Οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, η διαφάνεια και ένα case study για τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών

Posted: 13/12/2009 by Γιάννης Χ. in Οργανωτικά ΣΥΡΙΖΑ, Παρεμβάσεις
Ετικέτες: ,

economics

Των B. Σωτηροπούλου, Γ. Χατζηχρήστoυ, Γ. Σμυρνή, Α. Tσατσαρούνου, Δ. Οικονομίδη  και Γ. Κυριακάκη

Αναρτήθηκε στις 18/10/09

Κι ο τελευταίος σύλλογος κάνει αναλυτικό ετήσιο προϋπολογισμό και οικονομικό απολογισμό στα μέλη του, η έγκριση του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση της λειτουργίας των εκλεγμένων οργάνων. Αυτή η αυτονόητη διαδικασία δεν ισχύει στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών.

Αντ’ αυτού η διορισμένη Γραμματεία μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει την παραμικρή δημόσια ενημέρωση για τους οικονομικούς πόρους του ΣΥΡΙΖΑ, την κατανομή τους, το σκεπτικό και τα κριτήρια διάθεσης αυτών των πόρων.

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από την κρατική επιχορήγηση η οποία ανέρχεται στο ποσό των 6 εκατ. € το έτος. Το ποσό αυτό προέρχεται από φορολόγηση της ελληνικής κοινωνίας. Κατά συνέπεια ένας πολιτικός οργανισμός που φιλοδοξεί να μην είναι μια απ’ τα ίδια με τα αστικά κόμματα, θα έπρεπε αυτό το ποσό να το επιστρέφει μέσα από τις δράσεις του στην κοινωνία αντί  να το χρησιμοποιεί για τη συντήρηση επαγγελματιών της πολιτικής και μίζερων κομματικών γραφείων.

Μέχρι νεοτέρας, ας φανταστούμε πως θα μπορούσαν να διατεθούν οι οικονομικοί πόροι σ’ ένα κοινωνικά χρήσιμο ΣΥΡΙΖΑ μελών. Θα μπορούσαν π.χ. να διατεθούν για τη λειτουργία αυτοδιαχειριζόμενων κοινωνικών στεκιών γειτονιάς. Σε αυτά τα «Στέκια των Κινημάτων», εκτός από συναντήσεις του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να αξιοποιούνται για διαδικασίες συλλογικοτήτων και κινημάτων πόλης, για πολιτιστικές εκδηλώσεις, σαν χώροι δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, παροχής υπηρεσιών στήριξης μεταναστών και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, υλοποίησης μαθημάτων, χώροι υποστήριξης συνεταιρισμών  του κοινωνικού τομέα της οικονομίας, ιντερνέτ καφέ κλπ.

Η διαχείριση των στεκιών μπορεί να γίνεται όχι μόνον από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από μια πολύ ευρύτερη ομάδα ανθρώπων που ενδιαφέρονται να μετέχουν ενεργά στη λειτουργία τους. Μπορεί επίσης να συσταθούν συνεταιρισμοί του κοινωνικού τομέα της οικονομίας ειδικά για το σκοπό αυτό, στο βαθμό που η λειτουργία του στεκιού μπορεί να έχει και άλλα έσοδα π.χ. από λειτουργία καφενείου, βιβλιοπωλείου, πώληση προϊόντων οικοτεχνίας κλπ. Για το τι σημαίνει επιχείρηση του κοινωνικού τομέα της οικονομίας μπορείτε να δείτε αναλυτικότερα στο άρθρο και την συζήτηση στο  Κράτος, κέρδος, ιεραρχίες και στον αντίποδα, ο κοινωνικός τομέας της οικονομίας του blog. Πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν αμεσοδημοκρατικά (1 άτομο-1 ψήφος), δεν έχουν σκοπό το κέρδος, αλλά το κοινωνικό όφελος, δικτυώνονται σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Το νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους μπρεί να στηριχθεί στον ν.2716/99, αφού βεβαίως πρωτοστατήσει η Αριστερά για την εμπλουτισμό και συμπλήρωσή του για εφαρμογές στον ανεμικό έως ανύπαρκτο σήμερα Κοινωνικό Τομέα της Οικονομίας που εμφανίζεται, έστω και δειλά, στα προγραμματικά κείμενα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ας δούμε ένα ενδεικτικό λειτουργικό κόστος στεκιού γειτονιάς :

