Η συνέντευξη Αλαβάνου στον 9,84 στις 26/3

Posted: 27/03/2010 by Γιάννης Χ. in Αριστερά, Παρεμβάσεις
Ετικέτες: , , ,

Ο Α. Αλαβάνος μιλάει στον Τ. Παππά στον 9,84  στην εκπομπή το πρόσωπο της εβδομάδας

«..Δεν μπορώ να συμφωνήσω, με το να καταδικάζουμε  τα παιδιά, τους νέους, τους μεγαλύτερους ανθρώπους, να περάσουν ένα κομμάτι της μοναδικής ζωής που θάχουνε,  μέσα στην ανεργία, στην έλλειψη αυτοεκτίμησης, στο ψάξιμο, στο να γυρνάνε στους δρόμους…»

Κάντε κλικ ΕΔΩ για την ηχογραφημένη συνέντευξη του Αλέκου Αλαβάνου στον 9,84 την Παρασκευή 26/3

Ακολουθεί απομαγνητοφωνημένη η  συνέντευξη του Α. Αλαβάνου

T.Παππάς: Στον απόηχο της χθεσινής κρίσιμης απ’ότι λέει η κυβέρνηση και με θετική έκβαση απ’ότι ξαναλέει η κυβέρνηση συμφωνία στις Βρυξέλλες. Συμμερίζεστε αυτή την αισιόδοξη προσέγγιση των κυβερνητικών παραγόντων;

Α.Αλαβάνος: «Η σημασία σ’αυτό που είπατε είναι ο όρος θετική. Για την κυβέρνηση μπορεί να είναι θετικά, αλλά είναι σαφές ότι η κοινωνία δεν θα δεί τίποτε θετικό. Αν μου λέγατε, ας το πούμε ότι κάποια μετρά έστω από αυτά τα άγρια που πήρε η κυβέρνηση παγώνουν δεν θα εφαρμοσθούν κλπ θα έλεγα ότι είναι θετικό.

T.Παππάς: Μα εδώ πάμε για χειρότερα…

Α.Αλαβάνος: Ακριβώς. Εδώ πέρα είναι επιβεβαίωση αυτής της κατάστασης για την οποία έχει ευθύνη η κυβέρνηση, είναι και μια προειδοποίηση διότι βασικά περνάει η Γερμανική λογική που λέει ότι δεν είχαμε μηχανισμούς επιτήρησης και ελέγχου των οικονομιών σε τέτοιο βαθμό τους οποίους χρειαζόμαστε  και επίσης λέει αυτή τη συνεργασία, κάτι εντελώς πρωτότυπο πλέον, της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ΔΝΤ και ξέρουμε ότι το ΔΝΤ περιλαμβάνει μέτρα τα οποία είναι ακόμη πιο προχωρημένα αντικοινωνικά όπως μαζικές απολύσεις από το Δημόσιο κλπ.

T.Παππάς: Δεν συνιστά αυτή η αναγνώριση την παραδοχή απ’την πλευρά των μεγάλων δυνάμεων, από την πλευρά της ΕΕ,  δεν συνιστά και μια αυτοκριτική επειδή στήσανε μια αρχιτεκτονική χωρίς να έχουν προβλέψει κάποιους μηχανισμούς αντιμετώπισης κάποιων φαινομένων κρίσης;

Α.Αλαβάνος: Ξέρετε τι σκέφτομαι έτσι που με ρωτήσατε;  τον  Πύργο της Πίζας, ο οποίος είναι στραβός και θα μπορούσε να πέσει. Τον ξέρουμε στην Ιταλία όλοι. Η αρχιτεκτονική που στήνουν τώρα είναι να τον κάνουν πιο στραβό ακόμη τον Πύργο της Πίζας. Δηλαδή, αν από την ΕΕ άκουγες μέτρα όπως κοιτάξτε να δείτε θα αυξήσουμε τον κοινοτικό προϋπολογισμό, προκειμένου να υπάρχουνε μέτρα στήριξης για όσες χώρες βρίσκονται σε αδυναμία, αν άκουγες από την ΕΕ να λένε οι χώρες με τα πολύ μεγάλα πλεονάσματα να εξάγουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ανεβάσουν τη ζήτηση τους ώστε να επέλθει μία σχετική ισορροπία.

Δεν ήταν καμιά επιτυχία.

T.Παππάς: Να ανεβάσουν και τα εισοδήματα των κατοίκων τους, που οι αποδοχές τους είναι παγωμένες δύο χρόνια…

Α.Αλαβάνος: Πολύ σωστό, Πολύ σωστό . Όπως η Γερμανία και η Ολλανδία . Δεν ακούς τίποτε τέτοιο. Αν άκουγες ότι θα κάνουμε ένα ταμείο αλληλεγγύης για ειδικές ανάγκες που θα δίνουμε χαμηλά επιτόκια, θα έλεγες ότι κάτι έγινε. Δεν έγινε κάτι τέτοιο  και μάλιστα οι μηχανισμοί στήριξης που μιλάμε με το ΔΝΤ  και με τον διμερή δανεισμό, δεν μιλάνε για χαμηλά επιτόκια. Και το λένε με μεγάλη σαφήνεια ότι εμείς θα δανείσουμε όταν δεν μπορεί να δανειστεί ο άλλος, αλλά δεν λένε με χαμηλά επιτόκια και με το μέσο όροι της ευρωζώνης, το λένε και το περιγράφουν έτσι ρητά έτσι να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις. Μ’αυτήν την έννοια    Δεν θα έλεγα ότι ήταν καμιά επιτυχία. Γιατί ξέρετε ότι ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι τις ίδιες μέρες και τις ίδιες ώρες ανακοινώθηκε από τον διοικητή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας ότι η ευρωπαϊκή τράπεζα θα δέχεται ως ενέχυρα ομόλογα κρατών τα οποία δεν έχουν υψηλή ας το πούμε αξιολόγηση. Και εκεί πέρα αν το δει κανείς είναι μία απολογία του εγκλήματος, δηλαδή ο εγκληματίας που πιστεύω ότι είναι η ΕΕ για την όξυνση της κρίσης στην Ελλάδα, που είναι η ΕΕ και ακόμη περισσότερο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, στην πραγματικότητα παραδέχεται ότι η απόφαση της το τέλος της περασμένης χρονιάς να μην δέχεται τα ομόλογα εκείνα τα οποία δεν έχουν υψηλή αξιολόγηση από τρεις αμερικάνικους στην πραγματικότητα οίκους αξιολόγησης, να μην τα δέχεται ως ενέχυρα, οδήγησε σε αυτό τον τεράστιο πανικό και στην κερδοσκοπία που έγινε με τα ελληνικά ομόλογα. Η απόφαση να μην εφαρμόσουμε και για τις χώρες και για τα κράτη και για τους δημόσιους προϋπολογισμούς και για τους λαούς τα χαλαρά κριτήρια τα οποία είχαν εφαρμόσει κατά τη διάρκεια της κρίσης των τραπεζών.

