Συνεχής ροή γεγονότων από τις κινητοποιήσεις

Posted: 06/12/2009 by Γιάννης Χ. in Γεγονότα, Κινήματα
Ετικέτες:

 

6/12/09 20.20

Παρά την έντονη αστυνομική παρουσία, κάτοικοι των Εξαρχείων συγκεντρώνονται σε εκδήλωση μνήμης στο σημείο όπου έγινε πριν ένα χρόνο η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

6/12/09 20.15

Mε επιλεκτική προβολή μόνο των επισοδείων και αποσιωπώντας τελείως την μεγάλη πορεία και τα συνθήματά της, τα καθεστωτικά ΜΜΕ φαίνεται ότι συντάσονται στο καλά οργανωμένο σχέδιο προβολής και κυριαρχίας της αστυνομοκρατίας που γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί

Κυριακή 6/12/09 (Θεσσαλονίκη)

16:00: Η ατμόσφαιρα από τη συνεχή ρίψη δακρυγόνων είναι αποπνικτική σ΄ολόκληρο το κέντρο, όπου σε διάφορα στενά έχουν εγκλωβιστεί διαδηλωτές και έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το ύψος των πανεπιστημίων μέχρι τον Βαρδάρη. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχε στην διαδήλωση, αποκόπηκε από την πορεία, όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια και συνέχισε με δικό του μπλοκ.

15:40: Έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης η πορεία. Περίπου 200 διαδηλωτές έχουν εγκλωβιστεί από αστυνομικές δυνάμεις ανάμεσα σε πολυκατοικίες. Πολλές οι προσαγωγές, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα ο ακριβής αριθμός.

15:30: Στο ύψος της Αριστοτέλους αστυνομικές δυνάμεις έριξαν χημικά στο κυρίως σώμα της πορείας, ακολούθησε ρίψη αντικειμένων από μερίδα διαδηλωτών. Ο κόσμος διασπάστηκε στα γύρω στενά. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε προσαγωγές.

15:32: Μικροεπεισόδια στην πορεία, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης.

Κυριακή 6/12/09 (Αθήνα)

18:13: Έφοδο στο Στέκι Μεταναστών, στην οδό Τσαμαδού, έκανε πριν λίγο διμοιρία των ΜΑΤ, όπου και ψέκασε με φυσούνα τον χώρο, ενώ βρίσκονταν μέσα σε αυτόν 50 περίπου άτομα. Επικράτησε πανικός αλλά ο κόσμος ευτυχώς κατάφερε να εκκενώσει το χώρο χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Την ίδια στιγμή κόσμος διαμαρτύρονταν για τις αναίτιες συλλήψεις 4 νέων στη συμβολή των οδών Νικολάου και Κουντουριώτου. Άνδρες της ομάδας Ζήτα έριξαν χειροβομβίδες κρότου – λάμψης εναντίον του κόσμου, ενώ χρησιμοποίησαν γκλομπ για να τους απωθήσουν. Ένας μάλιστα πάτησε με τη μηχανή του έναν από τους διαδηλωτές χωρίς να τραυματιστεί σοβαρά

16:15:
 Πολύ ισχυρές οι αστυνομικές δυνάμεις στα Προπύλαια. Κρότου λάμψης, μολότοφ και πετροπόλεμος αυτή τη στιμγή.

16.00

Η πορεία ΔΕΝ διαλύθηκε παρά την ρίψη χημικών. Το μεγαλύτερο μπλοκ της, αυτό των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, ολοκλήρωσε την πορεία του και διαλύεται χωρίς επισόδεια

15:55:

Εξήντα οι προσαγωγές. Στο νοσοκομείο μεταφέρεται τραυματισμένη δημοσιογράφος της Αυγής. Στο νοσοκομείο και δύο ηλικιωμένοι διαδηλωτές.

15.30:

 Μία προσαγωγή στην Ομήρου. Εννέα συλλήψεις στο Σύνταγμα. Πενηντάχρονη τραυματισμένη από γκλοπ. Ομάδες Ζήτα και ΜΑΤ βγήκαν από την Καραγιώργη Σερβίας και την Ερμού και επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους και διαδηλωτές. Ανάμεσα στους τραυματίες και η Αγγελική Κουτσουμπού μέλος του ΕΕΚ.