Μηνιαίο λειτουργικό κόστος κοινωνικού στεκιού γειτονιάς (€)
ενοίκιο-κοινόχρηστα-απόσβεση εξοπλισμού χώρου 200 m2 σε λαϊκή γειτονιά 1.100
υπεύθυνος/η δημιουργικής απασχόληση παιδιών 1.500
δάσκαλος/α  ελληνικών για μετανάστες (6ώρες/εβδομάδα) 600
ψυχολόγος -σύμβουλος γονέων- οικογένειας (4 ώρες/εβδομάδα) 400
πολιτιστικές εκδηλώσεις 500
ΣΥΝΟΛΟ 4.100
ετήσιο λειτουργικό κόστος 49.200

Αν λοιπόν διαθέταμε την μισή κρατική επιχορήγηση (3 εκατ. €) σε κοινωνικά στέκια θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε πάνω από 120 τέτοια στέκια κάθε χρόνο, θεωρώντας ότι η κρατική επιχορήγηση θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για τις επενδύσεις παγίων τους και ότι μέρος των λειτουργικών τους θα καλύπτονται από έσοδα από την προσφορά μη κερδοσκοπικών τους δραστηριοτήτων! Αν σκεφτούμε την πιθανότητα πολλά από αυτά τα στέκια μετά την αρχική επένδυση, να  μπορέσουν να λειτουργήσουν καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του λειτουργικού τους κόστους από τα έσοδα ενός κοινωνικού συνεταιρισμού που τα διαχειρίζεται, μπορείτε να φανταστείτε πόσο θα μπορούσε να επεκταθεί αυτή η προσπάθεια.

Μια δεύτερη περίπτωση αξιοποίησης της κρατικής επιχορήγησης είναι η απασχόληση στελεχών πληροφόρησης -τεκμηρίωσης-τεχνικής στήριξης  των κινημάτων. Για παράδειγμα, είναι πολύ δύσκολο να δόσεις μια νικηφόρα μάχη για τη διατήρηση ενός χώρου πρασίνου, την αποτροπή μιας αντιπεριβαλλοντικής επένδυσης, εάν δεν έχεις μαζί σου ανθρώπους με πολεοδομικές, περιβαλλοντικές, νομικές γνώσεις. Θα μπορούσαμε λοιπόν να έχουμε μια ομάδα εξειδικευμένων ανθρώπων που να σχεδιάζουν τις νομικές παρεμβάσεις, να κάνουν σεμινάρια στους ανθρώπους που κινούνται στα κινήματα πολύς. Η κάλυψη του κόστους των αιτήσεων ακύρωσης στο Σ.τ.Ε είναι επίσης μια πολύ σημαντική ανάγκη. Το ίδιο ισχύει και για άλλα θεματικά πεδία. Π.χ. θα μπορούσε κάποιο επαγγελματικό στέλεχος να απασχολείται κάνοντας μαθήματα εργατικής νομοθεσίας, οικονομικών κλπ στα συνδικάτα (στη γέννηση του εργατικού κινήματος τα συνδικάτα έπαιζαν μορφωτικό ρόλο). 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για ετήσιο εισόδημα ενός «στελέχους υποστήριξης» 25.000 €, με το 1/6 της κρατικής επιχορήγησης θα μπορούσαμε να έχουμε 40  στελέχη σε όλη την Ελλάδα. Το κόστος μιας αγωγής ακύρωσης ανέρχεται σε 2.000. Με το 1/30 της κρατικής επιχορήγησης μπορούμε να στηρίξουμε 100 προσφυγές ετησίως για κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αυθαιρεσίες,  και ότι άλλο τραβάει η ψυχή μας!!