T.Παππάς: Εσείς εκτιμάτε ότι ο Τρυσσέ ενήργησε ερήμην της κ.Μέρκελ, γιατί ακούω και την ιστορία ότι ο Τρυσσέ άδειασε την Μέρκελ.

Α.Αλαβάνος: Κοιτάξτε, δεν μπορεί κανείς να ξέρει το ψυχολογικό επίπεδο, σε πολιτικό επίπεδο είναι σαφές ας το πούμε, ότι  η κύρια αντίθεση τους ήταν αλλού, ήτανε στο να μπει ή στο να μη μπει  το ΔΝΤ στη μέση , γιατί το να μπει το ΔΝΤ στη μέση είναι ένα πλήγμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δηλαδή η ΕΕ δεν μπορεί από μόνη της να χειριστεί μερικά ζητήματα και άρα προσφεύγουμε σε πολύ πιο αυστηρούς όρους διεθνών οργανισμών όπως είναι το ΔΝΤ . Επομένως υπάρχουν αντιθέσεις, θάλεγα ήδη σε μερικούς μήνες τελειώνει η θητεία του διοικητή της Τράπεζας και είναι συμφωνημένο να αναλάβει ο Αλεξ Βέμπερ , που είναι ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, της Τράπεζας της Γερμανίας και πιστεύω ότι θα πέσουμε σε πολύ πιο σκληρές πολιτικές.

T.Παππάς: Αν η Ευρώπη έκανε εκείνο, αν η Ευρώπη έκανε το άλλο, κάποια θετικά πράγματα ,που θα μπορούσε να κάνει , ναι αλλά μπορούν να γίνουν αυτά σε συνθήκες ιδεολογικής ηγεμονίας του νεοφιλελευθερισμού

Α.Αλαβάνος: Πολύ σωστό. Πολύ μεγάλο ζήτημα ότι σε όλο τον Ευρωπαϊκό χώρο θάπρεπε να υπάρξει μια στροφή της πολιτικής ζωής και πολιτικής ατζέντας σε κάθε χώρα ξεχωριστά, θάλεγε επίσης κανείς ότι ίσως είναι δύσκολο να το κάνει αυτό η σοσιαλδημοκρατία από ότι βλέπουμε. Το παράδειγμα θάλεγα της Ελλάδας η οποία ξέρετε ότι δεν είναι η πιο μεγάλη χώρα της ΕΕ, δεν έχει το κόμμα το σοσιαλδημοκρατικό με τη μεγαλύτερη παράδοση, αλλά έχει τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Δεν επηρεάζει τα πράγματα, αλλά θα περίμενε κανείς να δίνει ένα τόνο ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στα κόμματα τα οποία την απαρτίζουν κλπ, ο όλος τρόπος χειρισμού από τη μεριά του δικού μας Πρωθυπουργού δείχνει πλήρη προσαρμογή, αδυναμία κατανόησης των πραγμάτων και έλλειψη πλήρους διαπραγματευτικής ικανότητας . Εγώ θα σας έλεγα ότι σε όλη αυτή τη κρίση στη δύσκολη θέση δεν ήταν τόσο η Ελλάδα, ήταν και η Ελλάδα σε δύσκολη θέση, σε πολύ πιο δύσκολη θέση από μας ήταν η Γερμανία. Και το σύνολο της ΕΕ, διότι εκεί γινόταν μία διακύβευση τεραστίων συμφερόντων, δομών παγκοσμίων διαστάσεων, που απειλούνταν πολύ περισσότερο από όσο απειλούνταν η Ελλάδα να μην  βρεί δάνεια. Πράγμα το οποίο νομίζω ότι είχε εξογκωθεί.

Αιτίες: αποσταθεροποίηση και διαφωνίες ΕΕ

T.Παππάς: Με βάση αυτή την ανάλυση που κάνετε  και με τα δεδομένα ότι έχουμε την ιδεολογική ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, χριστιανοδημοκρατικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα εφαρμόζουν μία τέτοια πολιτική , με δεδομένα τα ελλείμματα και τα παθολογικά προβλήματα που έχει η χώρα τι θα μπορούσε να κάνει μία κυβέρνηση που δηλώνει σοσιαλιστική;

