ΚΠΕ του ΣΥΝ: Αποφάσεις χωρίς την γνώμη των μελών;

Posted: 08/01/2010 by Γιάννης Χ. in ΣΥΝ
Ετικέτες:

Τη δημιουργία «διακριτού αυτοδιοικητικού πόλου» αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ στη χθεσινή της συνεδρίαση, παίρνοντας την απόφαση να κάνει «άνοιγμα» για συνάντηση – συζήτηση με τους Οικολόγους Πράσινους και ευρύτερες δυνάμεις της αριστεράς, «κλείνοντας την πόρτα» στο ΠΑΣΟΚ και στην πρόταση του Φώτη Κουβέλη για συνεργασία με το κόμμα της Χαριλάου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η Κουμουνδούρου αποφάσισε επιπλέον να μη στηρίξει την υποψηφιότητα Παπούλια, ενώ δεν ξεκαθάρισε το θέμα της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου.

Ισχυρή διαφωνία υπήρξε ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Φώτη Κουβέλη και για το ζήτημα της θέσης που θα πάρει ο ΣΥΝ αναφορικά με την επανεκλογή του Καρόλου Παπούλια. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, εγκάλεσε τον Φώτη Κουβέλη για τη δήλωση στήριξης που έκανε στο πρόσωπο του ΠτΔ, χαρακτηρίζοντας «λάθος» να γίνονται τέτοιου είδους δηλώσεις στα ΜΜΕ χωρίς πρώτα να έχουν λάβει αποφάσεις τα όργανα του κόμματος, ενώ τόνισε πως η στήριξη στο πρόσωπο του Καρόλου Παπούλια θα σημαίνει συναίνεση στις πολιτικές που ακολουθούν τα δύο μεγάλα κόμματα. Απαντώντας ο Φώτης Κουβέλης υποστήριξε πως δεν βλέπει το λόγο μη – στήριξης μιας υποψηφιότητας που το κόμμα θεωρεί καλή. Τελικά αποφασίστηκε ο ΣΥΝ να αναζητήσει μία συμβολική υποψηφιότητα ανάμεσα στις ιστορικές προσωπικότητες της Αριστεράς.

Αναφορικά με το Συνέδριο, η Πολιτική Γραμματεία δεν κατέληξε σε μία τελική απόφαση. Συζητήθηκε να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις στις τοπικές οργανώσεις, ωστόσο, η τελική απόφαση για τη διεξαγωγή ή όχι έκτακτου συνεδρίου του κόμματος, αναμένεται να παρθεί από την Κουμουνδούρου στο τέλος του μήνα.

Στη συνεδρίαση που έγινε με τη συμμετοχή και των βουλευτών του κόμματος, τονίστηκε η ανάγκη να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ «πρωταγωνιστική θέση στην κατεύθυνση ανατροπής του κλίματος δημοσιονομικής τρομοκρατίας που καλλιεργείται προκειμένου να περάσουν τα δυσμενή αντικοινωνικά σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση». Αποφασίστηκε επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ να επικεντρωθεί στα μεγάλα οικονομικά και εργασιακά και κοινωνικά μέτωπα, μέσω και της προώθησης της εξάμηνης καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην εργασιακή επισφάλεια.

Η Πολιτική Γραμματεία μετά από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα αποφάσισε επιπλέον να προχωρήσει σε προτάσεις νομοθετικού περιεχομένου το επόμενο διάστημα, ανάμεσα σε αυτές και στην πρόταση νόμου για την υιοθέτηση της απλής αναλογικής απέναντι στο γερμανικό μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση.

Οι σχέσεις ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ απασχόλησαν και πάλι τη συνεδρίαση. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τον προβληματισμό του, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατή η ρευστοποίηση του ΣΥΝ στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και υπερτόνισε ότι το κόμμα αυτό το διάστημα αντιμετωπίζει πρόβλημα αποσυσπείρωσης.

Από την πλευρά της Ανανεωτικής Πτέρυγας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης πρότεινε άμεση διακοπή της πορείας διάχυσης του ΣΥΝ μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και ενίσχυση της αυτόνομης πολιτικής του παρουσίας και δράσης, μέσα από τον επανασχεδιασμό και μιας νέας πολιτικής συμφωνίας για την πολιτική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ανανεωτική Πτέρυγα επιπλέον ζήτησε αποκεντρωμένη και ευέλικτη εκλογική τακτική στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς κεντρικές κομματικές συμφωνίες και με ειδικό άνοιγμα στους Οικολόγους Πράσινους καθώς και εξειδίκευση του Προγράμματος για «αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση» που εγκρίθηκε το Φεβρουάριο από το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος.

