Η προίκα του 2004 (του Πάνου Τότσικα)

Posted: 22/01/2010 by Γιάννης Χ. in Παρεμβάσεις
Ετικέτες:

Προδημοσίευση από το περιοδικό “ΓΑΛΕΡΑ” Νο 52 – Φεβρουάριος 2010 όπως δημοσιεύτηκε στο Άνω-Κάτω στο Καλαμάκι (http://anokatostokalamaki.wordpress.com/ )

Και ξαφνικά, εν έτει 2010, η διεθνής κοινή γνώμη ανακάλυψε την ελληνική αναξιοπιστία.

Ανακάλυψε την «δημιουργική λογιστική», τα ψεύτικα και παραποιημένα στατιστικά στοιχεία με τα οποία δημιουργούσε η Ελλάδα μια διαφορετική εντύπωση για την οικονομική της κατάσταση. Όλοι φαίνονται πώς αγνοούν ότι η Ελλάδα μπήκε στην Ευρω-ζώνη αν και δεν συγκέντρωνε τα κριτήρια που είχαν τεθεί, χάρις στα παραπλανητικά νούμερα που παρέθεσε και που οι ευρωπαίοι «εταίροι» αποδέχτηκαν. αν και γνώριζαν ότι ήταν ψεύτικα. Άλλωστε δεν ήταν μόνο η Ελλάδα που παρέθεσε ψεύτικα στοιχεία…

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Ελλάδα συγκεντρώνει τα φώτα μιας παγκόσμιας αρνητικής δημοσιότητας: Το 2004, λίγους μήνες πριν την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, η «διεθνής κοινότητα» κρατούσε την ανάσα της αν θα μπορέσουν τελικά να είναι έτοιμες στην ώρα τους οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις και υποδομές που ήταν απαραίτητες για να γίνουν οι Aγώνες. Τότε οι ελληνικές ευρεσιτεχνίες και πατέντες έδωσαν και πήραν, οι εργολάβοι χρέωσαν τα έργα πολύ παραπάνω «λόγω του κατεπείγοντος», θυσιάστηκαν  και κάποιοι εργάτες , κυρίως ξένοι, και  τελικά «τα καταφέραμε», είπαν. Μίλησαν για τους «επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας» και ξέχασαν ότι το πραγματικό κόστος ήταν 4-5 φορές περισσότερο από το αρχικά προϋπολογισθέν. Ξέχασαν ότι ο φάκελος με τον οποίο «κέρδισε» η Αθήνα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ήταν εντελώς διάτρητος, ότι ήταν γεμάτος ψεύτικα στοιχεία, ότι ήταν αναξιόπιστος.

Ο Σουηδικός  λαός θεωρείται από τους πιο φιλειρηνικούς. Όταν όμως του τέθηκε το1997το δίλημμα αν θέλει να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 στην Στοκχόλμη, η απάντηση δόθηκε με ένα μπαράζ βομβιστικών εκρήξεων σε αθλητικές εγκαταστάσεις: το κύριο επιχείρημα των αντιτιθέμενων Σουηδών ήταν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα επιβάρυναν σοβαρά την οικονομία της χώρας τους και θα περιόριζαν τους πόρους που προορίζονταν για κοινωνικές δαπάνες. Έτσι, με χαμηλή βαθμολογία στο κριτήριο «λαϊκή αποδοχή», οι Σουηδοί απέτρεψαν την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα τους. Μέχρι σήμερα αρνούνται να ενταχθούν στην Ευρω-ζώνη.

Στο Βερολίνο, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η μη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων τέθηκε ως όρος για την συνεργασία στις Δημοτικές εκλογές  μεταξύ αριστερών και οικολογικών δυνάμεων. Μέχρι σήμερα, στο Βερολίνο, το ισχυρό αντι-Ολυμπιακό κίνημα που αναπτύχθηκε, απέτρεψε τη διεκδίκηση των περιζήτητων παγκοσμίως Ολυμπιακών Αγώνων…

Στην χώρα μας αντιθέτως, η «Μεγάλη Ιδέα» των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, άγγιξε την φαντασία ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού. Ο ανεκδιήγητος φάκελος που κατατέθηκε στην ανεκδιήγητη «Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή» του Σάμαρανγκ, των «αθανάτων» και των μαφιόζων, περιείχε στημένο γκάλοπ όπου το 97,5%  των ελλήνων ήταν υπέρ των Αγώνων στην Αθήνα. Όσοι εναντιώθηκαν, θεωρήθηκαν από «αντεθνικά στοιχεία» έως γραφικοί. Τα επιχειρήματά τους για τις οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, αποσιωπήθηκαν ή λογοκρίθηκαν. Έτσι, κάποιοι φαίνεται να πέφτουν από τα σύννεφα όταν αντιλήφθηκαν λίγα χρόνια μετά τους Αγώνες ότι το δημόσιο χρέος και ο δανεισμός είχαν εκτοξευθεί στα ύψη.