15.35: Τραυματίστηκε διαδηλωτής στο Σύνταγμα, όταν παρασύρθηκε από μηχανή της ομάδας Δέλτα. Αιμόφηρτη γυναίκα στη πλατεία Συντάγματος. Τραυματίες, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι και ηλικιωμένοι.

15.15 Μαζική, αγωνιστική και έντονο παλμό, πορεία βρίσκεται σε εξέλιξη στους δρόμους της Αθήνας. Ο κύριος όγκος της αυτή την ώρα στην οδό Σταδίου.

15.10: Οι αστυνομικές δυνάμεις κάνουν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων στη πλατεία Κοραή, μετά από μικροσυμπλοκές. Αποπνικτική η ατμόσφαιρα. Τα δακρυγόνα πέφτουν μέσα στα μπλογκ. Αστυνομικοί εθεάθησαν να επιστρέφουν πέτρες προς την πορεία, που είχε πετάξει μερίδα διαδηλωτών. Επεισόδια και στη πλατεία Συντάγματος. Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Σαράντα οχτώ μέχρι τώρα οι προσαγωγές.

15.00: Επίθεση στο κατάστημα «Φοκάς». Η κεφαλή της πορείας φτάνει στο Σύνταγμα. Πρώτο μπλοκ είναι αυτό του Πολυτεχνείου. Κρότου λάμψης

14.50: Τραυματίστηκε στο κεφάλι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά τη διάρκεια της εισβολής μερίδας διαδηλωτών στην Πρυτανεία. Σε προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία, προσπαθώντας να αποκλείσει την περιοχή γύρω από τα Προπύλαια.

14.40: Συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στη συμβολή τον οδών Χ. Τρικούπη και Πανεπιστήμίου. Πέτρες και εκτεταμένη ρίψη δακρυγόνων.

12.45
Προσυγκεντρώσεις σε πολλά σημεία σε όλη την Αθήνα προσεγγίζουν τον χώρο των Προπυλαίων. Ξεχωρίζουν τα πανό του ΣΥΡΙΖΑ 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος και ένα πανό με σύνθημα «Ήταν μόνο η αρχή» και με υπογραφή «Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ» που εμφανίζονται για πρώτη φορά αμέμεσα στα πανό άλλων συλλογικοτήτων. Ο ήλιος λάμπει για να τονίσει ‘εντονα την απουσία του λαμπερού χαμόγελου του Αλέξη που απουσιάζει από αυτή την συγκέντρωση. Το χαμόγελο του έχει μετακομίσει όμως στα πρόσωπα αυτών που συνεχίζουν. Η τρομοκρατία και το κλίμα εκφοβισμού που προσπάθησαν να επιβάλλουν τα επιτελικά σχέδια διάφορων κέντρων και ΜΜΕ αποδεικνύονται άχρηστα στη πράξη.

12.00
Στην Κοραή ασφαλίτες με πολιτικά κάνουν έλεγχο στοιχείων σε νέα παιδιά που έρχονται γιά την συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Τις 75 φτάνουν τελικά οι συλλήψεις της χτεσινής μέρας στην Αθήνα. Εκτός από τις αρχικές 12 από τα Εξάρχεια, σε συλλήψεις μετατράπηκαν άλλες 22 προσαγωγές συντρόφων από το στέκι του Κερατσινίου, οι οποίοι παραπέμπονται για κατοχή όπλων και κατασκευή εκρηκτικών. Συλληφθέντες θεωρούνται και οι 41 που πιάστηκαν κατά την εισβολή της αστυνομίας στο δημαρχείο Κερατσινίου. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα.

(00:35)
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους σημερινούς προσαχθέντες και συλληφθέντες, αυτήν τη στιγμή, έξω από τη ΓΑΔΑ. Φωνάζονται συνθήματα που απαιτούν την απελευθέρωση τους.
(00.21)

161 οι προσαγωγές σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο που μεταδίδoυν. Η εισβολή σε «στέκια» θα συνεχιστεί διαρρέουν στα ΜΜΕ. «Δεν πρόκειται να απολογηθώ σε κανέναν» δηλώνει ο σερίφης Χρυσοχοΐδης.
 
