Α. Νταβανέλος, συντονιστής της Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ: «Να προχωρήσουμε με δυναμισμό και εξωστρέφεια στην υλοποίηση των αποφάσεων της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης»

Posted: 02/01/2010 by Γιάννης Χ. in Οργανωτικά ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ
Ετικέτες:

Να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις με εξωστρέφεια και δυναμισμό (Αναδημοσίευση από την Εποχή http://www.epohi.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=4221&Itemid=30)

Ο Αντώνης Νταβανέλος, αυτή την περίοδο, είναι συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, ήταν αυτός που εισηγήθηκε στην πανελλαδική συνδιάσκεψη τα άμεσα μέτρα για την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, αρκετές μέρες μετά, συζητάμε για την υλοποίηση των αποφάσεων, για τις δυσκολίες που προκύπτουν, για τις απόψεις του Αλέκου Αλαβάνου, αλλά και για το εργατικό κίνημα και την καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ για τους επισφαλείς εργαζόμενους.

*H πολιτική πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου, στα βασικά της σημεία, με βρίσκει σύμφωνο
*Η χώρα μας είναι ο αδύναμος κρίκος του νεοφιλελευθερισμού

Τη συνέντευξη πήρε
ο Πάνος Λάμπρου

*Ήσουν εισηγητής στη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ και έκανες το «κλείσιμο» εκ μέρους της ηγεσίας. Όλοι γνωρίζουμε ότι η απόφαση ήταν προϊόν συμβιβασμού, σύνθεσης… Είσαι ικανοποιημένος από την απόφαση;
-Κανένας δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος 100%. Παρ΄ όλα αυτά θεωρώ ότι ο συμβιβασμός που έγινε είναι έντιμος και προωθητικός. Αν υλοποιηθούν οι αποφάσεις θα είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι αποφάσεις αφορούν κυρίως τα οργανωτικά. Δηλαδή τη συγκρότηση των τοπικών επιτροπών, τη θεσμοθέτηση της έννοιας του μέλους, τη δυνατότητα των τοπικών επιτροπών να αποφασίζουν για τα τοπικά ζητήματα και τη δυνατότητα να αναδεικνύουν τοπικές ηγεσίες είτε με εκλογή είτε με συναίνεση. Αυτό είναι τεράστιο βήμα κατοχύρωσης της συλλογικότητας, της υπευθυνότητας και της δημοκρατίας μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Και όλα αυτά συνδέονται άμεσα με την πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της περιόδου.

*Θα μπορούσε κάποιος -με δόση χιούμορ- να ισχυριστεί ότι η 4η συνδιάσκεψη θα αποφασίσει να υλοποιηθούν οι αποφάσεις των προηγούμενων τριών;
-Προσωπικά, δεν είμαι απαισιόδοξος. Αλλά αν κάνουμε αυτό το λάθος, η επόμενη πανελλαδική συνδιάσκεψη θα έχει τον κίνδυνο να μην πραγματοποιηθεί ή και να πραγματοποιηθεί να γίνει σε πολύ αρνητικό κλίμα. Συνεπώς, είναι απολύτως κρίσιμο να υλοποιηθούν αυτές οι αποφάσεις.

Η υλοποίηση
των αποφάσεων

*Από τι εξαρτάται; Γιατί δεν υλοποιούνται οι αποφάσεις; Ποιο είναι το εμπόδιο;
-Την απάντηση δεν την δίνω ως συντονιστής της Γραμματείας, αλλά προσωπικά. Είναι γνωστό ότι μέσα στη μεγαλύτερη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια ορατή πολιτική ομάδα, η οποία είναι σε πλήρη αντίθεση με τις συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά θα έλεγα -και το έχει πει και η ίδια δημόσια- ότι είναι σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά. Βάζει βέτο για τις αποφάσεις και νομίζω ότι υπάρχει ζήτημα πολιτικής τόλμης από την ηγεσία του ΣΥΝ να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα.

