Επιστολή αναστολής συμμετοχής στον ΣΥΡΙΖΑ Χίου απο τον Παντελή Καβύρη, ή πώς οι μηχανισμοί αντιλαμβάνονται την «ομοφωνία» (μπλοκάρουμε οτιδήποτε με το οποίο διαφωνούμε!)

Posted: 28/11/2009 by Ioannis Kyriakakis in ΣΥΡΙΖΑ
Ετικέτες:

Χίος 27-11-2009

Σύντροφοι, στην προχθεσινή μας συνάντηση, τοποθετήσεις έκαναν 17 σύντροφοι.Εξ αυτών: Οι δύο μίλησαν για την αναγκαιότητα να υπερβούμε τα οργανωτικά και να αρχίσουμε την πολιτική δουλειά στην κοινωνία. Ένας μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να προσδιορίσει τον τρόπο.Τρεις τάχθηκαν υπέρ της εισήγησης που εισηγήθηκε ο σ. Μανταδάκης και έντεκα τόνισαν την ανάγκη να μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα με μέλη και εκλεγμένα όργανα. Βάσει αυτών των τοποθετήσεων λοιπόν, συνέταξα το κείμενο που σας έστειλα. Από όσους απαντήσατε οι περισσότεροι εγκρίνανε το κείμενο, κάποιοι πρότειναν κάποιες αλλαγές (η αλληλογραφία στη διάθεση όποιου θέλει).

 Τρεις σύντροφοι διαφωνούν με την αποστολή του κειμένου, με διάφορες αιτιάσεις τις οποίες δεν θέλω προς το παρών να κρίνω. Ο μέχρι στιγμής τρόπος λήψης αποφάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ (ομοφωνία) και η αδυναμία να τεθούν θέματα σε ψηφοφορία εμποδίζουν την αποστολή του κειμένου προς τη γραμματεία και τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Για μία ακόμη φορά ότι συζητήσαμε το πήρε ο αέρας. Φαντάζομαι οτι κάτι ανάλογο έγινε και στις υπόλοιπες οργανώσεις. Κανείς δεν πρόκειται να ασπαστεί τις αγωνίες των συντρόφων. Για μία ακόμη φορά σπαταλήσαμε 3,5 πολύτιμες ώρες. Και πως να γίνει κάτι διαφορετικό αφού κάποιοι καρδινάλιοι στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν τα προνόμια που χρόνια τώρα έχουν κερδίσει με παρόμοιες μεθόδους, εξαργυρώνοντάς τη αριστερή τους θητεία, αρνούνται να αναγνωρίσουν σε άλλους συντρόφους το πιό πασιφανές δικαίωμα τους. Το δικαίωμα να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ.

 Έτσι λοιπόν η ιστορία μας διαμορφώνεται ως εξής: Ένα ωραίο απόγευμα τού Νοέμβρη, 30 άνθρωποι μαζεύτηκαν μετά από πρόσκληση ενός αριστερού φορέα, σε ένα καφέ στη Χίο, προκειμένου να συζητήσουν πολύ σοβαρά πολιτικά θέματα που αφορούσαν το μέλλον του φορέα. Μάλιστα ο φορέας είχε υποβληθεί και στο έξοδο να αποστείλει δύο επιφανή στελέχη του, προκειμένου να μεταφέρουν δύο ολιγοσέλιδες εισηγήσεις (ήδη δημοσιευμένες), προϊόντα ολονύχτιων διαβουλεύσεων και παζαριών μεταξύ συνιστωσών, τάσεων, ρευμάτων, πτερύγων, εξαπτέρυγων, δικτύων κ.τ.λ. ( χωρίς καμία συμμετοχή αυτού που στην Αριστερή …αργκό ονομάζουμε «βάση»).

