Τι έχεις Γιάννη; Ό,τι είχα πάντα! (του Γ. Σμυρνή)

Posted: 30/11/2009 by Ioannis Kyriakakis in Παρεμβάσεις
Ετικέτες:

 

Τι  έχεις Γιάννη ; Ό,τι είχα πάντα ! 
 

   Το  να παραβρίσκεσαι σε μια ΠΣ, το να έχεις συμμετάσχει στα δρώμενα της και να έχεις συγκρουστεί στην πάλη των γραμμών, το να έχεις μυρίσει το άρωμα της και οσμιστεί τα υπόγεια ρεύματα της, είναι τελείως διαφορετικό από το να πληροφορείσαι με μέιλ τα διαδραματιζόμενα.

   Σε  τελευταία ανάλυση όμως, και στη  μια και στην άλλη περίπτωση, αυτό που μετράει είναι οι τελικές  αποφάσεις. Αυτό είναι το ρεζουμέ. Η απόφαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ προς την ΠΣ.

   Την προσέξατε την πρόθεση : προς την ΠΣ, ούτε καν για ή από την ΠΣ. Δηλ. πήραμε την απόφαση μας, χωρίς ψηφοφορίες βέβαια, αλλά αφού ακούσαμε και διαβουλευτήκαμε πάνω στα αιτήματα του σώματος της ΠΣ . ΟΧΙ, ούτε καν αυτό, αλλά ¨απόφαση…. προς την ΠΣ ¨. Είπον και ελάλησον . Σε απλά ελληνικά : ¨σκάσε και κολύμπα¨, έτσι αποφάσισα.

   Από μια γραμματεία άβουλη, άτολμη, κουφή  κι άλαλη, μέχρι τώρα, μια τέτοια διατύπωση και ένα τέτοιο περιεχόμενο, δεν δείχνει τίποτα λιγότερο από την πλήρη κατατρομοκράτηση της από τα δρώμενα μπρος στα μάτια της. Και αυτά τα διαδραματισθέντα δεν έγιναν από μόνα τους. Η ΠΑΣΑ και οι άλλοι αγαναχτισμένοι σύντροφοι, το κατάφεραν. Που είναι τα τόσα κείμενα με τις πολύπλοκες διατάξεις, που είναι οι αλλεπάλληλες συσκέψεις ηγετικών ομάδων; Σκόνη ήταν και σκορπίστηκαν…Πρυτάνευσε η ανάγκη ¨συναίνεσης¨ (;), με διαβουλεύσεις και παζάρια.  

   Ας  δούμε αναλυτικά, τι αποφάσισε η  γραμματεία μας προς την ΠΣ, δηλ. προς όλους εμάς, για εμάς, χωρίς εμάς. 

   Α. ( σημείο 1). Αυτά που είχαν αποφασισθεί στην 1η ΠΣ, τώρα θα υλοποιηθούν και μάλιστα άμεσα. Από ποιους; Θα δούμε, είναι νωρίς να καθορίσουμε αρμοδιότητες. Αν από την 1η ΠΣ, μέχρι σήμερα (3η ΠΣ), πέρασαν ακριβώς 20 μήνες, για να δηλώσουμε το ¨άμεσα¨, ας μην είμαστε ανυπόμονοι. Ας μην καγχάσω ακόμα…. 

   Β. ( μέλος ΣΥΡΙΖΑ). Θεσπίζεται μέλος Συριζα ¨σε άμεση σύνδεση με τις τοπικές ή νομαρχιακές…..(βασικά κύτταρα της οργανωτικής συγκρότησης)…¨. Και ¨σε κάθε επιτροπή δημιουργείται ενιαίο μητρώο μελών…..από τα μέλη των συνιστωσών και ανένταχτους¨. Και ¨με ευθύνη της αντίστοιχης επιτροπής, τα μέλη εφοδιάζονται με κάρτα μέλους¨.

   Πάντως  δεν θα αιφνιδιαστώ αν ο εφοδιασμός της κάρτας μέλους γίνει στο σπίτι  του καθενός με κούριερ, μέσω αντικαταβολής  ή σαν προσφορά του καταστήματος! Πουθενά δεν βλέπουμε αυτόβουλη προσέλευση και προσωπική αίτηση του ενδιαφερόμενου και καταβολή οικονομικής συνδρομής.

