Ο ΣΥΡΙΖΑ κείται χαμαί…και «πας ανήρ ξυλεύεται»…(του Γιώργου Σμυρνή)

Posted: 25/01/2010 by Ioannis Kyriakakis in ΣΥΡΙΖΑ
Ετικέτες:

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κείται χαμαί….
και ¨πας ανήρ ξυλεύεται¨….

Είναι ένας άταφος νεκρός ή ανιχνεύονται, με το καθρεφτάκι κοντά στο στόμα, κάποια υπολείμματα ζωής ; Και ποια είναι αυτά ; Κυρίως, ποιοι τα ανιχνεύουν ; Τα απλά μέλη που παλεύουν μέσα στις Τ.Ε. τους να οικοδομήσουν τον Συριζα των μελών από τα κάτω ή οι διάφοροι ¨ηγέτες¨ που χρησιμοποιούν τον ταλαίπωρο Συριζα για τα μεταξύ τους παιχνίδια συσχετισμών ;
Ας δούμε τα γεγονότα, ξεκινώντας από τους δεύτερους.

1). Οι απόψεις των ηγετικών στελεχών.
Α. Πρώτα –πρώτα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ο Αλ. Τσίπρας. Στη σημερινή πολυσέλιδη συνέντευξη του ( ΑΥΓΗ 24.1.10), κατάφερε μέσα σε 2,5 σελ. να μιλήσει για όλα και ταυτόχρονα να μην πει τίποτα. Ο γνωστός ξύλινος και στρογγυλεμένος, ασαφής αλλά και αμφίσημος λόγος που με τόση επιτυχία ενδημεί στην καθ΄ ημάς αριστερά και με ισόποση επιτυχία μας κρατάει ξεκομμένους από τον κόσμο της εργασίας.
Εκεί όμως που δεν μάσησε καθόλου τα λόγια του ήταν όταν μιλούσε για τον Συριζα :
«….το συμμαχικό μας σχήμα, τον Συριζα»
«…της αλληλέγγυας συλλογικής λειτουργίας και της δημοκρατικής εμβάθυνσης του εγχειρήματος»
«…να υπάρξει καθαρή συνεννόηση με τους συμμάχους.»

Και όσο προχωράει η συνέντευξη προς το τέλος της, τα λέει όλο και πιο καθαρά για να μην έχουμε καμιά αμφιβολία και παρασυρόμαστε από επιθυμίες κι όνειρα.
«Η γραμμή του Συριζα πρέπει να καθορίζεται με αποκλειστικό κριτήριο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση…..Από τον οικολογικό χώρο μέχρι την αντινεοφιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία. Ταυτόχρονα η πολιτική δράση του Συριζα, δεν μπορεί να δεσμεύει την πολιτική δράση καθεμίας από τις συνιστώσες».
Και το καλύτερο το αφήνει για το τέλος.
«…δεν μπορεί να υπάρξει καμία σκέψη για μετατροπή του Συριζα σε κόμμα, με όργανα αποφασιστικού χαρακτήρα». Και όλα αυτά επειδή «…βασική αρχή του Συριζα πρέπει να είναι ο σεβασμός στην αυτονομία των συνιστωσών».

Και για να μην τον αδικούμε πρέπει να παραδεχθούμε ότι ήταν ξεκάθαρος και σε άλλα σημεία της συνέντευξης του :
Για το θέμα του Φ. Κουβέλη και την επικείμενη (όπως ειπώθηκε) κοινή συνεδρίαση Κ.Ο. και Γραμματείας, το έστειλε το μήνυμα : «Το θέμα πάντως έκλεισε με την ανακοίνωση της Κ.Ο.». Αφού το είπε, δεν το είπε; Σεβασμός στην αυτονομία των συνιστωσών! Του Συν πρόβλημα δεν είναι ο Κουβέλης; Τι θέλουν και ανακατεύονται …οι κάθε λογής άσχετοι!

Μην νομισθεί όμως ότι άφησε ασχολίαστη και την δραστηριότητα του Α. Αλαβάνου που γυρνάει εδώ και κει και κάνει πολιτικές ομιλίες και αύριο μάλιστα θα δώσει και συνέντευξη τύπου : Ο ΣΥΝ δεν έχει κανένα λόγο να «..ανησυχεί με τις συνεντεύξεις και τις απόψεις που εκφράζουν μέλη του Συριζα».
Το ΡΑΝ του Κουροσάβα το είχες δει, σ. Αλέκο, δεν είναι έτσι; Δεν πειράζει, όλοι κάνουμε λάθη, αλλά δεν είναι πια και το τέλος της αριστεράς. Σίγουρα δεν είναι. Εκεί έξω υπάρχει μια πολυπληθής κοινωνική αριστερά, με πολλούς έντιμους αγωνιστές (ανένταχτους ή και προσωρινά οργανωμένους) που είναι έτοιμοι να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της νέας αντισυστημικής και αμεσοδημοκρατικής αριστεράς και όλοι έχουν θέση σ΄ αυτήν την προσπάθεια.

