Σκέψεις για τη 5η ανοικτή Συνέλευση μελών Σύριζα στην αίθουσα Γκίνη (του Β. Ψαλλιδά)

Posted: 27/01/2010 by Γιάννης Χ. in ΣΥΡΙΖΑ
Ετικέτες: ,

Σκέψεις για τη 5η ανοικτή Συνέλευση μελών Σύριζα  στην αίθουσα Γκίνη.

Βασίλης ΨΑΛΛΙΔΑΣ[1] 

Λέξεις κλειδιά: Φόβοι, αμφιβολίες και επιφυλάξεις, Αντιρρήσεις, Συμφωνία με επιφυλάξεις, δυσκολίες, εμπόδια, όρια, Άμεση εμπλοκή συντρόφων από Επαρχία, Πρωτοβουλία συγκρότησης της ιστοσελίδας, προσδοκίες.

Θα καταθέσω κάποιες εμπειρίες από συζητήσεις με μέλη Σύριζα [(α) ενταγμένα σε συνιστώσες. (β)  μη ενταγμένα σε συνιστώσες και (γ) στελέχη ΣΥΝ], με φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη και φίλους άλλων συλλογικοτήτων της Αριστεράς για το ζήτημα της ιστοσελίδας «Σύριζα Οριζόντια» (ΣΟ www.syrizaorizondia.gr). Εμπειρία που εκτιμώ ότι αφενός θα ξεδιαλύνει τις προθέσεις, τους στόχους και σκοπούς αυτού του εγχειρήματος και αφετέρου θα δείξει τα όρια αυτού του εγχειρήματος.

1. Όλοι με όσους έχω συζητήσει, και δεν είναι λίγοι ποσοτικά και αντιπροσωπεύουν μάλιστα ευρύ φάσμα του ΣΥΡΙΖΑ, δίπλα και έξω από αυτόν, συμφωνούν ότι υπάρχει η ανάγκη. Τα υπάρχοντα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν ικανοποιήσει την ανάγκη αντικειμενικής, άμεσης και επίκαιρης πληροφόρησης. Η ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πίσω από τις ανάγκες και σε «κρίσιμες στιγμές» ήταν επιεικώς απαράδεκτη η κατάσταση της ιστοσελίδας.  Οι υπάρχουσες ιστοσελίδες των συνιστουσών ή και τάσεων, από την άλλη έχουν «ιδεολογικά φίλτρα». Προωθούν μονό εκείνες τις πληροφορίες που είναι σύμφωνες με αυτές, ή που εξυπηρετούν την τακτική τους τη δοσμένη χρονική συγκυρία.

Απουσιάζει λοιπόν ένα «βήμα» ενημέρωσης και ένας «χώρος» ανοικτής ιδεολογικής επικοινωνίας.

Διάφορα μπλογκ και ιστοσελίδες καλύπτουν αυτή την ανάγκη. Είναι αρκετά και αξιολογούνται έμμεσα από την επισκεψημότητά τους και διάφορα στατιστικά στοιχεία ποσοτικά και ποιοτικά που έχω υπόψη μας.

2. Έχουν κάποιες επιφυλάξεις, για το μήπως δια αυτού (του ΣΥΡΙΖΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ), η ΠΑΣΑ προσπαθεί να ισχυροποιηθεί, για δικό της όφελος, και να χρησιμοποιήσει «εν καιρώ» και «εν δυνάμει» τη μαζικότητα αυτού του εργαλείου επικοινωνίας. Όσες περισσότερες οργανώσεις συμμετέχουν τόσο μεγαλύτερη η ισχυροποίηση της ΠΑΣΑ. Όσες περισσότερες ΤΕ δηλώσουν ότι αποδέχονται την ύπαρξη και λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ Οριζόντια και αποφασίσουν για «διαχειριστές», οι οποίοι μάλιστα θα κάνουν διαπίστευση τόσο περισσότερο ισχυροποιείται η ΠΑΣΑ και οι ιδεολογικές της αντιλήψεις, και πού ξέρεις μπορεί να γίνει συνιστώσα και να ζητήσει κομμάτι της εξουσίας. Δεν ξέρουμε λοιπόν και γι αυτό έχουμε επιφυλάξεις.

Γιατί έως τώρα διαχειριστές είναι μονό μέλη της ΠΑΣΑ;

Γιατί εάν διαβάσεις 4-5 ανακοινώσεις σου είναι αρκετό για αντιληφθείς περίπου τι θα γράφουν και οι υπόλοιπες ανακοινώσεις; Μήπως όλες οι υπόλοιπες είναι copy και paste;

Γιατί ακολουθήσατε εσείς τη ΠΑΣΑ ή μικρή ομάδα συντρόφων και συντροφισσών από την ΠΑΣΑ αυτόν τον τρόπο ίδρυσης και διαμόρφωσης των κανόνων συμμετοχής ΜΟΝΟΙ σας και δεν το βάλατε σε διαβούλευση περισσότερο καιρό και δεν περιμένατε;

