6 Δεκέμβρη: Δεν έχουμε ξεχάσει τίποτα!

Posted: 03/12/2009 by Γιάννης Χ. in Κινήματα
Ετικέτες:

Advertisements
Σχόλια
 1. Ο/Η ΔημήτρηςΚ λέει:

  Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου και τη μεγαλειώδη εξέγερση του Δεκέμβρη, όλες οι αιτίες που προκάλεσαν την τραγωδία και τον ξεσηκωμό, παραμένουν εδώ: κρίση, γιγάντωση της επισφάλειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αστυνομοκρατία, στοχοποίηση της νεολαίας.

  Ένα χρόνο μετά, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για να μην ξαναϋπάρξει άλλος Κορκονέας. Αντιθέτως, όχι μόνο είναι σε πλήρη λειτουργία ο μηχανισμός που γεννάει τους αστυνομικούς-πιστολέρο, αλλά και μεθοδεύεται η «επιεικής» δικαστική μεταχείριση των δολοφόνων, με πρώτο βήμα την προκλητική μεταφορά της δίκης στην Άμφισσα.

  Ένα χρόνο μετά, θα βγούμε και πάλι στους δρόμους για να διαδηλώσουμε όχι μόνο για τον Αλέξη, αλλά και ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της λιτότητας της ανεργίας, των ιδιωτικοποιήσεων, του αντεργατικού προϋπολογισμού, της περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών, του ρατσισμού.

  Ένα χρόνο μετά επιμένουμε: η εξέγερση ήταν, είναι, και θα παραμείνει δίκαιη!

  Σε σύσκεψη αριστερών οργανώσεων και κομμάτων που πραγματοποιήθηκε στις 19/11 στο Πολυτεχνείο αποφασίστηκαν:

  * Η οργάνωση πορείας διαμαρτυρίας την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δολοφονία του Αλέξη, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου στη 1:30 μμ στα Προπύλαια (με κατεύθυνση τη Βουλή).

  * Η στήριξη και συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 7ης Δεκεμβρίου (Προπύλαια, 12:00).
  * Το άνοιγμα πρωτοβουλιών σε όλη τη χώρα για να πάρουν οι κινητοποιήσεις πανελλαδικό χαρακτήρα.

  Ένα χρόνο μετά το κρατικό έγκλημα και την κοινωνική εξέγερση, θα διαδηλώσουμε διεκδικώντας:

  * Να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι αστυνομικοί.
  * Να αφοπλιστεί η Αστυνομία και να καταργηθούν οι ειδικές δυνάμεις (ΜΑΤ, «Δ», κτλ)
  * Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία την καπιταλιστική κρίση.

  Ένα χρόνο μετά, και αυτός ο Δεκέμβρης θα είναι του Αλέξη!

  Το κάλεσμα υπογράφουν μέχρι τώρα οι (ο κατάλογος παραμένει ανοιχτός):

  ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΡΑΝ, ΔΕΑ, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Κόκκινο, Νεολαία Συνασπισμού ΟΚΔΕ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, ΣΕΚ, Συνασπισμός, Συντονιστικό Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιών

  Αθήνα 23/11/09

 2. Ο/Η ΔημήτρηςΚ λέει:

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25/11, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής σε πρωτοβάθμια σωματεία, σύσκεψη για να συζητήσουμε την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών μπροστά στην 6η Δεκέμβρη (συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δολοφονία του Αλέξη
  Γρηγορόπουλου).

  Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν τα πρωτοβάθμια σωματεία: Πανελλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών-ΣΕΦΚ, Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής, Παννατική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού – ΠΕΚΟΠ.

  Τα σωματεία διατύπωσαν την ανάγκη να οργανωθεί μια μαζική εργατική – λαϊκή – νεολαιίστικη διαδήλωση την Κυριακή 6/12/09. Μια διαδήλωση που θα καταδικάζει τις αντεργατικές – αντιλαϊκές πολιτικές των αφεντικών και των κυβερνήσεων (των όποιων κυβερνήσεων), μια διαδήλωση που θα καταδικάζει την κρατική καταστολή και τον αυταρχισμό ενάντια στο κίνημα, μια διαδήλωση που θα υπενθυμίζει πως η οργή της νεολαίας και όλου του λαού ενάντια σε ό,τι μας πνίγει δεν καταστέλλεται, δεν περιθωριοποιείται, δεν αμβλύνεται.
  Για έναν εργατικό Δεκέμβρη των αντιστάσεων του κόσμου της δουλειάς.