 Οι 30 συγκεντρωμένοι λοιπόν, οι οποίοι βρέθηκαν εκεί από αγάπη προς τον αριστερό φορέα και από αγωνία για το μέλλον του (μια και τον βλέπουν μέρα με τη μέρα να φυλλορροεί), συζητούσαν επί 3,5 ώρες. Ειπώθηκαν πολλά και ωραία πράγματα. Φόβοι, αγωνίες, θυμοί αλλά και προτάσεις και προτροπές. Στο τέλος καληνύχτισαν αλλήλους και αφού ήπιαν και την τελευταία γουλιά από το ποτό τους, πήγαν για ύπνο. Κανείς δεν πρόκειται να μάθει ποτέ τι είπαν αυτοί οι άνθρωποι. Μάλλον κανένα δεν ενδιαφέρει. Σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Να μην μίλησαν! Αν επρόκειτο για συγκέντρωση της φιλόπτωχου ή της εκκλησιαστικής επιτροπής της ενορίας, σίγουρα θα υπήρχε την άλλη μέρα κάποια ανακοίνωση στον τύπο… Κάποια ενημέρωση στους ενορίτες τέλος πάντων. Στον αριστερό φορέα, αυτό δεν είναι δυνατόν! Και προς θεού, δεν στρέφομαι κατά των συντρόφων που «εμποδίζουν» την διαδικασία. Αυτοί καλά κάνουν αν νομίζουν ότι αυτό είναι το σωστό ή εξυπηρετούν το κομματικό τους καθήκον! Εγώ στρέφομαι κατά της ίδιας της διαδικασίας. Μιας  διαδικασίας βάσει της οποίας 30 άνθρωποι χθες (2.000 σήμερα και αύριο στην Πανελλαδική) μαζεύονται και χάνουν μερικές πολύτιμες ώρες σε διαδικασίες στις οποίες κανείς δεν πρόκειται να δώσει σημασία.

Αγαπητοί σύντροφοι, α) επειδή το σημαντικότερο που έχω αποκομίσει από την συμμετοχή μου στην Αριστερά είναι η προσήλωση στις αρχές της συμμετοχής  και της δημοκρατίας β) επειδή δεν δέχομαι να αποφασίζουν κάποιοι οπλαρχηγοί για λογαριασμό μου επειδή αρνούμαι να συμμετάσχω σε μικροκομματικά παιχνιδάκια (ένεκα των οποίων παραμένω συνειδητά ανένταχτος), Αποσύρομαι απο οποιαδήποτε δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι να βρεθεί τρόπος να ακούγεται η φωνή μου. Τόσο η δική μου όσο και των χιλιάδων άλλων συντρόφων, ενταγμένων και ανένταχτων που,  είτε παραμένουν στο σχήμα για συναισθηματικούς λόγους, είτε έχουν φροντίσει να τούς απομακρύνουν οι κομματικοί τυφλοπόντικες.

 Μοναδικός τρόπος να γίνει κάτι τέτοιο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να φύγει απο τα χέρια των καρεκλοκένταυρων που χρόνια ταλανίζουν και κρατούν το χώρο της Αριστεράς διασπασμένο με  ίντριγκες, βυζαντινισμούς και ότι άλλο έχουν καταφέρει να αφομοιώσουν από την Σταλινική ή την Αστική πολιτική παράδοση. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να περάσει στα  χέρια αυτών που τον κρατούν ζωντανό μέχρι σήμερα. Στα χέρια των μελών του. Εδω και τώρα πρέπει να ανοιχτεί μητρώο μελών στο οποίο να εγγράφονται όσοι σύντροφοι τo επιθυμούν και το δηλώνουν. Τα μέλη θα εκλέξουν αντιπροσώπους για ιδρυτικό συνέδριο ενός ενιαίου πολυτασικού φορέα με ανοικτές πολιτικές διαδικασίες. Κυρίαρχα όργανα θα είναι οι γενικές συνελεύσεις του φορέα. Ο οποίος θα λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια ως προς τις οικονομικές και πολιτικές του δραστηριότητες. Οι αντιπρόσωποι του θα είναι ανακλητοί και θα έχουν όριο στις θητείες τους. Οι αποφάσεις του θα λαμβάνονται με τον απλούστερο αναλογικό τρόπο του 50+1.