*Ναι, αλλά τέθηκε από τον Συνασπισμό ζήτημα μη υλοποίησης των αποφάσεων;
-Δεν χρειάζεται να ανατρέξεις στα ευαγγέλια και στις γραφές, σε μυστικά κείμενα για να ανακαλύψεις αυτά τα σημάδια. Αυτά τα σημάδια είναι δημόσια, πλέον. Είναι δημόσιος ο διάλογος. Έχουν εκφραστεί με τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών, π.χ. του κοινοβουλευτικού μας εκπροσώπου.

*Αναφέρεσαι στην Ανανεωτική Πτέρυγα;
-Ναι, αναφέρομαι στη δήλωση «δεν είμαι και δεν θα γίνω μέλος του ΣΥΡΙΖΑ».

*Ναι, αλλά αυτά τα λέει η Ανανεωτική Πτέρυγα. Υπάρχει και ο Συνασπισμός, η ηγεσία του. Έχει θέσει θέμα ο Συνασπισμός να μην υλοποιηθούν οι αποφάσεις;
-Όσοι ήμασταν στο Φάληρο διαπιστώσαμε το δισταγμό της ηγεσίας του Συνασπισμού να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα. Οι αποφάσεις της συνδιάσκεψης χαρακτηρίζονται από απλή λογική. Δεν χρειάζεται φιλοσοφία για να αντιληφθείς ότι είναι σωστές. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι είναι σωστές. Το θέμα είναι αν θα τις κάνουμε ή όχι.

*Μετά τη συνδιάσκεψη έχει συνεδριάσει η Γραμματεία δύο-τρεις φορές. Προφανώς έχει συζητήσει το ζήτημα της υλοποίησης. Τι έχει προχωρήσει, τι όχι και ποιος ευθύνεται;
-Η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έχει βγάλει ήδη μια οργανωτική εγκύκλιο, που καλύπτει την υλοποίηση των αποφάσεων και καλεί τις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουν. Συνεπώς, η μπάλα είναι στο γήπεδο των υπαρκτών δυνάμεων και της εφαρμοσμένης πολιτικής. Καλώ και εγώ όλες τις συντρόφισσες και τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ να κινηθούν θαρραλέα προς αυτήν την κατεύθυνση. Να υλοποιήσουν τις αποφάσεις της συνδιάσκεψης με εξωστρέφεια και δυναμισμό. Να κάνουμε καμπάνια και να διεκδικήσουμε μέλη και όχι απλώς να καταγράψουμε τα υπάρχοντα. Να διεκδικήσουμε μέλη από την κοινωνία και τους αγώνες και να οργανώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να έχουμε ένα εργαλείο στα χέρια μας γιατί οι μέρες που έρχονται είναι εξαιρετικά δύσκολες.

*Με το Γραφείο Τύπου τι γίνεται;
-Δυστυχώς για την ώρα δεν έχει ωριμάσει. Υπάρχει συζήτηση στη γραμματεία, υπάρχουν προτάσεις, αλλά είναι πρόωρο να πω οτιδήποτε.

*Υπάρχουν διαφωνίες επί των ονομάτων, της έδρας ή υπάρχουν δυσκολίες άλλου τύπου;
-Υπάρχει μια δύσκολη απόφαση, η οποία πρέπει να παρθεί και κυρίως να υλοποιηθεί στην καθημερινότητα. Να δεχτεί ο Συνασπισμός να μεταφερθεί πολιτική ενέργεια από τον Συνασπισμό στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το ζήτημα. Δεν είναι τα πρόσωπα, αν και υπάρχουν και εκεί δυσκολίες. Συζητάμε ακόμη για το περιοδικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να είχε βγάλει εφημερίδα…

*Σωστά, αλλά βλέπουμε, όμως, ότι βγάζουν άλλοι εφημερίδα. Αυτό πώς το σχολιάζεις;
-Εφημερίδες βγάζουν πολλοί. Όλες οι οργανώσεις βγάζουν εφημερίδα.

