ΟΜΙΛΙΑ ΑΛΕΚΟΥ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ

Posted: 18/04/2010 by Γιάννης Χ. in Αριστερά, Παρεμβάσεις
Ετικέτες: ,

ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ.

10 ΣΗΜΕΙΑ ΜΙΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ, ΛΑΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

«H κυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό. Πριν ο δρόμος της καταστροφής που ανοίγει για τη χώρα γίνει χωρίς επιστροφή. Πριν όλη την Ελλάδα και τον κόσμο της εργασίας της τον παρασύρει η δίνη της ανασφάλειας, της παρακμής, της ανεργίας, της ανέχειας, της κατάθλιψης, του τέλματος.

 Η κυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό γιατί υπάρχει άμεσα άλλη, πραγματοποιήσιμη πολιτική για τη χώρα, που απαιτεί όμως άλλη κοινωνική πλειοψηφία. Απαιτεί άλλη λαϊκή κυβέρνηση που:

 Πρώτο: Πιστεύει και προστατεύει τη λαϊκή κυριαρχία, που αποτέλεσε εξάλλου το θεμελιακό ιδρυτικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ. Δεν εξαπατά παρουσιάζοντας άλλο εκλογικό πρόγραμμα και εφαρμόζοντας το αντίθετό του. Κι αν βρεθεί σε ανάγκη μιας τέτοιας στροφής, ζητά νέες εκλογές ή θέτει τη νέα πολιτική σε δημοψήφισμα.

 Δεύτερο: Πιστεύει στον λαό. Κι αν βρεθεί σε δύσκολη θέση, απέναντι σε πιέσεις από μεγάλες καπιταλιστικές δυνάμεις, επιδιώκει η ίδια την παλλαϊκή κινητοποίηση, στηρίζεται στους δρόμους και τη νεολαία. Προστατεύει τα κοινωνικά δικαιώματα, κι αν η περίοδος είναι δύσκολη, ζητά την αλληλεγγύη, την καλύτερη δυνατή απόδοση από τον κόσμο της εργασίας, δίνοντας του όμως ένα όραμα ως προοπτική κι όχι ένα βούρκο όπως τώρα.

 Τρίτο: Πιστεύει στην αλήθεια. Δεν διστάζει να καταγγείλει ανοικτά την ανομία, το πλιάτσικο, την ληστεία, την απληστία των λεγομένων διεθνών «αγορών» που έχουν φτάσει σε τοκογλυφικά ύψη τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας όταν ακόμη και η μητρόπολη του πλανητικού καπιταλισμού ΗΠΑ παραπέμπει σε δίκη για απάτη και αισχροκέρδεια την Goldman Sachs, κεντρικό σύμβουλο μέχρι πριν λίγο των ελληνικών κυβερνήσεων, και την Paulson Ηedge Fund, κεντρικό κερδοσκόπο με τα ασφάλιστρα και τα επιτόκια των δανείων προς την Ελλάδα.

 Τέταρτο: Πιστεύει στην Ελλάδα. Δεν τη διασύρει σε όλο τον κόσμο με μια αυτοκτονική, αυτοκαταστροφική, παθητική και ανόητη στάση υποταγής. Μπορεί να πει με απλά λόγια «Αν είναι να σπείρετε δυστυχία στο λαό, πάρτε το ευρώ σας και γεια σας» και θα δει την επόμενη μέρα τη Μέρκελ, τον Μπαρόζο, τον Σαρκοζί να παρακαλάν και να προσφέρουν άτοκες ενισχύσεις στην Ελλάδα, γιατί αποχώρηση μιας χώρας από την Ευρωζώνη είναι η αρχή του τέλους της.

 Πέμπτο: Πιστεύει  στην παραγωγική ανάπτυξη της χώρας. Για τη δημοσιονομική αποκατάσταση αντί να στραφεί ενάντια στον κόσμο της εργασίας στρέφεται ενάντια στις εισαγωγές, τις αντιπαραγωγικές δαπάνες. Πρώτα από όλα ενάντια στους περιττούς εξοπλισμούς. Δεν αγοράζει από τη Μέρκελ υποβρύχια που γέρνουν. Δεν αγοράζει από τον Σαρκοζί φρεγάτες και την ίδια στιγμή να στήνεται ο πρωθυπουργός έξω από τα Ιλίσια Πεδία, ζητιάνος, με απλωμένο το χέρι.

 Έκτο: Πιστεύει στο Κοινωνικό Κράτος. Αρνείται, για οποιαδήποτε σκοπιμότητα, να καταργήσει κατακτημένα με αγώνες και αίμα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν μπορεί να αντέξει ότι θα γραφτεί το όνομα του πρωθυπουργού και των υπουργών στην ιστορία ως της πιο αντεργατικής κυβέρνησης, περισσότερο και από τις δικτατορίες του Πάγκαλου, του Μεταξά και του Παπαδόπουλου. Κι αν αισθάνεται την ανικανότητά της να προστατεύσει το Κοινωνικό κράτος προτιμάει να παραιτηθεί με τιμή, παρά να κυβερνήσει μέσα στην ατιμία.

 Έβδομο: Πιστεύει στην κοινωνική δικαιοσύνη.  Δεν προκαλεί.  Σέβεται τον συνταξιούχο που χρειάζεται ασφάλεια, τον ώριμο εργαζόμενο που θέλει να ζήσει την οικογένεια του με αξιοπρέπεια, το νέο που ψάχνει με σπαραγμό μια θέση εργασίας. Και την αποφασιστικότητά της τη στρέφει ενάντια στο μεγάλο κατεστημένο. Δεν ιεροσυλεί κλέβοντας 100 ευρώ από τον συνταξιούχο και δίνοντας στις μεγάλες τράπεζες, φυσικούς αυτουργούς της κρίσης, 28 δισεκατομμύρια.

 Όγδοο: Πιστεύει στη δύναμη του συλλογικού, στον δημόσιο χώρο. Τολμάει να χρησιμοποιήσει ως κεντρικό μοχλό ένα ριζικά νέο δημόσιο τομέα, διαφανή, δημοκρατικό, ανοιχτό στον κοινωνικό έλεγχο για την εξάλειψη της διαφθοράς, σύγχρονο, αποτελεσματικό. Πρώτα από όλα προχωρά σε εθνικοποιήσεις τραπεζών για δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού πόλου.