Πηγή: TVXS

Σχόλια
 1. Ο/Η Δ.Υ. λέει:

  Νομίζω ότι η διεξαγωγή συνεδρίου στο ΣΥΝ είναι μονόδρομος. Ισχύει η πληροφορία ότι η ομάδα Τσίπρα ήθελε συνέδριο αλλα δεν βγαίναν οι συσχετισμοί; Επίσης είναι σαφές ότι αυτό που λεγόταν ότι ΑΡ και ΑΠ έχουν ενποποιηθεί δεν ισχύει. Το ΑΡ έχει σπάσει εν ξέρω κι εγώ σε πόσα κομμάτια. Οι ανανεωτικοί ακολουθούν δικιά τους διακριτή πορεία και ένα κομμάτι τους , που μάλλον μεγαλώνει, ετοιμάζεται να φύγει . Δηλαδή στην ΑΠ γίνεται μια σύγκρουση για το αν θα φύγουν η όχι. Πιστεύω ότι αυτοί που θέλουν να φύγουν ενισχύουν τη θέση τους. Μιλάω ως ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ προηγουμένως. Αυτά που προανέφερα είναι η προσωπική και μόνο εντύπωσή μου και μιλάω καλη τη πίστει.

 2. Ο/Η Geros λέει:

  Mε «οποιονδήποτε» για τις δημοτικές εκλογές η συνάντηση να γίνει στην «βάση» και οχι με συμφωνίες κορυφής. Με βάση τον συμμετοχικό προϋπολογισμό, τα τοπικά δημοψιφίσματα, την κοινωνική οικονομία, την αυτοδιεύθυνση του τοπικού κλπ. Ολα τα άλλα καταλήγουν μα μην καταλαβαίνει κανείς την διαφορά ανάμεσα στους «αριστερούς» και «δεξιούς» δημάρχους…Εκτος εαν ο αριστερός ειναι ο καλύτερος τεχνοκράτης….

 3. Ο/Η Βαγγελιώ Σωτηροπούλου λέει:

  Ένα πρώτο κρίσιμο ζήτημα όσον αφορά τα σχήματα που θα κατέβουν στις δημοτικές εκλογές είναι να διαμορφωθούν από τα κάτω, από τους ανθρώπους που εμπλέκονται στα τοπικά κινήματα και διεκδικήσεις. Οι συγκολλήσεις από τα πάνω, ανεξάρτητα από τη φρασεολογία που θα υιοθετήσουν, συνήθως εμπεριέχουν κομματικό πατριωτισμό – έλεγχο και τοπικό παραγοντισμό.
  Ένα δεύτερο, η αριστερά, συμπεριλαμβανομένου των αριστερών δημάρχων, ελάχιστα έχει ασχοληθεί με ζητήματα συμμετοχής των πολιτών στο χώρο της Τ.Α..Ακόμα και οι «θεσμολάγνες» τάσεις της αριστεράς έχουν μηδενική προσφορά σε αυτό το επίπεδο. Αναρωτιέμαι πόσοι αριστεροί δήμαρχοι έκαναν δημοψηφίσματα ; πόσοι αριστεροί δήμαρχοι έχουν παραχωρήσει εξουσίες στους πολίτες (έστω π.χ. για την κατανομή μέρους του δημοτικού προϋπολογισμού);
  Ένα τρίτο, δεν είδα καμιά σοβαρή κριτική στον Καποδίστρια από τη σκοπιά μιας διοικητική μεταρρύθμισης που θα μεταβιβάζει εξουσίες από πάνω προς τα κάτω.

 4. Ο/Η ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ λέει:

  Νομίζω πως ο Τσίπρας δεν έχει τους συσχετισμούς στον ΣΥΝ,όντως η πρόταση του για συνέδριο αν την κατέβαζε δεν θα πέρναγε.Η ανανεωτική πτέρυγα είναι με το ένα πόδι έξω από το ΣΥΡΙΖΑ,το ρεύμα είναι σε κατάσταση σύνχησης ακούγαμε δηλώσεις στελεχών του τις προηγούμενες μέρες που μιλάγανε για συνέδριο κ τελικά το μαζέψανε.Σύντροφοι η προσωπική μου γνώμη είναι ότι το ρεύμα κ οι πιο χαλαροί από την πτέρυγα προσπαθούν να τα βρούνε παγιώνοντας των ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι σήμερα.Ο Τσίπρας θέλει αλλά δεν μπορεί,η σκληροί ομάδα των ανανεωτικών πιέζει για συμμαχίες εκτός ΣΥΡΙΖΑ.Γενικά κ πρόχειρα η απόφαση της ΠΓ είναι μια σούπα εφενώς γιατί δεν πάμε σε συνέδριο κ αφετέρου να τα βρούμε με τους οικολόγους το θεωρώ δεξιά στροφή παρατεταμένη κάτω από τις πιέσεις της πτέρυγας.

  • Ο/Η anonimos λέει:

   Σωτήρη λες δεν πάμε για συνεδριο.Καλα πότε ξαναγύρισες πίσω στο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ και δε μου το πες ναχαρώ και εγώ.εσυ κάνης τωρα κολοτούμπες για ο ΤΣΙΠΡΑΣ που λεγες προχθες. ρωτα πρώτα αμα σε θέμε πίσω.κάτσε εκει που κάθεσε και να λολένης άλλους που σεβρήκανε τετιο μπουμπούκι και σε μαζέψανε.εμεις πάντως ησυχάσαμε αποσένα

 5. Ο/Η σπύρος λέει:

  ο ΣΥΝ θελει να εχει τον ΣΥΡΙΖΑ για αριστερο αλοθι, αλλα χωρις να τους δινει δικαιωματα μελους, ουτε να ρωτάει τη γνωμη τους για κρισιμα θεματα. Μας θελουν για σκλάβους/αφισοκολητές επειδή οι συνασπισμενοι δεν σηκώνονται απο τον καναπέ. Φτάνει πια! Πρεπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτινάξει την σκλαβιά του ΣΥΝ.

