Ποιοι αγωνίζονται ενάντια στην πλουτοκρατία;

Posted: 05/04/2010 by Διαχειριστής in Αριστερά
Ετικέτες: , , , , , ,

(Από Γ. Καλαντζόπουλο)

`

Όταν η πλουτοκρατία"αγκαλιάζει" τη λαϊκή τάξη.

 

“Η πλουτοκρατία, η ψεύτικη δημοκρατία, η κοινωνία της ανοχής, τα “ατομικά δικαιώματα”, ο “αντιρατσισμός”… Πόσο βολικές ιδέες για τα μεγάλα αφεντικά του κόσμου; Ακόμη όποιος θέλει να έχει ήσυχη την συνείδησή του μπορεί να δηλώνει εχθρός της “παγκοσμιοποίησης” και να κοιμάται στην συνέχεια ήσυχος και αυτός και η “παγκοσμιοποίηση”. Εάν πάλι θέλει δράση μπορεί να βάψει πράσινα τα μαλλιά του, να φορέσει έναν χαλκά στην μύτη και να διαδηλώσει στην Γένοβα, στην Ρώμη ή την Σεβίλλη. Μόλις το πράξει ο «τρόμος» θα απλωθεί πάνω από το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ουάσιγκτον, της Μόσχας και του Ισραήλ…”

Αυτό το κείμενο δεν το έχει γράψει κανένας βαρεμένος οπαδός του ΚΚΕ που κάνει κριτική στο «κοινωνικό φόρουμ» και τα κινήματα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση για την αδυναμία τους να ανατρέψουν τον καπιταλισμό. Είναι απόσπασμα από το βιβλίο του Ν. Γ. Μιχαλολιάκου «ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΠΙΣΤΟΙ».

Ο πόλεμος ενάντια στην πλουτοκρατία δεν μια εφεύρεση του ΚΚΕ. Είναι ένα επικίνδυνο ιδεολογικό δάνειο από τον φασισμό.  Ο πόλεμος κατά της πλουτοκρατίας κολακεύει την μικροαστική ανωριμότητα της κοινωνίας, εξαγριώνει τα εξαθλιωμένα στρώματα του πληθυσμού και αποτελεί την ιδεολογική βάση για την στρατολογία οπαδών και μελών από ανεξέλεγκτους και αντιδημοκρατικούς μηχανισμούς που στηρίζονται  στον φανατισμό και την μισαλλοδοξία. Η κομμουνιστική αριστερά – στην οποία υποτίθεται ότι ανήκει το ΚΚΕ –  έχει σαν στόχο της πολιτικής της πάλης το κράτος.  Μέσω της κατάργησης του κράτους η κοινωνία θα βαδίσει στον κομμουνισμό. Ο πόλεμος ενάντια στο κεφάλαιο δεν οδηγεί σε καμία κοινωνική αλλαγή αν δεν είναι και πόλεμος ενάντια στο αστικό κράτος. Ενάντια στην «πλουτοκρατία» μάχονται πολλοί, ακόμα και οι φασίστες. Ας δούμε λοιπόν μερικούς άλλους πολέμιους της «πλουτοκρατίας» και φυσικούς σύμμαχους του ΚΚΕ σε αυτόν τον αγώνα:

“Η πλουτοκρατία ήτο, είναι και θα είναι ο μόνιμος άρχων του κόσμου, ο διαρκής Αντίχριστος. Αύτη γεννά την αδικίαν, αύτη τρέφει την κακουργίαν, αύτη φθείρη σώματα και ψυχάς.” Απόσπασμα από το «Οι χαλασοχώρηδες» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Αυτό το κείμενο δεν είναι το μοναδικό ούτε το πιο χαρακτηριστικό που δείχνει την θέση της εκκλησία μας ενάντια στην πλουτοκρατία. Και το ΚΚΕ δυστυχώς δεν μπορεί να συναγωνιστεί την εκκλησία στον ευθύ και άμεσο τρόπο με τον οποίο κηρύσσει τον πόλεμο ενάντια στην πλουτοκρατία. Ο Μέγας Βασίλειος έλεγε πως αυτό που μας περισσεύει το κλέβουμε από τον συνάνθρωπο, που το στερείται  και επαναλάμβανε την παραγγελία του Ιωάννη του Βαπτιστή: «Όποιος έχει δύο χιτώνες ας δώσει τον ένα σ’ αυτόν που δεν έχει, κι όποιος έχει τρόφιμα ας κάνει το ίδιο».

Οι ντόπιοι εθνικοσοσιαλιστές μορφώνονται μέσα από άλλες ανάλογες θεωρήσεις της κοινωνικής πραγματικότητας. Το παρακάτω απόσπασμα της Savitri Devi  είναι από το έργο της «Η Αστραπή και ο Ήλιος»που αποτελεί προσφιλές ανάγνωσμα στους ντόπιους φασιστικούς κύκλους, ίσως γιατί έλκει την καταγωγή της από την χώρα μας.

“Ο Εθνικοσοσιαλισμός, κατ΄ αυτόν τον τρόπο, φτάνει στις ρίζες της υγιούς οργανικής κοινότητος, κάνοντας μια Επανάσταση ενάντια σ΄ ολόκληρη τη δομή σκέψεως του φιλελευθερισμού και της αστικής δημοκρατίας, της πλουτοκρατίας, της ποσότητος, της μετριότητος και του άκρατου ατομικισμού. Είναι μια επανάσταση Ψυχών και Συνειδήσεων, ενάντια στον εκφυλισμό των αντι-φυσικών αυτών συστημάτων, που η μόνη τους «πνευματικότητα» είναι ένας ασθενικός ψευτοανθρωπισμός. Αν δεχτούμε ότι η Ιστορία είναι ένας αέναος κύκλος κοινωνικής αποσυνθέσεως και ανανεώσεως, ο Εθνικοσοσιαλισμός είναι η θεραπεία του ΧΧ αιώνος. Είναι η ανανέωση και η θεραπεία της Ευρώπης – αυτής της ελπίδος της Ανθρωπότητος – από τον εκφυλισμό, την παρακμή, την αποσύνθεση και τον ευνουχισμό που προέκυψαν από τις δυνάμεις της κεφαλαιοκρατίας, του φιλελευθερισμού του 19ου αιώνος , των αστικών δημοκρατιών και του κομμουνισμού. Επομένως, ο Εθνικοσοσιαλισμός είναι κάτι παραπάνω από έναν πολιτικό σχεδιασμό. Είναι μια Ιστορική τάση και απαίτηση αναγεννήσεως. Μια επαναστατική πρακτική σε όλα τα πεδία, που δεν κάνει συμβιβασμούς με την παρούσα κατάσταση, τις ολέθριες πρακτικές της και τις κίβδηλες «αξίες» της, αλλά επιζητεί την πλήρη αντικατάστασή τους!”

Τέλος αν θέλετε να δείτε την χρήση τη έννοιας πλουτοκρατία και πως έχει αφομοιωθεί το βαθύ ιδεολογικοπολιτικό της περιεχόμενο, διαβάστε το παρακάτω δημοσίευμα:

 

“Ο 25χρονος γιος του εφοπλιστή κ. Διαμαντίδη, Πασχάλης, είναι το νέο αμόρε της πολιτικού Εύας Καιλή και το πρόσωπο που μονοπωλεί το ενδιαφέρον της στην προσωπική της ζωή τους τελευταίους τρεις περίπου μήνες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος. Η γνωριμία τους χρονολογείται στα Χριστούγεννα του 2008 στο Λονδίνο, τόπο στον οποίο κατοικεί μόνιμα τα τελευταία δύο χρόνια ο νεαρός Διαμαντίδης, καθώς εργάζεται στα γραφεία της εταιρείας του πατέρα του με την επωνυμία «Delta Tankers». ΤΟ ΕΙΔΥΛΛΙΟ του γιου του μεγαλοεφοπλιστή με την πολιτικό του ΠΑΣΟΚ ωστόσο πλέχτηκε τα περασμένα Χριστούγεννα, όταν οι δυο τους βρέθηκαν και πάλι μαζί, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη, σε μια νυχτερινή εξόρμηση που πραγματοποιήθηκε με κοινή παρέα.”

Ο τίτλος αυτού του δημοσιεύματος είναι:

Όταν η πλουτοκρατία «αγκαλιάζει» την λαϊκή τάξη. Είναι πράγματι αποκαλυπτικός για το πόσο σφικτά δεσμά έχει η πολιτική και η οικονομική εξουσία στην περίοδο του «κρατικοπλουταρχικού» καπιταλισμού…

O εμπλουτισμός του …“επιστημονικού σοσιαλισμού” με την έννοια της «πλουτοκρατίας» δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα με το οποίο το ΚΚΕ προσπαθεί να ψαρέψει σε θολά νερά οπαδούς και ψηφοφόρους χρησιμοποιώντας την ιδεολογία των αντιπάλων του. Από αυτές τις πρακτικές τελικά χαμένη βγαίνει η Αριστερά. Όπως χαμένη βγήκε προβάλλοντας το «πατριωτικό» της πρόσωπο. Δυστυχώς τα ιδεολογικά δάνεια από τον αστισμό δεν είναι απλά τεχνάσματα για να διευρύνει την διεισδυτικότητά της στα λαϊκά στρώματα που βρίσκονται εγκλωβισμένα από την κυρίαρχη ιδεολογία. Στην πραγματικότητα αποκαλύπτουν την θεωρητική και πολιτική της ένδεια. Και αυτό το ζήτημα δεν αφορά μόνον ΚΚΕ ή την αριστερά που προέρχεται από αυτό. Είναι ένα συνολικότερο πρόβλημα που αναδεικνύεται σήμερα με τον πιο ανάγλυφο τρόπο στις  προσεγγίσεις που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστερές και αναφέρονται την οικονομική κρίση και τις διεξόδους απ’ αυτή. Αυτό όμως το ζήτημα δεν θα το θίξουμε σε αυτό το κείμενο. Το μόνο σίγουρο είναι κηρύσσοντας τον πόλεμο σήμερα ενάντια στην πλουτοκρατία και μάλιστα από …πατριωτικές θέσεις ως αριστεροί απλώς καταγραφόμαστε ως ένα περιθωριακό κομμάτι του πιο αντιδραστικού αστισμού.

