Δήλωση με αφορμή την δημοκρατική εκτροπή που σημειώθηκε στο κλείσιμο της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ και τους σ. που έσωσαν την τιμή των συνιστωσών.

Posted: 29/11/2009 by Ioannis Kyriakakis in Παρεμβάσεις
Ετικέτες:

Δήλωση  με αφορμή την δημοκρατική  εκτροπή που σημειώθηκε στο κλείσιμο της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ και  τους σ. που έσωσαν την τιμή των συνιστωσών.

Όπως  είναι γνωστό επανειλημμένα  σ/φοι  και σ/φισσες στη διάρκεια της  συζήτησης, τοπικές συνελεύσεις ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η 4η Ανοικτή Γενική Συνέλευση Γκίνη, είχαν ζητήσει από το προεδρείο : το 50% της Ανοικτής Οργανωτικής Επιτροπής, που θα οργανώσει την επόμενη Συνδιάσκεψη να προταθεί  και να εκλεγεί από το Σώμα. Στο τέλος της Συνδιάσκεψης ζητήθηκε να μπει αυτή η πρόταση στη διαδικασία. Επρόκειτο για πρόταση με ουσιαστικό και συμβολικό περιεχόμενο. Πάρα πολλοί σ/φοι και σ/φισσες σε όλη την Ελλάδα έλπιζαν πως αυτή η Συνδιάσκεψη δεν θα είναι μια ακόμα παρωδία όπου τα πάντα προαποφασίζονται στην αυτοδιόριστη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι θα έπαιρνε έστω και μια απόφαση με ανάταση των χεριών και θα επικύρωνε και την προειλημμένη απόφαση της Συνδιάσκεψης. Εντυπωσιακή ήταν η στάση της ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ, που αρνήθηκε ακόμα κι αυτή τη μικρή συμβολική ενέργεια. Αντιδημοκρατική και σταλινική μεθόδευση ήταν η άρνηση να γίνει ακόμα και 5λεπτη συζήτηση πάνω στο ζήτημα καθώς και το παλαιοκουκουέδικο κλείσιμο των μικροφώνων. Τα δύο μέλη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ  που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή μπροστά στο προεδρείο χρεώνονται προσωπικά αυτή τη φαιδρή πράξη και την κωμικοτραγική λήξη της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης. Την τιμή των συνιστωσών που ανέχτηκαν τις σταλινικές πρακτικές του ηγετικού μηχανισμού του ΣΥΝ και το κλείσιμο των μικροφώνων, έσωσαν οι σ/φοι Μανώλης Γλέζος και Νίκος Γιαννόπουλος. Ο σ.Νίκος Γιαννόπουλος ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς με σημαντική κινηματική – ακτιβιστική προσφορά ανήκει στην ομάδα Ρόζα, η οποία εκπροσωπείται στη Γραμματεία από τους σ. Αλέκο Λύτρα και Αθανασίου Κώστα.

Με την  ευκαιρία θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι ένα ειρωνικό σχόλιο, που γράφτηκε στην ιστοσελίδα του ΕΟΣ κάνοντας κριτική στην πολιτική στάση της Ρόζας, αναφερόμενη και στο θέμα της επιχορήγησης, έβλαψε την κοινή μας προσπάθεια. Βέβαια στον πολιτικό λόγο πάντα υπάρχουν υπερβολές. Όμως αυτές οι υπερβολές πρέπει να αποφεύγονται γιατί εύκολα και δικαίως διογκώνονται. Οι παρακάτω που υπογράφουμε, φέρουμε ευθύνη γιατί γνωρίζουμε χρόνια τους/τις  σ/φους  και σ/φισσες του Δικτύου Κοινωνικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων και δεν φροντίσαμε να λύσουμε την παρεξήγηση.  Θέλουμε επίσης να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς που υπογράφουμε συμμετέχουμε στην ΠΑΣΑ και φέρουμε ευθύνη για τις ανακοινώσεις της ΠΑΣΑς στην ιστοσελίδα της. Ο ΕΟΣ είναι διακριτή συλλογικότητα που σεβόμαστε, αλλά στην οποία δεν συμμετέχουμε.

Το αίτημα της ΠΑΣΑ για οικονομική διαφάνεια  και οικονομικό απολογισμό όλων των  συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει  αναπάντητο.

Βαγγελιώ  Σωτηροπούλου,  Οικονομίδης Δημήτρης, Παπουλής Κώστας, Πόλυς  Τακόπουλος.

Σχόλια
 1. Ο/Η Διονύσης λέει:

