ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ!

Posted: 05/05/2010 by Διαχειριστής in Uncategorized

`

Κίνημα Αλληλεγγύης πιο αναγκαίο από ποτέ

Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα στο πλευρό των Ελλήνων

`

`

Πανευρωπαϊκή μορφή παίρνει η αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό στον αγώνα του κατά των ανάλγητων μέτρων λιτότητας: από τη Βιέννη ώς τις Βρυξέλλες, συνδικάτα και κοινωνικά κινήματα καλούν σήμερα σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Την ίδια στιγμή, στη σημερινή διαδήλωση παραβρεθηκαν πολλά ευρωπαϊκά συνδικάτα ενώ μηνύματα συμπαράστασης έχουν στείλει συνδικάτα και κόμματα από όλη την Ευρώπη. Σε δηλώσεις τους οι Μαρί Ζωρζ Μπιφέ (εθνικής γραμματέας του ΚΚ Γαλλίας) και Φρανσίσκο Λούσα, επικεφαλής του Μπλόκο της Αριστεράς της Πορτογαλίας συμπαραστέκονται στη νόμιμη αντίσταση του ελληνικού λαού, ενώ συνδικάτα και κοινωνικές οργανώσεις υπογραμμίζουν την «ανάγκη να μην πληρώσει ο λαός» την αποτυχία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Συγκεντρώσεις συμπαράστασης σε όλη την Ευρώπη

Η Τετάρτη 5 Μάη δεν θα είναι μόνο ημέρα γενικής απεργίας στην Ελλάδα, αλλά και διεθνής ημέρα αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους Έλληνες εργαζόμενους.

Ήδη συνδικάτα και κινήματα απ’ όλον τον κόσμο καταδικάζουν τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα που επιβάλλουν ΔΝΤ, Ε.Ε. και κυβέρνηση. Όσο περνάει ο χρόνος και η κρίση του χρέους εξαπλώνεται σε Πορτογαλία και Ισπανία, αποδεικνύεται αυτό που από την πρώτη στιγμή είχε τονιστεί τόσο από το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα όσο και από προοδευτικούς οικονομολόγους: Η ελληνική κρίση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας κρίσης υπερσυσώρρευσης και της χρεωκοπίας του νεοφιλελεύθερου χρηματιστικού καπιταλισμού. Η διεθνιστική αλληλεγγύη και η συμπαράταξη των εργαζομένων στην Ευρώπη και στον κόσμο είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Στις 5 Μάη θα γίνουν συγκεντρώσεις:

* Στη Βιέννη μπροστά στην ελληνική πρεσβεία.

* Στο Μπιλμπάο μπροστά στο ελληνικό προξενείο.

* Στο Λονδίνο μπροστά στην ελληνική πρεσβεία.

* Στο Παρίσι μπροστά στην αντιπροσωπεία της Ε.Ε.

* Στο Βερολίνο μπροστά στην καγκελαρία.

* Στη Βουδαπέστη μπροστά στην ελληνική πρεσβεία.

* Στις Βρυξέλλες μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η Ευρώπη αλληλέγγυα με τον ελληνικό λαό κατά των αγορών

Πολλά κόμματα, συνδικάτα και κοινωνικές οργανώσεις έχουν δώσει σήμερα ραντεβού, στις 18.30 έξω από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Παρίσι. Στο κείμενό τους τονίζουν μεταξύ άλλων:

«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές επιτίθενται εδώ και πολλούς μήνες στην Ελλάδα. Για τον ‘καθησυχασμό των αγορών’, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ επιβάλλουν δραστική θεραπεία λιτότητας στον ελληνικό λαό. (…) Η Ελλάδα δεν είναι παρά το πρώτο ντόμινο. Μόλις τακτοποιηθεί ο λογαριασμός, οι αγορές θα επιτεθούν σε άλλες χώρες, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία… ή τη Γαλλία. Το διακύβευμα είναι απλό: ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό της χρηματοπιστωτικής κρίσης, της χρηματοδότησης των τραπεζών και των δημόσιων χρεών; Η Ε.Ε. ανακοίνωσε ένα «σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας». Αλλά τα δάνεια που συμφωνήθηκαν θα ωφελήσουν μόνο τους κερδοσκόπους, όχι τον ελληνικό λαό. Και μακροπρόθεσμα δεν θα λύσουν τίποτε.

Αν οι ευρωπαϊκοί λαοί δεν αντιδράσουν έντονα, τα κοινωνικά δικαιώματα θα υποχωρήσουν παντού. Οι λαοί θα στραφούν ο ένας κατά του άλλου, όπως συμβαίνει ήδη στην περίπτωση της Ελλάδας, που χαρακτηρίζονται «κλέφτες» και «ανεύθυνοι». Γνωρίζουμε πού μπορεί να οδηγήσει αυτό. Για να σταματήσουμε αυτή την κατάσταση, πρέπει να κινητοποιηθούμε στο πλευρό των Ελλήνων. Γενική απεργία που προβλέπεται στην Ελλάδα στις 5 Μαΐου και οι ελληνικές οργανώσεις καλούν σε αλληλεγγύη τα ευρωπαϊκά κοινωνικά κινήματα. Απαιτούμε από την Ε.Ε. και τις κυβερνήσεις:

– Δραστικά μέτρα κατά της χρηματοπιστωτικής κερδοκοπίας.

