Τα κινήματα ζωντανεύουν και στην περιφέρεια

Posted: 24/02/2010 by Γιάννης Χ. in Κινήματα, Μετανάστες
Ετικέτες:

Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Μετανάστες Ηγουμενίτσας  (http://metanastes-igoumenitsas.blogspot.com)

“ Καμία ταπείνωση δεν είναι εκεί όπου η ζωή ζητά να ζήσει, εκεί όπου τα σκυλιά ψάχνουν με ευγενικές κινήσεις τον σωρό των σκουπιδιών ”

Ο ακριτικός μας νομός με το λιμάνι και τα σύνορα, υπήρξε διαχρονικά ιστορικό σημείο συναπαντήματος διαφορετικών εθνοτήτων και πολιτισμών. Τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην πόλη μας και όξυναν με το χειρότερο τρόπο τα προβλήματα των μεταναστών, των ξεριζωμένων που περνούν κι από εδώ, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

· Απαιτούμε από το επίσημο κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση να σεβαστούν την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές και συνθήκες και μην επιτρέποντας στα κέρδη και τα μικροσυμφέροντα να μπαίνουν πάνω από τον άνθρωπο.

Όσο οι πατρίδες των ανθρώπων αυτών θα καταστρέφονται και υπάρχουν αυταρχικά  και ξενόδουλα καθεστώτα, που δημιουργούν ανελεύθερες συνθήκες εξαθλίωσης & φτώχειας, οι άνθρωποι αυτοί, προσπαθώντας να επιβιώσουν, θα κατευθύνονται στη χώρα μας και άλλες χώρες.

Η αντιμετώπιση των μεταναστών ως ανθρώπων δεύτερης διαλογής από το κράτος και τους τοπικούς άρχοντες με το γκρέμισμα του καταυλισμού τους και το κάψιμο των αντικειμένων τους, αλλά και η κράτηση των συλληφθέντων σε απάνθρωπες συνθήκες στο κέντρο της πόλης μας, μας κάνουν να θεωρούμε υποχρέωσή μας να σταθούμε δίπλα σε αυτούς με οποιοδήποτε τρόπο. Η μετανάστευση και η προσφυγιά των ανθρώπων αυτών προς την «προοδευμένη Δύση» που φέρνει στις πατρίδες τους τον πόλεμο, δεν είναι γι αυτούς επιλογή, είναι ανάγκη επιβίωσης.
Εμείς, πολίτες & φοιτητές της Ηγουμενίτσας και της Θεσπρωτίας, πυκνώσαμε τις συναντήσεις μας το τελευταίο διάστημα (καθώς πέρασε αρκετός καιρός από το θανάσιμο τραυματισμό του μετανάστη Αριβάν Οσμάν Αμπντουλάχ από τη λιμενική αστυνομία στην Ηγουμενίτσα στις 3/4/09, που ουσιαστικά μας ευαισθητοποίησε αρχικά) προερχόμενοι από διαφορετικές συλλογικότητες και έχοντας διαφορετικές αντιλήψεις, πρακτικές και καταβολές, που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα της πολιτικής, μέσα από ανοιχτές διαδικασίες και συνελεύσεις, συγκροτήσαμε την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Μετανάστες, επιλέγοντας αντί της σιωπής την εθελοντική δράση. Θέτουμε αρχικά τους παρακάτω στόχους :

·  Επιζητούμε δημιουργία συνεργασίας με τον Δικηγορικό Σύλλογο ή άλλο δίκτυο Νομικών εθνικό (πχ Συνήγορος Πολίτη) ή διεθνές (πχ Διεθνής Αμνηστεία του ΟΗΕ) και να διερευνήσουμε τα συναφή νομικά ζητήματα που προκύπτουν (πχ κράτηση ανηλίκων, οι συνθήκες κράτησης, τροφή, υγιεινή κλπ) με στόχευση τα κρατητήρια στον παλιό ΟΛΗΓ

· Απευθυνόμενοι σε Συλλόγους, στα Σωματεία μας και άλλους φορείς της περιοχής, θα παρεμβαίνουμε για ενημέρωση και θα επιδιώκουμε συμμετοχή τους σε επόμενες κοινές πρωτοβουλίες.

