Ανακοινώσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΝ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα σημερινά γεγονότα

Posted: 07/12/2009 by Γιάννης Χ. in Αριστερά, Ανακοινώσεις
Ετικέτες:

ΣΥΡΙΖΑ: «Το χρονικό των προαναγγελθέντων επεισοδίων, φρόντισε το υπουργείο προστασίας του πολίτη, να μην διαψευστεί»

Κριτική για τον τρόπο που το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «φρόντισε ώστε να να μην διαψευστεί το χρονικό των προαναγγελθέντων επεισοδίων» ασκεί με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ. «Με απίστευτη βία διέταξε τις αστυνομικές δυνάμεις να εφαρμόσουν το δόγμα της μηδενικής ανοχής, παραβιάζοντας όλη τη σχετική νομοθεσία και το Σύνταγμα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Και συνεχίζει: «Εξαπέλυσαν προληπτική επίθεση στο Κερατσίνι και στα Εξάρχεια, χωρίς Εισαγγελέα, παραβιάζοντας το οικιακό άσυλο και εισβάλλοντας στο Δημαρχείο Κερατσινίου χωρίς άδεια της αρχής. Η προσαγωγή ατόμων και η μετατροπή τους σε κατηγορούμενους, χωρίς την τήρηση του νόμου, καθώς και η αθρόα προσαγωγή διαδηλωτών, πριν καν φτάσουν στη διαδήλωση, ήταν βέβαιο ότι θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις, ώστε να επιβεβαιωθεί η προαναγγελία τους».

«Η βεντέτα του Χρυσοχοΐδη με τους αναρχικούς και η στρατικοποίηση της αντιπαράθεσης, εγκυμονεί κινδύνους για την πολιτική έκφραση και διαμαρτυρία. Καλούμε την κυβέρνηση να επέμβει άμεσα στο σχεδιασμό της ανεξέλεγκτης καταστολής που εφαρμόζει ο υπουργός της. Η υπονόμευση της διαδήλωσης της Δευτέρας, που αποτελεί έναν επιπλέον στόχο της αστυνομικής βίας που εκδηλώθηκε στη σημερινή πορεία ώστε να μην κατέβουν μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι, θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά.

«Η νεολαία δεν τρομοκρατείται. Αγωνίζεται για τα αυτονόητα και κανείς και τίποτα δεν θα υπονομεύσει τη συλλογική της έκφραση. Η μαζική συμμετοχή της στο σημερινό συλλαλητήριο και παραμονή της ως το τέλος, παρά την καταστολή και τη ρίψη δακρυγόνων, αποδεικνύει ότι το ρεύμα της αμφισβήτησης δεν γυρνάει πίσω. Οι σχεδιασμένες επιθέσεις από ομάδες οπαδών της τυφλής βίας και η στρατηγική της έντασης που έχουν επιλέξει, δεν επηρεάζει τη συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας, που υιοθετεί το δρόμο του συλλογικού αγώνα» καταλήγει..

ΣΥΝ: «Παρά το κλίμα τρομοκρατίας, οι νέοι έδωσαν το παρόν»

Την αλόγιστη χρήση χημικών από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ και τις απρόκλητες επιθέσεις εναντίον των μαθητικών και φοιτητικών μπλοκ, αλλά και το κλίμα τρομοκρατίας των τελευταίων ημερών καταγγέλλει με ανακοίνωση του ο ΣΥΝ.

«Παρά το κλίμα τρομοκρατίας των προηγούμενων ημερών, χιλιάδες δημοκρατικοί πολίτες και ιδιαίτερα νέες και νέοι έδωσαν το παρόν στη διαδήλωση μνήμης για την δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου. Ήταν ένα ειρηνικό δυναμικό παρόν και ταυτόχρονα ένα μήνυμα πως η νέα γενιά διεκδικεί μια νέα σχέση με την κοινωνία σε μια καλύτερη κοινωνία» αναφέρει ο ΣΥΝ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ περιφρούρησε τα μπλοκ των δυνάμεων παρά την αναίτια επίθεση που δέχτηκε από δυνάμεις των ΜΑΤ στην οδό Σταδίου και Πεσματζόγλου. Επίθεση που μας γεννά ερωτηματικά αφού το μόνο που εξυπηρετούσε ήταν η διάχυση των οργανωμένων δυνάμεων στη διαδήλωση και την εισροή σε αυτό δυνάμεων των αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών.

Καταγγέλλουμε την αλόγιστη χρήση χημικών από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ και τις απρόκλητες επιθέσεις εναντίον των μαθητικών και φοιτητικών μπλοκ που συμμετείχαν στην πορεία.

