Ανταπόκριση απευθείας από την 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ και βίντεο ομιλιών

Posted: 28/11/2009 by Γιάννης Χ. in Ανταποκρίσεις
Ετικέτες:

(κοιτάξτε στα σχόλια για βίντεο ομιλιών)

 

Σάββατο 28/11

Συνεχίζονται οι ομιλίες συντρόφων απ’ όλες τις συνιστώσες και ανένταχτους σε αυτές. Οι μέχρι τώρα διαφοροποιήσεις εντοπίζονται μόνο σε δυο σημεία:

1. Στην διαδικασία κατάρτησης των μητρώων στις τοπικές επιτροπές για την εκλογή αντιπροσώπων προς μια Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με εκλεγμένους αντιπροσώπους

2. Για τον τρόπο σύνθεσης της Οργανωτικής Επιτροπής αυτής της Συνδιάσκεψης (ανοιχτό σώμα ή εκλεγμένο από την σημερινή ΠΣ)

 Σημαντική παρέμβαση-πρόταση για πρωτοβουλία ενίσχυσης των απεργών της Ολυμπιακής από τα ταμεία των συνιστωσών (ήδη κυκλοφορεί και κουτί οικονομικής ενίσχυσης)

Μετά την σημερινή παρέμβαση του Λεωνίδα Κύρκου περί «διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ τώρα», με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι προγραμματισμένες τοποθετήσεις της απογευματινής συνεδρίας, όπου αναμένεται η τοποθέτηση και άλλων προβεβλημένων στελεχών της Αριστεράς.

Ο Μανώλης Γλέζος, σε βαρυσήμαντη παρέμβασή του, επεσήμανε την ανάγκη από όλους την ανάγκη σεβασμού της διαφορετικότητας παράλληλα με την πορεία σύνθεσης των πολιτικών μέσα από τολμηρά βήματα. Κανένας δεν κατέχει την μοναδική αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πλάθεται κάθε ημέρα. Το ουσιαστικό πρόβλημα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαμόρφωση της σχέσης των μελών με τον ΣΥΡΙΖΑ και η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία. Ο Μ. Γλέζος ανέδειξε την πολιτική σημασία συμμετοχής όλων ισότιμα στις αποφάσεις, στοιχείο που σηματοδοτεί την διαφορά της ριζοσπαστικής αριστεράς από τις αντιλήψεις του ΚΚΕ όπου «η εξουσία στο λαό» παραμένει ασαφής. Κατέληξε καταχειροκροτούμενος: Κανένας πια δεν θα αποφασίζει για τον άλλο και όλοι μαζί θα αποφασίζουμε για όλα. Όλη η εξουσία στα κύτταρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο σ. Δρίτσας στην ομιλία του έθεσε κάποια σημεία συννενόησης: Η εξωστρέφεια θέλει έμπνευση δημοκρατία και σχέσεις εμπιστοσύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε κρίση σχεδίου, προσανατολισμού και εκπροσώπισης. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει ενωτικός, αλλά όχι όπως μέχρι σήμερα. Όχι γραφειοκρατεία, όχι ανταγωνισμός των συνιστωσών. Είμαι υπέρ στο ΣΥΡΙΖΑ των Μελών, να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ υποδοχέας και πεδίο ενώτητας της αριστεράς. Η πρόταση του Νταβανέλου εφ όσον είναι ομόφωνες μπορούν να αποτελέσουν τη βάση της συζήτησης. Οι τοπικές και κλαδικές δεν μπορεί να είναι επιτροπές αλλά οργανώσεις και γενικές συνελεύσεις. ΣΥΡΙΖΑ συγκροτημένος, με κοινή γλώσσα.

Γιώργος Σαπουνάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερος από το άθροισμα των συνιστωσών του. Πρέπει να τον περιγράψουμε όμως. Όρισε μια διαφορετική σχέση του κοινωνικού με το πολιτικό. Δημιούργησε τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε πολιτική μες στη κοινωνία με το ΑΡ 16, τα 15 σημεία και Δεκέμβρη. Έβαλε το κίνημα μες στη βουλή και για αυτό τον πολέμισαν. Στα οργανωτικά: Όλες οι αποφάσεις στη βάση. Το ποιός είναι μέλος έχει να κάνει από το αν είναι με τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή με ανταγωνιστηκές προς αυτές, Μαζική εγγραφή μελών από την κοινωνία.

Αλέκος Αλαβάνος: 7 σημεία:

O ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολη φάση αλλά μπορεί να απογειωθεί και πάλι, παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε κανένα από τους 3 στόχους του.