   Ούτε  φυσικά βλέπουμε πουθενά καμιά απόφαση για άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, με εγγραφή μελών από την μεγάλη δεξαμενή των αγωνιστών των τοπικών, περιβαλλοντικών, κλπ δράσεων και κινημάτων . Όλα εδώ θα γίνονται, ανάμεσα μας. Στα μαγαζάκια μας και στους πάλαι ποτέ ¨ανένταχτους¨.

   Και θα έχουμε ¨ενιαίο μητρώο μελών¨ σε κάθε τοπική ή νομαρχιακή (άντε και θεματική, υπό όρους) επιτροπή. Και δεν μας εξηγούν, τι είναι αυτή η νομαρχιακή επιτροπή που θα έχει ενιαίο μητρώο μελών ; Τι ρόλο θα παίζει και τι αντικείμενο δουλειάς ; Θα είναι ανώτερο όργανο που θα καθοδηγεί τις τοπικές και θεματικές; Ή θα έχει ευθύνη για την συγκρότηση τέτοιων επιτροπών, εκεί που δεν υπάρχουν; Θα είναι δηλ. μια δεξαμενή στελεχών ειδικών αποστολών; Και από ποιους θα συγκροτείται; Τους αριστίνδην ή τους εκουσίους προσελθόντας, όπως για παράδειγμα με την Συντονιστική Επιτροπή Α΄ Θεσ/νίκης, που ήταν κάτι ανάμεσα σε τοπική επιτροπή του κέντρου Θ. και καθοδηγητικό κέντρο των τοπικών, κλαδικών και θεματικών επιτροπών.

     Όχι μέλη Συριζα λοιπόν, αλλά μέλη επιτροπών του Συριζα .Έτσι κανένας κακοπροαίρετος ανανεωτικός δεν θα μπορέσει να μας κατηγορήσει ότι κάναμε τον Συριζα ενιαίο κόμμα και ο πατριάρχης της φυλής μας θα κοιμάται ήσυχος και δεν θα χρειαστεί να τρέχει τώρα στα γεράματα να κάνει νέο κόμμα της ανανεωτικής αριστεράς!!!

     Μωραίνει Κύριος  ον βούλεται απολέσει ; Ή μήπως πρέπει να αφήσουμε την οργή και την αγανάκτηση μας ελεύθερες, να πνίξουν όλους αυτούς τους επαγγελματίες της πολιτικής και της εξουσίας που έχουν βαλθεί να στομώσουν και να διαλύσουν, ό,τι πιο ελπιδοφόρο έχει καταφέρει η αριστερά εδώ και 35 χρόνια. 

   Γ. (πανελλαδική συντονιστική επιτροπή). Εκτός από την γραμματεία και την ΚΟ, θα συμπληρώνεται από τους συντονιστές των τοπικών επιτροπών. Μόνον των τοπικών, όχι και των θεματικών, γιατί εκεί μπορεί να παρεισφρήσουν και τίποτα περίεργοι, που δεν θα μπορούμε να τους ελέγχουμε.

   Και γιατί μόνον από τους συντονιστές; Μα είναι απλό. Τα πολυπληθή μέλη του ΣΥΝ, θα κληθούν μια φορά μόνο να ψηφίσουν για συντονιστή (που δεν μας λένε και την διάρκεια του) και αφού εξασφαλίσουμε ¨τον δικό μας¨, με την πλειοψηφία μας ή τα παζάρια μας, μετά μπορούμε να ξαναπάμε στον καναπέ μας.

   Υπάρχει καμιά αμφιβολία, ότι το υπάρχον  οργανωτικό σχήμα με τις τριμελείς ( 1 ΣΥΝ, 1 συνιστώσα, 1 ανένταχτος) γραμματείες, είναι δημοκρατικότερο και λιγότερο συγκεντρωτικό ; Όταν μάλιστα υπήρχε και η κυκλική εναλλαγή κάθε 2-3 μήνες

   Εξασφαλίσαμε  λοιπόν και τον έλεγχο της Π. Σ. Ε. 

   Δ. (πανελλαδική συνδιάσκεψη). «Το κορυφαίο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ», θα προκύπτει «με συναίνεση ή εκλογή, με μέριμνα για πλουραλιστική εκπροσώπηση», από όλες τις επιτροπές τώρα. Πόσοι θα είναι από κάθε επιτροπή, δεν χρειάζεται να το μάθουμε από τώρα. Και γιατί να γίνεται εκλογή αντιπροσώπων, αφού θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για πλουραλισμό ; Δεν χρειάζεται, η συναίνεση θα πρυτανεύει ! 