Μια τρίτη περίπτωση αξιοποίησης της κρατικής επιχορήγησης θα μπορούσε να είναι η δημιουργία του προπλάσματος ενός ψηφιακού δασολογίου και όχι μόνον, όπου θα αποτυπώνονται οι χάρτες με τις αεροφωτογραφίες του 1950 που αποτελούν σημείο αναφοράς στους χαρακτηρισμούς των δασών. Το σύστημα αυτό σε σύνδεση αρχικά με τα Google maps και με την συνεχή ενημέρωση ενός Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος με λήψεις από δορυφορικές φωτογραφίες, θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ένα διαρκές παρατηρητήριο αυθαιρεσιών σε δάση και ακτές. Το ενδεικτικό κόστος αρχικής επένδυσης για κάτι τέτοιο βρίσκεται στην περιοχή των 350.000€ ενώ το ενδεικτικό ετήσιο κόστος τεχνικής υποστήριξης – λειτουργίας από 3-4 άτομα στα 100.000 €.

Το πολύ σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την αξιοποίηση αυτής της νέας αμεσοδημοκρατικής μορφής οικονομικής οργάνωσης και δραστηριότητας είναι ότι εκπαιδεύει τα μέλη και τα στελέχη της Αριστεράς αλλά και την κοινωνία ευρύτερα σε μια άλλη κουλτούρα. Μια κουλτούρα τελείως διαφορετική από αυτή που έχουν επιβάλει τα μοντέλα οργάνωσης και λήψης αποφάσεων της κρατικής ή ιδιωτικής οικονομίας. Οι αλλαγές αυτές στην «κουλτούρα επιχειρείν», αν και από μόνη της δεν είναι αρκετή για  την ανατροπή του καπιταλισμού, μπορεί να αποτελέσει  ουσιαστική βοήθεια ως αναγκαία και ικανή συνθήκη στο να διαμορφωθούν και οι περιβόητες καθυστερημένες «υποκειμενικές συνθήκες».

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία μπορείτε να κάνετε τη δική σας φανταστική περιήγηση στις δυνατότητες ενός ΣΥΡΙΖΑ μελών. Μετά μπορείτε να προσγειωθείτε στην πραγματικότητα διαβάζοντας τον παρακάτω πίνακα κατανομής της κρατικής επιχορήγησης που υπέγραψαν άπασες οι συνιστώσες στη Γραμματεία.

ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ   € 
ΣΥΝΟΛΟ   6.000.000
ΣΥΝ 72,0% 4.312.800
ΚΟΕ 5,00% 299.500
ΑΚΟΑ 5,00% 299.500
ΔΗΚKΙ 5,00% 299.500
ΔΕΑ 3,50% 209.650
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ 2,50% 149.750
ΚΕΔΑ 2,50% 149.750
ΚΟΚΚΙΝΟ 1,50% 89.850
ΡΟΖΑ 1,50% 89.850
ΞΕΚΙΝΗΜΑ 1,50% 89.850
ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ   10.000

  Και για πληροφόρησή σας, η Υπουργική Απόφαση όπου φαίνεται η πρόσφατη κατανομή της κρατικής επιδότησης των κομμάτων, με κλικ εδώ

Σχόλια
 1. Ο/Η Π. Δαμέλος λέει:

  Μπράβο για το άρθρο.
  Μια ερώτηση: Ισχύει το ότι οι τεχνικοί στο «Στο Κόκκινο» δουλεύουν ημι-εθελοντικά και δεν παίρνουν κανονικό μισθό, όπως έχω ακούσει, αλλά κάτι γύρω στα 400 ευρώ; ΑΝ ισχύει είναι απαράδεκτο τη στιγμή που παίρνουμε τόσα χρήματα. Αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με το λόγο μας, πρέπει πρώτα από όλα να δίνουμε αξιοπρεπείς μισθούς (πάνω από το βασικό δηλαδή) σε όσους εργάζονται για τον σύριζα και τις συνιστώσες του. Ας παιχτεί μια διαφήμιση λιγότερη στην τελική. Τα υπόλοιπα, πέρα από λειτουργικά έξοδα, πρέπει να γυρνάνε όχι στη βάση του σύριζα αλλά στον κόσμο γενικότερα, όπως ακριβώς περιγράψατε, στις γειτονιές.