  Αν έχω καταλάβει καλά η αυτοδιόριστη Γραμματεία συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της. Η μόνη φωνή ευθιξίας που έβαλε το ζήτημα στη συνάντηση του διήμερου, ήταν αυτή του σ. Άλκη Ρήγου, αν πάλι κατάλαβα καλά. Άλλοι, ΟΛΟΙ οι άλλοι εκπρόσωποί της άφησαν το θέμα αυτό να πέσει.
  Ελπίζω η ΠΑΣΑ να μην καταστεί η 12η συνιστώσα στην Γραμματεία. Αν πάλι συμβεί κάτι τέτοιο, ελπίζω δημόσια να ανταποκριθεί στην διαφάνεια που επιζητά για και από όλους τους άλλους, δίνοντας και στους άλλους το καλό παράδειγμα, έστω και αν θα έχει κάνει μια κακή επιλογή.
  Όσο για το κοινό της προσπάθειας, ίσως θα έπρεπε να συζητηθεί σε κάποια συνάντηση όσων συμβάλλαν στην ενίσχυση της προσπάθειας να ακουστεί η φωνή της ΠΑΣΑΣ. Αν πράγματι ήταν κοινή από την αρχή της, ίσως έπρεπε να συνσυνταχθούν πριν από την ανάληψη της πρωτοβουλίας του ενός ή του άλλου, ή έστω έπρεπε να το αποφασίσουν κάπως οι συνελεύσεις τους. Κανένας δεν είναι αλάθητος, αλλά τα περί άμεσης δημοκρατίας έχουν και κάποιες απαιτήσεις.
  Τέλος, δεν γίνεται πολύ κατανοητό το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από υπερβολές σε κάποιο άλλο -άσχετο μάλιστα από την ιστοσελίδα της ΠΑΣΑΣ- για την παραπάνω δήλωση. Θα υπάρξουν κι άλλες δηλώσεις για τυχόν υπερβολές ή θεωρούμενες υπερβολές και σε άλλες ιστοσελίδες ή στην προαναφερόμενη της ΕΟΣ; Αν καταλάβει κανείς το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, αναφέροντας συγκεκριμένα το βλαπτικό σχόλιο ή σχόλια, μήπως θα πρέπει να μαζευτούν και άλλων συντρόφων υπογραφές κάτω από αυτή τη δήλωση; Αν και η λέξη δήλωση, ηχεί άσχημα στα αυτιά ενός κόσμου.
  Καλή συνέχεια σύντροφοι.

  • Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

   σύντροφε η πασα δεν πρόκειται να γίνει ποτέ συνιστώσα…αυτό το έχουμε δηλώσει εξαρχής και δεν αλλάζει. Είμαστε κατά της λειτουργίας συνιστωσών στον Σύριζα, όπως αυτές λειτουργούν σήμερα, και είμαστε και κατά της ύπαρξης της γραμματείας όπως αυτή λειτουργεί σήμερα. Υπάρχουν σαφή κείμενα μας που τα θέτουν ξεκάθαρα όλα αυτά. Επίσης ποτέ η πασα δεν επιτέθηκε σε πρόσωπα ή σε συνιστώσες. Αντιπαλεύουμε τις λογικές των μηχανισμών και της γραφειοκρατίας και τίποτα άλλο. Προσπαθούμε να το κάνουμε με όσο πιο σωστό και συντροφικό τρόπο γίνεται, δεν είμαστε αλάθητοι, αλλά δεν είμαστε και υπεύθυνοι για τα λάθη άλλων.

 2. Ο/Η geros λέει:

  Κοινή προσπάθεια θεωρείται ο ΣΥΡΙΖΑ.Απο εκεί και πέρα ειναι φανερό οτι Η ΠΑΣΑ παλεύει σχετικά μόνη της την υπόθεση της άμεσης Δημοκρατίας.Στον σταλινισμό των δύο μελών της ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ δεν μας υποστήριξε σχεδόν κανείς. Το να θέσουμε στο σώμα την εκλογή οργανωτικής επιτροπής ηταν απόφαση της Γ.Σ. του Γκίνη. Στην συνδιάσκεψη μαζευτήκαμε δύο φορές και συσκεφτήκαμε πότε να την καταθέσουμε. Δεν πήραμε καμία προσωπική πρωτοβουλία, πέρα από τις προσωπικές μας ομιλίες που ανακλούν προσωπικές απόψεις. Γράψαμε δήλωση γιατί το κείμενο αφορούσε εμάς και δεν κρύβει καμία διάθεση υπερβολής.Η Δήλωση δεν αφορά τα σχετιζόμενα με την ιστοσελίδα του ΕΟΣ αλλά για τον σταλινισμό που διαδραματίστηκε. Αναφερόμαστε παλι εμείς οι 4 για τον ΕΟΣ γιατι διατηρούμε φιλικές σχέσεις και πολιτικά συνεργαζόμαστε, οπως συνεργαζόμαστε η εχουμε συνεργαστεί και έχουμε φιλικές σχέσεις με το δίκτυο,που ορισμένα μέλη του βρίσκονται στην Ροζα. Υπάρχει μια σχέση χιαστί που στο κέντρο βρεθήκαμε εμέις. Αν σε βόηθησα να καταλάβεις εχει καλώς. Παρεπιμπτόντως και ευκαιρία δωθείσης, έγινε μία διευκρίνηση για μια κατάσταση που καλώς η κακώς μας ζητήσανε και με υπερβολικό τρόπο να πάρουμε θέση. Οσον αφορά την γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σύντροφε στην συνδιάσκεψη την χαρακτηρίσαμε γκαρσονιέρα με την εννοια του κλειστού της χαρακτήρα. Ο τρόπος που οδηγήθηκε στην απόφαση, χωρίς να ενημερώσει κανείς το σώμα, εστω για την ιδιαίτερη θεση που εχει κάθε συνιστώσα, με το να μοιράζει εσκεμένα άλλα κείμενα και άλλα να διαβάζει ο Νταβανέλος, αναλαμβάνω την προσωπική ευθύνη να την χαρακτηρίσω γκαρσονιέρα και με την μεταφορική εννοια του όρου. Αν θέλαμε ΄να μπούμε στην γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειαζόταν να κάνουμε την ΠΑΣΑ. Φτειάχναμε οχι μία, αλλά 3 η και 4 συνιστώσες και παίρναμε την τιμητική ιδιότητα του μέλους της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ…..