Α.Αλαβάνος: Κοιτάξτε θα σας πω κάτι για να μπορέσουμε να το καταλάβουμε. Η Ελλάδα έχει μία μεγάλη δυσκολία δανεισμού ,συμφωνούμε; Στις διεθνείς αγορές όπως είναι τώρα κερδοσκοπικές κλπ. Την έχει. Η Ελλάδα σύμφωνα με την συνταγή τους και εντελώς λαθεμένα και αντικοινωνικά κατά τη γνώμη μου, αλλά σύμφωνα με τη συνταγή τους, παίρνει μία σειρά πάρα πολύ σκληρά μέτρα.  Τα σκληρότερα μέτρα που πήρε ενάντια σε κεκτημένα δικαιώματα οποιαδήποτε κυβέρνηση μετά το Β΄παγκόσμιο πόλεμο, μετά τον εμφύλιο στην Ελλάδα. Τι περιμένει κανείς; Και τα πιο σκληρά που ίσως έχουν παρθεί στην Ευρωζώνη ίσως η Ιρλανδία έχει πάρει ανάλογα σκληρά μέτρα. Τι περιμένει κανείς απ’αυτό; Περιμένει ότι τα ελληνικά επιτόκια θα πέσουνε. Έτσι δεν είναι;

T.Παππάς: Όχι αμέσως

Α.Αλαβάνος: Αμεσότατα. Την επόμενη μέρα περίμενε ότι θα πέσουν. Η Ελλάδα τα έχει πάρει αυτά τα μέτρα ένα μήνα περίπου, προχτές πριν από τρείς μέρες ,πριν γίνει η σύνοδος της ΕΕ, γιατί δεν ξέρουμε τώρα τι κινήσεις θα κάνουν οι κερδοσκόποι. Τα ελληνικά επιτόκια στα ομόλογα τα οποία πωλιούνταν στην δευτερογενή αγορά, παλιά ομόλογα τα οποία πωλιούνται  αλλά εκφράζουν καλά την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας είναι στο 6,3% δηλαδή σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Αν διαβάσει κανείς ξένες εφημερίδες ,που μπορεί να έχουν μια τοποθέτηση αλλά έχουν και μια εγκυρότητα στις παρατηρήσεις που κάνουνε, γράφανε , θυμάμαι την Financial Times, την προχθεσινή , η οποία έγραφε ότι η άνοδος των σπρέντ στα ελληνικά ομόλογα δεν έχει σχέση με την κατάσταση στην Ελλάδα, έχει σχέση με την αστάθεια και την αποσταθεροποίηση στην ΕΕ και τις μεγάλες διαφωνίες ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Αυτό πρέπει πολύ να το καταλάβουμε, δηλαδή ότι έχουμε προβλήματα, όμως αυτά που εκφράζονται σε σχέση με το δανεισμό μας κυρίως είναι προβλήματα της ΕΕ τα οποία εμείς τα πήραμε και τα βάλαμε στο σπίτι μας, γιατί είχαμε μια κυβέρνηση η οποία δεν μπορούσε να το δείξει αυτό, δεν μπορούσε να το κάνει ζήτημα στην ΕΕ.

Τα 3 λάθη

T.Παππάς: Πρακτικά τι μπορούσε να κάνει; Προφανώς γίναν λάθος χειρισμοί. Όλη αυτή η φιλολογία και η φλυαρία περί του ΔΝΤ, του αν πρέπει να μπει, οι μπλόφες του πρωθυπουργού.  Πρακτικά. Η κυβέρνηση λέει ότι τα μέτρα είναι εκτός της σοσιαλιστικής φυσιογνωμίας μας αλλά ήταν αναγκαία, ήταν μονόδρομος.

Α.Αλαβάνος: Κυτάχτε , η πρώτη ανοησία που έκανε η Κυβέρνηση, και λυπάμαι που χρησιμοποιώ αυτό τον όρο και  σας λέω ότι μπαίνω στην λογική μιάς κυβέρνησης του κατεστημένου και όχι στη λογική της αριστεράς, είναι ότι όταν ο Τρυσσέ αποφάσισε να μην μπαίνουν ως ενέχυρα τα ελληνικά ομόλογα δεν τον κατήγγειλε. Είναι η πρώτη ανοησία.

T.Παππάς: Το 2008

Α.Αλαβάνος: Όχι το 2009, το τέλος του 2009, κοιτάξτε ήταν το πράσινο φως για να αρχίσουν ν’ανεβαίνουν τρομερά τα σπρέντ στην Ελλάδα.

T.Παππάς: Ναι αλλά είμασταν σε μειονεκτική θέση, είμαστα περίπου επαίτες

Α.Αλαβάνος: Δεν είμασταν εμείς επαίτες. Θα σας πώ τώρα. Το πρώτο που έκαναν ήταν αυτό.

Το δεύτερο που έκανε. Η δεύτερη μεγάλη ανοησία της Ελληνικής Κυβέρνησης ήταν ότι έβαλε το θέμα Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,  πράγμα το οποίο δημιούργησε όλη αυτή τη διαδικασία που έχουμε σήμερα μέσα στο χώρο της ΕΕ και μεγαλοποίησε το θέμα της Ελλάδας.

Τρίτη ανοησία που έκανε η Ελληνική Κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός είναι ότι αξιοποίησε αυτό το πρόβλημα για να μεγαλοποιήσει παγκοσμίως το ελληνικό ζήτημα. Δηλαδή τι σημασία έχει  η  συνάντηση με τον Ομπάμα; Για ποιο λόγο; Καταλαβαίνω ότι αρέσει σε ένα Έλληνα Πρωθυπουργό, καθένας νάτανε στη θέση του, να συναντηθεί με τον ηγέτη της μεγαλύτερης δύναμης του κόσμου. Τι  μας έδωσε; Γιατί ρίχνουμε λάδι στη φωτιά και κάνουμε τόσο παγκόσμιο αυτό  το ζήτημα;

Γιατί 28% ανεργία νέων;

T.Παππάς: Έκανε το ελληνικό πρόβλημα παγκόσμιο λέτε ;

Α.Αλαβάνος: Τώρα ακούστε κάτι κ. Παππά. Τρόμαξα από τη συνάδελφο σας που έλεγε τις ειδήσεις. Τόχα ακούσει και ήταν αναμενόμενο , ότι σε 28% υπολογίζεται ότι θα φτάσει η ανεργία των νέων…

T.Παππάς: ..και σε 13% προβλέπει το ΔΝΤ ότι θα φτάσει η συνολική ανεργία

Α.Αλαβάνος: Εγώ φοβάμαι ότι θα φθάσει και χειρότερα.  Αλλά θάλεγα για ποιο λόγο,για ποιο λόγο;

T.Παππάς: Φαντάζεσθε

Α.Αλαβάνος: Και μπορούμε να το βλέπουμε ψυχρά ως στατιστική, ανεργία των νέων σημαίνει παιδια ..