Β. Από την άλλη η ΑΝΑΣΑ (θησαυρός πληροφοριών η σημερινή ΑΥΓΗ). Από την προτεραιότητα της «διαδικασίας ανασύνθεσης της αριστεράς και τον μετασχηματισμό του Συριζα σε ενιαίο, πολυτασικό και μαζικό κόμμα», της συγκέντρωσης της την προηγούμενη Κυριακή, τα ξεκαθάρισε αρκετά τα ζητήματα, σήμερα.
Τα γνωστά τρία ηγετικά στελέχη του ΚΠΔ του ΣΥΝ (βασικός κορμός της ΑΝΑΣΑ), μας πληροφορούν ότι : «Ο αντιπολιτευτικός λόγος του Συριζα, όπως και του ΣΥΝ, ακυρώνεται και δυσφημείται από την ρητορική μερίδας της ΑΠ του ΣΥΝ». Να καγχάσω τώρα ή να το αφήσω για αργότερα; Ποιος αντιπολιτευτικός λόγος ; Του Συριζα !!! Πότε μίλησε και δεν τον ακούσαμε; Του ΣΥΝ !! Αντιπολιτευτικός λόγος , η «αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση» ;
Και παρακάτω : «Η ανάπτυξη του Συριζα, η δημοκρατία με μέλη με πολιτικές αρμοδιότητες….». Μέχρις εκεί λοιπόν! Από το ενιαίο, πολυτασικό κόμμα, στα μέλη με αρμοδιότητες…. Και για να μην μας μείνουν πολλές αμφιβολίες μέχρι που θα φτάνει «η δημοκρατία στα μέλη με πολιτικές πρωτοβουλίες», φροντίζουν να μας το ξεκαθαρίσουν : «…απαιτείται ένα έκτακτο συνέδριο που να δίνει νέα πνοή στην αριστερή στροφή που να ανατάσσει το δυναμικό του κόμματος…». Όχι καλέ του Συριζα, του ΣΥΝ εννοούμε…δεν το καταλάβατε; Μετά ίσως πάρει σειρά κι ο Συριζα για να τον αριστεροστροφήσουμε και να ανατάξουμε το δυναμικό του….

Γ. Το κείμενο των 23 μελών της Γραμματείας, προσπαθεί αγωνιωδώς να μας πείσει ότι υπάρχει ο Συριζα, ζει και παράγει η γραμματεία του, παίρνει αποφάσεις για τα πολιτικά δρώμενα κι έρχεται ο του κεφαλιού του πράττων Φ. Κουβέλης και χαλάει την καλή εικόνα που έχει ο Συριζα στην κοινωνία!!
Κάποια μετριοφροσύνη και λίγη τσίπα, σύντροφοι, κανέναν ποτέ δεν έβλαψε . Ο Φ. Κουβέλης σας φταίει που εδώ και δυο μήνες από την 3η Π.Σ. της γραμματείας σας, δεν κάνατε τίποτα. Από ποιον ζητάτε «…να γίνουν σεβαστές και να εφαρμοστούν άμεσα οι αποφάσεις της 3ης Συνδιάσκεψης του Συριζα» ; Εσείς δεν είστε οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι να τις εφαρμόσετε; Μήπως βγήκατε από τα γραφεία σας, οργώσατε την χώρα από Τοπική σε Τοπική για να οργανώσετε τον Συριζα και σας εμπόδισε ο Κουβέλης; Που και πότε έγιναν όλα αυτά ρε σύντροφοι και εμείς δεν πήραμε χαμπάρι; Μήπως ζούμε σε άλλη χώρα ; Αλλού εσείς, αλλού εμείς!

Δ. Η ΚΟΕ και η ΚΕΔΑ , με την αναμενόμενη νέα εφημερίδα τους ¨ΔΡΟΜΟΣ¨, «που δεν έχει σχέση με την κρίση του Συριζα, αλλά επιδιώκει να συμβάλλει στο να ξεπεραστεί». Και για να μην μας αφήσουν καμιά αμφιβολία ότι όντως η νέα εφημερίδα δεν έχει σχέση με ¨την κρίση του Συριζα¨, φροντίζουν να μας το εμπεδώσουν : «..είναι ζητούμενο και στόχος …την πιο συγκεκριμένη συγκρότηση της αντισυστημικής αριστεράς….Αν αυτό επιχειρηθεί να οικοδομηθεί, είτε μέσα από τον Συριζα, είτε με ένα νέο πολιτικό υποκείμενο με δυνάμεις που θα προέρχονται από το ΚΚΕ, τον Συν, τον Συριζα, το ΝΑΡ κλπ ,η εφημερίδα αυτή μπορεί να παίξει ρόλο».
Και γιατί σύντροφοι, εμένα μου δημιουργείται η εντύπωση, και του χορτάτου σκύλου και της ολόκληρης πίτας; Τόσο καχύποπτους μας έκανε πια η ενασχόληση μας με τον Συριζα και τις ¨ριζοσπαστικές¨ δυνάμεις του;

Ε. Δεν θα ασχολιόμουν με τον ¨μικρό ήρωα¨ της Θεσσαλονίκης , αν δεν με τσιγκλούσε αγαπητός σύντροφος στο φύλο της ΕΠΟΧΗΣ(25.1.10), που του αναγνώρισε « την γενναιότητα και την εντιμότητα να διαφοροποιηθεί ανοιχτά από την ¨ομερτά¨ της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συριζα».
Τόσο μεγάλη πια γενναιότητα είναι σύντροφε, η διαφοροποίηση του : «…δεν συμφώνησα να βγει ομόφωνη ανακοίνωση (παρόλη τη συμφωνία μου στο σκέλος που αφορά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο) λέγοντας ότι η ΚΟ δεν είναι όργανο που μπορεί ν΄ αποφασίζει για μείζονα ζητήματα….». (από το ίδιο φύλο της ΕΠΟΧΗΣ). Δηλ. μας το λέει καθαρά ο σύντροφος : για τυπικούς λόγους δεν συμφώνησε. Την ουσία την έκανε γαργάρα. Καμιά αντίρρηση, καμιά δήλωση διαφωνίας.