 3. Ο/Η Διονύσης λέει:

  geros :Κοινή προσπάθεια θεωρείται ο ΣΥΡΙΖΑ.Απο εκεί και πέρα ειναι φανερό οτι Η ΠΑΣΑ παλεύει σχετικά μόνη της την υπόθεση της άμεσης Δημοκρατίας.Στον σταλινισμό των δύο μελών της ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ δεν μας υποστήριξε σχεδόν κανείς. Το να θέσουμε στο σώμα την εκλογή οργανωτικής επιτροπής ηταν απόφαση της Γ.Σ. του Γκίνη. Στην συνδιάσκεψη μαζευτήκαμε δύο φορές και συσκεφτήκαμε πότε να την καταθέσουμε. Δεν πήραμε καμία προσωπική πρωτοβουλία, πέρα από τις προσωπικές μας ομιλίες που ανακλούν προσωπικές απόψεις. Γράψαμε δήλωση γιατί το κείμενο αφορούσε εμάς και δεν κρύβει καμία διάθεση υπερβολής.Η Δήλωση δεν αφορά τα σχετιζόμενα με την ιστοσελίδα του ΕΟΣ αλλά για τον σταλινισμό που διαδραματίστηκε. Αναφερόμαστε παλι εμείς οι 4 για τον ΕΟΣ γιατι διατηρούμε φιλικές σχέσεις και πολιτικά συνεργαζόμαστε, οπως συνεργαζόμαστε η εχουμε συνεργαστεί και έχουμε φιλικές σχέσεις με το δίκτυο,που ορισμένα μέλη του βρίσκονται στην Ροζα. Υπάρχει μια σχέση χιαστί που στο κέντρο βρεθήκαμε εμέις. Αν σε βόηθησα να καταλάβεις εχει καλώς. Παρεπιμπτόντως και ευκαιρία δωθείσης, έγινε μία διευκρίνηση για μια κατάσταση που καλώς η κακώς μας ζητήσανε και με υπερβολικό τρόπο να πάρουμε θέση. Οσον αφορά την γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σύντροφε στην συνδιάσκεψη την χαρακτηρίσαμε γκαρσονιέρα με την εννοια του κλειστού της χαρακτήρα. Ο τρόπος που οδηγήθηκε στην απόφαση, χωρίς να ενημερώσει κανείς το σώμα, εστω για την ιδιαίτερη θεση που εχει κάθε συνιστώσα, με το να μοιράζει εσκεμένα άλλα κείμενα και άλλα να διαβάζει ο Νταβανέλος, αναλαμβάνω την προσωπική ευθύνη να την χαρακτηρίσω γκαρσονιέρα και με την μεταφορική εννοια του όρου. Αν θέλαμε ΄να μπούμε στην γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειαζόταν να κάνουμε την ΠΑΣΑ. Φτειάχναμε οχι μία, αλλά 3 η και 4 συνιστώσες και παίρναμε την τιμητική ιδιότητα του μέλους της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ…..