– Πραγματικό σχέδιο χρηματοπιστωτικής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

– Ριζικό επαναπροσανατολισμό της ευρωοικοδόμησης, η οποία να ευνοεί να συμφέροντα των λαών και όχι τους χρηματοπιστωτικούς κύκλους».

Το κείμενο αυτό το έχουν ήδη υπογράψει στη Γαλλία πολιτικά κόμματα (ΚΚΓ, Πράσινοι, Ενωτική Αριστερά, Νέο Αντικαπιταλιστικό κόμμα), συνδικαλιστικές οργανώσεις και πολλά κοινωνικά κινήματα (Agir contre el chômage (AC!), Attac France, Fondation Copernic, Droit au logement (DAL), Europe solidaire sans frontières, Fédération des Tunisiens pour une citoyenneté des deux rives (FTCR), Marches européennes, Mémoire des luttes.

Μαρί Ζωρζ Μπιφέ: Αλληλεγγύη στους Έλληνες σημαίνει αλληλεγγύη στους Ευρωπαίους

Σε μακροσκελή της δήλωση η Μαρί Ζωρζ Μπιφέ, εθνική γραμματέας του ΚΚΓ, τονίζει μεταξύ άλλων: «Οι δρακόντειες επιλογές λιτότητας και οι δραματικές κοινωνικές οπισθοδρομήσεις, που η κυβέρνηση της Αθήνας επιχειρεί να επιβάλει στον ελληνικό λαό υπό τις επιταγές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, προκαλούν τις νόμιμες αντιστάσεις και τις λαϊκές διαδηλώσεις που εκφράζουν, δυναμικά, οργή και ανησυχία. Δεν πρέπει ο ελληνικός λαός να πληρώσει τον εξωφρενικό λογαριασμό της χρηματοπιστωτικής κερδοσκοπίας και μιας νεοφιλελεύθερης οικονομικής διαχείρισης που οδήγησαν σε μια τόσο βίαιη κρίση.

Ακριβώς επειδή η Ελλάδα εδώ και χρόνια εφάρμοσε αυτούς τους σκοτεινούς προσανατολισμούς, βρίσκεται σήμερα βυθισμένη σε μια τόσο δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της διαρκούς επιδίωξης της σύγκλισης των πολιτικών που εφαρμόζονται σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα σχετικά με τους κανόνες του ΕΚΤ, με τα κριτήρια του Μάαστριχτ και του Συμφώνου Σταθερότητας: δραστική κοινωνική οπισθοδρόμηση και ανισορροπίες που επιτρέπουν στους κερδοσκόπους να φέρουν χώρες όπως η Ελλάδα σε κατάσταση σχεδόν χρεοκοπίας. Μπροστά σε αυτήν την εξαιρετικής σοβαρότητας κατάσταση, πρέπει επειγόντως να συνδράμουμε τον ελληνικό λαό και να κάνουμε να υποχωρήσει η ΕΚΤ, της οποίας η ευθύνη και η δράση πρέπει άμεσα να αμφισβητηθούν. Το να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό σημαίνει ότι βοηθάμε τους ίδιους μας τους εαυτούς έναντι όλων αυτών των πολιτικών κοινωνικής οπισθοδρόμησης στην ΕΕ.

Στην έξοδο από τη μεγάλη ύφεση στην οποία συνέβαλαν οι ίδιοι, παράγοντες των αγορών και τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των κερδοσκοπικών ταμείων, που απορρόφησαν εκατοντάδες δισ. ευρώ που τους έδωσαν ΕΚΤ και ευρωπαϊκά κράτη, κερδοσκοπούν εδώ και πολλές εβδομάδες ενάντια σε χώρες των οποίων τα δημόσια οικονομικά είναι πολύ ευάλωττα. Μαζί με την Ελλάδα, που βρίσκεται υπό καταιγιστικά πυρά, πλήττονται και η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία. (…)

Οι ευρωπαίοι ηγέτες φέρουν βαριά ευθύνη σε αυτή τη σημαντική κρίση. Ας τους δώσουμε την πολιτική απάντηση που επιβάλλεται, δείχνοντας ότι υπάρχουν κι άλλες δυνατές επιλογές, άμεσα, από αυτές της λιτότητας, της κοινωνικής οπισθοδρόμησης και, εντέλει, μιας νέας επιδείνωσης των δυσκολιών για τους λαούς και τις χώρες της Ευρώπης. Ας διοργανώσουμε κοινούς αγώνες κατά της λιτότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ας κινητοποιηθούμε μαζικά με τα συνθήματα της κοινωνικής αντίστασης, της εναλλακτικής λύσης σε ό,τι αφορά τη χρήση του χρήματος, για την κοινωνική και δημοκρατική πρόοδο αλλά και με σύνθημα την Ελλάδα και την αλληλεγγύη

