«ΣΥΡΙΖΑ Οριζόντια»: Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών

Posted: 11/01/2010 by Γιάννης Χ. in ΣΥΡΙΖΑ
Ετικέτες:

Ανακοινώθηκε η έναρξη λειτουργίας του ιστότοπου «ΣΥΡΙΖΑ Οριζόντια» στην διεύθυνση http://sites.google.com/site/syrizaorizontia/. Το «Συριζα Οριζόντια» θεωρούμε ότι είναι μια σημαντική και θαρραλέα πρωτοβουλία αλλά και εργαλείο των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΣΥΡΙΖΑίων για την πληροφόρηση και τον συντονισμό της δράσης τους . Η ανακοίνωση της έναρξης λειτουργίας του συμπίπτει με τις ΓΣ των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ που γίνονται αυτή την εποχή, και οι οποίες μπορούν να το λάβουν υπ’ όψη στον σχεδιασμό και τις αποφάσεις τους.

Αντιγράφουμε από όσα ανακοινώθηκαν στην σχετική ιστοσελίδα:

Γιατί Οριζόντια

 Επειδή τις απαντήσεις στα ερωτήματα :

 • πώς θα συνδεθεί η αριστερά με την κοινωνία ;
 • ποια είναι η αριστερή εναλλακτική πρόταση στην κρίση ;
 • ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός νέου απελευθερωτικού οράματος ;
 • ποιο είναι το σύγχρονο «πολιτικό υποκείμενο» που θα σηκώσει το βάρος όλων αυτών των ερωτημάτων ;

 Δεν μπορεί να μας τις δώσει καμιά «φωτισμένη» πρωτοπορία, κανένα «καθοδηγητικό κέντρο» που επεξεργάζεται σχέδια σε γραφεία μακριά από την κοινωνική ζύμωση και δράση.

Αλλά μπορούμε να τις ανακαλύψουμε όλοι και όλες εμείς μέσα από την επαφή με την καθημερινότητα των ανθρώπων, τις κινηματικές δράσεις, τις πολιτικές πρωτοβουλίες, τους κοινωνικούς πειραματισμούς, τις σκέψεις που εκφράζονται ελεύθερα και διαδίδονται ισότιμα.

Τι είναι το «ΣΥΡΙΖΑ Οριζόντια»

 Το «Σύριζα οριζόντια» είναι ένας ιστότοπος που σκοπό έχει να δικτυώσει οριζόντια τις τοπικές, κλαδικές και θεματικές επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ με πληροφόρηση αλλά και συντονισμό κοινών δράσεων. Δημιουργήθηκε με πρόταση της Πρωτοβουλίας για την Αντι-συστημική Αριστερά (ΠΑΣΑ https://dosepasa.wordpress.com/) και υλοποιήθηκε αρχικά από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην προσωρινή Διαχειριστική Ομάδα (κλικ εδώ για την σύνθεσή της)

  Το «Συριζα Οριζόντια» δημιουργήθηκε με την φιλοδοξία να φιλοξενούνται σε αυτόν τον ιστότοπο ανταποκρίσεις, νέα ή προτάσεις κοινών πρωτοβουλιών που δημιουργούνται απο τις δραστηριότητες των οργανώσεων και των θεματικών του Σύριζα αλλά και κυρίως ανταποκρίσεις για τα προβλήματα των ανθρώπων στις περιοχές και τους χώρους δράσης τους, απο τον Έβρο έως την Κρήτη κι απο την Ρόδο ως την Φλώρινα. Με αυτό τον τρόπο η προσπάθεια στοχεύει να δημιουργηθεί ένας χώρος άμεσης οριζόντιας ενημέρωσης για όλα τα ζητήματα, τις ιδέες, τις δράσεις και τις προοπτικές μιας αριστερής εναλλακτικής πρότασης στην παρούσα κρίση, όπως αυτές αναδύονται απο την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, κι όχι απο κινήσεις και σχεδια φωτισμένων πρωτοποριών που εξυφαίνονται σε κάποια γραφεία μακρυά απο την κοινωνική ζύμωση και δράση. Το «Συριζα Οριζόντια» δημιουργήθηκε για να «ανήκει» και να ελέγχεται από τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, περιορίζοντας τον ρόλο όσων πήραν την πρωτοβουλία για την δημιουργία του σε αυτόν που θα έχουν όλα τα υπόλοιπα μέλη του ιστότοπου.