  Νομίζω πως δεν εκφράστηκα καλά και έτσι δεν έγινε κατανοητό από τον σ. Γέρο αυτό που έγραψα. Αν και ξαναδιαβάζοντάς το δεν είμαι πολύ σίγουρος για αυτό. Δεν ξέρω αν έχει νόημα αλλά θα προσπαθήσω άλλη μία φορά.
  1. «Κοινή προσπάθεια θεωρείται ο ΣΥΡΙΖΑ». Ως εκεί το καταλαβαίνω. Είχα την εντύπωση πως και η ΕΟΣ συμμετείχε σε αυτή την κοινή προσπάθεια, και μάλιστα με ταυτόσημες θέσεις της ΠΑΣΑ-ς, στην οποία νομίζω συμμετείχε, προωθώντας μάλιστα την συγκέντρωση υπογραφών για την προσπάθεια αυτή, σε αντιδιαστολή με κάποιες άλλες πρωτοβουλίες. Να παραδεχτώ πως η αναφορά στην Δήλωση περί «κοινής προσπάθειας» με οδήγησε να θεωρήσω πως είχε βρεθεί κάποιος κοινός τόπος με την πρωτοβουλία των συνιστωσών των 200-900, στο τι και πως προωθείται η υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ. Που βέβαια αυτό δεν είναι μεμπτό. Για αυτό είπα πως θα έπρεπε να συνσυνταχθούν. Η ένσταση ήταν στο αν αυτό προήλθε μέσα από τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες των δύο ή της μιας των συνελεύσεων ή όχι. Το αλάθητο που έγραψα, αναφερόταν σε ενδεχόμενη λάθος εκτίμηση των πραγμάτων στις συναντήσεις του Γκίνη, πράγμα που δεν θα είχε πρόβλημα, αν αυτό διορθωνόταν μέσα από μια άλλη συνέλευση.
  2. Δεν αναφέρθηκα καθόλου στο ζήτημα των τοποθετήσεων στο διήμερο, οι οποίες πράγματι εκφράσαν τις απόψεις που είχαν αναπτυχθεί στις συναντήσεις του Γκίνη.
  3. Στην πρόταση να εκλεγεί η οργανωτική επιτροπή ή τμήμα της από το σώμα του ΣΕΦ, σε αντίθεση με τις αποφάσεις της γκαρσονιέρας όπως λες, εκφράστηκε έμπρακτα η διάθεση κάποιων ιστορικών στελεχών όπως λες, κατοίκων της γκαρσονιέρας, να αντιταχθούν στην κνίτικη αντιμετώπιση των πραγμάτων, για να μη καταστούν συνυπεύθυνοι σε μια τέτοια εκτροπή. Στην ουσία της πρότασης, παραπέμψαν σε ψηφοφορία σε μια άλλη αίθουσα!!! των ενδιαφερομένων ή στην συνδικαλιστικού τύπου διαπίστωση πως η πλειοψηφία!! του σώματος ήταν εμφανώς
  κατά της πρότασης, αλλά έπρεπε να τοποθετηθούν οι προτείνοντες. Και φυσικά κουβέντα για την -μεταφορικά ή όχι- γκαρσονιέρα και την συγκατοίκησή τους, κάνοντας πως δεν κατάλαβαν την αναφορά του Ρήγου σε προηγούμενη φάση. Αυτά τουλάχιστον πρόλαβα να δω εγώ. Κάθε διόρθωση ως προς το τι συνέβη είναι δεκτή. Η εκτίμηση φυσικά μπορεί να συμπίπτει ή να διαφέρει.
  4. Τέλος «γράψαμε δήλωση γιατί το κείμενο αφορούσε εμάς». Σε ποιό κείμενο αναφέρεσαι; «Η Δήλωση δεν αφορά τα σχετιζόμενα με την ιστοσελίδα του ΕΟΣ αλλά για τον σταλινισμό που διαδραματίστηκε¨. Όποιος κατάλαβε κάτι ας το εξηγήσει καλύτερα, και για αυτούς που δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Τι διαδραματίστηκε, πού και πότε; «Έγινε μια διευκρίνηση για μια κατάσταση που καλώς ή κακώς μας ζητήσανε με υπερβολικό τρόπο να πάρουμε θέση». Καταλαβαίνω πως οι χιαστί σχέσεις έχουν κάποιο πρόβλημα και δεν είναι δυνατό να γίνει άλλη κρίση, καλώς ή κακώς. Ιδιαίτερα όταν ειναι πιεστικές.
  Κατά τη γνώμη μου πάντως δεν χρειάζονται «παρεμπιπτόντως» Δηλώσεις που αδυνατίζουν ένα κείμενο που θέλει να βάλει ουσιαστικές θέσεις ενός άλλου τρόπου και μιας άλλης αντίληψης λειτουργίας ενός πολιτικού οργανισμού, μορφώματος, κόμματος κλπ.
  Για τον σ. Κυριακάκη, νομίζω πως είναι κατανοητό πως η άποψή μου δεν είναι για μια άλλη συνιστώσα που θα έχει όλα τα δικαιώματα και τα οφελήματα των συνιστωσών που επιπλέον θα «αφήνουν να παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα διαφάνειας».

 4. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  H δημοκρατική εκτροπή που παρατηρήθηκε με την λήξη του Συνεδρίου, κρύβεται πίσω από την φράση του σ. Νταβανέλου κατά την εκφώνηση της «απόφασης»

  Είπε επί ακριβώς:
  «…προτείνουμε να κλείσει η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με την ακόλουθη απόφαση…»

  Το ποιός είναι αυτός που προτείνει, είναι προφανώς η Γραμματεία.
  Ο αποδέκτης της πρότασης είναι προφανώς η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

  Σε κανένα όμως δεν δόθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθεί επί της αποδοχής ή όχι αυτής της πρότασης της Γραμματείας, παρά το γεγονός ότι σ. από την ΠΑΣΑ έκαναν μια τελευταία προσπάθεια παρέμβασης να υπάρχει έστω και συμβολική δια βοής απόφαση.

  Αυτό είναι εκτροπή. Επιπρόσθετα με την διαδικασία που ακολουθήθηκε, η Γραμματεία αγνόησε και δεν δικαιολόγησε το γιατί γραπτές προτάσεις που κατατέθηκαν στο Προεδρείο με άλλλες απόψεις είτε από συλλογικότητες όπως η ΠΑΣΑ είτε ψηφισμένες από τις ΓΣ οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

  Πέρα από αυτό, είναι αναμφισβήτητο ότι η Γραμματεία δεν έκανε τίποτα για να απαντήσει στον θυμό που εκφράστηκε από πάρα πολλούς ομιλητές για ανάλογες πρακτικές στο παρελθόν. Ο θυμός παραμένει και ελπίζω να πάρει την δημιουργική του έκφραση χτίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών από τα κάτω, με ψηφοφορίες που τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουν στις τοπικές ή κλαδικές οργανώσεις τους.

  Κάθε τέτοια ψήφο, και ανεξάρτητα από την άποψη που θα στηρίζει, θεωρώ ότι είναι απάντηση σε ότι έγινε στο κλείσιμο της ΠΣ και βήμα χτισίματος της Αριστεράς που ονειρευόμαστε

 5. Ο/Η Geros λέει:

  Διονύση έχεις δίκιο, μπλέξαμε δύο πράγματα,στο ίδιο σχόλιο.Οποιοσδήποτε κοινός τόπος με οποιονδήποτε, μπορεί να γίνει μόνο ανοικτά και μέσα απότην καθαρή εξήγηση: ΣΥΡΙΖΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ. ΘΑ ΑΚΥΡΩΝΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΑ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΒΡΗΚΑΝ ΚΟΙΝΟ ΤΟΠΟ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ.Ο ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΕ ΤΑ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΛΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ!!! ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ!!!ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ!!!