  Στα πλαίσια αυτά, τα σωματεία απευθύνουν κάλεσμα για ένα μαζικό εργατικό μπλοκ σωματείων, στη διαδήλωση της Κυριακής 6 Δεκέμβρη, στις 13.30 μ.μ. στα Προπύλαια, και πορεία προς τη Βουλή, στο οποίο καλούν και φοιτητικοί-σπουδαστικοί σύλλογοι και άλλες κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις.

  Καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις για συμμετοχή στη διαδήλωση και για τη συγκρότηση ενός εργατικού μπλοκ των σωματείων σε αυτή τη διαδήλωση.

  Στη σύσκεψη υπήρξε πρόταση της ΠΕΚΟΠ, να οργανωθεί μαζική ανοιχτή εκδήλωση -συζήτηση στα μέσα Δεκέμβρη, με θέμα το δουλεμπόριο, την ελαστική και μαύρη εργασία, με αφορμή και τον 1 χρόνο από την δολοφονική επίθεση εναντίον της Κ. Κούνεβα, πρόταση που έγινε αποδεκτή από τα σωματεία. Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε και άλλα σωματεία να συνδιοργανώσουν την εκδήλωση. Η ημερομηνία και ο χώρος θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

  – ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ

  – Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΕΚΔΙΚΗΘΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΜΕ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΜΕ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ, ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ, ΜΕ ΡΟΠΑΛΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ, ΜΕ ΣΦΑΙΡΕΣ

  – ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ

  Πανελλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών
  Παναττική Ένωση Καθαριστριών & Οικιακού Προσωπικού
  Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών
  Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής

 3. Ο/Η denyal λέει:

  Ενάντια σε κόμματα, χωρίς διαμεσολαβητές, χωρίς κηδεμόνες. Ανακαλύπτοντας την ουσία της άμεσης δημοκρατίας μέσα από μαζικές κινητοποιήσεις, με άμεση δράση, παίρνοντας αποφάσεις μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις μέσα από αμεσοδημοκρατικές συλλογικές διεκδικήσεις, να δηλώσει ρητά ότι το συλλογικό εμείς είναι ό μοναδικός κυρίαρχος και υπεύθυνος να ορίσει την εργασία, την παιδεία, την υγεία, τη δικαιοσύνη, τον πολιτισμό. Όλα αυτά είτε ως στιγμές, είτε ως δυνατότητα, είτε ως δομές που συνεχίζονται ακόμα και σήμερα και που δυναμώνουν μέρα με την ημέρα, τα ξεκίνησε ο Δεκέμβρης.

  Οι καταλήψεις, οι μαζικές των χιλιάδων ανθρώπων πορείες, οι ανοιχτές συνελεύσεις σε γειτονιές, οι τοπικοί αγώνες για τον Αχελώο, για την προάσπιση των δημόσιων αγαθών όπως το νερό, για τα χυτά σε Νάξο, Λευκίμη, Ελληνικό, Γραμματικό, οι τοπικοί αγώνες για τα πάρκα, για τους δημόσιους χώρους, για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στις Συκιές, για τα διόδια στην Αττική οδό, ο ανεξάρτητος ταξικός αγώνας των καθαριστριών στη Μαγνησία, στην Πεκόπ, το κίνημα αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, τα δεκάδες ίσως εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία που ξεπηδούν σε όλη την Ελλάδα κόντρα στο παραδοσιακό ξεπουλημένο συνδικαλισμό, τα ελευθέρα κοινωνικά κέντρα, τα στέκια σε όλη την χώρα με ανθρώπους κάθε ηλικίας, ντόπιους και μετανάστες, πέρα από ιδεολογικά ή κομματικά κριτήρια. Όλα αυτά αποτελούν το σπέρμα που άφησε ο Δεκέμβρης. Τη δυνατότητα και την ελπίδα που έχουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε εμείς να αποφασίζουμε για τα προβλήματα μας και να δίνουμε λύσεις. Όλα αυτά είναι μια εικόνα από το μέλλον που διεκδικούμε.