Θέλουμε ταυτόχρονα να καταγγείλουμε την βάρβαρη επίθεση ενάντια στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών* κατά την διάρκεια εισβολής στην πρυτανεία αυτόκλητων «υπερεπαναστατών», δήθεν αντιεξουσιαστών, που με την πρακτική τους υποδηλώνουν την βαθιά εξουσιαστική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά τους» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

«Μια νέα γενιά γαλουχείται στις αξίες της συλλογικής δράσης, της διεκδίκησης του μαζικού ειρηνικού αγώνα. Μια νέα πολιτικοποίηση γεννιέται, πηγή έμπνευσης και ελπίδας για ολόκληρη την κοινωνία», καταλήγει.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Αυτός ο Δεκέμβρης θα είναι σκληρότερος από τον περυσινό »

«Αυτός ο Δεκέμβρης θα είναι σκληρότερος από τον περυσινό αν η κυβέρνηση συνεχίσει να παίζει το βιολί της αστυνομικής επίθεσης στο κίνημα και τις διεκδικήσεις του» υπογραμμίζει σε ανακοίνωση της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ζητά την απελευθέρωση των συλληφθέντων και την τιμωρία των αστυνομικών που άσκησαν βία εναντίον διαδηλωτών.

«Παρά το όργιο αστυνομοκρατίας της κυβέρνησης, τις επιθέσεις ήδη από τη χθεσινή μέρα, τον αποκλεισμό του κέντρου της Αθήνας με μπλόκα τύπου Γάζας, το κλείσιμο του Μετρό, τις εκατοντάδες προληπτικές συλλήψεις , η πορεία ήταν μεγαλειώδης και ογκώδης. Χιλιάδες διαδηλωτές φοιτητές και μαθητές με πανό των καταλήψεων και των σχολείων και εργαζόμενοι έδωσαν δυναμικό παρών αψηφώντας την τρομοκρατία, πλημμύρισαν τα Προπύλαια και συμμετείχαν στη μαχητική διαδήλωση προς τη Βουλή στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ακόμη και εποχούμενες δυνάμεις όπως οι Γκοτζαμάνηδες χτύπησαν διαδηλωτές.

Παρόμοια και στη Θεσσαλονίκη παρά τις απίστευτες επιθέσεις τις μαζικές συλλήψεις ολόκληρων μπλόκ φοιτητών η διαδήλωση ήταν τεράστια.

Με τη σημερινή δυναμική διαδήλωση έγινε το πρώτο βήμα και συνεχίζουμε με την αυριανή διαδήλωση στα Προπύλαια στις 12.30.

Η κυβέρνηση ας πάρει νωρίς το μήνυμα ότι αυτός ο Δεκέμβρης θα είναι σκληρότερος από τον περυσινό αν συνεχίσει να παίζει το βιολί της αστυνομικής επίθεσης στο κίνημα και τις διεκδικήσεις του. Δεν ξεμπερδεύει με το κόσμο που εξεγέρθηκε στέλνοντας τα ΜΑΤ σε κάθε δρόμο. Ας σκεφτούν τι απόγιναν οι περυσινοί διαχειριστές του μηχανισμού που δολοφόνησε τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και ας συμμαζευτούν όσο είναι νωρίς. Έχουμε τη δύναμη με τις καταλήψεις , τις απεργίες και τις διαδηλώσεις να τους χαλάσουμε τα σχέδια , να τους εμποδίσουμε να μας φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες μας.

Απαιτούμε να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τις δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος των διαδηλωτών από την ομάδα Δέλτα που τραυμάτισαν σοβαρά αριστερή αγωνίστρια στο Σύνταγμα. Να αφεθούν αμέσως όλοι οι συλληφθέντες και να σταματήσουν οι στημένες δίκες σε βάρος των αγωνιστών που συνελήφθηκαν μετά από εισβολή στο στέκι τους στο Κερατσίνι.

Advertisements
Σχόλια
 1. Ο/Η Kladitis λέει:

  Diladi kyrioi tou Syn yparxei kai lelogismeni xrisi ximikon?????

 2. Ο/Η Βαγγελιώ Σωτηροπούλου λέει:

  O ΣΥΝ μόνον τον «τραυματισμό» (που δεν έγινε όπως αποδείχτηκε τελικά) του πρύτανη είδε; Τον πολύ σοβαρό τραυματισμό της αγωνίστριας Κουτσούμπα από το ΕΕΚ δεν τον είδε ; Τις εφόδους των σύγχρονων Κοτζαμάνηδων της ομάδας Δ στην πλατεία Συντάγματος δεν τις είδε ; Την στυγνή σκευωρία εναντίον του κοινωνικού στεκιού Ρεσάλτο δεν την είδε ; Βλέπει ο ΣΥΝ ότι ο Χρυσοχοίδης προσάγει και φακελώνει σωρηδόν νέους ανθρώπους διότι τους θεωρεί εν δυνάμει εχθρούς της εξουσίας ;

  • Ο/Η axilleaspanagoulis λέει:

   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
   ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΥΘΡΟΥ
   6.12.09

   Μετά τη βίαιη και τρομοκρατική επίθεση της αστυνομίας στην πορεία για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός είχαν προσέλθει μέχρι τις 6 μ.μ. 11 (έντεκα) τραυματίες διαδηλωτές με θλαστικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα από τη χρήση χημικών.
   Σε σοβαρότερη κατάσταση βρίσκεται μία γυναίκα ηλικίας 60 ετών χτυπημένη στο κεφάλι με υπαραχνοειδή αιμορραγία, εγκεφαλική θλάση και συντριπτικό κάταγμα κλείδας μετά από δολοφονική επίθεση της ομάδας Δ.
   Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει το όργιο καταστολής ενάντια στη νεολαία και τους διαδηλωτές.