 6. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  ρε σύντροφε Διονύση, γιατί διυλίζεις τον κώνωπα και καταπίνεις την καμήλα;

  Τα πράγματα είναι απλά: 1. Η Πασα είναι η Πασα κι όχι η ΕΟΣ 2. Το οτι η ΕΟΣ συμμετείχε στις συνελεύσεις που κάλεσε η Πασα και υιοθέτησε το κείμενο υπογραφών με τα 6 σημεία, δεν την ταυτίζει με την ΠΑΣΑ. Όποιος κι αν συμμετείχε θα ήταν καλοδεχούμενος, ακόμα και ο Φλαμπουράρης ή ο Λυκούδης! Ανοιχτή πρόσκληση ήτανε για Σύριζα μελών, δεν είχε ιδεολογικά προαπαιτούμενα, ούτε κάναμε face κοντρόλ! 3. Με το κείμενο των 200-900 διαφωνήσαμε σε 3 σημεία, τις ποσωστώσεις, την ενισχυμένη πλειοψηφία 2/3 παντού, και το 25% στα οικονομικά. Παρόλα αυτά πολλοί μετέχοντες στην πασα υπέγραψαν το κείμενό σας. Δεν έχουμε δημοκρατικό συγκεντρωτισμό στην Πασα, και δεν είδαμε την κίνηση 200-900 ως ανταγωνιστική! Απόδειξη οτι είμαστε το μόνο blog που πρόβαλε το κείμενό σας, ούτε το σάιτ του ΣΥΡΙΖΑ το έβαλε! 4. Η Πασα κάλεσε σε συνελεύσεις ένα μήνα πρίν εμφανιστεί η πρωτοβουλία 200-900. Δεν ήρθε κανείς σε αυτές τις συνελεύσεις να πεί, κοιτάξτε ετοιμάζουμε μια πρωτοβουλία πάμε όλοι μαζί κλπ. Στην Πασα έχουμε μια αρχή, όλες οι διαβουλεύσεις να γίνονται δημόσια και δεν κάνουμε συννενοήσεις ιδιωτικές. Παρόλα αυτά ούτε καμμιά τέτοια συννενόηση μας προτάθηκε ποτέ 5. Στην Πανελλαδική η πρωτοβουλία 200-900 δεν εμφανίστηκε ως τέτοια ούτε πρόβαλε κάποιο αίτημα ως τέτοια, ούτε έθεσε το κείμενο της ως τέτοιο. Αν κατάλαβα καλά συσπειρώθηκαν όλοι πίσω απο στις τάσεις και συνιστώσες τους (ΑΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕ ΜΕ, ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ).

  εγώ αυτό που καταλαβαίνω σύντροφε είναι οτι μπροστά βγήκε μόνον η Πασα με αποτέλεσμα να στοχοποιηθεί και να αποτελεί σήμερα το Νο1 εσωτερικό εχθρό των μηχανισμών του ΣΥΝ! Η Πασα δεν καταφέρθηκε ποτέ κατά κάποιας συγκεκριμένης συνιστώσας, αν και σε αρθρογραφίες καταγγέλουμε την ηγεμονική στάση της ηγεσίας του ΣΥΝ, όπως κάνουν και άλλοι, όχι μόνο εμείς. Η Πασα χτυπάει το σύστημα λήψης αποφάσεων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που είναι σαφέστατα ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ και ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ. Αν αυτό το θεωρείς αιχμή κατά αυτών που συμμετέχουν, ΝΑΙ σύντροφε ΕΙΝΑΙ ΑΙΧΜΗ! Μόνο που δεν προκύπτει απο καμμιά επιθετικότητα που έχουμε απο την φύση μας (ψυχοπάθεια ας πούμε) ούτε απο καμμιά προκατάληψη κατά του οιοδήποτε συντρόφου ή συλλογικότητας. Προκύπτει απο μια συνέπεια προς αυτά που πιστεύουμε και παλεύουμε.

 7. Ο/Η stavros k λέει:

  Ας μου επιτραπεί να εκφράσω τη διαφωνία μου για το αν θα μπορούσε και θα έπρεπε να μπεί σε διαδικασία ψηφοφορίας κάποια «εκλογή» σε αυτή τη συνδιάσκεψη.

  Η συνδιάσκεψη ως «σώμα» ήταν κωμωδία, διότι δεν είχε καμία νομιμοποίηση να πάρει καμία απόφαση. Ηταν μια συγκέντρωση ανταλλαγής απόψεων, δημιουργίας εντυπώσεων και εξαναγκασμού του κονκλαβίου των «αρχηγών» (γραμματείας) να αποφασίσει!

