Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ 4 Μάη, κάτι ελπιδοφόρο γίνεται σήμερα …

Posted: 04/05/2010 by R.K. in Οργανωτικά ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ

 

 

 

. . . αφού από  τις  3:30 μ.μ.  βρίσκεται σε εξέλιξη η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με συμμετοχή και των συντρόφων   Αλέκου Αλαβάνου και Αλέξη Τσίπρα.  Η συνεδρίαση αφορά στις ενωτικές απαντήσεις και στους αγώνες που μπορεί να δώσει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ως μία ριζοσπαστική λαϊκή αντιπολίτευση

 

( αναδημοσίευση από http://enosy.blogspot.com/2010/05/blog-post_9302.html )

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 4 Μάη 2004 συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με διευρυμένη σύνθεση. Συμμετείχαν εκτός από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας Αλέξη Τσίπρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης, οι βουλευτές Βασίλης Μουλόπουλος και Θοδωρής Δρίτσας και ο πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Αλέκος Αλαβάνος.

Όμως, ήδη άρχισε η παραπληροφόρηση για το τι πραγματικά συζητήθηκε. Στο TVSX.gr παρουσιάζεται το παρακάτω σχόλιο: Βασικό πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει η διαφαινόμενη διάσπαση των δυνάμεων που μπορεί να ρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην μάχη. Το προσκείμενο στον Αλ. Αλαβάνο «Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης» σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ξεχωριστή συγκέντρωση στο γήπεδο Σπόρτινγκ στις 17 Μαίου. Το θέμα έθεσε στην συνεδρίαση ο Α.Τσίπρας που τόνισε ότι «δεν μπορεί να μιλάμε για ενότητα κάνοντας ξεχωριστές συγκεντρώσεις», καλώντας συγχρόνως τον Αλαβάνο να μιλήσει στην επίσημη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στις 10 Μαίου.

Μακάρι να ήταν έτσι τα πράγματα! Δυστυχώς όμως έγιναν ακριβώς ανάποδα. Η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε μετά την ανακοίνωση της εκδήλωσης του ΜΕΤΩΠΟΥ, στην προηγούμενη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία είχε αποφασιστεί και ποιοί θα μιλήσουν . Τότε, όπως είχαμε επισημάνει σε προηγούμενο κείμενό μας, είχε συζητηθεί η οργάνωση εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στις 10/5 και ο εκπρόσωπος της ΚΟΕ είχε προτείνει να είναι δύο οι ομιλητές, ο Α. Τσίπρας και ο Α. Αλαβάνος, ώστε να καταγραφεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά ενωμένος. Η απάντηση του γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημ. Βίτσα ήταν απορριπτική.

Στην τελευταία συνεδρίαση επανέφερε την ίδια πρόταση ο Γ. Θεωνάς με την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία. Επίσης επισημαίνουμε ότι ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος της ΚΟΕ είχε δηλώσει ότι την πρόταση την κάνει με την σύμφωνη γνώμη του Α. Αλαβάνου. Για να γίνει προχωρήσει η πρόταση το μόνο που απέμενε ήταν η αποδοχή της από την Κουμουνδούρου. Όμως ο Α. Τσίπρας στην τοποθέτησή του που έγινε μετά την επαναφορά της πρότασης να είναι ομιλητές στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Τσίπρας και ο Α. Αλαβάνος, δεν απάντησε. Δυστυχώς ο Α. Αλαβάνος παραμένει κόκκινο πανί για την Κουμουνδούρου και επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αυτή η κατάσταση.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε ως οικονομολόγος και τόνισε ότι αν και ασχολείται αποκλειστικά τα τελευταία χρόνια με την μελέτη του φαινομένου της κρίσης δεν νοιώθει την σιγουριά με την οποία μιλάνε αρκετοί γύρω απ’ αυτά τα ζητήματα και έκανε μια διάκριση ανάμεσα σε ζητήματα που θα πρέπει να τα θεωρούμε δεδομένα και ποια όχι για να διαμορφώσουμε την πολιτική μας γραμμή. Ο Ν. Γαλάνης πρόβαλε το αίτημα να μην μιλάμε με γενικές και αφηρημένες ηθικές εκκλήσεις για την ενότητα αλλά να συζητήσουμε τα συγκεκριμένα πολιτικά ζητήματα που έχει αναδείξει η συγκυρία. Ο Γραμματέας του ΣΥΝασπισμού μίλησε περί ανέμων και υδάτων και απέφυγε να τοποθετηθεί στην πρόταση του Γ. Θεωνά για το αν θα είναι ομιλητής και ο Α. Αλαβάνος στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Π. Κοσμάς μίλησε ως «εκπρόσωπος τύπου» του ΣΥΝασπισμού και υποστήριξε αυτά ήθελε να πει ο γραμματέας του αλλά δεν τα είπε. Υποστήριξε δηλαδή ότι η εμφάνιση του Α. Αλαβάνου μαζί με τον Α. Τσίπρα δεν είναι ενωτική κίνηση αλλά διασπαστική που εντείνει τους ανταγωνισμούς.