· Θα επιχειρούμε καθημερινά άνοιγμα στην τοπική κοινωνία και ενημέρωση, με στόχο να αλλάξει στάση απέναντί τους και να μην τους φορτώνει προβλήματα που άλλοι δημιούργησαν

· Θα τους βοηθήσουμε ηθικά και υλικά με συγκέντρωση ιματισμού και τροφής σε χώρο φύλαξης, που θα παραδίδονται με επίσκεψη μας σε αυτούς, σε τακτικά χρονικά διαστήματα.
         

Για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που θα αναδείξει αυτή μας η πρωτοβουλία και για το πώς θα εξελιχθεί, δεν μπορούμε προς το παρόν να κάνουμε προβλέψεις, γιατί όσο υπάρχουν πόλεμοι, πρόσφυγες, σύνορα κι εκμετάλλευση, θα πρέπει κι εμείς να δείχνουμε ενδιαφέρον και αλληλεγγύη για τους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας και να στοχεύουμε στις αιτίες που τους δημιουργούν.

 

Ηγουμενίτσα 17/2/2010

Επιπλέον έχουν πορογραμματιστεί οι πιο κάτω εκδηλώσεις:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΜΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

 

 • Πέμπτη 18:30 πεζόδρομος (Βενιζέλου) Ηγουμενίτσα : Μοίρασμα κειμένου-διακήρυξης.

Ενημέρωση του κοινού για τις δράσεις μας. Αφισοκόλληση. 

 • Σάββατο 27/2 απόγευμα, διοργάνωση ανοιχτής συνέλευσης της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Μετανάστες με συμμετοχή εκπροσώπων του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, της  νομικού Ιωάννας Κούρτοβικ και της αντίστοιχης κίνησης της Πάτρας.
 • Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Απεργία των Μεταναστών τη 1η Μαρτίου, διοργάνωση αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου με συμμετοχή συλλογικοτήτων από τους γειτονικούς νομούς, την Τρίτη 2/3 ώρα 18:00.

και εκδόθηκε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου:

Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Μετανάστες

Δελτίο Τύπου 18/2/2010

 

Πραγματοποιήθηκε χθες στον χώρο των ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, η 3η Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Μετανάστες. Συμμετείχαν πολίτες, εργαζόμενοι, φοιτητές  των ΤΕΙ, εκπαιδευτικοί, και ο Γραμματέας της ΝΕ του ΣΥΝ Θεσπρωτίας. 

Αρχικά έγινε ενημέρωση για τις δράσεις και πρωτοβουλίες της Επιτροπής που οργάνωσε το εκλεγμένο από την προηγούμενη ΓΣ 5μελες συντονιστικό.

Πιο συγκεκριμένα έγινε ενημέρωση για τα εξής:

 • Τι δράσεις έκαναν τα μέλη της Επιτροπής και η γιατρός μας, το τριήμερο της Αποκριάς, όταν επισκέφθηκαν τους μετανάστες, στο χώρο παραμονής τους, με στόχο την επαφή μαζί τους, παροχή ιατρικής φροντίδας και διανομή του συγκεντρωθέντος υλικού από τρόφιμα, φάρμακα και ρούχα. 
 • Ποιες συνθήκες επικρατούν στο χώρο κρατητηρίων του παλιού ΟΛΗΓ. Τι γίνεται με τους κρατούμενους, τις συνθήκες κράτησης τους, τη φιλότιμη προσφορά ιματισμού και συσσιτίου από πολίτες που αναπτύσσουν μεμονωμένες δράσεις αλληλεγγύης & τον παπα-Θόδωρο, τη διακομιδή κάποιου πρόσφυγα στο Νοσοκομείο Φιλιατών με σοβαρό πρόβλημα υγείας (από εισπνοή αερίων από έκρηξη βόμβας του έχει αφαιρεθεί ο ένας πνεύμονας)   καθώς και άλλα  συναφή ζητήματα.
 • Τι υλικό ιματισμού και φάρμακα έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής,  καθώς η δραστηριότητα των μελών της Επιτροπής ευαισθητοποίησε φίλους και συναφείς συλλογικότητες από τους γειτονικούς νομούς. Συγκεκριμένα τα φάρμακα διανεμήθηκαν κατά τα 3/4 και η γιατρός μας ετοίμασε νέα λίστα με τις τρέχουσες ανάγκες που θα πάει με έγγραφο στον τοπικό Φαρμακευτικό Σύλλογο. Για τις επόμενες 15 ημέρες οι μετανάστες είναι καλυμμένοι με φαρμακευτική αγωγή. 