T.Παππάς: Μα γιατί κ.Αλαβάνο, η ανεργία δεν είναι όρος για να μπεί μια χώρα στην επιτήρηση, ούτε προϋπόθεση στο Σύμφωνο Σταθερότητας »

Α.Αλαβάνος: Είναι πολύ σωστό αυτό. Γι’αυτό σας λέω. Η ανεργία είναι αυτό που βιώνει η ελληνική οικογένεια. Σκεφτείτε ανθρώπους οι οποίοι στα 25 τους  ή στα 30 τους συναδέλφους σας, ή που θέλουν να γίνουν συνάδελφοι σας, θα είναι μια πενταετία εκτός δουλειάς….

T.Παππάς: Ευτυχώς που είναι και ο θεσμός της οικογένειας και κρατάει ακόμα 

Α.Αλαβάνος: Έτσι βεβαίως. Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό στην Ελλάδα, δεν ισχύει για όλους, και οι ίδιες οι οικογένειες οι πατρικές και οι μητρικές ας το πούμε πιέζονται. Με ποιο δικαίωμα λοιπόν; Επομένως εγώ βάζω το εξής ερώτημα στον Πρωθυπουργό:  Εάν βγεί σε λίγη ώρα στη συνέντευξη και πει  ότι είναι πολύ ικανοποιημένος , σημαίνει ότι έγινε κάτι θετικό, έχουμε ένα καινούργιο παράγοντα,  θέλω να μας πει ποια μέτρα θα πάρει πίσω, προκειμένω να μην έχουμε αυτήν την βαρειά κοινωνική πραγματικότητα;

T.Παππάς: Μα δεν νομίζω ότι είχε να διαλέξει ανάμεσα σε ένα καλό και ένα κακό, νομίζω ότι είχε να διαλέξει ανάμεσα σε ένα κακό και σε ένα μικρότερο κακό.

Εξοπλισμοί και Προμήθειες Νοσοκομείων

Α.Αλαβάνος: Κοιτάχτε, όσο και αν αυτό που λέτε είναι νεοφιλελευθερισμός και καπιταλισμός κλπ,  δημιουργεί ένα πλαίσο  στενό μέσα στο οποίο είσαι υποχρεωμένος να κινηθείς, ποτέ όμως δεν παραιτείσαι από τις επιλογές, πάντα έχεις κάποιες επιλογές να κάνεις.

Εγώ σας λέω για παράδειγμα:  Πέστε ότι δεχόμαστε τη λογική τους, ότι χρειάζονταν τόσο ισχυρά δημοσιονομικά μέτρα περιοριστικά του δημοσιονομικού ελλείμματος. Σας ρωτάω κ. Παππά. Με έχει προβληματίσει πολύ αυτό. Μας λένε ότι πρέπει να έχουμε μία δημοσιονομική δομή ανάλογη με των άλλων χωρών της ΕΕ. Εντάξει! Με το μέσο όρο. Εντάξει! Ποια είναι η μεγάλη διαφορά της Ελλάδας από τις άλλες χώρες της ΕΕ;

Η μεγάλη διαφορά της Ελλάδας με τις άλλες χώρες της ΕΕ είναι μία. Το ότι  έχει τερατώδεις δαπάνες για αγορά εξοπλισμών. Ωραία! Γιατί δεν παρεμβαίνουμε εκεί;

Γιατί πρίν κόψουμε έστω ένα ευρώ, από ένα μισθωτό ή από ένα συνταξιούχο, πριν κόψουμε έστω και ένα ευρώ από το δώρο του Πάσχα ή το δώρο των Χριστουγέννων, γιατί  δεν κόβουμε ένα τουφέκι, ένα τανκς, γιατί παίρνουμε αυτά τα ανάπηρα υποβρύχια που γέρνουν από τους Γερμανούς με την προοπτική ενδεχομένως να τα πουλήσουμε ; Γιατί δεν έγινε σας λέω καμιά μα καμιά απολύτως πολιτική εξοικονόμησης πάνω στο θέμα των εξοπλισμών;»

T.Παππάς: Αυτό είναι ένα πρόβλημα. Όντως είναι και σημαντικό πρόβλημα.

Α.Αλαβάνος: Να σας βάλω άλλο ένα πρόβλημα. Γιατί έχει σημασία να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν είναι μονόδρομος. Να περιορίσουμε ας πούμε τις δαπάνες μας. Εντάξει. Ποιος είναι ένας χώρος του Δημόσιου τομέα που κατ’εξοχήν έχει ένα καθεστώς διεφθαρμένο και κατασπατάλησης σε σχέση με τις προμήθειες;

Τα Δημόσια Νοσοκομεία.  Γιατί η κυβέρνηση αυτή η οποία είναι από τον Οκτώβριο να μην πεί ότι μέσα σε ένα τρίμηνο θα μπορέσω να κάνω εξοικονομήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων για να μην  πω δισεκατομμυρίων ευρώ στα νοσοκομεία;

Γιατί οι διοικητές των νοσοκομείων μπήκαν με  το Ιντερνέτ και μέχρι και σήμερα ανακοινώνονται και δεν έχουν ολοκληρωθεί και ορισμένοι αρχίζουν να παραιτούνται;

Να σας πώ άλλο ένα…

Διαφθορά και παραγωγικό δυναμικό

T.Παππάς: Δεν θα διστάσω να συμφωνήσω. Αλλά υπάρχουν και σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Για παράδειγμα, αυτοί παράγουν εμείς δεν παράγουμε. Αυτοί έχουν διαφθορά ελεγχόμενη, εμείς έχουμε διαφθορά που έχει ποτίσει το σύνολο της κοινωνίας.

