Το μεγάλο σχίσμα και το αίτημα της συμμετοχής (του Μάνου Σ.)

Posted: 20/02/2010 by Γιάννης Χ. in Παρεμβάσεις, ΣΥΡΙΖΑ
Ετικέτες:

   

 Ένα βαθύ ρήγμα αρχίζει να διαμορφώνεται στις τάξεις του πολιτικού μας χώρου. Χωρίζει τις δυνάμεις του Συνασπισμού μαζί με κάποιες συνιστώσες του Συριζα και τον Αλαβάνο μαζί με κάποιες άλλες δυνάμεις του Συριζα. Κατά μια έννοια χωρίζει ένα παγιωμένο υπαρκτό οργανωτικό μοντέλο το οποίο παράγει μια πολιτική θέση από ένα άλλο προσδοκώμενο οργανωτικό μοντέλο που έχει ελαφρώς διαφορετική πολιτική θέση. Η σημαντικότερη κινητήρια δύναμη πίσω από αυτές τις εξελίξεις είναι οι άνθρωποι που εισέρρευσαν μέσα στα ανοιχτά σύνορα όλου του χώρου του Συριζα – οι λεγόμενοι ανένταχτοι.  Τα ανοιχτά σύνορα συμβολίζουν στην πράξη το όραμα της αριστεράς για ένα κόσμο χωρίς αποκλεισμούς και ο όρος πολιτικοί μετανάστες συμβολίζει την μοίρα των ανθρώπων που εισέρρευσαν μέσα στα εδάφη του. Συμβολίζει το γεγονός ότι παραμένουν χωρίς πολιτικά δικαιώματα, όπως κατ’ αναλογία οι μετανάστες που ζουν στη χώρα μας στερούνται το δικαίωμα να εκλέγουν τους άρχοντες που τους κυβερνούν.

 Πολύ σύντομα οι άνθρωποι που μετείχαν στο σχήμα αυτοπροσδιορίστηκαν ως ανένταχτοι – αλλοεθνείς κατ’ αναλογία – μη θέλοντας να εισχωρήσουν σε κάποιο υπάρχουν πολιτικό σχήμα εντός του συριζα. Στο παράδειγμα που χρησιμοποιώ, κανένα πολιτικό σχήμα δεν εξασφαλίζει μια διαμεσολαβητή σχέση μεταξύ του ατόμου και της γνώμης του. Η γνώμη κάποιου αναγκαστικά πρέπει να εκπροσωπηθεί από κάποιο αντιπρόσωπο σε κάποιο ανώτερο όργανο. Αυτή ήταν και η βασική αιτία να παραμείνει κάποιος ανένταχτος – ώστε να νιώθει ότι δεν εκπροσωπείται η γνώμη του από κάποιο άλλο, ακόμα και αν τον έχει επιλέξει ο ίδιος.

 Έτσι προέκυψε η ανάγκη οι ανένταχτοι να συγκροτήσουν ένα συλλογικό αίτημα – αυτό των στοιχειωδών πολιτικών τους δικαιωμάτων. Ένα αίτημα που αφορούσε όλο το σχήμα του συριζα, δηλαδή ακόμα και του ενταγμένους σε κάποια συνιστώσα. Δεν μας είναι άγνωστο ένα τέτοιο καθολικό αίτημα στην αριστερά, είναι τέτοια αιτήματα ακριβώς που προσπαθούμε σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Η Πασα και διάφορα ακόμα μπλογκ προβάλουν το αίτημα αυτό εδώ και καιρό, και τα αποτελέσματα είναι ραγδαία. Επιταχύνθηκαν οι εξελίξεις, αναδείχθηκαν καλυμμένες διαφωνίες, αναδείχθηκε η στασιμότητα του υπάρχοντος σχήματος, οξύνθηκαν οι αντιθέσεις κάτι που οδήγησε σε σχεδόν αναγκαστικές διορθωτικές κινήσεις από μέρος της ηγεσίας του σχήματος. Δηλαδή έγιναν βήματα προς την κατεύθυνση της παραχώρησης δικαιωμάτων στα μεταναστόπουλα του συριζα κατά την 3η ΠΣ.

 Αν κάτι απειλεί σήμερα αυτό το γνήσιο αίτημα είναι να  μετατραπεί σε μια αντιπαράθεση προσώπων και νέων σχηματισμών, σαν αυτόν που περιγράφω στην πρώτη πρόταση παραπάνω. Αυτό που χωρίζει την ελληνική αριστερά από την δεξιά είναι τα σαφή όρια που θέτει κάθε μια στα πολιτικά δικαιώματα των μεταναστών. Αυτό που χωρίζει τον χώρο μας στα δυο σήμερα είναι ακριβώς το ίδιο αίτημα – το αίτημα της συμμετοχής. Και είναι ακριβώς αυτό που χώριζε την Αρχαία Αθήνα από τον Σωκράτη (δηλαδή την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της που πίστευε στην άμεση συμμετοχή τους στα κοινά από τον Σωκράτη που όχι μόνο εναντιώθηκε στην άμεση δημοκρατία αλλά την χλεύαζε κιόλας, θεωρώντας τους πολίτες της ως μη ικανούς να κυβερνήσουν την πόλη τους. Αυτό το αγεφύρωτο χάσμα κατά τον I.F. Stone στο βιβλίο του “The trial of Socrates” οδήγησε στην ανεξήγητη φαινομενικά καταδίκη του φιλοσόφου. Το βιβλίο αποτελεί ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα στο σύνολο του).

 

Το βήμα στην Πνύκα

 Και σήμερα λοιπόν, όπως και τότε, το μεγάλο πολιτικό ερώτημα είναι ένα: ποιος μετέχει στο εκλογικό σώμα; Επειδή έχουμε το ζωντανό παράδειγμα της αρχαίας Αθήνας μπορούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα. Η άμεση δημοκρατία εφαρμόστηκε επειδή το αίτημα μεταξύ των πολιτών της ήταν καθολικό. Το πώς έφτασε να αποτελεί ένα καθολικό αίτημα είναι άλλη συζήτηση. Όμως το καθολικό αίτημα κατάφερε να γίνει πιο ισχυρό από μια άλλη ενστικτώδης ανθρώπινη παραδοχή που λέει  ότι «δεν είσαι αρκετά ώριμος ώστε να εκφέρεις γνώμη και να κυβερνήσεις τον εαυτό σου».

 Η απάντηση στο ερώτημα αυτό αποτελεί το κλειδί για να κρατήσει ο Σύριζα τις ρίζες του μέσα στην κοινωνία, ώστε να καταφέρει περισσότερα χειροπιαστά αποτελέσματα από αυτά τα ήδη θετικά που έχει καταφέρει ως σήμερα.

Μάνος Σ. Μέλος ΣΥΡΙΖΑ Χολαργού

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s