 Ένατο: Πιστεύει στο ανθρώπινο δυναμικό. Δεν μπορεί να ανεχτεί το ένα στα δύο μαγαζιά στους εμπορικούς δρόμους να έχει την επιγραφή «ενοικιάζεται». Τη μια στις δύο μικρές τουριστικές επιχειρήσεις σε πλειστηριασμό. Τη μία στις δύο αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε απελπισία.  Αντί για δημοσιονομική θεραπεία σοκ με αρνητική ανάπτυξη, επιδιώκει θετική ανάπτυξη με βαθμιαία δημοσιονομική αποκατάσταση.

 Δέκατο: Πιστεύει και υπηρετεί τη νέα γενιά. Αρνείται να καταδικάσει τις νέες και τους νέους των είκοσι, τριάντα και σαράντα ετών στον εξευτελισμό και τις παρακλήσεις για μια θέση εργασίας, σε ανεργία, σε αβεβαιότητα, στις ουσίες, στην παραβατικότητα, στον ρατσισμό. Τους θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής της. Και ταυτόχρονα θέτει από σήμερα τις βάσεις για ένα νέο, οραματικό πρότυπο ανάπτυξης, με επίκεντρο τη Νεολαία, την Παιδεία, την Τεχνολογία.»  

ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

18.4.2010

Σχόλια
 1. Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

  Όλα αυτά που λέει ο Αλέκος Αλαβάνος είναι σωστά αλλά λείπει κάτι πολύ βασικό: Μια πρόταση για το χρέος. Κάθε πολιτική πρόταση σήμερα χωρίς συγκεκριμένη θέση για το χρέος είναι λειψή και έωλη. Γιατί πως θα πειστεί ο κόσμος να στηρίξει μια «αριστερή-λαϊκή κυβέρνηση» αν αυτή δεν έχει καμμιά πρόταση για το χρέος; Διαβάστε σχετικά αυτό το άρθρο: http://avantgarde2009.wordpress.com/2010/04/10/%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%ba%cf%81%ce%b5%ce%bc%ce%bf%cf%8d-%ce%bc%cf%8c%ce%bd%ce%b7-%ce%bb%cf%8d%cf%83%ce%b7-%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%83/

 2. Ο/Η stathas λέει:

  ποιο χρεος? ποιος κινδυνος χρεωκοπιας? ψιλα γραμματα.Απο οταν θυμαμαι τον εαυτο μου η Αριστερα μιλαει για κριση.Τωρα βεβαια που εχουμε βαρβατη κριση τιθεται το ερωτημα τι ειχαμε παλιοτερα και η αριστερα εθετε θεμα διεξοδου απο τη κριση.Θα μου πει κανεις «η αριστερα ολα τα ξερει».Μονο που σε αυτο το καταναλωτικο μοντελο που επικρατησε στο τοπο μας ως κυριαρχη ιδεολογια δεν αντιταχτηκε.Απλα πιεζε για περισσοτερο δανεισμο για να εξυπηρετηθουν οι καταναλωτικες αναγκες.Μηπως ρε παιδια πρεπει να αλλαξει και η αριστερα το «ρεπερτοριο» της και να αναζητησει μια διαφορετικη οπτικη για τη κοινωνια και τη κριση με ευθυνη για τη χωρα-ρεαλισμο-πειστικες αντιπροτασεις?

 3. Ο/Η Βαγγελιώ Σωτηροπούλου λέει:

  Παιδιά διαβάστε προσεκτικά το άρθρο που προτείνει ο Κυριακάκης στο σχόλιο #1 είναι εξαιρετικό.

 4. Ο/Η κ.κ. λέει:

  Διάβασα το κείμενο του K.Μαραγκού. Πολύ καλό. Μόνο να συμπληρώσω στο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης, αναδρομικό πόθεν έσχες και δήμευση εφόσων αποδεικνύεται οτι η περιουσία αποκτήθηκε με παράνομο τρόπο, επειδή η ιστορία αυτή πηγαίνει δεκαετίες πίσω και η κοινωνία θυμάται. Διαβάστε επίσης σημερινό άρθρο στο critici.gr

 5. Ο/Η Γ. Καλαντζόπουλος λέει:

  Ναι, ναι! Το καλύτερο σημείο από το κείμενο του Μαραγκού είναι το παρακάτω: Έτσι θα εμπιστευτεί ο κόσμος την αριστερά. Έτσι θα γεμίσουν οι δρόμοι, έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για μια σοσιαλιστική αντικαπιταλιστική διέξοδο. Άλλη μια προφητεία που προστίθεται στις 1352 φορές μέχρι σήμερα έχουν προβλέψει οι ιεχωβάδες της Αριστεράς το τέλος του καπιταλισμού. Που θα πάει, κάποια φορά θα τους κάτσει…

  Ένα άλλο δυνατό κομμάτι είναι το παρακάτω που αναφέρεται στην παγκόσμια επανάσταση: Δεν πιστεύουμε σε κανέναν μοναχικό δρόμο “εθνικής αυτοδύναμης ανάπτυξης”. Η μόνη λύση είναι η παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση. Αλλά οποιαδήποτε διεθνιστική λύση δεν θα περπατήσει πάνω στις δομές των υπερεθνικών ιμπεριαλιστικών θεσμών, αλλά στη ρήξη με αυτούς του θεσμούς. Αυτοί εξάλλου από τη φύση τους εξυπηρετούν τις διακρατικές σχέσεις ανεξάρτητων εθνικών αστικών σχηματισμών και όχι του αγώνα του διεθνούς προλεταριάτου.

  Τουλάχιστον, οι «ευρωλιγούρηδες» όταν λένε τέτοια πράγματα περιορίζονται στα όρια της Ε.Ε.