Το πραγματικό ωστόσο κόστος της «επιχείρησης Ολυμπιάδα 2004» δεν το μάθαμε ποτέ. Φρόντισε γι’ αυτό η Γιαννούλα και ο Σημίτης και στη συνέχεια ο Καραμανλής και ο Αλογοσκούφης. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ακόμα πληρώνουμε κι’ ακόμα χρωστάμε τα κερατιάτικα. Πριν λίγες μέρες κάτι ψέλλισε ο  Δήμαρχος Αθήνας…

Σήμερα η κατάσταση είναι τραγική για τη χώρα. Αυτοί που μας «χάρισαν» τους Ολυμπιακούς

Αγώνες του 2004, αυτοί που μας επέβαλαν να αγοράσουμε άχρηστους εξοπλισμούς και πανάκριβα συστήματα ασφαλείας, αυτοί που παρακολουθούσαν τα τηλέφωνά μας, οι Γερμανοί της Siemens και αυτοί που εισέπραξαν τις μίζες και τις προμήθειες, μας μιλάνε για «αναξιοπιστία» της χώρας . Μας ζητάνε να καθηλώσουμε τους ήδη χαμηλούς μισθούς και συντάξεις, να περικόψουμε ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές δαπάνες και ταυτόχρονα παίρνουν μέτρα για να στηρίξουν τις τράπεζες που τόσα χρόνια μας ξεζούμιζαν κανονικά.

Στο Μόντρεαλ του Καναδά δεν απέκρυψαν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν γι’αυτούς μια οικονομική καταστροφή. Ακόμα πληρώνουν…

Στην Ελλάδα, αποκρύπτεται επιμελώς ότι η χρεωκοπία της χώρας ξεκινάει από το 2004 και κορυφώνεται σήμερα. Οι εμφανισθέντες   «υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης», τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας των προηγούμενων χρόνων δεν μπορούν να αποκρύψουν την ουσιαστική «προίκα» των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, δηλαδή την πραγματικότητα των τεράστιων ελλειμμάτων, του αχαλίνωτου δανεισμού. Η φούσκα έσπασε. Το ζήτημα είναι αν και πότε θα ξεχειλίσει το ποτάμι της οργής.

Σχόλια
  1. Ο/Η Δημήτρης Α λέει:

    Μεγάλη η συμβολή των Ο.Α. στα χρέη, τα ελλείματα κτλ., αλλά δεν ήταν κι η πρώτη γενεσιουργός αιτία! Απλά γιγαντώθηκε ένα σύστημα «ανάπτυξης» που προϋπήρχε και προπαγανδίστηκε τόσο ώστε -κακά τα ψέμματα- να καταστεί πλειοψηφικό ρεύμα στη κοινωνία (μπορεί να ‘ναι υπερβολικό το 97,5% αλλά δυστυχώς το πραγματικό νούμερο δεν πρέπει ν’ απείχε και τόσο πολύ…).
    Η αριστερά τότε ψέλιζε τις αντιρρήσεις της (μέσα στο κόντρα-κλίμα της «εθνικής ανάτασης»), αλλά δεν είχε αρχίσει ακόμα ν’ αποκτά την κατοπινή (2007) δυναμική της.
    Μπορεί οι υπεύθυνοι του μεγάλου φαγοποτιού του 2004 να προσπαθούν, πράγματι, να συγκαλύψουν τη συμβολή των Ο.Α. στο σημερινό χάλι, αλλά πολύς κόσμος μάλλον πιστεύει πια ότι το κακό πάει πολύ πιο πίσω κι είναι ευρύτερο από τα χρέη των Ολυμπιακών.

  2. Ο/Η σπύρος λέει:

    η αριστερα δεν θυμαμαι να αντισταθηκε στην αναληψη των Ολυμπιακών αγώνων. Και αυτο το χρεωνεται κυριως η τοτε ηγεσια του ΣΥΝ. Αλλα τι σημασια εχει πια; Να δουμε αν θα αντισταθουμε στην εκτροπη του Αχελωου του Σουφλέ και της Μπιρμπίλως ή θα κατηγοραμε τους εαυτους μας μετα απο 10 χρονια και γι αυτο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s