Απόφαση Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ 15/03/2010

Posted: 15/03/2010 by Γιάννης Χ. in ΣΥΡΙΖΑ

(Βαβυλώνα, lowbap ήχος από το άλμπουμ «Επί τέλους» με συμμετοχή των Active Members)

 Απόφαση Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ

15/03/2010

1.Το Κυβερνητικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης με τα διαδοχικά κύματα αντεργατικών – αντικοινωνικών μέτρων, με επιχείρημα δήθεν την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά με σαφή επιλογή να πληρώσει ο λαός την κρίση και όχι αυτοί που την προκάλεσαν, δημιουργεί μια εντελώς νέα κατάσταση ένα πολύ δύσκολο παρόν και προδιαγράφει ένα εφιαλτικό μέλλον, αφού είναι απολύτως βέβαιο ότι τα μέτρα αυτά θα επιτείνουν την κρίση.

 Το σύνολο αυτών των σκληρών, νεοφιλελεύθερων μέτρων, εντάσσεται στα πλαίσια και υπηρετεί τη λογική του   Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας και της Συνθήκης της Λισαβόνας. 

   Το μπλοκάρισμα αυτών των μέτρων και η πάλη για την ανατροπή τους, γίνεται ζωτική ανάγκη για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και της νεολαίας, και απόλυτη προτεραιότητα για τις δυνάμεις της αριστεράς. Απαιτεί τη συγκρότηση του ευρύτερου δυνατού κοινωνικού και πολιτικού αγωνιστικού μετώπου.

2.Η δράση και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ καθορίζεται από αυτή την ανάγκη και προτεραιότητα. Στην κατεύθυνση αυτή απευθύνουμε και πάλι έκκληση για ενότητα στη δράση προς όλες τις δυνάμεις της αριστεράς, της ριζοσπαστικής οικολογίας και του κόσμου του ΠAΣΟΚ που διαφωνεί με την πολιτική του κόμματος του και της κυβέρνησης.

 3.Η Γραμματεία καλεί όλες τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε τοπικό   και κλαδικό επίπεδο, να πάρουν άμεσα πρωτοβουλία για τη συγκρότηση πλατιών, ανοιχτών Επιτροπών αντίστασης στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα και στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας. Οι επιτροπές θα πρέπει να επιδιώξουν την αγωνιστική συσπείρωση όλων των δυνάμεων που, σε κάθε χώρο, θέλουν να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

  Οι επιτροπές πρέπει να έχουν ως κύριο περιεχόμενο τη στήριξη των αγώνων, την κλιμάκωση και το συντονισμό τους. Να έχουν επίσης στόχο την άμεση συγκεκριμενοποίηση της πολιτικής, των αιτημάτων, και της τακτικής για την οργάνωση των αντιστάσεων και των πρωτοβουλιών  στο χώρο ευθύνης τους.

Παράλληλα θα πρέπει να οργανώσουν σε τοπικό η κλαδικό επίπεδο τη μάχη των ιδεών, αποκαλύπτοντας το χαρακτήρα αυτών των μέτρων και να ξεκινήσουν καμπάνια με μαζική συλλογή υπογραφών ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και ταυτόχρονα να προωθήσουν την απόφαση να συγκρουστούν με το νεοφιλελευθερισμό σε εθνική αλλά και σε ευρωπαϊκή κλίμακα, οργανώνοντας την αντίσταση και την αλληλεγγύη μαζί με το εργατικό κίνημα και την αριστερά σε όλη την Ευρώπη, ξεκινώντας από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

4.Για τη στήριξη αυτών των δράσεων η Γραμματεία  προτείνει ως συζήτηση το εξής «πλαίσιο» για τοπικές παρεμβάσεις, συγκρότηση των Επιτροπών και συμφωνίες για ενότητα δράσης με άλλες δυνάμεις:

Την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν. Τα υψηλά εισοδήματα. Τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Οι τράπεζες. Οι κερδοσκόποι.

 

Αυτό θα υλοποιηθεί εάν προβάλουμε συνολικά, αποκαλυπτικά    αλλά και διεκδικητικά τις παρακάτω πολιτικές αιχμές:

Α. Αύξηση φορολόγησης με συντελεστή 45% στο μεγάλο κεφάλαιο, αύξηση της φορολόγησης στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Αύξηση του ΦΠΑ στα προϊόντα-υπηρεσίες πολυτελείας και μείωσή του στα είδη πρώτης ανάγκης.

Β. Δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών στο 50%.

Γ. Δημόσιος και κοινωνικός έλεγχος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με προοπτική την εθνικοποίηση των τραπεζών.

Δ. Επανάκτηση και εθνικοποίηση των στρατηγικής σημασίας Επιχειρήσεων και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας με δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο.

Ε. Αύξηση των δαπανών υγείας, παιδείας, επιδομάτων ανεργίας και κοινωνικών υποδομών. Εξαίρεση της Παιδείας και της Υγείας από τις διαδικασίες της εμπορευματοποίησης και της αγοράς.