 Παντελής Καβύρης

 Τέως μέλος του τριμελούς

 συντονιστικού οργάνου του

 ΣΥΡΙΖΑ Χίου.

Υ.Γ Επειδή κάτι πέρασε στα «ψιλά». Το μέχρι προχθέςτριμελές συντονιστικό έχειγίνει πλέον μονομελές. Για όσους δεν το κατάλαβαν, στην προχθεσινή συνέλευση παραιτήθηκε και ο σ. Στυλιανόπουλος!

Σχόλια
 1. Ο/Η NM λέει:

  Ρε σύντροφοι. Αυτοί οι ¨εκπρόσωποι» που παίρνουν σβάρνα τις Συνελεύσεις και «εισηγούνται», ποιος τους ορίζει? ποιόν εκπροσωπούν? ποιο ταμείο πληρώνει ?
  Ποτέ δεν το κατάλαβα αυτό.
  Μπορείτε να μου το εξηγήσετε σας παρακαλώ?
  -Δεκτά και τα link που παραπέμπουν σε Βυζαντινά Χρυσόβουλα.
  Μήπως με παίρνει να πάω κι εγώ σε καμιά συνέλευση να «εισηγηθώ» λιγουλάκι ?

 2. Ο/Η xesvouros λέει:

  Παντελή ονόματα, να ξεστραβωθούμε…
  πολύ καλή η κίνησή σου, έπρεπε να τους τα είχες βροντήξει και να τους είχες καταγγείλει εδώ και καιρό.

 3. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  απο ότι καταλαβαίνω σύντροφε ήταν εκπρόσωποι των 2 κειμένων της γραμματείας δηλαδή ένα του ΣΥΝ και το άλλο των συνιστωσών (Μπανιά-Σαπουνά). Πρακτικά δηλαδή κάποιος απο τα στελέχη του ΣΥΝ, και κάποιος απο ΑΚΟΑ, Κόκκινο, Ρόζα, ΚΟΕ, Ενεργοί Πολίτες, Οικοσοσιαλιστές, ΚΕΔΑ, Ξεκίνημα, ΔΕΑ (το ΔΙΚΚΗ είχε δικό του κείμενο, αλλά δεν μετράει φαίνεται δεν ξέρω!)…Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί αφού τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν ανάγνωση, έπρεπε να πάνε και «εισηγητές» σε κάθε τοπική ή νομαρχιακή! Το άλλο πιο σοβαρό ερώτημα είναι οτι υπήρχαν και τα κείμενα των 200 και της ΠΑΣΑ που δεν στάλθηκαν στις τοπικές! Οπότε η γραμματεία τι εκπροσωπεί; Όχι τον όλο Σύριζα, αλλά μόνον τους μηχανισμούς των συνιστωσών! Κι αυτοί οι μηχανισμοί στέλνουν και τους «εισηγητές» στις τοπικές, λές και οι τοπικές χρειάζονται τα φώτα τους και την καθοδήγησή τους! Λές και στις τοπικές είναι αγράμματοι και δεν ξέρουν να διαβάζουν ή είναι διανοητικά καθυστερημένοι και δεν ξέρουν να αποφασίζουν!

 4. Ο/Η Θεοδώρου Σωτήρης λέει:

  ΤΑ ΜΕΛΗ ΟΜΩΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ ΘΕΛΌΥΝ ΕΝΙΑΙΟ ΠΟΛΥΤΑΣΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΣΥΡΙΖΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ Κ ΓΡΑΦΕΙΑ.ΠΑΝΤΕΛΗ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΟΥ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ .ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΑ ΞΑΝΑΥΠΑΡΞΕΙ.ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΩ ΘΕΛΩ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s