Σχόλια
 1. Ο/Η blueskies λέει:

  Επιστημονική η ανάλυσή σου, στο θεωρητικό επίπεδο, αγαπητέ Γ. Καλατζόπουλε, αλλά αφήνεις να διαφύγει κάτι πολύ σημαντικό: ότι ο «υπαρκτός» φασισμός μια χαρά συνεργάστηκε με τους Γερμανούς και Ιταλούς μεγαλοβιομήχανους (και τους Γάλλους και τους Τσέχους και τους Έλληνες κλπ κλπ), άσχετα από τη σχετκή ρητορεία… Οι φασίστες επίσης λέγανε ότι θα ελευθερώσουν τον κόσμο απ’ την πείνα επίσης, αλλά στην πράξη επιχείρησαν γενοκτονία ενάντια σε ολόκληρους πληθυσμούς με όπλο την ασιτία. Ας αφήσουμε σήμερα τι λέμε κι ας δούμε τι κάνουμε…

 2. Ο/Η Γ. Καλαντζόπουλος λέει:

  @blueskies,

  προφανώς και οι διακηρύξεις των φασιστών δεν αντιστοιχούν με τα έργα τους. Όμως αυτό συνέβη και με τον υπαρκτό σοσιαλισμο. Και εκεί περιμέναμε σοσιαλισμό αλλά τελικά είχαμε κρατικό καπιταλισμό. Και γενοκτονίες δεν έγιναν μόνον από τον φασισμό αλλά και από τα καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμού. Δυστυχώς το τι κάνουμε έχει σχέση με το τι έχουμε στο μυαλό μας και το τι σκεφτόμαστε και στο τι πιστεύουμε. Από την Αριστερά του ΚΚΕ και τους συνοδοιπόρους της δυστυχώς δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα καλό. Έπρεπε να περάσουν πάνω από 20 χρόνια για να καταλάβει το ΚΚΕ μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού ότι κάτι δεν πήγαινε και καλά. Και αυτό που κατάλαβε ήταν ότι η καπιταλιστική παλινόρθωση έγινε γιατί πρόδωσαν τον Στάλιν οι διάδοχοί του!…

  Επίσης έχει ενδιαφέρον να γνωρίζουμε πως δεν είναι μόνον η αριστερά που εμφανίζει φιλολαϊκό προσωπείο. Και μια και μιλάμε για τον φασισμό, στο πρόγραμμα που ψηφίστηκε στο Α’ Συνέδριο των «Fasci Italiani di Combattimento», θα δει κανείς θέσεις όπως:

  Εργατική συμμετοχή και πιο ειδικά συμμετοχή εργατικών αντιπροσώπων στην τεχνική διεύθυνση της βιομηχανίας. Και ακόμα πιο προχωρημένα, αίτημα για «τεχνικά εργατικά συμβούλια». Απαλλοτρίωση των πλουτοκρατών με τμηματικό τρόπο. Κρατικοποίηση της πολεμικής βιομηχανίας. Θέσπιση οκταώρου και κατώτερου ημερομισθίου. Κατάσχεση των υπέρογκων κερδών που είχαν αποκομίσει οι πλουτοκράτες στην διάρκεια του πολέμου. Ισότητα των δύο φύλων. Αποκέντρωση. Κατάργηση των τίτλων ευγενείας και καθιέρωση της αβασίλευτης δημοκρατίας. Καθιέρωση εξωτερικής πολιτικής που να επιδιώκει την ειρήνη μεταξύ των κρατών.

  Ο Μουσολίνι, το 1919 θα υποστηρίξει τις μεγάλες καταλήψεις εργοστασίων από τους εργάτες. Φασίστες ακτιβιστές θα θεωρήσουν τα εργατικά συμβούλια και τα συνδικάτα σαν τα όργανα καταστροφής του καπιταλισμού. Θα απολυτοποιήσουν επίσης τη σημασία της Γενικής Απεργίας. Άποψη που θα δεχθεί έντονη κριτική από τον Γκράμσι, τόσο το 1919, όσο και σε μετέπειτα έργα του. Πάντως, συνεργάτες του Μουσολίνι θα πρωτοστατήσουν σε σπουδαίες καταλήψεις όπως στο Ντάλμινε της επαρχίας του Μπέργκαμο.

  Στα 1920, ο Μουσολίνι θεωρεί εαυτόν, αυθεντικό και γνήσιο εκφραστή των απόψεων του Σορέλ και του επαναστατικού συνδικαλισμού.

  Κατασταλαγμένο σορελικό στην κυριολεξία. Όλοι οι σορελικοί επαναστάτες προσχωρούν μαζικά στο φασιστικό κόμμα (και ο ίδιος ο Σορέλ στη Γαλλία προσχώρησε στην εθνικιστική-φασίζουσα Γαλλική Δράση του ξεχασμένου σήμερα Maurrras).

  Όλα αυτά έχουν σημασία γιατί μας βοηθούν να καταλαβαίνουμε τους μηχανισμούς με τους οποίους διαμορφώνεται η συναίνεση στις επιλογές του αστισμού. Επίσης είναι χρήσιμα να αντιλαμβανόμαστε τους μύθους της Αριστέρας που έχει αναπτύξει γύρω από τον εαυτό της και την ιστορία της αλλά και τα όρια που έχουν τα ιδεολογικά στερεότυπα της που αφορούν κράτος, την ταξική πάλη και την πολιτική της…

 3. Ο/Η Αποστόλης Παπαδημητρίου λέει:

  Για κούνα λίγο το κεφάλι σου να δεις αν κάνει «γκλιγκι-γκλίγκι»?

  Προφανώς το ΚΚΕ χρησιμοποιεί την έννοια «πλουτοκρατία» ως εκλαϊκευση εννοιών όπως κεφαλαιοκρατία, καπιταλισμός κτλ. Αλλά και πάλι παραδοσιακές μαρξιστικές έννοιες όπως κεφάλαιο, αστική τάξη, αστικό κράτος εμφανίζονται συχνά στον.. σταλινικό λόγο του ΚΚΕ και στα θεωρητικά του κείμενα (σίγουρα πιο συχνά απ’ ότι στο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ)

  Το ότι την συγκεριμένη λεξούλα την είχαν χρησιμοποιήσει ο Μιχαλολιάκος και οι Ιταλοί φασίστες, η Espresso και ο Παπαδιαμάντης τι αποδεικνύει ακριβώς;

  Ο ιταλός φασίστας που παραπέμπεις, εκτός από την έννοια της «πλουτοκρατίας» χρησιμοποιεί και την έννοια της «Επανάστασης». Να την απορρίψουμε κι αυτή; Ή μήπως η επανάσταση είναι υπερβολικά ολοκληρωτική – φασιστική για τα γούστα σου;

  Ο Παπαδιαμάντης ήταν υπέρ του πολιτικού γάμου. Εμείς να ταχθούμε κατά για να μην ταυτιστούμε με την εκκλησία; Και πότε ακριβώς από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους η εκκλησία ήταν κατά της «πλουτοκρατίας»..?

  Το Μ-Λ ΚΚΕ ή η ΚΟΕ που έχουν (σπανιότερα) χρησιμοποιήσει αυτήν την έννοια, και αυτοί χριστιανο-φασίστες, ε;

 4. Ο/Η Γ. Καλαντζόπουλος λέει:

  @Αποστόλη Παπαδημητρίο

  Γράφεις: Προφανώς το ΚΚΕ χρησιμοποιεί την έννοια “πλουτοκρατία” ως εκλαϊκευση εννοιών όπως κεφαλαιοκρατία, καπιταλισμός κτλ.

  1. Δεν καταλαβαίνω το «Προφανως». Από που προκύπτει ότι η έννοια κεφαλοκρατία και καπιταλισμός χρειάζονται εκλαϊκευση; Είναι άγνωστες λέξεις και δεν τις έχει ακούσει ποτέ ο έλληνας πολιτης;

  2. Από πότε η εκλαϊκευση της έννοιας κεφαλαιοκρατία και της έννοιας καπιταλισμός είναι η έννοια πλουτοκρατία; Εκλαϊκευση σημαίνει ότι περιγράφουμε μια σύνθετη και μη συχνά χρησιμοποιούμενη έννοια με απλά λόγια. Δεν σημαίνει οτι τις αλλάζουμε τα ..φώτα!

  3. Όπως εξάλλου παραδέχεσαι, το ΚΚΕ χρησιμοποιεί αυτές τις έννοιες της κεφαλαιοκρατίας του Καπιταλισμού κλπ, κλπ πολύ συχνότερα από πολλούς άλλους πολιτικούς χώρους της αριστεράς. Γιατί άραγε χειάζεται να τους εκλαϊκεύσει με μια έννοια που προέρχεται από τον σκληρό πυρήνα του Φασισμού;

  Η χρήση της έννοιας «πλούτος» αντί για την έννοια «κεφάλαιο» δυμιουργεί τεράστιες συγχύσεις και διαστρεβλώσεις, που είναι προφανείς νομίζω και δεν χρειάζεται να τις αναφέρω αναλυτικά. Στην πραγματικότητα είναι δύο τελείως διαφορετικές έννοιες που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Έναντια στον «πλούτο» είναι η εκκλησία ενώ δεν είναι ενάντια στο «κεφάλαιο». Τους «πλουτοκράτες» μπορούμε να τους αντιμετωπίζουμε με μια δικαιότερη αναδιανομή του εισοδήματος ή να τους πάρουμε τον «πλούτο» τους και να τον μοιράσουμε στους φτωχούς, ενώ με τους «κεφαλαιοκράτες» δεν ξεμπερδεύουμε τόσ ο εύκολα. Ακόμα και την εξουσία να καταλάβει το ΚΚΕ, δεν είναι σίγουρο ότι θα τους καταργήσει και δεν θα βάλει άλλους στην θέση τους όπως έγινε στον «υπαρκο – ανύπαρκο σοσιαλισμό»…

  Τέλος, οι φασίστες είναι ενάντια στους «πλουτοκράτες» γιατί είναι υπέρμαχοι καθεστώτων «κρατικού καπιταλισμού». Σε αυτά τα καθεστώτα το κράτος παρεμβαίνει στην οικονομία με ανάλογους τρόπους που παρέμβαινε και στα καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμού, τα οποία συνεχίζουν να αποτελούν το όραμα του σοσιαλισμού για το ΚΚΕ. Μήπως λοιπόν αυτή η ταύτιση του «πλούτου» και του «κεφάλαιου» δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται από μια πρώτη ματιά;

 5. Ο/Η karampas λέει:

  Calendar
  Απρίλιος 2010
  Δε Τρ Τε Πέ Πα Σά Κυ
  1 2 3 4
  5 6 7 8 9 10 11
  12 13 14 15 16 17 18
  19 20 21 22 23 24 25
  26 27 28 29 30

  Δημοσιεύστε
  νέα εκδήλωση για την Πέμπτη 8 Απριλίου 2010.