  Όποιος θαυμάζει τέτοια κείμενα, πιστεύω ότι δεν έχει πάρει χαμπάρι τίποτα για την κρίση και την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Αριστερά στο τόπο μας!…

  • Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

   κύριο χαρακτηριστικό της εγωπάθειας και του αυτισμού είναι όταν κάποιος δεν έχει επιχειρήματα, να καταστρέφει το διάλογο. Εγώ είπα κάτι πολύ συγκεκριμένο: οτι όποια πρόταση και να κατατίθεται σήμερα πρέπει να περιέχει και συγκεκριμένη θέση για το χρέος. Δέν κατάλαβα τελικά αν διαφωνεί σε αυτό ο Καλαντζόπουλος…Θεωρεί οτι μια τέτοια διαπίστωση δείχνει κάποιον που «δεν έχει πάρει χαμπάρι τίποτα για την κρίση, και την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Αριστερά στον τόπο μας!»; …μην ανησυχείς καλατζόπουλε, παίρνουμε χαμπάρι…τα σχόλια σου μας δείχνουν ακριβώς ποιά είναι η κατάσταση της αριστεράς…

   • Ο/Η Γ. Καλαντζόπουλος λέει:

    @ Γιάννη Κ.
    για το χρέος η απάντηση είναι μία «να τα πάρουν από το κεφάλαιο και να μην το πληρώσει ο κόσμος της εργασίας». Κάποιοι πονηροί αριστεροί που ξέρουν ότι είναι δύσκολο να τα πάρουν από το κεφάλαιο, γιατί αυτό δεν έχει …πατρίδα και μπορεί να …μεταναστεύσει όποια στιγμή θέλει, μαζί με κάποιους άλλους αφελείς αριστερούς που νομίζουν ότι αν επαναμβάνουν αυτά που λέει το ΚΚΕ γίνονται περισσότερο …αριστεροί, θεωρούν ότι επαναστατική απάντηση για το χρέος είναι η «στάση πληρωμών», όμως δεν μας λένε ότι και σε αυτή την περίπτωση ότι θα την πληρώσει ο κόσμος της εργασίας!…

    Όσο για τους χαρακτηρισμούς, σου τους επιστρέφω, ακριβώς όπως τους έχεις διατυπώσει. Ευτύχως που υπάρχει και το κριτήριο της «πράξης» και ο κόσμος αντιλαμβάνεται πολλά πράγματα όχι μόνον από αυτά που του λένε διάφοροι, αλλά από αυτά που βλέπει με τα ίδια του τα μάτια…

    • Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

     Γιώργο αν αυτή που λές είναι η θέση για το χρέος συμφωνώ απόλυτα. Μόνο που με 300 δις χρέος, τόκους 30 δις κάθε χρόνο και ετήσιο έλειμμα 20 δις τουλάχιστον (μαζί με τα μέτρα) το «να τα πάρουν απο το κεφάλαιο» προφανώς δεν θα γίνει με την φορολογία (που άντε να μειώσει λίγο το έλειμμα). Αρα τι εννοείς «να τα πάρουν απο το κεφάλαιο»; πώς; με απολλωτριώσεις τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων; Δηλαδή με κατάληψη των χειμερινών ανακτόρων; (αυτό δηλαδή είναι πιο ρεαλιστικό απο την στάση πληρωμών;) Αλλά ακόμα κι αν γίνει αυτό, δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους; Δηλαδή δεν θα αγγίξουμε το δανεισμό και τους όρους του, αλλά θα τα πάρουμε απο το ντόπιο κεφάλαιο για να τα δώσουμε στο διεθνές; Αυτή είναι η πρόταση;

 6. Ο/Η soulatsadoros λέει:

  Aκόμα και το ΚΚΕ θεωρεί λάθος του Στάλιν το γεγονός οτι αντί να ανοίξει την Επανάσταση σε άλλες χώρες την έκλεισε στην ΕΣΣΔ. Στην σημερινή κοινωνία δεν γίνεται να στεριώσει ριζοσπαστική και σοσιαλιστική πολιτκη αν δεν ακολουθήσουν άλλες χώρες. Δεν νομίζω οτι χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για τους λόγους αυτούς. Είνια προφανείς. Ακόμα το κείενο δεν προφητευει κάτι. Πρόταση κάνει δενροφήτευσε τέλος καπιταλισμου απλά πρότεινε για τοπως θα μπορουσε να πέσει) Δεν καταλβαίνω την ένσταση σου

 7. Ο/Η Βαγγελιώ Σωτηροπούλου λέει:

  Φυσικά Καλατζό και στην περίπτωση της στάσης των πληρωμών «θα την πληρώσει ο κόσμος της εργασίας» και θα την πληρώνει μέχρι να δημιουργηθεί άλλο μοντέλο στην εγχώρια οικονομία η οποία τώρα βαδίζει στην καταστροφή. Το θέμα είναι εαν «θα την πληρώσουμε» με την ελπίδα μιας κοινωνικά δικαιότερης προοπτικής, ή εαν θα την πληρώνουμε όχι για μία, αλλά για 3-4 ζωές για να θησαυρίζει η Golden Sachs.

  • Ο/Η Γ. Καλαντζόπουλος λέει:

   κι όμως, πιστεύω ότι υπάρχουν διαχειριστικές πολιτικές της κρίσης που δεν τα φορτώνουν όλα στους εργαζόμενους. Μια αναδιαπραγμάτευση του χρέους όπως έγινε στην Αργεντινή είναι πιθανή. Η αναδιαπραγμάτευση που έγινε εκεί δεν έχει καμία σχέση με την στάση πληρωμών ή άλλες ανάλογες πολιτικές, αλλά με την ανάπτυξη του μαζικού κινήματος. Μπροστά στο μαζικό κίνημα που ήταν ανεξέλεγκτο και δημιουργούσε μια χαοτική κατάσταση (κάτι σαν το δικό μας ΔΕΚΕΜΒΡΗ που είχε γράψει στα α… τους σοσιαλισμούς, τα εναλλακτικά μοντέλα ανάπτυξης και άλλα ανάλογα ιδεολογήματα), οι δανειστές εκτίμησαν ότι κινδυνεύουν να χάσουν πάντα, και έτσι υποχρεώθηκαν να επαναδιαπραγματευούν.

   Επίσης πιστεύω ότι σε μια επόμενη συγκυρία, που η κρίση θα αγκαλιάσει και άλλες χώρες της Ε.Ε. με τους ίδιους όρους που αγκαλιάζει την χώρα μας, τότε μπορεί να αλλάξει δραματικά ο πολιτικός συσχετισμός εντός της Ε.Ε. με όρους που σήμερα δεν μπορούμε να προβλέψουμε.