 Σάββατο 5/12/09

(23.48)
Χώρος κατασκευής εκρηκτικών το «ρεσάλτο» για την αστυνομία, αλλά πετρέλαιο για σόμπα πετρελαίου το εύφλεκτο υγρό που βρήκε. Με αυτόματα όπλα μπήκαν στο «ρεσάλτο» καταγγέλλουν οι κάτοικοι.
 
  (Αναδημοσίευση απο το blog του ρεσάλτο, anarxikoresalto.blogspot.com)

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από το ελληνικό κράτος, ο στρατός κατοχής του καθεστώτος επιχειρεί να καταλάβει κάθε γωνιά της πόλης. Οι ένστολοι δολοφόνοι εισέβαλαν στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι ΡΕΣΑΛΤΟ στο Κερατσίνι και στο κατειλημμένο δημαρχείο του Κερατσινίου. Επιτέθηκαν σε νεολαίους, απέκλεισαν πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους αγώνα, περικύκλωσαν την περιοχή των Εξαρχείων και το Πολυτεχνείο, προχωρώντας σε μεγάλο αριθμό προσαγωγών και συλλήψεων που συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα. Τα φερέφωνα του καθεστώτος, τα ΜΜΕ, αναμεταδίδουν την κρατική προπαγάνδα δημιουργώντας κλίμα τρομοϋστερίας.

Ένα χρόνο μετά την κοινωνική εξέγερση του Δεκέμβρη, το σύστημα της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης επιχειρεί να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος. Επιχειρεί να επιβάλει ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης προκειμένου να ανακόψει την κοινωνική οργή και να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στην κοινωνία.

Με βάση τις συνθήκες κατοχής που διαμορφώνονται σε όλη την πόλη, καταλαμβάνουμε το χώρο του Πολυτεχνείου. Καλούμε κάθε αντιστεκόμενο στη συνέχιση του αγώνα με κάθε μέσο. Κρατάμε τον χώρο και δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους αντιμετωπίζουν την κρατική καταστολή.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΑΧΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΥΡΙΟ, 6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ’09, ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, 1.30 μ.μ.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ
ΟΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ… Αναρτήθηκε από ΡΕΣΑΛΤΟ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και ΡΗΞΗΣ στις 12:35 πμ 0 σχόλια Σάββατο, 05 Δεκεμβρίου 2009

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΣΕΒΑΛΛΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ

Οι μπάτσοι με την άδεια του δήμαρχου εισβάλλουν αυτήν τη στιγμή στο δημαρχείο Κερατσινίου Αναρτήθηκε από ΡΕΣΑΛΤΟ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και ΡΗΞΗΣ στις 10:31 μμ 0 σχόλια

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Σήμερα 5 δεκέμβρη 2009 1 χρόνο μετά από την κρατική δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την εξέγερση δεκάδων χιλιάδων σε όλη την ελλάδα που ακολούθησε τον Δεκέμβρη, η σοσιαλδημοκρατία αυτή την φορά, συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της καταστολής και τρομοκράτησης όσων αντιστέκονται και αγωνίζονται. Γύρω στις 5μμ τρομοκρατικές κρατικές ομάδες (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και κάθε είδους μπάτσοι) εισέβαλλαν στον χώρο του Ρεσάλτο με προτεταμένα τα όπλα, σπάζοντας τις πόρτες και τζάμια. Την στιγμή εκείνη στον χώρο βρίσκονταν 21 σύντροφοι-σσες οι οποίοι οδηγήθηκαν στην ΓΑΔΑ.
Ως ένδειξη αντιπληροφόρησης και αλληλεγγύης από ανθρώπους που είτε τυχαία δεν βρέθηκαν εκείνη την στιγμή στον χώρο του ρεσάλτο, είτε οργισμένοι επέλεξαν να έρθουν στο Κερατσίνι, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Λαού 200 περίπου μέτρα από τον χώρο του ρεσάλτο και πήγαν με πορεία φωνάζοντας συνθήματα προς το ρεσάλτο. Οι μπάτσοι που ήταν εκεί κλείστηκαν μέσα στο ρεσάλτο και πέταξαν πέτρες προς το μέρος των αλληλέγγυων. Οι αλληλέγγυοι απάντησαν και στην συνέχεια πορεύτηκαν προς το δημαρχείο Κερατσινίου το οποίο και κατέλαβαν σε ένδειξη αντίστασης και αλληλεγγύης στην πρωτοφανή προσπάθεια τρομοκράτησης.
Το δημαρχείο αυτή την στιγμή είναι ζωσμένο από πολυάριθμες δυνάμεις της αστυνομίας οι οποίες περιμένουν εντολή για να εισβάλλουν και στο δημαρχείο.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ 21 ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΗΧΘΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΣΑΛΤΟ
Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ Αναρτήθηκε από ΡΕΣΑΛΤΟ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και ΡΗΞΗΣ στις 10:24 μμ 0 σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ

Πριν από λίγο αλληλέγγυοι που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Λαού στο κερατσίνι 200 περίπου μέτρα από τον χώρο του ρεσάλτο πήγαν με πορεία και φωνάζοντας συνθήματα προς το ρεσάλτο. Οι μπάτσοι που ήταν εκεί κλείστηκαν μέσα στο ρεσάλτο και πέταξαν πέτρες προς το μέρος των αλληλέγγυων. Οι αλληλέγγυοι απάντησαν και στην συνέχεια πορεύτηκαν προς το δημαρχείο Κερατσινίου το οποίο και κατέλαβαν σε ένδειξη αντίστασης και αλληλεγγύης στην πρωτοφανή προσπάθεια τρομοκράτησης. Αναρτήθηκε από ΡΕΣΑΛΤΟ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και ΡΗΞΗΣ στις 9:09 μμ 0 σχόλια

ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΣΤΟ ΡΕΣΑΛΤΟ

Σήμερα 5 δεκέμβρη 2009, μια μέρα πριν την συμπλήρωση 1 χρόνου από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την εξέγερση που ακολούθησε τον Δεκέμβρη, η σοσιαλδημοκρατία αυτή την φορά συνεχίζει την προσπάθεια καταστολής και τρομοκράτησης όσων αντιστέκονται και αγωνίζονται. Γύρω στις 5μμ τρομοκρατικές κρατικές ομάδες (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και κάθε είδους μπάτσοι) εισέβαλλαν στον χώρο του Ρεσάλτο σπάζοντας τις πόρτες και τζάμια. Την στιγμή εκείνη στον χώρο βρίσκονταν 21 άτομα τα οποία αυτήν την στιγμή οδηγούνται στην ΓΑΔΑ.

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Αναρτήθηκε από ΡΕΣΑΛΤΟ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και ΡΗΞΗΣ στις 7:07 μμ 0 σχόλια

Παρασκευή 4/12/09 16.15

Κάτω από την πίεση πολλών κατοίκων του Χαλανδρίου και εκπροσώπων τοπικών οργανώσεων, τα ΜΑΤ αποχώρησαν από τον αποκλεισμό της εκκλησίας και ολοκληρώθηκε ήρεμα και χωρίς επισόδεια η συλλήψεις και  αποχώρηση και των 200 μαθητών που είχαν αποκλειστεί.

Παρασκευή 4/12/09 15.00

ΜΑΤ έχουν αποκλείσει μαθητές ΜΕΣΑ στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Χαλανδρίου.

Παρασκευή 4/12/09  12.30μμ

Μαθητές υπό κατάληψη Σχολείων από την περιοχή Χαλανδρίου κάνουν πορεία στους δρόμους της πόλης

Παρασκευή 4/12/09 09.05

Κάποιος έβηξε. Το σύστημα τρέμει (και η Όλγα μαζί!)