Ο δια βίου πρόεδρος της ΑΚΟΑ Γιάννης Μπανιάς, ο οποίος στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε τοποθετηθεί 50-50 στην πρόταση να είναι και ο Αλέκος Αλαβάνος ομιλητής, στην συνεδρίαση αυτή απουσίασε και ο αντικαταστάτης του δεν τοποθετήθηκε στο θέμα. Η έκκληση που απεύθυνε ο Μάκης Σπαθής ότι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η κίνηση του Α. Αλαβάνου να έρθει στην Γραμματεία και το γεγονός ότι μετά από τόσο καιρό βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αλέκος Αλαβάνος να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για να ξεπεραστούν αρκετά από τα εσωτερικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς δεν εισακούστηκε από τον ΣΥΝασπισμό και τους παρατρεχάμενούς του.

Ο Αλέκος Αλαβάνος αφού επεσήμανε μερικά σημεία κριτικής στην πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ότι δεν ασχολήθηκε αρκετά νωρίς με το Σύμφωνο Σταθερότητας αλλά αναλώθηκε με την καμπάνια για την επισφάλεια, προέβαλε την άποψη ότι η αριστερά θα πρέπει να αποκτήσει την αξιοπιστία της. Τώρα είναι η ώρα της και πρέπει να στηρίζει με την πολιτική της τον κόσμο της εργασίας απέναντι στην επίθεση που δέχεται. Σημαντικό στοιχείο αυτού του πολιτικού αγώνα είναι η ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης. Επίσης αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι δυστυχώς δεν γράφονται μέλη και αν δεν αποκτήσει μέλη δεν μπορεί να προχωρήσει το εγχείρημα. Τόνισε ότι η γραμματεία δεν μπορεί να λειτουργεί με ομοφωνία και βέτο γιατί δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις, για αυτό θα πρέπει να προχωρήσει η δημοκρατική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ να εκλεγούν όργανα και να αποφασίζουν με πλειοψηφίες.

Ο Α. Τσίπρας μετά την ομιλία του Α. Αλαβάνου επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους και αποχώρησε από την συνεδρίαση της γραμματείας. Τελικά μετά από ένα δεύτερο κύκλο ομιλιών απορρίφθηκε η πρόταση του Γ. Θεωνά για να είναι ομιλητές στην επόμενη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ο Α. Τσιπρας και ο Α. Αλαβάνος….

Σχόλια
 1. Ο/Η κ.κ. λέει:

  Καλή η αρχή αν έχει και ουσιαστική συνέχεια επειδή … χανόμαστε!!!

  Αυτό το σχόλιο στο
  http://tvxs.gr/news/%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82/%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%B9%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE-%CF%84%CF%8D%CF%80%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B1

  «Η Ιταλική «LA REPUBBLICA» αφιερώνει το άρθρο της στον Ανδρέα Βγενόπουλο, γράφοντας στον τίτλο «Ο βασιλιάς Μίδας Βγενόπουλος, ο νέος Ωνάσης που θέλει να σώσει την Αθήνα». Το Ρεπορτάζ του Ettore Livini από Αθήνα, αναφέρει στον υπέρτιτλο «Είναι ο πλουσιότερος της χώρας, αλλά και από τις λίγες προσωπικότητες δεν έχει πληγεί μέχρι τώρα από τα οικονομικά σκάνδαλα. Με περιουσία που περιλαμβάνει από πλοία μέχρι αεροπλάνα και τράπεζες». «Δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του. Όμως, η Ελλάδα εν μέσω κρίσης και διψασμένη για νέα πρόσωπα δεκαετίες μετά την διαχείριση της εξουσίας από τις δυναστείες Καραμανλή και Παπανδρέου, έχει ήδη ξεχωρίσει τον ικανό άνθρωπο που μπορεί να ταρακουνήσει τη χώρα», σημειώνει ο ανταποκριτής της «LA REPUBBLICA», προσθέτοντας ότι «η τηλεοπτική του συνέντευξη μοιάζει με την είσοδό του στην πολιτική σκηνή».