*Ναι, αλλά είναι η πρώτη φορά που εκδότες είναι δύο οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
-Δεν είναι το πρώτο δίκροκο έντυπο. Για παράδειγμα και η «Εποχή», όχι σε κάθε φύλλο, αλλά σε πολλά είναι δίκροκη. Είναι η «Εποχή» και το «Εντός Εποχής». Καλές προσπάθειες είναι όλες αυτές.

*Θα μπορούσε να είχε βγει μια κοινή εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ ή να είχε δημιουργηθεί ένας ενιαίος εκδοτικός οργανισμός;
-Μέχρι τώρα όχι. Θα προτιμούσα να κάναμε τα ώριμα βήματα. Το περιοδικό είναι εύκολο να βγει και εκτιμώ ότι θα βγει.

Ο αδύναμος κρίκος και ο Αλέκος Αλαβάνος

*Πώς κρίνεις πολιτικά τη συνέντευξη του Αλέκου Αλαβάνου στην «Ελευθεροτυπία»;
-Ως οργάνωση, έχουμε δηλώσει και μετά την τοποθέτηση του Αλέκου Αλαβάνου στο Φάληρο, ότι η κεντρική ιδέα της πρότασής του, που είναι πρόταση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, μας βρίσκει σύμφωνη. Και ως βασικά στοιχεία θεωρώ την αντιμετώπιση της Ελλάδας ως τον αδύναμο κρίκο του νεοφιλελευθερισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και για λόγους οικονομικούς και για λόγους πολιτικούς…

*Γιατί είμαστε ο αδύναμος κρίκος; Είναι μία σκέψη που είχε κάνει ο Αλέκος Αλαβάνος και παλαιότερα. Ποια είναι τα θεμέλια αυτής της σκέψης. Με την έννοια ότι και σε άλλες χώρες υπάρχουν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και τα συνδικάτα και η αριστερά έχουν μεγαλύτερη ισχύ.
-Όχι. Και τα δύο μαζί δεν υπάρχουν σε πολλές χώρες. Θα ήμουν ευτυχής αν το ιταλικό κίνημα, για παράδειγμα, ήταν στην κατάσταση που ήταν παλιότερα. Θα στο πω με τα λόγια ενός από τους περίφημους οίκους, που κρίνουν τα ομόλογα: ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία έχει δυσανεξία προς τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις -εννοεί τις αντιμεταρρυθμίσεις- και ταυτόχρονα μεγάλη ανοχή στις μεγάλες κινητοποιήσεις, όπως αποδείχτηκε τον περσινό Δεκέμβρη. Αυτή η ματιά ενός νεοφιλελεύθερου είναι σωστή. Τα βλέπει από απόσταση και είναι σωστή. Δεν έχουμε σε πολλές χώρες της Ευρώπης παραδείγματα που και το δεξιό και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα συμφωνούν να αλλάξουν το Σύνταγμα και να καταργήσουν τη δημόσια εκπαίδευση και να γίνεται εφικτό μέσα από ένα μεγάλο κίνημα στη νεολαία να ακυρώνεται αυτή η διαδικασία. Αναφέρομαι στο άρθρο 16. Δεν έχουμε σε πολλές χώρες τόσες μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Σκέψου μόνο τι έγινε στην Αθήνα μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ. Έχουμε κάθε μέρα κάποιο σημαντικό εργατικό γεγονός. Αυτοί οι «μικροί» αγώνες είναι σημάδια για ένα ποτάμι. Είναι νωρίς βέβαια, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τους ρυθμούς που εκδηλώνονται.