ΣΤ. Αύξηση μισθών και συντάξεων. Όχι στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Αύξηση των προσλήψεων και πάγωμα απολύσεων. Διατήρηση του καθολικού αναδιανεμητικού χαρακτήρα της ασφάλισης.

Ζ. Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει επειγόντως να βαθύνει τη συζήτηση για μια αριστερή – ριζοσπαστική απάντηση στο θεμελιώδες ζήτημα της αντιμετώπισης του χρέους. Η Γραμματεία – κατ’ αρχήν – διατυπώνει το αίτημα «επαναδιαπραγμάτευση του χρέους» , αναγνωρίζοντας όμως την ανάγκη συνέχειας της συζήτησης για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης άποψης.

   5.Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρωτοστατήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μαζί με τα κόμματα και οργανώσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μαζί με τις δυνάμεις και τις οργανώσεις του εργατικού κινήματος και των κοινωνικών κινημάτων, για τη δημιουργία ενός μετώπου ενάντια στο Σύμφωνο Σταθερότητας και τη Συνθήκη της Λισσαβόνας.

  6. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τη συζήτηση στους κόλπους όλου   του κόσμου που συμμετέχει στο ενωτικό – ριζοσπαστικό εγχείρημα μας , αλλά και με άλλες δυνάμεις της αριστεράς για το ενδεχόμενο να ξεκινήσει πρωτοβουλία για τη διεκδίκηση δημοψηφίσματος ενάντια στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα και το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας. Μια τέτοια πρωτοβουλία θα είχε ως στόχο κυρίως τη συσπείρωση του κόσμου και την ένταση της αντιπαράθεσης με τα κυρίαρχα ιδεολογήματα.

 Τέλος, η Γραμματεία – και με βάση τις αποφάσεις της 3ης Π.Σ.- θα οργανώσει άμεσα τη σύγκλιση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να συζητηθούν βαθύτερα τα καθήκοντα και οι απόψεις μπροστά σε αυτή τη νέα και κρίσιμη συγκυρία.

Advertisement
Σχόλια
 1. Ο/Η Vagelio Sotιropoulou. λέει:

  Σημείο Ζ : Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει με αφορμή το χρέος να ανοίξει μια ακόμα πιο βαθιά συζήτηση για τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ, για το Μάαστριχτ, την ευρωζώνη. Τα δεδομένα έχουν τροποποιηθεί ριζικά ιδιαίτερα μετά την κρίση. Σήμερα καταρέουν οι απόψεις που θεωρούσαν ότι η ένταξη στην ΕΕ μπορεί να τραβήξει «προς τα πάνω» τα δικαιώματα των ελλήνων εργαζομένων. Η ΕΕ αποδεικνύεται μηχανισμός σύνθλιψης των κατακτήσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, μηχανισμός δραματικής μεγέθυνσης των περιφερειακών ανισοτήτων. Όλες οι εκδοχές της σύγκρουσης με το οικοδόμημα της ΕΕ πρέπει να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης χωρίς αγκυλώσεις.
  Ο Σύριζα δεν πρέπει παρασυρθεί από την πλήρη ατολμία του ΣΥΝ (όπως καταγράφεται στο κείμενο της επιτροπής θέσεων για το συνέδριό του) να συζητήσει στρατηγικές σύγκρουσης με την ΕΕ π.χ. εξόδου από την ευρωζώνη που θα συνδυάζεται με ριζοσπαστικές πολιτικές.
  Σημείο 6. Γιατί τόση ατολμία για το δημοψήφισμα ? Εδώ το τόλμησε η Ισλανδία, μια χώρα με κατοίκους λιγότερους από τον Δήμο Περιστερίου κι εμείς κουβεντιάζουμε μήπως …ίσως … άν. Η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή νομιμοποίηση να εφαρμόζει αυτά τα μέτρα, διότι βγήκε υποσχόμενη ακριβώς τ’ αντίθετα. Ο Συριζα πρέπει να βροντοφωνάξει άμεσα για δημοψήφισμα και να καλέσει όλους όσους ψήφισαν Πασοκ, αναμένοντας κευνσιανό πρόγραμμα, να υπογράψουν για δημοψήφισμα όπου θα καταψηφίσουν το Πρόγραμμα και το Σύμφωνο σταθερότητας.

 2. Ο/Η soulatsadoros λέει:

  Ποιά είναι η Βαβυλώνα που είχε στο μυαλό αυτός που έβαλε το τραγούδι. Για μένα π.χ είναι η Ελληνική αριστερά. Πολλοί την πιστέψανε και έχουν χύσει τ΄νους δάκρυα επειδή τους πρόδοσε για 30 αργύρια. Αλλά και η όλη κοινοβουλευτική συνομταξία η οποία έχει χάσει εξ ολοκλήρου το κύρος της και την αξία της.

 3. Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

  το κείμενο Λαφαζάνη προς την ΚΠΕ του ΣΥΝ μπροστά σε αυτή την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιο προωθημένο! Πάρτε μια ΑΝΑΣΑ παιδιά γιατι ο ΣΥΡΙΖΑ μας ΤΕΛΕΙΩΣΕ…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s