  Πολιτική δημοσίευσης

  Indymedia Athens

  ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
  Αθήνα, Πέμπτη 8 Απριλίου 2010, 18:00
  στάλθηκε από ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
  Ακριβής τοποθεσία: Προπύλαια
  Διοργάνωση: ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

  ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  ΠΕΜΠΤΗ 8 ΑΠΡΙΛΗ – ΣΤΙΣ 6μμ – ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

  Το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί ένα σύνολο αντιλαϊκών ρυθμίσεων που προκαλούν οργή και αγανάχτηση, όπως κι αν διαβαστούν. Είτε από τη σκοπιά της πρόσθετης φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων, είτε από εκείνη που αφορά τις παραπέρα διευκολύνσεις και φοροαπαλλαγές προς το κεφάλαιο. Η κυβερνητική προπαγάνδα επιχείρησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι με το φορολογικό, απαλύνονται οι επιπτώσεις που είχαν οι εργαζόμενοι εξαιτίας της εισοδηματικής πολιτικής και της μείωσης των ονομαστικών μισθών στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

  Ποια είναι όμως η πραγματικότητα:

  – Η μείωση για τους μισθωτούς του αφορολόγητου ορίου των 12.000� με την εξαναγκαστική συλλογή αποδείξεων, αποτελεί τον προάγγελο της συνολικής κατάργησηw του. Η απαίτηση για συλλογή αποδείξεων σε μια χρονιά που η λαϊκή κατανάλωση συρρικνώνεται, αποτελεί στην ουσία μείωση έως και κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.

  – Η αύξηση του ΦΠΑ, καθώς και η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ΔΕΗ, τσιγάρα και ποτά, βαρύνει κυρίως τα λαϊκά εισοδήματα.

  – Η εισαγωγή της πρώτης κατοικίας ως τεκμήριο και η αύξησή του στα μικρά Ι.Χ. ανεβάζει το αφορολόγητο όριο κατακόρυφα. Με την καθιέρωση των τεκμηρίων αυτών οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι θα πληρώνουν φόρους από εισόδημα που δεν έχουν.

  – Λεηλατούν τα εισοδήματα των ελαστικά εργαζόμενων που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, στο όνομα της άρσης των προνομίων και της �φορολογικής ασυλίας�. Τα γελοία αυτά επιχειρήματα όχι μόνο δεν αφορούν τους ελαστικά εργαζόμενους, που βρίσκονται υπό διαρκή εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία, αλλά αντίθετα τους εξοργίζουν, καθώς η απασχόληση με �μπλοκάκι� δεν ήταν επιλογή τους.

  – Επίσης με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης υπερωριών και επιδομάτων σε μια σειρά κλάδους του δημοσίου, όπως στις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών, πλήττεται �μαζί με τις άλλες περικοπές (14ος μισθός κλπ) �άναυσα το εισόδημα των εργαζόμενων του δημοσίου, κύρια των χαμηλόμισθων.

  Τα δήθεν μέτρα για την φορολόγηση του κεφαλαίου αποτελούν στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων. Συγκεκριμένα προωθείται:

  – Ο φορολογικός συντελεστής στα μη διανεμόμενα επιχειρηματικά κέρδη μειώνεται σταδιακά από 25% σε 20%.

  – Η φορολογία των μερισμάτων των ιδιωτών αποτελεί σαπουνόφουσκα καθώς το ποσοστό των κερδών που διανέμεται ως μερίσματα είναι ελάχιστο μπροστά στο σύνολο των κερδών. Οι μετοχές εξάλλου των περισσοτέρων κερδοφόρων ΑΕ δεν ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα. Τα περιθώρια νόμιμης φοροδιαφυγής για τα νομικά πρόσωπα είναι τεράστια.

  – Από τη λεγόμενη «ενιαία κλίμακα φορολόγησης» εξαιρούνται οι τόκοι καταθέσεων και οι τόκοι από ομόλογα, σε όφελος των τραπεζών.

  – Απαλλάσσονται από κάθε φόρο τα κέρδη από αγοραπωλησίες μετοχών στο Χρηματιστήριο με την μοναδική προϋπόθεση ότι οι μετοχές δε θα μεταβιβαστούν για ένα τρίμηνο. Στην εποχή των «ελλειμμάτων» ο φόρος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές παραμένει στο συμβολικό 1,5 τοις χιλίοις.

  – Η εξευτελιστική φορολογία του 5%, για την επιστροφή κεφαλαίου από το εξωτερικό.

  – Η διατήρηση των προκλητικών φοροελαφρύνσεων των εφοπλιστών.

  – Νέες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο με πρόσχημα την «πράσινη ανάπτυξη», τη διατήρηση θέσεων εργασίας κλπ.

  Το φορολογικό νομοσχέδιο δεν είναι παρά ένα από τα μέτρα «ληστείας» του εισοδήματος των εργαζόμενων. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η Ε.Ε., το ΔΝΤ, το κεφάλαιο και οι τραπεζίτες, προχωρούν σε μια ιστορικών διαστάσεων επίθεση μέσα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ. Ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, νέοι γύροι λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων, δεκάδες χιλιάδες απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είναι τα μέτρα που θα επιδιωχθεί να παρθούν το επόμενο διάστημα. Η υπαγωγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μαζί με την στενή επιτήρηση της ΕΕ, θα αποτελέσει ένα ιστορικό πισωγύρισμα, με αιχμή δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και την πλήρη ασυδοσία των εργοδοτών.

  Ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων καλεί τους εργαζόμενους σε κινητοποίηση, την Πέμπτη 8 Απρίλη 2010 στις 6 μμ στα Προπύλαια, ημέρα κατά την οποία συζητιέται στην ολομέλεια της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο. Καλούμε τους εργαζόμενους να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας, ενάντια στη λεηλασία των δικαιωμάτων τους, για την ανατροπή της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής, να αντισταθούν στην επικυριαρχία του ΔΝΤ που σε συνεργασία με την ΕΕ σκοπεύουν να επιβάλλουν πιο σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζόμενων και των πλατιών λαϊκών μαζών. Για να πληρώσει την κρίση η εργοδοσία και οι τραπεζίτες, και όχι οι εργαζόμενοι.

  ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ

  ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

  – Γενναία αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

  – Να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

  – Γενναία φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας

  – Αύξηση και όχι μείωση της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου, που είναι υπεύθυνο για την κρίση που εμείς, και όχι αυτοί, πληρώνουμε.

  ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

 6. Ο/Η philalethe00 λέει:

  Χμ… Εκεί που πάει να εκφράσει κάποια ανοιχτομυαλιά, την χάνει… (Αλλά υπάρχουν και τα καλά.)
  Ένια χτυπητά τέτοια σημεία:
  α)ο πατριωτισμός δεν είναι δάνειο από τον αστισμό, αλλά ο διεθνισμός, όπως λέει -δεν ήθελα να το αναφέρω, αλλά τι να κάνω- το Μανιφέστο αναφερόμενο στο διεθνές εμπόριο των αστών, αλλά εννοείται και όλο το cluster ωφεμιλιστική ηθική, αθεϊσμός, αντικληρικαλισμός, υλισμός, που μοιάζει σαν copypaste από τον Ελβέτιο, τον Φόυερμπαχ και άλλα τέκνα της προφανώς αστικής δημοκρατικής μερίδας.
  β)ο Μέγας Βασίλειος -μου άρεσε πολύ το απόσπασμα, που είναι ακριβές :-) – δεν λέει μόνο αυτά, αλλά λέει, ότι για όλα αυτά, πρέπει να αγωνιστούμε για την κοινοκτημοσύνη και ενάντια στην κοινωνική αδικία, όπως και ο ίδιος. Για αυτό, ήταν, αν δεν λαθεύω, και ο μέγας ιστορικός των πολιτισμών Arnold Toynbee άλλωστε έλεγε, ότι ο «κομμουνισμός είναι μία σελίδα από το Ευαγγέλιο, που νομίζει ότι είναι ολόκληρο το βιβλίο» ή κάπως έτσι. (Ναι, όσοι θεωρούν τους Πατέρες συντηρητικούς έχουν μαύρα, κατάμαυρα μεσάνυχτα το λιγότερο.)
  γ)ο Μουσουλίνι ξεκίνησε μεν από σοσιαλιστής και συμμετέσχε, μάλιστα, και στην Β Διεθνή, αλλά μετά «το γύρισε», αν μου επιτρέπετε. :-) Πάντως, και ο Μουσολίνι και ο Μαρξ μέχρι και η Ρόζα Λουξεμπουργκ, όλοι οι μαρξιστές, ίσως πλην αποστάτη Κάουτσκι, εκφράζουν την αποτυχία του αστικού δημοκρατικού μύθου(Ρουσσώ) για την πολιτική-νομική ισότητα(νομικισμός των κλασσικών) και αυτόν του κυρίαρχου «λαού», που οδηγεί αναπότρεπτα και μεσσιανικά στο αστικό όνειρο της μαζικής ευημερίας. Είναι αντιδημοκράτες βαθύτατα, όπως και ο Λένιν βέβαια, μην γελιόμαστε.
  δ)Ο Παπαδιαμάντης πίστευε σε μία κοινωνία πιο κομμουνιστική από τους μαρξιστές και πολλούς άλλους σοσιαλιστές, αλλά για λόγους χριστιανικούς. Κατά την γνώμη μου, το ΚΚΕ θα είχε κάποια σχέση με τον Παπαδιαμάντη, αν ακολουθούσε την γραμμή… Κωστή Μοσκώφ ή Κανέλλη. Τώρα, πρόκειται για ένα κόμμα που ανήμερα της Ανάστασης του Χριστού, μας μιλάει στην κεντρική στήλη του έντυπου οργάνου του για τον επόμενο -3469786ος;- οργανωμένο -στο Κόμμα και, ειδικότερα, την Κ.Ε. και το Π.Γ.- ταξικό επαναστατικό αγώνα, γελοιοποιώντας έως δακρύων αυτές τις πολύ υψηλές και δυνάμει ιερές έννοιες και αξίες.