 3. Ο/Η Κώστας Λεγάκης λέει:

  Η φωτογραφία του πρύτανη που βγαίνει από την πρυτανεία χωρίς (τουλάχιστον εμφανές) τραύμα.

  Τι γίνεται; Ποιος δουλεύει ποιον;

 4. Ο/Η Π. Δαμέλος λέει:

  Έχω την αίσθηση ότι θέλουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο: ο σύριζα βγάζει μία ανακοίνωση λέγοντας (ορθώς) τα αυτονόητα για κάθε αριστερό (όπως και η ανταρσύα) και ο συνασπισμός βγάζει μία νερόβραστη ανακοίνωση-δήλωση νομιμοφροσύνης (με τη «βάρβαρη επίθεση ενάντια στον πρύτανη», πραγματικά, η μόνη βαρβαρότητα χτες αυτή ήταν, α, ξέχασα και την «αλόγιστη» χρήση χημικών, είπαμε βρε παιδιά, ρίξτε αλλά σε λογικές ποσότητες). Μέχρι πότε θα είμαστε μάρτυρες σε τέτοιες γελοιότητες για να κρατηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες στο συν; Μέχρι πότε θα είναι ανέκδοτο ο αριστερός λόγος του σύριζα επειδή προσκρούει σε αντιφάσεις με το λόγο του συν, λόγω ανανεωτικής πτέρυγας; Καταλάβετέ το, χωριό με τους πάντες δε γίνεται, η ενότητα της αριστεράς πρέπει να βασίζεται σε κοινές απόψεις και κυρίως να είναι της αριστεράς. Αν είναι έτσι να ζητήσουμε να μπει και το πασόκ στο σύριζα (ειλικρινά πιστεύω ότι ο λόγος της πλειοψηφίας του σύριζα απέχει από το λόγο της ανανεωτικής πτέρυγας περισσότερο από όσο της τελευταίας από του πασόκ). Αν ψηφίζαμε σήμερα, εγώ ανταρσύα θα το έριχνα. Τουλάχιστον ο λόγος της έχει σοβαρότητα και συνέπεια.
  Αλέξη Τσίπρα, χωρίς να σπάσεις αυγά ομελέτα δε γίνεται. Καταλαβαίνω την αγωνία σου να μη χρεωθείς μια διάσπαση του συν, αλλά ίσως αυτή η διάσπαση να οδηγήσει τον σύριζα στη σύμπλευση με την ανταρσύα και την πραγματική ενότητα της αριστεράς, με σαφώς μεγαλύτερη δυναμική από αυτήν που έχει σήμερα (εκτός αν ο στόχος συνεχίζει να είναι το 3%+1 για τον σύριζα).

 5. Ο/Η stavros k λέει:

  παιδιά και ειδικά Βαγγελιώ άντε για!

  μπορώ να καταλάβω πιτσιρικάδες που σπάζουν, που θέλουν (και αυτοί) να νιώσουν την αίσθηση του δακρυγόνου και τη μέθη της συλλογικής ανυπακοής και εξεγερτικής υπερβολής, όπως κάποτε θέλαμε να νιώσουμε και μεις… Νιώθω το αδιέξοδο των μαθητών και των παιδιών που δεν θέλουν ούτε καν να τους «εκπροσωπήσω» πολιτικά, ουτε καν να ακούσουν γιατί είμαι δίπλα τους.

  Δεν μπορώ να καταλάβω όσους νομίζουν ότι σκέφτονται πολιτικά και δεν καταλαβαίνουν την καταδίκη της επίθεσης στον πρύτανη, που εξάλου δεν έκανε κάποια μαζική πορεία, δεν έκαναν οι εξεγερμένοι μαθητές και που καταδικάζουν οι ίδιοι οι εξεγερμένοι μαθητές. Ρωτήστε τους ρε παιδιά…και αυτους και τους γονείς τους που βρέθηκαν να τους περιφρορουν αυθόρμητα!!! μαζί με καθηγητές τους, διακριτικά, χωρίς να θέλουν να τους καθοδηγήσουν.

  Επι τη ευκαιρία, ναι ο Πρύτανης δεν έιχε αίμα… Η εγκεφαλική διάσειση και η καρδιακή συγκοπή δεν φαίνεται στην εικόνα… Κρίμα. Έπρεπε να είχε και άιμα ώστε να ικανοποιηθεί ο αντιστυστημικός μας ίστρος.

  Αντε για. Αναρωτηθήτε όμως μήπως για την εξεγερμένη νεολαία αυτό που εσείς αποκαλείτε αντισυστημισμό, είναι ένα αποκρουστικό σύστημα… Μήπως λέω…

 6. Ο/Η Π. Δαμέλος λέει:

  Σταύρο, η Βαγγελιώ δεν είπε ότι δεν καταλαβαίνει την καταδίκη της επίθεσης στον πρύτανη, ούτε κανένας άλλος, μη βάζεις λόγια στο στόμα κανενός. Η Βαγγελιώ συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο ότι ο συν στην ανακοίνωσή του είδε ΜΟΝΟ αυτόν τον τραυματισμό. Όσο για το ότι ο πρύτανης δεν είχε αίμα, ο Κώστας Λεγάκης διευκρινίζει ότι στη φωτογραφία βλέπουμε τον πρύτανη χωρίς ΕΜΦΑΝΕΣ τραύμα. Και ναι, επειδή έχουμε φάει ΠΟΛΛΗ παραπληροφόρηση, καλό είναι να μην είμαστε σίγουροι για τίποτα εκτός από τα οφθαλμοφανή…