Α.Αλαβάνος:Δέστε αυτά τα δύο που είπατε :Αυτοί παράγουν εμείς δεν παράγουμε. Αυτοί έχουν διαφθορά ελεγχόμενη, εμείς έχουμε αυτό που είπατε. Πριν πω αυτό, απλώς θα ολοκληρώσω την προηγούμενη σκέψη μου. Θα σας πώ, γιατί να μην κόψουν τη χρηματοδότηση των κομμάτων; Δεν σας λέω να την καταργήσουν. 4 δις ευρώ, αν δεν κάνω λάθος τον αριθμό προβλέπεται για την χρηματοδότηση των κομμάτων; Γιατί κόβουν πρώτα τους μισθούς; Γιατί να μην την πάνε στο μισό, και εγώ θα σας έλεγα, αν και είμαι από κομματικό χώρο, θα σας έλεγα θα μπορούσε το δημόσιο χωρίς κανένα κόστος να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των εξόδων των κομμάτων είτε δίνοντας απ’την απέραντη αυτή περιουσία που έχει, όσο είμαστε στην κρίση δωρεά δημόσια οικήματα για προσωρινά κομματικά γραφεία ή περνώντας ένα νόμο που θα επιβάλλει στα ιδιωτικά ΜΜΕ την παρουσίαση των κομμάτων; Ξέρετε ότι τεράστια ποσά κατασπαταλώνται στις διαφημίσεις και στα σποτάκια  και στις παρουσίες κλπ. Γιατί δεν γίνονται όλα αυτά;

Τώρα λέτε , ναι αλλά η Ελλάδα δεν είναι μόνο αυτό, είναι διαφθορά. Μεγάλη είναι η διαφθορά, και δεν είναι μόνο επάνω, έχει διαποτίσει την κοινωνία. Δυστυχώς ακούω, εγώ σέβομαι και πιστεύω ότι δεν είναι έτσι όλοι η γιατροί του ΕΣΥ ,αλλά ακούω πολύ: «πάει στο χειρουργείο του δημόσιου νοσοκομείου και μια μεγάλη πλειοψηφία, παρά το ότι υπάρχουν πολλοί έντιμοι γιατροί, είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν τα φακελάκια τους». Ωραία. Συγκρίνεται η διαφθορά της Ελλάδας με ..

T.Παππάς: Μήπως και η Αριστερά χαϊδέυει και τα’αυτιά διάφορων κοινωνικών ομάδων;

Α.Αλαβάνος: Ελπίζω ότι δεν χαϊδέυει και τα’αυτιά διάφορων κοινωνικών ομάδων, άλλο έλλειμμα έχει, ότι δεν βάζει ανοιχτά τέτοια ζητήματα, διότι η αριστερά δεν είναι ένα συνδικάτο που απλώς θέλει λίγο μισθό παραπάνω, λίγη σύνταξη παραπάνω, ή στήριξη μόνο των κεκτημένων δικαιωμάτων . Η αριστερά είναι μία άλλη αντίληψη, άλλες αξίες, άλλες ιδέες,

T.Παππάς: Ναι αλλά δεν

Α.Αλαβάνος: Αυτό όντως μας λείπει

T.Παππάς: Ορισμένες φορές μου δίνει την εντύπωση κ. Αλαβάνο ότι η αριστερά δεν είναι ρεαλιστική. Δηλαδή να σας πω ένα παράδειγμα. Συγνώμη που φεύγουμε από το πεδίο αυτό.

Α.Αλαβάνος: Ναι μετά

T.Παππάς: Διάβαζα προχθές τα μέτωπα πάλης του ΣΥΡΙΖΑ. Και μιλάει για εθνικοποίηση των τραπεζών τώρα. Για επαναφορά στο δημόσιο έλεγχο των επιχειρήσεων που έχουν ιδιωτικοποιηθεί. ΟΤΕ, Ολυμπιακή. Ωραία, ας πούμε ότι αυτός είναι ένας στόχος, πως θα γίνει αυτό; Με αποζημιώσεις, με επιτάξεις

Α.Αλαβάνος: Θα σας πω

T.Παππάς: Δεν ζούμε σε επαναστατικές συνθήκες φαντάζομαι και σεις θα συμφωνήσετε

Α.Αλαβάνος: Θα σας πω. Αλλά μην αφίσουμε κάποια ερωτήματα, πολύ σημαντικά που βάλατε, χωρίς απάντηση.

Είπατε ότι η Ελλάδα έχει διαφθορά, οι άλλες δεν έχουν τόσο μεγάλη. Εγώ θα σας πω μια χώρα που έχει μεγαλύτερη διαφθορά. Η Ιταλία

T.Παππάς: Έχει και πρωθυπουργό άλλωστε

Α.Αλαβάνος: Όχι μόνο έχει το χαρακτήρα που έχει εδώ κυκλωμάτων κτλ, αλλά έχει και τον χαρακτήρα και την μορφή της Μαφίας…

T.Παππάς: Ναι αλλά εμείς δεν έχουμε τη βιομηχανική παραγωγή της Ιταλίας, βαρειά βιομηχανία , παράγουν πράγματα οι Ιταλοί.., εμείς τι παράγουμε

Α.Αλαβάνος: Θα φθάσουμε και εκεί. Θα πάμε πρώτα στο άλλο ερώτημα. Επομένως η διαφθορά στην Ιταλία, τα γραφεία της   διαφθοράς στην Ιταλία είναι εγκατεστημένα μέσα στο Πρωθυπουργικό  Γραφείο του Μπερλουσκόνι. Άρα μην μας λένε.. Είμαστε, έχουμε πρόβλημα διαφθοράς πάρα πολύ εκτεταμένο, αλλά μην μας λένε και μην έχουμε ένα πρωθυπουργό που τα δέχεται όλα, όλα ότι είμαστε οι πιο διεφθαρμένοι απ’τους πάντες. Μετά λέτε παράγουνε δεν παράγουμε.