   Ε. ( η γραμματεία μας!!).  Με συναίνεση , σύντροφοι!. Ένας το λιγότερο από κάθε συνιστώσα και κάποιοι ¨ανένταχτοι¨. Τι, μήπως δεν βρούμε ανένταχτους; Έλα τώρα καλέ! Είδος εν αφθονία και μερικοί πολύ  αξιόλογοι και πρόθυμοι . Ήδη έχουν αναδειχθεί και διαπρέψει!!

   Επί τη ευκαιρία. Ποια γραμματεία πήρε αυτήν  την απόφαση; Με ομοφωνία, μειοψήφησαν κάποιοι και αν ναι ποιοι και γιατί δεν βγήκαν να το πουν; Και ποιοι συμμετείχαν συνολικά; Κι ανάμεσα τους ποιοι ήταν οι ¨ανένταχτοι¨; Δεν πρέπει να ξέρουμε, εμείς τα μελλοντικά απλά μέλη των επιτροπών μας;  

   Μήπως θα έπρεπε να εξετάσουμε και το σκέλος της απόφασης για τα οικονομικά του Συριζα ; Προτείνω να μην ξύνουμε πληγές….

   Και η Ανοικτή Επιτροπή ; Έλα τώρα! Ας μην κατεβάσουμε το επίπεδο της συζήτησης σύντροφοι…. 

   Και όλη αυτή η φασαρία, η προετοιμασία, οι ατέλειωτες εργατοώρες επίπονης δουλειάς των συντρόφων της ΠΑΣΑ, αλλά και  άλλων ; Πήγανε τελικά χαμένες ; Ήταν χωρίς  νόημα κι αποτέλεσμα ;

   ΟΧΙ, και ΠΑΛΙ ΟΧΙ, ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ και ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ. Δεν κάναμε απλώς το καθήκον μας, για να έχουμε ήσυχη την συνείδηση  μας!

   Ανάψαμε φωτιά μεγάλη, που δεν σβήνει εύκολα ! Ταρακουνήσαμε συνειδήσεις, ανοίξαμε μυαλά και καρδιές, που θα ενωθούν μαζί μας, στον αγώνα μας για τη νέα αριστερά.

   Αυτή  η κατάπτυστη απόφαση δεν θα περάσει. Θα την ανατρέψει ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν έχει άλλη διέξοδο. Είμαι απόλυτα σίγουρος γι΄ αυτό. 

   Γ. Σμυρνής 

   Μέλος ΣΥΡΙΖΑ Θεσ/νίκης 

 

 

Advertisement
Σχόλια
 1. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  Γιώργο είναι τόσος ο τρόμος τους που πήραν πίσω και την Πανελλαδική Συντονιστική!
  τι να ανατρέψει ρε Γιώργο ο κοινωνικός Σύριζα; Οι άνθρωποι είναι γελοίοι κι ο κόσμος έχει αρχίσει να πηγαίνει σπίτι του!

 2. Ο/Η Οικονομίδης Δημήτρης λέει:

  Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Δεν λέω τίποτε άλλο επ’ αυτού.

  Αλλά δεν χρειάζεται να ξεφεύγει η κριτική από το πολιτικό επίπεδο. Ο θυμός είναι μεγάλος, ας τον κάνουμε δράση. Μη δίνει κανείς επιχειρήματα περί χουλιγκανισμού. Δεν θα γίνουμε «συνδικάτο οικοδόμων», όπως είπε κι ο Νίκος Γιαννόπουλος στο τέλος!

 3. Ο/Η Γιώργος Σμυρνής λέει:

  Δεν είναι απλά γελοίοι! Είναι ταξικοί εχθροί, αυτά τα 50-100 άτομα που μας έχουν κατσικωθεί! Και πρέπει να τους αποκαλύπτουμε συνέχεια, όλο και πιο καθαρά, όλο και πιο ανελέητα.
  Δεν πρέπει να τους χαρίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δικός τους.
  Και δεν πρέπει να φοβόμαστε τους «τρομοκρατικούς» χαρακτηρισμούς τους. Γιατί εμείς που ζητάμε αλήθειες και δημοκρατία, δεν είμαστε το «συνδικάτο οικοδόμων», αυτοί είναι τραμπούκοι, ψεύτες και πραξικοπηματίες. Ας το δώσουμε να το καταλάβουν όλοι.