  ΠΟΡΕΙΑ – 6/12 Καμάρα 12.00μμ

  Ανοιχτή συνέλευση για τον Δεκέμβρη -Θεσσαλονίκη

  http://virusformedia.wordpress.com/2009/12/01/%CE%BF-%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5/#more-3549

 4. Ο/Η Npapada λέει:

  Όσοι σ/φοι τους ενδιαφέρει να συμβάλλουν στη διάδοση-πληροφόρηση δράσεων ειδήσεων γεγονότων και πρωτοβουλιών μπροστά στο Δεκέμβρη ας δεί το παρακάτω link.Δεδομένου ότι μπορεί να μοιραστεί σε blogs και sites πιθανά (εάν υπάρχει συμμετοχή) να φανεί χρήσιμο στο πεδίο αυτό.
  Όποιος ενδιαφέρεται λοιπόν ας στείλει mail για να του στείλω το link προκειμένου να ανεβάζει ότι αυτός θέλει.

  http://scrbliv.me/9367

  Κανάλι στο twitter: #grevolt09

 5. Ο/Η massive λέει:

  ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΚΚΕ(μ-λ) ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ

  Ένα χρόνο πριν, η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρη­γο­ρό­που­λου αποκάλυψε στα μάτια της νεολαίας το αδίστακτο πρό­­σω­πο του συστήματος. Και ξέσπασαν ο θυμός και η συσ­σω­ρευ­μένη οργή σε ασυγκράτητο ορμητικό χείμαρρο που πλημ­μύ­ρισε τους δρόμους όλης της χώρας. Και περ­πά­τησε η νεολαία στο δρόμο της αμφισβήτησης, της μα­ζι­κής αντί­στασης και της συλλογικής πάλης. Για να ανα­γεν­νη­θεί μέσα στο μεγάλο νεολαιίστικο ξεσηκωμό του πε­ρα­σμέ­νου Δεκέμ­βρη, η ελ­πί­δα των αγώνων.

  Σαν τα λυσσασμένα σκυλιά, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, παράγοντες και απολογητές του συστήματος, σε πλήρη συγχορδία με τα κα­­λο­θρεμ­μένα ξεπουλημένα φερέφωνα των ΜΜΕ, όρ­μη­σαν για να ξεσκίσουν αυτήν την ελπίδα. Γιατί ένοιωσαν να απει­­λού­νται. Και έστειλαν τα ΜΑΤ να «καθαρίσουν» με χημικά, δακρυγόνα και συλλήψεις. Όμως η νεολαία δεν τρο­μοκρατήθηκε! Και κάλεσαν τα πρόθυμα «αριστερά» κοι­νοβουλευτικά δεκανίκια τους να υπερασπιστούν την αστική νομιμότητα. Όμως η νεολαία τούς ξεπέρασε! Και όλοι μαζί βάφτισαν την οργή της νεολαίας «τρομοκρατία» και την ίδια «κουκουλοφόρο». Όμως ο Δεκέμβρης αποτε­λεί πλέον ορό­ση­μο των σύγχρονων αγώνων του λαού και της νεολαίας. Προ­άγγελο των έντονων ταξικών ανα­με­τρή­σεων και παρα­τε­τα­μένων συγκρούσεων που θα γεννήσει η ολοκληρωτική επί­θεση και η βία του συ­στη­ματος. Φω­τί­ζει το δρόμο των εξε­γέρ­σεων που θα βαδίσει ο λαός και η νεο­λαία παλεύοντας για το δικαίωμα σε ΣΠΟΥΔΕΣ-ΔΟΥΛΕΙΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΕΙΡΗΝΗ!

  Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο νέος διαχειριστής της εξου­σίας του κεφαλαίου, κλιμακώνει την επίθεση στα δι­και­ώ­ματα του λαού και της νεολαίας, προχωράει στην ισο­πέ­δω­ση των κα­τα­κτήσεων και των όποιων παροχών. Φορ­τώ­νει την κρίση του συστήματος στις πλάτες του λαού, δρομολογώντας την πλήρη κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της μό­νι­μης και σταθερής δουλειάς, της δημόσιας και δωρεάν εκπαί­δευσης.