Θετικό εκλογικό αποτέλεσμα στο οποίο δεν συμμετείχα. Η αποτυχία όμως είχε συντελεστεί πριν τις εκλογές. Εδω μέσα γεννήθηκε μια αριστερά με αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Οι δυνατότητες μας είναι μεγάλες. Ας χαρεί για λιγο ακόμα το εκδοτικό κατεστημένο.

Έχουμε την τεχνογνωσία να σπέρνουμε τον φόβο στο σύστημα όχι από την βία αλλά από αυτή που αππορρεέι από την ικανότητά μας να αντιπαλεύουμε τον νεοφιλελευθερισμό αλλά και στην πραγματική κυβέρνηση που βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Αν επιμένει η κυβέρνηση στην πολιτική της θα βρει μπροστά της ένα εργατικό Δεκέμβρη.

Δεν είναι δυνατό να βρίσκονται εδώ μέσα στελέχη που αναμάσησαν τις δηλώσεις της Παπαρήγα και του Καρατζαφέρη τον Δεκέμβρη και υπερψήφισαν το Μάστριχτ.

Μπορούμε εδώ, σε αυτή τη χώρα των προβλημάτων, να αποκτήσουμε την Ευρωπαϊκή μας ταυτότητα που θα οδηγεί στην ακύρωση της συμφωνίας του Μάστριχτ.

Η αντιπολίτευσή μας πρέπει να είναι δομική, κινηματική, αντισυστημική και να ενσωματώνεται στους στόχους που έιχαμε θέσει:  Να αλλάξουμε το τοπίο.

Σε αυτή την πορεία και από την επίθεση που δεχτήκαμε δυναμώνουμε. Παγιδευόμαστε όμως εκ των έσω, από τους μηχανισμούς μας και μια οργανωτική διάταξη που εγλωβίζουν την δημοκρατία. Χαιρετίζω του σύντροφους και τους συντρόφους που λένε είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, όλες τις διαδυκτιακές πρωτοβουλίες που προχώρησαν σε οροζώντιες δικτυώσεις όπως το dosepasa καθώς και τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αρχίσει να δημιουργούν μητρώα μελών.

Κλείνοντας, απευθυνόμενος προς τις δυνάμεις του συστήματος θα ήθελα να στείλω το μήνυμα: Κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι ξεμπερδέψατε με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Δεκέμβρη αλλά και την δική μου γενιά. Μπορούμε και τώρα όπως μπόρεσε το ΕΑΜ, μια χούφτα φοιτητών στο Πολυτεχνείο. Και μπορούμε να πετύχουμε τώρα να πετύχουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ να πετύχουμε τους στόχους που θα πετύχουν πάλι την ψυχή και τα όνειρά μας

Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει στις 4μμ ενώ συνεχίζονται οι παρεμβάσεις ομιλητών

Eλένη Πορτάλιου: Όι καλλίτερες παραδόσεις ανασηματοδότησης των ιδεών του κομμουνισμού και της δημοκρατίας, εκφράζονται σήμερα από την επανάσταση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ (όλο το κείμενο της παρέμβασης δημοσιεύτηκε σε αυτό το blog)

 Δέσποινα Σπανούδη:

Το τελευταίο διάστημα μοιάζει σαν η πάλη των διαφορετικών απόψεων να έχει σχηματοποιηθεί  σε ένα δίπολο: από τη μια οι εραστές του οργανωτικού και από την άλλη του πολιτικού.

Σε ένα συμφωνούμε όλοι: Ο τρόπος που βαδίσαμε πρέπει να αλλάξει.

Κράτησα δύο σημεία από την χθεσινή ομιλία του Α. Τσίπρα:

«Ο κατακερματισμός της Αριστεράς,» είπε «δεν είναι μόνο αιτία οργανωτικών αδυναμιών, είναι και αποτέλεσμα άλλων, «διαρθρωτικών», πολιτικών, στρατηγικών και προγραμματικών ελλειμμάτων της Αριστεράς.»

Είναι σωστό ασφαλώς. Τα ελλείμματα είναι μεταξύ άλλων είναι αποτέλεσμα του τρόπου που πολιτεύεται η Αριστερά: Η ενότητα, η δυναμική και η ώσμωση των ιδεών δεν γίνεται σε κλειστές  κομματικές διεργασίες. Δεν βοηθάει η εργαλειακή αντίληψη για την πολιτική, που αναπαράγει το κυρίαρχο πρότυπο,  αφήνει την επεξεργασία στους τεχνοκράτες και την  λήψη των αποφάσεων σε αρχηγούς και περιβάλλοντα.

Είπε ακόμη: «Εκεί έξω ζει και αναπνέει μια κοινωνική αριστερά που μας έχει ξεπεράσει. Και αυτός ο κόσμος δε θα μας περιμένει για πάντα αν διαρκώς εκπέμπουμε μια  εικόνα μίζερης εσωστρέφειας.»

