Από τις ειδήσεις που τα Ελληνικά ΜΜΕ περνούν στα ψιλά: Να γίνουμε Πορτογαλία

Posted: 08/02/2010 by Γιάννης Χ. in Διεθνές κίνημα
Ετικέτες:

 

Να γίνουμε Πορτογαλία!
Η πορτογαλική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα αναθεώρησε προς τα πάνω το έλλειμμα της, που έφθασε το 9,3% του ΑΕΠ το 2009 (το υπολόγιζαν στο 8%) και υποσχέθηκε να το μειώσει σε πρώτη φάση στο 8,3% το 2010, και μετά σε 3% έως το 2013, ενώ ταυτόχρονα το πορτογαλικό δημόσιο χρέος υπολογίζεται στο 77% του ΑΕΠ για το 2009 και εκτιμάται να ξεπεράσει το 85% το 2010  (τα ελληνικά μεγέθη για το έλλειμμα και το χρέος, είναι αντίστοιχα 12,5% και 113% του ΑΕΠ).

 Μέχρι το τέλος του μήνα, η Πορτογαλία πρέπει να υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το δικό της πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης για την περίοδο 2010-2013. “Το σχέδιό μας δεν θα είναι λιγότερο φιλόδοξο από το ελληνικό”, διαβεβαίωσε ο Υπ. Οικονομικών Fernando Teixeira dos Santos.

 Ταυτόχρονα, εξήγγειλε αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος, μεταξύ των οποίων το πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα, και η αυστηρή εφαρμογή του κανονισμού, που ισχύει ήδη από το 2005, κατά τον οποίο ανά δύο άτομα που θα συνταξιοδοτούνται θα προσλαμβάνεται μόνο ένα.

Και η απάντηση…
Την Παρασκευή, ο Teixeira dos Santos ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην εγκρίνουν ένα νομοσχέδιο που υπέβαλλε στο Πορτογαλική Βουλή το Bloco της Αριστεράς, για την αύξηση των προϋπολογισμών μερικών περιφερειών, καθώς η υπερψήφισή του “θα επιτρέψει στα νησιά Μαδέιρα και Αζόρες να αυξήσουν τα χρέη τους” και προειδοποίησε ότι αυτό θα αυξήσει τη χρηματοδότηση των νησιών κατά 50 εκατ. ευρώ φέτος, φτάνοντας σταδιακά σε μία αύξηση 83 εκατ. ευρώ το 2013. Κάτι τέτοιο θα δώσει πολύ άσχημο μήνυμα στις αγορές, είπε, ενώ θα καταστήσει αδύνατη την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος στο 3%.
Το νομοσχέδιο αυτό όμως υπερψηφίστηκε από όλη την αντιπολίτευση (Bloco, PCP, PEV, PSD, CDS) και τον ανεξάρτητο σοσιαλιστή βουλευτή Luís Miguel França (βλ. Bloco de Esquerda – Grupo Parlamentar) με ψήφους 127 έναντι 87, γεγονός που αντικατοπτρίζει σοβαρές αντιστάσεις στα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για περίοδο λιτότητας, αποτελώντας στην ουσία ήττα της κυβερνητικής πολιτικής και ανατροπή του προγράμματος σταθερότητας που σχεδιάζει.

Ο Υπουργός κοινοβουλευτικών Υποθέσεων Jorge Lacao περιέγραψε το νομοσχέδιο της αντιπολίτευσης ως «ανεύθυνο”, και ως εκ τούτου η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μεταβάλλει τον κρατικό προϋπολογισμό του  2010 για να το ακυρώσει. Αυτό  είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει περαιτέρω πολιτική τριβή, ωστόσο, τα δεξιά-του-κέντρου κόμματα υποσχέθηκαν να απόσχουν από την ψηφοφορία τροποποίησης του προϋπολογισμού τον επόμενο μήνα, εξασφαλίζοντας τη εφαρμογή του νομοσχεδίου.

Την ίδια μέρα, οι Πορτογάλοι δημόσιοι υπάλληλοι κατέβηκαν στους δρόμους της Λισαβόνας, για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές που εξήγγειλε η κυβέρνηση της χώρας για τους μισθούς, σε μία συγκέντρωση που ξεπέρασε τις 50.000, και ζήτησαν μέσω του συνδικάτου που εκπροσωπεί τον δημόσιο τομέα αυξήσεις κατά 4,5% και μίνιμουμ 50 ευρώ επίδομα για τον κάθε ένα –κάτι που συνιστά έμπρακτη αμφισβήτηση της “αναγκαιότητας” των νεοφιλελεύθερων μέτρων που σχεδιάζονται σε όλη την Ευρώπη .