 Το «Σύριζα οριζόντια» ωστόσο, δεν στοχεύει στην υποκατάσταση οργανωτικών διαδικασιών, συνελεύσεων και συνδιασκέψεων ούτε στην κορυφή ούτε στην βάση του Σύριζα. Αντίθετα φιλοδοξεί να τροφοδοτήσει αυτές τις διαδικασίες με την μεταφορά πληροφοριών, γνώσεων κι εμπειριών απο διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, επιμέρους θεματικές επιτροπές και κλάδους εργαζομένων. Το «Σύριζα Οριζόντια» δεν έχει ως βασικό σκοπό την προώθηση θέσεων συνιστωσών ή τάσεων εντός του Σύριζα οι οποίες έχουν έτσι κι αλλιώς τις δικές τους διόδους ενημέρωσης. Απευθύνεται και στηρίζεται στις οργανώσεις, τις ολομέλειες και τα μέλη Σύριζα.

 Κανόνες Λειτουργίας του ιστότοπου

Ο αρχικός τρόπος λειτουργίας του «Σύριζα Οριζόντια» είναι ο εξής:

 1. Μια ανοιχτή και επώνυμη διαχειριστική ομάδα απο μέλη Σύριζα φροντίζει για την εμφάνιση, την ασφάλεια, την αξιοπιστία και την νομική προστασία του ιστότοπου. Η διαχειριστική ομάδα είναι ανοιχτή, συνεδριάζει με ανοιχτές συνελεύσεις μια φορά τον μήνα σε τόπο και χρόνο που ανακοινώνεται δημόσια, και τα ονόματα των μελών της είναι αναρτημένα σε εμφανή θέση στον ιστότοπο καθόλη την διάρκεια της λειτουργίας του. Η διαχειριστική ομάδα υποχρεούται να ενημερώνει τα μέλη και τους αναγνώστες και να αιτιολογεί ενέργειες της που επηρεάζουν την εμφάνιση του ιστότοπου, ενός άρθρου κλπ

2. Οποιοδήποτε μέλος Σύριζα  μπορεί να εγγραφεί μέλος του ιστοτόπου (με ένα λογαριασμό e-mail και το όνομά του) και να αναρτά απευθείας ως μέλος του ιστοτόπου, ανταπόκριση απο την οργάνωσή του την περιοχή του, την κλαδική ή θεματική του επιτροπή, δηλώνοντας την οργάνωση που ανήκει στην σχετική αίτηση εγγραφής του στον ιστότοπο (κλικ εδώ). Αυτά τα μέλη του ιστότοπου δεν θα έχουν όμως (αρχικά τουλάχιστον) διαχειριστική δυνατότητα (επεξεργασία, σβήσιμο κλπ.) που θα έχει η διαχειριστική ομάδα για καθαρά τεχνικούς λόγους. Έχουν όμως την δυνατότητα να απευθύνονται άμεσα στην διαχειριστική ομάδα για οποιαδήποτε αλλαγή επιθυμούν

3. Οποιοσδήποτε αναγνώστης αναγνώστρια μπορεί να σχολιάζει ελεύθερα τα άρθρα-ανταποκρίσεις, στα «σχόλια» κάτω απο την ανάρτησή τους. Για να είναι δυνατός ο σχολιασμός, απαιτείται η εγγραφή σας στους λογαριασμούς Google (κλικ εδώ). Τά άρθρα δημοσιεύονται πάντα με την ευθύνη αυτού που τα υπογράφει. Δεν επιτρέπονται αναρτήσεις άρθρων ή σχολίων που έχουν υβριστικούς, σεξιστικούς και ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς ή παραβιάζουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα οποιοδήποτε.
4. Ο τρόπος λειτουργίας με αυτούς τους κανόνες είναι προσωρινός κι είναι ανοιχτός σε προτάσεις, τροποποιήσεις (πχ. τα μέλη να εκλέγουν την διαχειριστική ομάδα απο ένα σημείο και μετά) και η λειτουργικότητα των ρυθμίσεων θα δοκιμαστεί στην πράξη

Καλούμε όλους και όλες τους σ. και σ. και τις οργανώσεις του Σύριζα να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια οριζόντιας δικτύωσης με προτάσεις, ανταποκρίσεις ή και την συνδιαχείρισή της ορίζοντας τους εκπροσώπους τους στην Διαχειριστική Ομάδα.

 Η διαχείριση του ιστότοπου «Συριζα Οριζόντια» με τους πιο πάνω κανόνες θα γίνει με την ευθύνη των μελών της προσωρινής του Διαχειριστικής Ομάδας μέχρι την πρώτη ανοικτή Γενική Συνέλευση και των εκπροσώπων των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ που θα οριστούν σε αυτήν. Η πρώτη ανοικτή Γενική Συνέλευση της Διαχειριστικής Ομάδας ορίζεται για τις 30/1/2010 στο Αμφιθέατρο Γκίνη του ΕΜΠ (Πατησίων) 

 Η προσωρινή Ομάδα Διαχείρισης

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία και ευχόμαστε στο νέο αυτό site καλή επιτυχία.