Παρασκευή 4/12/09  08.15

Σχεδόν όλες οι Πανεπιστημιακές σχολές και πάνω από 400 Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη την Ελλάδα, υπό κατάληψη

Πέμπτη 3/12/09 15.15. Αδικαιολόγητο κλείσιμο σχολείων

Έκλεισαν πριν λίγο (Πέμπτη 3/12) και χωρίς να έχουν αναφερθεί κρούσματα γρίπης 5 λύκεια στο Μενίδι και δεκάδες άλλα Γυμνάσια και Λύκεια

Πέμπτη 3/11/09 13.00 Εργατικές διαδηλώσεις

Διαδήλωση εργαζομένων στους ΟΤΑ. Ξεκινάει πορεία προς Ομόνοια.

Στα Εξάρχεια (ΥΠΠΟ): Εργαζόμενοι συγκεντρωμένοι. ΜΑΤ έχουν αποκλείσει τεράστια περιοχή (απο Αλεξάνδρας ως την Κάννιγγος)

Στην Κλαυθμώνος: Αλλη συγκεντρωση, εργαζόμενοι της ΐνδ. Και παλι αποκλεισμός

Στο Συνταγμα: Συγκεντρωση δασοπυροσβεστών στη Βουλή

Πέμπτη 3/12/09 Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας

Την απόφαση να παραμείνει κλειστό επ’ αόριστον το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έλαβε αργά χθες το βράδυ ο Πρύτανης, με την αιτιολογία ότι εμφανίσθηκαν πολλαπλά κρούσματα… νέας γρίπης! Εντελώς «συμπτωματικά», τα ΜΑΤ εμφανίσθηκαν σήμερα μπροστά στην ΑΣΟΕ, με σκοπό να απαγορεύσουν τη διενέργεια της προγραμματισμένης Γενικής Συνέλευσης με θέμα τις κινητοποιήσεις της 6ης Δεκεμβρίου.

Σε αυτό το άρθρο, θα παρουσιάζονται σε διαρκή ροή τα γεγονότα που διαδραμαρτίστηκαν και διαδραματίζονται στην Αθήνα λόγω της οργανωμένης προσπάθειας αντιμετώπισης κάθε ιού αμφισβήτισης.

Με μια λακωνική ανακοίνωση ο Πρύτανης αποφάσισε να «αιφνιδιάσει» τους φοιτητές σήμερα τα ξημερώματα, ανακοινώνοντας ότι η σχολή κλείνει και μάλιστα «επ’ αόριστον», λόγω των πολλαπλών κρουσμάτων… νέας γρίπης. Το περιστατικό, ωστόσο, δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, γιατί οι φοιτητές ήταν ήδη υποψιασμένοι: «φοβόμασταν ότι ο πρύτανης θα κατέφευγε στην ίδια λύση με αυτή που επέλεξε την 17η Νοεμβρίου, να κλείσει δηλαδή το πανεπιστήμιο νωρίτερα για να αποφύγει τις κινητοποιήσεις», σχολιάζει η Δανάη Προδρόμου, μέλος της «Αριστερής Ενότητας» ΑΣΟΕ. Γι’ αυτό το λόγο, πέντε φοιτητές – ανάμεσά τους και η Δανάη – παρέμειναν ολόκληρη τη νύχτα μέσα στο πανεπιστήμιο, ετοιμάζοντας πανό με συνθήματα για το άσυλο, ενώ η σχετική παράσταση διαμαρτυρίας οργανωνόταν ήδη για το επόμενο πρωί.

Φοιτητές απέναντι στα ΜΑΤ

Κατόπιν τούτων, μια… ενδιαφέρουσα εικόνα σχηματίσθηκε σήμερα το πρωί έξω από την ΑΣΟΕ: αφενός, μια ομάδα 200 φοιτητών συγκεντρώθηκε έξω από το κτίριο, ζητώντας να ανοίξουν οι πύλες ώστε να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση – η οποία θα συζητούσε ζητήματα που αφορούν τις κινητοποιήσεις με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Αφετέρου, την εμφάνισή τους έκαναν δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες παρατάχθηκαν περιμετρικώς του κτιρίου, απαγορεύοντας την είσοδο. Τέλος, πίσω από τα ΜΑΤ και μέσα στην ΑΣΟΕ βρίσκονταν οι πέντε φοιτητές, οι οποίοι ανάρτησαν το πανό και στη συνέχεια βγήκαν από το κτίριο και ενώθηκαν με τους άλλους φοιτητές.