Στη συνέχεια διαβάστηκαν στη ΓΣ το κείμενο-σχέδιο διακήρυξης και ξεκίνησαν τοποθετήσεις

των παρευρισκομένων που ανέδειξαν τον προβληματισμό τους για το ζήτημα των μεταναστών τοπικά και γενικότερα. Το κείμενο εγκρίθηκε ομόφωνα, παρά το γεγονός ότι εκφράστηκε και η άποψη πως πρέπει στο μέλλον να ανοίξει και το πολιτικό ζήτημα και να τεθεί σε μελλοντικό μας συλλογικό κείμενο, η αντίθεσή μας στο Σχέδιο Νόμου που αφήνει μεγάλο μέρος μεταναστών και προσφύγων εκτός διαδικασίας απόκτησης δικαιωμάτων.

         Για την οργάνωση και το συντονισμό του συνολικού εγχειρήματος αλληλεγγύης και ποια είναι τα καθήκοντα που αυτή μας επιβάλλει, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με τη γραμμή ανάδειξης των συναφών προβλημάτων συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί blog, να αναλάβουμε όλοι και τις ατομικές μας ευθύνες για επικοινωνία και εθελοντική προσφορά. Επίσης διαφάνηκε πως όταν δυο γραμμές δράσεις αντιπαρατίθενται άγονα, υπάρχει και μια τρίτη ομάδα φίλων που επιλέγει έτσι να μένει εκτός δράσης και πρέπει όλοι να συμβάλουμε για την εκ νέου συμμετοχή τους.

Ανατέθηκαν υπευθυνότητες εσωτερικής επικοινωνίας και σύνταξης δελτίων τύπου. Αποφασίστηκε:

 • Σάββατο 20/2, 27/2 πρωί ώρα 11:00 και Πέμπτη 18:30 απόγευμα άνοιγμα στην τοπική κοινωνία με μοίρασμα διακήρυξης μας και ενημέρωση.
 • Σάββατο 27/2 απόγευμα, διοργάνωση ανοιχτής συγκέντρωσης αλληλεγγύης στους μετανάστες με κεντρική ομιλήτρια την διακεκριμένη νομικό Ιωάννα Κούρτοβικ.
 • Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Απεργία των Μεταναστών στη 1 Μαρτίου, εκτύπωση αφίσας και διοργάνωση αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου με συμμετοχή συλλογικοτήτων από τους γειτονικούς νομούς, την Τρίτη 2/3 ώρα 18:00.
 • Να αποσταλούν σε φορείς και συλλογικότητες της πόλης μας, κείμενα για αλληλεγγύη στις δράσεις μας και συμμετοχή σε κοινές πρωτοβουλίες.
 • Να συνεχιστεί η αρθρογραφία μας στον τύπο με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω στο θέμα των προσφύγων.

Η ΓΣ θεώρησε ότι οι υπευθυνότητες που αναλαμβάνουν σιγά-σιγά τα μέλη της επιτροπής (συλλογή, τακτοποίηση και διανομή ιματισμού και τροφίμων, επικοινωνία – επαφή με τους μετανάστες και μετάφραση, υποστήριξη ιατρικής φροντίδας, επισκέψεις στους χώρους διαμονής και κράτησης κλπ) πρέπει να ενθαρρυνθούν και να συντονιστούν με πρακτικές που σταδιακά κατακτιούνται μέσα από τη δράση. Επίσης εξουσιοδότησε το συντονιστικό να συνέλθει σε ανοιχτή συνεδρίαση μετά τις δράσεις μας αυτές, για αποτίμηση και να ορίσει θέματα συζήτησης, τόπο και χρόνο για την επόμενη ΓΣ, η οποία θα καθορίσει τα επόμενα βήματά μας.

Ηγουμενίτσα 18/2/2010

Σχόλια
 1. Ο/Η ΔΑΥΪΔ λέει:

  Μοιάζει να έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα αλληλεγγύης προς τη κίνησή μας από φίλους και φίλες από γειτονικούς νομούς. Πρόσφατα θα υπάρξει ενημέρωση και για τα περιβαλλοντικά κινήματα που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, για την ρύπανση του Καλαμά και την εκτροπή του Αχελώου. Εκεί φαίνεται να μεθοδεύεται μεγάλη προσπάθεια οικολογικής καταστροφής και εκποίησης γης, για να γίνουν ξενοδοχεία από επιχειρηματίες και τη ΔΕΗ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s