  Από τη στιγμή που δεν υπήρχε νομιμοποίηση, κάθε ψηφοφορία θα ήταν καταχρηστική και πραξικοπηματική. Αν μάλιστα εκλεγόταν (δια βοής; με φανερή ή μυστική ψηφοφορία;) έστω μισή επιτροπή συνεδρίου, αντί κωμωδίας θα ήταν ένα πραξικοπηματικό σούργελο, που θα όφειλαν να καταδικάσουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Το σούργελο αυτό θα νομιμοποιούσε μια διαδικασία που κάποιοι (σήμερα «εμείς» αύριο «αυτοί», μεθαύριο οι «άλλοι») θα έκαναν «εκλογές» οργάνων ….

  Το σημαντικότερο θα ήταν ότι μια τέτοια ψηφοφορία (όπως και μια αντίστοιχη για τη Βαγγελιώ στο προεδρείο) ΘΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΟΛΕΣ Τις ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ Τις ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Αλήθεια νομίζετε ότι αν μπορούσε να γίνει ψηφοφορία θα έπρεπε να γίνει μόνο για την επιτροπή της επόμενης συνδιάσκεψης;

  Στην πραγματικότητα η πρόταση περί εκλογής κλπ νομίζω ότι ήταν μια συμβολικού τύπου αντίδραση, ένα «χάπενιγκ» που εν μέρει από-νομιμοποιούσε στο επίπεδο των εντυπώσεων το θέατρο μιας συνδιάσκεψης στην οποία αποφασίζει (εκτός συνδιάσκεψης) η γραμματεία, η οποία δεν μπορούσε να «αποφασίσει» μόνη της, πριν τη συνδιάσκεψη.

  Μέχρι εκεί καλά, αλλά μην το παρατραβάτε συντρόφια. Υπάρχει κίνδυνος η κωμωδία να γίνει τραγωδία….. Νομίζω ότι ξεπερνά το όριο του κωμικού το να υποστηρίξει κάποιος ότι η συγκεκριμένη συνδιάσκεψη τη συγκεκριμένη ώρα θα μπορούσε να εκλέξει μισό «όργανο» διότι η εκλογή θα έδιδε χαρακτηριστικά οργάνου.

  Εκείνη την ώρα έλλειπα από τη συνδιάσκεψη αλλά αν ήμουν και αν περνούσε η πρόταση σας δεν θα «φήφιζα». Εγώ τουλάχιστον δεν θα μπορούσα να επιχειρηματολογήσω στους συντρόφους μου (μέλη πλέον του ΣΥΡΙΖΑ) ότι ψήφισα εκ μέρους τους μια … επιτροπή. Αντίθετα αν υπήρχε τέτοια «εκλογή» θα καλούσα τους συντρόφους στην ΤΕ να την καταγγείλουμε, όπως και όσους την πρότειναν. Υποθέτω ότι θα την καταγγέλλαμε ομόφωνα…

  Κατσούρας Σταύρος.

 8. Ο/Η Geros λέει:

  Μα και εμείς για συμβολικούς λόγους το ζητήσαμε, άκου και το βίνεο. Στο φινάλε αυτην την απόφαση είχαμε πάρει στου Γκίνη, αλλά σε τελική ανάλυση μάλον συμφωνώ με το Θέμα όπως το Βάζεις. Το πρόβλημα ξέρεις δεν είναι μόνο οτι μας είπαν όχι,ο τρόπος, οι τακτικές συνδικάτου οικοδόμων που μας ειπαν οχι.

 9. Ο/Η Βαγγελιώ Σωτηροπούλου λέει:

  Σταύρο όλα όσα λες είναι σωστά, το σώμα δεν είχε καμία νομιμοποίηση γιαυτό και οι δύο ψηφοφορίες που ζητήσαμε ήταν ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΟΝΟΝ αυτές που μπορούσε να κάνει το εν λόγω «τυχαίο» σώμα με βάση το χαρακτήρα του :
  1) Το προεδρείο, όπως κάθε προεδρείο, ασκούσε εξουσία σε αυτό το συγκεκριμένο σώμα : επιλογή κάποιων ομιλητών και απόρριψη άλλων (αφού δεν έφτανε μιάμιση μέρα για όλους), επιλογή σειράς ομιλιών, αν και τι διαβάζεται από προτάσεις και αποφάσεις ΤΕ κλπ. Κατα συνέπεια έπρεπε αυτή η εξουσία να νομιμοποιηθεί με ψηφοφορία από το συγκεκριμένο σώμα επί του οποίου ασκήθηκε αυτή η εξουσία.
  2) Ούτως ή άλλως κάποια Οργανωτική Επιτροπή για την επόμενη ΠΣ θα συσταθεί. Ή θα συσταθεί με βάση τις συνήθεις συννενοήσεις μοιράσματος ρόλων σε μικρούς και μεγάλους μηχανισμούς, ή θα δινόταν η δυνατότητα αυτή η διαδικασία να είναι διαφανής και δημόσια. Κάτι δηλαδή σαν ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ. Ζητήσαμε λοιπόν την ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ μέρους τουλάχιστον αυτού του Σώματος, εφόσον και η «απόφαση» που διάβασε ο Νταβανέλλος έλεγε για ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Προτείναμε ονόματα αξιόλογων ανθρώπων εντός και εκτός συνιστωσών και όχι μόνον «κολλητούς» μας.
  Εν ολίγοις δόσαμε μια ύστατη «πάσα» στα επιτελεία να δείξουν ελάχιστο σεβασμό στους ανθρώπους που συμμετείχαν στο σώμα. Αυτό θα λειτουργούσε σαν μια συμβολική παρακαταθήκη για το μέλλον : «ναι έχουμε χεράκια» και μπορούμε να τα σηκώνουμε έστω και για κάτι επουσιώδες σε αυτήν την ΠΣ, για κάτι πιο ουσιαστικό στην επόμενη.
  Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε να βρούμε τέτοιο «τοίχο» από άπαντα τα συνιστωσιακά επιτελεία, που λίγες μέρες πριν «δημοκρατικοαερολογούσαν» σε δημόσιες συζητήσεις. Εξαιρούνται Γλέζος και Γιαννόπουλος.
  Εσένα Σταύρο ποιά είναι η γνώμη σου : Να μην κάναμε καμία διαδικαστική παρέμβαση ; να μην συμμετείχαμε στο προεδρείο ; να μην συμμετείχαμε με ομιλίες ; Μας ενδιαφέρει η γνώμη σου, γιατί στο μέλλον θα’χουμε κι άλλες παρόμοιες μάχες.