Νομίζω ότι πολλές επιφυλάξεις, έχουν στερεή και αντικειμενική  βάση που οφείλονται στην έως τώρα προσωπική «αρνητική» εμπειρία, τόσο και τόσο σ.,  για τη δράση και λειτουργία τάσεων, συνιστουσών αλλά και κομμάτων και άλλων κοινωνικών και πολιτικών συλλογικοτήτων. Υπάρχουν λοιπόν αρνητικές εμπειρίες, μάλιστα αυτές προέρχονται από πολλούς συντρόφους και συντρόφισσες με «κριτική σκέψη» που προέρχονται και από το ΑΡ, και την ΑΠ, και  την νεολαία ΣΥΝ και…και…και., και από προερχόμενους από το ΚΚΕ, το ΚΚΕ ες,  το ΚΚΕ ΜΛ, το ΟΜΛΕ, την ΟΚΔΕ  κ.λπ.. Δεν εκφράζουν λοιπόν επιφυλάξεις μόνο οι κούτβηδες, ένθεν και εκείθεν, ή οι έχοντες προσωπικά οφέλη και βλέψεις για τη συνέχιση του απαράδεκτου της έλλειψης άμεσης, ουσιαστικής και επίκαιρης ενημέρωσης. Επιφυλάξεις εκφράζουν και πολλές υγιής προσωπικότητες. Υπάρχουν πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες που αγωνιούν αλλά ακόμη έχουν επιφυλάξεις.

Τελειώνοντας η ανοιχτή συνέλευση του Γκίνη έχω πλέον προσδοκίες για μια άλλου είδους ενημέρωση.

Δεν θα ήθελα να προκαταβάλω τις όποιες αποφάσεις. Η κατεύθυνση στην οποία θα  πρέπει να κινηθεί κατά την γνώμη μου είναι κυρίαρχα η  αντικειμενικότητα και η έλλειψη σκοπιμοτήτων αποσιώπησης.

Από την άλλη δεν θα πρέπει να μην λάβουμε υπόψη μας τα όρια αυτού του εγχειρήματος γιατί θα γίνει πάρα πολύ μεγάλο. Εκτιμώ ότι θα γίνει σύντομα πάρα πολύ μεγάλο και θα μεγαλώνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα συνεχώς. Η μεγέθυνση αυτή ποσοτικά και η ποικιλομορφία και η χρονική ταξινόμηση θα απαιτήσει εν καιρώ ένα «επαγγελματικό τρόπο» διαχείρισης κάτι που πρέπει να έχουμε εξ αρχής λάβει υπόψη μας.

Ο «πρωτοβουλιακός» χαρακτήρας αυτής της προσπάθειας είναι ανεκτίμητος και αναντικατάστατος, η αμεσοδημοκρατική δομή και λειτουργία θα δοκιμαστεί γιατί δυστυχώς δεν έχουμε «συνηθίζει» να δουλεύουμε πολιτικά και πολιτιστικά  έτσι. Παρά τις όποιες δυσκολίες και τα εμπόδια που έχει η διαμόρφωση και η λειτουργία της ιστοσελίδας ΣΥΡΙΖΑ Οριζόντια (ΣΟ) θα πρέπει να τονίσω ότι η προσφορά της και σύντομα αλλά και σε βάθος χρόνος θα είναι ανεκτίμητη.

Οι σύντροφοι από την ΠΑΣΑ αλλά και οι άλλοι σύντροφοι και συντρόφισσες που είχαν την πρωτοβουλία για την διαμόρφωση της αρχικής μορφής του ΣΟ θα πρέπει να «δώσουν», να «παραδώσουν» στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως στις ΤΕ του ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα και τον υπόλοιπό κόσμο. Δεν είναι δύσκολο γιατί ήδη έχει αρχίσει αυτή η πορεία. Νομίζω ότι η Συντονιστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΕΠΕΙ να παρακολουθήσει, να συνδράμει και να υποβοηθήσει στην κατεύθυνση του www.syrizaorizondia.gr δίχως προσπάθεια ηγεμονισμού.

Έχω προσδοκίες λοιπόν για κάτι άλλο …


[1] μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ Νέας Σμύρνης, μέλος της  πρωτοβουλίας για τη διαμόρφωση της ιστοσελίδας «ΣΥΡΙΖΑ Οριζόντια», συμμετέχων στην ΠΑΣΑ

Σχόλια
 1. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Η παραδοση του ΣΟ απο την ΠΑΣΑ, που πηρε την πρωτοβουλια να το φτιαξει και να το τρεξουν μελη της πειραματικα μεχρι να γινει γνωστο, θα γινει πολυ απλα με την σταδιακη (μεσα σε ενα χρονικο διαστημα πχ 1 μηνα) αντικατασταση ολης της σημερινης προσωρινης Ομαδας Διαχειρισης με ορισμενους απο τις ΓΣ ανακλητους διαχειριστες του.
  Η Ομαδα Διαχειρισης που θα προκυψει μπορεί ναα υιοθετησει η να εμπλουτισει η και να αλλαξει τους σημερινους κανονες λειτουργιας του ΣΟ μεσα απο την ανοιχτη διαβουλευση των ΤΕ και με τακτικες ανοιχτες συνελευσεις της Ομαδας Διαχειρισης .
  Και εκει τελειωνει και αυτή η πρωτοβουλια της ΠΑΣΑ

 2. Ο/Η Π. Δαμέλος λέει:

  Εύστοχες, όπως πάντα, οι παρατηρήσεις του Β. Ψαλλιδά. Έχω κι εγώ τις ίδιες επιφυλάξεις για το ΣΟ, ειδικά μετά τη στοίχιση αρκετών πασαδόρων πίσω από τον Αλ. Αλαβάνο τις τελευταίες μέρες. Το ότι θα φύγει από τον έλεγχο της ΠΑΣΑ σύντομα είναι μεν θετικό, δεν ακυρώνει δε το ότι είναι «πρωτοβουλία της ΠΑΣΑ» που μπορεί να εξαργυρωθεί επικοινωνιακά στο μέλλον. Από την άλλη, τι θα έπρεπε να γίνει; Ίσως να έπρεπε να παρθεί η πρωτοβουλία από ΤΕ σύριζα και να γίνει εξ αρχής σε συνεννόηση με τη γραμματεία, αντί να περιμένετε να υιοθετήσει τώρα το εγχείρημα (που έχει ήδη «χρωματιστεί»). Φυσικά έτσι θα υπήρχε ο κίνδυνος να μη γίνει ποτέ, αλλά ίσως έπρεπε να είχε εξαντληθεί κάθε δυνατότητα συνεννόησης προς αυτή την κατεύθυνση πρώτα.

  • Ο/Η Γιώργος Σμυρνής λέει:

   «Εύστοχες, όπως πάντα….», «…έχω κι εγώ τις ίδιες επιφυλάξεις..¨» , «..ειδικά μετά από…», » Ίσως να έπρεπε….με τη Γραμματεία….Φυσικά έτσι θα υπήρχε ο κίνδυνος…αλλά ίσως έπρεπε….»…

   Τα «ίσως έπρεπε…αλλά όμως…ναι βέβαια, αλλά…υπάρχει ο κίνδυνος…» και άλλα παρόμοια, ων ουκ έστι αριθμός, νομίζεις φίλε μου ΟΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΤΙ σε έναν διάλογο;;;;!!!
   ΤΙΠΟΤΑ δεν προσφέρουν! Θα μπορούσε να στο διαβεβαιώσει κάθε λογικός άνθρωπος!
   Και επειδή οι σ/φοι πασαδόροι και οι αναγνώστες του μπλογκ είναι υπερ του δέοντος ευγενικοί, αναλαμβάνω να γίνω εγω Ο ΚΑΚΟΣ!!!
   Φίλε μου, μονο χάος εκφράζουν τα σχόλια σου και ταυτόχρονα ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ το ΜΠΛΟΓΚ και ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ, που αγωνιούμε για το που πάει η καθ΄ ημάς αριστερά και προσπαθούμε μέσα από τον διάλογο να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε.
   Αντίθετα εσύ στο λέω στα ίσια, ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ και αν ακόμα υπάρχουν στα σχόλια σου καποιες άξιες λόγου σκέψεις, μέσα από την πληθώρα των σχολίων σου, καταφέρνεις να προκαλείς την κούραση και αντίδραση μας.
   Να αναφέρω μόνο, ότι στην ομιλία του σ.Αλαβάνου, από τα 55 σχόλια τα 14 είναι δικάσου, δηλ. πάνω από 25 %.
   Κάνω ΕΚΚΛΗΣΗ στους συμμετέχοντες στο διάλογο του μπλογκ, να μην σου ξανααπαντήσουν γιατί φαίνεται μόνο η ενασχόληση με το άτομο σου σε τρέφει.
   Και σε σένα, κάνω ΕΚΚΛΗΣΗ ν΄ αυτοπεριορισθείς αν σ΄ ενδιαφέρει η αριστερά.
   φιλικά
   ΥΓ. Η παρέμβαση μου αυτή γίνεται με γνώση την πιθανότητα να βρεθούν σ/φοι που θα με κατηγορήσουν για αντισυντροφική ή και αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Το παίρνω το ρίσκο.

   • Ο/Η Π. Δαμέλος λέει:

    Σέβομαι ότι λες ακριβώς αυτό που σκέφτεσαι, δεν παρεξηγώ καθόλου το ύφος, αντίθετα το εκτιμώ. Ωστόσο δεν καταλαβαίνω γιατί επιβαρύνει ένα διάλογο ακόμα και το να συμφωνήσει απλώς κάποιος με ένα σχόλιο/κείμενο (που δεν κάνω μόνο αυτό στο παραπάνω σχόλιο, προσφέρω αντίλογο στο ότι θα φύγει από τον έλεγχο της ΠΑΣΑ το ΣΟ και άρα «όλα καλά», αλλά έστω). Πχ ένα άλλο πρόσφατο σχόλιο στο κείμενο για τους αγρότες ήταν το «Γιώργο συγχαρητήρια! Εύστοχη επιλογή η απροσδόκητη πάσα». Αυτό δεν ενόχλησε; Ή είναι θέμα ποσότητας, «παρεμβαίνω πολύ» δηλαδή όπως μου είχε πει και παλιότερα ο Χατζηχρήστος; Ποιο είναι το όριο «παρεμβάσεων» που επιτρέπονται στον καθένα, για να ξέρω; Δε νομίζω ότι σε κανένα σχόλιό μου έχω ξεφύγει από το θέμα. Όσο για τα 14 σχόλιά μου στην ομιλία Αλαβάνου, είπα ήδη ότι έγραψα ένα και από εκεί και πέρα έγινε διάλογος με άτομα που απευθύνονταν σε μένα, ο οποίος οδήγησε και στην παρέμβαση/εξήγηση του ίδιου του Αλ. Αλαβάνου. Μπορεί, από την άλλη, όντως να «μην προσφέρω τίποτα», όπως λες. Μεγάλη συμμετοχή είχα όντως σε 2 τελευταία θέματα, ένα αυτό και ένα το άρθρο μου. Υπάρχουν δεκάδες θέματα όπου δεν έχω κάνει σχόλιο. Όσο για το ότι «απαξιώνω το blog και όλους εσάς» (!), προσωπικά νομίζω ότι σας απαξιώνει πολύ περισσότερο η αστήρικτη δημόσια κατηγορία του διαχειριστή σας ότι λέω ψέματα (για κάτι που μπορείτε άλλωστε σχετικά εύκολα να εξακριβώσετε, αν σας ενδιαφέρει) παρά τα σχόλιά μου – ακόμα κι αν «δεν προσφέρουν τίποτα».
    Όπως και να έχει, δε σκοπεύω να απαξιώσω άλλο την προσπάθειά σας (περίεργο πράγμα, εγώ νόμιζα ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή τη στηρίζει. Υποψιάζομαι τι έχει ενοχλήσει στην ουσία και λυπάμαι πολύ. Για κάποια πράγματα απαγορεύεται να έχει κανείς επιφυλάξεις, πρέπει να είναι η φανατικά υπέρ ή φανατικά κατά. Όπως και να έχει, νά’στε καλά.