Μόνο παραινέσεις δίνει για την «προώθηση του ενωτικού μας εγχειρήματος» και «…δεν αντιλαμβάνονται ότι η ανάπτυξη του ΣΥΝ περνάει αναγκαστικά μέσα από την ανάπτυξη και εξέλιξη του Συριζα και αντίστροφα». Και καταλήγει : «…χωρίς να παρακάμπτονται οι διαφορές, να δυναμώσει και να εξελιχθεί το εγχείρημα της ενότητας της αριστεράς..»

Πάντως εμείς έχουμε απηυδήσει, σύντροφε, από τα ίδια μπλα-μπλα, τις ίδιες ¨ευχετήριες καρτούλες¨ που ανασύρονται από το μόνιμο καταπραϋντικό οπλοστάσιο και που ένα στόχο έχουν: Και να μας υποτιμούν, αλλά και να καθυστερούν το σιχτίρισμα. Κι ό,τι ήθελε διασωθεί!
Δεν γίνεται έτσι αριστερά σύντροφοι. Οι επαγγελίες για μια άλλη αριστερά που να μην μας προσβάλλει και να μην μας συνθλίβει, απαιτούν πρώτα και κύρια πολιτική εντιμότητα κι όχι παιχνίδια μηχανισμών.

2). Η αγωνία και ο αγώνας των συντρόφων της βάσης του Συριζα.
Και ενώ τα ηγετικά στελέχη (με ελάχιστες εξαιρέσεις), έχουν αποδυθεί σ΄ έναν αγώνα σκύλευσης του Συριζα, καθημερινά εκτυλίσσεται ο κοπιώδης αγώνας πολλών συντρόφων της ¨βάσης¨ να οικοδομήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών του από τα κάτω.
Έχουν να αντιπαλέψουν πολλά εμπόδια : από τις κομματικές στοιχίσεις, τα χτυπήματα κάτω απ΄ την ζώνη και τα χυδαία κουτσομπολιά, μέχρι τις μαθημένες συμπεριφορές ¨αριστερών¨ που αποδέχονται τις αλλαγές μόνο όταν προέρχονται από ¨τα πάνω¨.

Κι όμως συνεχίζουν ν΄ αγωνίζονται με πείσμα και τόλμη (από το μετερίζι του ο καθένας, όποιο κι αν είναι αυτό), ενάντια στον μεγαλύτερο εχθρό της αριστεράς που στην παρούσα φάση είναι: ο παραγοντισμός, η ιδιοτέλεια και ο καριερισμός, οι ιδεολογικές παρωπίδες κι ο κομματικός πατριωτισμός και τελικά η γελοία πεποίθηση πολλών ότι είναι οι μοναδικοί κάτοχοι ολόκληρης της ¨επαναστατικής αλήθειας¨. Δηλ. με δυο λόγια, ο κακός της εαυτός.
Κατακαημένη Αριστερά, πάντα εύπιστη και πάντα προδομένη. Ήρθε η ώρα να πάρεις την υπόθεση στα χέρια σου.
Θεσσαλονίκη 24.1.΄10
Γιώργος Σμυρνής

Σχόλια
 1. Ο/Η Δημήτρης Τεμουρτζίδης λέει:

  σ. Γιώργο, κατανοώ και συμφωνώ με τις ενστάσεις και τα επιχειρήματά σου,
  όμως είναι μάλλον πολύ αργά για ¨δάκρυα Στέλλα¨ που λέει ένα παλιό σουξέ,
  και εξηγούμε σε σένα γιατί ξέρω πόσο μεγάλη και ανιδιοτελής είναι η αγωνία
  και ο αγώνας σου, για μια αριστερά με σεβασμό στους αριστερούς πολίτες της
  και αμεσοδημοκρατική στην πολιτική λειτουργία της..
  Όμως αγαπητέ σύντροφε δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ -ούτε εγώ που
  ίσως άσκησα πρόωρα(;)έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ αποστασιόμενος, για τις απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές λειτουργίες, τις παραλυτικές ισορροπίες του καθώς και τις σκόπιμες και απαράδεκτες καθυστερήσεις του, να προωθήσει την
  αμμεσοδημοκρατική και αυτοτελή λειτουργία του σεβόμενος τις συνιστώσες που
  θα τον συναποτελούσαν….
  Να οδηγήσει – και να οδηγηθεί αποδεχόμενος ουσιαστικά (και με δική του
  ευθύνη και όχι μόνο του ΣΥΝ), ένα προωθημένο ριζοσπαστικό και ενωτικό
  εγχείρημα, για να καταντήσει σε άνευρη εκλογική και μετωπική συμμαχία αλλησπαρασσόμενων παραγόντων, με την εκλογική σωτηρία διαφόρων ¨παραγόντων – γραφειοκρατών της Αριστεράς και του ΣΥΝ¨.
  Δυστυχώς όμως σήμερα ορισμένοι από αυτούς – και όχι εμείς οι άλλοι, όχι πως και
  εμείς οι ανένταχτοι δεν έχουμε τις ευθύνες μας, αλλά αυτό είναι άλλης τάξεως ζήτημα…
  – αλλά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του σχήματος με την διαρκεί προβολή των απόψεων στα ΜΜΕ, και οχι στα ¨Πανελλαδικά του σώματα¨, επιδιώκει συνειδητά και προκλητικά – εκτός συλλογικών και δημοκρατικών διαδικασιών και συμφωνιών που τόσο συχνά επικαλούνται- και αυτού ακόμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ως ένα βαθμό και του ΣΥΝ,(όμως εκεί είναι δικό τους εσωτερικό πρόβλημα), να τις υποκαταστήσει και ανοικτά επιδιώκει την σύγκρουση αρνούμενος να αποδεχθεί να εκφράζει τις συλλογικές απόψεις του και να εκπροσωπεί στοιχειωδώς ο ίδιος τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο ενός συμμαχικού σχήματος και οχι μιας επιμέρους τάσης του!
  Όπως επίσης είναι ουσιαστικό και οχι διαδικαστικό, όταν συλλογικά έστω αποφάσισε(;) με την Γ΄ πανελλαδική του συνδιάσκεψη, την προώθηση της ιδιότητας του μέλους ΣΥΡΙΖΑ, που ο ίδιος και οι σύντροφοι της ΑΠ διαφωνουν απολύτως και δυστυχώς με την πολιτική του συμπεριφορά -ως εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένος να υποστηρίζει διαφορετικά πρέπει να είχε ο ίδιος ζητήσει την αντικατάστασή του. Αρνείται\ ούνται να δώσει ακόμα και
  λόγω στους πολιτικούς του συμμάχους προσβάλλοντας και προκαλώντας το σύνολο των μελών και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, με την διαιώνιση της παρατεταμένης κρίσης και την τυπική απαξίωση και ακύρωση του εγχειρήματος…. όπως δυστυχώς του
  υποδεικνύει -από καιρό τώρα- ο μέντοράς του σ. Κύρκος !
  Κρίμα! Το κρίμα στο λαιμό τους! Όπως λέει ο θρησκόληπτος λαός μας και η ¨θρησκόληπτη και θεσμολάγνα αριστερά του¨ .…
  Φιλικά και συντροφικά!

  • Ο/Η Γιώργος Σμυρνής λέει:

   Θα πρότεινα σύντροφε μου, ν΄ απεμπλακούμε από το «πρόβλημα» με την ΑΠ του ΣΥΝ, γιατί συντηρούμε έτσι τον αποπροσανατολισμό από το πραγματικό πρόβλημα.
   Και κατά την γνώμη μου αυτό είναι η απροθυμία και η αδυναμία των ηγετικών μηχανισμών που δραστηριοποιούνται μέσα στον Συριζα, να δουν την πολιτική γραμμή σαν πράξη παραγωγής πολιτικής των από κάτω, μέσα στα κινήματα κι όχι στα γραφεία…
   …να δουν την πολιτική πρωτοβουλία των «μαζών» σαν κινητήρια δύναμη της ιστορίας, όπως έλεγε και εκείνος ο απέθαντος Κάρολος, και όχι τον εαυτό τους και τις συσκέψεις τους σαν τον βασικό παράγοντα παραγωγής και λειτουργίας της αριστερής σκέψης ….

   Αυτή η αντίληψη τους, είναι ο κλασσικός καπιταλιστικός τρόπος που βάζει σε πρωτεύουσα θέση το κεφάλαιο και την διεύθυνση και σε υποδεέστερη θέση την εργασία και τους φορείς της. Είναι ο κλασσικός τρόπος για τη νέα υποδούλωση των λαών, όπως το είδαμε τόσο καθαρά στον 20ο αιώνα.
   Ή λοιπόν θα πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, βλέποντας καθαρά τους πραγματικούς αντιπάλους μας ή θα ξαναπέσουμε στα ίδια.
   συντροφικά

 2. Ο/Η ΙΑΛ λέει:

