Απόφαση Ολομέλειας ΣΥΡΙΖΑ Υμηττού

Posted: 29/11/2009 by Ioannis Kyriakakis in Αποφάσεις Συνελεύσεων
Ετικέτες:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΥΜΗΤΤΟΥ  

 1. Είναι  κοινά αποδεκτό ότι στο διάστημα που ακολούθησε την 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ανάλογη των προσδοκιών του κόσμου μας και του κλίματος που είχε αναπτυχθεί στη Συνδιάσκεψη, με βασικό πρόβλημα ότι εν πολλοίς ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε μια υπόθεση κορυφών.  Ωστόσο, δεν χωράει αμφιβολία ότι στο διάστημα μετά τις Ευρωεκλογές η κατάσταση  χειροτέρεψε δραματικά. Τότε πια μπορούμε να μιλάμε για μια εικόνα απωθητική για τους ψηφοφόρους και τους αγωνιστές της Αριστεράς που έχουν εμπνευστεί από το ενωτικό αυτό εγχείρημα. Άναυδοι οι αριστεροί πολίτες παρακολουθούσαν μια διαμάχη, χωρίς πολλές φορές εμφανές πολιτικό επίδικο, που έλαβε εκφυλιστικές διαστάσεις. Με προσωπικές στρατηγικές, με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς εναντίον προσώπων και κομμάτων, χωρίς στοιχειώδες αίσθημα ευθύνης. Όλα αυτά σχεδόν ακύρωναν την πολύ σημαντική δράση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη βουλή και τα κινήματα το προηγούμενο διάστημα και τον έφεραν στα πρόθυρα της διάλυσης.
 2. Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου 2009 αποτελεί ένα «ανέλπιστα» καλό αποτέλεσμα αν λάβουμε υπόψη μας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δόθηκε η εκλογική μάχη και την εσωτερική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ. Το αποτέλεσμα αυτό δεν ήρθε αυτόματα.

 

 • Οφείλεται κυρίως στον κόσμο της Αριστεράς στα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που έκαναν δική τους υπόθεση την ισχυρή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή και τους αγώνες.
 • Οφείλεται στην κινηματική δράση και αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ το διάστημα από τις βουλευτικές εκλογές του 2007 μέχρι τις Ευρωεκλογές που δεν σκιάστηκε πλήρως από απαράδεκτες συμπεριφορές του καλοκαιριού. Φαίνεται ότι ο κόσμος δεν ξέχασε τον «άλλο» καλό ΣΥΡΙΖΑ.
 • Οφείλεται στη σωστή και αποτελεσματική προεκλογική εκστρατεία που έδωσε βάρος στις προγραμματικές μας προτάσεις και την αποκάλυψη των συγκλίσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και εκφράστηκε με πειστικό τρόπο από τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
 • Οφείλεται στη σύνδεση μας με τα ευρωπαϊκά ρεύματα της αριστεράς και ιδιαίτερα το Die Linke της Γερμανίας και το Bloco της Αριστεράς στην Πορτογαλία.  
 1. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει το επόμενο διάστημα, με βάση τις προγραμματικές του επεξεργασίες να κινηθεί στην κατεύθυνση της αριστερής αντιπολίτευσης τόσο στη βουλή όσο και στους κοινωνικούς αγώνες. Δεν τρέφουμε αυταπάτες για την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη Ν.Δ. να επιστρέψει. Με τη δράση μας στο μαζικό κίνημα και τη βουλή πρέπει να μεταμορφώνουμε τις προσδοκίες αρχικά και την απογοήτευση αργότερα του κόσμου σε διεκδίκηση. Με τις προτάσεις μας να δίνουμε αριστερή διέξοδο στα προβλήματα σε ευθεία αντίθεση με το δικομματικό σκηνικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σταθεί στο πλευρό της «ξεχασμένης» κοινωνίας, στο πλευρό του κόσμου της εργασίας,  των ανέργων, των φτωχών, των νέων, των γυναικών, των μεταναστών, των χωρίς φωνή. Η πολιτική μας πρέπει να γίνει πιο ταξική. Η Αριστερά πρέπει να έχει οργανική σχέση με τα φτωχά λαϊκά στρώματα να έχει ισχυρή κοινωνική γείωση Αν έτσι πολιτευτούμε ο κόσμος θα μας ξαναδώσει την ευκαιρία να αναδειχθούμε σε βασική δύναμη ανατροπής του πολιτικού σκηνικού.
 2. Για να υπηρετήσει τους παραπάνω στόχους ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει την ανάλογη δομή που να εξασφαλίζει αποτελεσματικότητα, δημοκρατία και ισοτιμία ανάμεσα στα μέλη του και ταυτόχρονα σεβασμό στις υπάρχουσες κομματικές δομές των συνιστωσών του.