  Αυτά και να με συμπαθάτε. Με την ευκαιρία, να πω εκφράσω ένα παιδαγωγικό έπαινο για το ιστολόγιο. :-)

 7. Ο/Η A.Π λέει:

  Ιδεολογικά δάνεια από το «φασισμό»:

  Η ΚΟΕ πέρα από το «να πληρώσουν οι π λ ο ύ σ ι ο ι» λέει: «Μέτρα για την π λ ο υ τ ο κ ρ α τ ί α, φτώχεια για το λαό. Αυτή η γενική αρχή βρίσκει την απόλυτη πραγμάτωσή της στις μέρες της κρίσης που διανύουμε.» http://www.koel.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3076&catid=165&Itemid=30

  Η ΔΕΑ λέει: «Φορολογείστε τους π λ ο ύ σ ι ο υ ς! Απαγορέψτε τις απολύσεις! Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.» http://www.dea.org.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2668&Itemid=48

  Το Κόκκινο λέει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απευθύνει μια ανοιχτή δημόσια πρόσκληση [..] για κοινή δράση ενάντια στο Πρόγραμμα Σταθερότητας με κεντρικό σύνθημα «Να πληρώσουν αυτοί που φταίνε» (οι π λ ο ύ σ ι ο ι, οι τράπεζες, τα κέρδη) http://www.kokkino.org/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1&limit=4&limitstart=20

  Το Ξεκίνημα έλεγε το 2007: «Δεν υπάρχουν λεφτά θα πουν ξανά! Κι επειδή δεν υπάρχουν λεφτά, μειώνουν τη φορολογία των επιχειρήσεων και των π λ ο υ σ ί ων από το 45% στο 25%!! Ανοιχτή, προκλητική κοροϊδία!» http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=728716

  Η Ομάδα Ρόζα λέει: «Με δυο λόγια, η κυβέρνηση θα μπορούσε να βρει τα χρήματα από τους π λ ο ύ σ ι ο υ ς, αλλά προτίμησε να τα βρει από τους φτωχούς. Η πραγματική φορολόγηση των πλουσίων και της εκκλησίας, καθώς και το πάγωμα των εξοπλισμών αποτελούν κεντρικά στοιχεία μιας αριστερής απάντησης στην κρίση.» http://www.epohi.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=4887&Itemid=30

  • Ο/Η Γ. Καλαντζόπουλος λέει:

   @A.Π.
   Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο να φορολογήσουμε τους πλούσιους από το να κηρύξουμε τον πόλεμο στην πλουτοκρατία! Κανένας άλλος εκτός από το ΚΚΕ δεν ταυτίζει το κεφάλαιο με τον πλούτο. Οι εθνικοσοσιαλιστές αντιλαμβάνονται ότι οι κοινωνικές αντιθέσεις οφείλονται διότι ο πλούτος έχει συγκεντρωθεί στα χέρια ολίγων και ότι το πρόβλημα θα λυθεί με την αναδιανομή του πλούτου. Δεν υπάρχει υπάρχει στη λογική τους η παραγωγή της υπεραξίας, η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης και άλλα παρόμοια …μαρξιστικά.

   Οι εθνικοσοσιαλιστές λοιπόν θα μπορούσαν να κάνουν και ΑΠΕΡΓΙΕΣ ενάντια στην ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ. Όμως τους πρόλαβε το ΚΚΕ!Εδώ και το ανάλογο δημοσίευμα από τον ριζοσπάστη:
   ΑΠΕΡΓΙΑ ενάντια στην πλουτοκρατία και τη στρατηγική της

   • Ο/Η A.Π λέει:

    Ο «πλούσιος» δεν είναι ο κάτοχος του «πλούτου»;

    Εσείς ο ίδιος είπατε πως «η έννοια “πλούτος” αντί για την έννοια “κεφάλαιο” δυμιουργεί τεράστιες συγχύσεις και διαστρεβλώσεις»

    Αν η λογική σας ήταν σωστή, η ΔΕΑ για παράδειγμα θα έπρεπε να λέει «φορολογήστε τους κεφαλαιοκράτες», όχι φορολογήστε τους πλούσιους..

 8. Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ λέει:

  ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΧΑΡΑ ΘΑ ΚΑΝΩ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ -ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ:

  α.Γιατί μετά απο δύο σχεδόν μήνες στο γύψο εχω πρόσβαση στο Διαδίκτυο ( εστω κΑΙ σε ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΦΕ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ).Αιτία του γύψου ενα «παραπάτημα» ( οχι απο τα συνήθη πολιτικά-θεωρητικά στις πολυπληθείς παγίδες της «αστικής» ιδεολογίας- αλλά πτραγματικό σε λακκούβα πεζοδρομίου στο ΚΙΆΤΟ).
  β.Γιατί ενώ τον Καλαντζόπουλο δεν τον γνώρισα απο κοντά -η «πολιτική του πλατφόρμα» του 78 για τη συγκρότηση της Β’ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ( μαζί με τον Καρυπίδη)Ως μ-λ οργάνωσης αποτέλεσε σημείο αναφοράς για μια μικρή ατυπη ομάδα «ανήσυχων» πρωτοετών ΚΝΙΤΩΝ ( μαζί με την βραχύβια ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ-συνεργασία ΚΚΕ (μ-λ)/Κ.Ο.ΜΑΧΗΤΗΣ και ανεξάρτητων οπως ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ,Ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΗΡΙΝΗΣ …) το 80-81 στη Σπουδάζουσα τησ ΠΑΤΡΑΣ ( ο ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ που μολις τον προλάβαμε τέλη του 80 ισως να θυμάται δυό-τρείς αγνωστους ΚΝΙΤΕΣ που συγκράτησαν τον μαινόμενο ΠΑΝΟ ΒΛΑΧΑ -ΣΤΕΛΕΧΟς ΤΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΤΟΤΕ ΣΤΗ ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΤ ΝΑΡ πριν χειροδικήσει στον «προβοκάτορα» ΚΑΡΥΠΙΔΗ στο αμφιθέατρο της ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ)…μετά τα «πολωνικά» -τέλη 81 , διαγραφτήκαμε ή αποχωρήσαμε…και οι περισσότεροι εγκαταλείψαμε και την «κομμουνιστικη θεώρηση» σε οποιαδήποτε εκδοχή…συνεργαστήκαμε με τον ΔΑ ως «ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ» σε Φοιτητική Εστία, Μαθηματικό και Γεωλογικό…με τις πρώτες οικολογικές ομάδες στη ΠΆΤΡΑ, με τους διαγραμμένους του ΠΑΣΟΚ , και τις ομάδες αυτομόρφωσης του ΚΕΝΤΡΟΥ μεσογειακων μελετών ΠΟΥ ΑΠΗΧΟΥΣΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ…

  Συγχωρέστε με για την αυτοβιογραφική παρένθεση – υπάρχει ομως σε αυτήν μια αναφορά που θεωρώ να μπεί στη συζήτηση: ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ SOLIDARNOSK -«AΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»…το μαζικότερο και αυθεντικότερο εργατικό κίνημα του ΕΙΚΟΣΤΟΎ ΑΙΩΝΑ
  -ΚΊΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΝΑ «ΚΟΜΜΑ» ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ…
  για πολλούς απο μας η μυθολογία του σοσιαλισμού της Ανατολής επεσε οριστικά τότε…Η ΚΑΤΑΦΥΓΗ ΤΟΥ ΚΚ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΟΚΡΑΤΙΑ εσβηνε και την τελευταία ελπίδα που ειχε αφήσει ζωντανή το σκοτεινό παρελθόν της ΚΡΟΣΤΑΝΔΗΣ, ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ,ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΤΡΟΤΣΚΙ , ΤΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΟΜΑΡΞΙΣΤΩΝ-ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΛΑ ΤΟ 44,ΤΟ ΟΥΓΓΡΙΚΟ , Η ΠΡΑΓΑ ΤΟ 68 ΚΛΠ ΚΛΠ…ΤΟ 89 ΕΠΕΣΑΝ ΤΟ ΚΚΣΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΚ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΩΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ…

  …δεν είναι νομίζω τυχαίο οτι η πολωνική εμπειρία απωθείται στο σκοτάδι απο δεξιές κια αριστερές γραφειοκρατίες…ΕΊΝΑΙ ΛΥΠΗΡΟ που οι λιγοστές -ελάχιστες δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς αντί να τα δόσουν ολα στην ανασύνταξη του εργατουπαλληλικού συνδικαλισμού ( ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ) αναβιώνουν κακέκτυπα του ΠΑΜΕ -ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ «ΔΙΚΤΥΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ» προσπαθώντας να διασώσουν το δικαίως κλυδωνιζόμενο «κομματικό» κέλυφος και θυσιάζοντας τις υπαρκτές νέες δυνατότητες ανάπτυξης ειδικά του εργατικού κινήματος…Ακόμη και στο ΚΚΕ επι ΦΛΩΡΑΚΗ είμαστε πολύ προσεκτικότερη με την τυπική οργανωτική αυτονομία των κινημάτων-πλήν των γνωστών εξαιρέσεων (ΧΗΜΕΙΟ 80 ,…)….

  η παραπάνω παρατήρηση αφορά το σύνολο των » παρεμβάσεων» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΚΛΠ….
  αντί για » ΑΝΑΤΡΟΠΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ » ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ » ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ -ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»….

  προσψρινό αλλά αναγκάιο διαλειμμα και επανέρχομαι για τη «πλουτοκρτία» και τη»φτωχολογιά»….

 9. Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ λέει:

  ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ «ΠΛΟΥΤΟΚΡΤΙΑ» ΚΑΙ «ΦΤΩΧΟΛΟΓΙΑ»….

  1.ΤΟ ΚΚΕ είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική ελληνική κομμουνιστική οργάνωση που εχει μια ευρύτερη πολιτική απήχηση -είναι μια εθνική πολιτική δύναμη -με την εννοια της υπολογίσιμης παρουσίας σε ολες τις περιοχές της χώρας και σε ολες τις τάξεις και κοινωνικές ομάδες-ακόμη και στην «πλουτοκρατία».ΟΙ υπόλοιπες κομμουνιστικές οργανώσεις ( ΝΑΡ ,ΚΚΕ μ-λ, Μ-Λ ΚΚΕ, ΚΟΕ, ΑΚΟΑ,ΟΑΚΚΕ ,ΟΚΔΕ,ΕΕΚ,ΚΟΜΜ.ΑΝΑΝΕΩΣΗ,ΕΚΚΕ ΚΟΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ,ΠΟΣΑΔΙΚΟΙ,»ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ»-lotta communista,ΚΤΡ.ΕΝ.-«ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ» ΚΛΠ -και οι κομμουνιστικές τάσεις του ΣΥΝ-ΚΚΠΔ,ΠΑΑΝ) εχουν μικρή εως μικροσκοπική παρουσία και ο υπερεικοσαετής κατακερματισμός τους δεν προοιωνίζει μιαν αναβάθμιση της παρουσίας τους ( δηλ, την αποπεριθωριοποίησή τους).
  ΤΟ ΚΚΕ εχει μια σημαντική ιστορικότητα και μια μειωμένη σήμερα -σε σχέση με προηγούμενες ιστορικές περιόδους ΛΑΪΚΟΤΗΤΑ-ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΥξΗΣΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 70 : εκλογικη επιρροη 10-12%…την λαϊκότητά του το ΚΚΕ δεν την οφείλει στην «μαρξιστική καθαρότητα» του λόγου του αλλά στην ιστορική συγκυρία της δεκαετίας του 40 που το ανέδειξε στο κατεξοχήν εθνικό-πατριωτικό-λαίκό κόμμα και στους μετέπειτα πολιτικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες που το ανέδειξαν ως κόμμα της «φτωχολογιάς»…
  ΤΟ «ΚΕΦΑΛΑΙΟ» του ΜΑΡΞ , ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ-ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ , ΤΙΣ ΚΑΤΟΠΙΝΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΤΙΣ ΔΙΑΒΑΣΑΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΑΝ ….ΚΑΙ ΓΩ ΠΟΥ ΩΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΑ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΜΠΕΤΕΛΕΜ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΑ-ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ-ΜΑΓΚΛΙΒΕΡΑ, ΜΗΛΙΟ ΚΑΙ ΝΙΚΟ ΚΟΤΖΙΑ , ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΧΙ ΑΚΡΙΒΗ…
  … το 1980 ΣΤΑ ΜΙΣΑ ΝΕΑ ΑΠΛΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΕΜΟΙΑΖΑΝ ΚΙΝΕΖΙΚΑ …ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΟ ΚΚΕ ΗΤΑΝ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΛΟΚΟΤΡΟΝΑΙΩΝ -ΤΟΥ «ΡΩΣΙΚΟΥ» ΚΟΜΜΑΤΟΣ …