 6. Ο/Η ftanei_pia λέει:

  ΠΑΛΙ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ «ΕΠΙΚΥΡΩΤΕΣ»
  ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

  Αυτή την ώρα δεν μ’ενδιαφέρει τίποτε!
  Ούτε με ποιόν θα συνεργαστούμε ΛΑΟΣ-ΚΚΕ-διάολο.
  Αυτό που με καίει,μ’εξοργίζει αφάνταστα και μου ανεβάζει το αίμα στο κεφάλι είναι ότι κάποιοι συνεχίζουν τη άθλια υποτίμηση μου.
  Τον εκμηδενισμό της προσωπικότητας μου με το να αποφασίζουν πριν από μένα για μένα.
  Επιτέλους είμαι μέλος του ΣΥΝ, και του ΣΥΡΙΖΑ; Δικαιούμαι να ομιλώ και να αποφασίζω για όλα ή είμαι κανένα UFO και δεν το έχω καταλάβει;
  Αυτό είναι το επίδικο σύντροφοι και δεν καταλαβαίνω γιατί δε μιλάτε, να με πάρει ο διάβολος και να με σηκώσει, γιατί δεν έχουν ξεσηκωθεί ακόμη και οι πέτρες να κυνηγήσουν τους καρεκλοκένταυρους για το χουνέρι αυτό που μας κάνουν.
  Έλεος σύντροφοι!
  Αντιδράστε!
  Κάντε κάτι!
  Ασφυκτιώ, δεν το καταλαβαίνετε;

  Ζαγορίτης Δημήτρης

 7. Ο/Η Ανανεωτικός Κομμουνιστής λέει:

  Σύντροφοι, μια εμπειρία από την επαρχιακή πόλη όπου ζω. Το πρόβλημα με τις προγραμματικές συμφωνίες με το ΠΑΣΟΚ είναι ότι στο χαρτί μπορεί να συμφωνήσει για το ό,τιδήποτε. Και μετά το γνωστό σενάριο: αθροίζονται στις εκλογές οι δυνάμεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, βγάζει το ΠΑΣΟΚ δήμαρχο (ή καταλαμβάνει έστω τη θέση της μείζονος αντιπολιτευσης) και οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς μένουν χωρίς εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο.

  Θα μού πείτε ότι αυτά μπορούν να αποφευχθούν αν παρακαμφθούν οι κομματικοί μηχανισμοί. Θα σάς πω ότι θεωρητικά συμφωνώ απόλυτα με μια τέτοια προσέγγιση, όμως στην πράξη η υλοποίησή της είναι δύσκολη γιατί 1) η εμβέλεια των αυτονομων αγωνιστικών τοπικών κινημάτων είναι συνήθως μικρή, και 2) αρκετοί συναγωνιστές που βρίσκονται στο χώρο της εκτός ΣΥΡΙΖΑ ριζοσπαστικής αριστεράς και δραστηριοποιούνται σε τέτοια κινήματα, αρκετές φορές επιδεικνύουν μεγάλο σεχταρισμό.

  Το πρόβλημα είναι δύσκολο και γίνεται δυσκολότερο από τους τοπικούς παραγοντισμούς και φιλοδοξίες. Δεν έχω έτοιμη λύση.

 8. Ο/Η Μαρια Κουερινη λέει:

  Κυριε Ζαγοριτη σας ενιωσα μεσα στο κεφαλι μου!!! ειπατε οτι θα ηθελα να πω!
  ως ποτε πια αυτη η πικρα….αυτος ο κομπος στο λαιμο…αυτος ο θυμος?
  ελεος οντως!
  συνροφοι…δεν ξερω ποιος φταιει δεν ξερω ποιος καλουπωνει ποιον δεν με νοιαζει αν ειναι ο Αλεξης η ο Αλεκος η ο Φουφουτος! βαρεθηκα καθε φορα να δινω τοπο στην οργη και να συγχωρω…βαρεθηκα καθε φορα που φτανω στην καλπη να ψηφιζω απο συναισθημα και μονο…βαρεθηκα να θυμωνω!
  με εκτιμηση και ολιγες πλεον αντοχες
  Κουερινη Μαρια

 9. Ο/Η Geros λέει:

  Τι άραγε πρέπει να συμβεί για να γίνει συνέδριο στον ΣΥΝ; Ανεξάρτητα απο τις προθέσεις που μπορεί να καταλογίζει κανείς στον Τσίπρα, η άρνηση του συνεδρίου είναι όνειδος… Ομως με 1500 υπογραφές που οι σύντροφοι της ΠΑΣΑ απο τον ΣΥΝ προσπαθούν απο τον Ιούνιο να μαζέψουν γίνεται συνέδριο..Οποιος θέλει λοιπόν ας το κάνει…. για να μην ειναι και στημένο…

