Ιδιότητα του μέλους: To νέο filioque της Αριστεράς (του Παντελή Καβύρη)

Posted: 30/12/2009 by Γιάννης Χ. in Οργανωτικά ΣΥΡΙΖΑ, Παρεμβάσεις
Ετικέτες:

Βλέποντας με τη ματιά ενός χρονικά απομακρυσμένου παρατηρητή, την θρησκευτική διαμάχη που είχε ξεσπάσει εκεί γύρω στον 4ο μ.χ αιώνα, σχετικά με την προέλευση του Αγίου πνεύματος, ίσως να φανεί αστεία η απεγνωσμένη προσπάθεια των εξουσιών να φέρουν στα μέτρα της (ανθρώπινης) λογικής τους, θρησκευτικές δοξασίες που είχαν φωλιάσει εδω και αιώνες στον ανορθολογικό νου του πιστού της εποχής.
Από την άλλη πλευρά, ένας παρατηρητικός θεατής θα μπορέσει, με σχετική ευκολία να διακρίνει τις (πολλές) ομοιότητες εκείνης της υπόθεσης, με τις προσπάθειες που καταβάλουν οι «ομάδες εξουσίας» (Ρεύματα, Πτέρυγες, Δίκτυα, Συνιστώσες κ.τ.λ ή συνδυασμοί αυτών) στο χώρο της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς, προκειμένου να φέρουν στα μέτρα τους τις (σκόπιμα ασαφείς) αποφάσεις της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης.
Πέραν όμως των σκοπιμοτήτων που κρύβουν οι διάφορες ερμηνείες, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι υπάρχουν έννοιες (όπως αυτή του μέλους ενός δημοκρατικού πολιτικού φορέα) τις οποίες, η ίδια η Αριστερά έχει αναδείξει και διδάξει στην κοινωνία, αφού πρώτη η Αριστερά έμαθε στους πολίτες να οργανώνονται σε (δημοκρατικά) κόμματα, συνδικάτα, συλλόγους κ.τ.λ.
Έτσι, είναι τουλάχιστον αστεία η προσπάθεια που γίνεται από διάφορες πλευρές (κυρίως από την πλευρά του ΣΥΝ) να ερμηνευθεί η καθιέρωση της ιδιότητας μέλους σαν μία διαδικασία ανάγκης προκειμένου να κοροϊδέψουμε τούς «αφελείς» ανένταχτους, λέγοντας τους ότι είναι μέλη ενός φορέα, την τύχη του οποίου θα εξακολουθούν να διαχειρίζονται τα κομματικά ιερατεία και όπου ουσιαστικά οι ίδιοι δεν θα έχουν άλλο λόγο πέραν της «τιμής» να ονομάζονται μέλη! Κάτι περίπου σαν μασονική στοά!
Ελπίζω αυτή η αστειότητα να μην είναι τίποτα περισσότερο από την αντανακλαστική αντίδραση του παλιού που βλέπει το καινούργιο να έρχεται και ξέρει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για να το σταματήσει. Για τον Αριστερό η έννοια του μέλους είναι μία. Αρχικά είναι ταυτισμένη με την έννοια της ισότητας, έννοια η οποία καταστρατηγείται όταν σε ένα φορέα συνυπάρχουν φυσικά πρόσωπα από τη μία και συλλογικότητες από την άλλη (όταν μάλιστα ικανός αριθμός μελών αυτών των συλλογικοτήτων δηλώνει ότι αρνείται τη συμμετοχή της στον φορέα).
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κινείται πλέον στο νεφελώδες τοπίο των προσυμφωνημένων απ’ τα πάνω αποφάσεων οι οποίες να διαμορφώνονται μέσα από βέτο, αυξημένες πλειοψηφίες, διαβουλεύσεις (που φτάνουν μέχρι εκβιασμών), τακτικισμούς και καιροσκοπίες. Μέσα σε τέτοιο καθεστώς μπορεί να λειτουργεί το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ ή το συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. Όχι όμως ένας αριστερός πολιτικός φορέας, ο οποίος οφείλει να λειτουργεί διάφανος και δημοκρατικός!
Και για να συμβεί αυτό μόνο ένας δρόμος υπάρχει:
Η εγγραφή στα μητρώα των (ισοτίμων) μελών του ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη έχουν ανοίξει, όσων αριστερών το επιθυμούν και το δηλώνουν αυτοπροσώπως.
Μελών τα οποία θα ψηφίζουν και θα αποφασίζουν τη δράση και την πορεία των οργανώσεων τους με διαδικασίες απλών πλειοψηφιών (στις περιπτώσεις που οι ομοφωνίες δεν είναι δυνατές). Αυτό βέβαια δεν στερεί τη δυνατότητα από κάποια αριστερή συλλογικότητα να φέρει κάποια πρόταση της για ψήφιση, στην συνέλευση. Όμως η τελική απόφαση θα λαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο από τα μέλη!
Ας λάβουν λοιπόν υπόψιν τους τα παραπάνω οι ταγοί των κομματικών ιερατείων και ας μην πάρουν την απόφαση για δυσάρεστες εξελίξεις, στο όνομα ενός κακώς εννοούμενου κομματικού πατριωτισμού, που μπορεί αυτή τη στιγμή να προβάλλονται από τα συντηρητικότερα τμήματα του χώρου μας και να δημιουργούν ιδιότυπες συμμαχίες, αλλά μελλοντικά μόνο κακό μπορούν να προκαλέσουν στην υπόθεση της ενότητας της αριστεράς. Τα παραδείγματα από το παρελθόν πάρα πολλά!