Και εδώ μέσα, ζει και αναπνέει μια κοινωνική αριστερά που έχει ξεπεράσει τα όσα συμβαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ, όχι με δική της ευθύνη. Μια αριστερά που με διάφορους τρόπους και με τις καλύτερες των προθέσεων, κάποιοι επιλέγουμε να μένει  αποκλεισμένη. Εκφυλίζοντας το κατεξοχήν πολιτικό αίτημα για συμμετοχή και δημοκρατία σε «οργανωτικό».

Με ποιο τρόπο θα προσεγγίσουν το χώρο μας οι άνθρωποι της κοινωνικής αριστεράς από τους συνδικαλιστικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα; Με ποιο τρόπο θα προσεγγίσουμε  δυνάμεις από όμορους πολιτικούς χώρους; Που θα τους καλούμε; Σε ένα χώρο που δεν θα ρωτιούνται και δεν θα αποφασίζουν, όπως κάνουμε εμείς επί δύο χρόνια;

Εμείς από τη Βοιωτία αποφασίσαμε να συνεισφέρουμε στην Π.Σ. το εξής:

Σε γενική συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας, που έγινε με κύριο θέμα την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της επικείμενης Πανελλαδικής Σύσκεψης, κατέληξαμε ότι : α. Οι συμμετέχοντες στην συνέλευση θεωρούν τους εαυτούς τους μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας και αποφασίζουν την συμμετοχή εκπροσώπων τους στην επόμενη Πανελλαδική Σύσκεψη

– Η μέχρι σήμερα πληροφόρηση για τις διαδικασίες της Πανελλαδικής Συνέλευσης είναι ελλιπής. Παρόλαυτά οι εκπρόσωποι μας, με όποιο τρόπο κληθούν να συμμετέχουν θα μεταφέρουν το αίτημά μας, που στις τοπικές επιτροπές Λιβαδειάς και Θήβας που ακολούθησαν καθορίστηκε ως εξής: Ζητάμε από την ΠΣ να αποφασίσει:

1. Άνοιγμα ενιαίου μητρώου μελών, στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ώστε όσοι το επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη.
2. Εκλογή Οργανωτικής Επιτροπής Επανιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που θα γίνει όσο το δυνατό συντομότερα και πάντως το αργότερο εντός των επομένων έξι μηνών και θα αποφασίσει για όλα.

Μπορούμε να αλλάξουμε την κοινωνία, αν αλλάξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ; Ίσως όχι αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να στοιχηματίσουμε για να το μάθουμε. Ας ρισκάρουμε και ας προχωρήσουμε.

Τα προβλήματα είναι πολλά, είναι κρίσιμα και η κοινωνία δεν περιμένει. Έπρεπε να το είχαμε κάνει από χθες, ας προχωρήσουμε σήμερα.

Παρασκευή 27/11

1) Προτάθηκε η ΠΑΣΑ να είναι στο προεδρείο. Συμφωνήσαμε και προτείναμε τον Β. Ψαλλιδά, ζήτησαν γυναίκα και προτείναμε τη Βαγγελιώ Σωτηροπούλου. Το αποδέχθηκαν.

2) Βάλαμε ζήτημα το σώμα να επικυρώσει αυτή την πρόταση. Το κατάπιαν. Η Βαγγελιώ ήταν η πρώτη που μίλησε. Δεν δέχθηκαν όμως να γίνει η επικύρωση.

3) Η διαδικασία έχει ως εξής:

Εισήγηση από τον Συντονιστή της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και θα υπάρχουν ομιλητές για κάθε πρόταση που κατατέθηκε στη Γραμματεία.

Η σειρά έχει ως εξής:

Ο σ. Μπανιάς για το κείμενο Μπανιά-Σαπουνά, ο σ. Βούτσης παρουσίασε την πρόταση της ΚΠΕ του ΣΥΝ, ακολούθησε ο σ. Μαντάς εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ. Αυτή τη στιγμή στο βήμα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σ. Αλέξης Τσίπρας. Ακολουθεί το μέρος της Γραμματείας Μ. Φραγκιαδάκη και στη συνέχεια σ. εκ μέρους της ΠΑΣΑ.

4) Ο Ντάβανέλος εισηγήθηκε σε ένα τετρασέλιδο τα «κοινά» ,δήθεν,  σημεία των προτάσεων που έχουν δημοσιοποιήσει. Άλλα έγραφε το τετρασέλιδο που κυκλοφόρησε και μοιράσθηκε στους παρόντες και άλλα είπε σε κρίσιμα ζητήματα.