 3. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Είσαι βέβαιος΄Πάνο ότι δεν εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια παρεμβάσεων προς την Γραμματεία για να συμμετέχει στο εγχείρημα?
  Είχαν την ίδια τύχη και με την πρόταση ανάληψης της ευθύνης λειτουργίας του wiki όπου συνδιαμορφώθηκε ανοιχτά και δημόσια μια συγκροτημένη πρόταση για τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι από την ΠΑΣΑ αλλά από ΣΥΡΙΖΑίους
  Κάποτε θα πρέπει να το καταλάβουν ΄και όσοι συνεχίζουν να «ψαρεύουν» στα θωλά νερά, εγκλωβισμένοι ενδεχόμενα στις λογικές των στοιχίσεων που έχουν κυριαρχίσει στην κουλτούρα της Αριστεράς τόσες δεκαετίες:

  H ΠΑΣΑ έχει ένα μόνο στόχο: Να αυτοδιαλυθεί! Όσο πιο σύντομα, τόσο καλλίτερα (που θα σημαίνει ότι θα έχουν τότε συνηθίσει όλοι στην ιδέα ότι η Αριστερά του 21ου αιώνα θα πορεύεται με ανάλογες πρωτοβουλίες της βάσης ή δεν θα υπάρξει ποτέ).

 4. Ο/Η Π. Δαμέλος λέει:

  Εννοείται πως δεν είμαι βέβαιος, αλλά δεν είδα και κάποια ανακοίνωση τύπου «μετά από αυτές κι αυτές τις ενέργειες και αφού η γραμματεία δεν ανταποκρίθηκε, προχωράμε μόνοι μας» (όπως αντίστοιχα είχατε μιλήσει ανοιχτά για την προσπάθεια υιοθέτησης του wiki από τη γραμματεία). Μπορεί φυσικά να το έχετε κάνει και να μου έχει διαφύγει. Και πάλι πιστεύω ότι θα μπορούσε το όλο πράγμα να έχει γίνει με πιο διακριτικό τρόπο, όχι με συμμετοχή των διαχειριστών της ΠΑΣΑ στη θέση των αρχικών διαχειριστών του ΣΟ, εκτός αν οι μόνοι που ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο είναι μέλη της ΠΑΣΑ. Μπορούσε να είχε πάει το θέμα σε ΤΕ Σύριζα και να είχατε ζητήσει τη βοήθεια «ουδέτερων» ατόμων. Μόνος σου πιο πάνω το βαφτίζεις «πρωτοβουλία της ΠΑΣΑ» – που φυσικά και ισχύει, αλλά λέω απλά ότι είναι λογικό να υπάρχουν δισταγμοί και προβληματισμοί. Δε λέω κάτι διαφορετικό από αυτό που λέει ο Βασίλης στο άρθρο του.

 5. Ο/Η nyn λέει:

  Γύρω από τη διαβούλευση για το περιοδικό υπάρχει ενημέρωση;

  http://www.syriza.gr/press/anakoinoseis/gia-to-periodiko-toy-syriza

 6. Ο/Η Οικονομίδης Δημήτρης λέει:

  Α. Τα ερωτήματα των σ. που αναφέρει ο Βασίλη καθώς αυτά του Πάνου Δαμέλου είναι δικαιολογημένα από το ότι «έχουμε καεί στο κουρκούτι..». Εξάλλου , ένας από τους λόγους που οδήγησε στη δημιουργία της ΠΑΣΑ ήταν και αυτό. Οι εμπειρίες καπελωμάτων, μαχαιρωμάτων, αρχηγισμών, μηχανισμών αλλά και υποταγής * ( κλπ κλπ. γνωστά ).
  Οι αρνητικές και τραυματικές εμπειρίες έχει αξία να λαμβάνονται υπόψη στην αναζήτηση δημοκρατικών τρόπων λειτουργίας και μιας ουσιαστικής συντροφικότητας.
  Υπάρχει όμως ένας κίνδυνος. Στο όνομα των εμπειριών αυτών και της καχυποψίας, που τις συνοδεύει, να γίνουμε ισοπεδωτικοί, να υποπτευόμαστε εκ των προτέρων. Και τελικά να μένουμε μόνο σε μια γκρίνια και σε μια απογοήτευση ( πριν καν ακόμα δούμε περί τίνος πρόκειται ).
  Νομίζω, λοιπόν, πως είναι πιο δημιουργικό, η όποια κριτική καινούργιων καταστάσεων, που εμφανίζονται ( όπως το ΣΟ, όπως η ΠΑΣΑ ) να γίνεται κύρια στη βάση των «πράξεων» και πρακτικών τους.
  Στο ερώτημα του Πάνου Δ. για το αν θα ήταν πιο καλό να περάσει η πρωτοβουλία από τις ΤΕ. Θα μπορούσε να έχει δρομολογηθεί και αυτό, αλλά όπως λες κι εσύ, είχε τα μείον της. Ακόμη, σε σχέση με το ότι έτσι θα ήταν πιο αχρωμάτιστη: δεν είμαι σίγουρος ότι δεν θα ακουγόντουσαν αντίστοιχα επιχειρήματα ( περί χρωματίσματος ) του στυλ «Α , οι πασαδόροι το προτείνουν, άρα…». Όταν ψάχνουν οι μηχανισμοί και οι φοβισμένοι άνθρωποι για να κάνουν προπαγάνδα, μπορούν να εφεύρουν τα πάντα ( εκτός από ριζοσπαστική πολιτική πράξη;-) .

  Και τέλος υπάρχει η εμπειρία του wiki, όπου η ΠΑΣΑ έδειξε ότι μπορεί να «παραδώσει» την πρωτοβουλία. Καθώς και των συνελεύσεων ΓΚΙΝΗ και της συλλογής υπογραφών, όπου η ΠΑΣΑ σεβάστηκε τις αποφάσεις, και αυτές υπερασπίστηκε στην ΠΣ. Δε νομίζω ότι αυτές οι πρωτοβουλίες χρωματίστηκαν ( εννοώ σε βαθμό που να εμποδίζει την υιοθέτησή τους από ευρύ κόσμο) ( αλλά και να χρησιμοποιηθούν από συνιστώσες και τάσεις, που έκαναν copy-paste το wiki, για να συντάξουν τις προτάσεις κανονισμού του ΣΥΡΙΖΑ , μια προσεκτική ανάγνωσή τους αρκεί ;-)

  Με το φόβο του «χρωματισμού» θα πρέπει κάθε ομάδα, τάση, συνιστώσα να μην προτείνει τίποτα και να βρίσκει «ουδέτερους» για να προωθήσει τις ιδέες της.
  Στο τέλος από την υπερβολική προσοχή, λεπτότητα και μυγιαγγιξιά, θα παρανοήσουμε τελείως;-))

  Τέλος, αν υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ΠΑΣΑ εξαργύρωσε κάτι , να το συζητήσουμε συγκεκριμένα. Τώρα το αν οι ιδέες της ΠΑΣΑ κερδίζουν και πείθουν και, αναπόφευκτα, κερδίζει σε αναγνώριση ..ε.. τι να κάνουμε; Να πάμε να κρυφτούμε;!

  Β. «Πασαδόροι» που στοιχίζονται πίσω από τον Αλαβάνο.

  Ένα. Στοιχίζονται ή συμφωνούν;.
  Δύο. Δηλαδή λόγω των γνωστών ευθυνών κλπ του σ. Αλέκου, δεν θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τι λέει. Άμα το πάμε έτσι, δε βλέπω με ποιόν μπορούμε να συμφωνήσουμε;-)) Θα μείνει η ΠΑΣΑ κι εσύ μαζί Πάνο μόνοι μας, με τις ωραίες μας ιδέες;-)
  Τρία: Ο Αλέκος Αλαβάνος βάζοντας το θέμα του Σ.Σ., εναντίον του οποίου έγινε η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, μήπως στοιχίζεται πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ;
  Τέσσερα: Ελπίζω η αρίθμηση που χρησιμοποιώ ( Α,Β,Γ,Δ,Ε,1,2,3,4 ) να μην εκληφθεί ως αποδεικτικό στοιχείο της καλπάζουσας αλαβανοποίησής μου!

  Γ.
  Στο μπλογκ δεν υπάρχουν «μετρητήρια» σχολίων, ο καθένας γράφει όσα θέλει και την άποψή του.Και έχει την ευθύνη του αν κουράζει ή όχι. Αν κάποιος κουράζεται ή τα βρίσκει ανιαρά ή φλύαρα, ας μην τα διαβάζει!
  Εκκλήσεις αυτοπεριορισμού και μη-απάντησης, εκφράζουν μόνο το συγγραφέα τους ( και θυμίζουν «κακή» μεταπολίτευση ).

  Δ.
  Το «εμείς» ( « ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ, που αγωνιούμε για το που πάει η καθ΄ ημάς αριστερά και προσπαθούμε μέσα από τον διάλογο να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε » Γ.Σμυρνής.) προσωπικά το διαβάζω ως «εγώ» δλδ: ο καθένας ας μιλάει για τα προσωπικά «αγωνιόμετρα και τα προσφερόμετρα »του , και όχι στο όνομα ενός αόριστου «εμείς».