  Αγαπητέ σ. Γιώργο,
  Συμφωνώ με τα περισσότερα σημεία της παρέμβασής σου.
  Η κατάσταση έχει φτάσει πια σε ένα κρίσιμο σημείο. Η χώρα έχει γίνει το πειραματόζωο για την εφαρμογή της ποιο σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής, που επιχειρεί να εφαρμόσει ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός, χρησιμοποιώντας την «παγκόσμια κρίση», που ο ίδιος δημιούργησε, σαν ένα είδος εξαγνιστή και μανδύα προστασίας του σκληρού πυρήνα της καπιταλιστικής ιδεολογίας. Δίνοντάς της το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου σαν δήθεν αποκλειστικά υπεύθυνη για το βαρύτατο πλήγμα της παγκόσμιας αγοράς εργασίας.
  Είναι εμφανές ότι οι ώρες αναζητούν την ύπαρξη μιας ρωμαλέας αντίπαλης πολιτικής, τέτοιας που μόνο ή Αριστερά μπορεί να εμπνευστεί και να κινήσει την κοινωνία.
  Μια αριστερά, όμως, σύγχρονη, αποτελεσματική, χρήσιμη για την κοινωνία.
  Μια αριστερά που ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις, τις εμμονές και τα δόγματα του παρελθόντος, ξεπερνώντας πειστικά τα ηττημένα και αποτυχημένα σοσιαλιστικά καθεστώτα που γνωρίσαμε στον εικοστό αιώνα (σοβιετικό και Μαοϊκό μοντέλο), να αρθρώσει μια εναλλακτική ιδεολογία με μαζική απήχηση, για να μπορέσει να χτίσει μιαν άλλη πολιτική που να έχει πολιτικό όραμα και να δίνει ελπίδα στους αγώνες που καλείται η κοινωνία να δώσει.
  Έφτασε η στιγμή να εγκαταλείψουμε τις μπαλάντζες μεταξύ τάσεων και συνιστωσών. Σύνθεση απόψεων δεν σημαίνει μια απόφαση άνευρη, γενικόλογη, ανούσια που να μην ενοχλεί κανένα. Σύνθεση απόψεων σημαίνει να βγαίνει μια απόφαση που να εκφράζει καλύτερα τον στόχο της σύγχρονης ριζοσπαστικής, ανανεωτικής, αριστεράς.
  Για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται από όλους να βγούμε από τη σιγουριά και τη θαλπωρή της μοναδικής αυθεντικής αλήθειας, που μόνο ΕΜΕΙΣ κατέχουμε, να βγούμε από την ασφάλεια που μας παρέχει η ομοφωνία της μικρότερης ή μεγαλύτερης ομάδας μας. Πρέπει να σφυρηλατήσουμε την πολιτική μας ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ που θα μάχεται για τα παραπάνω. Στον μαχητικό ΣΥΡΙΖΑ των μελών και όχι το γραφειοκρατικό ΣΥΡΙΖΑ της ισορροπίας των συνιστωσών και των τάσεων.
  Γιάννης Λύχρος
  ΠΚ Υγειονομικών Αχαΐας

  • Ο/Η Γιώργος Σμυρνής λέει:

   Αγαπητέ Σύντροφε
   Με ιδιαίτερη χαρά διάβασα το σχόλιο σου, διαπιστώνοντας πόσοι πολλοί είμαστε που ζητάμε από την αριστερά «να αρθρώσει μια εναλλακτική ιδεολογία με μαζική απήχηση, για να μπορέσει…κλπ»….για «να εκφράζει καλύτερα τον στόχο της σύγχρονης ριζοσπαστικής, ανανεωτικής αριστεράς». Θα έλεγα και ΑΝΤΙΣΥΣΤΙΜΙΚΗΣ, αλλά πιστεύω ότι αυτό υπονοείται ως δεδομένο.
   ¨Στον μαχητικό ΣΥΡΙΖΑ των μελών και όχι τον γραφειοκρατικό ….». Ακριβώς σύντροφε, τον Συριζα των μελών του με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.
   Και θα συμπλήρωνα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών του ή θα γίνει κύρια από τα κάτω ή θα ξαναγίνουμε στο «ίδιο έργο θεατές».
   Νάσαι καλά

 3. Ο/Η stavros k λέει:

  Καταλαβαίνω και την αγωνία και την απογοήτευση σας σ. Ωστόσο νομίζω ότι τα μαυρίζετε όλα…

  Από την αρχή ο δρόμος μιας ενωτικής ριζοσπαστικής, αποτελεσματικής αριστεράς ήταν και δύσκολος και τα πισωγυρίσματα πιθανά. Η ενότητα, η δημοκρατία και η θαρραλέα μη συμβιβαστική πολιτική συνήθως λείπουν από όλη την ιστορία μας, δεν μας προέκυψαν εσχάτως..

  Ο Σύριζα δεν προέκυψε ως συνειδητή πρόταση από τα κάτω, αλλά από τα πάνω, ως κίνηση επιβίωσης. Στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν, αλλά ακόμα μια φορά οι ηγεσίες φάνηκαν ανίκανες. Ανίκανοι φάνηκαν ακόμα μια φορά και οι περίφημοι σ. της βάσης…που προφανώς ως ένα σημείο ξαναγύρισαν σπίτι. Ωστόσο η ελπίδα παραμένει ζωντανή. Αιντε ρε παιδιά …

  Αν κάποιος έχει να προτείνει κάτι καλύτερο ας το πεί… Αλλιώς ας αφήσουμε την κλάψα…

  • Ο/Η Γιώργος Σμυρνής λέει:

   σ. stavros k (;)

   1). Από το «καταλαβαίνω και την αγωνία και την απογοητευση» , μέχρι το «αν κάποιος έχει να προτείνει κάτι καλύτερο ας το πει…Αλλιώς ας αφήσουμε την κλάψα…», υπάρχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ.
   Πρέπει να αποφασίσεις, με ποιο από τα δύο είσαι. Και με τα δυο δεν γίνεται!

   2). Όποιος ζητάει από τους άλλους «προτάσεις», πρέπει να έχει την στοιχειώδη πολιτική εντιμότητα να κάνει και τις δικές του προτάσεις. Και δεν έχω δει από την μεριά σου καμιά πρόταση εκτός ισως από το να περιμένουμε να λύσουν το πρόβλημα οι «ηγεσίες (που) φάνηκαν ανίκανες». Ή ίσως το να περιμένουμε μέχρι να….»σφάξε με αγά μου ν΄ αγιάσω»….