 2. Ο/Η Π. Δαμέλος λέει:

  Επίσης καλό θα ήταν να γνωρίζουμε και πού πηγαίνουν αυτά τα χρήματα και αφού πάνε στις συνιστώσες (δεν ξέρω αν είναι διαθέσιμα αυτά τα στοιχεία από όλες τις συνιστώσες). Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια αρχικά και στο επόμενο στάδιο, στον σύριζα των μελών, να παίρνονται ανοιχτά και από όσο γίνεται περισσότερα μέλη οι αποφάσεις για το πού θα πάνε τα χρήματα και όχι αντιπροσωπευτικά από κάποια γραμματεία.

 3. […] εναλλακτική πρόταση διαχείρισης των επιχορηγήσεων (ΕΔΩ) που παρουσιάζουν τα μέλη του ιστολογίου απ’ όπου […]

 4. […] εναλλακτική πρόταση διαχείρισης των επιχορηγήσεων (ΕΔΩ) που παρουσιάζουν τα μέλη του ιστολογίου απ’ όπου […]

 5. Ο/Η Μάνος Σ. λέει:

  Πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες. Το μεγάλο ερώτημα δεν είναι πόσο έδαφος βρίσκουν μέσα στην ηγεσία αλλά μέσα στην βάση. Πόσα απλά μέλη καίγονται να δουν τον συριζα να επιστρέφει πίσω στην κοινωνία την κρατική επιχορήγηση.

  Ελπίζω το γρηγορότερο ο συριζα να κινηθεί προς μια τέτοια κατεύθυνση!

 6. Ο/Η Γρηγόρης λέει:

  πολύ καλό το άρθρο, μπράβο στους συντρόφους για τις ιδέες και τις προτάσεις τους. Πραγματικά μια τέτοια αριστερά χρειαζόμαστε. εάν δεν κινηθεί σύντομα ο συριζα σε αντίστοιχες κατευθύνσεις πραγματικα θα χάσει το λόγο ύπαρξης του.

 7. Ο/Η DPurpler λέει:

  Μπράβο για αυτές τις ιδέες!
  Γενικά Ανένταχτος (όχι απαραίτητα της αριστεράς)

 8. Ο/Η xrisa λέει:

  Σε συνέλευση του Συν ζήτησα να ενημερωθώ σχετικά με την κρατική επιχορήγηση και τα επαγγελματικά στελέχη. Η απάντηση που πήρα ήταν ότι δεν επαρκεί και είναι χρεωμένοι, πως τα επαγγελματικά στελέχη είναι πολύ λίγα, πως υπάρχει επιτροπή που ελέγχει τα οικονομικά. Όταν ρώτησα περισσότερες λεπτομέρειες, εξοργίστηκαν που δεν έχω εμπιστοσύνη στους συντρόφους, στην παρατήρησή μου ότι πρέπει η βάση να ενημερώνεται τουλάχιστον,είπαν πως υπάρχει κίνδυνος να τα μάθουν οι δημοσιογράφοι!!
  Αν κατάλαβα καλά σχεδιάζουν να ¨διορίσουν¨ και επαγγελματικά στελέχη αρχικά εκεί που έχουν εκλεγεί βουλευτές και στη συνέχεια σε κάθε ένα ή δύο νομούς …..

 9. Ο/Η xrisa1965 λέει:

  Όσο για τα απλά μέλη του ΣΥΝ δεν είχαμε τόσα χρόνια διανοηθεί να θίξουμε ένα τέτοιο ζήτημα.
  Καλή αρχή λοιπόν..