  …η αποψη οτι οι κομμουνιστές ειναι κατά του κράτους ηταν μάλλον μια καταδικασμένη «αναρχοκομμουνιστική » αποψη με την οποία προσπαθούσε η αντίδραση να αμαυρώσει την πραγματικά πΑτριωτική πολιτική του ΚΚΕ-ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΟ ΚΚΕ ΗΤΑΝ ΣΑΦΩΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ ΚΑΙΤΟΥ ΠΑΛΛΑΪΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ( ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΜΕΛΗ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΙΛΟΛΑΊΚΟ ΚΡΑΤΟΣ)…

  Η αποψη του ΚΑΛΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΠΙΘΑΝΌΝ ΝΑ ΗΤΑΝ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΣΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ «ΑΡΙΣΤΕΡΗ» ΤΟΥ ΠΤΕΡΥΓΑ….σίγουρα ομως μετά το 34 ( εκτη ολομελεια αν θυμάμαι καλά )ΟΙ εναπομεινασες ΠΑΡΗΧΗΣΕΙΣ της «ταξικής-διεθνιστικής» αποψης του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΥ περιθωριοποιούνται τελεσίδικα στο ΚΚΕ με την επικράτηση τΟΥ ζαχαριαδη…η φυσική εξόντωση των τροτσκιστών στην ΚΑΤΟΧΗ -ΚΥΡΊΩς ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΠΛΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ-ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ…μετά τη μεταπολίτευση ανθούν οι ΕΔΕ,ΟΚΔΕ,ΚΕΣ,ΟΣΕ-ΣΕΚ…ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙ-ΕΞΑΡΤΗΣΙΑΚΟΙ ΛΑΪΚΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ(ΕΚΚΕ,ΟΜΛΕ,…)…

  αυτά ως μια πρώτη πρόχειρη καταγραφή του πώς η βάση των ΚΚΕ ΕΒΛΕΠΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΠΑΛΗ….

  η μαζικότητα του ΚΚΕ προφανώς δεν σημαίνει και ορθότητα της πολιτικής του…

  οσο για την εθνική συσπείρωση που μπορεί να επιτευχθεί σε μια πιθανή εξωση της ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ…Ας ΣΚΕΦΘΟΎΜΕ ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ-ΚΙΝΕΖΙΚΑ-ΑΡΑΒΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ …ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ …ΤΑ ΠΙΘΑΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΣ ΤΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΨΥΧΡΑΙΜΑ ΣΤΗ ΖΥΓΑΡΙΑ ….

  Η ΑΤΑΞΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ…ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ….

  διαβάστε τις αναλύσεις ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ , ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΜΟΔΟΞΟ ΕΘΝΟΣ -ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΕΝΝΟΕΙ..

  EPANERXOMAI ME SYSTHMATIKOTERES SKECEIS AYRIO H METAYRIO…..

  • Ο/Η Γ. Καλαντζόπουλος λέει:

   @ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ,

   το μόνο που έχω να απαντήσω σε αυτά που γράφεις, είναι ότι όταν περάσεις από Αθήνα κερνάω τσίπουρα (χωρίς …γλυκάνισο)

 10. Ο/Η Ερώτηση λέει:

  οι ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ και οι …ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΕΣ

  Αφήνεται στον αναγνώστη να εντοπίσει σε ποίους αναφέρεται το παρακάτω κείμενο με τον προσδιορισμό: πλουτοκράτες συνεργάτες του Κομμουνισμού.

  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΠΡΟΣ ΧΙΤΛΕΡ

  «Οι 5.000 αξιωματικοί και άντρες των Ελληνικών εθελοντικών τμημάτων της Πελοποννήσου με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού όπισθεν αυτών, εκφράζουν την βαθύτατη αγανάκτισή των δια την εναντίον σας απόπειρα σχεδιασθείσαν και επιχειρηθείσαν υπό υποκειμένων τα οποία δεν ήθελον να αναγνωρίσουν την αναγκαιότητα του αγώνος κατά του Κομμουνισμού και των πλουτοκρατών συνεργατών του.

  Εκφράζουν την χαράν των δια την θαυμαστήν διάσωσή σας και κλίνουν με ευγνωμοσύνη το γόνυ ενώπιον του παντοδύναμου Θεού, όστις ήπλωσεν προσταευτική χείρα επάνω εις την ζωή σας, δια να διαφυλάξει εις το Γερμανικό έθνος και εις την εν αγώνι κατά της κομμουνιστικής πανώλης Ηνωμένην Ευρώπην. Διά τους Ελληνας εθελοντάς της Πελοποννήσου η ένδειξη αυτή είναι μία παρόρμησις, όπως συνεχίσουν δι όλων των δυνάμων μέχρις εσχάτων τον αγώνα κατά των ξένων προς την χώραν Μπολσεβικών ορδών εν Ελλάδι.

  Από της ιεράς γής της αρχαίας Σπάρτης εκ της οποίας προήλθε η δραξ των ηρώων του Λεωνίδου η οποία έσωσεν την Ευρωπαϊκόν πολιτισμόν, υψούται η προσευχή μας: ΚΥΡΙΕ ΔΙΑΦΥΛΑΣΣΕ ΤΟΝ ΦΥΡΕΡ»

  Συνταγματάρχης Παπαδόγκωνας διοικητής Ταγμάτων Ασφαλείας

 11. Ο/Η διαβαστερός λέει:

  Νάτοι, νάτοι οι πολέμιοι της ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ!

  «Η καταστροφή του μπολσεβικικού κινδύνου και της πλουτοκρατικής εκμεταλλεύσεως θα δημιουργήσει τη δυνατότητα για μια ειρηνική, αρμονική και χρήσιμη συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους λαούς της Ευρωπαϊκής ηπείρου στον πολιτικό τομέα, όπως στον οικονομικό και τον πολιτιστικό».

  8/1940, κοινό ανακοινωθέν Χίτλερ και Μουσολίνι.

 12. Ο/Η Επίσης... λέει:

  Μια ματία και εδώ, που οι χρυσαυγίτες δηλώνουν εχθροί της πλουτοκρατίας:

  ΕΙΜΑΙ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ:

  Δέχομαι τις ηθικές επιταγές που απορρέουν από την κοσμοθεωρία μου και λειτουργούν για την ριζική ανανέωση των αχρηστευμένων και κίβδηλων κοινωνικών αξιών. Η ιδεολογία μου δεν επιζητεί να διασώσει τίποτε από τα εγκατεστημένα οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα που οδηγούν τα Έθνη, τους Λαούς και τον Πολιτισμό σε παρακμή. Έτσι είμαι εχθρός κάθε εξουσίας που διαιωνίζει αυτή τη σήψη που ‘χει για στήριγμά της την πλουτοκρατία. Κάθε εξουσίας, είτε δικτατορία των στρατιωτικο-οικονομικών συμφερόντων είναι, είτε δικτατορία του κοινοβουλευτισμού. Γιατί είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: του αντεθνικού ισοπεδωτισμού

  Από: http://www.facebook.com/group.php?gid=158482447537&ref=share

 13. Ο/Η philalethe00 λέει:

  Αλλά υπάρχει και η άλλη φοβερή αποκάλυψη: ότι η λέξη ναζισμός προέρχεται από το εθνικός σοσιαλισμός, όπου το εθνικός είναι ένας απλός επιθετικός προσδιορισμός! Επίσης, το ναζιστικό κόμμα δεν ήταν παρά το εργατικό(προλεταριακό, σαν να λέμε) κόμμα της Γερμανίας(DAP–>NSDAP)!
  Τρίτον, το ναζιστικό κόμμα συμμάχησε με πολλούς «σοσιαλδημοκράτες» και σοσιαλιστές, όπως τους αφούς Στράσσερ, τους οποίους και καθάρισε εν πολλοίς μέχρι την Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών!!!
  Τέταρτον, υπάρχει και το εξής λυπηρό, ότι το ναζιστικό κόμμα είχε εκκλησιαστική πολιτική, ας πούμε, πολύ όμοια ή ταυτόσημη με του ΣυΡιζΑ ή του ΚΚΕ. Μήπως αυτά τα κόμματα ασπάστηκαν τον φασιστικό αντικληρικαλισμό; (Βλ. εδώ: http://books.google.gr/books?id=RyiCgoA-IYwC&printsec=frontcover&dq=nazi+persecution+of+churches&source=bl&ots=xSNLZHbtzs&sig=2zKsQhUiCLrS4XAW5BQWYWueGbo&hl=el&ei=fdC9S6y3D8SysAbKlfHIBQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=5&ved=0CCIQ6AEwBA#v=onepage&q&f=false )
  Πέμπτον, ο Κ. Πλεύρης έχει γράψει το έργον «ο καπιταλιστής», όπου υποστηρίζει την εξόντωση του καπιταλισμού και των καπιταλιστών μέσα από ένα νέο πολύ ισχυρό Κράτος!
  Καταλαβαίνετε τα συμπεράσματα, έτσι; Ότι, όπως λένε και κάποιοι φίλοι μας Αμερικάνοι καπιταλιστές, ο φασισμός είναι ένα βασικά αριστερό κίνημα και η μεταρρύθμιση του Ομπάμα στην Υγεία δεν είναι παρά ο δρόμος προς την τυραννία.

 14. Ο/Η Kλαδίτης λέει:

  To να εκθέτουμε ως αυταποδεικτα γεγόνοτα ιστορικές εικασίες και μάλιστα ψωρίς να εκθέτονται οι πηγές τους είναι τουλάχιστον μία αναλφάβητη και καφενειακή πρακτική. Ψέμα έχει πέσεο μπόλικο για την Ε.ΣΣ.Δ . Αυτές οι ¨¨αποκαλύψεις΄΄ τελικά το μόξνο που κάνουν είναι να συγχίζουν. Δεν υπερασπιζομαι βέβαια την Ε.ΣΣ.Δ. Αν ήταν πρεγματικά σοσιαλιστική δεν θα έπεφτε. Άλλο όμως αυτό και άλλο να μεταφέρουμε ψέμματα αμφιβόλου ποιότητας ιστορικών

  • Ο/Η Γ. Καλαντζόπουλος λέει:

   @Κλαδίτη,
   γενικά είναι σωστές οι παρατηρήσεις που κάνεις, όμως τι σχέση έχουν με το θέμα που συζητάμε; Αυτό που αναφέρει το αρχικό κείμενο και το σύνολο των σχολίων αφορά την έννοια «ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ» και αν είναι μαρξιστική έννοια ή έννοια που είναι δανεική από τους εθνικοσοσιαλιστές. Στην μαρξιστική βιβλιογραφία και στους κλασσικούς Μάρξ, Λένιν κλπ αυτή η έννοια δεν χρησιμοποιείται και δεν έχει ορισθεί όπως το κεφάλαιο, η εργατική τάξη, η αστική τάξη, η υπεραξία και άλλα παρόμοια. Αντίθετα στους εθνικοσοσιαλιστές (ντόπιους και ξένους) αποτελεί κοινή και βασική έννοια της ιδεολογίας τους.