  Υπενθυμίζω τις δηλώσεις του Μαύρου της MRB: «Ο κόσμος αυτή τη στιγμή πιστεύει αρκετά πλειοψηφικά -δεν μπορώ να σας πω το ποσοστό για ευνόητους λόγους- ότι ο χώρος των επιχειρήσεων και των εταιρειών μπορεί να παρέχει ισχυρότερους και καλύτερους ηγέτες για το καλό της χώρας, παρά ο χώρος της πολιτικής. Κάτι τέτοιο θα γινόταν ευπρόσδεκτο έστω και για να «ταραχθούν τα νερά»».

  Ο δρόμος για την έλευση στο πολιτικό προσκήνιο του Βγενόπουλου ανοίγει μεθοδικά, με γοργούς ρυθμούς. Σε πρόσφατη (πριν περίπου 1 μήνα) συνέντευξη στον Χατζηνικολάου (αν δεν απατώμαι…) ενισχύθηκε το προφίλ του σύγχρονου -αμόλυντου από παρελθοντικά σκάνδαλα- επιχειρηματία, η πολιτική φιλοσοφία του οποίου τοποθετήθηκε οριζόντια, καταλαμβάνοντας το πολιτικό φάσμα στο σύνολό του, από αριστερά μέχρι δεξιά. Σύγχρονος Ωνάσης ή θιασώτης του Μπερλουσκονισμού, το άμεσο μέλλον θα δείξει…»

 2. Ο/Η kastritikaterina λέει:

  ti egine me thn grammatia grapste kanena neo…mas efage h agonia

 3. Ο/Η Η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ λέει:

  Συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
  Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με διευρυμένη σύνθεση. Συμμετείχαν, εκτός από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Ομάδας Αλέξη Τσίπρα, o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης, οι βουλευτές Βασίλης Μουλόπουλος και Θοδωρής Δρίτσας και ο πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Αλέκος Αλαβάνος.

  Η συνεδρίαση διεξήχθη σε θετικό κλίμα και πλούσιο προβληματισμό για την καλύτερη παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στις σοβαρές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

  Από όλους τους ομιλητές υπογραμμίστηκε η κρισιμότητα της κατάστασης και η ανάγκη συσστράτευσης όλου του ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπιστεί η κυβερνητική επίθεση που, μέσω του μηχανισμού ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, εκθεμελιώνει εργατικά δικαιώματα δεκαετιών, καρατομεί τα εργατικά εισοδήματα, οδηγεί τη χώρα σε έναν καταστροφικό δρόμο ύφεσης και αδιεξόδων και την κοινωνία σε χρεοκοπία.

  Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί μεγάλη πολιτική εξόρμηση με συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, με περιοδείες σε χώρους δουλειάς και κατοικίας.

  Καλεί όλο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και όλους τους εργαζόμενους να ενεργοποιηθούν στην πάλη κατά της κυβερνητικής πολιτικής, να συμβάλλουν στη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα για την αντίσταση στα μέτρα και την ανατροπή τους σε τόπους κατοικίας και εργασίας και να συμμετάσχουν στις πανεργατικές κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα συνδικάτα.

  Η γραμματεία θα συνεχίσει τη συζήτηση σε ενωτικό κλίμα για να δημιουργηθούν οι όροι καλύτερης πολιτικής παρέμβασης και λειτουργίας, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργεί.

  Η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

 4. Ο/Η kavouras λέει:

  Τι μου λες; Κι έπρεπε να κάνουν γραμματεία για να πουν αυτά που ο κόσμος έτσι κι αλλιώς τα λέει εδώ και καιρό ακόμη και πριν την κρίση;

 5. Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

  τρομερές απφάσεις πήρε η γραμματεία! μένω έκθαμπος!

 6. Ο/Η kavouras λέει:

  Αν η συζήτηση εξαντλήθηκε στο ποιοι θα είναι ομιλητές στις εκδηλώσεις που πρόκειται να κάνει ο συριζας. Αν θα είναι ο Τσίπρας με τον Αλαβάνο ή κάποιους άλλους τότε να είστε σίγουροι ότι οι ντομάτες και οι πέτρες που θα αρχίσουν να εκσφενδονίζονται δεν θα κοιτάνε ούτε δεξιά ούτε αριστερά…
  Άσε που μπορεί κάποιους να τους σημαδέψουν και πρώτους

 7. Ο/Η doukas λέει:

  Στο ΤVXS αναφέρει ότι ο Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι οι συγκεντρώσεις του Μετώπου διασπούν την ενότητα δράσης του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τον Αλαβάνο να είναι ομιλητής στην συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ και ότι ο Αλαβάνος απέφυγε να απαντήσει διότι πολλοί λένε ότι ετοιμάζει νέο πολιτικό σχηματισμό.
  • Η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ τις 10 του μηνός δεν έχει προπαγανδιστεί κατάλληλα από τα έντυπα των δυνάμεων που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ( ΑΥΓΗ, ΕΠΟΧΗ, ΔΡΟΜΟΣ ) . Εγώ δεν ήξερα καν ότι θα γίνει
  • Στον ΔΡΟΜΟ υπήρχε ρεπορτάζ για τις εκδηλώσεις του Μετώπου Αλληλεγγύης, καμία αναφορά για τις εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στην ΕΠΟΧΗ το άρθρο για την δράση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ουσιαστικά οι συνιστώσες που απαρτίζουν το Μέτωπο ακολούθησαν παρελκυστική τακτική ως προς την συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ και ότι αυτές οι ενέργειες δημιουργούν προβλήματα στην ενότητα δράσης του ΣΥΡΙΖΑ
  • Συνεχίζεται ο ανταρτοπόλεμος για το τι είναι καλύτερο : Έξοδος από την Ευρωζώνη ή Επαναδιαπραγμάτευση λες και έχουμε ένα κίνημα που έχει λύσει όλα τα άλλα και είναι έτοιμο να παλέψει για αυτά

  Εν κατακλείδι όταν θα εξαφανισθούμε πολιτικά να μου το πείτε και εμένα

  Δεν μπορεί να υπάρχει ΣΥΝ χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ και ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον ΣΥΝ.

  Μπορούμε να παλέψουμε με βάση αυτά που μας ενώνουν και σε αυτή την βάση ισχυρό ενοποιητικό στοιχείο θα ήταν η πρόταση για αγώνα προκειμένου να διεξαχθεί δημοψήφισμα για εξαίρεση της Ελλάδος από το Σύμφωνο Σταθερότητας .

  Σε λίγο θα είναι αργά.

  Προσωπικά θα παρευρεθώ τόσο στην συγκέντρωση τις 10 του μήνα όσο και στις 17 του Μάη. Μακάρι το ίδιο να κάνει και όλη η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ .

 8. Ο/Η KASTRITI KATERINA λέει:

  ΤΟ ΨΕΜΑ ΕΧΕΙ ΚΟΝΤΑ ΠΟΔΑΡΙΑ..
  ΜΕ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ..
  ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΟΥΝΗΣ ….ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

 9. Ο/Η doukas λέει:

  Α) Δεν είχα διαβάσει ( προφανώς εκ λάθους μου ) το κείμενο από την αναδημοσίευση του Blogpost της ένωσης, το οποίο λύνει πολλές απορίες.
  Β) Από τα παραπάνω συνάγεται η ανάγκη δημοσιοποίησης και διαφάνειας των Συνεδριάσεων των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ , προκειμένου να υπάρχει έγκυρη πληροφόρηση
  Γ) Η σημερινή συγκέντρωση ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων δέκα χρόνων. Υπάρχει ελπίδα. Ο κόσμος είναΙ εξαγριωμένος. Να δούμε τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. ( Μιλάμε για ένα ΣΥΡΙΖΑ των μελών όχι των στελεχών ) Μας έδειξε όμως ότι εύκολα γίνονται προβοκάτσιες. Κρίμα για τα τρία παιδιά που χάθηκαν τόσο άδικα. Τι όνειρα να έκαναν. Η αστυνομία τους εναερίτες που κουκουλώνουν τις κάμερες τους πιάνει . Αυτούς τους γνωστούς άγνωστους δεν μπορεί να τους βρει? Η ΜΑΡΦΙΝ γιατί δεν είχε δώσει εντολή στο Κατάστημα να διακόψει τις εργασίες του νωρίτερα, όπως έκαναν άλλες ιδιωτικές τράπεζες? Υπήρχε έξοδος κινδύνου?

 10. Ο/Η STATHAS λέει:

  Κορυφαιο.Ο Γ.ΧΕΛΑΚΗΣ στελεχος της ομαδας του ΣΥΝ που προτεινει ενοποιηση του ΣΥΡΙΖΑ και οργανωσε εκδηλωση πριν ενα μηνα με τον Α.ΑΛΑΒΑΝΟ,σημερα 6 Μαιου, παρευρισκεται στο πανελ της Ζουγκλας του Μ.Τριανταφυλλοπουλου.ΩΡΑΙΑ αντισυμβατικη σταση προς τα ΜΜΕ και ωραιες παρεες.Συγχαρητηρια!!!!!

 11. Ο/Η KASTRITI KATERINA λέει:

  NA ΗΤΑΝ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΣΥΧΝΑΖΕΙ ΕΚΕΙ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s