Παντελής Καβύρης

Αναδημοσίευση από το http://syrizachiou.blogspot.com/
Σχόλια
 1. Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ λέει:

  το πρόβλημα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ απλό: είναι πολιτική συμμαχία ΑΥΤΟΤΕΛΏΝ οργανώσεων και ανένταχτων; ΕΊΝΑΙ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ; ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΕ ΜΙΑ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ; οι δύο πρώτες «λύσεις» είναι σαφείς…η πολιτική συμμαχία λειτουργεί στη βάση της ομοφωνίας-οι κινήσεις που την αποτελούν στη βάση της πλειοψηφίας, αποχωρούν οταν το επίπεδο συμφωνίας δεν καλύπτει βασικά στοιχεία της στρατηγικής τους…Το κόμμα λειτουργεί με μέλη , πλειοψηφίες-μειοψηφίες…ΟΙ ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ αργά ή γρήγορα, θα καταλήξουν σε ενα κόμμα ( απο τα ήδη υπάρχοντα ή και σε ενα νέο , ή θα παραμείνουν ενεργοί στα επιμέρους κινήματα μόνο ή θα ξαναπάνε στο σπίτι τους…)
  ΤΑ «ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΙΕΡΑΤΕΙΑ» δεν είναι πια ιερατεία…οι «ιερείς» εχουν απομυθοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια και ολοι κρινόμαστε ( ηγεσίες,στελέχη,μέλη και φίλοι)…Προσωπικά αν πρόκειται να ιδρυθεί απο την αρχή ενα σχήμα της δημοκρατικής ριζοσπαστικής αριστεράς – με σαφές μέτωπο και στις αυταρχικές λογικές-λογικές υποστήριξης της «λαϊκής βίας» που ενδημούν σε μικροοργανώσεις της άκρας αριστεράς θα έλεγα ναί… και φυσικά θα μου είναι δύσκολο να συναποφασίζω σε μια τοπική επιτροπή με μέλη κινήσεων που δεν θα συμμετέχουν ως πρόσωπα αλλά ως μέλη ενός συγκεντρωτικού σχήματος και θα περνάνε οργανωμένα την οποιαδήποτε γραμμή -«αριστερή»‘η «δεξιά»…Απο κάτι ανάλογο προτιμώ την απλή συμμαχία στη βάση της ομοφωνίας…