Φρανσίσκο Λούσα: Στηρίζουμε τη λαϊκή αντίσταση κατά της λιτότητας

Σε επιστολή – απάντηση προς τον Αλέξη Τσίπρα ο Φρανσίσκο Λούσα (επικεφαλής του Μπλόκο της Αριστεράς Πορτογαλίας) δηλώνει ότι στηρίζει τη λαϊκή αντίασταση κατά των μέτρων λιτότητας και εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ για κοινωνική δικαιοσύνη και σοσιαλιστική εναλλακτική λύση.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή τονίζεται: «Όπως ήδη γνωρίζετε από τις προηγούμενες συναντήσεις μας, το Μπλόκο της Αριστεράς στηρίζει τη λαϊκή αντίσταση στην Ελλάδα ενάντια στα ριζικά μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται και υποστηρίζει τον αγώνα του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ για μια σοσιαλιστική εναλλακτική λύση, για την πλήρη εργασία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Το Πορτογαλικό Κοινοβούλιο, υπό την πίεση του Μπλόκο, θα συζητήσει σύντομα το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την παρούσα κρίση και την κερδοσκοπική επίθεση εναντίον της Ελλάδας. Είμαστε στη διάθεσή σας για την κοινωνική δράση, για μια αριστερή εναλλακτική πρόταση στην Ευρώπη».

Συμπαράσταση από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταλλεργατών

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταλλεργατών καλεί για μια ένδειξη από την πλευρά των κυβερνήσεων της Ε.Ε. προκειμένου να δείξουν ότι η αλληλεγγύη είναι μια πραγματικότητα εντός της Ε.Ε. και όχι απλή ρητορική στη Συνθήκη της Λισαβόνας. «Εξαρτώμαστε ο ένας από τον άλλο και δεν πρέπει να διχαζόμαστε από εκείνους που στοχεύουν στην εξάλειψη της κοινωνικής Ευρώπης και της αλληλεγγύης για να βγάλουν γρήγορα χρήματα», δήλωσε ο Πέτερ Σέρερ, Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταλλεργατών, μιλώντας την Πρωτομαγιά. Ο ίδιος κάλεσε για άμεση ευρωπαϊκή παρέμβαση προκειμένου να σωθούν Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και η Ευρωζώνη από τα σαγόνια των διεθνών και ευρωπαϊκών κερδοσκόπων των αγορών. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αφήνουμε τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι, ενώ οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να σφίγγουν ακόμη περισσότερο το ζωνάρι», συνέχισε ο ίδιος.

Στην Αθήνα, εξάλλου, βρίσκεται σήμερα και ο γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Τζον Μονκς.

Solidaires, Γαλλία: Να μην πληρώσουν οι λαοί την κρίση!

Η γαλλική συνδικαλιστική οργάνωση Solidaires (που σημαίνει Αλληλέγγυοι), σε ανακοίνωση συμπαράστασής της, τονίζει μεταξύ άλλων:

«Το καπιταλιστικό σύστημα βρίσκεται ακόμη σε κρίση. Είμαστε όλοι Έλληνες. Ο ελληνικός λαός κινητοποιείται εδώ και εβδομάδες για να απορρίψει τα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνησή του, ύστερα από επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ. Πρόκειται για φοβερά σχέδια και πραγματικά προγράμματα δομικής αναδιάρθρωσης. (…) Η αιτία πίσω από τις επιθέσεις αυτές: το χρέος της Ελλάδας που ανήλθε σε 12,7% το 2009. Δεν είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία (12%) ή η Ισπανία (10%). Τα ποσοστά των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας είναι επίσης διψήφια για το 2009.

Παντού τα οικονομικά δώρα για τη στήριξη των τραπεζών, τα κυκλικά προγράμματα της κρίσης και των φόρων έχουν δημιουργήσει τεράστιες τρύπες στους προϋπολογισμούς. Οι κυβερνήσεις μας έσωσαν τις τράπεζες από βέβαια χρεωκοπία, χωρίς αντίτιμο. Σήμερα οι ίδιες αυτές τράπεζες στηρίζονται σε αυτές τις χώρες και έχουν το «πράσινο φως» για να κερδοσκοπούν με βάση τις κακές αξιολογήσεις. Επιστρέφουν για να κάνουν τους λαούς να πληρώσουν το λογαριασμό. Η Ελλάδα υφίσταται επίθεση, η Πορτογαλία είναι στη γραμμή πυρός, Ισπανία και Ιρλανδία απειλούνται. Χωρίς να υποτάσσεται, ο ελληνικός λαός αγωνίζεται και αντιστέκεται. Πολλές απεργίες και διαδηλώσεις έχουν ήδη γίνει. (…) Το Συνδικάτο Solidaires δηλώνει την πλήρη  υποστήριξή του στον ελληνικό λαό και θα λάβει ενωτικές πρωτοβουλίες υποστήριξης του δίκαιου αγώνα του, κυρίως με την απεργία της 5ης Μαΐου. Στην Ελλάδα, όπως και παντού, δεν πρέπει οι λαοί να πληρώσουν την κρίση τους!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s