 7. Ο/Η Κώστας Λεγάκης λέει:

  Ο τραυματισμός του πρύτανη, ενδέχεται να είναι και πλαστός. Από τη φωτό δεν προκύπτει κάτι. Σκεφτείτε ότι, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, εάν υπάρχει απειλή ενάντια στη ζωή, ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ το άσυλο. Δεν είναι τυχαίο ότι η εισαγγελία σε αυτή την κατεύθυνση κινείται, δεν είναι τυχαίο που ΟΛΑ τα ΜΜΕ βάζουν το θέμα του ασύλου.

 8. Ο/Η Σταύρος λέει:

  Η ανακοίνωση του ΣΥΝ είναι “νερόβραστη” και της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ λέει “ορθώς τα αυτονόητα για κάθε Αριστερό”;
  Πρώτα από όλα αν ο ΣΥΝ είδε μόνο τον τραυματισμό του Πρύτανη, η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είδε ούτε αυτόν. Σίγουρα δεν “είδε” ούτε αυτή τον τραυματισμό της Αγγελικής.
  Γράφει η ανακοίνωση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ: «Με απίστευτη βία [ο υπουργός] διέταξε τις αστυνομικές δυνάμεις να εφαρμόσουν το δόγμα της μηδενικής ανοχής, παραβιάζοντας όλη τη σχετική νομοθεσία και το Σύνταγμα»
  Με “βία διέταξε”; Αν διέταζε ήπια θα ήταν καλά;
  Μήπως έπρεπε να γράφει: « [ο υπουργός] Διέταξε τις αστυνομικές δυνάμεις να εφαρμόσουν το δόγμα της μηδενικής ανοχής, και υατές ανταποκρίθηκαν με απίστευτη βία παραβιάζοντας όλη τη σχετική νομοθεσία και το Σύνταγμα»;

  Για να βγαίνει και νόημα!

  Και στο κάτω κάτω, πως καλύτερα περιγράφεται αυτό που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες, «τακτική μηδενικής ανοχής¨ή κλίμα τρομοκρατίας; Έχουν και η επιλογή των εκφράσεων το νόημά της.

  Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο «λογοτεχνικό».

  Αυτό το μέρος της ανακοίνωσης όσο και παρακάτω το: «Η προσαγωγή ατόμων και η μετατροπή τους σε κατηγορούμενους, χωρίς την τήρηση του νόμου» δείχνουν βαθειά ανεπάρκεια στην πολιτική πρόσληψη των γεγονότων.

  Το ζήτημα, δεν είναι αν τηρήθηκαν οι νόμοι και το Σύνταγμα. Το ζήτημα είναι ότι αυτοί οι Νόμοι, και αυτό το Σύνταγμα (που μην έχετε καμιά αμφιβολία, τηρήθηκαν στο έπακρο, μέχρι και εισαγγελέα είχαν στο Κερατσίνι) όταν εφαρμόζονται όχι μόνο δεν προστατεύουν τον Πολίτη από τις Δυνάμεις Καταστολής άμεσα (ο τραυματισμός της Αγγελικής) ή έμεσα (ο τραυματισμός του Πρύτανη), αλλά περιορίζουν τις ελευθερίες του. Για τους Αριστερούς, και ιδιαίτερα για όσους διατρανώνουν τον Ριζοσπαστισμό τους, το κύριο και μοναδικό θέμα είναι ότι αυτές οι πράξεις των δυνάμεων καταστολής, είναι ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ και όχι …παράνομες. Οι νόμοι και το Σύνταγμα (στο συγκεκριμένο ζήτημα της «‘Τάξης’, ‘Ασφάλειας’ και ‘Προστασίας’ του Πολίτη» είναι αντιδημοκρατικοί και η τήρηση και εφαρμογή τους δεν μπορεί παρά να έχει τα αποτελέσματα που βλέπουμε.
  Άντε, αν ήμουν της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» να δεχόμουν ότι ο ΤΡΟΠΟΣ με τον οποίο εφαρμόζονται οι σχετικοί νόμοι και διατάξεις του Συντάγματος, είναι αντιδημοκρατικός, και (ίσως) να υπήρχε άλλος «καλύτερος».

  Όμως να θεωρήσω την επίκληση της νομιμότητας, για να μη πω την έκφραση θεσμολαγνείας, ως αυτονόητη (και μάλιστα «ορθώς») για «κάθε Αριστερό» πάει πολύ.

  Αν η ανακοίνωση του ΣΥΝ είναι «νερόβραστη [σούπα]», η ανακοίνωση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι «χαμομηλάκι».