  Ε.
  Το αν ο Πάνος Δαμέλος είναι ή όχι μέλος του ΣΥΝ, δεν καταλαβαίνω σε τι συμβάλλει στη συζήτηση ( αναφέρομαι στο σχόλιο από άλλη συζήτηση

  ———————————————————————————————
  * οι μηχανισμοί δεν «πάνε»χωρίς τη «βάση»που τους «αντιστοιχεί» ( κατά το: έχουμε την ηγεσία που μας αξίζει;-) ) είναι άκρως ενδιαφέρον το «Πραγματεία περί εθελοδουλείας» Etienne de La Boétie Πανοπτικόν

 7. Ο/Η Γιάννης Κυριακάκης λέει:

  Ή αλήθεια είναι επαναστατική. Μπουχτίσαμε στους τακτικισμούς και στα καπελώματα στην αριστερά. Η Πασα το κάνει, και η Πασα θα αποσυρθεί, δίνοντάς το στις ΤΕ ΣΥΡΙΖΑ όταν στηθεί. Τελεία και παύλα. Καπέλωμα θα ήταν να λέγαμε οτι το κάνει κάποιος άλλος και να κρυβόμαστε εμείς απο πίσω. Τι να εξαργυρώσουμε ρε παιδιά; εξαργυρώνουν αυτοί που έχουν άλλους στόχους. Εμείς έχουμε ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΟΧΟ: ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΛΩΝ-ΑΥΤΟ-ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΣΥΡΙΖΑ. Όταν το πετύχουμε αυτό θα διαλυθούμε. Τελεία και παύλα.

 8. Ο/Η Γιώργος Σμυρνής λέει:

  Ας πω δυο λόγια για όσα με αφορούν, δηλ τα (Γ) και (Δ).

  (1). Το «εμείς» χρησιμοποιείται στα νεοελληνικά, ακόμη και για το δύο, από τοτε που χάθηκε στα βάθη των αιώνων ο δυϊκός αριθμός των αρχαιοελληνικών.

  (2). αγωνιούμε = «αγωνιόμετρα»/προσφέρουμε = «προσφερόμετρα»/μέτρηση = «μετρητήριο»
  Αναρωτιέμαι, ας βοηθήσουν οι γλωσσολόγοι, πως θα ονομάσουμε τα «..τήρια», για την προκατάληψη και την εμπάθεια;
  Ή, ποιό «..τηριο» θα χρησιμοποιούσαμε για την απόπειρα ταύτησης της προσωπικής γνώμης («στο μπλογκ δεν υπάρχουν…») με τους κανόνες(;) λειτουργίας του μπλογκ; Μήπως με τους αδόκιμους όρους : διαχειρηστήριο ή γνωμόμετρο ; Που μπορεί και να σημαίνουν, οι απόψεις ενός διαχειριστή έχουν μεγαλύτερη αξία ισότιμη με κανόνα λειτουργίας, ενώ των άλλων είναι απλώς απαράδεκτα «μετρητήρια»…

  (3)
  Α. Στην διάθεση του «κατηγορητηρίου» είναι τα ονόματα, των περισσοτέρων των δύο, διαφωνούντων με την δίκην καταναλωτισμού χρήση του μπλογκ ή χρήση προς ιδίαν προβολήν και εμπέδωσιν ονομάτων στην μνήμη μας (βασικός κανόνας της διαφήμησης).
  Β. Πέραν της «εθελοδουλείας», θα συνιστουσα τις εκπληκτικές σελίδες του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι(2ος τόμος των Καραμαζόφ, νομίζω) περί εθελοτυφλίας και μορφών «εξυπνοτυφλίας».

 9. Ο/Η Π. Δαμέλος λέει:

  Είπα ότι δε θα ξαναγράψω, αλλά όταν λέγονται τέτοια πράγματα για μένα δεν μπορώ να τα αφήσω αναπάντητα. Δε σκοπεύω να επανέλθω και δε θα το κάνω αν δε συνεχιστεί η εις βάρος μου λασπολογία.

  Επειδή δεν μπορώ να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας παρά μόνο με στοιχεία (και αφού με τέτοια κατηγορούμαι, αλλά επιλεκτικά από τη συμμετοχή μου σε ένα (1) θέμα από τα δεκάδες του blog), μάζεψα πρόχειρα κάποια στοιχεία (με επιφύλαξη για την εγκυρότητά τους, καθώς το έκανα στα γρήγορα) από τις 50 τελευταίες δημοσιεύσεις στο blog (23 τελευταίες μέρες). Η συμμετοχή κάποιου δεν μπορεί να κριθεί από ένα ή δύο θέματα, και μακάρι να είχα στατιστικά από τους 2 ή 3 τελευταίους μήνες, αλλά νομίζω ότι μάλλον ήδη πολύ ασχολούμαι. Όπως και να έχει, σε 50 θέματα και 560 σχόλια έκανα τα 41. Αν, δε, αφαιρέσουμε τα 6 που έγιναν στο δικό μου άρθρο (είναι λογικό νομίζω να απαντώ σε παρατηρήσεις/ερωτήσεις πάνω στο άρθρο μου), είμαστε στα 35. Συγκριτικά, ο Γιάννης Χατζηχρήστος στο ίδιο διάστημα έκανε 34 σχόλια, όπως επίσης και ο Γιάννης Κυριακάκης. Δε διαφωνώ, τελευταία ίσως είμαι αυτός που κάνει τα περισσότερα σχόλια. Αναγκαστικά κάποιος θα είναι, μην ξεχνάμε ότι είμαι 29 ετών, αρκετά χρόνια νεώτερος από τους περισσότερους εδώ μέσα, μεγάλωσα με το ίντερνετ και τα φόρουμ και μού είναι πιο κοντά στο φυσικό λόγο, το χώρο των σχολίων ενός blog τον βλέπω ως πεδίο διαλόγου και όχι ως πίνακα ανακοινώσεων. Από την επίθεσή σου όμως Γιώργο Σμυρνή (γιατί δεν είναι «κριτική») θα έβγαζε κανείς το συμπέρασμα ότι κάνω τουλάχιστον διπλάσια σχόλια από τον δεύτερο, πράγμα που δεν ισχύει.