*Συνεπώς, λες, ότι ένας εργατικός Δεκέμβρης δεν είναι στη σφαίρα της φαντασίας ή εκδήλωση απλώς επιθυμίας. Είναι κατά τη γνώμη σου υπαρκτό ενδεχόμενο.
-Επειδή στην πολιτική δεν είμαι τζογαδόρος δεν με ενδιαφέρει η πρόβλεψη. Με ενδιαφέρει η πολιτική εκτίμηση. Και η πολιτική εκτίμηση, την οποία συμμερίζομαι, είναι ότι, για να κτιστεί αποτελεσματική αριστερά ενάντια στη διαχείριση του νεοφιλελευθερισμού, πρέπει να συγκεντρωθεί πάνω στην έκφραση των εργατικών και λαϊκών αιτημάτων, στην οργάνωση των εργατικών και νεανικών αγώνων και στην προοπτική ενός εργατικού Δεκέμβρη, που θα σπάσει τον αδύναμο κρίκο και θα θέσει το ζήτημα της ανατροπής του νεοφιλελευθερισμού όχι μόνο στη χώρα, αλλά και πανευρωπαϊκά. 

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

*Θεωρείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία περίοδο είναι πιο συστημικός, πιο «καλό παιδί»;
-Είναι πιο συγχυσμένος. Με κάποιες προτάσεις έχει γίνει πολιτική ζημιά στο σήμα το οποίο εκπέμπουμε προς τα έξω.

*Για παράδειγμα;
-Ότι έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουμε τον Κ. Παπούλια για πρόεδρο της Δημοκρατίας.

*Νομίζω ότι η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ομόφωνα έχει διατυπώσει την άποψη της -δεν ξέρω αν είναι απόφαση η κλίμα- να μην στηρίξει τον σημερινό Πρόεδρο. Δεν ισχύει;
-Δεν χρειάζεται πολλή σοφία για να πάρει κανείς αυτήν την απόφαση. Αν ένα τόξο από το ΛΑΟΣ έως το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ συμφωνήσουν να παραταθεί η θητεία του σημερινού προέδρου, θα είναι στο πλαίσιο μιας πολιτικής συναίνεσης, εθνικής ενότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και στην πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης δεν βλέπω κανένα περιθώριο διαλόγου, συμβιβασμού και συναίνεσης με την πολιτική που έχει η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Κινδυνεύουμε να γίνουμε όλοι μας επισφαλείς  

*Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει ήδη μια μεγάλη καμπάνια για την επισφάλεια. Πώς προχωράει αυτή η προσπάθεια, η οποία, αν μη τι άλλο, είναι φιλόδοξη;
-Είναι μια πάρα πολύ σωστή απόφαση. Και αναδεικνύει αυτά τα οποία μπορούν να μας ενώσουν και που έχουν δυναμική μέσα στην κοινωνία. Η κυβέρνηση ενώ υποσχέθηκε ότι θα βάλει τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα, στρέφεται άγρια ενάντια στους ελαστικοποιημένους. Θα πετάξει έξω από το Δημόσιο το 1/3 των συμβασιούχων, ενώ στον ιδιωτικό τομέα, δίνοντας σήμα ότι θα τον αφήσει ανεξέλεγκτο, το φαινόμενο θα ενταθεί. Ξεκινώντας ο ΣΥΡΙΖΑ την καμπάνια για την επισφάλεια επιλέγει να πάει στο μάτι του κυκλώνα. Βέβαια, οι δυσκολίες είναι μεγάλες. Θα χρειαστεί, εκτός από την προπαγάνδα, η οποία και αυτή είναι θετική για την αρχή της καμπάνιας, να συγκεντρωθούν δυνάμεις για να πάμε σε πιο ουσιαστικούς στόχους, όπως η δημιουργία σωματείων, οργάνωσης των αγώνων των επισφαλών κ.λπ.

*Ο κόσμος της επισφάλειας κοιτάει προς τον ΣΥΡΙΖΑ; Σε ρωτώ γιατί είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ουσιαστικές αδυναμίες στην επαφή του με φτωχά κοινωνικά στρώματα.
-Αυτός ο κόσμος αναζητά απεγνωσμένα για πολιτικά, οργανωτικά και αγωνιστικά στηρίγματα. Η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά. Συνεπώς οι ευθύνες είναι σε μας. Αν κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση είμαι σίγουρος ότι η συνάντηση θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Και να πω, επίσης, ότι αυτή τη φορά οι επισφαλείς έχουν την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων. Γιατί υπάρχει η αίσθηση ότι αν δεν απαντήσουμε στα ζητήματα της επισφάλειας, θα γίνουμε όλοι επισφαλείς.