  • Ο/Η Π. Δαμέλος λέει:

   Καταρχάς, στο συγκεκριμένο σημείο, που φυσικά και θα μπορούσε να είναι πιο καλογραμμένο, προφανώς το «με βία» δεν πηγαίνει στο «διέταξε» αλλά στο «να εφαρμόσουν το δόγμα της μηδενικής ανοχής». Αν ψάχνουμε για λάθη είναι σίγουρο ότι θα τα βρούμε, με ελάχιστη καλή θέληση βγαίνει μια χαρά νόημα.
   Όσο για τους νόμους, έχουν κι αυτοί τη χρησιμότητά τους και είναι μία μίνιμουμ βάση συνεννόησης. Και όχι, δεν είναι όλοι οι νόμοι «αντιδημοκρατικοί» (εκτός αν πάμε στη σφαίρα της φιλοσοφίας) και μέχρι να υπάρχει θέληση από την πλειοψηφία για την ανατροπή τους δεν μπορούμε να τους αγνοούμε παντελώς, λες και έτσι θα εξαφανιστούν. Το ότι «τηρήθηκαν στο έπακρο» από πού το συμπεραίνεις; Από το ότι από το Σάββατο μάζευαν κόσμο από τα εξάρχεια και τον πήγαιναν στη ΓΑΔΑ «για εξακρίβωση» ενώ είχε ταυτότητα; Από τον τραυματισμό της Κουτσουμπού; «Νόμιμος» κι αυτός; Η εμφύτευση ψευδών στοιχείων; Συνειδητοποιείς ότι εδώ στην Κόρινθο συνέλαβαν παιδί με ατροφικό χέρι ΜΕΤΑ από πορεία και οι αστυνομικοί κατέθεσαν ότι το είδαν να τρέχει κουβαλώντας πλάκα πεζοδρομίου και με τα ΔΥΟ χέρια, και τώρα απειλείται με φυλάκιση (θεωρητικά) μέχρι και 10 ετών; Η μόνη δικαιολογία για το ότι σε όλα αυτά βλέπεις «νομιμότητα στο έπακρο» είναι να ενημερώνεσαι μόνο από την τηλεόραση. Που κι αυτό δεν είναι δικαιολογία, γιατί κάποιος που είναι τόσο αφυπνισμένος που ζητά την κατάργηση των νόμων θα έπρεπε να έχει μια καλύτερη εικόνα του τι πραγματικά συμβαίνει εκεί έξω.

 9. Ο/Η Σταύρος λέει:

  Το που πήγαινε η λέξη «βία», το δείχνω με την επαναδιατύπωση του σχετικού αποσπάσματος της ανακοίνωσης, που ο ίδιος κάνω.
  Μόνο που πολιτικά το νόημα που βγαίνει χρειάζεται πολύ περισσότερη «καλή θέληση» για να είναι «μια χαρά».
  Δεν μίλησα «γενικά για νομιμότητα», επακριβώς αναφέρω: «Οι νόμοι και το Σύνταγμα (στο συγκεκριμένο ζήτημα της “‘Τάξης’, ‘Ασφάλειας’ και ‘Προστασίας’ του Πολίτη” είναι αντιδημοκρατικοί και η τήρηση και εφαρμογή τους δεν μπορεί παρά να έχει τα αποτελέσματα που βλέπουμε» Δλδ. μίλησα για τον «τρομονόμο» το «νόμο της κουκούλας» το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει να βαφτίζεται «προσαγωγή» η σύλληψη, το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο καταστρατηγείται το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, και πολλά άλλα για τα οποία η Αριστερά πάλαιψε ενάντια στην θεσμοθέτησή τους, και παλεύει για την κατάργησή τους, και σε καμιά περίπτωση δεν τα ανέχεται ούτε καν ως «μίνιμουμ βάση συνεννόησης», ότι και να σημαίνει αυτό σε σχέση με το σύστημα καταστολής.

  Εκτός από την «μεμονωμένη» (δεν την έχουν πει έτσι ακόμα, αλλά θα το κάνουν) περίπτωση του «Δελτά» που τραυμάτισε την Αγγελική, και ο οποίος θα τιμωρηθεί και θα ρίξουν μόνο πάνω του το φταίξιμο, σε καμιά από τις περιπτώσεις που αναφέρεις δεν στοιχειοθετείται «υπέρβαση καθήκοντος». Εξακολουθούν να σε εξεγείρουν όμως. Το νιώθεις ότι δεν είναι «σωστά», τα καταγγέλεις και στοιχειοθετείς με αυτά την στάση σου.
  Είναι όμως (έστω και τύποις) νόμιμα.

  Μη σε τρομάζει που εναντιώνεσαι και εξεγείρεσαι σε κάτι «νόμιμο». Στο βαθμό που αυτό περιορίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες σου μια τέτοια στάση εναντίον του είναι ο ορισμός του Αντι-συστημισμού. Ακούς τι λένε οι ΠΑΣΟΚοι; «Θα πούμε στον εισαγγελέα να μη εφαρμόσει νόμο που είναι σε ισχύ, ακόμα και αν έχουμε ‘δεσμευτεί’ ότι θα τον καταργήσουμε»; Αυτό δεν είναι καραμπινάτος Συστημισμός;

  Προσωπικά, έχω το δικαίωμα να ΑΠΑΙΤΩ από τον πολιτικό μου χώρο να καλύπτει την στάση την δική σου απέναντι στην ουσία των πραγμάτων, και όχι απλά να καταγγέλει «μη νομιμότητα» όπως έκανε η προχειρογραμμένη και απολίτικη (θυμώνω που έχει δίκιο ο Χρυσοχοϊδης σ’αυτό) ανακοίνωση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

  Δεν λέω «την δική μου» γιατί με θεωρείς «του καναπέ», σκυλάκι ράτσας κανίς, ένα πράμα!