 15. Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ λέει:

  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ -ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ:

  Βρίσκομαι στη φωτεινή γωνία του ΙΝΤΕΡΝΕΤ-ΚΑΦΕ,εχω ρίξει μια βιαστική ματιά ξανά στα παραπάνω κείμενα και αναρωτιέμαι : ΠΙΘΑΝΌΤΑΤΑ η εννοια «πλουτοκρτία» ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ στα εργα του ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΛΕΝΙΝ ( εχω διαβάσει πριν τριάντα περίπου χρόνια περίπου τρακόσιες σελίδες μεταφρασμένα κείμενα του ΜΑΡΞ , αλλες τόσες ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ,το ιδιο πάνω κάτω ισχύει και για τους ΤΡΟΤΣΚΙ,ΓΚΡΑΜΣΙ,ΑΛΤΟΥΣΕΡ,ΜΠΕΤΕΛΕΜ,ΠΟΥΛΑΝΤΖΑ …
  ….ΑΛΛΆ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ «ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ» τη δεκαετία του 80 -Κυρίως στα περιοδικά των ΚΚΕ-ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ εσ-εαρ-κκε εσ αα ( ΚΟΜΕΠ,ΣΟΘΕΠ ,ΚΟΜΘΕΠΟΛ-ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ,ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ,ΚΑΠΑ) και σε ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ-ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ -ΑΝΤΙ-
  ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ -ΠΟΛΙΤΗ-ΘΕΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΗ-ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ -ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ-ΡΗΞΗ- πόσο
  » μαρξιστικά» ηταν αυτά τα κείμενα των ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ,ΚΟΤΖΙΑ,ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ,ΚΑΠΠΟΥ,
  ΜΑΓΚΛΙΒΕΡΑ,ΜΠΙΤΣΑΚΗ ,ΑΛΑΒΑΝΟΥ,ΛΑΦΑΖΑΝΗ,ΧΑΓΙΟΥ,ΜΑΝΙΑΤΗ,ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ,ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ,ΠΛΟΥΜΠΗ,ΑΛΕΥΡΑ,ΚΑΠΕΤΑΝΓΙΑΝΝΗ,ΚΥΡΚΟΥ,ΦΙΛΙΝΗ,ΚΑΡΑ,ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ,ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ,ΑΝΑΝΙΑΔΗ,ΒΑΛΝΤΕΝ,ΒΟΥΛΓΑΡΗ,ΨΥΧΟΓΙΟΥ,Α.ΠΑΠΠΑ,Δ.ΦΥΣΣΑ,ΣΠΟΥΡΔΑΛΑΚΗ,ΜΙΧ.ΡΑΠΤΗ,ΚΑΠΑΚΟΥ,ΚΟΒΑΝΗ,ΜΠΑΝΙΑ,ΜΠΑΛΤΑ,ΖΟΥΝΑΛΗ,ΠΟΡΤΑΛΙΟΥ,ΑΣΤΕΡΙΟΥ,ΘΕΡΜΟΥ,ΣΑΜΑΡΑ,ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ,ΚΑΖΑΚΗ,ΑΡΑΝΙΤΗ,ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΥ,ΒΑΛΛΙΑΝΟΥ,ΕΥΘΥΜΙΟΥ,ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ,ΕΛΕΦΑΝΤΗ,ΚΑΡΡΑ ΓΙΩΡΓΟΥ, Α.Β.ΠΑΛΑΙΟΥ, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ,ΖΟΥΡΑΡΙ,ΚΑΛΟΓΗΡΟΤ,ΛΟΥΛΟΥΔΗ,ΜΑΡΤΙΝΟΥ,ΚΑΛΟΜΑΛΟΥ,ΧΩΡΑΦΑ,ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ,ΑΝΔΡΕΑΔΗ,ΖΕΜΠΙΛΑ,ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑΝΝΗ,ΔΗΜΗΤΡΗ ΙΩΑΝΝΟΥ,ΘΟΔΩΡΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ,ΒΕΡΓΙΔΗ,ΜΗΛΙΟΥ,ΔΡΟΣΟΥ ΣΑΚΗ,ΡΥΛΜΟΝ,ΣΤΑΜΑΤΗ,ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΥ,ΤΑΡΠΑΓΚΟΥ,ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ,ΜΑΧΑΙΡΑ, ΝΤΑΤΣΗ,ΝΙΚΟΛΑΤΟΥ,ΜΑΥΡΗ ,ΤΣΕΚΟΥΡΑ,ΖΑΜΑΝΟΥ,ΚΟΤΖΙΑ ΑΦΡ.,ΛΙΒΕΡΗ ΠΑΝΟΥ,ΝΕΡΑΝΤΖΗ ΠΑΥΛΟΥ,ΠΑΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΡΟΥΜΠΑΝΗ,ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ,ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΖΟΥΒΑΝΟΥ ,ΣΤ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ,ΧΡ.ΜΗΛΙΟΥ,Χ.ΑΝΜΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ,ΑΣΠΑΣ ΚΑΙ ΑΛ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ,Λ.ΤΖΙΟΛΑ,ΠΟΛΥΜΕΝΑΚΟΥ,ΤΑΚΗ ΧΑΜΗΛΟΥ,Λ.ΒΑΣΣΗ,Π.ΚΑΤΕΡΙΝΗ,ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ,ΛΕΥΤ.ΡΙΖΑ,Δ.ΔΕΛΗΟΛΑΝΗ,Κ.ΨΥΧΟΠΑΙΔΗ,ΜΑΝ. ΑΓΓΕΛΙΔΗ,ΗΛ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ ….και αλλων τόσων ακόμη «μαρξιστών» της εποχής εκείνης που ξεχνώ αυτή τη στιγμή….

  ….απο το 90 και μετά , ως «προλετάριος» δεν ειχα χρήματα και χρόνο για να παρακολουθώ τη «μαρξιστική βιβλιογραφία » εν ΕΛΛΆΔΙ…ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΦΕΙ ΑΛΛΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ-ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ-ΒΙΒΛΙΑ…

  ( το πόσο «μαρξιστικές» είναι ολες αυτές οι αναλύσεις ενας ΘΕΟΣ το ξέρει-αν υπάρχει…)

  Πάντως σε αυτές που εχω διαβάσει εγώ , πράγματι δεν θυμάμαι συζήτηση περί «πλουτοκρατίας»…

  ΑΛΛΑ ΜΗΠΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΟΥ ΑΝ Η ΕΝΝΟΙΑ ΕΙΝΑΙ «ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ» , ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ;

  » μα τον ΜΑΡΞ, τον ΛΕΝΙΝ ….Ή ΟΠΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΝ ΜΕΓΑΛΟ Ή ΜΙΚΡΟ «ΠΡΟΦΗΤΗ» ΤΟΥ «ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ» πρέπει να το σκεφτούμε περισσότερο το θέμα «;
  …ΑΚΟΎΩ ΜΙΑ ΜΑΚΡΙΝΗ ΦΩΝΗ….

  …ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ…ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΜΕ…
  ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΚΡΑ ΔΕΞΙΑ ΜΙΑ ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΔΕΙΧΝΕΙ » ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ»…
  ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ …ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΔΥΣΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ…

  ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΟΛΙΓΩΝ ΛΕΠΤΩΝ ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΥΑΛΙΑ ΜΟΥ ….

 16. Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ λέει:

  ΕΒΑΛΑ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ ΕΚΑΝΑ ΜΙΑ ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ -ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΤΗΣ GOOGLE-
  ΛΗΜΜΑ «ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ» 54.000 ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ…
  ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΙΑΒΑΣΩ ΟΛΕΣ…
  ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΜΑΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΡΟΧΕΙΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ-ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:

  Καταρχήν ποιοι είναι πλούσιοι και ποιοι φτωχοί;
  το οριο είναι χρηματικό; ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΟΡΙΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ;

  αν είναι χρηματικό , εχει σημασία αν ο «πλουσιος» ΤΟ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΩΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗΣ( ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΜΕΣΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΙΚΡΟΥ Η ΜΕΓΑΛΟΥ); ΑΝ ΤΟ ΑΠΟΚΤΑ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ( ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ,ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ, ΚΛΟΠΗ , ΠΛΟΥΣΙΟ ΓΑΜΟ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ , ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΣ,…ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ DVD-βλεπε προσφάτως την «περιπέτεια»ΤΗς κ.ΙΟΥΛΙΑΣ(;)ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ) ;

  Πάιζει ρόλο αν ο πλούτος συσσωρεύεται, αυξάνεται δια επενδύσεων εντός ή εκτός χρηματιστηρίου; ΑΝ ΞΟΔΕΥΕΤΑΙ ΣΕ ΝΟΜΙΜΕΣ Η ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ…ΑΝ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΙΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ…ΑΝ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ…ΑΝ ΔΙΑΠΛΕΚΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΙΚΙΛΩΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΨΗΛΩΝ ΦΙΛΟΔΟΞΙΩΝ Η ΚΑΙ ΑΠΛΩΣ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΩΝ…

  τι γινεται με τους πλουσιους που γινονται φτωχοί και τους φτωχούς που γίνονται πλούσιοι;

  ποίοι πλούσιοι ασκουν εξουσία ( εμμέσως δι αντιπροσώπων και ποίοι αμέσως και προσωπικώς και ποία η διαφορά) ;

  ΑΝ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ-ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΜΗΠΩΣ Ο ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ (;) να μην του στερήσει τον πλούτο που είχε ο ΔΙΟΓΈΝΗς ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟΥ ΧΑΡΙΣΕΙ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΝΑ ΤΟΥ ΣΤΕΡΗΣΕΙ ΔΗΛ. ΤΟΝ ΗΛΙΟ….

  ΛΙΓΑ ΜΟΝΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΕΚ ΤΟΥ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ…

  Πάντως πρίν αρχίσουμε να τα σκαλίζουμε τα παραπάνω ( πηγαίνοντας στη ΒΙΒΛΟ και στους ΑΡΧΑΙΟΥΣ – ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΣΤΟΝ «ΠΛΟΥΤΟ» του ΑΡΙΣΤΟΦΆΝΗ ..ΚΑΙ συνεχίζοντας με ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, θεολογια μ ΣΑΙΞΠΗΡ, ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΚΙ ,ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑ(«ΖΗΤΙΑΝΟ»),
  ΒΟΥΤΥΡΑ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ, ΡΕΜΠΕΤΕΣ,ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ ,ΤΣΙΦΟΡΟ…ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ….