Σκοπός  της οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι η προσπάθεια να ανταποκριθούμε σε μια διάθεση  στράτευσης (ή επαναστράτευσης) σε αριστερό σχήμα που  όμοιά της έχουμε να δούμε από τη μεταπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κατάλληλο σχήμα να υποδεχθεί όλον αυτό τον κόσμο.

 1. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε σαν εκλογική συνεργασία, εξελίχθηκε σε μια πιο μόνιμη πολιτική συνεργασία κομμάτων οργανώσεων και ανένταχτων ανθρώπων της Αριστεράς. Η κοινή δράση και οι πολιτικές και εκλογικές μάχες που έχουμε δώσει έχουν δράσει οσμωτικά στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν όμως σοβαρές διαφορές στρατηγικής και τακτικής που δεν επιτρέπουν την ενοποίηση σε ένα πολιτικό κόμμα. Όμως μπορούμε να κάνουμε ένα σοβαρό βήμα μπροστά. Από το ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών (κυρίως στην κορυφή) να περάσουμε στο ΣΥΡΙΖΑ των μελών και των συνιστωσών. Από τα διορισμένα, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες όργανα να περάσουμε σε εκλεγμένα με μεγαλύτερη νομιμοποίηση όργανα.
 2. Έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα πολλά σχέδια οργανωτικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλά έχουν επικαλυπτόμενες ή με μικρές διαφορές προτάσεις που επιτρέπουν νηφάλια συντροφική συζήτηση χωρίς πολεμικούς τόνους. Με το σχέδιο που τελικά θα επιλέξουμε πρέπει να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική λειτουργία (να δίνουμε την εικόνα πολιτικής παράταξης που αποφασίζει και δρα ενιαία). Να εξασφαλίζεται η πλουραλιστική εκπροσώπηση των συνιστωσών ιδιαίτερα στα κεντρικά όργανα. Να εξασφαλίζεται η ισοτιμία των μελών και η μεγαλύτερη δυνατή δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων. Να επιτρέπει τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ με συνιστώσες και άτομα όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
 3. Βασικές αρχές της λειτουργίας μας πρέπει να είναι :
 • Συζήτηση και επικαιροποίηση της πολιτικής συμφωνίας πάνω στην οποία στηρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μέλη συνιστώσες και φυσικά πρόσωπα
 • Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι όποιος συμφωνεί με τις αρχές και την πολιτική του και θέλει να συμμετέχει στις δραστηριότητές του.
 • Βασικό κύτταρο της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι Τοπικές Επιτροπές που συγκροτούνται σε τοπικό ή κλαδικό επίπεδο (όποιος επιθυμεί μπορεί να συμμετέχει ταυτόχρονα σε θεματικές επιτροπές).
 • Οι αποφάσεις παίρνονται σε όλα τα επίπεδα από τα παρόντα μέλη με προσπάθεια συναίνεσης ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων.
 • Για την εκλογή της κεντρικής γραμματείας, πρέπει να υπάρχουν ποσοστώσεις σε τέτοιο βαθμό που να εξασφαλίζεται η εκπροσώπηση όλων των συνιστωσών.
 • Πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για τα κριτήρια που πρέπει να πληροί μια ομάδα μελών για να αναγνωριστεί σαν συνιστώσα.
 • Να ιδρυθεί γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
 • Ένα ποσοστό από την κρατική επιχορήγηση και τις αμοιβές των εκλεγμένων (βουλευτών, ευρωβουλευτών, δημάρχων …) πηγαίνει στο κεντρικό ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα μοιράζονται οι συνιστώσες.