   Η μονοδιάστατη λογική ότι αφού έτσι κι αλλιώς θα πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι, ας την πληρώσουν με το κεφάλι ψιλά και προς μια σοσιαλιστική κατεύθυνση δεν οδηγεί σε κάτι το θετικό. Οι συνθήκες εξαθλίωσης δεν οδηγούν οδηγούν σε καταστάσεις σοσιαλισμού, αλλά σε ένα συστηματικό παρεμβατισμό στην οικονομία από το κράτος που για να μπορέσει να υλοποιηθεί απαιτεί αυταρχικά καθεστώτα. Τέτοια καθεστώτα «κρατικού καπιταλισμού» έχουν ιστορικά καταγραφεί μέχρι σήμερα στα φασιστικά κράτη και στα κράτη του υπαρκτού σοσιαλισμού. Και ευτυχώς ή δυστυχώς ούτε η μία λύση, ούτε η άλλη δεν ήταν και δεν πρόκειται να είναι προς όφελος του κόσμου της εργασίας…

 8. Ο/Η xno λέει:

  επειδη «η ελπίδα μιας κοινωνικά δίκαιης προοπτικής» δεν τρώγεται, καλό θα ήταν η αριστερά να μην παίζει με το ψωμί των εργαζόμενων.

  Οσο για την προτεινόμενη στάση πληρωμών,πρόκειται για την μεγαλύτερη ανοησία που έχει λεχθει. Αν την πραγματοποιήσουμε το κράτος θα πάψει να πληρώνει μισθούς συντάξεις, νοσοκομεία τα πάντα! δίοτι φυσικά δεν θα μας δανείσει ποτέ κανένας μέχρι να αρχίσει να πεθαίνει κόσμος στους δρόμους…
  Από πότε λοιπόν η εξαθλίωση του κόσμου αποτελεί αριστερή πολιτική? Αν είναι έτσι, χίλιες φορές το ΔΝΤ. Τουλάχιστον θα συνεχίσουν να δίνονται μισθοί και συντάξεις, έστω και μικροί!

 9. Ο/Η VAGELIO SOT λέει:

  Μην μπεδρεύεσαι XNO, όταν λέμε στάση πληρωμών εννοούμε να μην πληρώσει το κράτος τοκοχρεωλύσια , όχι να μην πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Κανείς δεν πρότεινε την «κήρυξη πτώχευσης» και την παύση πληρωμών γενικά.

  • Ο/Η xno λέει:

   δεν μπερδεύομαι, απλά εννοώ ότι αν το κράτος σταματήσει να πληρώνει τα τοκοχρεωλύσια, τα διεθνή funds θα πάψουν να μας δανείζουν. Επομένως σε χρονικό διάστημα 1 με 2 μηνών από την στάση πληρωμών, το κράτος θα σταματήσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις διότι απλά δεν θα έχει καθόλου χρήματα.

   Δυστυχώς η χώρα δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς εξωτερικό δανεισμό και αν το επιχειρήσει, απλά θα είναι θέμα χρόνου να υποκύψει στους κερδοσκόπους και μάλιστα με όρους τοσο κακούς, που μπροστά τους το ΔΝΤ θα μοιάζει με παράδεισο.

   Επομένως η αναδιαπραγμάτεθση του χρέους, δεν μπορεί να γίνει με την μέθοδο που προτείνεις, διότι απλά η χώρα δεν το αντέχει. Μόνο ως πολιτική διαδικασία και χωρίς στάση πληρωμών, ενδεχομένως να μπορούσε να γίνει εφικτή

 10. Ο/Η κ.κ. λέει:

  Διαβάστε στο aformi.wordpress.com μια ενδιαφέρουσα ανάλυση.

 11. Ο/Η Vagelio λέει:

  Επομένως (για να μην παίζουμε με τις λέξεις)όλοι συμφωνούμε ότι είναι ύψιστης προτεραιότητας θέμα να πάψουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας για το χρέος , ετσι όπως είναι μέχρι τώρα. Αυτό κάποιοι το λένε με light διατύπωση : » επαναδιαπραγμάτευση» και κάποιοι με hard διατύπωση «στάση πληρωμών των τόκων».
  Ο λόγος που προτιμώ την hard διατύπωση είναι ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Η «επαναδιαπραγμάτευση» με τον εχθρό σου δεν είναι στρωμένη με τριαντάφυλλα, αλλά περιλαμβάνει σύγκρουση, εκβιασμό και έχει κόστος. Δεν μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει «μόνον σαν πολιτική διαδικασία».΄Ξέρει κανείς σας καμιά τράπεζα που θα πει στον δανειζόμενο «ναι βρε παιδί μου, επειδή το βάζεις σε πολιτική βάση, να το ξανασκεφτώ δεν θα σου πάρω και το σώβρακο, μου φτάνει η φανέλα «. Μακάρι να υπήρχε υπερεθνικός πολιτικός θεσμός που να έβαζε φρένο στις αγορές. Δυστυχώς δεν υπάρχει.

  • Ο/Η xno λέει:

   Το πρόβλημα με την hard διατύπωση είναι ότι αν την εφαρμοσεις, ο λαός θα πληρώσει τα απασμένα. για αυτό τα πολύ hard δεν είναι πάντα και πολύ αριστερά.

   Πολιτική διαδικασία σημαίνει ότι επειδή η χώρα (ως κράτος) δεν διαθέτει καμια πιθανότητα να βγει κερδισμένη από την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τις αγορές, λόγω της πανθομολογούμενης αδυναμίας της να βρεί χρήματα και της έλλειωης φυσικών πόρων. και επειδή αν επιχειρήσει ανοικτό πόλεμο με το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα (ναι αυτό εκπροσωπούν οι αγορές) θα ήτττηθεί και την ήττα θα την πληρώσει ο λαός με εδξαθλίωση επιπέδου Β. Κορέας, θα ήταν πιο σόφρων (και πιο αριστερό) να θέσει δημοσίως στα διεθνή fora (ΟΗΕ, ΕΕ ΣτΕ) το ζήτημα του χρέους της και να επιδιώξει με πολιτικούς όρους και όχι απευθείας με τις αγορές, ρύθμιση.

   Οσο για τους εκβιασμούς που λες, οι αγορές δεν πονάνε καθόλου από την σταση πληρωμών, μόνο ο ελληνικός λαός θα πονέσει. οι αγορές απλά θα περιμένουν 1 με 2 μήνες μέχρι την οριστική κατάρρευθση της χώρας (ελλειψη δανεισμού) και τότε θα έρθουν ως θριαμβευτές και λυτρωτές ταυτόχρονα. Μπροστά δε στα μέτρα που θα πάρουν τότε, το ΔΝΤ θα φαντάζει ως …..σοσιαλιστικός παράδεισος!