Σχόλια
 1. Ο/Η pentanostimi λέει:

  τι να πρωτοθαυμάσω;
  στέκομαι μονο στο οτι η πανελλαδικη αποφάσισε …….[που δεν αποφάσισε,υιοθέτησε,ας πουμε πεντε πράγματα
  εκ των οποιων τιποτα δεν προχωρά
  γιατι λέει καποια πτέρυξ λεει αυτο κι εκείνο και επισης η δημιουργια γραφείου τυπου που επισης[ειχε ΄΄ξαναματαπαοφασίσει» η προηγουμενη συνδιασκεψη]δεν ωριμασε ακομα….ας περιμενουμε μεχρι να σαπίσει οπως και πολλα άλλα που βρίσκονται ηδη σε προκεχωρημένο στάδιο σήψης.
  Στέκομαι επισης στις παρωχημένες και αξιοθρήνητες επικλήσεις στον πατριωτισμο των συντροφισσων και συντρόφων τοπικα »να δράσουν εξωστρεφώς΄΄ ……ουτε γάτα ουτε ζημιά -συνεχίζομεν ακαθεκτοι τας οδηγίας προς χαχόλους .Εμεις η ηγεσία ξερουμε ,καντ υπομονή….ελεος ελεος ελεος

 2. Ο/Η Γιώργος Σμυρνής λέει:

  Δεν βλέπω για ποιο λόγο πρέπει σαν ΠΑΣΑ, να αναδημοσιεύουμε συνεντεύξεις σαν του Α. Νταβανέλου : παραπλανητική, αποπροσανατολιστική, αμήχανη αλλά και κάλπικη που προσπαθεί να αντλήσει πολιτική στήριξη από θέσεις του σ. Αλαβάνου, γιατί από μόνη της δεν έχει καμιά θέση πολιτική ή οργανωτική για να στηριχθεί.
  Όταν καλεί κάποιος τους Συριζαίους ν΄ανοιχτούν στην κοινωνία και να εγγράψουν μέλη,(με ποιο έρεισμα άλλωστε :την «προγραμματική αριστερή αντιπολίτευση»), τότε ή είναι εκτός πραγματικότητας ή ένας κανονικότατος φαρισαίος γραμματέας. Και στις δυο περιπτώσεις, άχρηστος για την αριστερά.
  Όταν μας καλεί κάποιος να υποστηρίξουμε την γελοία, γραφειοκρατική και ψεύτικη καμπάνια για την επισφάλεια (που σημειωτέον κανείς δεν έχει πάρει στα σοβαρά, ούτε καν η τάχα εργατική επιτροπή που την εμπνεύστηκε), γιατί τάχα σε λίγο όλοι οι εργαζόμενοι θα γίνουν επισφαλείς, τότε ένα πράγμα αποδεικνύει, ότι είναι ένας καλός υπάλληλος «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος».

  Και προφανώς δεν θα δεχθώ το γνωστό επιχείρημα, ότι η κριτική μου αποδεικνύει την αναγκαιότητα της δημοσίευσης…για να γίνεται διάλογος.
  Η ανάγκη του διαλόγου υπάρχει για θέσεις υπαρκτές και ζώσες κι όχι από καιρό νεκρές. Όποιος υποστηρίζει ότι η συνέντευξη αξίζει να συζητηθεί, τότε τον ενημερώνω ότι υποτιμάει και τους πασαδόρους και τους αναγνώστες του μπλογκ μας, που έχουν αφήσει πίσω τους τελεσίδικα τέτοιου είδους, και θέσεις και την ξύλινη, γλώσσα που τάχα κάτι θέλει να πει, αλλά σεμνύνεται, που κάτι θέλει να υποσχεθεί αλλά και δεν παίρνει και την ευθύνη (ως εκ της θέσης του)να αγωνισθεί γι΄ αυτό.
  Γ.Σμυρνής

 3. Ο/Η Δημήτρης Ζαγορίτης λέει:

  Υπενθυμίζω ότι η συνέντευξη είναι της 25/12/2009 και δεν καταλαβαίνω το λόγο της δημοσίευσης της τώρα.

