωνία,
  η εφαρμογή στην κοινωνία, και από την κοινωνία,
  η αναδιαμόρφωση του εγώ από τους άλλους.
  το πέλαγο μπροστά μας,
  κι αέρα στα πανιά μας…

 4. Ο/Η iligeri λέει:

  επαναλαμβάνω κάτι προχωρώντας λίγο με ένα ερώτημα που έχει να κάνει και με την ΠΑΡΟΥΣΙΑ του κόσμου

  Υπάρχει κάπου κάποια ανάλυση των εκλογικών αποτελεσματων ανά νομό, πόλη, Δήμο ακόμη και εκλογικό κέντρο !; …

  Είναι τόσο δύσκολο κάποιος να παρουσιάσει τέτοια δεδομένα σε μια ετήσια Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και μάλιστα μετά από μια τόσο κρίσιμη εκλογική ετυμηγορία ;!

  Πολλές απαντήσεις , ευαισθησίες, ανάγκες, δυναμικές, τάσεις, προοπτικές, εμπνέυσεις κλπ κλπ μπορεί να «βρεθούν» μέσα στην πιο αυθεντική-ειλικρινή-κρίσιμη εκφραση των πολιτών και της ελληνικής κοινωνίας : αυτή της πιο προσφατης εκλογικής έκφρασης και αποστολής μηνύματος «από τα κάτω» … και να βοηθησουν σε μελλοντικές αποφάσεις, προτάσεις, αλλαγές, προσεγγίσεις, όχι μόνο οργανωτικές αλλά και πολιτκές ..

  http://dialogos.syriza.gr/dialogos-syriza.gr/ti-tre3c7ei/616054999?…

 5. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  έχει δίκιο η λυγερή, αλλά με αυτήν την αναξιόπιστη γραμματεία όχι μόνο ανάλυση αποτελεσμάτων δεν μπορεί να γίνει, αλλά απολύτως τίποτα! Η γραμματεία του Συριζα δεν έχει κάνει και δεν κάνει απολύτως τίποτα, αφού δεν είναι σώμα, αλλά ευκαιριακή συνάθροιση ισοροπιών μεταξύ των συνιστωσών…Απορώ που ζητάμε ας πούμε αν γίνει κάποιο σκάνδαλο σε μια κυβέρνηση να παραιτηθεί ένας υπουργός, και για το μέγα σκάνδαλο ανυπαρξίας της γραμματείας δεν ζητάμε να καταργηθεί και να υποκατασταθεί με κάποιο σώμα-όργανο που ΚΑΠΟΥ ΒΡΕ ΑΔΕΡΦΕ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΕΙ! Οχι αυτό το απίστευτο Τσίρκο που ισχύει σήμερα. Μα τόσο σοβαροί άνθρωποι, ο Μπανιάς, ο Θεωνάς, ο Χρ. Παπαδόπουλος και οι άλλοι επιτέλους δεν βλέπουν το αυτονόητο αδιέξοδο; Ας κάνουν κάτι έστω και την τελευταία στιγμή σήμερα. Ας συγχωνευτούν με ή ας μετατραπούν σε ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ, ή ας θέσουν ένα όριο με συγκεκριμένες δεσμεύσεις (σαιτ, περιοδικό, κάτι) για να ξεφύγουν απο την σημερινή απόλυτη κοροϊδία και ανυποληψία!

 6. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s