 2. Ο/Η Aριστερό Εξτρέμ λέει:

  Αγαπητέ Γιαννη

  σαν ανένταχτος σε διαβεβεωνω οτι θα συνεχισω σαν μην ανηκω σε συνιστωσα και υπαρχουν πολλοι σαν και μενα άρα «αργά ή γ΄ρήγορα ΔΕΝ θα κατα΄λήξω σε κό(ώ;;)μμα.δεν θα εκληψουν οι λόγοι που θα ειμαι ανέναχτος, θα μαι ομως ενταγμενος σαν μελος μιας πολυχρωμης, πολυφωνικης δημοκρατικης απο τη βαση Αριστερας

  Προτιμω να συμμετεχω στην συνδιαμορφωση της δρασης της Αριστερας εστω κι αν μειοψηφώ και θα με εμπνεει μαζι με αλλους να συμμετεχω, άρα η επιβολη οποιασδηποτε γραμμης δεν ειναι προ-δεδικασμενο. Παρα να δεχομαι εξ ουρανου τη γραμμη καθε κομματικου επιτελειου ή «απλης συμμαχιας στη βαση της ομοφωνιας» δεχομενος τη λογικη της τηλεοπτικης δημοκρατιας.
  θελω την καθημερινοτητα να την αντιλαμβανομαι οπως διαμορφωνεται απο ολους μας κι οχι απο τα δελτια των οχτω, τί είπε ο αλφα και τι απαντησε ο Β.

  Υπαρχειμια πολυ ωραια αναλυση στο znet, από τον Stephen shalom και τον mike Albert
  αν δεν ζητησουμε στο δικο μας χωρο τη συμμετοχη και τη συνδιαμορφωση πώς θα το προτεινουμε στην κοινωνια ;;

 3. Ο/Η Αριστερός Χιώτης λέει:

  Συμμαχε Παντελή δεν εμαθες μου φαίνεται να διαβάζεις καλά την απόφαση της συνδιασκεψης του Συριζα.Αλλά μ’αυτους που πήγες στη Χίο και μετον…τιπεριμένεις;Σε κακο δρόμο και είσαι λάθος.Μη τα βαζεις με το Συνασπισμο που σε βοήθησε μεχρι σήμερα πολυ εδω πέρα αν οχι κακο του κεφαλιου σου και να πάς στο καλό Παντελή.

  • Ο/Η Άναυδος λέει:

   Μπα! Πάλι άλλαξες γνώμη σύμμαχε; (τα μέιλ δεν τα διαγράφω). Δεν πειράζει όμως. Εγω σε κάθε περίπτωση σε ευχαριστώ! Με το ύφος και το ήθος σου επιβεβαιώνεις τα όσα γράφω παραπάνω!
   Όσο για την ευχή σου «να πάω στο καλο», θα την δεχτώ όταν με διώξεις απο το σπίτι ή το μαγαζί σου.

 4. Ο/Η ΑΗΔΙΑΣΜΕΝΟΣ λέει:

  Ναι βρε Παντελή!Αγνώμονα! Κάποιοι πήγαν και σε βοήθησαν στην πολιτική σου καριέρα και ανάδειξη αλλά εσύ «κακό του κεφαλιού σου»! Συμμαχείς και με ακατανόμαστους, συνομωτείς εναντίον της Filioque Αριστεράς,αυτής που ακούει κριτική σκέψη και θυμώνει. Κακό του κεφαλιού σου!Χαλάς την πιάτσα…. και μας βάζεις να ψάχνουμε έννοιες καινούριες και παλιές.Μην μας βάζεις σκοτούρες…(Μαμά θέλω λεξικό Λατινικών..)