 10. Ο/Η Π. Δαμέλος λέει:

  Δε συμφωνώ στο ότι πέρα από την περίπτωση Κουτσουμπού τηρήθηκε «στο έπακρο» ο νόμος, δηλαδή η ψευδομαρτυρία αστυνομικών και το φόρτωμα κατηγοριών είναι εντός νόμου; Δε με τρομάζει η εναντίωση σε κάτι «νόμιμο». Απλά δεν τη θεωρώ αυτοσκοπό, και θεωρώ ότι δεν τηρήθηκαν ΚΑΝ τα νόμιμα – και υπό αυτό το πρίσμα συμφωνώ με την ανακοίνωση του σύριζα. Έχει μία λογική αυτό που λες, αλλά δεν το θεωρώ σημαντικό στη συγκεκριμένη συγκυρία. Ίσως να είναι πιο σημαντικό να καταδικαστούν από όλους οι πρακτικές και η διγλωσσία του υπουργείου προ.πο. – κι εφόσον αυτό περιλαμβάνει και όσους πιστεύουν στην αγαθότητα των νόμων, ας είναι. Το νόημα δεν αλλάζει. Στην παρούσα συγκυρία και γι’αυτή την ανακοίνωση δεν ήταν το επείγον να καταδικαστούν όλοι οι σχετικοί νόμοι και να ανατραπούν, αφού δεν τηρούνται καν αυτοί. Βήμα-βήμα θα πάμε προς μία δικαιότερη κοινωνία. Δεν είμαι της άποψης του κκε, που όλα του φαίνονται λογικά αφού «έτσι είναι ο καπιταλισμός, όταν έρθει ο κομμουνισμός θα διορθωθούν όλα». Και ναι, ακόμα και το να τηρούνται ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ οι υπάρχοντες νόμοι είναι χίλιες φορές προτιμότερο από την παρούσα κατάσταση. Γιατί πχ το να κατηγορούνται τα 22 παιδιά που ήταν στο ρεσάλτο για σύσταση εγκληματικής συμμορίας επειδή είχαν πετρέλαιο θέρμανσης και άδεια μπουκάλια μπύρας ΔΕΝ είναι νόμιμο. Όσο για το ότι είχαν εισαγγελέα μαζί, αυτό αμφισβητείται, προσωπικά δε γνωρίζω τι ισχύει. Ο υπουργός ισχυρίζεται ότι είχαν, αλλά επίσης ισχυρίζεται πχ ότι έγιναν ζημιές στο δημαρχείο Κερατσινίου ενώ το ΔΣ του δήμου λέει το αντίθετο, οπότε δεν το πιστεύω. Ακόμα κι αν είχαν, ο νόμος αν δεν κάνω λάθος δε λέει ότι ο εισαγγελέας μπορεί να μπουκάρει όπου κάνει κέφι, πρέπει να υπάρχουν βάσιμες υποψίες. Πέρα από το γράμμα, υπάρχει και το πνεύμα του νόμου.
  Τέλος πάντων, δεν θα υπερασπιστώ τους υπάρχοντες νόμους σε καμία περίπτωση, απλά δεν ισχύει αυτό που είπες, ότι τηρήθηκαν στο έπακρο. Κι αν σκεφτούμε ότι, αν είχαν τηρηθεί, δε θα είχαμε ντου από την αστυνομία με μηχανές στο σώμα της πορείας, δε θα είχαμε τον τραυματισμό Κουτσουμπού (και πολλών άλλων, μεταξύ των οποίων και 14χρονης μαθήτριας), δε θα είχαμε το ντου και τις συλλήψεις σε ρεσάλτο και δημαρχείο, αν το πάμε πιο πίσω δε θα είχαμε καν τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, τότε δε με πειράζει καθόλου αν ο σύριζα επικαλείται και τους νόμους. Νομίζω ότι τέτοιες ώρες πρέπει να είμαστε πιο πρακτικοί και λιγότερο θεωρητικοί.

 11. Ο/Η Σταύρος λέει:

  Είδες λοιπόν που κατάφερε ο Χρυσοχοϊδης να μας κάνει να ασχολούμαστε με το τι είναι νόμιμο και τι όχι; (Σχηματικά το λέω)
  Δεν έπρεπε να ασχολούμαστε με την ουσία της Δημοκρατίας; Των Ελευθεριών; Των Δικαιωμάτων και πως αυτά καταπατήθηκαν (και συνεχίζουν να καταπατούνται) από τις ενέργειες των δυνάμεων της καταστολής, αδιάφορο αν ενδύονται ή απεκδύονται την νομιμότητα; Τι ακριβώς σημαίνει «δεν τηρήθηκαν ΚΑΝ τα νόμιμα», αν τηρούντο (δέχομαι ως υπόθεση εργασίας ότι δεν τηρήθηκαν) τότε δεν θα είχε νόημα μια επικριτική ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ;
  Δεν λέω, μόνο, ότι η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανακριβής, λέω ότι είναι απολίτικη, επειδή ασχολείται με το νομικό θέμα και όχι με την Πολιτικό Ζήτημα.
  Όχι μόνο δεν βάζει πολιτικά το ζήτημα, αλλά παίζει στο γήπεδο του αντιπάλου, ως μη όφειλε.
  Η γνώμη μου είναι αυτή, και δεν πρόκειται να μου την αλλάξουν σχολαστικισμοί περί του τι είναι και τι δεν είναι νόμιμο.