   Για αυτό λοιπόν η «HARD διατύπωση» είναι πιο hard και πιο αντιλαική ακόμα και από το ΔΝΤ. καλύτερα να την ξανασκεφτούμε.

 12. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Μένω σε μια πολυκατοικία με ένα διαχειριστή λαμόγιο, άνθρωπο του κύριου που μένει στο ρετιρέ. Δεν φτάνει που έκανε ο διαχειριστής το κοινό μας ταμείο κόσκινο, ο αθεόφοβος το κατάθεσε και σε μια Τράπεζα του εξωτερικού, που είχε σχέση ο κ. του ρετιρέ, μαζί με όλους τους τίτλους ιδιοκτησίας των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας για να πάρει δάνειο για να «τρέξει» την πολυκατοικία! Το δάνειο μεγάλωνε κάθε μέρα, φτάσαμε να χρωστάμε όλοι μαζί περισσότερα και απ’ ότι θα βγάζαμε από μισθούς όλο τον χρόνο, είπαμε ya basta και διώξαμε τον διαχειριστή!

  Κάναμε συνέλευση και αποφασίσαμε τα εξής επαναστατικά:

  1. Να τυπώσουμε δικό μας χρήμα, το είπαμε γρόσι, για τις μεταξύ μας συναλλαγές
  2. Να πούμε στην Τράπεζα «δεν πληρώνω» τους τόκους στο δάνειο του διαχειριστή και να ζητήσουμε να πληρώσουμε με γρόσια 10 χρόνια μετά
  3. Να φυτέψουμε τον ακάλυπτο με ζαρζαβατικά για να έχουμε κάτι να τρώμε

  Μόλις τα κάναμε όλα αυτά, η Τράπεζα του κυρίου στο ρετιρέ μας κατάσχεσε όλα μας τα ευρώ, αφού πήρε εύκολα απόφαση από ένα δικαστήριο, διεκδικώντας τα σπίτια μας που είχαν χρησιμοποιηθεί για υποθήκες του διαχειριστή. Σκάσανε κάρτες, μπήκαμε όλοι στον Τειρεσία και χάθηκαν και οι δουλειές μας. Το περιμέναμε όμως αυτό, κρεμάσαμε ένα πανώ με ένα μεγάλο «no pasaran» από την ταράτσα και ταμπουρωθήκαμε να περιμένουμε την εξέλιξη κάνοντας τις μεταξύ μας συναλλαγές με τα γρόσια και δημιουργώντας και ένα αποθεματικό από δαύτα για τον χειμώνα που ερχόταν.

  Ήρθε ο χειμώνας και έπρεπε να βάλουμε πετρέλαιο και να επισκευάσουμε τον καυστήρα. Πήραμε τον κυρ Μήτσο τον πετρελαιά και δώσαμε παραγγελία, ρώτησε με τι θα πληρώσετε, με γρόσια του είπαμε, και μας έκλεισε το τηλέφωνο. Το ίδιο και ο κυρ Κώστας ο καυστηρατζής και ο φαρμακοποιός που σταμάτησε την πίστωση για τα φάρμακα της γριάς του δεύτερου ορόφου, αφού τα γρόσια μας δεν τα δεχόνταν.

  Κάναμε συνέλευση στην είσοδο να δούμε τι θα κάνουμε. Μετά από μια θυελώδη συνέλευση 5 ημερών, αποφασίσαμε να φάμε την γιαγιά του δεύτερου αφού οι κονσέρβες είχαν τελειώσει, χρησιμοποιώντας και τα έπιπλά της για καύσιμα. Μετά από ένα μήνα σκεφτήκαμε να πουλήσουμε τον κήπο σε κανένα κορόιδο για να ξεχρεώσουμε μέρος από τα δάνεια που ελπίζουμε να δεχτεί η Τράπεζα να την αποπληρώσουμε με λίγο πιο ευνοϊκούς όρους. Το δέχτηκε, με τον όρο του κύριου ρετιρέ να γυρίσει ο διαχειριστής του.

  Ο διαχειριστής επανήλθε πιο άγριος και πιο λαμόγιος. Συνέλευση δεν μπορέσαμε να ξανακάνουμε, έχουμε πάλι δικτατορία του διαχειριστή και πληρώνουμε τώρα και νοίκι στον κύριο από το ρετιρέ.

  Το πανώ δεν το πείραξαν, έμεινε να μας θυμίζει τις ηρωικές μέρες που, όντας ιδιοκτήτες-επαναστάτες, σκεφτήκαμε όπως σκεφτήκαμε. Τώρα τα βράδια μαζευόμαστε κρυφά στην ταράτσα και σκεφτόμαστε μήπως θα έπρεπε να είχαμε κάνει ότι κάναμε αλλά με άλλη σειρά

  • Ο/Η RaindogNafplio λέει:

   Ωραία τα λες Γιάννη Χ…

   Όμως αντί για τον κυρ Μήτσο τον πετρελαιά γιατί δεν σκεφτήκατε τον μπαρμπα Ούγκο τον Τσάβες; Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.

 13. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Το σκεφτήκαμε, πως δεν το σκεφτήκαμε. Στείλαμε τον Τσίπρα πριν 2 χρόνια να κλείσει το πετρέλαιο στον μπάρμπα Ούγκο αλλά αυτό το παιδί όλο μισές δουλειές κάνει, χάζευε στο δρόμο…
  Μετά ήταν και τα κόμιστρα για να κουβαλήσουμε από την Βενεζουέλα το πετρέλαιο που δεν είχαμε. Και ο καυστήρας θα συνέχιζε να μην δουλεύει γιατί ήταν γερμανικός και το ανταλλακτικό ο courier θα μας το έδινε μόνο με αντικαταβολή με ευρώ, ντομάτες δεν δέχονταν…

  • Ο/Η RaindogNafplio λέει:

   Και γιατί δεν επιστρατεύατε (προκειμένου να είσασταν και συνταγματικά εντάξει) ή στη «χειρότερη» δημεύατε μερικά τάνκερ κανενός εφοπλιστή προκειμένου να το μεταφέρετε;
   Λέω εγώ τώρα…

 14. Ο/Η δημητρης λέει:

  Να εισαι καλα γιαννη χ.Απολυτως ετσι ειναι , για οποιον δεν το καταλαβαινει, δεν φταιμε εμεις οι υπολοιποι, ασε που δεν μπορουμε να επιταξουμε και καραβια , μας λειπει και η ….επαναστατικη κυβερνηση με τους ινστρουχτορες για να καθαρισει σε λιγα λεπτα με επναστατικη ….προοπτικη.Αν πει κανεις οτι ειμαστε ενα βημα απο το τρελαδικο μην τον πιστεψετε ,δεν καταλαβαινει απο …επαναστατικο προτσες.