  Αν υπήρχε ελάχιστο απ’ αυτό το δυσεύρετο της λέξης που αρχίζει από «φ» έχει 8 γράμματα και τελειώνει σε «ο», ο σ. Α. Νταβανέλλος μετά τα μασκαραλίκια της 3ης Σ.Ε. που ανέχθηκε και μετά, θα έπρεπε να τα είχε καταγγείλει και πανηγυρικά να είχε παραιτηθεί.

  Τι λέω τώρα, εγώ ο «αφελής»;

 4. Ο/Η ιτεανετ λέει:

  Απέναντι στην Συνέντευξη Νταβανέλου βλέπω σχόλια που δεν απαντούν στο τι πρέπει να κάνουμε, βλέπω γκρίνια και προσπάθεια κάποιοι να κάνουν κριτική γιατί δεν στεκόμαστε με τα πόδια στον αέρα και το κεφάλι προς τα κάτω.

  Δεν μας αρέσει η ιδέα να δραστηριοποιηθούν τα μέλη απο τα κάτω για να προχωρήσει το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ; δεν μας αρέσουν οι καμπάνιες για τη επισφάλεια; αναζητούμε πρώτα να εμφανιστεί η ξεκάθαρη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και μετά να απευθυνθούμε προς την κοινωνία;

  Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε γιατί μπόρεσε να συνθέσει και να αξιοποιήσει τον κόσμο που πιστεύει οτι η αριστερά μπορεί να αλλάξει την κοινωνία, αν δεν θέλετε να εγγράψετε μέλη, αν δεν θέλετε να δραστηριοποιηθείτε στα εργατικά και ψάχνετε να βρείτε την καθαρότητα της άποψης σας στον ΣΥΡΙΖΑ για να δραστηριοποιηθείτε, κανένας συσχετισμός δεν θα αλλάξει.
  Με την γκρίνια κανένας δεν προχωράει, βάλτε μπροστά τις απόψεις σας και δείξτε μας εσείς τον σωστό δρόμο, αν δεν το κάνετε μόνο προβλήματα θα δημιουργείτε χωρίς να δίνετε λύσεις.

  • Ο/Η Γιώργος Σμυρνής λέει:

   Ανώνυμε σύντροφε που δεν έχεις το θάρρος να δηλώσεις το όνομα σου και τη θέση σου στον Συριζα, ίσως αυτή η πρακτική σου να υποδηλώνει και την έλλειψη θάρρους ν΄ αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα.
   Αναγκάζομαι να το πω αυτό, γιατί εκτός από τις γνωστές ανόητες γενικούρες που λέτε συνήθως όλοι εσείς οι επικριτές μας, μας περνάτε και για ανόητους ή ηλίθιους.
   Ποια καμπάνια σύντροφε; Είδες πουθενά καμιά καμπάνια; Μήπως εννοείς το αφισοκόλλημα και το μοίρασμα προκηρύξεων, αν γίνονται κι αυτά… Βλέπεις τον Συριζα, εδώ και δυο χρόνια να έχει οργανώσει κάποιον νεαρό εργαζόμενο της επισφάλειας ή και όχι; Εσύ ή κάποιοι σύντροφοι σου εχουν πετύχει κάτι τέτοιο; Ή με την εξόρμηση (;)για οργάνωμα μελών Συριζα (έχεις δει καμια εξόρμηση ή και κάρτες μέλους;) έχετε εγγράψει νέα μέλη ή μηπως σας απαξίωσαν ακόμη και αυτοί που θεωρούσατε κοντά σας;
   Προσπάθησε να δεις την πραγματικότητα σ/φε, γιατί σε λίγο ο Συριζα θα μετράει μόνο τα μέλη της γραμματείας(;) και όχι κι όλα……

   • Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

    Συμφωνώντας με τον ιτεανετ, θεωρώ σκόπιμο και χρήσιμο και λόγο της έλλειψης οργάνων/sites δημόσιας πληροφόρησης σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και την πορεία του για την υλοποίηση των αποφάσεων των ΠΣ που έχει πάρει, βεβαίως με ευθύνη της Γραμματείας, να σταματήσουν μερικοί την γκρίνια και να σηκώσουν μανίκια για να κάνουν πράξη στις Τοπικές Οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν όσα με νύχια και με δόντια συνεχίζουν να αντιπαλεύουν «εντός των τοιχών» μηχανισμοί που θέλουν να διατηρηθεί η σημερινή αναποτελεσματική δομή λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Η πληροφόρηση των ΣΥΡΙΖΑίων και από αυτό το site, και ελπίζω όχι μόνο από αυτό, θα πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί.

    • Ο/Η Γιώργος Σμυρνής λέει:

     Το να συμφωνείς σ/φε με τον ιτεανετ, είναι αποκλειστικό σου δικαίωμα και κανείς δεν θα σκεφτεί να στο στερήσει.
     Όπως και δικό μας να σκεφθούμε, αλλά και να το πούμε κιόλας, ότι ο σύντροφος μας που τραβούσε μαζί μας την ανηφόρα της αντισυστημικής αριστεράς, αρχίζει να παίρνει στροφή 180ο προς ό,τι συστημκό έχει να επιδείξει ο Συριζα τα τελευταία 2 χρόνια.
     Κρίμα για σένα, αλλά πιο πολύ για μας….

  • Ο/Η Θοδωρής Κανάκης λέει:

   Πολύ ωραία τα λες σύντροφε/συντρόφισα ιτεανετ, μόνο να ειδοποιήσετε και τα στελέχη σας στις Τοπικές Επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ, να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση και όχι σε αυτήν της αναβολής και των παρελκυστικών τακτικών όσον αφορά την εφαρμογή των αποφάσεων της Π.Σ. Σήμερα -ένα μήνα μετά την Π.Σ.- έχουν γίνει εγγραφές στα μητρώα μελών των Τ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ; Δεν αναφέρομαι σε νέα μέλη, γιατί ούτε τα υπάρχοντα δεν έχουν εγγραφεί και δεν έχουν αποσταλλεί στην Κ.Γραμματεία λίστες προς έκδοση των Καρτών Μέλους. Μόνο ελάχιστες Τοπικές, μη ελεγχόμενες από το μπλοκ συνιστωσών ΣΥΝ, ΔΕΑ, ΑΚΟΑ κλπ., έχουν προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις (Τρίκαλα, Χολαργός, Πάρος, Χίος κλπ).
   Για τα κατά τόπους στελέχη του ΣΥΝ (Ρευματικοί και Ανανεωτικοί, ομού) τί να πούμε; Περιμένουν να παρθούν πρώτα οι αποφάσεις σε επίπεδο ηγετικής ομάδας και «ισσοροπιών του τρόμου», προκειμένου να δούν τί στάση θα τηρήσουν.
   Δεν θα με ενοχλούσε να εγγραφούν ως μέλη και το 2011, ή ποτέ αν δεν το θέλουν, αλλά όχι να μπλοκάρουν τις διαδικασίες και να μας καλούν να έχουμε «υπομονή» γιατί «αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι»… Φοβάμαι οτι όπως πάμε, θα σαπίσει στο τέλος, όπως γράφει και η σ. pentanostimi.