  • Ο/Η stavros k λέει:

   Αγαπητή Βαγγελιώ,

   Νομίζω ότι από τα παραπάνω είναι σαφές ότι δεν διαφωνώ για το ότι χαλάσατε τη σούπα του κλεισίματος, αλλά από ότι το παρατραβάτε….

   Εξηγούμαι. Το προεδρείο ασκούσε «εξουσία» επι ενός σώματος (Συνδιάσκεψη) που δεν είχε καμία τυπική εξουσία. Λέω τυπική, γιατί η συνδιάσκεψη ως μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση αγωνιστών του ΣΥΡΙΖΑ είχε την «εξουσία» που θα μπορούσε να δώσει στον εαυτό της. Οι περισσότεροι έχουμε φάει τα νιάτα μας σε συνδικαλιστικές και κομματικές συνελεύσεις συνέδρια κλπ και κυρίως σε συζητήσεις επι της διαδικασίας, όπως ποιος θα μιλήσει και πως θα ψηφίσουμε… για το τι θα ψηφίσουμε. Επειδή λοιπόν έχουμε σιχαθεί τη διαδικαστικολογία και ξέρουμε πόσο κακές «νίκες» είναι οι «νίκες» της διαδικασίας, προσπαθούμε να συμφωνήσουμε, να ενώσουμε, να παλέψουμε. Τελικά το ξέρετε και εσείς ότι η πρόταση σας δεν θα περνούσε και δεν την υποστήριξαν όχι μόνο οι «11» αλλά απ’ ότι είδα, σχεδόν όλοι… Αυτό σας είπαν και οι Γλέζος και Γιανόπουλος και ας μην δουλευόμαστε μεταξύ μας….

   Όσο για τη μαλακία περί συνδικάτου οικοδόμων, το ότι δεν διαμαρτυρήθηκε κανένας, μάλλον οφείλεται ότι στην αίθουσα υπήρχαν μόνο πούροι επαναστάτες και όχι …. Οικοδόμοι. Ευτυχώς που είμαστε σε δημοκρατικό φορέα, υπόδειγμα δημοκρατίας (το ότι ούτε να ψηφίσουμε δεν μπορούμε είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια) και δεν έχουμε σχέση με βάρβαρους εργάτες που δεν ξέρουν ούτε από αντισυστημισμό, ούτε από επανάσταση, βρωμάνε και οι μασχάλες τους… δεν ξέρουν γαλλικά και πιάνο ….γενικώς τγε μπανάλ.

   Όποιο κι αν ήταν το προεδρείο, σε τίποτα δεν θα άλλαζε το χαρακτήρα της «Συνδιάσκεψης» ως μη αποφασιστικού σώματος. Συνεπώς είχε την εξουσία να δώσει το λόγο σε σ. κλπ και ΚΥΡΙΩΣ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΟ ΟΤΙ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΜΠΑΙΝΕ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ όπως ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΝΙΣΕ Ο ΝΤΑΒΑΝΕΛΟΣ (όπως φαίνεται στα πρακτικά της γραμματείας που δημοσιεύτηκαν). Συνεπώς Βαγγελιώ αυτό το ρόλο είχες και εσύ και αυτόν τον ρόλο αποδέχτηκες. Καλά έκανες. Στο πρόσωπο σου αναγνωρίστηκε μια ζωντανή ομάδα στο ΣΥΡΙΖΑ, η ΠΑΣΑ, που διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην ανάδειξη του δημοκρατικού ελλείμματος στο ΣΥΡΙΖΑ, που κατεύθυνε στον άξονα αναγνώρισης δικαιωμάτων στα μέλη και κυρίως ήταν το (μακράν) σημαντικότερο και εγκυρότερο κανάλι ενημέρωσης για το ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΣΥΡΙΖΑ Βαγγελιώ καλά θα κάνουμε να μην ξεχωρίσουμε με …. «διακριτές» παρεμβάσεις. Είμαστε λίγοι, ητημένοι αλλά ξεροκέφαλοι. Επιτέλους τις διαδικαστικές μαγκιές ας τις δείχνουμε ….στα συνδικάτα οικοδόμων ή τέλος πάντων εκεί που βρίσκεται ο πολύς κόσμος. Αλλιώς θα συνεχίσουμε να βλέπουμε από την τηλεόραση 750 χιλιάδες να ψηφίζουν για αρχηγό του δικομματικού χαμένου …που στις εισηγήσεις μας φαίνεται να έχει συντριπτική ήττα….