 10. Ο/Η Δ.Υ. λέει:

  Νομίζω ότι το κρίσιμο είναι το τι γίνεται στο ΣΥΝ. Οι ανανεωτικοί και ένα μέρος του ρεύματος δε θέλουν συνέδριο. Γιατί; Δεν τους βγαίνουν οι συσχετισμοί, φοβούνται διάσπαση; ειλικρινά δεν καταλαβαίνω όταν όλοι ομνύουν πίστη στην εσωκομματική δημοκρατία. Ειδικά θα έλεγα οι ανανεωτικοί συνέχεια φωνάζουν για έλλειψη εσωκομματικής δημοκρατίας κ.λ.π., κ.λ.π. . Η ομάδα περί τον Τσίπρα πιστεύει ότι με το συνέδριο μπορεί να αλλάξει υπέρ της τους συσχετισμούς; Ισχύει όντως αυτό; από υπερβολική πίστη στη εσωκομματική δημοκρατία; Και ποιοί είναι οι τπυ Ρεύματος που αντιτίθενται στο συνέδριο και γιατί; Τόσα χρόνια ψηφίζω αυτό το ρημάδι το κόμμα και, όπως τον φετεινό Ιούνιο, δεν καταλαβαίνω τίποτα! Ας με βοηθήσει κάποιος ρε παιδιά! Η μήπως όλα αυτά δεν έχουν καθόλου σημασία;
  Οσο για το τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές , περιφερειακές εκλογές είναι δύσκολο αίνιγμα , για δυνατούς λύτες. Καταρχήν δεν ξέρουμε τι αυτοδιοικητικές μονάδες θα έχουμε στις εκλογές, πόσες θα είναι, ούτε καλά – καλά πότε θα γίνουν οι εκλογές , να μην πώ πώς ούτε το εκλογικό σύστημα δεν ξέρουμε! Ο Καποδίστριας 2 , ως σχέδιο , θα δημοσιοποιηθεί μάλλον από εβδομάδα. Ας περιμένουμε λίγο και όταν ανακοινωθεί ας προσπάθήσουμε να συλλαβίσουμε μια στοιχειώδη κριτική, μια εναλλακτική πρόταση, σε γενικές γραμμές έστω .
  Σε γενικές γραμμές νομίζω πρέπει να αποφασίσουν τα αυτοδιοικητικά σχήματα. Και αν κάποια σχήματα αποφασίσουν να κατέβουν με τη Ν.Δ.; Αδύνατο; έστω , αν και σε τοπικό επίπεδο πολλά γίνονται, ειδικά σε μικρές μονάδες. Και αν αποφασίσουν η πλειοψηφία των σχημάτων να κατέβουν με το ΠΑΣΟΚ; Πώς θα μπορεί ύστερα ο ΣΥΡΙΖΑ να πεί ότι δεν συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ, αν , λέμε αν, στο 80% των δήμων έχει κατεβεί με το ΠΑΣΟΚ; Και αν από τους 50 Δήμους της Αττικής κατέβει στους 20 με το ΠΑΣΟΚ, στους 15 μόνος του , στους 5 με τους Οικολόγους και στους 10 με το ΚΚΕ ( λέμε τώρα !)Δεν γίνονται τέτοια θα μου πείτε. Κι όμως : το 1986 το ΚΚΕ ασωτερικού είχε κατέβει στην Αθήνα μόνο του, στην Ν. Φιλαδέλφεια με το ΚΚΕ και στην Ν. Χαλκηδόνα με το ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε για γειτονικούς δήμους σημειωτέον. Πλουραλισμός η πανσπερμία; Και αν στην Αθήνα ( αλλά και στις άλλες δύο μεγάλες πόλεις Πειραιά , Θεσσαλονίκη ) ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβει π.χ. με το ΠΑΣΟΚ, αυτό δεν θα δώσει τον τόννο , έστω κι αν σε όλες τις άλλες πόλεις κατέβει αυτόνομα; Υπόψη ότι δεν υπάρχουν παντού επαρκή αυτοδιοικητικά σχήματα και τα όρια των Δήμων θα αλλάξουν. Δηλαδή πιστεύω στις αποφάσεις των τοπικών σχημάτων καταρχήν, σε κάποια συνεννόηση με τα κεντρικά όργανα. Υπόψη ότι όπως προανέφερε και κάποιος προηγουμένως η άρνηση του ΚΚΕ αλλά και των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.λ.π. να συνεργαστούν με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύει πολύ τα πράγματα! Επαναλαμβάνω ότι το τι κάνουμε στις δημοτικές , περιφερειακές ( αλήθεια φαντάζεστε όλη την Αττική μια περιφέρεια; ) εκλογές είναι για μένα προσωπικά από τα πιο δύσκολα προβλήματα.
  Καλ’ο Σαββατοκύριακο!