«Όταν προσπαθήσαμε να μπούμε στη σχολή όλοι μαζί, τα ΜΑΤ μας επιτέθηκαν, ενώ τη στιγμή που ένα παιδί κατόρθωσε να ανοίξει την πόρτα και ορισμένοι φοιτητές μπήκαν μέσα, οι άνδρες των ΜΑΤ μας επιτέθηκαν με κλομπ και δακρυγόνα» καταγγέλλει η Δανάη, προσθέτοντας ότι δε σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, μέχρι να ανοίξει και πάλι η σχολή.

«Πλήγμα στο άσυλο»

Η εν λόγω απόφαση του Πρύτανη γίνεται αντιληπτή από τους φοιτητές ως μια κατά μέτωπο επίθεση στο πανεπιστημιακό άσυλο. Η νέα γρίπη, άλλωστε, κρίνεται ως προσχηματική δικαιολογία, ενώ η παρουσία των δυνάμεων των ΜΑΤ επιβεβαιώνει τις υποψίες τους για οργανωμένη στρατηγική των πρυτανικών αρχών – σε συνδυασμό με το υπουργείο προστασίας του πολίτη – για παρεμπόδιση των κινητοποιήσεων για την επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή.

«Το χειρότερο είναι ότι μέχρι εχθές οι πρυτανικές αρχές μας διαβεβαίωναν ότι το πανεπιστήμιο επρόκειτο να μείνει ανοικτό, ενώ ταυτόχρονα οργάνωναν αυτή τη συντονισμένη επίθεση ενάντια στις κινητοποιήσεις των φοιτητών», καταλήγει η Δανάη, προσθέτοντας ότι πρόκειται για εξαπάτηση της φοιτητικής κοινότητας της ΑΣΟΕ, με σκοπό την παρεμπόδιση της άσκησης των δικαιωμάτων συλλογικής δράσης

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία φυσικά μιας και είναι προφανές και πάνδηλο ότι η τρομοϋστερία με αφορμή τον H1N1 να αποτελεί για πολύ καιρό πολυεργαλείο πολιτικής διαχείρισης. Οι πολιτικές που σχεδιάστηκαν στην σύνοδο της Λισαβόνας δήθεν για την «προαγωγή της υγείας» όπως προσπάθησαν να εφαρμοστούν από την ΝΔ και συνεχίζονται και επί ΠΑΣΟΚ με αφορμή ήπια κατά γενική ομολογία συμπτώματα με περίπου τις ίδιες επιπτώσεις όπως και οι προηγούμενες no-name γρίπες, στοχεύουν στο κλείσιμο του καθένα μας στο ατομικό του κουκούλι και στην χειραγώγηση κάθε συλλογικής προσπάθειας αντίδρασης στους σχεδιασμούς του νεοφιλελευθερισμού.

Επειδή αυτός ο Δεκέμβρης όμως θα είναι και εργατικός, ας ανησυχούν όλοι αυτοί που μπορούν να κωλύσουν από τον ιό της αμφισβήτησης των πολιτικών τους που εξαπλώνεται ραγδαία. 
 
Φυλαχτείτε, θα φταρνιστούμε!
Σχόλια
 1. Ο/Η alexius λέει:

  Όλοι μαζί (ΕΑΑΚ,ΑΡΑΝ, ΣΥΝ , σχετικοί και άσχετοι) σε τουλάχιστον 3 μέτωπα (ένα από κέντρο, ένα από Κυψέλη και ένα από πίσω ) επί 2 ώρες διεκδικούσαμε το αυτονόητο: Να ανοίξει η σχολή και να μπούν οι φοιτητές να κάνουν συνέλευση. Η εικόνα των πάνοπλων ΜΑΤ εναντίον ενός τελείως ειρηνικού και ευχάριστου συνόλου φοιτητών και νέων ξένιζε όλους τους περαστικούς που ήταν πολλοί μιας και ήταν μέσα στην εμπορικότατη Πατησίων σε μια ώρα αιχμής.