  Ενάντια σε αυτήν την πολιτική του συστήματος πρέπει να στραφεί ο λαός και η νεολαία, παλεύοντας για την ανα­τρο­πή της. Γιατί είναι αυτή η πολιτική που πετάει την νεο­λαία έξω από το σχολείο και τις σχολές, της παρέχει ακρι­βο­πλη­ρω­μέ­νες καταρτίσεις σε ιδιωτικά κολέγια, την προε­τοι­μάζει για φτηνό, ευέλικτο, εργατικό δυναμικό. Που προ­ω­θεί τον ερ­γα­σια­κό μεσαίωνα, που καθηλώνει και μειώνει τους μισθούς και καταργεί της ασφάλιση, που σπέρνει την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση σε μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού. Που δολοφονεί τα όνειρα της νεο­λαί­ας καθημερινά, που την οδη­γεί σε αδιέξοδα. Που στηρίζει τις μαζικές δολοφονίες μικρών παιδιών σε όλο τον πλα­νή­τη από τους ιμπεριαλιστές, που δολοφόνησε τον μικρό Αλέ­ξη, που δημι­ούργησε τις αιτίες που οδήγησαν στο Δε­κέμ­βρη.

  Αυτήν την πολιτική περιφρουρούν οι μηχανισμοί κατα­στο­λής του κράτους. Στην εμπέδωσή της με τη βία αποσκοπεί η έντα­ση της κρατικής τρομοκρατίας, η θωρά­κι­ση του συ­στή­ματος με ΜΑΤ, πλαστικές σφαίρες, χα­φιε­δοκάμερες και τρο­μο­νό­μους. Γιατί ξέρει ότι ο λαός, η εργα­τιά, η νεολαία δεν είναι διατεθειμένοι για άλλες θυσίες. Για­τί περι­μέ­νει και προ­ε­τοι­μά­ζεται για τις ταξικές μάχες που θα δο­θούν, για τους νέους Δεκέμβρηδες.

  Το ΚΚΕ(μ-λ) καλεί το λαό και τη νεολαία να μετατρέψουν, με τη μαζική συμμετοχή τους, το διή­με­ρο των κινητοποιήσεων στις 6-7 Δεκέμβρη σε εφαλτήριο νέων ανυποχώρητων και πα­ρα­τε­τα­μένων αγώνων. Καλεί το λαό και τους εργαζόμενους να οργανώσουν τη πάλη τους, να οικο­δο­μήσουν εστίες αντί­στα­σης στις γειτονιές και στους χώ­ρους δουλειάς. Να καταδικάσουν τις συμβιβασμένες συν­δικαλιστικές ηγεσίες που προ­ωθούν την υποταγή στο κε­φάλαιο και να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέ­ρια. Καλεί τη σπουδάζουσα και μαθητική νεολαία σε κοινό βη­ματισμό με την αγωνιζόμενη νεολαία της Γερ­μα­νίας, της Αυ­στρί­ας, του Βελγίου, της Ιταλίας, της Γαλ­λίας για την ανατροπή της εκπαιδευτικής αντι­μεταρ­ρύθ­μισης και την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκ­παί­δευσης. Με συνελεύσεις-απεργίες-διαδηλώσεις-κατά­λήψεις να γίνουν οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία και οι σχολές κέντρα αγώνα της πάλης για την ανα­τροπή της αντιλαϊκής-αντεργατικής πολι­τι­κής του συστήματος. Στην κατεύθυνση αυτή θα συμ­βά­λει το ΚΚΕ(μ-λ) με όλες του τις δυνάμεις. Προ­βάλ­λο­ντας την αναγκαιότητα της ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ και της δη­μιουρ­γίας ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ του λαού και της νεο­λαίας.

  ·Για να μην εκτονώνεται η οργή, αλλά να συγκροτείται σε πολιτική κατεύθυνση.

  ·Για να μην ενισχύονται οι κοινοβουλευτικές αυταπάτες αλλά να στηρίζεται ο αγώνας.

  Για να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία δικαίου, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.