 10. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Χρύσα, με τσίγκλισες για να ψάξω περισσότερο το θέμα που σχετίζεται με τον δανεισμό των κομμάτων. Δεν υπάρχουν δημοσιευμένοι ισολογισμοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων (ούτε για τον ΣΥΝ και φυσικά αλλά ούτε και για τις άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ) οπότε οι πληροφορίες είναι δημοσιογραφικές ή αποτελέσματα μελετών. Μια ενδιαφέρουσα (με στοιχεία Βερναρδάκη και Μανώλη Δρετάκη) δημοσιέυτηκε παλιότερα στην Ελευθεροτυπία http://archive.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=26.11.2008,id=65988468
  Έχουν δημοσιευτεί και πολλά για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου του ΣΥΝ στην Κουμουνδούρου, ότι ακόμα νομικά ανήκει σε πρόσωπα (όλως τυχαίως της πτέρυγας), για περιπέτειες παλιότερες με υποθήκες του επί Κωσταντόπουλου έναντι δανεισμού, όταν ο ΣΥΝ βρέθηκε εκτός Βουλής και άλλα. Το σημαντικό στοιχείο που άνοιξες έχει δυο πολύ σοβαρές πτυχές:
  1. Δεν μπορεί η Αριστερά να μην δημοσιοποιεί τα οικονομικά της. Όλα στο φως είτε πρόκειται για την κρατική επιδότηση είτε για δάνεια
  2. Το θέμα της οικονομικής διαχείρισης για την Αριστερά τείνει να γίνει μείζον πολιτικό θέμα, που με τη σειρά του προσδιορίζει και τα όρια αλλά και τις ανάγκες του οργανωτικού της μοντέλου (δηλαδή πόσο λόγο και ρόλο δίνει αυτή η Αριστερά στη «βάση» και πόσο εξαρτάται ή λειτουργία της (άρα και η οικονομική της αυτοτέλεια) μόνο άπό αυτή.

 11. Ο/Η Βαγγελιώ Σωτηροπούλου λέει:

  Εαν άνθρωποι που αυτοαποκαλούνται «αριστεροί» θεωρούν ότι ο έλεγχος σημαίνει «μη εμπιστοσύνη» και ότι «υπάρχει κίνδυνος να διαρεύσουν τα οικονομικά σε δημοσιογράφους» !!! τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά ! Άραγε αυτοί οι άνθρωποι είναι οι ίδιοι μ’ αυτούς που υποστηρίζουν τα ωραία 400σέλιδα προγράμματα του ΣΥΝ που προτείνουν «εργατικό και κοινωνικό έλεγχο » ;

 12. Ο/Η Π. Δαμέλος λέει:

  Με κάτι τέτοια έχω αμφιβολίες για το αν όσα με ενώνουν με τον σύριζα είναι περισσότερα από αυτά που με χωρίζουν. Αυτός που είπε ότι «υπάρχει κίνδυνος να το μάθουν οι δημοσιογράφοι» είναι για φτύσιμο το λιγότερο. Και δεν ξέρω αν αξίζει να γραφτεί κάποιος μέλος σε κάποια συνιστώσα (ή στο σύριζα αν επιτραπεί στο μέλλον) τη στιγμή που δεν ξέρει πού θα πηγαίνει η συνδρομή του. Εγώ προσωπικά δεν έχω καμία όρεξη να ταΐζω κανέναν.
  Μια ιδέα, θα μπορούσε να ζητήσει η ΠΑΣΑ (για να γίνει πιο επίσημα) τη δημοσιοποίηση των οικονομικών όλων των συνιστωσών; Κι αν… το μάθουν οι δημοσιογράφοι, ας το μάθουν. Στο συνασπισμό δεν έσκιζαν τα ρούχα τους με τη δήλωση Κοροβέση επειδή «η ασπίλωτη ηθική της αριστεράς είναι το σημαντικότερο που έχει»; Τι έχουν να κρύψουν;

 13. Ο/Η xrisa1965 λέει:

  Βαγγελιώ
  Είναι άνθρωποι που δουλεύουν σε γραφεία βουλευτών,που καθοδηγούν οργανώσεις του ΣΥΝ.Που αν έχω καταλάβει καλά τα τελευταία δύο χρόνια «παίζουν»δυναμικά δημιουργόντας την προεδρική ομάδα, στο όνομα μάλιστα του χτυπήματος της γραφειοκρατείας και των μηχανισμών – κάνουν τα ίδια καιχειρότερα. Δημιουργούν κλίμα φανατισμού και ομαδοποίησης βολέματος μεσα στις κατά τα άλλα αδρανείς οργανώσεις.Όπως ο Σ. Αλαβάνος πήρε τις ευθύνες του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, έτσι και άλλα στελέχη του ΣΥΝ πρέπει να δούν τις ευθύνες τους και να προσπαθήσουν όχι απλά να διωρθώσουν την κατάσταση, αλλά με «εργαλείο» τον ΣΥΡΙΖΑ
  των μελών να την αλλάξουν, όχι με λύσεις που θα μας φορέσουν από πάνω φυσικά.
  Τριάντα περίπου χρόνια είμαι στην αριστερά,στο ΚΚΕ και στο ΣΥΝ, όχι σε στελεχική θέση,στο κίνημα όμως μέσα …και δεν έχω χάσει την αισιοδοξία μου ούτε πρόκειται, άλλωστε όλα ειναι αγώνας είτε μέσα είτε έξω.

 14. Ο/Η NTOYROYTI λέει:

  To ποσοστο που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ 0% είναι και η άποψη των συνιστωσών για το «Βάρος» που δίνουν στο εγχείρημα. Δυστυχώς οι οικονομικές ποσοστώσεις και η «μοιρασιά» αντανακλούν και την πολιτική μοιρασιά του εγχειρήματος και τις πολιτικές ποσοστώσεις που θα έχει η ΚΠΕ και η «νέα» γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.Πάμε σαν αλλοτε…

 15. Ο/Η Παναγιώτης Λαμπρόπουλος λέει:

  Αφού είμαστε τόσο «γαλαντόμοι» ας ρίξω και εγώ μερικές ιδέες.
  Γιατί όχι ένα δικό μας «παρατηρητήριο εργασίας;» Ενα μηχανισμό που θα συλλέγει και θα καταγράφει δεδομένα για την απασχόληση και την ανεργία ανά νόμο;
  Γιατί όχι ένα «αριστερό Πανεπιστήμιο’;
  Γιατί όχι το ένα; Γιατί όχι το άλλο;
  Ας είμαστε όμως ειλικρινείς: Η όποια συζήτηση για τα οικονομικά πάντα έχει ένα «μεταφυσικό» ενδιαφέρον. Πάντα κεντρίζει (και ειδικά στις ημέρες μας» το ενδιαφέρον – καλοπροαίρετων ή κακοπροαίρετων.
  Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και λογοδοσία για τα οικονομικά της Αριστεράς. Αλλά…

  Εχουμε σκεφτεί ποτέ ποιο μπορεί να είναι (πχ) το κόστος για την έκδοσης της Αυγής;
  ή θεωρούμε ότι βγάζει τα έξοδα της. Εκτός βεβαίως εάν κάποιος πεί ότι δεν μας χρειάζεται η Αυγή. Εκεί πάω πάσο.
  Έχουμε σκεφτεί ποιο μπορεί να είναι το ετήσιο κόστος λειτουργίας του κόκκινου ή του site; Μπορούμε προφανώς να πούμε ότι θέλουμε για την ποιότητα τους, για το περιεχόμενο κλπ, αλλά έχουμε την αίσθηση ότι είναι εγχειρήματα βιώσιμα;
  Και τι γίνεται με το κόστος μιας καμπάνιας (π.χ. κεντρικής, όπως αυτή που ξεκινάει τώρα για την επισφάλεια;
  Και εντάξει, να συμφωνήσω ότι τα «επαγγελματικά στελέχη» δεν χρειάζονται. Ομως εάν έχουμε κεντρικά γραφεία αυτά δεν χρειάζονται έστω και ένα υποτυπώδη μηχανισμό γραμματείας; Ποιο μπορεί να είναι το κόστος του;
  Θεωρούμε μια εκλογική καμπάνια δεν έχει κόστος; Πόσο μπορεί να είναι αυτό;