   Προς το παρόν, για να μην γκρινιάζω μόνο….ας γελάσει και λίγο το χειλάκι μας, ας σκεφτουμε ότι γίναμε ….μέλη.

   Από το μέλος Σταύρο, θερμούς χαιρετισμούς στο μέλος Βαγγελιώ, στο μέλος Διονύση, στο μέλος…. στα μέλη ……

 10. Ο/Η Διονύσης λέει:

  Την λογική του Σταύρου, αν είχε μπει και συζητηθεί στου Γκίνη, θα μπορούσε να την υιοθετήσει κάποιος ή όχι. Εκ των υστέρων δεν μπορεί να γίνει αυτό. Το σίγουρο πάντως είναι πως μια συμβολική κίνηση αποκάλυψε πολύ περισσότερο κάποιους.
  Για τον σ. Κυριακάκη μόνο μια διευκρίνηση. Μάλλον άδικα μου την πέφτεις γιατί
  δεν συμμετέχω και δεν υποστηρίζω την κίνηση των 200-900. Όχι πως έχω τρομερούς λόγους, αλλά δεν αντέχω συσπειρώσεις που δεν μου αντιστοιχούν. Σε παραπέμπω στα περί «γκαρσονιέρας» και αναπάντητου αιτήματος διαφάνειας του Γέρου κλπ. για να σου γίνω πιο κατανοητός. Αλλά και γιατί πιστεύω πως η μια πρωτοβουλία γέννησε την άλλη, όταν έγινε σωστά αντιληπτό πως κάποια πράγματα τους ξεπερνούσαν, εκεί που θεωρούσαν πως ήταν το προνομιακό τους πεδίο. Αν μη τι άλλο πρέπει να αναγνωρίσει κανείς πως υπάρχει καλό αισθητήριο. Η πρωτοβουλία της ΠΑΣΑ πράγματι τάραξε τα λιμνάζοντα νερά στην γκαρσονιέρα, σε κάθε κάτοικό της.
  Και μόνο αυτό πρέπει να αναγνωρισει κανείς πως είναι μια επιτυχία συντρόφων που ούτε κοινές καταβολές έχουν και ενδεχομένως διαφωνούν σε πολλά άλλα πράγματα πέρα από το πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας.
  Δεν θα σας κουράσω άλλο. Καλή συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ.

 11. Ο/Η pantazis λέει:

  Και μακάρι να υπήρχαν και άλλες «πάσες», σε αντίστοιχη ποσότητα και ποιότητα για να διασυνδεθούν. Αλλά φαίνεται πως δεν υπάρχουν -ακόμη. Το θέμα είναι πως λοιπόν αντιμετωπίζουμε αυτό το δεδομένο από τώρα και πέρα ;
  Η επέκταση και ανάπτυξη της πάσας δεν συμφωνεί με τον «τρόπο» παραγωγής της.
  Η ανάοπτυξη συντροφικών παραδειγμάτων και η διασύνδεσή τους είναι αναγκαιότητα
  Είναι εφικτό ; Θα δείξει
  Και πάντως χρειάζεται επειγόντως η ανάπτυξη ακόμη πιο πρακτικών και «πραγματικών» παραδειγμάτων, κοντά στην κοινωνία και στην κοινωνική πλειοψηφία
  Και όποιος μπορεί θα βάλει το λιθαράκι του.

 12. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  Διονύση, συγνώμη, νόμιζα οτι είσαι στους 200-900. Γράψε λάθος. Με τον Σταύρο συμφωνώ με μια μικρή διαφοροποίηση. Η Συνέλευση Γκίνη είχε αποφασίσει να διεκδικήσει κάποια πράγματα στην Συνδιάσκεψη, και με βάση αυτό οι σύντροφοι τα διεκδίκησαν. Όμως αυτά που συνέβησαν μέσα στην συνδιάσκεψη, ανέτρεψαν τα δεδομένα, γιατί ανατράπηκε η ίδια η εισήγηση Νταβανέλου-Γραμματείας, με βάση την οποία η όποια συμβολική ανάταση χεριών θα είχε κάποιο νόημα. Λίγοι έως σήμερα έχουν καταλάβει, οτι η τελική «απόφαση» που διάβασε ο Νταβανέλος ήταν αποτέλεσμα παρασκηνιακού ψιλο-πραξικοπήματος του ΣΥΝ που έβαλε απο το παράθυρο το σχέδιο Φλαμπουράρη!!! στην ΄»απόφαση»!!!! Ήδη υπάρχει διευκρινιστική εσωτερική εγκύκλιος προς τις Νομαρχιακές ΣΥΝ που εξηγεί οτι πάρθηκε απόφαση στην Πανελλαδική, με αυτοδίκαιο για τα μέλη, και μη ύπαρξη κανενός ενδιάμεσου οργάνου! Άρα όταν στο τέλος είχαμε επάνοδο απο το παράθυρο (κάτι που δεν κατάλαβε κανείς! γιατί ήταν προφορική η εκφώνηση και οι διαφορές ήταν σε λεπτομέρειες που μόνον ένα γραπτό κείμενο θα αποκάλυπτε) του σχεδίου Φλαμπουράρη, κάθε παρέμβαση ήταν χωρίς νόημα. Η παράσταση έλαβε τέλος!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s