 12. Ο/Η Π. Δαμέλος λέει:

  Αν δεν τηρούντο τα νόμιμα μπορεί να είχε νόημα μια ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα ήταν για διαφορετικούς λόγους. Γιατί, ναι, τώρα το πρωτεύον ζήτημα ήταν να αναδειχθούν αυτά που έγιναν και που παρέθεσα πιο πάνω, να καταδικαστούν από όσο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας γίνεται μήηηηπως και γλιτώσουμε τα χειρότερα (που από τύχη δεν είχαμε νεκρό, δες τη συνέντευξη τύπου του ΕΕΚ που λέει ότι παιδί από το μπλοκ της ΑΚ έπεσε με το κεφάλι κάτω και ευτυχώς που φορούσε κράνος). Ναι, οι ανθρώπινες ζωές και τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτή τη στιγμή είναι πιο σημαντικά από τις πολιτικές απόψεις του καθενός. Δεν είναι νομικό το ζήτημα, οι νόμοι, ακόμα και οι υπάρχοντες, με όλες τους τις αδικίες, αν τηρούνταν σωστά θα είχαμε μία πολύ δικαιότερη κατάσταση από τη σημερινή, χωρίς ανήλικους και άσχετους να διώκονται και χωρίς ζωές να κινδυνεύουν. Αυτό είναι το προτεύον τη δεδομένη στιγμή και μάλλον ορθώς έγινε έτσι η κριτική. Βαθύτερη πολιτική κριτική μπορεί να γίνει σε άλλη στιγμή. Αρκεί να ξεκαθαρίσει και ο σύριζα την πολιτική του ταυτότητα πρώτα. Οπότε, ειδικά αν βάλουμε στην εικόνα και την κρίση ταυτότητας στο συν και το σύριζα, επιμένω ότι μια χαρά είναι η ανακοίνωση.

 13. Ο/Η Σταύρος λέει:

  Δηλαδή η ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΝ «…Δυστυχώς, για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον κ. Χρυσοχοΐδη, παρά τα δρακόντεια μέτρα καταστολής και το κλίμα τρομοκρατίας που είχαν σπείρει όλες αυτές τις ημέρες το λαϊκό κίνημα θα συνεχίσει να δίνει απαντήσεις στις κυβερνήσεις που βάζουν στο στόχαστρο την εργασία, την παιδεία και τα δικαιώματα.

  Οι αντισυνταγματικές προληπτικές προσαγωγές στο σωρό, οι αναίτιες επιθέσεις σε μπλοκ διαδηλωτών, η αλόγιστη χρήση χημικών, η εισβολή στο δημαρχείο Κερατσινίου, ο σοβαρός τραυματισμός της Αγγελική Κουτσουμπού από τους «πραίτορες» του κ. Χρυσοχοΐδη, η εισβολή των μηχανών της ομάδας δέλτα στα μαθητικά μπλοκ, η έφοδος των δυνάμεων καταστολής σε πολιτικούς χώρους (ΡΕΣΑΛΤΟ) αποτελούν τα δείγματα γραφής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.»

  Που δεν αναφέρεται πουθενά (σε όλη την ανακοίνωση και όχι μόνο στο παραπάνω απόσπασμα) στο νόμιμο ή μη των πράξεων

  Η ανακοίνωση της ΑΚΟΑ «Οι απρόκλητοι τραυματισμοί πολιτών, οι τόνοι χημικών, οι επιθέσεις σε στέκια νεολαίας και το πογκρόμ των 850 προσαγωγών,
  κυρίως νέων ανθρώπων, ακόμη και 12χρονων παιδιών, οι τραμπουκισμοί, οι προσβολές, οι ύβρεις και η τρομοκρατία που υπέστησαν στα χέρια της αστυνομίας, αποτελούν ακραίες εκδηλώσεις βίας κατά της δημοκρατίας και του Συντάγματος, με μεθόδους που υιοθετούνται μόνο από ολοκληρωτικά και αυταρχικά καθεστώτα.»

  Που δεν αναφέρεται πουθενά (σε όλη την ανακοίνωση και όχι μόνο στο παραπάνω απόσπασμα) στο νόμιμο ή μη των πράξεων.

  Η ανακοίνωση της ΚΟΕ: «…Οι πολλές εκατοντάδες προσαγωγές σε όλη την Ελλάδα, η εισβολή σε στέκι αντιεξουσιαστών στο Κερατσίνι, οι ομαδικές συλλήψεις, συνεπικουρούμενες από τις κραυγές των εντεταλμένων δημοσιογράφων, επιχείρησαν να τελειώνουν με την επέτειο της 6ης Δεκέμβρη. Να σκορπίσουν μαζικά κλίμα φόβου και αποχής του κόσμου από τις εκδηλώσεις. Η ειβολή αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ στα μπλοκ της ΚΟΕ και του ΣΥΝ, και ο αναίτιος ξυλοδαρμός δεκάδων νέων, αλλά και το δολοφονικό κτύπημα της διαδηλώτριας Α.Κουτσουμπού από μοτοσυκλετιστή της ΕΛΑΣ, δείχνουν ότι το δόγμα του ΠΑΣΟΚ για πάταξη της ανομίας, καλύπτει την διαρκώς διογκούμενη αστυνομική ασυδοσία.»