  Προφανώς και θα πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ δικό του ταμείο. Εγώ θα έλεγα όλα τα λεφτά εκει και από κεί και πέρα εάν πρέπει να γίνει μοιρασιά στις συνιστώσες να γίνει με κριτήριο πρώτα και κύρια τις ανάγκες του ΣΥΡΙΖΑ και ότι μένει…
  αλλά…
  Το πρόβλημα αγαπητοί μου σ,φοι κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι όχι πως θα μοιράσουμε τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης. Το πρόβλημα είναι ότι εκτός από αυτά, από ότι φαίνεται δεν έχουμε άλλους πόρους.
  Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το παλιό (που λέγαμε τουλάχιστον στο ΚΚΕ) ότι η συνδρομή του μέλους η εισφορά του φίλου έχει και πολιτική σημασία δεν φαίνεται ότι ισχύει σήμερα..
  Καλή η πρόταση της Βαγγελιώς για τα στέκια. Καλός και ο (πρώτος) προϋπολογισμός. Δεν θα ήταν όμως ακόμα καλύτερα, εάν εκτός από αυτό κάποιος/α μας μετέφερε τις εμπειρίες του/της για το πώς στην περιοχή του στήσανε με δική τους πρωτοβουλία ένα στέκι, πώς βρήκαν τους πόρους, πως το λειτουργούν, εάν δηλαδή είχαμε ένα case study από μια προσπάθεια που λειτουργεί;

 16. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Τα στέκια και όλες οι άλλες οργανώσεις του Κοινωνικού Τομέα της Οικονομίας αναπτυχθούν με τοπικές πρωτοβουλίες, θα πρέπει να ανήκουν στα μέλη είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε των άλλων συλλογικοτήτων που θα τις λαβουν.

  Θα περίμενε κανείς (και νομίζω ότι αυτό είναι το πνεύμα του άρθρου) ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορεί να διαθέσει μέρος από την κρατική επιδότηση (που σήμερα δεν λαμβάνει, την λαμβάνουν οι συνιστώσες του) για την ενίσχυση μέρους των αρχικών επενδύσεων εκείνων των πρωτοβουλιών που σχετίζονται με την δράση των τοπικών του οργανώσεων ή των ΜΜΕ του
  Τα κόστη λειτουργίας αυτών των αμεσοδημοκρατικά διαχειριζόμενων φορέων της κοινωνικής οικονομίας θα πρέπει να διασφαλίζονται από τις αποφάσεις και την ενεργή συμμετοχή των μελών τους ταυτόχρονα με την ανάπτυξή τους στην παροχή κοινωνικά χρήσιμων υπηρεσιών προς την κοινότητα ή την κοινωνία αντίστοιχα.

  Η εποχή των κομματικών επιχειρήσεων τύπου ΚΚΕ (που απλώς ξέρει πολύ καλά πως να τις κάνει κερδοφόρες για να εξυπηρετούν την αυτοσυντήρηση των μηχανισμών του) θα πρέπει να παρέλθει ανεπιστρεπτί για την Αριστερά. Όταν λέμε εδώ «ο ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια των μελών του», το εννοούμε

  Όσο για παραδείγματα (case study) πραγματικών πρωτοβουλιών, μην βιάζεσαι, ξέρουμε ότι ετοιμάζονται και θα παρουσιαστούν πάραυτα από αυτούς που έχουν ενεγοποιηθεί χωρίς να περιμένουν κάποια «θεία φώτιση» από ψηλά.

 17. […] Υπενθυμίζουμε με την ευκαιρία οι επισημάνσεις και τα ερωτήματα που τέθηκαν στις 18/10/2009 στο άρθρο “Οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, η διαφάνεια και ένα case study για τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών” (κλίκ εδώ).  […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s