Πιστεύουμε  ότι τα πολιτικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να λυθούν με οργανωτικά μέτρα. Τα προβλήματα διγλωσσίας, παραγοντισμού αγνόησης αποφάσεων είναι θέμα πολιτικής συζήτησης ηθικής τάξης και συνείδησης. Δεν έχουμε την αυταπάτη ότι θα ξεπεραστούν με αυστηρούς κανόνες. Χρειάζονται όμως καθαροί κανόνες με τους οποίους θα συζητάμε θα αποφασίζουμε, θα συμφωνούμε ή θα διαφωνούμε. 

Υμηττός23/11/2009

 

Σχόλια
 1. Ο/Η Μπάμπης Αλ λέει:

  Στο κείμενο που σας στάλθηκε δεν υπήρχε αστερίσκος. Δεν ζητήθηκε να μπει από κανέναν στις τρεις διαδοχικές ολομέλειες του ΣΥΡΙΖΑ Υμηττού.
  Παρακαλώ λοιπόν να αποκαταστήσετε το κείμενο.
  Οποιοδήποτε σχόλιο ή ένσταση πρέπει να είναι ξεχωριστό χωρίς να δίνει την εντύπωση ότι περιλαμβάνεται στο κείμενο.. Νομίζω είναι θέμα δεοντολογίας.

  Για την ουσία τώρα αυτών που λέει η σ. Φωτίδου (που προφανώς σχολίασε το κείμενο πριν δημοσιευτεί. Ωραία άποψη για τη δημοκρατία.)
  Έγινε προσπάθια να βγει ένα συνθετικό κείμενο που να εκφράζει το ΣΥΡΙΖΑ Υμηττού. Από την πρώτη ολομέλεια όλοι ,εκτός της σ. Φωτίδου είχαν συμφωνήσει με το αρχικό κείμενο που παρουσιάστηκε σαν βάση συζήτησης. Δεν ήταν όλοι αυτοί μέλη του ΣΥΝ. Παρόλα αυτά μπήκαμε σε μια εξαντλητική συζήτηση προτάσεων.
  Η ίδια η σ. Φωτίδου με παρότρυνε να δημοσιεύσουμε το κείμενο αντιλαμβανόμενη ότι μόνο αυτή διαφωνεί.
  Παρόλα αυτά θεωρήσαμε σωστό να προχωρήσουμε σε τρίτη ολομέλεια όπου το αρχικόκείμενο υπέστη πολλές τροποποιήσεις (μερικές κατά πλειοψηφία όπως αυτή για τα μέλη) και φύγαμε με την εντύπωση ότι βγαίνει ένα κείμενο που απηχεί τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ Υμηττού.
  Εκ των υστέρων η σ.Φωτίδου διαμαρτυρήθηκε σε μένα που είχα αναλάβει να διαμορφώσω το τελικό κείμενο ότι δεν συμπεριλήφθηκαν οι απόψεις της.
  Της ζήτησα να γράψει ένα κείμενο με τις απόψεις της και να επισυναφθεί.
  Αντ’αυτού εισπράτουμε τα παραπάνω.
  Να το εκλάβω σαν εκδήλωση νομιμοφροσύνης προς την πάσα ;

  Υ.Γ.
  Τα συκοφαντικά για το ΣΥΝ πρέπει οπωσδήποτε να διανθίζουν κάθε συζήτηση από δω και πέρα ;

  Μπάμπης Αλεξάτος
  μέλος ΣΥΡΙΖΑ Υμηττού

  • Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

   «Να το εκλάβω σαν εκδήλωση νομιμοφροσύνης προς την πάσα ;»