 15. Ο/Η Βαγγελιώ Σωτηροπούλου λέει:

  Φίλε xno, αν δεν κάνω λάθος ο ΓΑΠ λίγο – πολύ το έκανε αυτό που προτείνεις. Έθεσε το θέμα στην ΕΕ να «τραβήξει τ’ αυτιά» των χρηματαγορών. Και οι ευρωπαίοι ηγέτες νομίζω ότι κάποια στιγμή μεταξύ άλλων μίλησαν για τα «ασύδοτα» funds και για «μηχανισμούς κατά των κερδοσκόπων» είπαν πως μας στηρίζουν ψυχολογικά, ηθικά, πολιτικά κ.ο.κ . (όχι βέβαια οικονομικά)
  Πιστεύεις ότι αν ο ΓΑΠ ήταν απλά «πιο μάγκας» θα έχει πολλά περιθώρια κίνησης χωρίς να συγκρουστεί με τους υπερεθνικούς θεσμούς της ΟΝΕ και της ΕΕ ?

 16. Ο/Η redpunk67 λέει:

  Μ’ αρέσουν οι απλουστεύσεις! Τρελαίνομαι! Η «εκλαϊκευση» της επιστήμης. Να μάθει, βρε αδερφέ, ο αμόρφωτος κοσμάκης με απλά παραδείγματα πώς λειτουργεί η οικονομία! Κάτι σαν το «Ο γιατρός στο σπίτι σας. Θεραπεύστε μόνοι σας τις αρρώστιες».
  Τι κι αν η μικροκλίμακα μιας πολυκατοικίας δεν έχει σχέση με τις μεγάλες κλίμακες των κρατών; Τι σημασία έχει που σε παγκόσμιο επίπεδο το 80% των κρατών έχει δικό του νόμισμα (κάτι που δεν συμβαίνει στις πολυκατοικίες); Τι σημασία έχει που ως αριστεροί διακυρήσσουμε σε όλους τους τόνους την αξία του να παίρνει ο κόσμος την κατάσταση στα χέρια του;
  Όχι, αυτά δεν έχουν σημασία. Σημασία έχει να αποδείξουμε ότι έχουμε δίκιο σε πείσμα της κοινής λογικής…

 17. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Αυτό λέω και εγώ redpunk67. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να πάρει ο κόσμος την κατάσταση στα χέρια του για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποτε η κοινή λογική για να βρεθεί η σωστή σειρά, μιας και τα παλιά τσιτάτα και οι παλιές συνταγές «δεν δουλεύουν». Συμφωνούμε!

 18. Ο/Η Kavouras λέει:

  Γιάννης Χ. :Αυτό λέω και εγώ redpunk67. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να πάρει ο κόσμος την κατάσταση στα χέρια του για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποτε η κοινή λογική για να βρεθεί η σωστή σειρά, μιας και τα παλιά τσιτάτα και οι παλιές συνταγές “δεν δουλεύουν”. Συμφωνούμε!

  …ρε Γιάννη μήπως μπήκες κατά λάθος στην πολυκατοικία που συγκυβερνά ο καρατζαφύρερ με τον ΓΑΠ και τον Σαμαρά… βγες γρήγορα αγόρι μου από ‘κει (χαχαχαχαχχα, πλάκα κάνω)
  Γιάννη Χ. για βάλε και τη σωστή σειρά. Ας πούμε θα ήταν προτιμότερο να διαπραγματευτούν με το λαμόγιο διαχειριστή μέχρι να βρουν οι ένοικοι υποστήριξη και από άλλες πολυκατοικίες; Κι αν οι άλλες δεν έχουν το ίδιο πρόβλημα;
  Και τέλος πάντων απ’ ότι καταλαβαίνω με όποιο τρόπο ένοικοι και ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα της κακοδιαχείρισης.
  Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής:
  1. Είναι θέμα μόνο κακοδιαχείρησης; Αν είναι έτσι να κάνουμε υπομονή, να αλλάξουμε διαχειριστή κ.τ.λ.
  2. Υπάρχει πραγματικά πρόβλημα ή μήπως είναι μια λαμογιά ακόμη του διαχειριστή για να κερδίσει ακόμη περισσότερα;
  3. Με ποιό τρόπο θα πληρώσουν τα λιγότερα αυτοί που δεν φταίνε; Ή μήπως το ερώτημα θα έπρεπε να είναι αν πρέπει να πληρώσουν;
  4. Τελικά, είτε πληρώσουν λίγα ή πολλά ή όλα ή καθόλου, το θέμα είναι τι και πως θα αλλάξει κάτι στη ζωή τους. Γιατί αν είναι να τρώμε τα εσώψυχά μας και τελικά να μην αλλάξει τίποτα… δεν αξίζει το κόπο να μιλάμε για οτιδήποτε