   3). Κατηγορείς τους «περίφημους σ. της βάσης», ότι τα παράτησαν. Επειδή αποδεικνύεις ότι «ΔΕΝ βλέπεις με τα μάτια και ΔΕΝ ακούς με τα αυτιά σου», θα σε ενημερώσω ακόμη μια φορά. Από τον Μάρτη του ΄07, μέχρι σήμερα ζητάμε τον Συριζα των μελών. Και η ΠΑΣΑ εδώ και 7 μήνες, πήρε αυτή την ίδέα και την έκανε παντιέρα και την προώθησε και την προωθεί με χιλιάδες τρόπους και εξακολουθεί να την θεωρεί (σχεδόν σαν μοναδικό) λόγο ύπαρξης. Αν αυτό εσύ το βλέπεις σαν «κλαψα», τότε πραγματικά δεν βλέπεις τίποτα και ίσως ο λόγος να είναι ότι δεν βλέπεις επειδή «ξαναγύρισες σπίτι σου», περιμένοντας να λύσουν το πρόβλημα οι «ανίκανες ηγεσίες».

   4). Το άρθρο μου, αποδεικνύει με τα ίδια τα λόγια των ηγεσιών, ότι δεν είναι και τόσο ανίκανες, αλλά ενδιαφέρονται κύρια (και ίσως μόνον) για την αναπαραγωγή της εξουσίας τους. Και από την άλλη, αποδίδονται τιμές σε όλους τους συντρόφους που παλεύουν καθημερινά για τον ΣΥΡΙΖΑ των ΜΕΛΩΝ του ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ (ο καθένας από το μετερίζι του).
   Και σ΄ αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς και ΟΛΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ. Εμπρός
   λοιπόν, «ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν», χωρίς κλάψες και αναμονές.

   Να είσαι καλά

 4. Ο/Η stavros k λέει:

  σ. Γιώργο
  -ομολογώ ότι είμαι μπερδεμένος και δεν έχω ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα. Προσπαθώ να καταλάβω τους άλλους ακόμα και όταν διαφωνώ στα περισσότερα.
  -είμαι με το ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να βοηθήσω να γίνει καλύτερος αλλά είμαι με το ΣΥΡΙΖΑ, το πραγματικό ΣΥΡΙΖΑ και όχι ένα φαντασιακό κατασκεύασμα
  -Αυτό που με πείραξε στο ανωτέρω κείμενο σου είναι η μηδενιστική κριτική προς όλους και όλα. Ως κλάψα εννοούσα αυτή τη μηδενιστική κριτική.
  -Αν δεν βλέπεις ότι η συμμετοχή των μελών έχει υποχωρήσει, λυπάμαι αλλά εγώ το βλέπω και αν και γιαλάκιας βλέπω με τα μάτια μου…
  -Το σημαντικότερο είναι ότι η πραπάνω μηδενιστική κριτική προς όλους και όλα, όχι μόνο δεν ενθαρύνει έναν πλατυτερο κόσμο (τα περίφημα μέλη) να συμμετέχουν ενεργα αλλά τα αποθαρρύνει. Ο περισσίτερος κόσμος – μέλη, βάρέθηκε τις κριτικές και τις φαγομάρες που στο τέλος φτάνουν σε μια βαβέλ όλων εναντίον όλων. Αυτό σε παρακαλώ μη βιαστείς να το απορρίψεις….
  -το «πεδίο δόξης λαμπρό»… το προσπαθώ όσο μπορώ.

  • Ο/Η Γιώργος Σμυρνής λέει:

   σ.Σταύρο
   -το ξεμπέρδεμα θα προκύψει, κατά τη γνώμη μου πάντα, αν προσπαθήσεις να ξεκαθαρίσεις τις αιτίες της κακοδαιμονίας του Συριζα, που δεν μπορεί να είναι άλλες από τις χωρίς αρχές διαμάχες των μηχανισμών εξουσίας για επικράτηση. και αυτό δεν είναι μηδενιστική κριτική, είναι ανάγνωση με καθαρή ματιά της πραγματικότητας.
   -όλοι βλέπουμε την αποψίλωση του Συριζα από μέλη και φίλους,κι ας μην φοράμε γυαλιά. και αυτές τις αιτίες ψάχνοντας εδώ και 2 χρόνια,καταλήξαμε στους πραγματικούς αυτουργούς.
   -δες το απ΄αυτήν την σκοπιά και θα σου ξεκαθαριστού όλα.
   Νάσαι καλά

 5. Ο/Η pantazis λέει:

  Σύντροφε Γιώργο Σμυρνή. Είσαι μέσα στο ζουμί της συγκυρίας.
  Αλλά το τι, το πως και το ποιοι, μας ρωτά αμείλικτα.
  Και κυρίως το ποιοι μείναμε να είμαστε άραγε ΕΜΕΙΣ. Θα επανέλθω σε αυτό.
  Από την άλλη, τα οράματα που επιχειρούν κάποιοι τολμηροί από πάνω, όπως ο Αλέκος, εκτός του ατυχούς τρόπου και χρόνου και λοιπών ατυχών πλην καθοριστικών λεπτομερειών, εξακολουθούν να εμφανίζονται ανεδαφικά και ανεφάρμοστα στα μάτια των πολλών. Και είναι ανεφάρμοστα, όταν απουσιάζουν προαπαιτούμενες πολιτικές, όπως π.χ. η ανάλυση του Νέτα στη σημερινή Ελευθεροτυπία για την ανάγκη παραγωγικών συνεταιρισμών, συντηρητική, πλην αυτονόητη. Κι αν έχει τα κότσια άς την εξιδικεύσει επί το ριζοσπαστικότερο η αριστερά, τώρα, με την ευκαιρία των αγροτικών κινητοποιήσεων. Πως όμως υπάρξουν τέτοιες πολιτικές από την αριστερά, όταν δεν έχει να δείξει και να στηριχτεί έστω σε ένα ισχυρό ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ παραγωγικού ή ανταλλακτικού ή έστω πολιτιστικού συνεταιρισμού, τέλος πάντων συνεταιρισμού αγαθών, που να είναι ακμαίο και να ζει σε τοπικό επίπεδο από κανονικό κόσμο ; Όταν δηλαδή η ΘΕΩΡΙΑ δεν έχει προσδιορίσει τι ακριβώς είναι η ΠΡΑΞΗ, όταν δεν έχει επαναπροσδιοριστεί από τα (μη) αποτελέσματα της (μη) πράξης) και όταν ο πρακτικισμός κινείται ανεξαρτήτως της θεωρίας ; Να μην πούμε για το συνεταιρισμό των ιδεών της,αριστεράς που είναι μια τραγωδία. Και ενώ από λόγια όλοι λέμε πως έχουμε χορτάσει, μας λείπει επομένως πρώτα και κύρια το χειροπιαστό παράδειγμα, επί υλικού εδάφους, μέσα στη ζωή των πολλών, και εντός των δεδομένων καταναγκασμών. Θα επανάλθω σε αυτό.
  Ξαναγυρνώ όμως στο θέμα το ποιοί είμαστε και ποιοί μείναμε. Και γιατί, αυτοί που νομίζουμε ότι είμαστε οι σωστοί, δεν θα κάνουμε τα ίδια που κάνουνε οι άλλοι, μόλις τύχει και μαζικοποιοιηθούμε ; Απαντάς ίσως με το παράδειγμα της Πασας. Ναι αυτό είναι κάτι. Δεν φτάνει όμως ούτε για αστείο, για να σκεπάσει την κεκτημένη ταχύτητα της μηχανιστικής και παραγοντικής δράσης και για να βγει σε πραγματικό υλικό έδαφος. Χρειάζεται κόσμος και για να βρεθεί κόσμος, χρειάζεται η πολύπλοκη θεωρητικολογία να παράξει μια απλή φιλοσοφία, 5 ή 10 γενικών επιγραμματικών αντιληπτών και αποδεκτών και ενωτικών σημείων που θα γίνουν αποδεκτά. Όχι απλά με υπογραφές, αλλά με σταθερές αποφάσεις γενικών συνελεύσεων. Αλλά ποιο θα είναι το περιεχόμενο και ποιός θα το συντάξει ; Δεν έχω συνολικές απαντήσεις, ούτε πρέπει να έχω, ούτε εσείς πρέπει να έχετε. Αλλά σκοπεύω να βάλω στην τοπική μια πρόταση σας αυτή που αναφέρω παρακάτω, στο επόμεννο κλικ, και στην πίσω σελίδα μια αντίστοιχη παρέμβαση για τον αυτο-προσδιορισμό και τη διασύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ.

  Ξέρω επίσης πως η τοπική μας ξεκίνησε με 32 άτομα, και αισιοδοξία, αλλά η δεύτερη συνέλευση είχε μόλις 15 άτομα, σε χαλαρό στυλ. Και ενώ το κυρίαρχο είναι να ανοιχτούμε άμεσα στην τοπική κοινωνία, όχι σκέτα με μπλα μπλα προκυρήξεις και οργάνωση ομιλίας για την επισφάλεια, αλλά με δράσεις και παραδείγματα που θα συγκινούν, θα αποδεικνύουν το εφικτό της εναλλακτικής λύσης και θα αποσπούν επιδοκιμασία. Και αυτά είναι σοβαρά πράγματα και χρειάζονται σοβαρή συζήτηση και δυνάμεις, ΠΡΟΣΕΞΕ όμως τι γίνεται: Στην επόμενη συνέλευση θα συζητήσουμε το θέμα του κειμένου των 23, μετά τα «πρακτικά». Και γιατί όχι και το θέμα των δηλώσεων της ΚΟΕ ; Και γιατί όχι και αυτά που λέει η Ανάσα ;. Και γιατί δεν θα γίνει μπάχαλο ; Και ποιοι είναι αυτοί που θα μας καθορίζουν με ότι δηλώνουν ; Αυτά τους ρώτησα, αλλά οι περισσότεροι θέλουν να ξυθούν και να το συζητήσουν, ως σημαντικότατο ζήτημα. Άντε να δούμε πως θα ενωθούμε, πως θα αυτοπροσδιοριστούμε, και πως θα διασυνδεθούμε, όταν μέσα στις Συνελεύσεις των Τοπικών συρόμαστε πίσω από τους σχεδιασμούς των μηχανισμών. Καλή η αμεσοδημοκρατία, αλλά προϋποθέτει αυτό που θέλει να πετύχει, δηλαδή αυτό που δεν υπάρχει, και γίνεται άσκοπη ταυτολογία, όταν δεν μπορεί να στηριχθεί σε αντίστοιχη κοινωνικο-οικονομική λειτουργία των κατ όνομα συντρόφων. Και με τον τρόπο αυτό, ενώ οι 32 της Συνέλευσης πρέπει να γίνουν γρήγορα 100, πολύ γρήγορα θα μείνουν 10. Είναι σίγουρο.