Για παράδειγμα στα θέματα που αναφέρονται έγιναν δύο διαφοροποιήσεις. Άλλα ήταν στο γραπτό, άλλα πρόσθεσε με την προφορική του εισήγηση.

Σχόλια
 1. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  Παιδιά μπορεί κανείς να πεί επιγραμματικά που υπήρχε διαφοροποίηση ανάμεσα στο γραπτό κείμενο και την ομιλία Νταβανέλου;
  περιμένουμε ανταποκρίσεις και απο τις άλλες ομιλίες…

 2. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  ειμαι η Σύλλα και όχι ο Γιάννης!
  Υπήρξε στο σημείο 3, όπου διαμορφώνεται τώρα ως εξης;
  Θεσπίζεται η έννοια του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ σε άμεση σύνδεση με τις τοπικές ή νομαρχιακές (ή και θεματικές όπου έχει αναπτυχθεί ουσιαστική δράση και συμμετοχή) επιτροπές του.Σε καθε επιτροπή δημιουργείται εννιαίο μητρώο μελών. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εφοδιάζονται με κάρτα μέλους με εύθύνη της αντίστοιχης επιτροπής

  • Ο/Η axilleaspanagoulis λέει:

   Μοιράσθηκε γραπτή η εισήγηση σε όλους όσους ήταν στην αίθουσα. Το κείμενο στο γραπτό ήταν αυτό που αναφέρει η Σύλλα. Στο προφορικό προσθέθηκε στο σημείο ενιαίο μητρώο μελών η φράση «που αποτελείται από τα μέλη των συνιστωσών και ανένταχτους»

 3. Ο/Η Τάσος Αναστόπουλος λέει:

  Τα «ενιαία μητρώα» των επι μέρους επιτροπών θα αποτελέσουν ένα ενιαίο μητρώο του ΣΥΡΙΖΑ ή μήπως πρόκειται για «απόκέντρωση» της ιδιότητας του μέλους και των δικαιωμάτων-υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή και περιχαράκωσή της μέσα στα όρια της επιτροπής, χωρίς αξία έξω από αυτήν;

 4. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  Παιδιά τα πράγματα όπως τα αναμεταδίδουν τα καθεστωτικά μέσα (συμπεριλαμβανομένου και του tvxs) δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα με την εισήγηση Νταβανέλου. Κάντε μια πληρέστερη ενημέρωση όταν μπορέσετε…

 5. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

 6. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

 7. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

 8. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

 9. Ο/Η Ανανεωτικός Κομμουνιστής λέει:

  Το βίντεο με τη σ. Σωτηροπούλου να ζητά επικύρωση από το Σώμα της Π.Σ. και με διάφορες φτηνές δικαιολογίες η ψηφοφορία να μην γίνεται δείχνει τον κατήφορο της γραφειοκρατίας και των μηχανισμών. Ήταν πάντα έτσι και τώρα απλά έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο ή άλλαξαν (προς το χειρότερο) το τελευταίο εξάμηνο? Δεν ξέρω, και νομίζω λίγη σημασία έχει. Περισσότερη σημασία έχει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για μια μεγάλη ενωτική αντι-συστημική Αριστερά των μελών, χωρίς (όσο γίνεται) γραφειοκρατίες και φωτισμένους «σωτήρες».

 10. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

 11. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

 12. Ο/Η xesvouros λέει:

  σ. Γιάννη ποιοι μιλούν στα σχόλιά σου με αριθμό #7 & #8; ορισμένοι από εμάς δε γνωρίζουμε φάτσες. :P

 13. Ο/Η xesvouros λέει:

  #6
  μπράβο Σύλλα
  όπως τα αισθανόμαστε τα είπες

 14. Ο/Η xesvouros λέει:

  #7 Γαρεφαλάκης;

 15. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

 16. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

 17. Ο/Η Λάμπρος λέει:

  Ανανεωτικός Κομμουνιστής :
  Το βίντεο με τη σ. Σωτηροπούλου να ζητά επικύρωση από το Σώμα της Π.Σ. και με διάφορες φτηνές δικαιολογίες η ψηφοφορία να μην γίνεται δείχνει τον κατήφορο της γραφειοκρατίας και των μηχανισμών. Ήταν πάντα έτσι και τώρα απλά έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο ή άλλαξαν (προς το χειρότερο) το τελευταίο εξάμηνο? Δεν ξέρω, και νομίζω λίγη σημασία έχει. Περισσότερη σημασία έχει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για μια μεγάλη ενωτική αντι-συστημική Αριστερά των μελών, χωρίς (όσο γίνεται) γραφειοκρατίες και φωτισμένους “σωτήρες”.

  Γιάννης Κυριακάκης :

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s