 19. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  @kavoura
  1. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο πρόβλημα κακοδιαχείρισης. Είναι και πρόβλημα το που δεν κάναμε ποτέ έλεγχο στον διαχειριστή και στο το πραγματικό λαμόγιο που είναι ο κ ρετιρές. Έχουμε κατ’ αρχήν ευθύνη που τους κάναμε ανάθεση και μέναμε ήσυχοι με την ψευδαίσθηση ότι η συνέλευσή μας είχε κάποια εξουσία.
  2. Τα δυο λαμόγια, ρετιρέ και διαχειριστής, εκπαιδεύτηκαν να προσπαθούν να κερδίζουν με κάθε τρόπο και με οποιοσδήποτε συνθήκες. Γάτες σε αυτόν τον τομέα! Μάθαμε ότι είχαν ασφαλίσει και το δάνειο της πολυκατοικίας για να αποζημιωθούν αν τύχαινε και δεν τους το πληρώσουμε. Και το κόστος της ασφάλισης το πληρώναμε τόσα χρόνια μέσα στο δάνειο.
  3. Όπως σου είπα, το θέμα αυτό ακόμα το συζητάμε στην ταράτσα. Κάποιοι πρότειναν ότι έπρεπε να διαπραγματευτούμε από την αρχή με την Τράπεζα να μην πληρώσουμε τουλάχιστον τα κερατιάτικα της ασφάλισης του δανείου και αν δεν το δέχονταν, να «κάναμε αναδόμηση του χρέους» δηλαδή να ΄πέρναμε άλλο δάνειο από άλλη Τράπεζα βάζοντας μόνο υποθήκη τον ακάλυπτο πριν πάρουμε τα μέτρα που πήραμε. Κάποιοι άλλοι λένε ότι ήταν να κάνουμε έπρεπε να το κάναμε μαζί με τις γειτονικές πολυκατοικίες γιατί σε όλη την πόλη σχεδόν όλες οι πολυκατοικίες τα ίδια προβλήματα έχουν. Κάποιοι λένε ότι θα έπρεπε να κάνουμε παράλληλα και τα δυο προηγούμενα. Εσύ τι λες?
  4. Συμφωνώ

  • Ο/Η Kavouras λέει:

   1 & 2. Νομίζω ότι όσους ελέγχους και να κάνετε, όσους θεσμούς και να θεσπίσετε, ο διαχειριστής και κυρίως ο ρετιρες θα έχουν πάντα τον τρόπο να μας ξεζουμίζουν. Παρ’ όλα αυτά δέχομαι ότι είναι αναγκαίο να γίνουν αλλαγές και σ’ αυτό το επίπεδο χωρίς όμως να ξεχνάμε ότι στην ουσία δεν θα αλλάξει κάτι. Αν αυτοί συνεχίζουν να διαχειρίζονται τότε εμείς θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε.
   3. Εγώ ξεκινάω από τη λογική ότι αυτός που δεν φταίει δεν πρέπει να πληρώσει. Δεν έχω τύχει ποτέ διαχειριστής πολυκατοικίας και δεν ξέρω ποιός τρόπος είναι ο καλύτερος. Το πιο σωστό μου φαίνεται να είναι να σταματήσουν να πληρώνουν. Ίσως αν το έκανε μια πολυκατοικία να το έβλεπαν κι άλλες και να συμφωνούσαν να το κάνουν κι αυτές. Και όπως και να ‘χει πιστεύω ότι αν μπορέσουμε να απαντήσουμε στο 4 λύνονται και τα προβλήματα του 1-3. Στο 4 είναι η δυσκολία. Και επειδή απ’ ότι φαίνεται υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο να απαντηθεί αυτό, προτιμάμε να ασχολούμαστε με τα άλλα.

 20. Ο/Η dimitris t λέει:

  Αν κάποιος γνωρίζει ας πει αν υπάρχει πρόσφατο προηγούμενο που μια χώρα να έκανε στάση πληρωμών και τι αποτέλεσμα είχε;

 21. Ο/Η alexiuslautus λέει:

  «Μένω σε μια πολυκατοικία με ένα διαχειριστή λαμόγιο, (ΔΙΩΞΕ ΤΟΝ) άνθρωπο του κύριου που μένει στο ρετιρέ. Δεν φτάνει που έκανε ο διαχειριστής το κοινό μας ταμείο κόσκινο, ο αθεόφοβος το κατάθεσε και σε μια Τράπεζα του εξωτερικού, που είχε σχέση ο κ. του ρετιρέ, μαζί με όλους τους τίτλους ιδιοκτησίας των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας για να πάρει δάνειο για να “τρέξει” την πολυκατοικία!(ΒΑΛΤΟΝ ΦΥΛΛΑΚΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΡΕΤΙΡΕ) »

  …και τότε πας στην αστυνομία, στην εφορία, στο λιμεναρχίο, στον σύλλογο ενοικιαστών, στον συνήγορο του καταναλωτή, στους προσκόπους κτλ. κτλ. κτλ.
  (για να το εκλαϊκεύσω και γω)

  Το μεγαλύτερο λάθος στην οικονομική ανάλυση είναι το σφάλμα σύνθεσης. Από κει και πέρα το συμπέρασμα μπορεί να είναι σωστό. Η αφετηρία είναι λάθος…

  Στη χώρα ΔΕΝ είμαστε ενοικιαστές. ΔΕΝ μας καλύπτει το αστικό δίκαιο στις συναλλαγές μας με το κράτος. Το κοινό τάμείο είναι ένα εφεύρημα και υπάρχει μόνο όταν χρωστάμε…

  ΥΓ. κρίμα για την ομιλία του Αλαβάνου. Δεν τη σχολίασε κανένας. Ούτε εγώ.

 22. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  alexiouslatus

  Λες «ΔΙΩΞΤΕ ΤΟΝ». Αυτό λέει και ο Αλαβάνος

  Λες «ΒΑΛΤΟΝ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΡΕΤΙΡΕ». Ωραίο ακούγεται έτσι εύκολα διατυπωμένο και συμφωνώ.

  Δεν είπες όμως πως θα αγοράσουμε πετρέλαιο και εκείνα τα ανταλλακτικά από τον καυστήρα.

  Το μεγαλύτερο λάθος στην οικονομική ανάλυση είναι το σφάλμα ή η έλλειψη της σύνθεσης. Τι προτείνεις?