 11. Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ λέει:

  ΦΙΛΟΙ «ΠΑΣΑΔΟΡΟΙ» ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
  ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ ΜΟΛΙΣ ΑΝΟΙΓΕΙ-ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ Η ΗΓΕΣΙΑ ΒΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ «ΓΡΑΜΜΗ» -ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΥΦΥΩΣ ΑΠΕΦΥΓΑΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ.ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Η ΒΑΣΗ ( ΜΕΛΗ ΚΙΑ ΦΙΛΟΙ) ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΝΤΑΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΩ.( ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΣΥΜΒΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ).——
  ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ—ΑΝ ΜΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΙ ΥΠΕΡΔΗΜΑΡΧΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ-ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΗ ΔΟΜΗ…ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΛΑ?ΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ…ΤΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ Τ.Α. ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΛΟΜΠΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΓΜΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΑΝ ΧΡΩΜΑΤΙΣΕΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΠΟΟΡΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΧΑΣΕΙ ΚΑΘΑΡΑ- ΛΟΓΩ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΒΝ ΤΑΣΕΩΝ…ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΛΗ ΑΜΝΑΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΗ Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΑΘΟΔΟΣ ΑΠΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ…ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΜΩΣ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕς ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ…ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙΡΟ…ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Η ΒΑΣΗ-ΜΕΣΩ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ-ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΟΣΤΟΣ…

 12. Ο/Η stathas λέει:

  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Ο ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΦΟΥ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΠΓ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΕ. ΑΚΟΜΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΤΣΙΠΡΑ…ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΣΩΣΤΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΠΟΣΠΟΥΣΕ ΤΟΝ ΣΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ ΚΑΙ ΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ. ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ ΗΘΕΛΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ. ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛ.ΑΛΑΒΑΝΟ,ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ. ΟΡΘΑ ΤΟ ΑΡ.ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΝ.ΠΤΕΡΥΓΑ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ.ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.

  • Ο/Η Μαύρη είν' η νύχτα στα βουνά λέει:

   ΚΑΚΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ vs ΚΑΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ…
   και στη μέση οι καλοί πτερυγορευματίες να κρατάν τα μπόσικα. Σιγά τα αίματα παιδιά μη λερωθούμε.
   να ‘σαι καλά ρε stathas μ’ έκανες και γέλασα
   καλή χρονιά και σε ‘σένα και πάντα τέτοια

   • Ο/Η στους κάμπους πέφτει χιόνι λέει:

    «περιμένοντας στη βροχή», «τοπίο στην ομίχλη», «χορεύοντας με τους λύκους», «φύγε Στέλλα, κρατάω κάρτα μέλους», «απρογραμμάτιστη αριστεροδεξιά συμπολίτευση»…
    είναι μερικοί από τους τίτλους του όχι και τόσο παλιού σεναρίου που όμως θα κυκλοφορήσει σε νέα version από τον ΣΥΝ το επόμενο διάστημα.

 13. Ο/Η ...για τη φουκαριάρα τη μάνα μου λέει:

  …που την έβαλα να ταξιδέψει 80 χλμ. στο βουνό με πίεση για να μη χάσουμε το ψήφο.
  Διαμαρτύρομαι και πάω παρακάτω να διαβάσω τον Λεγάκη.

 14. Ο/Η πολύ βαθύ ρέμα... λέει:

  …με όλο τον ειλικρινή μου σεβασμό στις μάνες όλου του κόσμου, τη ρωτάς τη μάνα σου τί λέει,θέλει συνέδριο ή διαφωνεί κι αυτή με τον κανακάρη της;

  • Ο/Η πολύ ρηχό για τα γούστα μου λέει:

   της μανούλας μου πάντως της αρέσει ο Κουβέλης γιατί δείχνει μια σοβαρότητα αλλά γουστάρει και Τσίπρα γιατί είναι μορφονιός…
   Ανατρέχοντας στο παρελθόν θυμάμαι ότι γούσταρε και Κωστανόπουλο και Αλαβάνο
   Ρε λες να είναι βιτσιόζα;
   Λέω να σταματήσω τώρα τις μπούρδες και τα επόμενα σχόλιά μου να είναι αμιγώς πολιτικά και να διακατέχονται από τη σοβαρότητα που με διακρίνει…

   Ευχαριστώ τους διαχειριστές που ανεχτήκανε την ελαφρότητα των σχολίων…
   έτσι κι αλλιώς «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα…»

 15. Ο/Η ο πίσω από τις λέξεις... λέει:

  …σύμφωνοι σε όλα σύντροφε.ΝΑ ΠΩ ΑΠΛΑ, ΟΤΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΗΘΕΛΑ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ…ΜΗΝ ΤΣΙΜΑΜΕ ΣΕ ΔΙΑΡΡΟΕΣ, ΣΕ ΚΟΚΚΙΝΟ-ΠΡΑΣΙΝΟ-ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ, ΠΟΥ ΟΜΟΡΦΑ ΣΕΡΒΙΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΟΙΜΗΘΟΥΜΕ…

 16. Ο/Η pentanostimi λέει:

  …..KI ENΩ ΤΑ ΛΕΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ
  ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΑΝ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ [ΕΜΕΙΣ,ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΛΠ]
  ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΓΥΡΩ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΙΜΑΤΙΑ ΤΗΣ,
  Η ΖΩΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ,ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΧΑΝΟΝΤΑΙ
  ουδεις μας υπολογιζει πιά,και λιγοστεύουν κι οι γιαγια΄δες με την ψήφο λύπησης…..γμτ

 17. Ο/Η Κώστας Λεγάκης λέει:

  Όταν οι πολιτικοί σχηματισμοί (και μάλιστα οι αριστεροί) φτάνουν σε τέτοιο σημείο βαλτώματος, οι λύσεις πρέπει να είναι δραστικές. Όταν το αυτονόητο για την αριστερά (το να αποφασίζουν οι αριστεροί σε τοπικό επίπεδο τι θα κάνουν για την αυτοδιοίκηση), τίθεται υπό αμφισβήτηση, τότε χρειάζεται αυτός ο κόσμος να αγνοήσει τις «ηγεσίες» και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Η αριστερά σήμερα είναι ανάγκη να βγει μπροστά με μία σοβαρή εναλλακτική πρόταση και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων, αντί να αρκείται σε «χειρισμούς» τακτικής και συμφωνίες κορυφών.

 18. Ο/Η Γιώργος Σμυρνής λέει:

  Σύντροφε Λεγάκη, αναρωτιέμαι αν έχουν πια, κάποια πολιτική σκοπιμότητα, οι τόσο γενικοί και χαμηλοί τόνοι στην ανάλυση αυτής της σάπιας και γελοίας στο έπακρο πραγματικότητας που βιώνουμε στην καθ΄ημάς αριστερά.
  Δεν σου έρχεται να ουρλιάξεις από αγανάκτηση, όπως ο σ. Δ. ΖΑΓΟΡ. ;
  Εμένα και σαν ιδιοσυγκρασία, αλλά κύρια σαν ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ, μου φαίνεται πιο σωστή η στάση του Δ.Ζ.! Και αυτό για δύο λόγους :

  (1). Πρέπει πια να το βροντοφωνάξουμε, μπας και ξυπνήσουν όσοι σύντροφοι μας «κοιμούνται ακόμα» : Αυτό το κόμμα, ο ΣΥΝ (σαν κόμμα κι όχι σαν άτομα) είναι βαρίδι για την νέα αριστερά. Και κατ΄επέκταση ο ΣΥΝ/συριζα. Και ο αυτοφενακισμός ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε τον Συριζα των μελών, που θα συμπαρασύρει και τους ηγετικούς κύκλους του, είναι κατά την γνώμη όσι μόνο ατελέσφερος, αλλά και πολύ επικίνδυνος. Εδώ είναι που ταιριάζει η παροιμία: «ο κόσμος καιγεται και η γρια….. ψάχνει για τα ¨μέλη¨ του γέρου της».

  (2). Ν΄αγνοήσουμε με αποφασιστικότητα τις επιτημιτικές παραινέσεις συντρόφων μας (ευτυχώς ελάχιστων) που μας καλούν «ΝΑ ΞΕΚΑΒΑΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ».
  Ή μας ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ότι «..δεν μπορούν να συνυπάρχουν και οι 3 ταχτικές μέσα στην ΠΑΣΑ» και ότι θα συναντήσουμ娻την κάθετη διαφωνία τους» που «θα λάμβάνει πολύ έντονο χαρακτήρα»…..»Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ» που έλεγε και ο πάλαι ποτέ αντισυστημικός Τσίπρας.

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
  (1).Ήρθε η ώρα να βάλουμε μπροστά τις ιδέες και τις απόψεις για τη νέα αριστερά, στις δημοτικές εκλογές. Και μέσα στις Τ.Ε. του Συριζα (όσοι εκτιμούν ότι υπάρχει περιθώριο), αλλά ΚΥΡΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ του τόπου κατοικίας μας, με κάθε έντιμο αντισυστημικό αγωνιστή (όπου κι αν ανήκει πολιτικά), για να φτιάξουμε όλοι μαζί τις ομάδες αντιεραρχικής δημοτικής κίνησης. Είναι ένας πιο εύκολος τόπος δράσης αυτός γιατί αυθόρμητα οι τοπικοί αγωνιστές αντιλαμβάνονται(πιο πολύ από άλλα) σαν δικό τους αναπαλλωτρίωτο δικαίωμα την συμμετοχή τους στην δημοτική εξουσία.

  (2). Σύντροφοι, θεωρώ τεράστια ομφαλοσκόπηση, την ενασχόληση με την πάλη των μηχανισμών μέσα στον ΣΥΝ. Όχι μόνο αναγκαζόμαστε να ασχολούμαστε με τις τρισάθλιες ίντριγκες των μηχανισμών εξουσίας και να θεωρούμε(αρκετοί παρασέρνονται) ότι αυτό το αλισβερίσι μπορεί να είναι πολιτική, αλλά αφήνουμε και την πίσω πόρτα ανοικτή για να μπαίνει η ιδέα ότι πολλά εξαρτώνται από τις «αποφάσεις τους», όπως είδα να αναφέρεται κάποιος σύντροφος στο σχόλιο του.