  Έχω δει αρκετές φορές να κατηγορείται κάποιος σε blog επειδή γράφει ανώνυμα. Πρώτη φορά βλέπω να κατηγορείται επειδή ακριβώς έχει το θάρρος να γράφει τη γνώμη του επώνυμα! «Προβάλλω» τον εαυτό μου; «Διαφήμιση»; «Εμπέδωση ονομάτων»; Πόσο μακριά φτάνει η προκατάληψη και η εμπάθεια (τις οποίες επικαλείσαι), αλήθεια; Προϊόν είμαι για να με διαφημίζω; Κατεβαίνω για βουλευτής, για νέος πρόεδρος του συνασπισμού ή του σύριζα, για τι; Σοβαρά τώρα, έχουμε χαζέψει τελείως; Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να το θέσω πιο εκλεπτυσμένα, το μέγεθος του παραλογισμού είναι δυσθεώρητο. Ανοίγουμε το στόμα μας και λέμε ό,τι μας κατέβει;

  Όσο για το ότι «η αλήθεια είναι επαναστατική». Έχω καταπιεί διάφορες παρόμοιες όμορφες κενολογίες εδώ μέσα. Είναι τεράστια πρόκληση να διαβάζω από μερικούς για επαναστατικές αλήθειες, εμπιστοσύνη, αλληλεγγύη κλπ όταν έχουν αποδείξει ότι μέθοδοί τους είναι η λασπολογία, η διπροσωπία και το ψέμα. Ξέρετε καλά μερικοί ότι, αν έγραφα δημόσια την εμπειρία μου από συγκεκριμένα άτομα θα γέλαγε και το παρδαλό κατσίκι. Δεν το έχω κάνει μέχρι στιγμής επειδή σέβομαι μερικούς οι οποίοι πιστεύω ότι έχουν καλές προθέσεις και δε θέλω να τους πάρει κι αυτούς η μπάλα, δε θέλω να χαρακτηριστεί όλη η ΠΑΣΑ από μερικά άτομα, ειδικά στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία όπου σύντομα θα κριθούν σε ένα βαθμό τα κοινά μας αιτήματα. Αλλά μερικοί εκτίθεστε μόνοι σας, όταν από τη μία κρώζετε για την αμεσοδημοκρατία και από την άλλη επιχειρείτε τη φίμωση κάποιου επειδή ουσιαστικά όχι μόνο δε σας αρέσουν τα σχόλιά του, αλλά τολμά να κάνει και πολλά (!). Γιατί τι άλλο είναι η γελοία «ΕΚΚΛΗΣΗ στους συμμετέχοντες στο διάλογο του μπλογκ» να μη μου ξανααπαντήσουν; Ή το συμπέρασμα, το οποίο αντικειμενικοποιείται μάλιστα αφού «κάθε λογικός άνθρωπος θα μπορούσε να μου το διαβεβαίωσει» ότι τα σχόλιά μου δεν προσφέρουν τίποτα στο διάλογο; Μπορεί, Γιώργο Σμυρνή, τα σχόλιά μου να είναι ανούσια, οι σκέψεις μου να είναι ηλίθιες, να είμαι τούβλο και τριμαλάκας. Εσύ ως τι με κρίνεις; Από πού κι ως πού ζητάς «να αυτοπεριοριστώ αν με ενδιαφέρει η αριστερά»; Μην είσαι ο Αριστεροπατέρας, που ξέρει τι είναι καλό και τι κακό για την Αριστερά; Τουλάχιστον τώρα μας διαφώτισες: ξέρουμε ότι αυτό που βλάπτει την αριστερά είναι τα σχόλιά μου στο blog! Θα μου επιτρέψεις να πιστεύω ότι η λασπολογία (αναφέρομαι στην ακόμα αστήρικτη κατηγορία του Χατζηχρήστου ότι είμαι ψεύτης) και ο σταλινισμός, η φίμωση των διαφορετικών φωνών είναι λίγο μεγαλύτερος βραχνάς για την αριστερά από ό,τι τα σχόλιά μου – ακόμα κι αν είναι θανάσιμα βαρετά για μερικούς, δεν το αποκλείω!

  Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό που ενόχλησε μερικούς ήταν ότι στο άρθρο μου κατηγόρησα μεταξύ των υπολοίπων και τον Αλέκο Αλαβάνο για τη σημερινή κατάσταση του σύριζα – θέση την οποία ακόμα υποστηρίζω, μακάρι να μπορέσει να διαγράψει τις ευθύνες του αλλά αυτό για μένα δε γίνεται μέσα σε 3-4 μήνες. Έναν πολιτικό δεκαετιών τον κρίνεις με βάση αυτά που λέει και κάνει σήμερα αλλά και με βάση τη μέχρι τώρα πορεία του. Και δεν έκρυψα ποτέ ότι συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό με τις σημερινές του θέσεις, απλά είμαι επιφυλακτικός – νομίζω ότι είναι η πιο υγιής στάση. Επίσης ενόχλησε το ότι όχι μόνο εξέφρασα τις επιφυλάξεις μου στο θέμα για την πρόσφατη συνέντευξη Αλαβάνου, αλλά τόλμησα να κάτσω να το συζητήσω κιόλας (τι θράσος!), φτάνοντας να κάνω 14 σχόλια, «πάνω από το 25%» αριθμητικά των συνολικών σχολίων του συγκεκριμένου θέματος, προφανώς χαλώντας τη συνολική θριαμβευτική εικόνα που θα έπρεπε να έχει αυτό σύμφωνα με μερικούς. Γι’αυτό και «απαξιώνω το blog και όλους εσάς». Γι’αυτό, Δημήτρη, λέω ότι κάποιοι στοιχίζονται πίσω από τον Αλαβάνο – δεν εξηγούνται αλλιώς οι κατηγορίες και η προσπάθεια φίμωσής μου, από τη στιγμή που δεν κάνω και τόσα περισσότερα σχόλια από άλλους όπως έδειξα πιο πάνω.

  Αυτό που μου έκανε περισσότερη (και αρνητικότερη) εντύπωση πάντως ήταν ότι δε βγήκε κάποιος, από τα δεκάδες άτομα που απαρτίζουν την ΠΑΣΑ, να πει δημόσια στο διαχειριστή του blog «ρε Γιάννη, από πού κι ως πού χρησιμοποιείς το blog για να κατηγορήσεις χωρίς αποδείξεις έναν άνθρωπο;». Τη στιγμή μάλιστα που έχω κατηγορηθεί ξανά για παρόμοια πράγματα στο παρελθόν και μου ζητήθηκε συγνώμη (κάλπικη, όπως είχα πει και τότε και όπως αποδεικνύεται και σήμερα). Αποχωρώ λοιπόν από το blog, όπως αποχώρησα πριν 2 μήνες κι από την ΠΑΣΑ, κάτω από παρόμοιες συνθήκες. Μερικοί άνθρωποι έχουν τη λασπολογία και τη δυσανεξία στη διαφορετική γνώμη στο αίμα τους (μάλλον ισχύει συνήθως το «μια φορά κνίτης, για πάντα κνίτης» – κι αυτό εννοούσα όταν απάντησα στον Αλ. Αλαβάνο ότι δεν ξέρω κατά πόσο τα σημερινά στελέχη του σύριζα μπορούν να υποστηρίξουν ουσιαστικά μια αμεσοδημοκρατική δομή). Πώς να απευθυνθώ λοιπόν σε σας; «Φίλοι»; «Σύντροφοι»; Λοιπόν, …κυρίες και κύριοι, αυτή δεν είναι η αριστερά που ονειρεύομαι. Αυτή την αριστερά τη μίζερη, των πεφωτισμένων ηγετών, της λάσπης και της φίμωσης σάς τη χαρίζω. Τσάο!

  • Ο/Η Γιώργος Σμυρνής λέει:

   Δεν σου απαντώ επειδή με αναφέρεις ονομαστικά, αλλά επειδή όντας χαώδης στις σκέψεις, μπέρδεψες πάλι τον «παραλήπτη», πράγμα που δεν θα ήθελα να συμβεί.

 10. Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ λέει:

  ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΝΑ ΑΝΘΙΣΟΥΝ…ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΛΕΓΕ Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΠΟ ΜΑΣ ΠΡΙΝ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΟ-ΤΣΕ-ΤΟΥΝΓΚ…επι της ουσίας: ΟΙ ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΕΝ ΕΓΓΥΩΝΤΑΙ ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΤΕΡΩΝ ΛΥΣΕΩΝ -την εξαφάνιση παρεξηγήσεων , εχθροτήτων, λασπολογιών ,χειραγωγήσεων,λαθών κλπ Υπάρχει και η ιστορική εμπειρία του εκφυλισμού της ΑΘηναϊκής Δημοκρατίας , οπως και των προσπαθειών απο τον αναρχικό χώρο και τα ελευθεριακά κινήματα του περασμένου αιώνα…Δεν ανακαλύφθηκαν σήμερα οι ιδέες οικοδόμησης μιας » ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ»…

 11. Ο/Η pantazis λέει:

  Σύντροφοι της πάσας, αν δεν τα ξέρετε όλα και αν πολλά ακόμη λείπουν,
  τα μάτια σας στον Γιάνη Ιωάνου, στον Πάνο Δαμέλο, κλπ, κλπ.
  Είναι κρίμα αυτοί που έχουν πολλές γνώσεις να μην αντέχουν κι άλλες,
  και αυτοί που έχουν πολύ πάθος να το εκφράζουν με απολυτοσύνη.
  Λόγω μεν αμεσο-δημοκρατία, έργω δε ενός ανδρός αρχή, θέλει πολή προσοχή.
  Δεν ανακαλύφθηκαν σήμερα οι ιδέες οικοδόμησης μιας ” ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ”,
  Το νέο είναι τα κομπιούτερ και τα βίντεο,
  αλλά αυτά δεν είναι καθόλου αρκετά για να πει κανείς
  πως ωρίμασαν οι αντικειμενικές συνθήκες.
  Ελπίζω να γίνομαι κατανοητός…
  και συγνώμη που δεν μπορώ προς το παρόν
  να συνεισφέρω περισσότερο με επιπλέον (α)διέξοδες (α)σάφειες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s