   Χα! χα! σύντροφε έχεις χιούμορ! εγώ έβαλα τον αστερίσκο…το μόνο που γνώριζα ήταν οτι είχε μειοψηφήσει η σ. Φωτίδου, δεν ήξερα λεπτομέρειες! Επειδή όμως όπως ίσως θα γνωρίζεις σε άλλες τοπικές και νομαρχιακές Σύριζα (ή δεν το γνωρίζεις;) γραμματείς και φαρισαίοι του ΣΥΝ έβαζαν βέτο να μην βγούν καθόλου αποφάσεις (δες εδώ τι έγινε στη Χίο, έχω ακούσει και για Ζωγράφου, Μαρούσι και αλλού) ήμουν αρκετά τσαντισμένος με αυτό, και ίσως αδίκησα την δική σας οργάνωση. Πάντως εγώ έβαλα τον αστερίσκο, όχι η Φωτίδου. Άρα τις νομιμοφροσύνες να τις ψάξεις εκεί που πραγματικά υπάρχουν κι έχουν και νόημα…

   «Τα συκοφαντικά για το ΣΥΝ πρέπει οπωσδήποτε να διανθίζουν κάθε συζήτηση από δω και πέρα» Το άν αυτό που κάνει η ηγετική ομάδα ΣΥΝ να εμποδίζει με κάθε μέσο να παίρνονται αποφάσεις, όπου οι αποφάσεις δεν την ευνοούν, είναι ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ ή ΑΛΗΘΕΙΑ, ΆΣΕ ΝΑ ΤΟ ΚΡΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΠΟΥ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ. Αν πάντως είναι αλήθεια, ελπίζω να συμφωνείς οτι πρόκειται για αντιδημοκρατική εκτροπή. Άρα τα «συκοφαντικά» για το ΣΥΝ ελέγχονται για το άν είναι όντως συκοφαντικά…

   νάσαι καλά
   γιάννης κυριακάκης

 2. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Μετά από την παρέμβαση του σ. Αλεξάτου, ο αστερίσκος μεταφέρεται στο παρόν σχόλιο:

  * (στην απόφαση διαφώνησε η σ. Δήμητρα Φωτίδου, αλλά δεν έθεσε βέτο για να μην βγεί όπως έκαναν άλλοι σ. προερχόμενοι απο τους μηχανισμούς του ΣΥΝ, σε άλλες τοπικές και Νομαρχιακές, παρόλο που διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν συμπεριλαμβανόταν και η άποψη της μειοψηφίας στην απόφαση…τα συμπεράσματα για την επιλεκτική εφαρμογή της «ομοφωνίας» απο τους μηχανισμούς του ΣΥΝ, δικά σας)

  Σε αυτό το blog θα δημοσιεύονται πάντα αποφάσεις ΓΣ ΣΥΡΙΖΑ καθώς και οι τυχόν μειοψηφικές απόψεις ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ τους εφ’ όσον το ζητήσουν

 3. Ο/Η Δήμητρα Φωτίδου λέει:

  σ. Μπάμπη,
  Έγιναν τρεις συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ Υμηττού .
  Στην πρώτη συνέλευση δεν πρόλαβαν να τοποθετηθούν όλοι οι σύντροφοι και δεν είχαν κυκλοφορήσει –μελετηθεί όλες οι προτάσεις .Σ’ αυτή σας έφερα το Wiki της ΠΑΣΑς. Έκανα πρόταση να συνεχίσουμε την επόμενη Δευτέρα με τοποθετήσεις. Μετά την πρώτη συνέλευση μας παρουσίασες αυτό το κείμενο λέγοντας πως ανέλαβες να συνθέσεις τις τοποθετήσεις των συντρόφων. ΠΡΟΣΕΞΕ! Το παρουσίασες στην δεύτερη συνέλευση που ήταν για να συνεχιστούν οι τοποθετήσεις αφού θα είχαμε μελετήσει και τα κείμενα από συνιστώσες και πρωτοβουλίες. Ποιος σου ανέθεσε και πως ανέλαβες να συνθέσεις απόψεις τη στιγμή που η δεύτερη συνέλευση ήταν για να συνεχιστούν οι τοποθετήσεις? ΑΥΤΟ για τη δημοκρατία που με κατηγορείς. Για μένα το κείμενο που έφερες ήταν ένα κείμενο που διαφωνούσα τόσο με το πνεύμα του όσο και με τα επιμέρους σημεία του. Πρότεινα να το βάλουμε σε ηλεκτρονική διαβούλευση μεταξύ μας και έστειλα διορθώσεις στα σημεία που διαφωνούσα. Παράλληλα ερχόταν μηνύματα συμφωνίας με το κείμενο από άλλους συντρόφους. Έτσι λοιπόν σου τηλεφώνησα και σου πρότεινα να σηκώσεις το κείμενο στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ Υμηττού με την σημείωση ότι υπάρχει μειοψηφούσα άποψη και τα σημεία διαφωνίας. Μου απάντησες πως και άλλος σύντροφος είχε θέμα με το κείμενο και να πάμε και σε τρίτη συνέλευση όπου θα εκλέξουμε αντιπροσώπους για την ΠΣ όπως και έγινε. Στην τρίτη συνέλευση έγινε πάλι άλλος γύρος τοποθετήσεων υπήρχαν διαφωνίες και άλλων συντρόφων σε σημεία και δεν κατάλαβα τελικά αν τελικά όλοι καλύφθηκαν και μόνο εγώ διαφωνούσα. Και στο τέλος εκλέξαμε αντιπροσώπους για την ΠΣ για να κάνουν άραγε τι εκεί ? Στην αρχή είπαμε ποιος θέλει να πάει. Σήκωσα το χέρι μου, προτάθηκε και ο σ. Γιάννης ανένταχτος .Στη συνέχεια με τον «δημοκρατικό τρόπο» που πρότεινε ο σ. του ΣΥΝ που προήδρευε της συνέλευσης, δηλαδή ένας από κάθε συνιστώσα ΑΚΟΑ. ΔΗΚΚΙ, Συνασπισμός και ένας ανένταχτος ο Γιάννης. Ο σ. Μπάμπης της ΑΚΟΑ είπε παραιτούμαι για να πάει και η άλλη ανένταχτη. Και την κατάσταση έσωσε ο σ. Θανάσης λέγοντας να κάνουμε ψηφοφορία ποιος θέλει να πάνε όσοι δήλωσαν και ποιος όχι. Έτσι πήγαμε και οι πέντε στην ΠΣ. Αυτό όλο το τελευταίο σκηνικό τι ήταν και πώς να το εκλάβω σύντροφε? Στη συνέχεια ενώ περίμενα ένα τελικό κείμενο μας έστειλες αυτή την απόφαση με κοινοποίηση στον Συνασπισμό Αθήνας. Δεν προσπάθησες να συνθέσεις τίποτε από τις δικές μου παρατηρήσεις.
  Αν πραγματικά ήθελες ομοφωνία θα είχαμε σαν απόφαση μόνο τα σημεία στα οποία ομοφωνούσαμε. Γιατί ομοφωνία με το στανιό δεν γίνεται.
  Και για να τελειώνουμε . Προσωπικά με απελευθερώνει η καταγραφή της μειοψηφούσας άποψης. Σέβομαι την πλειοψηφούσα άποψη αρκεί να καταγράφεται και η μειοψηφούσα όποια και αν είναι.
  Δήμητρα Φωτίδου
  Μέλος της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Υμηττού.

 4. Ο/Η Μπάμπης Αλ λέει:

  Από εμένα τέλος.
  Ας διοχετεύσουμε το χρόνο και την ενεργητικότητά μας στην προσπάθεια να ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά και τοπικά στα καθήκοντα της πολιτικής συγκυρίας. Να οργανώσουμε τους Αριστερούς να παρέμβουμε στην κοινωνία και τα κινήματα.
  Έχουμε πολλά να κάνουμε με ανοιχτό μυαλό και μάτια.

  • Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

   Μπάμπη εσύ σε ποιά συνιστώσα ανήκεις αλήθεια;

   • Ο/Η Μπάμπης Αλ λέει:

    Γιάννη έχει σημασία αυτό ;
    Μπορείς να ρωτήσεις τη Δήμητρα.
    Να κρίνεις αυτά που λέω.

 5. Ο/Η Δήμητρα Φωτίδου λέει:

  Και από μένα τέλος.
  Εχουμε πραγματικά πολλά να κάνουμε.Ολοι μαζί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s