  ΟΛΟΙ στην ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ
  την ΚΥΡΙΑΚΗ 6/12 στις 1.30 μ.μ. στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

  ΜΑΖΙΚΑ στο ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
  την ΔΕΥΤΕΡΑ 7/12

  ΚΚΕ(μ-λ)

 6. Ο/Η massive λέει:

  Αθήνα, Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009, 13:30 Προπύλαια

  Συντονιστικό Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιών

  santimpa@yahoo.gr

  Ένας χρόνος κλείνει από την δολοφονία του συμμαθητή μας Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και το μαθητικό κίνημα ετοιμάζεται να βγει στους δρόμους μαζικά στην επέτειο της εξέγερσης. Στο διάστημα του ενός χρόνου, η ίδια αστυνομία δολοφόνησε μετανάστες, συνεργάστηκε με φασιστικές συμμορίες και μας έδειξε στην πορεία του Πολυτεχνείου ότι η βία της είναι τυφλή.
  Οι μαθητές τον Δεκέμβρη αποδείξαμε ότι δεν είμαστε πρόβατα καμιάς κυβέρνησης που με τις πανελλαδικές εξετάσεις μας πετάνε έξω από τα πανεπιστήμια. Εξεγερθήκαμε γιατί δεν χωρούσε στην γενιά μας καμία σφαίρα, σε μια γενιά που βιώνει καθημερινά το άθλιο εκπαιδευτικό σύστημα, τα φροντιστήρια, την αβεβαιότητα για το μέλλον.
  Και αυτό το Δεκέμβρη θα διαδηλώσουμε ξανά στον δρόμο του αγώνα! Με καταλήψεις στα σχολεία και ενωμένοι με τους φοιτητες, καθηγητές και εργάτες, μπορούμε να νικήσουμε!

  * Να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι αστυνομικοί.
  * Να αφοπλιστεί η Αστυνομία και να καταργηθούν οι ειδικές δυνάμεις (ΜΑΤ, «Δ», κτλ)
  * Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία την κρίση.

  -Ολοι-ες στο συλλαλητήριο την Κυριακή 6 Δεκέμβρη, Προπύλαια 1:30μμ

  -Ολοι-ες στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Δευτέρα 7 Δεκέμβρη, Προπύλαια 12:00

  Με τα πανό των σχολείων,
  Ένα χρόνο μετά, κι αυτός ο Δεκέμβρης θα είναι του Αλέξη!

  http://santimpa.blogspot.com

 7. Ο/Η ΔημήτρηςΚ λέει:

 8. Ο/Η Παναγιώτης Λαμπρόπουλος λέει:

  Ποιος φοβάται τους Δεκέμβρηδες;

  του Αλέξη Τσίπρα αποκλειστικά για το protagon.gr

  Πριν από έναν χρόνο, στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τις σφαίρες ενός αστυνομικού όπλου. Αυτό που ακολούθησε ήταν πέρα από κάθε πρόβλεψη.

  Ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας και αγανάκτησης , εκδηλώθηκε αστραπιαία σε ολόκληρη την Ελλάδα σαρώνοντας το γενικό κλίμα παραίτησης και πολιτικής απάθειας μέσα στο οποίο φαινόταν να ζει η ελληνική νεολαία. Και έφερε σε αδιέξοδο το κατεστημένο πολιτικό σύστημα, το οποίο είχε αποφασίσει να υπερασπιστεί μέχρι τέλους την εκδοχή του «μεμονωμένου ατυχούς γεγονότος».

  Είναι προφανές ότι αυτή η παράλογη και ωμή δολοφονία, ήταν η σπίθα. Το εύφλεκτο υλικό ήταν τα συσσωρευμένα αδιέξοδα της νέας γενιάς. Αδιέξοδα γνωστά και ομολογημένα. Η τεράστια κρίση του εκπαιδευτικού συστήματος, το αβέβαιο εργασιακό μέλλον, που στερεί από τους νέους ανθρώπους την προοπτική της ανεξαρτησίας και της ατομικής ελευθερίας, η σοβαρή οικονομική κρίση και η εργασιακή και οικονομική επισφάλεια.
  Με λίγα λόγια, η βεβαιότητα ότι αυτή η γενιά θα ζήσει τη ζωή της χειρότερα από ότι έζησαν όλες οι προηγούμενες γενιές μέχρι σήμερα.