  Θα υπογραμμίσω οτι ακόμη κιαν εχουμε ενστάσεις στον ορο » ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ»( του ΤΖ. ΠΕΤΡΑΣ ΠΡΙΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ) …ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ «ΠΛΟΥΣΙΟΙ» (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΩΝ «ΦΤΩΧΩΝ») ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ…
  ….Είναι μεταξύ αλλων ο γιατρός που παίρνει φακελλάκια , ο εφοριακός που λαδώνεται,ο αγρότης με νόμιμες ‘η παρ’ανομες επιδοτήσεις….στην επαρχία που λίγο-πολύ γνωριζόμαστε ματαξύ μας ολοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε τη τοπική «πλουτοκρατία» ολων των κατηγοριών…και νομίζω πως είναι μια πραγματική και πολύ ισχυρή δύναμη οχι μόνο λόγω του συσσωρευμένου πλούτου οσο και λόγω του πλήθους των «πλουσίων»
  ( οσων «είναι» και οσων «νομίζουν οτι είναι»)….

  ΑΛΛΑΖΩ ΘΕΜΑ:

  πριν δυο μέρες πήρα το «μπλοκο»-ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ , ενώ εδώ και ενα μήνα κυκλοφορεί ο «ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ»:

  δεν βλέπω σχολια απιο τους ΠΑΣΑΔΟΡΟΥΣ …ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ-Α ΕΝ-
  ΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟΠΡΑΣΙΝΟ ΔΙΚΤΥΟ»- ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ «ΠΟΛΙΤΕς» ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΤΟΥ ΓΛΕΖΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΟ ΜΠΛΟΚΟ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ
  ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ….
  Αξίζει να αναζητήσετε την ομώνυμη ταινια του ΑΔΩΝΙ ΚΥΡΟΥ ( 1965;)…πΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΊ και η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΑΔΙΚΟΥ ( Την «εύθραστη » ομορφιά της τη θαύμαζα απο πιτσιρικι οταν την εβλεπα σε παλιές ελληνικες ταινίες π.χ. ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΕΡΕΣ…)…

  συνιστώ επίσης τα δύο περιοδικά που αγόρασα σήμερα :
  «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» ΜΕ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ » ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΗΜΕΡΑ»( και ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
  ΛΥΓΕΡΟΥ-ΚΟΤΖΙΑ-ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΟΡΛΙΡΑ….)

  και την «ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ» με βασικο θέμα ΣΥΝΕΧΕΙΑ ‘Η ΑΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ -ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ:

  ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
  ΝΙΚΟΥ ΣΒΟΡΩΝΟΥ-Δ.ΜΠΑΣΑΝΤΗ-ΣΤΑΘΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ-Δ.ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΥ-Θ. ΖΙΑΚΑ -ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΙΟΡΗ-ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΑΠΟΣΤΟΛΗ- ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ ….

  ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ….

 17. Ο/Η pan λέει:

  Χαιρετίζω τα ζουμερά σχόλια του ζουμερού θέματος και ιδιαίτερα τον Καλατζόπουλο και τον Ιωάννου, αν και κάπως η συζήτηση ξεχείλωσε. Νομίζω ότι το θέμα οδηγεί εμμέσως πλην σαφώς στην διατύπωη των βασικών και κρίσιμων ερωτημάτων σχετικά με την «αριστερή» απάντηση στη συγκυρία, και γενικότερα.

 18. Ο/Η greekjammer λέει:

  Όταν υπάρχει μεγάλη ανισοκατονομή εισοδήματος σε μια κοινωνία σε
  σημείο παθολογικό, είναι άδικο να μιλήσουμε για μια ολιγαρχία του χρήματος ή
  πλουτοκρατία;

  Εγώ θεωρώ ότι είναι καθήκον κάθε δημοκράτη πολίτη να αντιμάχεται
  την υπερβολική και παθολογική συγκέντρωση εξουσίας κάθε είδους.
  Είτε οικονομικής είτε επικοινωνιανής είτε μορφωτικής είτε τεχνολογικής είτε
  οποιαςδήποτε μορφής.

  Δεν είμαι ούτε ρατσιστής , ούτε στρατοκαυλος ούτε εθνικιστής και ούτε
  φασίστας!!.
  Ήμαρτον!! Ο χ.ψ μπορεί να χρησιμοποιεί όποια λέξη του κάνει κέφι , θα κριθεί
  από την συνέπεια των λόγων του και τον πράξεων του.

  Μπορεί μερικά κομματα της αριστεράς να χρησιμοποιούν ποιό σοφιστικε λέξεις
  αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να συναζελάζονται με γλοιώδη παπαγαλάκια της
  ετεροφωτης οικονομικής ολιγαρχίας στα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης και στα
  παραθυράκια τους!!

  Αλλά είναι βολικό να κρυβόμαστε πίσω από και καλά εκλεπτυσμένες
  και νεκρές έννοιες όταν η ετερόφωτη τεχνολογικά 4εξουσια μαζί με κομμάτι της ετεροφωτης οικονομικής ελίτ έχουν στήσει τρελό πάρτι τα τελευταία 20 χρόνια έχοντας συγκεντρώσει τεράστια πλούτα .
  Πάρτη στο οποίο έβαλε το πρώτο λιθαράκι η κοινοβουλευτική αριστερά το αμαρτωλό 1990 δωρίζοντας ένα σημαντικό κομμάτι της επικοινωνιακής και οικονομικής εξουσίας σε λίγες οικογένειες.

 19. Ο/Η greekjammer λέει:

  Δεν είναι (ή δεν πρέπει να είναι) ένας από τους στόχους των αριστερών δυνάμεων και δημοκρατικών παρατάξεων να παλεύουν ενάντια στην παθολογική συσσώρευση εξουσίας οικονομικής είτε οποιαςδήποτε μορφής.
  Κρίνωντας από το αποτέλεσμα στη χώρα μας δεν είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι
  έχουν αποτύχει σε σημείο ξεφτίλας όλή η αριστερή ιδεολογία στην τωρινή της μορφή;
  Τι να την κάνει κάποιος άνεργος την εκλεπτυσμένη ορολογία; Θα τον ταίσει; ή θα του πληρώσει το νοίκι; Η πρέπει να περιμένουμε άλλα 20 χρόνια μεχρι οι σωστες επαναστατικές λέξεις να μας απελευθερώσουν από τα κοινωνικά δεινά μας;;

 20. Ο/Η greekjammer λέει:

  greekjammer :
  Δεν είναι (ή δεν πρέπει να είναι) ένας από τους στόχους των αριστερών δυνάμεων και δημοκρατικών παρατάξεων να παλεύουν ενάντια στην παθολογική συσσώρευση εξουσίας οικονομικής είτε οποιαςδήποτε μορφής ;;

  Συγνώμη ξέχασα ένα σημαντικό σημείο στίξης..

 21. Ο/Η OAKKE λέει:

  Πως δεν μας εχει πάρει είδηση ο Ζαφειρόπουλος να πλακώσει και αυτός στην συζήτηση;
  Μόνο αυτός λείπει, αλλωστε και αυτός μαοϊκός υπήρξε…

  • Ο/Η Γ. Καλαντζόπουλος λέει:

   Υπάρχει όμως και χειρότερη περίπτωση από τον Ζαφειρόπουλο. Είναι η Λιάνα Κανέλλη!. Αυτή υπήρξε στα …γεράματα Κνίτησα. Απολαύστε την:

   «Ποιο είναι το όφελος αν δημιουργείς πολλούς φτωχούς με την εκμετάλλευση και ανακουφίζεις έναν με την ελεημοσύνη; Αν δεν υπήρχε το πλήθος των εκμεταλλευτών, δε θα υπήρχε ούτε το πλήθος των εξαθλιωμένων» (Αγιος Γρηγόριος Νύσσης 4ος μ.Χ. αιώνας).

   «Η αποστέρηση του εργατικού μισθού είναι στην πραγματικότητα βαρύτερη από φόνο» (Χρυσόστομος, Εις την προς τους Εβραίους κε΄, γ, Patrologia Graeca).

   «Είναι απίθανο να συσσωρευτεί τεράστιος πλούτος δίχως αμαρτία, δίχως την εξαθλίωση και τον πόνο των άλλων» (Αστέριος επίσκοπος Αμασειάς τέλη 4ου μ.Χ. αιώνα).

   «Οσα αποκτήθηκαν άδικα, από κλεψιά, αρπαγή, πλεονεξία, δεν τα συγχωρεί αυτομάτως η μετάνοια (ακόμη κι αν ο φταίχτης μετανιωμένος γίνει μοναχός) αλλά απαιτείται η επιστροφή στους αδικηθέντες». (Αγιος Νικόδημος Αγιορείτης).

   «Δεν μπορεί ο Θεός να γίνει συνένοχος ληστών και αρπακτικών» (Μέγας Βασίλειος).

   «Ο κληρικός που θα δεχτεί προσφορές, δωρεές, με των φτωχών τα χρήματα μολύνεται κι αυτός» (Αναστάσιος Σιναΐτης 7ος μ.Χ. αιώνας).

   «Ο επιδιδόμενος σε αρπαγές και πλουτισμό είναι λύκος κι όχι άνθρωπος» (Χρυσόστομος).

   Και το σχόλιο της Λ. Κανέλη που τα συνοδεύει:
   «Και βεβαίως αυτά τα …θρησκευτικά δε διδάσκονται, δεν ακούγονται μήτε ψιθυρίζονται σε σχολεία, σε θρησκευάμενες τάχα μου δήθεν οικογένειες, σε μακρυσταυρούσες συνάξεις. Ηχούν μαρξιστικά τουλάχιστον, στο βάθος θυμίζουν «Μανιφέστο».