  Μετά από τουλάχιστον 2 ώρες τα ΜΑΤ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ. Το πρετεντέρειο παιχνίδι εντυπώσεων που προσπάθησαν να κάνουν εν όψει Δεκέμβρη δεν τους βγήκε! Και αυτό ήταν μια μικρή συμβολική νίκη.

 2. Ο/Η ΔημήτρηςΚ λέει:

  Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΣΥΝ για τον για τον αποκλεισμό της ΑΣΟΕΕ από δυνάμεις των ΜΑΤ

  Θεωρούμε αδικαιολόγητο τον αποκλεισμό από δυνάμεις των ΜΑΤ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ). Πρόκειται για μια ενέργεια καταπάτησης του πανεπιστημιακού ασύλου που πυροδοτεί ένα κλίμα έντασης στον ευαίσθητο χώρο των πανεπιστημίων λίγες μόνον μέρες πριν την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

  Ζητάμε την άμεση αποχώρηση των δυνάμεων των ΜΑΤ καθώς και την ανεμπόδιστη διεξαγωγή της προγραμματισμένης φοιτητικής συνέλευσης. Η συνέχιση της παραμονής των αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο μονάχα ως στάση όξυνσης μπορεί να θεωρηθεί και γεννά ερωτήματα για τις προθέσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

  To Γραφείο Τύπου

 3. Ο/Η ΔημήτρηςΚ λέει:

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
  Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΗΡΥΞΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

  ΒΙΑΙΗ ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ

  Ο Δεκέμβρης φοβίζει την εξουσία. Γιατί αποτέλεσε την φωνή, την έκφραση της οργής των αποκλεισμένων, ήταν η είσοδος στο κινηματικό πεδίο των μεταναστών, των ανθρώπων της επισφαλούς εργασίας, των ανέργων, που ενώθηκαν με το ξέσπασμα μιας νεολαίας που βλέπει το μέλλον της να είναι από τώρα υποθηκευμένο στην κάνη μιας εξουσίας αδίστακτης. Ένα επικίνδυνο κοινωνικό-πολιτικό δυναμικό που «ακουμπά» στην αγανάκτηση των εργαζομένων που καλούνται για μια ακόμη φορά να πληρώσουν την οικονομική κρίση που δημιούργησε ο κόσμος του πλούτου, κρίση που γίνεται αφορμή ώστε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-Ε.Ε.-ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ να απολύσουν χιλιάδες, να καταργήσουν τα όποια εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα, διατηρώντας ή και αυξάνοντας τα κέρδη τους!

  Επίσης, αποκτήθηκαν χαρακτηριστικά αυτοοργάνωσης, μέσα από ανοιχτές αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες συνελεύσεων, Συντονιστικά Μαθητών-Φοιτητών-Εργατικών Σωματείων. Δημιούργησε Κέντρα Αγώνα, δημιούργησε προϋποθέσεις ενότητας και κοινής πάλης. Ξεπέρασε τον κατεστημένο-κρατικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, έκανε κατάληψη στα περισσότερα Εργατικά Κέντρα. Έγινε σύνθημα παγκόσμιο των αγωνιζόμενων που φώναζαν στις πορείες τους «εδώ θα γίνει της Ελλάδας».

  Ο Δεκέμβρης φοβίζει. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δεν ικανοποίησαν κανένα αίτημα του, έκαναν βάρβαρα πογκρόμ κατά μεταναστών, έφεραν περισσότερα ΜΑΤ-ΔΕΛΤΑ κλπ, γιατί ξέρουν ότι η αντεργατική τους πολιτικής μπορεί να πυροδοτήσει ακόμη μεγαλύτερες κοινωνικές εκρήξεις. Ο Δεκέμβρης βρίσκεται μπροστά μας ως απόδειξη ότι καμιά κυβέρνηση πλέον δεν έχει περίοδο χάριτος από ένα πολύμορφο κίνημα αντίστασης που βρίσκει νέους τρόπους έκφρασης, αποφασίζει το ίδιο, περιεχόμενο και τρόπους πάλης.

  Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λειτούργησε ως κατασταλτική συνέχεια της ΝΔ , επέβαλε από την αρχή την πολιτική της μηδενικής ανοχής απέναντι σε οτιδήποτε αντιστέκεται, απέναντι σε οτιδήποτε, μέσω της κοινωνικής αποσύνθεσης φέρνει η κρίση, μπορεί εν δυνάμει να συγκροτήσει έναν πυρήνα αντίστασης. Η στρατικοποίηση της Αθήνας είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού, κάμερες-ΕΥΠ παρακολουθούν τα πάντα!.

  Όμως στην προσπάθεια διάλυσης και θεσμικής αφομοίωσης του Δεκέμβρη η εξουσία έχει κινητοποιηθεί σε όλο της το φάσμα. Με απόφαση των πρυτάνεων από την Πέμπτη τα πανεπιστημιακά ιδρύματα παραμένουν κλειστά σε μια πρωτοφανή προσπάθεια κατάλυσης του ασύλου. Αυτοί που διατυμπανίζουν την ανάγκη για ανοιχτά ιδρύματα τώρα στέκονται στο πλευρό της αστυνομίας ως κατασταλτικός μηχανισμός. Η προσπάθεια φίμωσης των φοιτητών και περιστολής των ανοιχτών διαδικασιών είναι κάτι που δεν αφορά μόνο το φοιτητικό κίνημα αλλά το σύνολο του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, βάζει στο γύψο την Αμφισβήτηση, την Αντίσταση, την Ανυπακοή.

  Απέναντι στην καταστολή των κλειστών σχολών, η απάντηση του κινήματος πρέπει να είναι η διασφάλιση των ανοιχτών δημοκρατικών διαδικασιών, της ελεύθερης έκφρασης, της οργάνωσης των νέων γύρων των αγώνων. Οι σχολές να μείνουν ανοιχτές ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ. ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ. Έτσι καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση στην Νομική την Πέμπτη, όλους όσους θέλουν να πιάσουν το νήμα της εξέγερσης του περσινού Δεκέμβρη, όλους αυτούς που θέλουν την από τα κάτω οργάνωση-συντονισμό ενός πολύμορφου κινήματος Αντίστασης-Ρήξης-Ανατροπής.

  Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις πορείες την Κυριακή 6-12 στης 12:00 στα Προπύλαια και στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Δευτέρα 7-12.

  ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΟΙ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ, ΟΙ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
  ΠΕΜΠΤΗ 03-12 19:00 ΣΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

 4. Ο/Η Διονύσης λέει:

  Μήπως έβγαλε καμμιά ανακοίνωση και ο ΣΥΡΙΖΑ;

 5. Ο/Η ΔημήτρηςΚ λέει:

  lololololol

  καλό Διονύση..

 6. Ο/Η Κώστας Λεγάκης λέει:

  Από την εκπαιδευτική ιστολίδα alfavita.gr, υπολογίζονται σήμερα το πρωί σε 400 τα σχολεία και σε 30 οι σχολές που είναι υπό κατάληψη.

 7. Ο/Η Ανανεωτικός Κομμουνιστής λέει:

  Εγινε παραβίαση του ασύλου στο ΑΠΘ (στα καθεστωτικά ΜΜΕ η λέξη «άσυλο» έχει εξαφανιστεί μιά και ακόμα η νοηματοδότησή της είναι θετική). Αυταρχικός κατήφορος.

  Εχει σημασία σήμερα οι διαδηλώσεις να είναι μαζικές και να δώσουν ηχηρό μήνυμα στην κατασταλτική υστερία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

  Θέλω να ελπίξω ότι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων…

 8. Ο/Η alexius λέει:

  Πρωί Κυριακής. Ανήμερα της μέρας εκείνης. Η Αθήνα αστυνομοκρατείται. Το κράτος, ανάλγητο όπως και εδώ και ένα χρόνο, παραδίδει την πόλη στους συναδέλφους των δολοφόνων. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η τάξη και η ασφάλεια και αν χρειαστεί θα καταπατηθεί για άλλη μια φορά η μνήμη του παιδιού για να την επιτύχουν.

  Δυστυχώς ούτε ο Αλέξανδρος πέθανε, ούτε ο κόσμος βγήκε στο δρόμο επειδή δεν υπήρχε αρκετή αστυνομία. Το αντίθετο. Και μερικοί επιμένουν να μην το καταλαβαίνουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s