 23. Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

  να μην πάρεις πετρέλαιο! πάρε ξυλόσομπες και βγές να μαζέψεις ξύλα.
  Γκρέμισε την πολυκατοικία και γύρνα στο χωριό σου απο όπου ξεκίνησαν οι γονείς σου και οι παππούδες σου, καλλιέργησε την γή και ξεκίνα απο την αρχή. Φτιάξε κοινότητες χωρίς διαχειριστές, χωρίς εμπόριο και χρήμα, χωρίς κράτος.
  Θα μπορούσα να πώ άλλες 50 προτάσεις. Το ζήτημα είναι σε ποιά λογική είναι οι προτάσεις, κι αν κανείς επιτρέπει στον εαυτό του να σκεφτεί έξω απο το σύστημα. Γιατί κάθε δομή σκέψης παίρνει κάποια πράγματα ως δεδομένα: την ύπαρξη της πολυκατοικίας, του διαχειριστή, των ενοίκων, του καυστήρα και του πετρελαίου. Όλα αυτά όμως είναι δεδομένα και απαραβίαστα μόνο για ένα συγκεκριμένο σύστημα σχέσεων και οργάνωσης, δεν είναι φυσικά φαινόμενα. Αν δεν τολμήσουμε να σκεφτούμε μια άλλη δομή, πως θα τολμήσουμε να αλλάξουμε την υπάρχουσα;

 24. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  :-)

  • Ο/Η Γ. Καλαντζόπουλος λέει:

   Αυτές οι προτάσεις θυμίζουν τις πρώτες αυθόρμητες αντιδράσεις στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του καπιταλισμού που οι προλετάριοι κατέστρεφαν τις μηχανές για να εξορκίσουν το κακό που τους βρήκε.
   Επίσης κάποιες άλλες αντιδράσεις θυμίζουν τον Πολ-Ποτ που για να καταργήσει τις αντιθέσεις μεταξύ πόλης – υπαίθρου προσπάθησε να καταργήσει τις πόλεις!
   Πριν όμως καταλήξουμε σε τόσο ριζοσπαστικές προτάσεις, θα πρέπει να μάθουμε τον «λαουτζίκο» μας να μην καρπούται καπιταλιστική υπεραξία από τους οικονομικούς μετανάστες και να μην σκαρφίζεται πατέντες για να αυξήσει την γεωπρόσοδο από την μικροϊδιοκτησία του…
   Αν θεωρούμε ότι η επιστροφή στο παρελθόν είναι λύση, τότε υπάρχουν και μερικές άλλες εκδοχές. Να πάμε ως «οικονομικοί μετανάστες» στους Ζαπατίστας!….

 25. Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ λέει:

  «γκρεμισε την πολυκατοικία»…μου αρέσει η ιδέα του αλλου Γιάννη (Κ.)…

  ¨αυτή θα ηταν μια πολύ πιθανή απάντηση ενός γνώστη του πολιτισμού της ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ…ΤΟΝ ΟΠΟΊΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ μελέτησαν συστηματικά οι «αστικοί ΙΜΚ»…ΒΛΕΠΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ «ΠΛΑΓΙΑΣ ΣΚΕΨΗΣ» ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΕΜΦΕΡΗ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ…

  …ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ κάποιες ΠΡΌΣΦΑΤΕς θεωρητικές επεξεργασίες ετοιμες: » Συνομοσπονδιακός κοινοτισμός»( Τ.Φωτόπουλος)….» Αγροφιλία» (Μιχ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΊΔΗς) ….ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΙΣΩ ( «οΥΤΟΠΙΚΟΊ» ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ , ΡΩΣΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ,ΑΝΑΡΧΙΚΕΣ ΚΟΛΛΕΚΤΙΒΕΣ…)

  Ας βάλουμε και αυτές τις παραδόσεις και ανανεωμένες ιστορικές δυνατότητες στη συζήτηση…Ισως η Αριστερά πρέπει να βγεί απο το τυπικά προνομιακό γι αυτήν Λεκανοπέδιο και να «κατακτήσει» την ΥΠΑΙΘΡΟ…
  ( ΒΛ. ΚΑΙ ΤΗΝ » ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ»-ΜΠΠΕ οπως μας ελεγαν στη δεκαετία του 70 οι συνεπείς «μ-λ»…)

 26. Ο/Η Σχοιναρακης Μυρων λέει:

  Τι μπορει να πεις για τον Κο Αλαβανο μας εχει φλομωσει στην σαχλαμαρα.
  Ο κυριος αυτος που το ονειρο του ειναι να διαλυσει το ΠΑΣΟΚ τον εχει κανει να τρελαθει και δεν ξερει τι λεει.

  • Ο/Η Raindog λέει:

   Αφού αγαπητέ αυτό το ΠΑΣΟΚ (της 3ης Σεπτέμβρη, της μεγάλης Αλλαγής, της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας) έφτασε στο σημείο να παραδώσει τη χώρα στο ΔΝΤ και την ΕΕ, στους τραπεζίτες και στα κοράκια το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει είναι να διαλυθεί. Πριν διαλύσει ψυχικά και σωματικά τους διαψευσμένους ψηφοφόρους και φίλους του.

   Άρα ο σ. Αλαβάνος βρίσκεται σε καλό δρόμο. Και όπερ έδει δείξαι.

 27. Ο/Η Raindog λέει:

  Δείτε το παρακάτω βίντεο και θαυμάστε τα παπαγαλάκια:

  Αλέκος Αλαβάνος σήμερα στον Αντ1

 28. Ο/Η λούμπεν λέει:

  Λείπει από το πάνελ των παπαγάλων ένας της soft αριστεράς του ΣΥΝ για να δώσει «θεσμική» υπόσταση στον εμετό.

  Το βράδυ προλαβαίνει κανάς κουβελοτέτοιος να δώσει καπιταλαριστερή παράσταση;
  ΟΥΣΤ!

 29. Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

  άξιος ο μισθός τους τα καθίκια!

 30. Ο/Η κ.κ. λέει:

  Για να κάθεται να βλέπει ο κόσμος αυτά τα σκουπίδια, σημαίνει πως δεν υπάρχει ελπίδα. Πρόκειται για τη νομιμοποίηση της αλητείας και της ηλιθιότητας. Να πετάξουμε τις τηλεοράσεις απ΄τα μπαλκόνια! Αυτοί οι τύποι υπάρχουν μόνο επειδή εμείς καθόμαστε και τους βλέπουμε.

 31. Ο/Η Γρηγόρης λέει:

  πίσα και πούπουλα σους ρουφιανους

 32. Ο/Η λούμπεν λέει:

  Θαυμάστε «έγκυρο» δημοσιογράφο και προσέξτε την παρέμβαση του στα σχόλια των αναγνωστών (πιέστε το +):
  http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=70&smid=382&ArticleID=2323&reftab=37&t=%CE%A4%CE%BF-%CF%84%CE%AF%CE%BC%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AE%CF%82

 33. Ο/Η κ.κ. λέει:

  O Max Kaiser στο Al Jazeera

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s