  συντροφικά
  Γ.Σμυρνής

  ΥΓ. σ. ΛΕγάκη δεν πιστεύω, να παρεξηγήσεις την υπό τύπο κριτικής έναρξη του σχολίου μου. Μόνο φωνή συντροφικής παρατήρησης είναι, για να πάρουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται την υπόθεση της Νέας Αριστεράς, στις πλάτες μας.

 19. Ο/Η Κώστας Λεγάκης λέει:

  Προς θεού! δεν σε παρεξηγώ σ. Σμυρνή. Δεν φωνάζω γιατί δεν θεωρώ ότι με τις φωνές ξυπνάει κανένας. Τη θέση μου τη διατύπωσα στο άρθρο που δημοσίευσα σ´ αυτό το μπλογκ, με τίτλο Για την ανασύνθεση της αριστεράς…
  Νομίζω ότι τούτη τη στιγμή χρειάζονται προτάσεις και όχι φωνές. Μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά ας πέσουν οι τόνοι και ας συζητήσουμε συντροφικά. Και, κυρίως, ας δράσουμε.
  Οι διάφορες «συμφωνίες κορυφής» σπάνε με την κοινή δράση στο κίνημα. Ειδικά στο αυτοδιοικητικό κίνημα και στο κίνημα γειτονιάς μπορούν να συνεργαστούν οι πάντες, αλλά αυτό είναι ζήτημα δικό τους και όχι απόφαση κάποιου «καθοδηγητικού οργάνου».

 20. Ο/Η Δημήτρης Σ. λέει:

  «εαυτούς δ’ έδεφον ενιαυτούς δέκα»

 21. Ο/Η Δημήτρης Σ. λέει:

  Δημήτρης Σ. :“εαυτούς δ’ έδεφον ενιαυτούς δέκα”

  …για τον ΣΥΝ φυσικά

 22. Ο/Η AS λέει:

  Αγαπητοί φίλοι, μια «αντισυστημική αριστερή πρωτοβουλία» θα έπρεπε, εκτιμώ, να απαξιώνει «νούμερα», «συσχετισμούς» και «κομματικές γραμμές» και να αναδεικνύει:

  1) την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής ηθικής, π.χ., με την απαξίωση της ενιαίας γραμμής και την υπερ-ανάδειξη της έννοιας της αλληλεγγύης (κινηματικοί όντας, θα το περίμενα από εσάς…) στις κατά τόπους και κατά θέματα κινήσεις και πρωτοβουλίες…
  2) την ανάγκη – στα πλαίσια της δράσης της στο εσωτερικό του «κοινοβουλευτικού συστήματος» – για τη διαμόρφωση προτάσεων νόμων που θα ξεπερνούν τον «πολιτικό συμβολισμό» (πρβλ. πρόταση για απλή και ανόθευτη αναλογική) και τον «μεσσιανισμό» (αφού η πρόταση αυτή ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ Ή/ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΥΡΕΩΣ ΦΑΣΜΑΤΟΣ στην Ελλάδα) και θα αναδεικνύουν νέα και προνομιακά για την Αριστερά (κοινοβουλευτική, θεσμική, εξω-θεσμική, συστημική ή αντισυστημική) πεδία δράσης…
  3) επιλογή χώρων δράσης, ώστε, επιτέλους, να υποβάλλει ταμπακέρες αντί να τρέχει πίσω από ταμπακέρες άλλων! Θα πρότεινα το ζήτημα των μεταναστών (μας πρόκαμαν), της διαχείρισης της εξουσίας (δημοσιοποίηση, ανάδειξη της επιβολής των νόμων και της απαξίωσης των «μέσων», μέσω, π.χ., διαδικτύου, εκπαίδευση/παιδεία πέρα από τη χρηματοδότηση – αφού, εκτιμώ ως εκπαιδευτικός, ο μεγάλος ασθενής είναι ο θεσμός, η αναβαθμισιμότητα και ο ακαδημαϊκός έλεγχος και όχι μόνον τα φτηνιάρικά κουκιά, έτσι;

  Θα τα λέμε, ελπίζω…

  http://worldwideeyes.wordpress.com
  http://usualvsobvious.wordpress.com

 23. Ο/Η Ανδρέας λέει:

  Τι συμβαίνει στον ΣΥΝ;

  Με έπληξη είδα στους αριστεροπόντιους μια αναφορά, σχεδόν καταγγελία, χωρίς καμιά ανταπάντηση λες και αδιαφορούμε πλήρως για το πώς μας αντιμετωπίζει η κοινωνία. Για δείτε το:

  «…Φανταστείτε ότι κάποιοι φίλοι είχαν προσπαθήσει να κινητοποιήσουν το, σοβαρό κατά τα άλλα, ερευνητικό κέντρο υπό την επωνυμία Ινστιτούτο “Νίκος Πουλατζάς” να πραγματοποιήσει τον Ιούνιο που μας πέρασε μια επιστημονική συνάντηση με θέμα “Σταλινισμός και Μειονότητες”, μ΄ αφορμή την ανακήρυξη εδώ και πολλά χρόνια, από το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού, της 13ης Ιουνίου ως ¨Ημέρας Μνήμης για τις σταλινικές διώξεις”.