 6. Ο/Η pantazis λέει:

  Για το άνοιγμα της Τοπικής ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία

  Οι χώροι παρέμβασής μας :
  • Το πολιτιστικό κέντρο και οι χώροι του Δήμου, μέσω δημοτικής κίνησης
  • Τα σχολεία, μέσω των συλλόγων γονέων
  • Τοπικοί σύλλογοι, εφόσον δεν είναι σφραγίδες
  • Οι πλατείες, τα πεζοδρόμια και οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι
  • Το διαδίκτυο
  Πιθανοί νέοι χώροι παρέμβασής μας :
  • Το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι, ανοιχτό κατά το δυνατόν για τη φιλοξενία φιλικών πρωτοβουλιών (και της Συνέλευσης της Τοπικής), αλλά και συνεκτικό, με δεοντολογία και με νομική μορφή.
  • Ενιαίος σύλλογος κατοίκων χωρίς κομματικές προκαταλήψεις και επιδοτήσεις, με ανοιχτό κάλεσμα – καμπάνια.
  • Συνεργατικές επιχειρήσεις της τοπικής κοινωνίας

  Οι δράσεις μας:
  • Επικοινωνιακές εξορμήσεις με φυλλάδια και ανακοινώσεις
  • Ενημερωτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
  • Τακτικές ή περιοδικές εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες
  • Καλλιτεχνικά και άλλα δρώμενα ανοιχτού χώρου
  • Τοπική ιστοσελίδα και φόρουμ διαλόγου
  • Κεντρική και οριζόντια διασύνδεση ΣΥΡΙΖΑ
  • Διασύνδεση με άλλες φιλικές συλλογικότητες και άλλες συνοικίες
  • Στήριξη και ανάδειξη πρωτοβουλιών για τοπικά θέματα αυτοδιοίκησης
  • Στήριξη και ανάδειξη τοπικών συνεργατικών επιχειρήσεων, με συνεισφορά αρχικού κεφαλαίου, τεχνογνωσίας και υποστηρικτικής εργασίας

  Οι σκοποί της δράσης μας, να αποδείξουμε έμπρακτα και χειροπιαστά ότι :
  • Μπορούν οι άνθρωποι να ζήσουν πιο κοντά, με πρωτοβουλίες που απαντούν σε καθημερινές ανάγκες διαβίωσης, με εκ των ιδίων οργάνωση πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων, ανταλλαγή υπηρεσιών και αγαθών, προσφορά, εμπιστοσύνη, φιλοξενία.
  • Μπορούν να ζήσουν τοπικές συνεργατικές επιχειρήσεις που θα παράγουν βασικές αξίες χρήσης, υπηρεσίες, αγαθά και μέσα διαβίωσης, χωρίς να φθαρούν από μικρές και μεγάλες καταχρήσεις, απατεωνιές, αντιθέσεις και ασυνεννοησίες. Επιχειρήσεις που θα εξασφαλίζουν εργασιακά δικαιώματα και δίκαιη κατανομή αμοιβών και θα διοικούνται από την τοπική κοινωνία, που θα διαχειρίζεται και το όποιο πλεόνασμα : Ένας άνθρωπος μια μετοχή-ψήφος, με συνελεύσεις και συντονιστικά..
  • Μπορούμε, με την εμπειρία και τη δύναμη αυτών των κοινωνικο-οικονομικών παραδειγμάτων, ως υλική βάση των πολιτικών μας επιχειρημάτων, να αναδείξουμε : α) μια εφικτή και αναγκαία οικονομική και κοινωνική πολιτική β) μια αυτοδιοικούμενη πολιτική, οικονομική και κοινωνική δημοκρατία, με εναλλαγή και ανακλητότητα στα θεσμικά όργανα, με τακτικά δημοψηφίσματα και συνελεύσεις.

 7. Ο/Η pantazis λέει:

  Γιώργο, μακάρι να μπορείς να τα ξεκαθαρίσεις όλα, ακόμη και τα αφηρημένα ορισμένων !
  Όμως έχω την αίσθηση ότι πολλοί μιλούν για πράξη, αλλά κοιτάζουν αλλού,
  όταν η πρακτικοθεωρία τους τραβάει απο το μανίκι.

  Και πολλοί αγαπητοί, με πολλά ένσημα, και μη εξαιρετέοι, κάνουν απολογισμό για τις αποτυχίες τους, με τον εξής απφοπλιστικό τρόπο :
  Φταίω και κάνω τον απολογισμό μου. Κατα συνέπεια, φταιν οι άλλοι, μπλα, μπλα, μπλα.

  Δεν είναι στραβός ο γυαλός. Αν δεν μπορείς να συνενοηθείς με τους πολλούς,
  τότε στραβά αρμενίζεις. Καλή επιτυχία και καλή υγεία σε όλους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s