  Δημήτρης ο αηδιασμένος

 5. Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ λέει:

  η Αριστερά ως ΠΑΡΑΤΑΞΗ και τα κόμματα ( μεγάλα,μεσαία,μικρά,μικροσκοπικά…)της Αριστεράς…Η αριστερα Ως ΕΤΙΚΚΕΤΑ ( ΕΥΚΟΛΟ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΙΑ) , και η αριστερά ως ΠΡΑΞΗ (πάντα δύσκολο – ο «εχθρός» είναι κυρίως μέσα μας-στη ψυχή του καθενός μας)…ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ…Ισχύει και η παροιμία: ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΟΥ -ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΜΟΥ… το αναφέρω γιατί ανάλογες συζητήσεις εχω ζήσει απο το 76 μέχρι σήμερα πολλές φορές- αλλά και ως γιός ΠΑΝΤΕΛΗ(«ΠΑΝΤΕΛΟΥ»)…. μια επισήμανση: Ως ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ο καθένας μας μπορεί να αγωνίζεται και εκτός κομμάτων…αν θέλει ομως να συνδιαμορφώνει την πολιτική ενός αριστερού κόμματος-με οτι κιαν σημαίνει αυτό
  ( γραφειοκρατία,αγκυλώσεις,συμβιβασμοί…) γίνεται μέλος του με τις αντίστοιχες «δουλείες»…Αρα λοιπόν αν κρίνουμε αναγκαία την υπαρξη ενός πολιτικού φορέα γινόμαστε μέλη του -γιατί αριστερή στάση μπορεί να είναι και η επιλογή της κοινωνικής αυτοοργάνωσης χωρίς υπαρξη πολιτικού φορέα…θεμα μιας συζήτησης μετά τις γιορτές…ως τοτε ας χαλαρώσουμε …ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ: ΠΑΣΑΔΟΡΟΥΣ,ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΕΞΤΡΕΜ , ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ, ΧΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ,…ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ…

 6. Ο/Η stelios λέει:

  Παντελή μη τσιμπάς στης προβοκάτσιες

 7. Ο/Η ενας λέει:

  Δημήτρη αηδηασμένε για πες μας κάτι ξέρεις για τον ακατανόμαστο.ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ;
  Το filioque τί σημαίνει για να μην περνω λεξικό;Εσύ που είσαι και οικονομολόγος του πανεπηστιμίου για πεστα μας καλλιτερα.Και δείξε μας και κανένα πτυχείο αν τοχεις πάρει που μας το παίζεις και μορφωμένος.Για πες παλι το ποιματάκι σου στη παπαγαλια εισαι ο καλλίτερος.

 8. Ο/Η ενας λέει:

  και ξέχασα πες μας και για το στρατο τιποτα εκει που ταξερεις όλα απέξω κιανακατωτα.

  • Ο/Η xesvouros λέει:

   κάτι άλλο εκτός από ανυπόστατες προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Δημήτρη; κάποιο πολιτικό επιχείρημα; κάτι ελάχιστο τέλος πάντων…;
   σα δε ντρέπεστε

 9. Ο/Η Αριστερό Εξτρέμ λέει:

  συντροφε Γιαννη, συμφωνουμε για την κοινωνικη αυτο οργανωση και ανευ πολιτικου φορεα, η συναντηση μεσα απο την κοινωνικη δραση ειναι προυποθεση για τον κοιινο πολιτικο στοχο διαφορων ρευματων απο την αριστερη σοσιαλδημοκρατια ως το αντι εξουσιαστικο ρευμα, πρωτιστως για την κοινωνικη αυτο οργανωση μιλουσα με τις παραπομπες μου, αλλα ειναι θεμα που τρεχει και μεσα απο τις γιορτες γιατι υπαρχουν και αστεγοι, κοινωνικα αποκλεισμενοι, εργαζομενοι μεχρι τις 10 μμ παραμονη πρωτοχρονιας γι αυτο δεν συνιστω τη χαλαρωση…ωστοσο μπορουμε να γιορταζουμε παλευοντας το και καλα να μαστε, τις καλυτερες μερες δεν τις ευχομαστε 1/1, ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ 365 μερες το ετος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s