Σχόλια
 1. Ο/Η σπύρος λέει:

  συντροφοι, δεν μου αρεσουν οι σελιδες στις οποιες πρεπει να κανεις εγγραφή με ονοματεπώνυμο και αλλα φακελωτικά στοιχεία για να μπορεις να μιλησεις! Γι’ αυτο θα αποφυγω το σταλινισμο της οριζοντιωσης και θα γραφω μονο στην ΠΑΣΑ.

 2. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Σπύρο,
  το νέο site απευθύνεται σε μέλη ΤΕ ΣΥΡΙΖΑ και σε εκλεγμένους αντιπροσώπους τους για την διαχείρισή του και εξυπηρετεί πολύ διαφορετικούς στόχους απ’ ότι το blog της ΠΑΣΑ.
  To νέο site κατασκευάστηκε για να ανήκει στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τους ΣΥΡΙΖΑίους (που έχουν όλοι τους με ονοματεπώνυμο και άλλη ευθύνη για ότι αναρτούν ή σχολιάζουν).
  Ως εκ τούτου, είναι διαφορετικοί και οι κανόνες του moderation
  Ο χαρακτηρισμός σου περί σταλινισμού (!!) σε μια προσπάθεια που δεν προϋποθέτει κάποια ιεραρχία για να λειτουργήσει, μου φαίνεται υπερβολικός και άστοχος. Ξέρεις κανένα άλλο τρόπο για να καλύψουν μέσω του internet τα απλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ την ανάγκη της άμεσης πληροφόρησης τους (χωρίς διαμεσολαβητές και φίλτρα) αλλά και για να καλύψουν σήμερα την πρακτικής ανάγκη να συντονίσουν την δράση τους οι Οργανώσεις του για υπερτοπικά θέματα ή πρωτοβουλίες? Την στιγμή που κάποια Οργανωτική Επιτροπή της Γραμματείας ένάμιση μήνα τώρα ζυμώνει γιατί δεν θέλει να φουρνίσει, και το site του ΣΥΡΙΖΑ έπιασε αράχνες…
  Αν έχεις, πρότεινέ τες.

 3. Ο/Η σπύρος λέει:

  ισως ηταν υπερβολικός ο χαρακτηρισμος που εκανα. Δεν καταλαβα πως απευθυνεται σε αλλο κοινο η οριζοντιωση. Διαχωριζονται λοιπον οι χρηστες ΣΥΡΙΖΑ σε σκληρους και μαλακούς.

 4. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Αν επιθυμείς να σχολιάσεις στο νέο site όπως και εδώ, ανώνυμα, γιατί δεν δοκιμάζεις την σελίδα του «Κουβέντα Συριζαίων» όπου έχει και προβλευτεί χώρος για σχολιασμό από μη εγγεγραμμένα μέλη στον νέο αυτό ιστότοπο
  Σκληροί και μαλακοί, όλοι μπορούν να χωρέσουν στον ΣΥΡΙΖΑ σύντροφε και να είναι μέλη του, όχι χρήστες (?) του.
  Συνήθως το πως βλέπουμε τα πραγματα και ερμηνεύουμε πρωτοβουλίες ή την δράση άλλων είναι ένα πρόβλημα (το αντιμετώπισα και εγώ προσωπικά) και είναι και μέσα μας

 5. Ο/Η σπύρος λέει:

  ευχαριστω για την πληροφορια. Μπορει να το δοκιμασω.

 6. Ο/Η Δέσποινα Σπανούδη λέει:

  Πολύ ωραίο και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους σ. που κουράζονται με τα ηλεκτρονικά. Προτείνω να μπεί ένα μόνιμο λινκ στην ιστοσελίδα της ΠΑΣΑ με το ΣΥΡΙΖΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ, γιατί είναι κάπως δύσκολη η διεύθυνσή του.

 7. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Η διεύθυνση που έχει «αγοραστεί» και αναμένεται η έγκριση από την ΕΕΤΤ είναι
  http://www.syrizaorizondia.gr
  H γνωστοποίηση της ενεργοποίησης και αυτού του URL (θα ισχύουν και τα δυο) θα γίνει προφανώς από την Ομάδα Διαχείρισης του Συριζα Οριζόντια και φυσικά θα αναρτηθεί τότε και στα links αυτού του blog

 8. Ο/Η Π. Δαμέλος λέει:

  Οριζόνδια; Μου φαίνεται λίγο γκάφα, δηλαδή υπάρχει κανείς που θα του πεις «μπες στο σύριζα οριζόντια τελεία τζι αρ» και θα πατήσει syrizaorizondia; Γνώμη μου είναι να το αλλάξετε αν προλαβαίνετε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s