Παράγουν άλλες χώρες και εμείς μπορούσαμε να παράγουμε, μην ξεχνάτε ότι παρ’ότι στηρίχτηκε στο δανεισμό  είχαμε υψηλότερες αυξήσεις στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν μέσα στην ΕΕ , και έχουμε πολλές δυνατότητες από τον τουρισμό, την αγροτική οικονομία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ορισμένες σημαντικές βιομηχανικές μονάδες, έχουμε μεγάλες δυνατότητες να παράγουμε εμείς. Και το σίγουρο είναι ότι με αυτά τα μέτρα δεν θα παράγουμε καθόλου. Διότι αυτά τα μέτρα θα παγώσουν εντελώς την οικονομία.

Γιατί ό Ομπάμα και ο Μπράουν;

T.Παππάς: Ότι αν είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για εθνικοποίηση τραπεζών σήμερα και για επανάκτηση απ’το δημόσιο έλεγχο των μεγάλων που έχουν ιδιωτικοποιηθεί Ολυμπιακή και ΟΤΕ. Που θα βρεθούν τα λεφτά;

Α.Αλαβάνος: Πίσω από αυτό πρέπει να δούμε κάτι πολύ ουσιαστικό. Δηλαδή αν η Ελλάδα μπορεί να ανοίξει ένα καινούργιο δρόμο χωρίς την παρέμβαση του δημοσίου. Αν δείτε ακόμη και τις πιο ακραίες σε πολιτικές τους χώρες  του διεθνούς καπιταλισμού, θα δείτε από πίσω το Δημόσιο να παίζει τεράστιο ρόλο. Το είδαμε στην παγκόσμια κρίση. Δηλαδή ουσιαστικά αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που λέει η  Αριστερά για εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος το έκανε ο Ομπάμα, όμως προσωρινά μόνο όσο ήταν σε κρίση και το έκανε ο Μπράουν στην Μεγ.Βρετανία, οπότε,  όπου είχες τράπεζες που κατέρρεαν, ήταν ένα κρίσιμο φυσικά, δημιουργώντας  ένα τεράστιο πρόβλημα αποσταθεροποίησης σ’όλη την οικονομική δομή τους, θυμάστε μόνο το κλείσιμο μιάς ασφαλιστικής εταιρείας των Lehman Brothers στην Αμερική ήταν αυτό που ενέτεινε την κρίση. Επομένως δεν είναι κάτι το οποίο σήμερα είναι στον αέρα, είναι όνειρο.

Η Ελλάδα θέλει σήμερα ένα δημόσιο πυλώνα τραπεζών δεν σας λέω όλες οι τράπεζες να εθνικοποιηθούν, θέλει ένα δημόσιο πυλώνα μεγάλο (Εθνική, Αγροτική, Ταμιευτήριο) που θα είναι ένα όργανο ανάπτυξης σε μια πλήρη ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα. Εάν αντί για την Goldman Sachs στις διάφορες πωλήσεις που γίνανε ελληνικών ομολόγων,ήτανε μία κρατική τράπεζα , Η Εθνική, δεν θα γινότανε όλα αυτά τα παιχνίδια, γιατί  Goldman Sachs ήταν από μια μεριά,  ήταν ο εκπρόσωπος που πληρώνονταν πάρα πολύ καλά από την Ελληνική Κυβέρνηση, από την άλλη μεριά έπαιζε με τα  Paulson hedgefund και τα   άλλα  fund.

Επομένως είναι βασικός όρος  και πρέπει να το δεχθούμε και πρέπει να είναι έξω από τα όρια της αριστερά να πούμε αυτό, ότι θέλουμε ένα ισχυρό δημόσιο τομέα, καμιά σχέση με το σημερινό, εκεί  δημιουργείται η παρεξήγηση διότι με κανένα τρόπο εγώ προσωπικά δεν μπορώ να υπερασπισθώ το δημόσιο τομέα όπως είναι σήμερα. Καταλάβατε; Ανοργάνωτος ,εγκαταλειμμένος, με εστίες διαφθοράς, με υποπληρωνόμενους πολλούς δημόσιους υπαλλήλους, με υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί για λόγους πελατειακούς ή ρουσφετολογικούς κλπ. Αλλά εάν δεν το κάνουμε αυτό ουσιαστικά παραιτούμεθα από κάθε ευκαιρία ανάπτυξης,

ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

T.Παππάς: Μου έκανε εντύπωση αυτό το διάστημα δύο παρεμβάσεις σας, μου έκανε εντύπωση είπατε να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Δεν είπατε τι θα την διαδεχτεί.

Α.Αλαβάνος: Ναι. Μερικές φορές κοιτάξτε, όταν λέω να φύγει αυτή η κυβέρνηση, ξέρω ότι υπάρχουν ενστάσεις, τις οποίες τις νοιώθω και εγώ αυτές τις ενστάσεις. Δηλαδή  ότι είναι μια καινούργια κυβέρνηση  λίγων μηνών, εντάξει; Ότι οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ένα καινούργιο αίτημα να έρχεται από την κοινωνία, ότι δεν υπάρχει κάτι να τη διαδεχτεί, ότι η αριστερά η ίδια δεν έχει κάνει μια δουλειά, ώστε να διαμορφωθεί μία εναλλακτική λύση από την πλευρά τη δικιά μας κλπ.