   Σήμερα διάβασα στην Ελευθεροτυπία (Φώτης Παπούλιας):»Η Πολιτική Γραμματεία (ΣΥΝ) συγκαλείται σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, που προκαλείται από την επαναδραστηριοποίηση του Α. Αλαβάνου και τη σπουδή που επιδεικνύουν ορισμένες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιηθεί μέχρι τέλος Μαΐου η απόφαση για το μητρώο μελών και την κάρτα μέλους του ΣΥΡΙΖΑ» (!!!)
   Τί λέτε ρε παιδιά; Τέτοια ΣΠΟΥΔΗ;;; Μέχρι τέλος Μαϊου; Σιγά μην σκουντουφλήσετε από τη βιασύνη! Δηλαδή αν δεν υπήρχε και «σπουδή» πότε θα υλοποιούνταν οι αποφάσεις της Π.Σ.; Μαζί με αυτές της 4ης; Πάλι θα περιμένουμε (όπως στην 3η Π.Σ.) τον ΣΥΝ να κάνει πρώτα το συνέδριό του και να λύσει (ΑΝ τα λύσει) τα προβλήματά του για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση όσων η Κ.Γραμματεία (δηλ. οι ηγεσίες των συνιστωσών)αποφάσισε;
   Ο χαμένος χρόνος δεν επιστρέφει. Αν υπάρξει 4η Π.Σ., πολύ φοβάμαι οτι θα δούμε πάλι τον σ. Σερντεδάκι, να ‘ρχεται από την Κρήτη και να μας λέει τα ίδια που είπε και τον Νοέμβρη… Με τη προϋπόθεση βέβαια οτι θα έχει κι εκείνος κι εμείς, το κουράγιο να παραστούμε στις εργασίες της.

 5. Ο/Η aristeri prooptiki λέει:

  καταρχήν η ανωνυμία σ Σμυρνή κατα την προσωπική μου άποψη δεν ταυτιζει τον αλλον ως δειλο να αντιμετωπίσει οποιαδηποτε καθημερινότητα.αλλο καιτουτο.Εγω δεν θα πω οτι ειναι ευκολο να κινητοποιηθεις σε επιπεδο βασης, τοπικών επιτροπών ούτε πολυ περισσοτερο να βοηθησιες να στηθούν. Αλλα δεν νομιζω οτι κανοντας απλώς δικαιες διαπιστώσεις περι της υπονομευτικής αντιμετωπισης του θέματος απο καποιες συνιστώσες , ή παραγοντες κλπ και μενοντας έως εκεί ότι ουσιαστικα καταφέρνουμε και κατι. Σαφεστατα δεν συνιστώ υπομονή και καρτερικοτητα στο να υλοποιηθούν οι οποιεσδηποτε αποφάσεις και αλλαγή στασης αντιμετωπισης απο τα πάνω. Αν μη τι άλλο ακόμα και τη λειψή ανακυκλωμενη αποφαση της 3ηΠΣ ή την πρόσφατη εγκύκλιο μπορει να προσπαθήσει να αλλαξει συσχετισμούς μεσα σε μια τοπική, να πιεσει καταστασεις. Πχ ποιος θα κανει την εγγραφή μελών σε μια τοπική εκτός παο αυτούς που πραγμταικα ενδιαφερονται, ποιος θα πιεσει, κατακρινει, κραξει αυτούς που όχι μονο αρνούνται αλλα και υπονομευουν αυτή την διαδικασία. Ακόμα και για την καμπανια που συμφωνω οτι το στησιμο της ειναι γελοιο ποιος απαγορευει σε μια τοπική να την αλλαξει και ν α την εξειδικευσει τοπικα. Αν εχεις καποια προταση για αλλο τροπο υλοποίησης ας την ακουσουμε ευπροδεκτη ειναι.

 6. Ο/Η σπύρος λέει:

  η ανωνυμια στο Ιντερνετ είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ! Οσο για το θεμα μας, καλο ειναι να εγγραφούν τα μελη το συντομοτερο δυνατόν.

 7. Ο/Η αντώνης λέει:

  Γιατί δημοσιεύετε συνεντεύξεις «επαναστατών» που τα βρίσκουν με τις γραφειοκρατίες και αναλαμβάνουν να διευθύνουν «συνδιασκέψεις» παρωδία; Αυτοί οι «επαναστάτες» θεωρούν τη δημοκρατία ένα παιχνίδι μέσου όρου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s