  Αυτά τα προβλήματα, γέμιζαν διαρκώς το ποτήρι, που ξεχείλισε με την δολοφονία του Γρηγορόπουλου. Και έτσι προκλήθηκε αυτό το πρωτοφανές κύμα οργής, που ξέσπασε σε δρόμους, πλατείες και έξω από αστυνομικά τμήματα. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Την ώρα που οι βασικοί εκφραστές του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος και τα μεγάλα ΜΜΕ προσπαθούσαν να παρουσιάσουν αυτό το ξέσπασμα μόνο ως τυφλή βία πάνω σε βιτρίνες εμπορικών καταστημάτων, δεκάδες χιλιάδες νέα παιδιά διαδήλωναν επί μέρες με μαζικό, δυναμικό αλλά ειρηνικό τρόπο. Και σχεδόν ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους των ελληνικών πόλεων, συγκροτώντας τις μαζικότερες οργανωμένες διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που υπερασπίστηκε, χωρίς να λογαριάσει το κόστος, το δίκαιο και τα αίτια αυτής της εξέγερσης. Και το πλήρωσε.
  Πολύ γρήγορα η δημόσια συζήτηση σταμάτησε να επικεντρώνει στα εύφλεκτα υλικά και εστιάστηκε στα αποκαΐδια. Και όσοι τολμήσαμε να εστιάσουμε στον ορθό λόγο, μετατραπήκαμε σε ηθικούς αυτουργούς του εμπρησμού.

  Δεν μετανιώσαμε και δεν κάναμε πίσω. Υπερασπιστήκαμε από θέση αρχής την εξεγερμένη νέα γενιά από την οργανωμένη συκοφαντία και παραπληροφόρηση. Και επιμόνως φέραμε στο προσκήνιο τα αδιέξοδα που προκαλούν τον θυμό της. Και ταυτόχρονα καταθέσαμε προτάσεις που θα μπορούσαν να δώσουν διέξοδο. Προτάσεις που αφορούσαν τον περιορισμό της καταστολής και της αστυνομικής αυθαιρεσίας, την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης. την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων, την αντιμετώπιση της ανεργίας και της εργασιακής επισφάλειας.

  Εξακολουθούμε να μη μετανιώνουμε για το Δεκέμβρη. Για τη σκληρή μάχη αρχών που δώσαμε απέναντι σε ολόκληρο το πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο.
  Δε μετανιώνουμε, κυρίως, γιατί πιστεύουμε ότι τα αιτήματα αυτά παραμένουν ενεργά στη συνείδηση της κοινωνίας και αναδεικνύονται πιο ζωντανά, πιο ξεκάθαρα και πιο ώριμα στους επόμενους κοινωνικούς αγώνες.
  Ένα χρόνο μετά, ξέρουμε περισσότερα. Ξέρουμε ότι η σπίθα της αμφισβήτησης υπάρχει στις καρδιές των νέων ανθρώπων.

  Ξέρουμε ότι η κυρίαρχη πολιτική και οικονομική στρατηγική, που για να συσσωρεύσει κέρδη στους λίγους οδηγεί την κοινωνία σε βαθειά κρίση, δεν έχει ούτε την υποστήριξη, ούτε την συναίνεση που θα ήθελε για να προχωρήσει.
  Ξέρουμε ότι το να δηλώνεις αριστερά και να μοστράρεις τα σφυροδρέπανα δε σε θέτει κατά ανάγκη απέναντι στο σύστημα εξουσίας.
  Το κυριότερο όμως που ξέρουμε, είναι ότι το σύστημα εξουσίας, παρά την φαινομενικά απόλυτη κυριαρχία του, έχει σοβαρές αδυναμίες και φοβάται.

  Όχι τα ξεσπάσματα βίας, γιατί αυτά ξέρει ότι μπορεί να τα διαχειριστεί προς όφελός του. Φοβάται όμως τον κόσμο που διεκδικεί τα αυτονόητα, στους δρόμους, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, τους χώρους εργασίας.
  Φοβάται τον επόμενο Δεκέμβρη, που θα ξεσπάσει πιο συνειδητά, πιο οργανωμένα, με ξεκάθαρα διατυπωμένα τα πολιτικά και κοινωνικά του αιτήματα: αντίσταση, αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια.

 9. Ο/Η Κώστας Λεγάκης λέει:

 10. Ο/Η Κώστας Λεγάκης λέει:

  Ένα τραγούδι από τo 1978.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s