Πιστεύω όμως ότι πρέπει αυτή κυβέρνηση, αυτή η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση , η οποία δεν έχει προκύψει από εκλογές

T.Παππάς: Εννοείται ως προς το πρόγραμμα που εφαρμόζει..

Α.Αλαβάνος: Ναι, Ναι

T.Παππάς: Δεν έχει τη νομιμοποίηση

Α.Αλαβάνος: Κυτάξτε. Τον κοινοβουλευτισμό δεν πρέπει να τον βλέπουμε με τους τύπους. Καταλαβαίνω μία κυβέρνηση, η οποία ένα κόμμα που γίνεται  κυβερνητικό στις εκλογές να χρησιμοποιήσει υπερβολές. Θα πει κάποια θα. Ή θα έχει και κάποιες ελπίδες ότι θα κάνει πράγματα τα οποία δεν μπορεί να τα κάνει. Το καταλαβαίνω απόλυτα

Εδώ πέρα όμως έχουμε μία περίπτωση, όπου έχουμε μια κυβέρνηση η οποία εφαρμόζει εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα, ριζικά διαφορετικό, δηλαδή σας ρωτάω και απευθύνομαι στον οπαδό του ΠΑΣΟΚ : «Εαν είχε ψηφίσει για παράδειγμα Μητσοτάκη, αν ήταν στις εκλογές, θα ήταν διαφορετικά τα μέτρα;».

Δεν μπορεί όμως να ψηφίζει Παπανδρέου, να είναι  ΠΑΣΟΚ , να έχει τις αξίες, τις ιδέες  του ΠΑΣΟΚ και ξαφνικά να βλέπει την πολιτική Μητσοτάκη να εφαρμόζεται.

Τ.Παππάς: «Μα και ο οπαδός του ΠΑΣΟΚ δηλώνει  είναι σοκαρισμένος από την πολιτική που εφαρμόζεται»

Α.Αλαβάνος: Επομένως κοιτάξτε, είμαστε ,υπάρχει ένα δημοκρατικό έλλειμμα σήμερα από μία κυβέρνηση η οποία εφαρμόζει άλλο πρόγραμμα. Εγώ έχω προτείνει γι’αυτό το λόγο την ιδέα του δημοψηφίσματος. Να τα θέσει σε δημοψήφισμα και τα μέτρα και την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να πάρει μια λαϊκή νομιμοποίηση. Αν την πάρει,  αν την πάρει, δεν μπορείς να πεις τίποτε, να κάνεις κριτική κλπ.

Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να φύγει κ. Παππά, συν τοις άλλοις και γιατί η πολιτική αυτή που εφαρμόζει πέρα από τον αντικοινωνικό χαρακτήρα που έχει , έχει και ένα χαρακτήρα που οδηγεί σε μία κατάψυξη της οικονομίας. Εάν  δείτε τους σοβαρούς νεοφιλελεύθερους αναλυτές στην Ευρώπη, λένε ότι αυτό το πείραμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι αδιέξοδο.

Διότι έχει δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη. Της λέμε μείωσε με θεραπεία σοκ τις δαπάνες και αύξησε τους φόρους, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί πάρα πολύ η ζήτηση της, δεδομένου ότι δεν είναι και καμιά εξαγωγική μεγάλη δύναμη η Ελλάδα, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η οικονομία να κινείται πολύ χαμηλά, αυτό θα έχει ως  αποτέλεσμα να μην μπορεί το κράτος να έχει φόρους ικανούς απ’τη φορολογία, να φτάσει στο ίδιο δημοσιονομικό αδιέξοδο, αλλά με μία οικονομία πολύ αποδυναμωμένη, δηλαδή αυτή η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα μας κυριολεκτικά, είναι μονόδρομος προς την καταστροφή. Και γι’αυτό πρέπει να σταματήσει, φυσικά πέρα από την κοινωνική διάσταση.

Δηλαδή Εγώ δεν μπορώ να συμφωνήσω, έχω  παιδιά, δεν μπορώ να συμφωνήσω,  παιδιά σε ηλικία ας το πούμε που είναι στην αγορά εργασίας, δεν μπορώ να συμφωνήσω με το να καταδικάζουμε, τους νέους, τους μεγαλύτερους ανθρώπους, να περάσουν ένα κομμάτι της μοναδικής ζωής που θάχουνε,  μέσα στην ανεργία, στην έλλειψη αυτοεκτίμησης, στο ψάξιμο, στο να γυρνάνε στους δρόμους, κι’όλα αυτά,  κι’αυτά τα βιώνουν οι Ελληνες.

Aριστερά πόλος συγκέντρωσης

Τ.Παππας: «Κύριε Αλαβάνο να σας πώ, απ’ότι θυμαμαι πολιτικά τον εαυτό μου ακούω μία συγκεκριμένη φράση: Η αριστερά ως εναλλακτική λύση διακυβέρνησης. Τα τελευταία 20 χρόνια παρουσιάστηκαν δύο μεγάλες ευκαιρίες στην αριστερά. Η μία είναι το 89 με τον ενιαίο συνασπισμό, και η άλλη το 2007 με την δημοσκοπική εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ. Τις έχασε και τις δύο, γιατί να δώσει τρίτη ευκαιρία ο ελληνικός λαός στην αριστερά;»