  Δυστυχώς η αδρανοποίηση των αντανακλαστικών του Ινστιτούτου, μαζί μάλλον με την ατολμία και το παραδοσιακό “δε βαριέσαι” των υπευθύνων, οδήγησε στην περιφρόνηση της πρότασης και στην πλήρη απογοήτευση κάποιων καλών φίλων (και δικών μας και του ΣΥΝ), που ακόμα ήλπιζαν ότι υπάρχουν ίχνη ευαισθησίας…»

  http://pontosandaristera.wordpress.com/2009/12/25/25-12-2009/

 24. Ο/Η κωστας ανδρικοπουλος συριζα χαλανδριου λέει:

  σύντροφοι,

  1. διαβάζοντας το κείμενο μου προέκυψε το ερώτημα: ποιός νομιμοποιεί να διαμορφώνει ο ΣΥΝ (κοινή συνεδρίαση ΠΓ και κοινοβουλευικής ομάδας) την ταχτική και στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ? Τι λένε η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιπες συνιστώσες?

  2. στο Χαλάνδρι υπάρχει ένα συμμαχικό δημοτικό σχήμα «ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ» (συνιστώσες του είναι: ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ μ-λ, ΣΕΚ & ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ) που δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα συγκρότησης ενός ριζοσπαστικού σχήματος. Στο εν λόγω σχήμα συμμετέχει αποφασιστικά και μέρος των μελών του τοπικού ΣΥΝ, ο οποίος και αυτοδιοικητικά είναι στην ουσία διασπασμένος. Ο γραμματέας του τοπικού ΣΥΝ (Α.Π.), που δεν συμμετέχει στο σχήμα, με πρόσφατα δημοσιευμένο άρθρο του σε τοπική εφημερίδα προτείνει για τις επόμενες εκλογές ευρύτερες πολιτικές συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και με την Κεντροδεξιά στην βάση κοινών προγραμματικών συμφωνιών. Αυτή είναι η κατάσταση στο Χαλάνδρι.

  3. λίγοι δήμοι, ίδιες περιφέρειες και επτά διοικήσεις = ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ 2.
  Κατ’ αρχήν, θεωρείται δεδομένη η συνέχιση της αστυφιλίας και η ερήμωση της υπαίθρου. Θα οξυνθεί η αντίθεση κέντρου-περιφέρειας. Επίσης, απογειώνεται η ψευτοαντιπροσωπευτική δημοκρατία. Συμφωνώ ότι πρέπει να διεκδικηθεί η θεσμοθέτηση τοπικών, συνοικιακών και διαμερισματικών λαϊκών συνελεύσεων με συγκεκριμένο αριθμό εκπροσώπων στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, οριζόντια δικτύωσή τους, ο προϋπολογισμός των πολιτών (διάβασα σχετικό άρθρο για τον δήμο Πετρούπολης), η αποσαφήνιση και οριοθέτηση πόρων και αρμοδιοτήτων ως προς τις επτά διοικήσεις,συνεταιριστικές αυτοδιαχειριζόμενες ενώσεις παραγωγής και διανομής τουλάχιστον βασικών αγαθών (κόντρα στο κερδοσκοπικό εμπόριο και την ιδιωτική τυποποίηση-μεταποίηση), μόνιμες σχέσεις εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων (όχι άλλες μορφές σχέσης εργασίας) και δημοτικά ή περιφερειακά κέντρα υποδοχής μεταναστών τα οποία θα εξασφαλίζουν υγιειονομική περίθαλψη, στέγη και εργασία.

  4. μερικές σκέψεις για ΣΥΝ & ΣΥΡΙΖΑ
  Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον ΣΥΝ (εννοώ ΣΥΝ πλην αυτών που κοιτούν προς ΠΑΣΟΚ)χάνει ποιοτικά και ποσοτικά. Είμαι πρώην ανένταχτος (αριστεριστής κατά τον Κύρκο) και νυν μέλος μετά την τελευταία συνέλευση που πραγματοποιήσαμε. Η επιθυμία μου είναι να αυτοδιαλυθεί το σύνολο των συνιστωσών και να ενιαιοποιηθούμε εντός ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τάσεις.Η πολιτική πραγματικότητα όμως τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής μου είναι ως συνήθως διαφορετική. Πιστεύω ή θέλω να πιστεύω ότι η διάχυση του ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παρασύρει και τις υπόλοιπες συνιστώσες. Αν ο ΣΥΝ αποφασίσει την κομματική του αυτοτέλεια, τότε μένει σε εμάς τους υπόλοιπους να αποφασίσουμε πως συνεχίζουμε (εννοώ χωρίς ΣΥΝ πλέον). Πιστεύω όμως πραγματικά, ότι με δουλειά από τα κάτω (θεωρητική και πρακτική) μπορούμε να επηρεάσουμε τις εξελίξεις στην κατεύθυνση που επιθυμούμε όλοι. Σύντροφοι καλή δουλειά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s