  Που δεν αναφέρεται πουθενά (σε όλη την ανακοίνωση και όχι μόνο στο παραπάνω απόσπασμα) στο νόμιμο ή μη των πράξεων.

  Έχουν χάσει το πρωτεύον, μπήκαν σε βαθύτερη πολιτική ανάλυση από όσο καλεί η δεδομένη στιγμή, και επιπλέον βιάστηκαν γιατί δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική του ταυτότητα.

  Υ.Γ. Πάντως αν είναι να ξεκαθαρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική του ταυτότητα υιοθετώντας απόψεις «…οι νόμοι, ακόμα και οι υπάρχοντες, με όλες τους τις αδικίες, αν τηρούνταν σωστά θα είχαμε μία πολύ δικαιότερη κατάσταση από τη σημερινή…» να περιμένουμε από τον Κουβέλη να μας κάνει κριτική από αριστερά.

 14. Ο/Η Π. Δαμέλος λέει:

  Δε διαφωνούμε επί της ουσίας, απλά δεν το θεωρώ τόσο σημαντικό στην παρούσα συγκυρία. Προφανώς και δεν έγραψα το παραπάνω (που αντικειμενικά ισχύει) ως βασική αρχή για την πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, δε χρειάζεται να διαστρεβλώνεις την ουσία όσων λέω.

 15. Ο/Η Σταύρος λέει:

  Προφανώς και «δεν διαφωνούμε επί της ουσίας». Θα έλεγα ότι «συμφωνούμε επί της πολιτικής βάσης» Για αυτό το λόγο φοβάμαι ότι το κουράσαμε αντεπιχειρηματολογώντας.

  Αν και τίποτα δεν πάει χαμένο.

  Δεν διαστρέβλωσα «την ουσία» (;) όσων λες. Ακόμα και ως διατύπωση η νοοτροπία του “…οι νόμοι, ακόμα και οι υπάρχοντες, με όλες τους τις αδικίες, αν τηρούνταν σωστά θα είχαμε μία πολύ δικαιότερη κατάσταση από τη σημερινή…” κατατρέχει την Αριστερά περίπου 180 χρόνια. Δεν είναι «δικό σου», έχει ιστορία!

 16. Ο/Η Π. Δαμέλος λέει:

  Ναι, ας μην το κουράσουμε άλλο. Απλά νομίζω ότι δεν είναι και χωρίς χρησιμότητα το να καταδεικνύεται η υποκρισία του κράτους, που δεν τηρεί καν τους δικούς του νόμους. Σαφώς και δε μίλησα για την υπακοή στους συγκεκριμένους νόμους ως στοιχείο της πολιτικής ταυτότητας της αριστεράς, γι’αυτό και είπα για διαστρέβλωση της ουσίας των λεγομένων μου. Τέσπα, φίλοι :p

 17. Ο/Η Σταύρος λέει:

  Και Σύντροφοι

 18. Ο/Η Π. Δαμέλος λέει:

  Δεν τα πάω καλά με τη συγκεκριμένη λέξη, προσωπικό κόλλημα, οπότε φίλοι. Και επειδή θέλω να παραδέχομαι τα λάθη μου:

  «Τα ατομικά δημοκρατικά δικαιώματα αποτελούν κατάκτηση, προστατεύονται από το Σύνταγμα και τους νόμους, δεν είναι μύθοι της μεταπολίτευσης. Θα τα υπερασπιστούμε και θα επικαλούμαστε πάντα την τήρηση των νόμων. Η βία δεν αντιμετωπίζεται με βία. Αντιμετωπίζεται με περισσότερη δημοκρατία», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

  Όταν γίνεται και δεύτερη φορά τότε ναι, υπάρχει θέμα, έχεις δίκιο. Ε ρε, πού έχουμε μπλέξει… Θυμήθηκα ένα σχόλιο του ΕΟΣ αν δεν κάνω λάθος, που έλεγε «θα τον εμπιστευόσασταν για πρόεδρο του σύριζα;». Είχα διαβάσει μάλιστα κι εδώ αρνητικά σχόλια γι’αυτή τη φράση. Αλλά όχι, δυστυχώς, ούτε εγώ τον εμπιστεύομαι… Δεν ονειρεύομαι μια αριστερά που «θα επικαλείται πάντα την τήρηση των νόμων». Ήμουν αφελής και θεώρησα πως δεν είχε μεγάλη σημασία αυτό το σημείο στην ανακοίνωση του σύριζα, αλλά προφανώς έκανα λάθος.
  Αλήθεια, πόσο μαζόχας μπορεί να είμαι που παρ’όλα αυτά σκέφτομαι να γραφτώ μέλος στον σύριζα; ΜΠΑΣ και καταφέρουμε να αλλάξουμε τίποτα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s