Σχόλια
 1. Ο/Η Βαγγελιώ Σωτηροπούλου λέει:

  Όποιος-α μπορεί ας ενημερώσει ποιά είναι η σύνθεση της πορτογαλλικής βουλής, πόσοι είναι ποι κυβερνητικοί βουλευτές και πόσους βουλευτές έχει το κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης.

 2. Ο/Η αριστερός ανώνυμος λέει:

  Πρώτο κόμμα είναι το Σοσιαλιστικό με 36,56% και 96 έδρες, από 45,03% και 121 το 2005.

  Στην δεύτερη θέση είναι το δεξιό PPD/PSD με 29,09% και 78 έδρες από 28,77 και 75 έδρες.

  Τρίτο κόμμα το δεξιό CDS-PP με διψήφιο ποσοστό 10,46% και 21 έδρες, από 7,24% και 12 έδρες.

  Τέταρτο κόμμα με μεγάλη άνοδο σε ποσοστά και έδρες το αριστερό Bloco με 9,85% και 16 έδρες από 6,35 και 8 έδρες το 2005.

  Κομμουνιστές και πράσινοι ανέβασαν λίγο τα ποσοστά τους επίσης στο 7,88% από 7,54% κερδίζοντας 15 έδρες από 14 που είχαν.

  Τέλος οι Μαοιστές του PCTP πήραν 0,94% από 0,84% χωρίς να πάρουν έδρα.

 3. Ο/Η VPS λέει:

  ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ1

  Γιατί άραγε στους Ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αριστεράς «Στο Κόκκινο 105,5» και «Αριστερά στα FM 902» δεν αποτελεί πρώτη ειδήση και μάλιστα με σχολιασμούς στις ενδιάμεσες εκπομπές; Μήπως δεν γνωρίζουν την είδηση; ή εκτιμούν ότι η «αποσιώπηση» αυτής της είδηση ς θα βοηθήσει στις επόμενες ημέρες;
  Γιατί μόνο μικρά σχόλια απο το Κόκκινο όχι απο παρουσιαστές;
  Τι συμβαίνει άραγε;

  Βασίλης ΨΑΛΛΙΔΑΣ, Εκπαιδευτικός Μέλος Γραφείου ΣΥΝ και μέλος Συντονιστικής Γραμματείας Νέας Σμύρνης.

 4. Ο/Η Δημήτρης Α λέει:

  Το ότι οι «Σοσιαλιστές» του Σόκρατες είναι κυβέρνηση ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ διευκολύνει την αντιπολίτευση και δυσκολεύει την κυβέρνηση. Κουτόφραγκοι παιδί μου, δεν έχουν εντρυφήσει στην Ελληνική Σοφία της Καλπονοθείας, που βγάζει με κάθε τρόπο και μέσο την Αγία Αυτοδυναμία!

 5. Ο/Η Αριστερό εξτρέμ λέει:

  Nα σημειωσουμε και μια χρησιμη ιδιαιτερότητα του Πορτογαλικού Συντάγματος.
  Σε περίπτωση μή αυτοδυναμίας δεν είναι υποχρεωμένη η Κυβέρνηση να πάρει 50% +1 ψήφο για να ζησει στην ψηφο εμπιστοσυνης
  μπορεί να ζει σαν Κυβέρνηση μειοψηφίας, απλά πρέπει να σχηματίζει συμμαχίες για να περνά τα νομοσχέδια που θέλουν 50 % +1.
  Αυτό επιτρέπει στα μικρά κόμματα να έχουν τη δική του εναλλακτική πολιτική και αποδυναμώνει προεκλογικά και μετεκλογικά το επιχείρημα – δίλημα -΄εκβιασμό της «ακυβερνησίας» όπως το ζούμε στην Ελλάδα.
  Επί της ουσίας για ένα «τολμηρό» (με τη θετική ή την αρνητική επίπτωσή του) νομοσχέδιο , χρειάζεται να χτιστούν κοινωνικές συμμαχίες ούτως ή αλλως

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s