●Α.Αλαβάνος : «Δεν θέλω να δώσει τρίτη ευκαιρία ο  ελληνικός λαός στην αριστερά. Θάλεγα ότι αυτή η εποχή του 2007 που λέτε και σεις, δείχνει ότι η αριστερά μπορεί να αποτελέσει ένα πόλο συγκέντρωσης . Εγώ πιστεύω βαθειά ότι δεν μπορεί η αριστερά μόνη της. Πιστεύω βαθειά ότι πρέπει να υπάρξει μία νέα συνάντηση και ότι αυτή η συνάντηση μπορεί να γίνει με δυνάμεις που προέρχονται και απ’το χώρο της αριστεράς και αισθάνομαι τιμή που έχω συντρόφισσες και συντρόφους σαφώς στο ΣΥΡΙΖΑ των μελών, που λένε, μένουνε, μένουνε με τις δυσκολίες και με τις απογοητεύσεις τους, στις προσπάθειες και στα ιδανικά τους, με δυνάμεις που προέρχονται όμως σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τον λεγόμενο σοσιαλιστικό χώρο και που η άποψη μου είναι ότι δεν μπορούν να εκφρασθούν με κανένα τρόπο από τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ξαναλέω είναι η συνταγή Μητσοτάκη και η πολιτική Μητσοτάκη και η φιλοσοφία Μητσοτάκη  και όχι αν θέλετε για να πάμε στο παρελθόν Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά ασκούνε (σ.σ. πολιτική Μητσοτάκη) , και φυσικά με την παρουσία της νεολαίας η οποία νεολαία μπορεί να δώσει την ελπίδα, τον δυναμισμό, τη μάχη ,την αισιοδοξία για μια Ελλάδα που θα είναι σε καινούργιο δρόμο.

Τ.Παππας: «Θέλω να μου σχολιάσετε μια κακία που κυκλοφορεί για σας στο χώρο σας.»

Α.Αλαβάνος: Μόνο μία;  ..

Τ.Παππας: Μία επιλέγω εγώ να μου σχολιάσετε. Ότι ο Αλαβάνος έγινε αριστεριστής.

Α.Αλαβάνος: Δεν ξέρω , μας ακούσανε , όσοι ακροατές αντέξανε να μας ακούσουνε, μπορεί να καταλάβουν τι σημαίνει ,τι θα πει αυτό. Αριστεριστής το λέτε με μια έννοια ότι λέει υπερβολικά πράγματα…

T.Παππάς: Ναι ότι είναι εύκολος στην καταγγελία …

Α.Αλαβάνος: ακραία πράγματα, ότι είναι τυχοδιώκτης…

Τ.Παππας: μη ρεαλιστικές προτάσεις,  με βάση τώρα όσα γνωρίζουμε για τον αριστερισμό, όπως τον περιέγραψε ο Λένιν στο συγκεκριμένο βιβλίο..

Α.Αλαβάνος : Εντάξει . Σ’αυτό δεν μπορώ να πώ. Εγώ δεν θάθελα, αριστεριστής.., τώρα μας ακούσαν οι ακροατές σας, αν με θεωρούνε …

Νεολαία και Κόσμος του ΚΚΕ

Τ.Παππας: Μούχει κάνει εντύπωση στο παρελθόν δεν ξέρω αν επιμένετε σ’αυτήν την άποψη ,ότι όταν μιλάγατε για την ενότητα της αριστεράς, που είναι και διακαής πόθος των περισσότερων πολιτών, που αυτοτοποθετούνται στην αριστερά, επιμένατε  σε βαθμό δηλαδή παρεξηγήσεως να βάζετε στο παιχνίδι και το ΚΚΕ. Όμως το ΚΚΕ αρνιόταν, μερικές φορές και  με ανοίκειο τρόπο, τις προτάσεις αυτές. Επιμένετε ακόμα ότι μπορείτε να συνομιλήσετε με την ηγεσία του κόμματος

Α.Αλαβάνος: Κοιτάξτε, ξέρω τις δυσκολίες, ξέρω τις δυσκολίες και θάλεγα κι’οι πολιτικές που εφαρμόζει και η αντίληψη της ηγεσίας του ΚΚΕ είναι πολύ  μακρυά . Εγώ πάντα είχα στο μυαλό μου κυρίως τον κόσμο που ανήκει στο ΚΚΕ. Και για να σας φανώ και αριστεριστής, θα σας έλεγα  ότι έχω στο μυαλό μου και τον κόσμο, τον νέο κόσμο ο οποίος έχει προχωρήσει προς τον αντιεξουσιαστικό χώρο και αν θέλετε το μεγάλο πλήγμα, το οποίο δυστυχώς την τελευταία χρονιά έχει γίνει στην αριστερά, ενώ δεν θα το περίμενε κανείς, είναι το ότι έχει χάσει την επαφή της με την νεολαία. Ότι πολλά ατίθασα και πρωτοπόρα στοιχεία κατευθύνονται σ’αυτόν τον αντιεξουσιαστικό χώρο  και ενώ εγώ προσωπικά είμαι πλήρως αντίθετος σε κάθε χρήση βίας στην πολιτική δράση, πιστεύω όμως ότι παιδιά τα οποία έχουν αντιθέσεις, κριτική απέναντι στο σύστημα, θέλουν ένα καλύτερο κόσμο, έχουν ιδανικά, έχουν όνειρα, τα οποία τα τραβάνε  μ’όλο αυτό το χώρο πρέπει να βρούμε επαφή, να συζητήσουμε και αν καταφέρουμε να θαρθούμε εκεί που είμασταν το 2007 με το άρθρο 16 και με τα πιο ωραία και ζωντανά τμήματα της νεολαίας κοντά μας, τότε η αριστερά θα μπορεί να κάνει πολλά πράγματα.

T.Παππάς: Δυστυχώς φθάσαμε στο τέλος αυτής της ωραίας συζήτησης. Ανοίξατε πολλά θέματα

Α.Αλαβάνος: Εσείς τα ανοίξατε…

Σχόλια
  1. Ο/Η Μπάμπης Αλ. λέει:

    Έδωσε και άλλη συνέντευξη σήμερα 29/3 στο ΣΚΑΙ και δεν την έχετε βάλει ακόμα. Πιο γρήγορα, πιο γρήγορα …

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s