  • Ο/Η Πέτρος Μπαστέας λέει:

   Σύντροφοι, έχετε ξεφύγει. Ειρήνη υμίν…

   • Ο/Η Πέτρος Μπαστέας λέει:

    Αυτά περι «ταξικών εχθρών» θυμίζουν «Μεγάλη Πολιτιστική Επανάστασ绨. Ηρεμήστε… Αν είναι μόνο 50-100 αυτά τα «παλιόπαιδα» θα τους «φάμε» σίγουρα «εμείς-εμείς, οι μόνοι συνεπείς…»

    • Ο/Η Γιώργος Σμυρνής λέει:

     Φίλε μου, ίσως να ξεχνάς ότι η Πολιτιστ. Επαν. ξεκίνησε από τον ΜΑΟ, ενώ η δραστηριότητα της ΠΑΣΑ είναι από τα κάτω και στόχο έχει το απλό αίτημα : Δημοκρατία στο Συριζα….Ρεεε!
     Αν αυτό δεν σημαίνει «ταξικοί εχθροί» (όσοι ενδιαφέρονται μόνο για τα ίδια συμφέροντα)τότε δώσε μας την δική σου εξήγηση.
     Και όσο, για το ποιοι είναι οι συνεπείς, ας κοιτάξουμε λίγο πιο καθαρά τα διαδραματιζόμενα και ιδιαίτερα την λεγόμενη,Παν.Συνδ/ψη.

 4. Ο/Η geros λέει:

  Το συνδικάτο οικοδόμων που σωστά Χαρακτήρισε ο Νίκος, αφορά τους 2 κυρίους της ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ. που σε μια στιγμή μας έκλεισαν τα μικρόφωνα για να μην ακουστούμε.Επειδή άλλωστε απο εκεί προέρχονται…. Αυτή ήταν η κωμική συμπεριφορά πρωτοκλασάτων ρευματικών, από την στενη ηγετική ομάδα του σκληρού μηχανισμού, ηγετών ενός κόμματος που δεν μπορεί να συγκροτησει τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί οι άλλοι δεν είναι τόσο δημοκρατικοί, όπως αυτοί…Χα,χα,χα.

 5. Ο/Η Ανανεωτικός Κομμουνιστής λέει:

  Κατανοώ την αγανάκτησή σου σ. Γιώργο Σμυρνή. Δεν ήμουν στην Π.Σ. (ή ενημέρωσή μου είναι κύρια από αυτό εδώ το blog) αλλά φαίνεται πως έγιναν «σημεία και τέρατα». Για μένα και μόνο ότι δεν άφησαν να γίνει ψηφοφορία για την ανάδειξη της σ. Σωτηροπούλου στο Προεδρείο (που η ίδια ζήτησε την ψηφοφορία) δείχνει και την κατρακύλα και το φόβο των γραφειοκρατών. Θα μού πεις, καλά αυτό ήταν το σημαντικότερο φάουλ? Ισως όχι, αλλά μερικές φορές και από τα μικρά καταλαβαίνει κανείς πολλά.

  Το ερώτημα είναι και τώρα τι? Παρόλο που η απόφαση δεν είναι καλή (από την πρώτη ανάγνωση της απόφασης της ΠΣ το έγραψα αμέσως σε αυτό εδώ το blog) ας διεκδικήσουμε την υλοποίηση έστω και όσων συμφωνήθηκαν (άλλωστε πολλά από αυτά, όπως σωστά έγραψες είναι αποφάσεις που έχουν παρθεί εδώ και 20 μήνες). Πιστεύω θα φέρουν προσκόμματα ακόμα και σε αυτά.

  ΥΓ: Μεγαλύτερη κωμωδία από το σημείο περί «συντονιστών» των Τ.Ε. δεν υπάρχει, υπό την έννοια ότι η θέση του «συντονιστή» είναι εντελώς άτυπη (μιλώ μετά λόγω γνώσεως…).

 6. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  ανανεωτικέ κομμουνιστή το πήραν πίσω κι αυτό…δεν υπάρχουν ενδιάμεσα σώματα! έρχεται νέα ανάρτηση θα δείς…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s