   Ολόκληρο το κείμενο της Λιάνας στον «Ριζοσπαστη» εδώ:
   http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=2758449&textCriteriaClause=&publDate=30/10/2007

 22. Ο/Η Γ. Καλαντζόπουλος λέει:

  Ένα ενδιαφέρον κείμενο σχετικά με τα ζητήματα που συζητάμε είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελία «Με αφορμή..» εδώ: Ευρωπαϊκή Ένωση και ελληνικός καπιταλισμός

 23. Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ λέει:

  ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΑΥΤΑΡΕΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΟΨΙΑ;

  Υπάρχει η διάσταση του σεβασμού σε οποιονδήποτε εκφέρει μια γνώμη…

  και η διάσταση της παράκαμψης μιας επιχειρηματολογίας που ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΟΨΗ…άλλά ποτέ δεν θα είμαστε βέβαιοι οτι ΕΙΝΑΙ λαθος…αν δεν την μελετήσουμε εμείς οι ιδιοι…αλλιώς εύκολα γινόμαστε και μεις «πιστοί» μιας αποψης που εχει εναν «ιερό πυρήνα»-που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση…

  Αν θέλουμε να κρίνουμε ΤΗΝ ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ – ας ασχοληθούμε με τις αναλύσεις της στο ΝΕΜΕΣΙΣ…και οχι με τα σύντομα σχόλια στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ( δεν διαβάζω συνήθως τα κείμενά της λόγω αλλων προτεραιοτήτων)…

  Αν θέλουμε να κρίνουμε την αντιμετώπιση του τρόπου που ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ , ο ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ, ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕς αντιμετωπίζουν τον πλούτο , ας μελετήσουμε τα πρωτότυπα κείμενα και ας μην αρκεστούμε σε πέντε τσιτάτα…

  Το ιδιο ισχύει και για τον ΗΛΙΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟ-που ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΣΥΝΕΠΗς ΜΑΟΪΚΟΣ …ΔΙΑΒΆΖΩ ΣΠΟΡΑΔΙΚΑ ( 1-2 φύλλα κάθε χρόνο) τη ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ…ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΜΕ ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΗΧΗΣΗ είναι μεγαλύτερη…

  ( ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΞΕΛΟΣ ΕΓΙΝΑΝ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ …ΠΑΡΆ ΤΟ ΟΤΙ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΝΤΥΠΑ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΤΙΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ-ΕΙΜΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΒΕΒΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ 74-90…δεκτή με χαρά οποιαδήποτε διόρθωση…μονον ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΥΡΚΟΣ είχε την εντιμότητα να πεί οτι δεν καταλάβαινε τα κείμενά του ΑΞΕΛΟΥ…)

  επίσης καλό θα ηταν να θυμηθούμε οτι ο κομμουνισμός( κοινοκτημοσύνη)ΠΡΟΫΠΉΡΞΕ του ΜΑΡΞ

  • Ο/Η Γ. Καλαντζόπουλος λέει:

   @ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ

   Θα συμφωνήσω μαζί σου στο ότι αν θέλουμε να κρίνουμε τον Χριστιανισμό και το τι λέει για τον «πλούτο», θα πρέπει να ασχουληθούμε με τις «πηγές» και τα πρωτότυπα κείμενα, όπως επίσης και για την Λιάνα το πιο κατάλληλο είναι είναι να μελετήσουμε το ΝΕΜΕΣΙΣ

   Όμως αν θέλουμε να δούμε πως κάποιοι στο ΚΚΕ νομίζουν ότι αποκτούν ερίσματα στους χριστιανούς, και πως το ΚΚΕ αντιλαμβάνεται ότι συγκλίνει ο χριστιανισμός με το κομμουνιστικό μανιφέστο, τότε οι πραγματικές πηγές είναι ο «ριζοσπάστης» και ιδιαίτερα τα κείμενα της Λ.Κανέλλη που δημοσιεύονται εκεί…

   • Ο/Η philalethe00 λέει:

    Αυτά που παραθέτεις για τον πλούτο και τον Χριστιανισμό, αγαπητέ, είναι αρκετά, αν και «τσιτατα». Οι Πατέρες εργάστηκαν για την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα, την κοινοκτημοσύνη, την αγάπη μεταξύ των εθνών, 18 αιώνες αγεννήτου όντος του Μαρξ. Και κατάφεραν πολλά, πάρα πάρα πάρα πολλά, αν δούμε τα γεγονότα…

    Για αυτο, σε/σας ξαναπαραπέμπω παραπάνω στο ρητό του Toynbee περί κομμουνισμού και Ευαγγελίου.

    • Ο/Η Γ. Καλαντζόπουλος λέει:

     Κανείς δεν αμφισβήτησε ότι «Οι Πατέρες εργάστηκαν για την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα, την κοινοκτημοσύνη, την αγάπη μεταξύ των εθνών…» Ούτε βεβαίως ότι ο κομμουνισμός είναι εναντίον της ισότητας της κοινοκτημομσύνης κλπ, κλπ.

     Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι «αξίες» δεν μπορούν να αποτελέσουν κοινωνικές πρακτικές που οδηγούν στην αλλαγή του κοινωνικού συστήματος, Δεν θα ανατραπεί ο καπιταλισμός με την φιλανθρωπία ούτε με την αναδιανομή του πλούτου. Η ανατροπή των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής περνάει μέσα από την καταστροφή του καπιταλιστικού κράτους. Αυτή είναι η βασική διαφορά του κομμουνισμού και του ..Ευαγγελίου που διακηρύσσει ότι: Σ’ αυτόν που θα σου χτυπήσει το δεξί μάγουλο, μπορείς να του γυρίσεις και τ’ άλλο…

     • Ο/Η philalethe00 λέει:

      Βασικά, κομμουνισμός σημαίνει κοινοκτημοσύνη, είναι ταυτολογία, A=A.
      Τώρα, οι πρακτικές είναι ένα άλλο ζήτημα και πολυσύνθετο. Και το να απολυτοποιεί κανείς ένα επιμέρους ρητό ευαγγελικό αγνοώντας τα άλλα είναι, απλούστατα, αιρετική δουλειά.
      Για να το διευκρινίσουμε περαιτέρω, ο καπιταλισμός δεν αφορά εμένα ατομικά, αλλά αφορά όλους τους άλλους, τον πλησίον και τον αδελφό. Άρα, ουδεμία σχέση έχει με μια «ατομική προσβολή»(ράπισμα).

 24. Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ λέει:

  To τελευταίο μου σχόλιο δεν ειχε ολοκληρωθεί…εγραφα οτι ο κομμουνισμός σαν θεωρητική σύλληψη προϋπήρξε του ΜΑΡΞ , ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΑ…ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ «ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΙΔΕΩΔΟΥΣ» ,χωρίς να συνδέεται με το εργο του ΜΑΡΞ…ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΤΕΛΟΣ» ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ …και αυτό την εποχή που ανθούσε η σχετική φιλολογία , το επεσήμαναν στον ΦΟΥΚΟΥΓΙΑΜΑ και πολλοί αλλοι-εκτός των «μαρξιστών»…

  ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΒΕΒΑΙΟΣ ΑΝ ΤΟ ΚΚΕ προσπαθεί να διεισδύσει στους Χριστιανούς μέσω της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ…εχω απλώς την εντύπωση οτι το ΚΚΕ εχει ανάγκη να εχει «συμμάχους» και οτι «ανέχεται» και κάποιες θέσεις τους διαφορετικές απο τις θέσεις του ΚΚΕ…θα θυμίσω οτι και η προσπάθεια του ΚΩΣΤΗ ΜΟΣΚΩΦ ( ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΣ) ηταν κυρίως μια προσωπική προσπάθεια…Μοναχικός εμεινε επι της ουσίας και ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΟΥΡΑΡΙΣ…Δεν παίρνω και ορκο , αλλά εχω την εντύπωση οτι ΚΚΕ ΚΑΙ ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν εχουν ειδική πολιτική για τους θρησκευόμενους…
  Ενδιαφέρουσα η παρατήρηση του ΦΙΛΑΛΗΘΗ , ΣΥΜΠΛΗΡΏΝΩ ΟΤΙ ΠΟΛΛΑ ΚΚ ειχαν και εχουν απορρίψει τη βίαιη κατάληψη της εξουσίας, οπότε δεν υπάρχει ασυμβίβαστο με το ευαγγελικό ρητό , το οποίο πάντως δεν εμπόδισε θρησκευτικούς πολέμους ,σταυροφορίες, ιερά εξέταση κλπ…
  Για το θέμα της βίας θα αξιξε το κόπο να διαβάσει κανείς παράλληλα ΒΙΒΛΟ και ΜΑΡΞ, ντοστογιεφκι-μπακούνιν-λένιν-τρότσκι…
  …………………………………………………………………

  Για οσους επιμένουν στη»κομμουνιστική προοπτική» ΕΧΟΝΤΑς ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΑΡΞ θα αντιγράψω μερικές φράσεις απο ενα κείμενο ενός στελέχους της μεταπολιτευτικής ακρας αριστεράς:

  «…Ο ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ σαν κοινωνική συνείδηση , είναι τρόπος οχι μόνο γνώσης αλλά και β ί ω σ η ς του κόσμου -κι ανάλογης απόκρισης των ατόμων και των κοινωνικών ομάδων στα μηνύματα του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντός τους.

  Σε αυτό το σύστημα δεσπόζουν ορισμένες θ ε μ ε λ ι α κ έ ς κ ο ι ν ω ν ι –
  κ έ ς κ ρ ί σ ε ι ς , α ξ ί ε ς , σ τ ά σ ε ι ς κ ι ε π ι λ ο γ έ ς
  σχετικά με τον κόσμο , την κοινωνία και την ιστορία. Αυτά τα θεμελιακά στοιχεία μπορούν να συνοψιστούν σε πέντε χωρίς ορους καταφάσεις:

  – Κατάφαση στη ζ ω ή και στην ε υ τ υ χ ί α των ανθρώπων.
  -Κατάφαση στην ε λ ε υ θ ε ρ ί α . Και η ζωή και η ευτυχία και η ελευθερία θεωρούνται ανθρώπινα και ιστορικά εφικτές επιδιώξεις (κομμουνισμός) και θεμελιακές αξίες , με αξιωματική κατά τρόπο θεμελίωση .
  – Κατάφαση στην ι σ τ ο ρ ι κ ό τ η τ α των κοινωνικών γεγονότων ,δομών και διαδικασιών-υιοθέτηση της διαλεκτικής και του υλισμού , που θεωρούνται η βασιλική οδός για την κατανόηση της ιστορικής κίνησης.
  -Κατάφαση στην ε ξ έ γ ε ρ σ η και την επανάσταση ενάντια σε οτιδήποτε κι οποιονδήποτε αντιμάχεται τις προηγούμενες καταφάσεις».

  1.στη δεύτερη κατάφαση η επισήμανση για την «αξιωματική» θεμελίωση…δείχνει νομίζω και το «κενό» μέσα απο το οποίο μπορεί να ανατραπεί ή να συμπληρωθεί η «μαρξ. φιλοσοφία» απο το μηδενισμό , τον υπαρξισμό και τις θρησκείες…ο χριστιανισμός θα μπορούσε να θεμελιώσει τις αξίες αυτές σε μια πίστη εξ αποκαλύψεως δηλ. ξανά σε ενα αξίωμα …

  2.Δεν γνωρίζω αν ο συγγραφέας του κειμένου αυτού(31.12.1979) θα το υπέγραφε και σήμερα …ανήκει ομως στους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΦΑΝΗΣ…ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΗ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟ ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ-ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΡΑΧΥΒΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΙΔΡΥΣΕ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ…ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 70…να μην την μάθουμε και αυτη απο κάποιο εγγραφο των υπηρεσιων ασφαλείας (βλεπε ιστορία της ΕΚΟΝ ΡΦ Β’ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΟΝ «ΙΟ»)…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s